Ik heb ook nog wel een paar leuke
dingetjes.
Laat ik beginnen te vertellen dat het hele huis op zijn minst in geen 25 jaar is gerenoveerd. Maar waarschijnlijk is dat 50 jaar of meer. Het huis zelf dateert uit ongeveer 1896.
Ik wist dat er een hoop gedaan moest worden. Toch kwam ik tijdens het slopen veel onverwachte dingen tegen. Lang niet alles wat ik hier meld is onvoorzien, anders zou het heeel sneu zijn.
Om te beginnen met het plafond in de woonkamer. We begonnen eerst met het verwijderen van het zachtboard. Dat zat over het stuc-op-riet getimmerd. Dat was natuurlijk zo beschadigd dat dat ook eraf kon. Dat is een stofzooi / puinhoop, ongelofelijk. Ik kwam daar nog oude gasleidingen tegen waar vroeger gaslampen en kachels mee werden gevoed. Niet meer aangesloten maar ze hadden het wel laten zitten. Stalen electrabuizen met jute bedrading, nog werkende. Ook kon je de zwarte roet sporen zien op de muren waar vroeger twee schoorstenen zaten. Nog voor de gaskachels uberhaupt aanwezig waren. Voor de halfsteens muren was juten gespannen met kranten bekleedt. Een soort papier-mache zeg maar. We kwamen een pagina uit 1896 tegen!
Toch wel weer leuk om dat soort dingen tegen te komen. Ook allerlei schilderingen op het plafond en de schoorsteen, die wel een
beetje gedateert overkwamen. En ach, het zat toch op stucwerk dat bijna los hing, dus huppa eraf.
Een binnendeur was aan de woonkamer kant weggewerkt. In de gang zag je hem gewoon nog, met een lelijke plaat erover. Na het verwijderen van de juten en plaat, bleek het kozijn van onder rot te zijn. Eruit en nieuw.
Mooie oude balklaag in de keuken onder een laag zachtboard getimmerd. Een allegaardje van allerlei geknutselde stopcontacten, en gas- en waterleiding. Loden leidingwerk onder de gang door naar de watermeter. Die zat in en stalen buis met daarin erg veel troep zodat ik bijna twee weken heb lopen klooien om er een nieuwe kunststof waterleiding doorheen te trekken. Stalen gasleiding waarvan de koppelingen vrij
los zaten, je kon ze makkelijk draaien. Ook niet geheel veilig.
De wanden waren voorzien van een laag spaanplaat, daaronder houten betimmering en daaronder de originele stuclaag, die op veel plekken los van de wand zat. Trillen maar. De keukenvloer bleek ook half rot en de kelder lek. We wisten dat er af en toe water in kon liggen, maar niet dat het zoveel geld zou kosten om te repareren. We hebben het zelf geprobeerd met kelderbezetting, maar dat hield lang niet al het grondwater tegen. Dus een professioneel bedrijfje ingeschakeld.
De vloerdelen boven de keuken waren bezaaid met gaten, waar vroeger een schoorsteen had gelopen, een trapgat en wat gaten met onbekende oorzaak. Waar de schoorsteen vroeger zat, zaten nog bakstenen tussen het plafond, blijkbaar te veel werk om dat weg te halen. Kapotte vloerdelen verwijderen en met nieuwe delen opvullen. Kozijn rot in kelder en keuken, nieuw.
In het toilet en de berging was er ook creatief met waterleiding gewerkt. Zo kwam er in de berging een leiding vanuit het naastgelegen toilet en een vanuit de 1e verdieping. Redundantie denk ik? Verder bleek er onder het zeil, een houten vloertje te liggen, daaronder twee lagen tegelwerk en daaronder puin. De afvoer van de badkamer was een pijpje van rond 32mm. Leuk als je wekelijks verstoppingen wilt.
Er was een poging gedaan om de berging te isoleren (waarom?), alleen jammer dat slechts de helft was gedaan. Toen was het pak isolatie waarschijnlijk op, en ach, wie ziet het nog. De tegels in het toilet zaten los en de vloertegels hielden 10 cm voor de rechterwand op. Daar lag een wit spaanplaatje over, wie ziet dat nou? Verder zijn de muren er flink doorgezakt, maar dat werk ik weg achter voorzetwanden. Nieuwe betonvloer op zand en de boel goed isoleert. Er komt een hangtoiletje in met nieuwe tegeltjes en stucwerk.
Onder het plafond in de gang vonden we een oud bijennest, van ongeveer 50cm in doorsnede. Dat was ook stuc-op-riet, maar dat was gaan scheuren door vocht van de badkamer erboven.
We zijn nog lang niet klaar, maar dit zijn wel de hoogtepunten van wat we zijn tegengekomen. Een voordeel, je ziet tenminste verschil na het verbouwen.