Er is in Nederland veel vraag naar ontroerend goed. Ik zie niet in waarom de herbouw van de toren meer geld moet kosten dan dat het opleverd.quote:Op dinsdag 16 augustus 2005 23:32 schreef rekenwonder het volgende:
Het was er inderdaad weer tijd voor; van die lieden die vinden dat de Valkhofburcht (deels) herbouwd moet worden. Gelukkig worden die geldverslindende projecten in kiem gesmoord.
Vanaf kukelen kan in ieder geval maar 1 keerquote:Op dinsdag 16 augustus 2005 23:45 schreef -moi- het volgende:
ik zag em net uit de auto
je kan er toch vanaf tokkelen? of was dat bij iets anders?
Als woningbouw lijkt het me niet echt geschikt, maar je weet het nooit natuurlijk. En kantoorruimte staat hier genoeg leeg.quote:Op donderdag 18 augustus 2005 22:16 schreef Pimk het volgende:
Er is in Nederland veel vraag naar ontroerend goed. Ik zie niet in waarom de herbouw van de toren meer geld moet kosten dan dat het opleverd.
Wat is het verschil tussen 'nep' en 'echt' inzake gebouwen? De donjon - en het hele Valkhof - is in zijn 700-jarig bestaan talloze malen verbouwd en vertimmerd, zoals vrijwel alle gebouwen van een zekere ouderdom. Bovendien staat de herbouw van beschadigde of zelfs vernietigde historische gebouwen in een oude traditie. Na de Tweede Wereldoorlog is bijvoorbeeld vrijwel elke Duitse stad aldus herbouwd. In Nijmegen zelf zijn ook goede voorbeelden te vinden: de toren van de Sint Stevenskerk, het Stadhuis, de kanunnikenhuisjes Achter de Sint Steven. Allemaal vernield en vervolgens herbouwd. Allemaal 'nep' volgens jou? Je hoort er niemand meer over.quote:Op maandag 6 februari 2006 12:35 schreef nonzz het volgende:
neee, ze moeten hem NIET herbouwen. Ten eerste is het NEP als hij herbouwd zou worden. Zeker omdat ze hem zo echt mogelijk willen maken, en precies op de goede plaats willen zetten wordt het gewoon nep. Een goedkope kopie van een (vroeger) ongewijfeld heel mooi gebouw. Niet doen!
Een van de randvoorwaarden bij het referendum is dat de herbouw van de donjon de Nijmeegse burger geen geld mag kosten.quote:Ten tweede is dit weer zo'n project dat veel te veel geld gaat kosten.
Het origineel zelf heeft er gedurende zijn bestaan niet steeds hetzelfde uitgezien (zie boven). Een exacte herbouw is dus een innerlijke tegenstrijdigheid. Dat neemt niet weg dat men wel in staat is om een donjon te bouwen die op het origineel 'lijkt'.quote:Op maandag 6 februari 2006 21:31 schreef piepster het volgende:
En daarbij. Het is helemaal niet zeker dat de toren er zo uit heeft gezien als op dat schilderij. Straks heb je een toren staan die niet lijkt op zijn origineel,
Niet voor de burger; zie boven.quote:een vracht geld heeft gekost,
Mmmmm......da's een kwestie van smaak - en ik ben het volstrekt met je oneens. De donjon heeft een enorme impact op de skyline van de stad, zeker als je vanuit het Noorden of het Oosten Nijmegen benadert. Je ziet, je voelt als het ware de macht die die toren, de stad ooit moet hebben uitgestraald - ja, een historische sensatie. Wat mij betreft voegt de donjon dus juist enorm veel toe.quote:en werkelijk geen bal toevoegt aan de stad.
Herbouw kost de burger, de gemeente geen geld. En daarenboven: je maakt er bij voorbaat een of/of kwestie van; dat lijkt me onnodig.quote:Volgens mij kan Nijmegen z'n geld wel beter gebruiken op het moment. Ik ken alleen de culturele sector daar, maar Doornroosje zit heel hard om nieuwbouw te springen, de Valkhofaffaire zit niet bepaald in de slappe was, om over Lux nog maar te zwijgen.
Dat ligt aan de bedrijfsvoering van Lux, niet aan de gemeente, die tot dusver ieder jaar de tekorten met flinke sommen gelds heeft aangevuld.quote:Die kunnen niet eens meer hun normale programma uitvoeren, en beperken zich tot film.
Hetgeen dus reeds geschiedt.quote:Als de gemeente dan toch nog ergens een oude sok vind, besteed die dan aan iets cultureels waar de hele stad wat aan heeft.
Hoeveel uit Nijmegen zelf weet ik niet, maar sinds de voorlopige toren in de lente van 2005 werd geopend, hebben zo'n 80.000 mensen de donjon beklommen. Toerisme, zegt je dat iets?quote:Hoeveel mensen uit Nijmegen zouden die toren nou gaan bezoeken?
Hmmmm.......jawel hoor. Dat ging met de voorlopige toren ook best, bijvoorbeeld.quote:Trouwens, het is bovendien zo dat als de toren gebouwd wordt, evenementen als de Valkhofaffaire niet meer door kunnen gaan. (http://www.valkhofaffaire.nl/)
Er is wel een verschil tussen een gebouw na een paar jaar te herbouwen omdat het oorlog is geweest, of na 150 jaar. Ik weet dat het valkhof vaak is verbouwd, maar volgens mij is het nabouwen van een dergelijke toren zelfs voor het valkhof uniek. Verbouwen van het valkhof is iets anders dan een enorm gebouw dat er al eeuwen niet meer staat, er opeens opnieuw neerzetten. Het is gewoon niet authentiek en het erge is dat ze het waarschijnlijk wel orgineel willen laten lijken terwijl het dat gewoon niet is. Er staat dan gewoon een hele grote kitcherige toren in dat mooie park. Niet doen als je het aan mij vraagtquote:Op woensdag 8 februari 2006 10:45 schreef pyl het volgende:
[..]
Wat is het verschil tussen 'nep' en 'echt' inzake gebouwen? De donjon - en het hele Valkhof - is in zijn 700-jarig bestaan talloze malen verbouwd en vertimmerd, zoals vrijwel alle gebouwen van een zekere ouderdom. Bovendien staat de herbouw van beschadigde of zelfs vernietigde historische gebouwen in een oude traditie. Na de Tweede Wereldoorlog is bijvoorbeeld vrijwel elke Duitse stad aldus herbouwd. In Nijmegen zelf zijn ook goede voorbeelden te vinden: de toren van de Sint Stevenskerk, het Stadhuis, de kanunnikenhuisjes Achter de Sint Steven. Allemaal vernield en vervolgens herbouwd. Allemaal 'nep' volgens jou? Je hoort er niemand meer over.
Dat hangt er maar net vanaf in welke tijd je het bekijkt. Zo rond 1900 werden op vele plekken kastelen 'herbouwd' op een manier die neer kwam op het simpelweg bouwen van een nieuw ontwerp op de grondvesten van het oude gebouw. Dat overigens ook al eeuwen een ruine was. Denk aan Haut-Koenigsbourg of Burg Hohenzollern, of dichterbij huis het bekende kasteel De Haar of het Muiderslot (alhoewel dat laatste 'pas' een eeuw vervallen was.quote:Op woensdag 8 februari 2006 12:45 schreef nonzz het volgende:
[..]
Er is wel een verschil tussen een gebouw na een paar jaar te herbouwen omdat het oorlog is geweest, of na 150 jaar. Ik weet dat het valkhof vaak is verbouwd, maar volgens mij is het nabouwen van een dergelijke toren zelfs voor het valkhof uniek.
Dat is toch precies het plan?quote:Verbouwen van het valkhof is iets anders dan een enorm gebouw dat er al eeuwen niet meer staat, er opeens opnieuw neerzetten.
Zeker, dat ben ik helemaal met je eens. Het Valkhof is trouwens gesloopt in 1796, dus al 210 jaar geleden.quote:Op woensdag 8 februari 2006 12:45 schreef nonzz het volgende:
Er is wel een verschil tussen een gebouw na een paar jaar te herbouwen omdat het oorlog is geweest, of na 150 jaar.
Het mag, koste wat kost, geen kitsch worden - ook dat ben ik helemaal met je eens. Er wordt op die - heilige - plek nooit meer gebouwd, dat staat vast, behalve misschien nu of in de onmiddellijke toekomst. En wat er dan gebouwd wordt, mag geen Anton Piecksfeer hebben, inderdaad, en men zou evenmin de suggestie mogen wekken van authenticiteit. Wel zou een toparchitect moeten worden ingeschakeld die uitgaande van de contouren van de donjon, zoals die er nu voorlopig staat, aan de binnenkant van het gebouw iets heel bijzonders gaat doen, wat recht doet aan de bijzonderheid van die plek.quote:Ik weet dat het valkhof vaak is verbouwd, maar volgens mij is het nabouwen van een dergelijke toren zelfs voor het valkhof uniek. Verbouwen van het valkhof is iets anders dan een enorm gebouw dat er al eeuwen niet meer staat, er opeens opnieuw neerzetten. Het is gewoon niet authentiek en het erge is dat ze het waarschijnlijk wel orgineel willen laten lijken terwijl het dat gewoon niet is. Er staat dan gewoon een hele grote kitcherige toren in dat mooie park. Niet doen als je het aan mij vraagt
Welk een inspirirend betoogquote:Op donderdag 9 februari 2006 09:57 schreef pyl het volgende:
[..]
Dat zal, voor wat de buitenkant betreft, zeker de bedoeling zijn, dat wil zeggen: de contouren. Waar precies de ramen zaten en hoe groot die waren, bijvoorbeeld, is niet helder - dat varieert van afbeelding tot afbeelding, en is waarschijnlijk dus steeds veranderd in de loop der tijden. Binnenin is het onmogelijk iets "na" te maken. Maar dat is ook niet nodig, dunkt me. Echte zekerheid bestaat alleen over de fundamenten, dacht ik.quote:Op donderdag 9 februari 2006 13:19 schreef Roolio het volgende:
Ja het moet wel echt zo precies mogenlijk worden nagemaakt.
Dat zullen ze niet doen. Voor zover ik weet is men nu al op zoek naar oude tufsteen ...quote:Als ze betonblokken nemen met natuursteenlook ofzo dan hoeft het van mij ook niet meeer hoor.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |