FOK!forum / Culinesse à gogo / Hygiëne in de keuken
Martijn_77zondag 7 augustus 2005 @ 12:11
Enkele Tips:
quote:
De Keuken

De keuken is de ruimte die het meest bezocht wordt door de hele familie. Daarom ook dat deze plaats een bijzondere aandacht vraagt in het kader van de hygiëne in huis.

De keuken is natuurlijk ook de plaats waar de maaltijden bereid worden en daarom spreken we hier niet enkel over de algemene hygiëne maar ook over de voedselhygiëne.

Bacteriën voelen zich thuis in een omgeving zoals de keuken waar warmte en vochtigheid heersen.

De belangrijkste broeihaarden voor bacteriën in de keuken zijn: de gootsteen, de vaatdoek, schuursponsjes en natuurlijk de vuilnisemmer.

Let ook op dat je je de temperatuur van je koelkast niet te laag instelt. Een te lage temperatuur laat de bacteriën toe te overleven...


De Gouden Regels


A. Algemene hygiëne in de keuken
Reinig regelmatig en zorgvuldig alle kleine groeven, holtes, gaatjes en kloven die moeilijk te bereiken zijn en waar vuil inkruipt.


Wees ook voorzichtig met huisdieren in de keuken. Plaats zijn/haar mandje zeker niet in de keuken en waak er ook over dat ze niet op het aanrecht, op de tafel of welk ander oppervlak komen dat in contact komt met voedsel.

B. De voedselhygiëne

  • Was steeds je handen voor je in contact komt met rauw vlees, rauwe kip of rauwe vis en nadat je in contact bent geweest met je huisdier. Was ook je handen na elk toiletbezoek.
  • Plaats geen voedsel op een natte plaats, ook al heb je ze net gereinigd maar nog niet afgedroogd.
  • Zorg dat de koelkast niet langer blijft openstaan dan nodig en beperk het aantal maal dat de koelkast wordt geopend en gesloten.
  • Plaats rauw vlees steeds op een bord en bedekt met aluminiumfolie in de koelkast.
  • Plaats die producten bij elkaar die bij elkaar horen (vb: groenten, zuivel, vlees,...)
  • Bewaar geen eieren met een gebarste schelp.
  • Bereide maaltijden laat je best niet op het aanrecht staan maar plaats je meteen en voor maximum 48 uur in de koelkast.
  • Vermijd bij het bereiden van gerechten hetzelfde bestek te gebruiken voor verschillende ingrediënten.
  • Koken is nog steeds de beste methode om bacteriën te vermijden.
  • Vries nooit opnieuw een product in.


    Plaatsen en voorwerpen

    Aanrecht, gootsteen, afdruiprek, tafel:
    Reinig ze steeds voor en na hun gebruik om bacteriën te vermijden.

    Vaatdoek en schuursponsje:
    Het vocht in deze materialen is een kweekvijver voor bacteriële besmettingen.
    Het is dan ook aangeraden ze helemaal te laten drogen voor het volgende gebruik ervan en ze na elk gebruik ook grondig uit te wassen. Vervang vaatdoeken en schuursponsjes ook elke maand.

    Snijplanken en houten lepels:
    Doordat deze materialen zeer poreus zijn, zijn ze moeilijk schoon te maken. De bacteriën maken ook (mis)bruik van de vele gaatjes en kloofjes om zich in te nestelen. Deze materialen zijn dan ook af te raden...

    De koelkast:
    De koude bewaart maar heeft geen zuiverende werking en bestrijdt ook de bacteriën niet. Bacteriën overleven immers bij lage temperaturen. Om te vermijden dat de bacteriën zich gaan verspreiden is het aangeraden om je koelkast 1 of 2 maal per maand leeg te maken, te reinigen met een hygiëne-product.

    De vuilnisemmer:
    De kleine vliegjes die je vaak bij je vuilnisemmer aantreft, zijn echte voertuigen voor bacteriën en infecties. Het is dan ook belangrijk om de vuilnisemmer te reinigen met een vochtig doekje zoals bijvoorbeeld van Cif, telkens je je vuilniszak vervangt.

    De vaatwasser:
    Het is belangrijk om alle etensresten goed te verwijderen van de vaat alvorens je ze in de vaatwasser plaatst. Reinig ook regelmatig je vaatwasmachine.

    De vloer:
    Poets je vloer 1 tot 2 maal in de week. Bacteriën die zich op de vloer bevinden worden immers "getransporteerd" via onze schoenen.
  • Bron

    Wat doet de Fokker (nog meer) aan de hygiëne in de keuken
    gargamelzondag 7 augustus 2005 @ 12:25
    quote:
    De vaatwasser:
    Het is belangrijk om alle etensresten goed te verwijderen van de vaat alvorens je ze in de vaatwasser plaatst. Reinig ook regelmatig je vaatwasmachine.
    Ik zet hem elke dag aan, schoon dat die wordt.
    BBQ-kipzondag 7 augustus 2005 @ 12:35
    quote:
    De vloer:
    Poets je vloer 1 tot 2 maal in de week. Bacteriën die zich op de vloer bevinden worden immers "getransporteerd" via onze schoenen.
    Dat klinkt echt hele mysterieus zeg
    Maar 1 tot 2 maal in de week de vloer "poetsen" gaat me echt te ver... is misschien anders als er kinderen over de grond liggen te dweilen enzo, maar nu vind ik het echt niet zo nodig.
    Daarnaast heb ik er ook gewoon geen zin in
    SadKingBillyzondag 7 augustus 2005 @ 12:41
    Pf, een van mijn katten zit altijd op de hoek van het aanrecht als ik zit te koken (schijnt ie leuk te vinden ofzo), maar - op een enkel kattehaartje na - heb ik er nog nooit iets van in mijn eten terug gevonden.
    juliusbackpackingzondag 7 augustus 2005 @ 13:02
    quote:
    Op zondag 7 augustus 2005 12:11 schreef Martijn_77 het volgende:
    Enkele Tips:
    [..]
    Vries nooit opnieuw een product in.
    Nee vooral niet doen,

    het rundvlees van de Albert Hein komt uit Afrika, niks mis mee opzich. Komt ingevroren hiermee(spul lag er soms al een jaar) en na ontdooing ligt het bij ons als vers vlees in de supermarkt. Ja vers betekent eigenlijk dat het niet bevroren is volgens de CEO van het productiebedrijf.

    Maar vooral niet nog een keer invriezen hoor, is slecht voor je

    Wil overigens niet zeggen dat het goed is, de smaak wordt aanmerkelijk minder na elke vriesbuurt.
    Pietverdrietzondag 7 augustus 2005 @ 13:02
    Belangrijk: De koelkast echt koud hebben staan, (2 tot 4 graden) en de vriezer op minimaal -20
    vleeswaren na opening snel opeten, en niet te lang in de koelkast laten slingeren.
    Ontdooien van vlees in een bak in de koelkast (dus dag van te voren uit de vriezer halen)
    Pietverdrietzondag 7 augustus 2005 @ 13:03
    quote:
    Op zondag 7 augustus 2005 13:02 schreef juliusbackpacking het volgende:

    [..]

    Nee vooral niet doen,

    het rundvlees van de Albert Hein komt uit Afrika, niks mis mee opzich. Komt ingevroren hiermee(spul lag er soms al een jaar) en na ontdooing ligt het bij ons als vers vlees in de supermarkt. Ja vers betekent eigenlijk dat het niet bevroren is volgens de CEO van het productiebedrijf.

    Maar vooral niet nog een keer invriezen hoor, is slecht voor je

    Wil overigens niet zeggen dat het goed is, de smaak wordt aanmerkelijk minder na elke vriesbuurt.
    alleen het gehakt, schat, alleen het gehakt.
    juliusbackpackingzondag 7 augustus 2005 @ 13:12
    quote:
    Op zondag 7 augustus 2005 13:03 schreef Pietverdriet het volgende:

    [..]

    alleen het gehakt, schat, alleen het gehakt.
    Het kwam in zijn geheel hierheen, en sinds wanneer is gehakt geen vlees? En waarom zou voor gehakt andere regels gelden(mbt het invriezen) dan wanneer het niet gehakt(ww) is?

    Verder zijn we hier in het westen flink para omtrent hygiëne.
    Martijn_77zondag 7 augustus 2005 @ 13:16
    En het gebruik van gescheiden snijplanken wie doet dat?

    Ik was mijn snijplank altijd om voordat ik nu de groenten het vlees ga snijden.
    harlingenzondag 7 augustus 2005 @ 13:18
    quote:
    Op zondag 7 augustus 2005 13:02 schreef Pietverdriet het volgende:
    Belangrijk: De koelkast echt koud hebben staan, (2 tot 4 graden) en de vriezer op minimaal -20
    Onzin, een koelkast hoeft echt niet op 2 graden te staan. Zonde van de electriciteit die het kost en ik ga echt geen bijna bevroren bier drinken zeg. Een graad of 6 tot 8 is perfect.

    En wat betreft het rundvlees: niet alleen gehakt, maar veel meer komt uit Afrika. Is al vaak zat op tv geweest bij Keuringsdienst van waarde op de VPRO.

    Daarnaast zitten al mijn katten op het aanrecht en dat mogen ze ook. Ik giet zelfs elke ochtend een plasje melk op het aanrecht voor ze en vind het gezellig als ze bij het koken bij me zitten. Niks aan de hand. En laat ik het maar niet heben van katten op de tafel e.d. Die beesten doen toch waar ze zin in hebben en je kan de tafel toch schoonmaken voordat je gaat eten als je je ergert aan een haartje?

    Ik was ook niet elke keer mijn handen als ik aan het koken ben en een kat een aai geef.

    En de borden afspoelen voordat ze in de vaatwasser gaan Laat me niet lachen zeg, waarom zou ik? Dat ding van mij heb ik notebene gekocht om het feit dat het afspoelen niet hoeft. En waarom zou ik dat ding gaan reinigen na gebruik? In hemelsnaam, wat bereik je ermee?

    En de vloer 2 keer boenen per week? Waarom? Mijn eten ligt niet op de vloer.

    Overdreven hygiëne regels
    Ik heb geen restaurant ofzo en ik ben er nooit ziek van geworden.

    Verder doe ik niks aan hygiëne in de keuken eigenlijk. Ik maak 1 keer in de 3 dagen mijn aanrecht schoon, het gasfornuis 1 x in de week, de magenotron 1 x in de maand en de koelkast 1 x in de 6 maand ongeveer. De vloer 1 keer per 3 weken ongeveer en that's it. De afwasmachine doet de rest. Voor het koken gebuik ik snijplanken van hout en glas (ik pak wat schoon is, geen aparte planken voor vlees en groente). Na het snijden van vlees draai ik wel de plank om en pak een ander mes om groente te snijden trouwens.

    [ Bericht 11% gewijzigd door harlingen op 07-08-2005 13:25:10 ]
    BarBaarzondag 7 augustus 2005 @ 13:18
    quote:
    Bereide maaltijden laat je best niet op het aanrecht staan maar plaats je meteen en voor maximum 48 uur in de koelkast.
    Ja, pleur een kokend hete saus direct in de koelkast, vind je het gek dat dat ding constant staat te koelen..
    Copycatzondag 7 augustus 2005 @ 13:33
    quote:
    Op zondag 7 augustus 2005 13:16 schreef Martijn_77 het volgende:
    En het gebruik van gescheiden snijplanken wie doet dat?
    Dat doe ik dan weer wel.
    Vlees snijd ik op een glazen plank en mijn houten snijplanken gebruik ik enkel voor groenten en fruit.

    Twee keer per week de vloer dweilen, dat doe ik dan weer niet .
    Copycatzondag 7 augustus 2005 @ 13:35
    quote:
    Op zondag 7 augustus 2005 13:18 schreef BarBaar het volgende:

    Ja, pleur een kokend hete saus direct in de koelkast, vind je het gek dat dat ding constant staat te koelen..
    Dat is toch sowieso slecht?
    Je moet etenswaren toch eerst laten afkoelen voor je ze in de koelkast zet?
    robber57zondag 7 augustus 2005 @ 13:41
    quote:
    Op zondag 7 augustus 2005 13:35 schreef Copycat het volgende:

    [..]

    Dat is toch sowieso slecht?
    Je moet etenswaren toch eerst laten afkoelen voor je ze in de koelkast zet?
    Eh , nee, je moet etenswaren zo snel mogelijk afkoelen zodat ze zo snel mogelijk onder de 10 graden komen.
    Tussen 10 en 40 graden vermenigvuldiggen bacterien zich het snelst, tijdens zo'n uren durende "afkoel periode" op het aanrecht gaan bacterien helemaal bonanza.
    Tegenhanger; heet spul in je koelkast zetten maakt je koelkast warm, ook niet echt goed...

    Oplossing; hete spullen afkoelen in een bakje koud water en daarna meteen in de koelkast zetten.
    harlingenzondag 7 augustus 2005 @ 13:42
    quote:
    Op zondag 7 augustus 2005 13:35 schreef Copycat het volgende:
    Dat is toch sowieso slecht?
    Je moet etenswaren toch eerst laten afkoelen voor je ze in de koelkast zet?
    Voor het eten zal het wel niks uitmaken, maar je koelkast is er niet blij mee.
    quote:
    Op zondag 7 augustus 2005 13:41 schreef robber57 het volgende:
    Eh , nee, je moet etenswaren zo snel mogelijk afkoelen zodat ze zo snel mogelijk onder de 10 graden komen.
    Tussen 10 en 40 graden vermenigvuldiggen bacterien zich het snelst, tijdens zo'n uren durende "afkoel periode" op het aanrecht gaan bacterien helemaal bonanza.
    Wat een overdreven reactie zeg. Tot een x aantal jaren terug waren er niet eens koelkasten. De overdreven hygiëne is juist ontzettend slecht voor ons lichaam, er is geen weerstand meer. Ik ga never nooit niet mijn eten afkoelen in een bak water, de gedachte alleen al.

    Als je je zo veel zorgen gaat maken om een paar bacterieën, dan heb je geen leven meer. Er is niks, maar dan ook niks mis mee om je eten gewoon te laten afkoelen en dan in de koelkast te zetten.
    Copycatzondag 7 augustus 2005 @ 13:45
    quote:
    Op zondag 7 augustus 2005 13:41 schreef robber57 het volgende:
    Oplossing; hete spullen afkoelen in een bakje koud water en daarna meteen in de koelkast zetten.
    Da's duidelijk!
    rucksichloszondag 7 augustus 2005 @ 14:01
    Overdreven hygiene is slecht voor de weerstand, maar sommige dingen moet je wel rekening mee houden.
    Ik gebruik bijvoorbeeld altijd een houten snijplank voor groenten en vlees maar snij wel eerst mijn groenten. Alleen kip snij ik op een plastic snijplank ivm evt salmonella bacterien.

    Overdreven veel mijn handen wassen of het aanrecht schoonmaken doe ik niet, ik maak pas schoon als ik klaar ben of als het echt een zooitje wordt bv als ik wat heb laten vallen ofzo.

    Ik dweil wel elke week mijn keukenvloer (net als de rest van mijn huis).

    Voedsel direct na het klaarmaken in de koelkast is sowieso slecht voor je stroomrekening, aangezien je koelkast flink aan het werk moet om alles weer koel te krijgen.
    Je kan met sommige gerechten zoals bv soep of sauzen ook rare effecten krijgen als ze te snel afkoelen waardoor het geheel er niet echt ssmakelijk meer uitziet.
    Euc-zondag 7 augustus 2005 @ 16:18
    Zowiezo NOOIT een glazen snijplank gebruiken, is funest voor je messen

    Haal gewoon bij de sligro ofzo (leen een pasje van je lokale café) een set gekleurde snijplanken, kost iets van 12 euro ofzo en krijg je er een gratis houder bij
    doemaardriezondag 7 augustus 2005 @ 16:44
    Ik doe niet aan hygiëne in de keuken.
    Goed voor mijn weerstand.
    Nembrioniczondag 7 augustus 2005 @ 18:34
    quote:
    Op zondag 7 augustus 2005 13:12 schreef juliusbackpacking het volgende:

    [..]

    Het kwam in zijn geheel hierheen, en sinds wanneer is gehakt geen vlees? En waarom zou voor gehakt andere regels gelden(mbt het invriezen) dan wanneer het niet gehakt(ww) is?

    Verder zijn we hier in het westen flink para omtrent hygiëne.
    Ik denk dat Piet bedoelde dat alleen het alleen om het gehakt gaat en niet om ander rundvlees, daar jij het over rundvlees had. Dus biefstukken etc komen daar niet vandaan.

    Ik heb die aflevering van Keuringdienst van Waarde ook gezien
    Shark.Baitzondag 7 augustus 2005 @ 21:08
    Houten snijplanken waren toch beter tegen bacterien dan plastic planken of zelfs die botmakende marmeren of glazen dingen?
    Pietverdrietzondag 7 augustus 2005 @ 21:29
    Klopt shark bait, een kopse plak is perfect voor thuis. Heb zelf een kopshouten snij"plank" van beuken, en die is verzadigt met olie.
    McGrymaandag 8 augustus 2005 @ 04:29
    Volgens mij moet je wel heel extreem bezig zijn om echt problemen op de te lopen door slchte hygiene in de keuken..

    Beschrijving van onze studentenstyle keuken: ´s nachts onbegaanbaar door de aanwezigheid van enge kakkerlakken (van wel 7cm! ), een vies stinkend vaatdoekje dat altijd veel te lang wordt gebruikt, afwassen gebeurt onder koud water met een vies sponsje dat etenresten bevat, ´schone´ dingen ruiken dus nog vaak naar het vorige gerecht of hebben een licht kleur, mijn favoriete pan heeft al enkele maanden een aangekoekje zwarte vlek in het midden die er niet meer af gaat, het meeste bestek heeft roestvlekken, als de deur open staat komen de vogels binnen eten, er lopen overal grote rode mieren rond, we hebben één snijplank en één scherp mes, het aanrecht plakt en de vloer is vies...

    Maar: ik ben nooit ziek! En aangezien het onmogelijk is om de keuken met mijn huidige huisgenoten netjes schoon te houden, vind ik het wel best zo.
    Duderinnetjemaandag 8 augustus 2005 @ 11:24
    quote:
    Op maandag 8 augustus 2005 04:29 schreef McGry het volgende:
    Volgens mij moet je wel heel extreem bezig zijn om echt problemen op de te lopen door slchte hygiene in de keuken..

    Beschrijving van onze studentenstyle keuken: ´s nachts onbegaanbaar door de aanwezigheid van enge kakkerlakken (van wel 7cm! ), een vies stinkend vaatdoekje dat altijd veel te lang wordt gebruikt, afwassen gebeurt onder koud water met een vies sponsje dat etenresten bevat, ´schone´ dingen ruiken dus nog vaak naar het vorige gerecht of hebben een licht kleur, mijn favoriete pan heeft al enkele maanden een aangekoekje zwarte vlek in het midden die er niet meer af gaat, het meeste bestek heeft roestvlekken, als de deur open staat komen de vogels binnen eten, er lopen overal grote rode mieren rond, we hebben één snijplank en één scherp mes, het aanrecht plakt en de vloer is vies...

    Maar: ik ben nooit ziek! En aangezien het onmogelijk is om de keuken met mijn huidige huisgenoten netjes schoon te houden, vind ik het wel best zo.
    [professor Zuurbekje-modus]
    Ik heb zelf ook gestudeerd en van je braldiebral en bier en neuken, maar wat ik echt nooit heb begrepen is hoe die studententijd sommige mensen degenereert tot wezens die werkelijk elke notie van minimale hygiene kwijt schijnen te raken. Kakkerlakken in je keuken! En dat is dan ' lache man.' Ik hoef er niet in te leven, dus het zal allemaal wel, maar ik begrijp werkelijk niets van het fenomeen Kan iemand me uitleggen wat er met je gebeurt zodra je intellectueel geschoold dreigt te geraken en met mede-voorhoedevormers (het stemt toch zorgelijk dat de minister-presidenten en andersoortige opiniemakers van de toekomst uit die vijver zullen komen) in eenzelfde huis komt te wonen, elke vorm van beschaving als sneeuw voor de zon verdwijnt? [/professor Zuurbekje-modus]

    O ja: ik gebruik aparte snijplanken van plastic
    BBQ-kipmaandag 8 augustus 2005 @ 14:55
    Die ranzige balletjes gaan vaak na hun studie met een net zo ranzig wijf trouwen, waarna ze in een superburgerlijk huis gaan wonen en 3 keer per week de vloer gaan dweilen enzo.
    Verbazingwekkend snel zijn ze omgeschoold tot burgerlijke poetsdoos...

    Hier gebruik ik overigens ook lekker een mooie houten plank, geen cheapo plastic wat niet lekker snijdt en ook geen botmakend glas...
    Pietverdrietmaandag 8 augustus 2005 @ 15:30
    quote:
    Op maandag 8 augustus 2005 14:55 schreef BBQ-kip het volgende:
    Die ranzige balletjes gaan vaak na hun studie met een net zo ranzig wijf trouwen, waarna ze in een superburgerlijk huis gaan wonen en 3 keer per week de vloer gaan dweilen enzo.
    Verbazingwekkend snel zijn ze omgeschoold tot burgerlijke poetsdoos...

    Hier gebruik ik overigens ook lekker een mooie houten plank, geen cheapo plastic wat niet lekker snijdt en ook geen botmakend glas...
    Ah daar ging het mis, ik heb geen ranzig wijf getrouwt. Darn.
    Wist dat ik wat verkeerd gedaan had..
    BBQ-kipmaandag 8 augustus 2005 @ 16:18
    Ranzige vent mag ook
    MouseOvermaandag 8 augustus 2005 @ 16:54
    Ik let er nooit zo heel erg op. Het moet gewoon niet te smerig worden ("niet te smerig" is in de praktijk nog steeds vrij schoon). Wel houdt ik rekening met rauw vlees en met rauwe eieren dus gebruik ik een andere vork of bord voor. Als ik aan het koken ben doe ik ook vaak gewoon even de rauwvleesvork in het kokende aardappelwater.

    Voor de rest ben ik ook een voorstander van het opbouwen van weerstand
    Sweetsixteen16maandag 8 augustus 2005 @ 17:41
    Wat is er burgelijk aan een hygienische keuken?
    De badkamer kan nog steeds zo vies zijn als in de studententijd, maar dat terzijde.

    Mijn vriendje woont sinds kort bij iemand in voor een tijdelijke kamer.
    Nu is de keuken van deze huisgenoot zo enorm vies.
    Pasta resten liggen op de vloer, de poetsdoekjes ruiken naar 1 of ander metallic geur iets. De koelkast stinkt. De kastjes zijn vanbinnen vies.

    Ik wil graag op een smooth manier brengen dat ik de keuken graag wil schoonmaken.
    Hoe doe ik dat subtiel?
    MouseOvermaandag 8 augustus 2005 @ 17:48
    quote:
    Op maandag 8 augustus 2005 17:41 schreef Sweetsixteen16 het volgende:
    Wat is er burgelijk aan een hygienische keuken?
    De badkamer kan nog steeds zo vies zijn als in de studententijd, maar dat terzijde.

    Mijn vriendje woont sinds kort bij iemand in voor een tijdelijke kamer.
    Nu is de keuken van deze huisgenoot zo enorm vies.
    Pasta resten liggen op de vloer, de poetsdoekjes ruiken naar 1 of ander metallic geur iets. De koelkast stinkt. De kastjes zijn vanbinnen vies.

    Ik wil graag op een smooth manier brengen dat ik de keuken graag wil schoonmaken.
    Hoe doe ik dat subtiel?
    Niet
    Tu5maandag 8 augustus 2005 @ 18:13
    De studententip van de dag van Tu5: Als je je fornuis niet schoon wilt maken, kun je hem bedekken met Alu-folie! Je moet dan wel regelmatig vernieuwen...



    Ervaringsdeskundige..
    BarBaarmaandag 8 augustus 2005 @ 18:33
    quote:
    Op zondag 7 augustus 2005 16:44 schreef doemaardrie het volgende:
    Ik doe niet aan hygiëne in de keuken.
    Goed voor mijn weerstand.
    Dat is een redenatie die meer gevolgt zou moeten worden (serieus!)

    door de huidige hygiene (smetvrees?) worden steeds meer mensen voor steeds meer dingen allergisch..

    [ Bericht 1% gewijzigd door BarBaar op 08-08-2005 18:51:37 ]
    RedBitchmaandag 8 augustus 2005 @ 18:39
    Mijn vloer doe ik om de dag dweilen, aangezien ik een zwarte vloer heb in mijn keuken. Verder maak ik mijn fornuis ook om de dag schoon. Niet zozeer uit hygienische redenen, maar gewoon omdat ik het een vies zicht vind. Het enige wat ik wel om hygienische redenen niet doe, is een vaatdoek gebruiken. Ik gebruik altijd van die vochtige schoonmaakdoekjes, die je na gebruik wegwerpt. Een vaatdoek ben je geneigd wat meerdere dagen achter elkaar te gebruiken en die blijft makkelijk een week op het aanrecht liggen. Mijn hand- en theedoeken gaan steevast na ieder gebruik de was in.
    MouseOvermaandag 8 augustus 2005 @ 18:49
    quote:
    Op maandag 8 augustus 2005 18:33 schreef BarBaar het volgende:

    [..]

    Dat is een redenatie die meer gevolgt zou moeten worden (serieus!)

    door de huidige hygiene (smetvrees?) worden steeds meer mensen voor steeds meer mensen allergisch..
    idd. En allemaal kleutertjes die ziek worden na hun eerste schoolweek omdat het daar niet volledig steriel is. En dat allemaal door "schoon is nog niet hygienisch schoon"
    tim2308maandag 8 augustus 2005 @ 18:51
    Mmm... dit topic moet maar eens gelezen door de keuringsdienst van waren, die bekeuringen uitdeelt van honderden euro's als een portiepak vleeswaren een temperatuur heeft van 8°C ....
    Lienekienmaandag 8 augustus 2005 @ 19:15
    Volgens mij is dat hygiëne en weerstand verhaal gewoon kolder. Je moet wel overmatig veel schoonmaken en alle contact met andere mensen en openbare ruimten vermijden wil je niet dagelijks tig bacteriën tegenkomen. Verschillende snijplanken gebruiken en regelmatig je vaatdoek verschonen brengt echt je weerstand niet in gevaar.
    doemaardriemaandag 8 augustus 2005 @ 22:14
    quote:
    Op maandag 8 augustus 2005 19:15 schreef Lienekien het volgende:
    Volgens mij is dat hygiëne en weerstand verhaal gewoon kolder.
    Nee dat is gewoon een goede smoes om 's ochtends een eitje te bakken in dezelfde onafgewassen pan dan waar je de avond ervoor een stukkie vlees in hebt klaargemaakt.
    Lienekienmaandag 8 augustus 2005 @ 22:16
    quote:
    Op maandag 8 augustus 2005 22:14 schreef doemaardrie het volgende:

    [..]

    Nee dat is gewoon een goede smoes om 's ochtends een eitje te bakken in dezelfde onafgewassen pan als waar je de avond ervoor een stukkie vlees in hebt klaargemaakt.
    O, dan is het goed.
    McGrymaandag 8 augustus 2005 @ 22:29
    quote:
    Op maandag 8 augustus 2005 11:24 schreef Duderinnetje het volgende:

    [..]

    [professor Zuurbekje-modus]
    Ik heb zelf ook gestudeerd en van je braldiebral en bier en neuken, maar wat ik echt nooit heb begrepen is hoe die studententijd sommige mensen degenereert tot wezens die werkelijk elke notie van minimale hygiene kwijt schijnen te raken. Kakkerlakken in je keuken! En dat is dan ' lache man.'
    Hoewel ik ze liever ook niet aanraak of zo, is een kakkerlak eigenlijk ook maar gewoon een insect wat toevallig een hele vieze naam heeft. Daarom is het natuurlijk leuk om in een hygiene-topic op te scheppen om mijn kakkerlakken..
    quote:
    Ik hoef er niet in te leven, dus het zal allemaal wel, maar ik begrijp werkelijk niets van het fenomeen Kan iemand me uitleggen wat er met je gebeurt zodra je intellectueel geschoold dreigt te geraken en met mede-voorhoedevormers (het stemt toch zorgelijk dat de minister-presidenten en andersoortige opiniemakers van de toekomst uit die vijver zullen komen) in eenzelfde huis komt te wonen, elke vorm van beschaving als sneeuw voor de zon verdwijnt? [/professor Zuurbekje-modus]
    Ik heb geen idee.. want IK doe nog redelijk vaak de afwas en IK maak nog wel eens alles een kee goed schoon, maar als je huisgenoten daar anders over denken kun je óf de hele tijd alles achter hun opruimen en afwassen en ze elke keer opnieuw vragen of ze de boel schoon willen houden óf gewoon accepteren dat het hier niet lukt.. ´later´ doe ik het wel anders..

    Maar eigenlijk was dat ranzige verhaaltje bedoelt om duidelijk te maken dat ´hygiene in keuken´ allemaal interessant en moeilijk klinkt, maar naar mijn idee allemaal zwaar overdreven is. Als je gewoon zorgt dat je geen rauw vlees opeet dan zit je denk ik al lang goed!!
    Duderinnetjedinsdag 9 augustus 2005 @ 11:21
    quote:
    Op maandag 8 augustus 2005 22:29 schreef McGry het volgende:

    [..]

    Hoewel ik ze liever ook niet aanraak of zo, is een kakkerlak eigenlijk ook maar gewoon een insect wat toevallig een hele vieze naam heeft. Daarom is het natuurlijk leuk om in een hygiene-topic op te scheppen om mijn kakkerlakken..
    [..]

    Ik heb geen idee.. want IK doe nog redelijk vaak de afwas en IK maak nog wel eens alles een kee goed schoon, maar als je huisgenoten daar anders over denken kun je óf de hele tijd alles achter hun opruimen en afwassen en ze elke keer opnieuw vragen of ze de boel schoon willen houden óf gewoon accepteren dat het hier niet lukt.. ´later´ doe ik het wel anders..

    Maar eigenlijk was dat ranzige verhaaltje bedoelt om duidelijk te maken dat ´hygiene in keuken´ allemaal interessant en moeilijk klinkt, maar naar mijn idee allemaal zwaar overdreven is. Als je gewoon zorgt dat je geen rauw vlees opeet dan zit je denk ik al lang goed!!
    Ik liep ook maar een beetje te stangen hoor Hoewel ik me echt verbaas, als je sommige studentenhuizen ziet. Van mij hoeft niet alles superschoon te zijn, maar er zijn grenzen, alleen al omdat het visueel misselijkmakend is, een ranzige keuken en beschimmelde pannen ed. Althans, ík vind dat weerzinwekkend.

    O en rauw vlees eet ik dan bijvoorbeeld weer wél (om te proeven of het lekker gemarineerd is bijvoorbeeld. En rauw gehakt, daar snoep ik altijd van, is een tic). Nooit ergens last van!
    Rhoonadinsdag 9 augustus 2005 @ 15:42
    Ik Pak bijna iedere dag wel een ander vaatdoekje, vind ik gewoon een fris idee. Fornhuis maak ik ook altijd na het koken schoon, vind het anders gewoon een smerig gezicht.

    Verder heb ik koksopleiding gedaan, daar leer je wel hoe je hygienisch moet werken, veel dingen gaan gewoon automatisch nu.. Dus snijplank schoonmaken na het snijden van vlees voordat ik rauwe groentes maak of zo..

    Moet zeggen dat ik er meer op let als er mensen blijven eten dan als ik alleen ben.. Dan maken sommige dingen me niet zo uit...


    Oja en dat van die studentenhuizen heb ik ook nooit begrepen.. Hoe kan je zó vies zijn...?!
    McGrydinsdag 9 augustus 2005 @ 17:18
    quote:
    Op dinsdag 9 augustus 2005 11:21 schreef Duderinnetje het volgende:
    O en rauw vlees eet ik dan bijvoorbeeld weer wél (om te proeven of het lekker gemarineerd is bijvoorbeeld. En rauw gehakt, daar snoep ik altijd van, is een tic). Nooit ergens last van!
    brrr, ´snoepen´ van gehakt, blêh..

    maar over stukjes rauw vlees eten: dat is wel interessant om te horen.. iedereen loopt altijd zo te stressen op aparte vork bij de bbq, andere snijplank met de groenten, etc., en hier eet iemand gewoon af en toe een stukje rauw vlees.. dus de gevaren van rauw vlees zijn ook al weer compleet overdreven?

    Zelf eet ik regelmatig rauwe vis in de vorm van Ceviche, maar ok, eigenlijk is ie dat alleen maar rauw in de vorm van niet-verwarmd, de eiwitten zijn wel ´gekookt´ en ´anders´ aangezien de vis in dat gerecht wordt behandeld met veel zuur limoen-sap.
    Lienekiendinsdag 9 augustus 2005 @ 18:00
    Nee, met rauw vlees moet je opletten, vooral bij een barbecue. Daar doet het gegeven dat je van een stukje rauw gehakt snoepen niet ziek wordt, niets aan af.
    Miragedinsdag 9 augustus 2005 @ 18:22
    Qua hygiëne/bacteriën....

    Ik doe alles op mijn gevoel eigenlijk.
    Vlees(waren) dat open is moet dezelfde dag en max de dag erna op zijn.
    Eten max 48 uur buiten de koelkast... Eten dat rechtstreeks de koelkast in is gegaan na bereiden gooi ik na 48 uur al weg. ( als iets binnen 2 dagen niet gegeten is laat ik het afhankelijk van wat erin zit max. nog 1 dag extra, dus 3 dagen staan). Eten dat niet binnen een paar uur de koelkast is ingezet gooi ik weg

    Alles wat met rauw vlees in aanraking komt gooi ik na gebruik gelijk in de gootsteen.
    Ik heb dan ook altijd bergen borden/bestek etc dat ik af moet wassen.

    Tot zover klinkt het overdreven.....
    maar dan... het afwassen zelf
    vaak laat ik dat staan tot de dag erna en dan moet ik eerst afwassen voordat ik kan koken..... bacteriën bacteriën....
    Dieren... mijn hele huis is één dierenspeelplaats.
    En persoonlijk denk ik dat wat dierne betreft de "viezigheid" zwaar overdreven is.
    Hoewel mijn kat niet op het aanrecht mag als ik kook.
    Verdere dierenhygiëne heeft niet zozeer met de keuken/eten te maken, maar zit standaard in mijn routine.
    Na de kattenbak verschoning = handen schrobben
    Na het water verversen/hanteren van de schildpad = handen schrobben (salmonella)

    En zowieso voordat je begint met koken en tijdens het koken ( na het vlees snijden bv !) je handen wassen.


    Mijn vloer... wanneer het mij uitkomt.
    Mijn koelkast/magnetron.. wanneer ik mij eraan erger of als ik boos ben ( dan ga ik poetsen )


    dat van de houten lepels en snijplanken had ik al wel verwacht.
    Ik koop ze iedere keer omdat ik ze zo leuk vind en handig in het gebruik, maar ik gooi ze ook zo weer weg omdat ik in gedachten allerlei bewegende dingen erop zie (die je dus niet ziet).

    Verder kan ik ontzettend pissig worden als manlief melk/vla/yoghurt of andere pakken wijd ópen in de koelkast zet.
    Geen idee of dit ook met hygiëne te maken heeft of met paranoia van mij, maar ik vouw pakken altijd weer dicht. Ik heb het idee dat smaken van ander voedsel erin komt als het open staat en dat er allerlei niet zichtbare zweefdingen hun weg het pak in vinden.



    Verder ben ik een "slechte" huisvrouw denk ik
    Aventuradinsdag 9 augustus 2005 @ 18:26
    Valt hier ook wel mee met de hygiëne. Ik zorg er voor dat er geen etensresten/kruimels rondzwerven op fornuis en aanrecht, vervang het vaatdoekje om de 4-5 dagen, hang wekelijks een schone theedoek op, dweilen gebeurt hier wanneer er zichtbaar vuil op de vloer te zien is. Afwassen probeer ik dagelijks te doen, maar gebeurt meestal eens in de 2-3 dagen. De gootsteen schrob ik eens in de 10 dagen zo ongeveer. Ik doe niet aan aparte snijplanken. Eens in het jaar denk ik er eens aan om de oven schoon te maken en vetspetters van de muur te verijderen.
    Miragedinsdag 9 augustus 2005 @ 18:31
    wat doen jullie met de vaatdoek ?

    Ik noem alle doekjes uit de keuken vaatdoekjes... en eerlijk gezegd gebruik ik er geen langer dan een dag

    Komt er bij jullie niets dan water op het aanrecht of... ik begin haast aan mijzelf te twijvelen.. "wat doe ik met die doekjes?"
    Aventuradinsdag 9 augustus 2005 @ 18:42
    Ik gebruik vaatdoekjes om mijn aanrecht mee af te nemen, meestal na de afwas als er plassen water vermengd met etensresten op liggen. Vervolgens spoel ik het doekje uit en gebruik hem dan voor het zelfde doeleinde nog een paar keer.
    Dan heb ik nog doeken om de vaat mee af te drogen, da's een theedoek. Altijd een bijpassende handdoek erbij ook nog! En dan heb ik ook nog schoonmaakdoekjes, die gebruik ik met sop om bv. het fornuis en de wasbak mee te reinigen.
    Miragedinsdag 9 augustus 2005 @ 18:53
    quote:
    Op dinsdag 9 augustus 2005 18:42 schreef Aventura het volgende:
    Ik gebruik vaatdoekjes om mijn aanrecht mee af te nemen, meestal na de afwas als er plassen water vermengd met etensresten op liggen. Vervolgens spoel ik het doekje uit en gebruik hem dan voor het zelfde doeleinde nog een paar keer.
    Dan heb ik nog doeken om de vaat mee af te drogen, da's een theedoek. Altijd een bijpassende handdoek erbij ook nog! En dan heb ik ook nog schoonmaakdoekjes, die gebruik ik met sop om bv. het fornuis en de wasbak mee te reinigen.
    Ah, en die doekjes waar je fornuis en wasbak mee reinigt ? Gooi je die gelijk weg in was/prullebak ?
    Aventuradinsdag 9 augustus 2005 @ 18:57
    Die spoel ik uit en tief ik in de was. Tot ze er niet meer uitzien en er gaten in vallen, dan haal ik nieuwe Ik wist eerst ook niks van dat soort dingen hoor. Tot m'n ma me een keer wat vaatdoekjes gaf en het me uitlegde
    Lienekiendinsdag 9 augustus 2005 @ 18:58
    Ik pak elke dag een schone vaatdoek. Ik houd er niet van om ze op te laten drogen en dan weer te gebruiken. Ik draai wekelijks een was op 60 graden en die paar vaatdoeken maken dan niet uit.
    Serindedinsdag 9 augustus 2005 @ 19:00
    quote:
    Op maandag 8 augustus 2005 18:51 schreef tim2308 het volgende:
    Mmm... dit topic moet maar eens gelezen door de keuringsdienst van waren, die bekeuringen uitdeelt van honderden euro's als een portiepak vleeswaren een temperatuur heeft van 8°C ....
    Bij particulieren thuis zeker
    MouseOverdinsdag 9 augustus 2005 @ 20:40
    quote:
    Op dinsdag 9 augustus 2005 19:00 schreef Serinde het volgende:

    [..]

    Bij particulieren thuis zeker
    "Goedemiddag, is dit kamerverhuurbedrijf Villa Viagra? Mooi, keuringsdienst van waren, goedenmiddag. Vindt u het erg als ik even binnenkom?"

    elixerdinsdag 9 augustus 2005 @ 21:49
    Ik ben 'allergisch' voor vieze vaatdoeken. Vind ik echt gore dingen

    Ik ben student, maar wel redelijk schoon. Alleen de vaat staat soms wat langer op het aanrecht dan normaal...
    Aliceydinsdag 9 augustus 2005 @ 22:05
    Wat in de OP staat vind ik nogal overdreven allemaal. Hoewel ik wel de koelkast op echt koud heb staan, en groente snijd voordat ik eventueel vlees of vis snijd. Bij etenswaren houd ik me niet strikt aan de datum of op een aantal dagen. Als iets niet meer goed mocht zijn is dat te zien en vooral vaak te ruiken. Handen wassen voor ik iets met etenswaren ga doen doe ik dan weer wel. Als tussendoor echter mijn kat wat aandacht vraagt ga ik ze daarna niet weer wassen, zo smerig zijn katten niet.
    Bass-Missdinsdag 9 augustus 2005 @ 22:33
    Mijn moeder vindt het walgelijk dat ik mn borden en pannen door de katten laat uitlikken voor ik ze afwas...
    Martijn_77dinsdag 9 augustus 2005 @ 22:45
    quote:
    Op dinsdag 9 augustus 2005 22:05 schreef Alicey het volgende:
    Wat in de OP staat vind ik nogal overdreven allemaal. Hoewel ik wel de koelkast op echt koud heb staan, en groente snijd voordat ik eventueel vlees of vis snijd. Bij etenswaren houd ik me niet strikt aan de datum of op een aantal dagen. Als iets niet meer goed mocht zijn is dat te zien en vooral vaak te ruiken. Handen wassen voor ik iets met etenswaren ga doen doe ik dan weer wel. Als tussendoor echter mijn kat wat aandacht vraagt ga ik ze daarna niet weer wassen, zo smerig zijn katten niet.
    De OP vind ik ook wat overdreven op verschillende punten maar was wel een mooie aanzet voor de discussie in dit topic.
    harlingendinsdag 9 augustus 2005 @ 23:48
    quote:
    Op dinsdag 9 augustus 2005 22:33 schreef Bass-Miss het volgende:
    Mijn moeder vindt het walgelijk dat ik mn borden en pannen door de katten laat uitlikken voor ik ze afwas...
    Een kattentong is toch ontzettend schon? Ik heb er nooit zoveel problemen mee. De katten proberen ook altijd mijn melk te drinken als ik niet oplet. Vanavond werd het me wel te gortig, 5 katten hadden uit mijn melk gedronken, maar ik kon er niet heenrennen omdat ik op de toilet zat. Die melk heb ik maar weggegooid, maar voor de rest?

    Ze eten trouwens ook de groente die ik heb laten liggen, scheelt weer wat afval
    Miragewoensdag 10 augustus 2005 @ 03:12
    quote:
    Op dinsdag 9 augustus 2005 22:33 schreef Bass-Miss het volgende:
    Mijn moeder vindt het walgelijk dat ik mn borden en pannen door de katten laat uitlikken voor ik ze afwas...
    Kijk en dat vind ik dan weer geen ramp.
    Maar met zijn pootjes (waarmee hij zojuist in de kattenbak heeft zitten graven ) over daar waar ik eten sta te koken.... nee
    Martijn_77woensdag 10 augustus 2005 @ 19:43
    quote:
    Op woensdag 10 augustus 2005 03:12 schreef Mirage het volgende:

    [..]

    Kijk en dat vind ik dan weer geen ramp.
    Maar met zijn pootjes (waarmee hij zojuist in de kattenbak heeft zitten graven ) over daar waar ik eten sta te koken.... nee
    Bij ons weten de katten dat ze ook alleen maar op het kleine stukje aanrecht boven de vaatwasser mogen komen. Zodat ze toch ook voor naar buiten kunnen kijken
    Miragewoensdag 10 augustus 2005 @ 20:08
    best grappig om te zien dat iedereen zijn eigen grenzen heeft en dat de hygiëne voor een ander heel anders kan zijn dan voor de ander.
    dutch-mammadonderdag 11 augustus 2005 @ 02:25
    Interessant onderwerp!

    Over katten: ik ben ooit (7 jaar geleden, volgens mij zelfs op de dag af...) gebeten door een kat. Ik heb soms nog steeds last van de wond, hoewel die meteen fors is aangepakt met allerlei zalfjes en pilletjes... Je wil niet weten wat er voor ellende tussen kattentanden zit.

    Over de beruchte vaatdoekjes: niemand heeft mij ooit kunnen betrappen op Perfect Huishouden (snik), maar qua vaatdoekjes ben ik bijna manisch.
    Geheel tegen mijn consuminderprincipes prefereer ik papieren keukenrollen boven doekjes, en als ik een doekje gebruik, gaat die na gebruik linea recta richting wasmachine.

    Met rauw vlees ben ik ook weer voorzichtig. Zeker met kip! Alles dat met rauw vlees in aanraking is geweest, gaat rechtstreeks de vaatwasser in.

    Ik heb plastic snijplanken (waren goedkoper, hi hi hi!) maar wel houten lepels, of nee, het zijn houten spatels. Die doe ik (tegen alle voorschriften in) in de vaatwasser en als ze echt uit elkaar vallen, doe ik ze weg.
    Ik moet bekennen dat ik een grote voorkeur voor die zwarte plastic spatels heb ontwikkeld, recentelijk! Mijn houten spatels worden dan ook niet meer vervangen.

    Borden afspoelen voor die de vaatwasser ingaan doe ik weer wel. Niet eens omdat er een hygieneregel aan vast zit, maar omdat ik er gewoon ontieglijk de schurft aan heb telkens weer door de knieën te moeten om dat filter schoon te krijgen...!
    Moet ik sowieso al te veel, want je wil niet weten wat er aan bagger in dat filter blijft hangen... maar dat weegt toch niet op tegen dagelijks moeten afwassen

    Koelkast: volgens "richtlijnen" moet die op 4... en de vriezer op -18 (diepvries bedoel ik).

    Gescheiden snijplanken: ik heb dankzij een aantal sterfgevallen in de familie een redelijke stapel planken. Als ik rauw vlees snij, gebruik ik daar 1 plank voor, en dan gaat die de vaatwasser in. Daar ben ik echt een pietje precies in.

    Kat op het aanrecht: ze krijgen hun eten daar anders vreet de hond dat op (de hufter). Ik zorg ervoor dat dat extra vaak schoon wordt gemaakt, en eten bereiden doe ik aan de andere kant van het aanrecht. Ik ken mensen die om die reden niks te eten bij me willen hebben maar zelf leef ik nog steeds
    BBQ-kipdonderdag 11 augustus 2005 @ 07:14
    Katten in de keuken
    Een vriendin van me had 2 katten en die kwamen ook altijd bij haar in de keuken (kattenbak en voer in de keuken), bah bah en nog eens bah...
    Ik ben echt panisch voor kattenharen, ik vind het zooo vies...
    Dus als ik daar at dan haalden we altijd "toevallig" eten ergens anders in plaats van daar te koken op mijn verzoek, hehe...
    En stiekem spoelde ik de borden en messen even af voordat we gingen eten, om zo de kattenharen (die verbazingwekkend overal kunnen komen) te verwijderen.
    Ik ben zoiezo niet dol op katten, maar in de keuken, nee bedankt, brrr
    BBQ-kipdonderdag 11 augustus 2005 @ 07:20
    Ik gebruik trouwens nooit andere snijplanken, ik doe meestal wel eerst alle groentes snijden en daarna het vlees op 1 kant en draai de plank zo nodig even om wanneer ik nog iets moet snijden (en was het mes dan af).
    Maar ik snijd ook weleens eerst het vlees en daarna de groente op dezelfde plank met hetzelfde mes, ik vind dit namelijk geen probleem in gerechten waarin zowel het vlees als de groente flink warm worden.
    Bij het maken van bijvoorbeeld een stoofpot als Irish Stew snijd ik gewoon eerst het rundvlees en daarna de groenten, geen probleem en zonde om 2 planken en messen te moeten afwassen
    Bluesdonderdag 11 augustus 2005 @ 09:36
    Ik draai ook de snijplank wel eens om.
    En gebruik bij voorkeur geen vaatdoekjes, maar keukenrol. Die doekjes zitten er zo ingebakken dat het lastig is ze helemaal te verbannen, maar het lukt steeds beter
    Muckdonderdag 11 augustus 2005 @ 09:54
    Ik probeer wel hygiënisch te koken, maar ik woon in een studentenhuis

    nuf said?
    Nembrionicdonderdag 11 augustus 2005 @ 09:57
    quote:
    Op donderdag 11 augustus 2005 09:54 schreef Muck het volgende:
    Ik probeer wel hygiënisch te koken, maar ik woon in een studentenhuis

    nuf said?
    Frituur is hartstikke hygiënisch hoor
    Muckdonderdag 11 augustus 2005 @ 10:02
    quote:
    Op donderdag 11 augustus 2005 09:57 schreef Nembrionic het volgende:

    [..]

    Frituur is hartstikke hygiënisch hoor


    die mag het huis niet in vna de huis baas, en de magnetron durf ik niet te gebruiken (op een dag hapt ie naar me, ik zweer het je) dus ik moet elke dag "echt" koken (of wat halen natuurlijk, maar dat gaat zo in de papieren lopen)
    MouseOverdonderdag 11 augustus 2005 @ 10:15
    Ik gebruik sowieso geen houten lepels... ik vind ze zo vervelend aanvoelen
    Muckdonderdag 11 augustus 2005 @ 10:27
    quote:
    Op donderdag 11 augustus 2005 10:15 schreef MouseOver het volgende:
    Ik gebruik sowieso geen houten lepels... ik vind ze zo vervelend aanvoelen
    eindelijk iemand gevonden die dat ook vind
    ik dacht dat het een rare afwijking van me was
    natte houten lepels... alleen het idee geeft me al kippevel

    hou je heel toevallig ook niet van matglas?
    Nembrionicdonderdag 11 augustus 2005 @ 10:27
    quote:
    Op donderdag 11 augustus 2005 10:02 schreef Muck het volgende:

    [..]



    die mag het huis niet in vna de huis baas, en de magnetron durf ik niet te gebruiken (op een dag hapt ie naar me, ik zweer het je) dus ik moet elke dag "echt" koken (of wat halen natuurlijk, maar dat gaat zo in de papieren lopen)
    Je mag geen frituurpan? Shit hey.

    Je kunt trouwens heel simpel frituren door een normale diepe pan te nemen, zonnebloem olie in te mikken. Is nog gezonder ook...
    Aventuradonderdag 11 augustus 2005 @ 10:29
    quote:
    Op donderdag 11 augustus 2005 10:27 schreef Muck het volgende:

    [..]

    eindelijk iemand gevonden die dat ook vind
    ik dacht dat het een rare afwijking van me was
    natte houten lepels... alleen het idee geeft me al kippevel

    hou je heel toevallig ook niet van matglas?
    Ik heb het ook. Bijvoorbeeld ook met die houten ijslolliestokjes. Ril.
    Muckdonderdag 11 augustus 2005 @ 10:30
    quote:
    Op donderdag 11 augustus 2005 10:27 schreef Nembrionic het volgende:

    [..]

    Je mag geen frituurpan? Shit hey.

    Je kunt trouwens heel simpel frituren door een normale diepe pan te nemen, zonnebloem olie in te mikken. Is nog gezonder ook...
    zou ik best eens kunnen doen ja
    zou dat ook kunnen in een klein pannetje, met maar een klein beetje patat ofzo?
    Muckdonderdag 11 augustus 2005 @ 10:31
    quote:
    Op donderdag 11 augustus 2005 10:29 schreef Aventura het volgende:

    [..]

    Ik heb het ook. Bijvoorbeeld ook met die houten ijslolliestokjes. Ril.
    oh ieuw!
    ben je lekker ijs aan het eten, en dan ineens met je tong of lippen over zo'n nat stokje
    Nembrionicdonderdag 11 augustus 2005 @ 10:32
    quote:
    Op donderdag 11 augustus 2005 10:30 schreef Muck het volgende:

    [..]

    zou ik best eens kunnen doen ja
    zou dat ook kunnen in een klein pannetje, met maar een klein beetje patat ofzo?
    Yupz...maar een beetje ruimte in je pan is wel handig anders gaat je hete olie overkoken...en dat wil je echt niet. Tevens is het brandgevaar wat groter in een kleiner pannetje...
    mirugaidonderdag 11 augustus 2005 @ 10:43
    quote:
    Op donderdag 11 augustus 2005 10:32 schreef Nembrionic het volgende:

    [..]

    Yupz...maar een beetje ruimte in je pan is wel handig anders gaat je hete olie overkoken...en dat wil je echt niet. Tevens is het brandgevaar wat groter in een kleiner pannetje...
    uhhmmm, hete olie overkoken
    MouseOverdonderdag 11 augustus 2005 @ 10:48
    quote:
    Op donderdag 11 augustus 2005 10:31 schreef Muck het volgende:

    [..]

    oh ieuw!
    ben je lekker ijs aan het eten, en dan ineens met je tong of lippen over zo'n nat stokje
    Of met je tanden..

    KRRRAASSS


    *shiver*

    matglas doet me niet zo heel veel.
    BBQ-kipdonderdag 11 augustus 2005 @ 10:55
    quote:
    Op donderdag 11 augustus 2005 10:43 schreef mirugai het volgende:

    [..]

    uhhmmm, hete olie overkoken
    Als je de olie nogal hoog hebt staan in je pan en je gooit er dan je bevroren frietjes in...
    MouseOverdonderdag 11 augustus 2005 @ 10:59
    quote:
    Op donderdag 11 augustus 2005 10:55 schreef BBQ-kip het volgende:

    [..]

    Als je de olie nogal hoog hebt staan in je pan en je gooit er dan je bevroren frietjes in...
    Andere mensen gebeurt dat dus ook wel eens?
    BBQ-kipdonderdag 11 augustus 2005 @ 11:06
    quote:
    Op donderdag 11 augustus 2005 10:59 schreef MouseOver het volgende:

    [..]

    Andere mensen gebeurt dat dus ook wel eens?
    Tuurlijk
    En aangezien wij altijd frituren op het balkon, zat de hele tuintafel onder (ja een tuintafel op het balkon... ) en de balkonvloer ook

    En de frituurpan met vloeibaar vet van de kast af pakken (en schuin houden), was bij mij ook niet zo'n succes...

    Ik ben af en toe een beetje een kluns
    Aventuradonderdag 11 augustus 2005 @ 11:11
    quote:
    Op donderdag 11 augustus 2005 11:06 schreef BBQ-kip het volgende:

    [..]

    Tuurlijk
    En aangezien wij altijd frituren op het balkon, zat de hele tuintafel onder (ja een tuintafel op het balkon... ) en de balkonvloer ook

    En de frituurpan met vloeibaar vet van de kast af pakken (en schuin houden), was bij mij ook niet zo'n succes...

    Ik ben af en toe een beetje een kluns
    Been there and done that. Koud (gelukkig wel!) frituurvet over mijn nog maar 5 maanden geleden vers gestucte keukenmuur.
    Martijn_77donderdag 11 augustus 2005 @ 19:27
    Even wat slowchat verwijderd en nu graag weer verder over Hygiëne in de keuken
    dutch-mammadonderdag 11 augustus 2005 @ 21:21
    quote:
    Op donderdag 11 augustus 2005 10:30 schreef Muck het volgende:

    [..]

    zou ik best eens kunnen doen ja
    zou dat ook kunnen in een klein pannetje, met maar een klein beetje patat ofzo?
    Ik heb wel een friteuse, maar ik vind het maar lompe krengen.
    Neem een niet te grote braadpan, doe er wat olie in (net genoeg om er een kroket, frikadel, portie friet of zo in te weken ) en verhit dat. Blijf erbij, en controleer of het heet genoeg is door er een stukje brood in te gooien. Gaat het bruisen, dan is het heet genoeg.
    Je kan het meerdere malen gebruiken.

    Terug on topic: ik heb nooit in een studentenhuis gewoond, maar als ik op de reputatie af moet gaan, is het er ehhh... niet altijd zoals bij moeder thuis...
    Wordt er nou nooit iemand ziek of zo? (nee, dan bedoel ik niet: van een kater!)
    Lempickavrijdag 12 augustus 2005 @ 09:57
    Ik heb echt in de meest smerige studentenhuizen gewoond, maar ik ben blij dat dat nu voorbij is. Mijn moeder kreeg altijd een soort manische schoonmaakaanval als ze weer eens langs kwam.
    Inmiddels ouder en wijzer zorg ik er wel voor dat mijn keuken schoon is, maar ik heb twee huisgenoten die denk ik niet weten dat de afwas zichzelf niet doet, en als de afwas op het aanrecht staat, hoe kan ik het dan schoonmaken?

    On-topic.. Koelkast 1 keer per twee maanden, de vloer 1 of twee keer per week, het aanrecht drie keer per week. Ook maak ik regelmatig de kastjes schoon, en veeg ik met hygienische doekjes over alle deurknoppen en krukken in het huis. En die afwas dus.. oooh als de afwas toch eens af was.. was die afwas toch eens af!