abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 20 juli 2005 @ 15:12:37 #1
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28977113
Ik heb deze week een aantal malen Jam & Gelei gemaakt.
Aalbessengelei:
1,3 Kilo aalbessen (rood, wit of zwart), zonder steeltjes
1 Kilo inmaaksuiker
Kook de aalbessen 10-15 minuten, terwijl je ze met een aardappel stamper kapot maakt.
Haal ze door een tomatenzeef, zodat pitjes en schilletjes verwijderd worden
Kook het sap circa 5 minuten met de inmaaksuiker. (volg aanwijzingen op verpakking)
Giet de hete gelei in jampotjes, of andere glazen potten met een metalen deksel, tot bijna helemaal vol.
Deksel erop schroeven.
Potje even omdraaien, en weer goed neerzetten. Je hoord nu Tsssssh van het ontwijkende lucht.

Kruisbessen/aalbessen gelei
zelfde als boven maar nu half en half kruisbessen en aalbessen.

Aardbeienjam
1 kilo aarbeien
1 kilo inmaaksuiker
Aardbeien schoonmaken, koken, ca 10 - 15 minuten, inmaaksuiker toevoegen en 5 minuten laten koken.
Verder zelfde als boven.

Junglejam
Neem alle fruit uit de fruitmand en maak dit schoon. Doet er niet toe wat, Kersen, aarbeien, aalbessen, appels, nectarienen, bosbessen, kiwi, gewoon alles.
Leef je uit. Koken, Zelfde hoeveelheid inmaaksuiker toevoegen als fruit. Koken, en in glazen vullen.


Kommer in het zuur.
Schil komkommers en snij ze overlangs doormidden.
haal de zaadlijsten eruit.
Snij de komkommer in plakken van ca 2 a 3 cm.
Bestrooi ze rijkelijk met zout en suiker en zet een nacht in de koelkast.
Giet ze af, spoel ze af en dep ze droog.
Doe ze in grote glazen potten (mayonaise potten)
Breng blanke azijn met suiker aan de kook, met inmaakkruiden. (mengsels zijn te koop, of neem dille, mosterzaad, laurierblaadjes, chili, peperkorrels, )
Giet de potten vol met de kokende azijn.
Deksels erop, in kelder of koelkast zetten zogauw het afgekoeld is.
Na een maand of 3 is het erg lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 20 juli 2005 @ 15:31:08 #2
41885 kless
morgen? waarom niet overmorgen
pi_28977754
We maken hier vaak bramen jam & sause (voor in de vla/yghert of ijs)
Deels uit de tuin deel uit de houtwallen

ik weet zo even niet of er dan meer of minder gelei suiker in moet om er sause van te maken (maar tis wel lekkerder dan die betuwe troep)
Vrouwen moeten niet zeiken over hun uiterlijk. Met hun innerlijk is veel meer mis.
iGEM
  woensdag 20 juli 2005 @ 15:33:41 #3
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_28977829
Als het vloeibaar moet blijven dan geen geleisuiker gebruiken maar gewone suiker. Er zit genoeg pectine in het fruit om het dan dikvloeibaar te maken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 20 juli 2005 @ 15:54:53 #4
41885 kless
morgen? waarom niet overmorgen
pi_28978586
quote:
Op woensdag 20 juli 2005 15:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Als het vloeibaar moet blijven dan geen geleisuiker gebruiken maar gewone suiker. Er zit genoeg pectine in het fruit om het dan dikvloeibaar te maken.
strooperig. beetje zoals de sausjes voor bbq, beetje dikker dan kechup/curry
Vrouwen moeten niet zeiken over hun uiterlijk. Met hun innerlijk is veel meer mis.
iGEM
  woensdag 20 juli 2005 @ 21:59:25 #5
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_28989791
quote:
Op woensdag 20 juli 2005 15:12 schreef Pietverdriet het volgende:
Kommer in het zuur.
Schil komkommers en snij ze overlangs doormidden.
haal de zaadlijsten eruit.
Snij de komkommer in plakken van ca 2 a 3 cm.
Bestrooi ze rijkelijk met zout en suiker en zet een nacht in de koelkast.
Giet ze af, spoel ze af en dep ze droog.
Doe ze in grote glazen potten (mayonaise potten)
Breng blanke azijn met suiker aan de kook, met inmaakkruiden. (mengsels zijn te koop, of neem dille, mosterzaad, laurierblaadjes, chili, peperkorrels, )
Giet de potten vol met de kokende azijn.
Deksels erop, in kelder of koelkast zetten zogauw het afgekoeld is.
Na een maand of 3 is het erg lekker.
Hoe smaakt dit? Of waar smaakt het naar? Want augurken zijn het niet...maar heel erg verschillen zullen ze niet denk ik
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  woensdag 20 juli 2005 @ 22:14:22 #6
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_28990334
@Piet hoe krijg je de potten goed schoon?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  woensdag 20 juli 2005 @ 22:43:42 #7
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_28991634
quote:
Op woensdag 20 juli 2005 22:14 schreef Martijn_77 het volgende:
@Piet hoe krijg je de potten goed schoon?
Uitkoken in sodawater heb ik altijd geleerd.
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  donderdag 21 juli 2005 @ 00:25:19 #8
41885 kless
morgen? waarom niet overmorgen
pi_28995962
quote:
Op woensdag 20 juli 2005 22:43 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Uitkoken in sodawater heb ik altijd geleerd.
afwassen met HEET water vlak voor gebruik is goed genoeg.
Vrouwen moeten niet zeiken over hun uiterlijk. Met hun innerlijk is veel meer mis.
iGEM
pi_29000815
Het grote tafelzuur topic

Ook een informatief topic...
Met nog een paar recepten.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  donderdag 21 juli 2005 @ 11:12:40 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_29003745
quote:
Op woensdag 20 juli 2005 22:14 schreef Martijn_77 het volgende:
@Piet hoe krijg je de potten goed schoon?
Afwas machine
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 21 juli 2005 @ 11:14:32 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_29003809
quote:
Op woensdag 20 juli 2005 21:59 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Hoe smaakt dit?
Lekker
quote:
Of waar smaakt het naar?
Naar Kip

Geintje
quote:
Want augurken zijn het niet...maar heel erg verschillen zullen ze niet denk ik
Nee, het smaakt naar komkommer in het zuur. heeft wel wat van augurken, maar dan anders
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  donderdag 21 juli 2005 @ 22:20:53 #12
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_29022929
quote:
Op donderdag 21 juli 2005 11:12 schreef Pietverdriet het volgende:
Afwas machine
En dan kan ik ze gelijk gebruiken? Mooi om te weten!
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  vrijdag 22 juli 2005 @ 03:54:04 #13
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_29029991
quote:
Op donderdag 21 juli 2005 11:14 schreef Pietverdriet het volgende:
Nee, het smaakt naar komkommer in het zuur. heeft wel wat van augurken, maar dan anders
Ohja...komkommerschijfjes van Koeleman etc.
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
  vrijdag 22 juli 2005 @ 04:04:54 #14
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_29030096
hoeveel azijn en hoeveel suiker voor de kommers?
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  vrijdag 22 juli 2005 @ 07:52:29 #15
96372 lone_wolf
bijdehansje
pi_29031061
scheut sweet chillisauce geeft ook een verrassend effect op de ingemaakte augurken van mij. (verder laurier, peperkorrels, mosterdzaad en dille/dragon) Fris met een byte!! en ze waren na een week reeds erg lekker. Maar ja augurken zijn ook een beetje sponziger dan komkommers en ik denk dat ze daarom wat sneller klaar zijn dan de kk-ers..

Wat je NIET moet doen is de augurke ff meekoken in de azijn. Dan worden ze nl iets te zacht. Ik had dan nl gedaan om er voor te zorgen dat de schimmels en bacterien op de augurken zelf dood zouden gaan. Is niet nodig, gewoon goed schoonmaken onder de kraan.
Ook JIJ hebt recht op mijn mening!!
  vrijdag 22 juli 2005 @ 12:32:23 #16
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_29036406
quote:
Op vrijdag 22 juli 2005 04:04 schreef zoalshetis het volgende:
hoeveel azijn en hoeveel suiker voor de kommers?
Suiker naar smaak, en zoveel azijn dat het de pot vult, als je kommers in de potten vult hou dan een paar cm onder de rand, zodat er voldoende azijn bij kan.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 22 juli 2005 @ 14:54:39 #17
56208 Euc-
Verweg(gistan)
pi_29040618
bij de komkommer in het zuur, moet je ze onder druk in de koelkast zetten? (bij het zout?) Lijkt me wel het beste niet?
O_o o_O O_O °_O °_° O_°
pi_29168278
Gisteren weer de eerste bramen geplukt dit jaar!
In het natuurgebied bij ons in de buurt staan nl. hele rijen bramenstruiken, en daar ga ik elk jaar even flink plukken.

Bijna overal waren ze nog totaal groen en hier en daar een beetje rood, maar op de plaatsen waar de zon goed op schijnt waren gisteren dus de eerste rijpe exemplaren al te vinden. Ik heb er een aardig bakje verse bramen aan overgehouden!

Twee jaar geleden heb ik een flinke hoeveelheid bramenjam ervan gemaakt door ze te koken in een pan met (frambozen)limonadesiroop (van Super de Boer, eigen merk), tot het een dikke massa werd. Dat werkte prima. Ik had geen pectine nodig of zo, het kreeg ook precies de juiste zoetheid en was ook erg lang goed te bewaren. Gewoon in een leeg jampotje gedaan, zoals je hieronder ziet.



Ga ik dit jaar wéér doen!
NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
  woensdag 27 juli 2005 @ 18:37:39 #19
13347 Nembrionic
AKQ Fundamentalist
pi_29177312
quote:
Op woensdag 27 juli 2005 13:21 schreef Scootmobiel het volgende:
-snip- bramenverhaal
Wij hebben hier ook een paar hele grote struiken staan. Die staan achter een hek en daar komt nooit iemand. Behalve ik dan, één keer per jaar. Dan blijven tenminste lekker groot
- "Autisten met elkaar in contact brengen is net zoals delen door 0"
pi_29179221
quote:
Op woensdag 27 juli 2005 18:37 schreef Nembrionic het volgende:
Wij hebben hier ook een paar hele grote struiken staan. Die staan achter een hek en daar komt nooit iemand. Behalve ik dan, één keer per jaar. Dan blijven tenminste lekker groot
Maar goed dat niet heel Fok weet waar jij woont dan...!
Tof zeg, zo'n hele oogst voor jou alleen.
NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
pi_29518878
Hier even een fotootje van de bramenjam-'oogst' van dit jaar, tot zover:
(2 potten van elk 750 gram en 1 van 340 gram)



Er is alweer aardig wat van gebruikt, zoals je ziet...

Een restje bramenjam van vorig jaar augustus heb ik trouwens vorige week pas opgegeten, en het was nog net zo lekker als vers!
Je zou toch verwachten dat dat gaat beschimmelen, of op z'n minst zwaar zou gaan gisten, maar nee hoor!
Het heeft natuurlijk al die tijd in de koelkast gestaan, en in die siroop zit ook wat conserveermiddel, dus waarschijnlijk is het dáárdoor zo lang goed gebleven.

NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
  dinsdag 9 augustus 2005 @ 12:54:02 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_29519043
Die siropen bevatten meestal veel suiker, dat doet het prima als conserveermiddel.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_29519328
Aha, is dát het.
Ik heb altijd gedacht dat het juist de suiker is die de boel doet gisten, maar dat klopt dan blijkbaar helemaal niet... Maar hoe dan ook, ik vind het wel best zo!

Ik heb gisteren ook geprobeerd om aardbeienjam te maken, van verse aardbeien uit de winkel, en ook in siroop gekookt dus. Maar die prut werd maar niet dikker, het bleef een heel vloeibare, waterige massa. Pas na een uur flink doorkoken werd het eindelijk een béétje steviger, pffffff....
Ik heb er toen maar een zakje Trixy (gelatinepoeder) door gedaan, en de hele boel vervolgens af laten koelen. Zo werd het tenminste eindelijk echt gelei-achtig, en het smaakte heerlijk. Heb er vanmorgen nog een paar croissantjes mee gegeten!

Bij bramen heb je ook veel meer 'vel' natuurlijk, waardoor het meer een dikke massa wordt. Ik denk dat aardbeien in vergelijking daarmee veel te veel water bevatten.
Maar goed, het is uiteindelijk toch nog goed gelukt dus.
NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
  dinsdag 9 augustus 2005 @ 14:19:07 #24
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_29520031
quote:
Op dinsdag 9 augustus 2005 13:26 schreef Scootmobiel het volgende:
Aha, is dát het.
Ik heb altijd gedacht dat het juist de suiker is die de boel doet gisten, maar dat klopt dan blijkbaar helemaal niet... Maar hoe dan ook, ik vind het wel best zo!
Weinig suiker ja, veel suiker werk conserverend.
Daarom is de klassieke jam 1 kilo fruit op 1 kilo Suiker.
quote:
Ik heb gisteren ook geprobeerd om aardbeienjam te maken, van verse aardbeien uit de winkel, en ook in siroop gekookt dus.
Aardbeien staan niet bekend om hun hoge pectine gehalte, en erg rijp fruit sowieso niet
quote:
Maar die prut werd maar niet dikker, het bleef een heel vloeibare, waterige massa. Pas na een uur flink doorkoken werd het eindelijk een béétje steviger, pffffff....
Ik heb er toen maar een zakje Trixy (gelatinepoeder) door gedaan, en de hele boel vervolgens af laten koelen. Zo werd het tenminste eindelijk echt gelei-achtig, en het smaakte heerlijk. Heb er vanmorgen nog een paar croissantjes mee gegeten!
Is in NL geen pectinepoeder te koop?
Ik gebruik trouwens voor jam altijd geleisuiker, das suiker met pectine (Pectine is een bindmiddel uit fruit)
quote:
Bij bramen heb je ook veel meer 'vel' natuurlijk, waardoor het meer een dikke massa wordt. Ik denk dat aardbeien in vergelijking daarmee veel te veel water bevatten.
Maar goed, het is uiteindelijk toch nog goed gelukt dus.
Nee, heeft met het pectine gehalte te maken,

http://nl.wikipedia.org/wiki/Pectine
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_29520811
Bedankt voor de info, Piet! Hier kan ik wat mee!
NEE tegen elke vorm van religieus fundamentalisme.
JA tegen mensenrechten, vrije individuele keuzes en gelijkwaardige behandeling.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')