Explain!quote:Op maandag 18 juli 2005 20:36 schreef boekenworm het volgende:
Dat tegen de regels ingaan klopt niet altijd...
Zelf ben ik altijd erg streng opgevoed, bijv. en ik ben eigelijk nooit tegendraads geworden. En zo ken ik veel meer mensen met ouders die van aanpakken wisten en wel met regels om kunnen gaan. Terwijl ik juist mensen met een vrije opvoeding ken die zich ook maar nooit aan een regel kunnen aanpassen. Het eeuwig en altijd praten met kinderen werkt niet bij ieder een. Het ene kind is de andere niet.quote:
Zou dat echter ook voor iedereen gelden? Is er bijvoorbeeld voor factoren als verantwoordelijkheidsgevoel en onafhankelijkheid geen erfelijke factor in het spel?quote:Op dinsdag 19 juli 2005 17:17 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
Ik ben erg vrij opgevoed en dat heeft heel goed uitgepakt. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel, ben onafhankelijk, heb veel zelfvertrouwen en ik ben heel gelukkig.
Dat weet ik niet, ik lees het wel veel in dit topic. Ikzelf leg heel duidelijk de link tussen mijn opvoeding en hoe ik nu ben.quote:Op dinsdag 19 juli 2005 17:21 schreef Alicey het volgende:
Zou dat echter ook voor iedereen gelden? Is er bijvoorbeeld voor factoren als verantwoordelijkheidsgevoel en onafhankelijkheid geen erfelijke factor in het spel?
Ik ook, ik denk dat dat mede komt doordat je heel jong leert dat bepaalde keuzes, bepaalde consequenties hebben. Vrij opgevoed houdt in mijn geval namenlijk ook in, niet te beschermd opgevoed.quote:Op dinsdag 19 juli 2005 17:17 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
Ik ben erg vrij opgevoed en dat heeft heel goed uitgepakt. Ik heb een groot verantwoordelijkheidsgevoel, ben onafhankelijk, heb veel zelfvertrouwen en ik ben heel gelukkig.
Idd. Ik mocht al heel jong mijn eigen keuzes maken en dat heb ik altijd als zeer zinvol ervaren. Ik kreeg wel advies van mijn ouders, maar ik werd niet in een bepaalde richting geduwd. Mijn ouders hebben ook het motto: "Als jij denkt dat je er gelukkig van wordt, dan moet je het vooral doen". Zo stonden ze bijvoorbeeld óók achter me toen ik op mijn achttiende besloot om toe te treden tot de Hare Krishna-beweging. Van dat besluit ben ik weliswaar na twee jaar weer teruggekomen, maar het is een zeer waardevolle ervaring geweest en ik had 't nooit willen missen. Ik ben heel blij dat mijn ouders mij respecteren als een onafhankelijk persoon en dat ze mij niet proberen te manipuleren in een richting die zij graag zouden zien, zoals ik erg vaak zie gebeuren helaas...quote:Op dinsdag 19 juli 2005 17:42 schreef Igraine het volgende:
Ik ook, ik denk dat dat mede komt doordat je heel jong leert dat bepaalde keuzes, bepaalde consequenties hebben. Vrij opgevoed houdt in mijn geval namenlijk ook in, niet te beschermd opgevoed.
Toch denk ik wel dat er betere en minder goede manieren van opvoeden zijn. Als je op een minder goede manier bent opgevoed, kost het je veel meer moeite om op een bepaald punt te komen (het punt waarop je je eigen draai eraan kunt geven) dan wanneer je op een betere manier bent opgevoed. Een opvoeding zou imo tot doel moeten hebben van een kind een onafhankelijke, zelfverantwoordelijke en zelfverzekerde persoon te maken.quote:Op dinsdag 19 juli 2005 17:46 schreef DarkElf het volgende:
ach ouders doen gewoon hun best en voeden op zoals zij denken dat goed is voor je. niet iets wat je ze echt kwalijk kan nemen ofzo. tis een leidraad en als je volwassen bent ga je je eigen draaien eraan geven.
'Kwalijk nemen' heeft niet zoveel zin achteraf, maar je kunt wel tot de conclusie komen dat ze fouten hebben gemaakt en dat jij het anders zou doen. 't Heeft ook zo weinig nut om je ouders te vertellen wat ze fout hebben gedaan, want voor de toekomst hebben ze niks aan zulke opbouwende kritiek. Opvoeden doe je normaal gezien immers maar één keer. Maar je kunt je ouders natuurlijk best vragen waarom ze bepaalde keuzes hebben gemaakt o.i.d.quote:Op dinsdag 19 juli 2005 18:02 schreef DarkElf het volgende:
tuurlijk zijn er betere en mindere manieren maar ik vind niet dat (als het niet extreem uit de klauwen is gelopen natuurlijk) dat je hen dat kwalijk kan nemen achteraf. je kan dan alleen jezelf verder vormen zoals je zelf graag zou willen zien.
Maar de ouders die daar niet in slagen, zijn die zelf wel onafhankelijk, verantwoordelijk en zelfverzekerd?quote:Op dinsdag 19 juli 2005 17:48 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
Een opvoeding zou imo tot doel moeten hebben van een kind een onafhankelijke, zelfverantwoordelijke en zelfverzekerde persoon te maken.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |