Dit topic is een floating discussie topic, zonder stellingen voor absolute waarheid te poneren.
Ik heb onderstaande slechts in 30 minuten neergezet, om er een eerlijke discussie van te maken Als iemand een bepaalde stelling verder wil uitdiepen , well be my guest.
Wil je trollen, dan zou ik deze topic als niet gelezen willen beschouwen. En een ander topic nemen wat laagdrempeliger [ONZ] ligt.
De voedingsbodem van het terrorisme
Op dit moment lijkt deze vraagstelling (na de aanslagen in Londen) weer actueel te worden. Met de vraag waarom de medemens zich afkeert van de geldende waarden en normen in het land waarin de persoon verblijft.
Iedereen weet inmiddels dat deze vraag net zo complex is als de oplossingsrichtingen waarin de (mogelijke) oplossing gezocht moet worden. Ten eerste is de aanslag op Londen niet iets nieuws, Londen heeft al een lange historie achter de rug op het gebied van terreur en de bestrijding ervan (zie problematiek IRA).
Maar dat neemt niet weg dat er weer een nieuwe voedingsbodem is ontstaan waarop het moderne terrorisme vat op heeft gekregen.
Multicultureel Dogma
Een multiculturele samenleving hoeft niet bezwaarlijk te zijn voor een terroristisch mileu, een meer dan treffend voorbeeld in deze vergelijking is Singapore wat letterlijk een smeltkroes is van geloofstromingen en samenlevingen waarbij mensen rustig zij-aan-zij zich in de maatschappij kunnen bewegen. Er is vrijheid van godsdienst en vrijheid van publieke medium (mits deze niet als staatsgevaarlijk wordt opgemerkt). Maar het bewijst wel dat verschillende geloofs- en cultuurverbonden stromingen prima naast elkaar kunnen leven.
Heeft het anderzijds te maken met de onvrede in de wereld. Waarin het westen zich openlijk bemoeid met zaken waarvan de uitkomst onbekend is. Deze vraag is redelijk complex te noemen.
Enerzijds bestaat internationale terrorisme al tientallen decenia lang (denk aan de palastijnen ; Munchen 1972), Of de schietpartij op het vliegveld van Rome 1985) en vergeet het aantal vliegtuigkapingen niet. Waarin de palestijnen een noodkreet uitkraamde om meer aandacht te vestigen op hun zaak. De aanslag in Londen is hierbij vergeleken een vergelijkbare noodkreet van ontevreden moslims om aandacht te vragen voor hun zaak. Wie denkt dat terrorisme pas bestaat na 11-09-2001 zou eens wat geschiedenis lessen moeten volgen over wat hiervoor heeft plaatsgevonden.
Het valt niet te ontkennen dat een aantal westerse landen in een conflict worden gesleurd waarbij de uitkomst of uitwerking twijfelachtig is te noemen. Wie kan mij vertellen welke progressie er op dit moment gemaakt wordt in Irak en Afganistan.
Zijn de orde handhavers dichter bij de mensen komen te staan of wordt de bevolking een wil opgelegd. En hoeveel informatie bereikt hiervan het westen. Als je bovengenoemde interventies als een onderneming zou moeten beschouwen. Dan ben ik op dit op dit moment razend benieuwd welk rendement er op dit moment geboekt is. De berichtgeving hierover komt nauwelijks in de media. Net alsof de oorlog wat pak en beet 10.000-12.000 km verderop plaatsvind geen hond wakker mag maken.
Het is een heel verschil/contrast met de Vietnam oorlog waarbij geregeld anti-politiek nieuws in de media is gebracht (er waren ook reporters ter plaatste) wat uiteindelijk (na het Tet-offensief) de nekslag heeft gegeven om de oorlog in Vietnam te beeindigen.
De Vietnam was de eerste oorlog in zijn soort waarbij voor de Amerikanen duidelijk werd dat een gurellia oorlog niet te winnen viel. Geo-politiek gezien hebben ze het communisme in ZO-Azie 20 jaar buiten de deur kunnen houden maar moreel gezien hebben ze die oorlog verloren.
Zijn we een speelbal van een groter geheel (geo-politiek).
Om via inmenging valsheid, voorwenselen. Meer invloed te krijgen in het Midden-Oosten.
Deze stelling is eigenlijk zo krom nog niet. Het energievraagstuk wordt steeds nijpender , zeker als je dit in de toekomst gaat uitzetten tegen de energiebehoefte van landen zoals China en India. Tegen welke prijs kunnen we straks onze goederen produceren zijn we nog concurentiewaardig. Je moet het eigenlijk zien als een pokerspel. China en India zal straks de beste troefkaarten in huis hebben met betrekking tot hoogwaardige technologie. Maar zonder de bijpassende energiebehoefte stellen deze troefkaarten niet zo veel voor. Wat dat betreft kan je hoe vreemd dit ook mogen klinken de Amerikaanse inmening in Irak zien als een investering op langere termijn om ons produktiekapitaal veilig te stellen.
Het verlies van nationale trots / identiteit.
Het islamitisch (Ottomaans) rijk was vroeger een lang uitgestrekt gebied waar menig moslim nog met plezier aan terug denkt. Hetzelfde kun je ook zeggen over Nederland en de VOC vloot. Toen stonden we nog ergens voor. Na mate deze trots in de afgelopen eeuwen/decenia stukje bij beetje werd afgebroken is de reflectie in de spiegel waarin we ons zelf zagen uiteindelijk gebarsten.
Het Europese "Nee"; bij Europa kun je eigenlijk opvatten als een Nederlandse noodkreet om meer duidelijk te verschaffen in de Europese zaak. We doen nog zo ons best (heveromingen, begrotingsnota).. maar we krijgen elke keer Europees "nul"- op onze request.
Voor vele moslims zal deze vergelijkenis moeten aanspreken, ook hier is een groot deel van de seculiere moslims bezig om er hun beste beentje voor te zetten . Maar bij het vinden van aansluiting in de maatschappij (lees : op micro EU niveau) ondervinden zij dezelfde problemen die wij op dit moment meemaken op macro Europees niveau.
Het verlies van identiteit en trots bij vele moslims , kan er mensen toe bewegen om juist te zoeken in hun eigen laatste restje waarden en normen waarin ze nog wel herkenning en trots kunnen vinden "Het fundamentalistische geloof";
De maatschappelijke tegenstellingen doet deze mensen juist harder volharden in de restwaarde die ze nog hebben en sommige zien dit als een bevestiging dat geweld optie "the only way out is";. Terwijl dit niet zo hoeft te zijn, zie eerdere opmerking over Singapore.
Het westen neemt een te eenzijdig een standpunt in, in het toekomstige beleid in het midden Oosten. En stemt niks af met de Arabisch EU (lees : Arabische Liga). Zonder een zekere vorm van samenwerking te zoeken probeert het westen (deels) eenzijdig een conflict tot zijn einde te brengen. En pottenkijkers buiten de deur te houden. We shofferen hiermee niet alleen de moslims maar ook de landen die de moslims zouden moeten vertegenwoordigen. Enerzijds is deze samenwerking heel moeilijk op te zetten omdat de Arabische Liga tot op het bot verdeeld is. Maar anderzijds zou dit wel de katalysator kunnen zijn om juist herkenning , en bevestiging kunnen zijn om toekomstige problemen samen aan te kunnen pakken.
De oplossing om het fundament weg te halen is een opsomming van alle bovengenoemde beweringen. En de eindconclusie laat is ook derhalve achterwege. Ik heb wel een mening. Maar voordat ik eenzijdig mijn mening heer neerzet wil ik graag dat iedereen objectief genuanceerd mijn invalshoek waar mogelijk van een betere oplossingsrichting kan voorzien waarlangs de muren van verschil in opvatting / zienswijze deels afgebroken kunnen worden. Zodat we kunnen spreken dat de optelsom van de samenwerkende losse delen groter is dan de optelsom an sich.
My 2 Cents.
Drugshond.
[ Bericht 0% gewijzigd door Drugshond op 10-07-2005 11:39:17 ]