Oké Prep, je vroeg er zelf om, hoor.
![]()
Deze komt uit Trouw.
Het wordt steeds vroeger te laat voor Bob DylanHij had geen nieuw studioalbum in zijn koffer. Maar Bob Dylan heeft tijdens zijn Europese tournee evengoed de wind in de rug, mede dankzij de aandacht voor Martin Scorsese's Dylan-documentaire 'No Direction Home'. Vrijdag stond de veteraan in een bijna uitverkocht Ahoy' in Rotterdam.
Zijn projecten kijken de laatste jaren terug in de tijd: live-cd's (concerten uit 1964 en 75), zijn autobiografie en recent de dubbel-cd met onbekende opnames uit de jaren zestig (soundtrack bij No Direction Home'). Zo was het bijna onvermijdelijk dat ook zijn concert weinig met het heden van doen had.
Maar wat geeft dat, als een nummer als 'Chimes of Freedom', over 'soldiers', 'refugees' en de 'misused', nog even actueel is als toen hij het 41 jaar geleden zong.
De man die in de jaren zestig de stem van de protestgeneratie werd, in de jaren zeventig Jezus vond, in de jaren tachtig was afgeschreven en in de jaren negentig terugkwam, staat nu als levende legende voor u, zo werd de 64-jarige Dylan aangekondigd. Het publiek was gevarieerd, al overheersten de mannen op leeftijd, soms met (klein)kinderen in hun kielzog.
De enige franje was de crèmekleurige cowboyhoed op Dylan's hoofd, waardoor hij als een kleine kapitein tussen zijn manschappen stond. Verder hield hij het eenvoudig, maar ook onpersoonlijk. Geen lach of begroeting kon eraf. Vanaf het openingsnummer 'Maggie's Farm' sprak hij geen woord, totdat hij uiteindelijk de band voorstelde. In de tussentijd speelde hijzelf staand elektrisch piano, en soms een solo op mondharmonica. De gitaar pakt hij de laatste jaren niet meer.
Om hem heen een ingespeelde band, met twee verdienstelijke gitaristen, een drummer, bassist Tony Garnier, die sinds 1989 met Dylan speelt, en het nieuwe bandlid Don Herron, die met zijn pedal steel veel nummers een countrygevoel gaf. Soms vulde Herronzo de plek op van het ontbrekende Hammond-orgel, dat bijvoorbeeld bij 'Like a Rolling Stone' en de dwingend gespeelde 'Ballad of a Thin Man' gemist werd. Soms klonk de band teveel als eenbegeleidingscombo (I'll be your baby tonight), maar gelukkig pakten ze regelmatig uit, zoals in het onstuimige 'Highway 61 Revisited'.
Dylan zocht continu naar alternatieve melodieën, niet als verbetering maar als uitvlucht voor zijn stem. Het schorre gepiep was vooral problematisch bij rustiger werk. Zo propte hij de woorden 'Lay lady lay' in één brommerige klank, alsof het verzoek niet van een geliefde maar van een chagrijnige dokter kwam. In het broeierige 'Love Sick' viel dat authentieke gekraak echter weer volledig op z'n plek.
Ondanks de fikse duik in het verleden werden er nog genoeg favorieten gemist. Maar tegen tienen was het met één toegift bekeken, en stond Dylan onder het applaus onvast te wiebelen opzijn benen. Hij kan nog wel wat jaren mee, maar het wordt hem steeds vroeger laat.
[ Bericht 0% gewijzigd door _Floddertje_ op 02-11-2005 09:26:01 ]