IrisVrede | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:01 |
Wie kent het fenomeen? en vooral wie weet hoe het zit met de KVK en de belastingdienst??? mijn idee is steeds voor een besloten groep van max. 6 personen te koken. Dit voor een kleine vergoeding voor materiaal, eten/drinken en misschien nog een potje voor het goede doel. De gerechten worden niet superluxeus maar wel gezond en passend in vrij wel elk soort dieet. Mijn kennis t.o.v. gluten en de hele mikmak wordt met de dag groter. Ik ben gelukkig want ik heb er geen last van. Maar ik kom dankzij mijn bijbaan (als keukenprinses bij de IKEA er bijna dagelijks mee in aanraking) | |
Martijn_77 | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:04 |
Als het echt over de finaciele en de belasting aspecten gaat kan het misschien beter een schopje krijgen naar WGR. | |
IrisVrede | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:06 |
nee niet alleen dat ook of mensen het al kennen en wat ze er van vinden en vooral ook of ze dat als ze in omg. Enschede wonen dat aandurven? >> btw mij niet schoppen > vind ik niet prettig ![]() | |
broer | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:07 |
quote:Dan weet je in ieder geval hoe de magnetron werkt. | |
Spyder | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:08 |
Hier in de straat woont iemand die bij de McDonalds werkt en op zijn oprit een eigen drive-in runt. | |
IrisVrede | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:08 |
ja en de steamer en de oven en de frituur (al heb ik deze zelf nog niet) ![]() ![]() | |
IrisVrede | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:09 |
mja dat kan ook maar ik heb geen oprit ![]() | |
Martijn_77 | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:10 |
quote:Nee ga niet schoppen. Schoppen is namelijk ook een uitdrukking die hier gebruikt wordt als een topic van het ene subforum naar het andere verplaatst wordt. Dan krijgt dat topic een schopje daarnaar toe. | |
golfer | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:10 |
Er stond een tijdje geleden in Het Parool een heel artikel over het fenomeen Huiskamerrestaurants. Zitten soms erg goede tussen. ![]() Ik kijk even of ik het betreffende artikel nog boven water kan krijgen. | |
IrisVrede | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:13 |
beste Martijn_77 ik was natuurlijk vet de domme doos aan het uithangen maarruh ik had schopje al begrepen hoor toch lief dat je me niet echt wil schoppen ![]() | |
IrisVrede | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:13 |
quote:HEEEEEEEEEEEEEEEEEL graag | |
Martijn_77 | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:14 |
@Iris. Wat voor soort gerechten wil je dan gaan koken? | |
golfer | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:17 |
quote:Kan het niet zo 1,2,3 vinden. ![]() Wel op Google een aantal hits op de term huiskamerrestaurant. | |
Killer_Mom | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:22 |
quote:iets nieuws in knutselland? vlees braden in t zwart? | |
IrisVrede | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:30 |
@martijn ik denk aan allerlei soort gerechten Van salades tot soepen en alles wat je maar kan bedenken. Zeg maar je kookboeken en alle gerechten die je tot nu toe hebt leren maken. Veel van mijn recepten komen van Life&cooking maar sommige ook gewoon uit de voorraad recepten die ik verzameld heb. Het ligt er natuurlijk aan wat een redelijke vergoeding is. Kijk voor 2 euro de man wordt het natuurlijk geen driegangendiner met drinken enzo erbij maar met een inleg van 5 a 7 euro moet toch al meer te doen zijn. @killer_mom nee niet nieuw hoor, ik geloof zelfs al dat het al een aantal jaren bestaat. Alleen nu wordt er meer bekendheid aangegeven en het is overigens niet vlees braden in het zwart (hehehe) @golfer: de hits op google heb ik ook gehad. ik ga wel ff bellen met de bekenste maar in ieder geval bedankt. | |
Killer_Mom | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:46 |
dus je zoekt mensen en je gaat samen koken? jij winkeld heel die zooi { alle indigrienten } bij elkaar, en je leert mensen iets eetbaars op tafel te zetten? niet slecht... goed idee. | |
IrisVrede | zaterdag 9 juli 2005 @ 00:51 |
@ killer_mom: zoiets ja althans dat is een opzet. Het gaat mij in ieder geval om het samen koken en eten. Veel gezelliger en meestal vet goedkoper. | |
Killer_Mom | zaterdag 9 juli 2005 @ 01:20 |
dat snap ik ook wel, maar is t een sosiaal plan? om mensen te helpen? of cursus? les geven? in koken? verdien je er aan? liefdadigheid? ben benieuwd. misschien koop ik achter, in Brabant, weet t zeker van wel. leg eens uit. | |
IrisVrede | zaterdag 9 juli 2005 @ 11:14 |
Je hebt verschillende vormen en sommige daarvan zijn wel sociaal (dat heb ik al wel ontdekt) Mijn eerste insteek is om niet meer alleen te hoeven eten. Met als extra voordeel dat het uiteindelijk per maaltijd stukken goedkoper is en dat je andere dingen eet dan normaal (en dus een stuk gezonder). Je kan er iets aankoppelen (en dan wordt dus wel meer een sociaal plan)>> een potje voor het goede doel(bijvoorbeeld) Sommige lui verdienen er ook aan. >> Ik geloof dat er zo eentje in Amersfoort zit (pin me er niet op vast), maar dat wordt niet mijn insteek. In een van mijn eerdere posts heb ik gemeld dat het bedrag in principe overeenkomt met de gebruikte materialen >> drinken, eten en een beetje geld om eens een keer nieuw bestek ofzo te kunnen kopen. Ik denk niet dat ik iemand les wil geven. Maar lui die niet kunnen koken mogen best bij mij langskomen om het te leren. >>> voor echt lesgeven heb je meestal meerdere fornuizen nodig, die heb ik gewoon niet en de ruimte er voor ook niet. (ik heb meestal wel een oplossing dus als mensen echt willen leren koken dan weet ik waarschijnlijk al wel iets) | |
Isabeau | zondag 10 juli 2005 @ 13:32 |
Ik ken wel iemand die dit een tijdje heeft gedaan voor een groep vrienden, maar ze is ermee gestopt omdat het moeilijk te organiseren was. Afzeggingen 10 minuten voordat ze aan tafel gingen, mensen die dingen niet lustten (en dan uiteraard meerdere mensen die verschillende dingen niet lustten), als ze zelf weg moest op het eettijdstip was dat ook zo'n gedoe (het schept behoorlijke verplichtingen) etc. Dit was trouwens nog in het guldentijdperk en ze had geen vaste prijs voor de maaltijden. Ze deed gewoon de inkopen en deelde het bedrag door de hoeveelheid eters (meestal een man of 7-8). Kwam neer op 3-4 gulden per keer (incl. toetje). | |
IrisVrede | zondag 10 juli 2005 @ 13:32 |
dus niemand meer iets??? ook geen lui die er gebruik van zouden willen maken??? | |
Isabeau | zondag 10 juli 2005 @ 13:33 |
Probeer de vraag eens in het Enschedetopic ![]() Hier dus: Enschede-topic 299 Weer bijna een jubileum | |
IrisVrede | zondag 10 juli 2005 @ 13:35 |
tnx | |
martax | zondag 10 juli 2005 @ 13:46 |
Het klinkt wel interessant ![]() ![]() | |
IrisVrede | zondag 10 juli 2005 @ 14:07 |
mocht je in de buurt zijn, kan je altijd als ik het draaiend heb, ff mailen en anders ff googlen want er zijn meer huiskamerrestauranten. | |
dutch-mamma | zondag 10 juli 2005 @ 14:19 |
Ik droom stiekem wel eens van een zeer kleinschalig cateringbedrijfje, maar volgens mij moet je dan aan allerlei eisen voldoen... Geldt dat hier ook niet voor? | |
Martijn_77 | zondag 10 juli 2005 @ 14:23 |
quote:Volgens mij moet je sociale hygiëne hebben en zo als je iets horeca doet. Dus ik denk het wel. | |
IrisVrede | zondag 10 juli 2005 @ 14:27 |
@dutch-mamma en martijn_77: ja volgens mij wel maar dat ben ik dus aan het uitzoeken. Ik heb al meegedaan aan een cursus tappen en horeca bij de ATAK te Enschede. >> ik ga echter niet aan biertapperij doen. Verder werk ik dus al op een keukenafdeling en ondanks het feit dat ik nog geen diploma HACCP(hygienecode van de horeca) heb, weet ik hier al wel veel af. Ik ga dus bellen met de bekenste huiskamerrestaurantjes. Ik denk dat zij het wel weten wat je allemaal nodig hebt. | |
dutch-mamma | zondag 10 juli 2005 @ 14:29 |
OK, bedankt voor jullie reacties! Ik ga er eens op googlen, maar ik vrees dat het voor mij dan einde verhaal is (studeren betekent voor mij bijstand aanvragen, en je mag niet studeren in de bijstand... om een lang verhaal kort te maken). | |
IrisVrede | zondag 10 juli 2005 @ 14:33 |
hmm >> ik ga er even over nadenken maar volgens mij hoef je dan niet zwaar te studeren hoor. >> tot nu toe zijn het gewoon wat curcussen. Geen idee wat ze kosten overigens want bij zowel bij de IKEA als de atak heb ik er niks voor betaald. | |
Martijn_77 | zondag 10 juli 2005 @ 14:34 |
Zijn die curcussen niet via de LOI te volgen? Dan kun je ze in je eigen tijd doen en is het geen studeren zoals naar school gaan. | |
IrisVrede | zondag 10 juli 2005 @ 14:41 |
laat ik eerst eens gaan uitzoeken of het daadwerkelijk nodig is. en zo ja welke dat zijn? Het is nu zondag dan ga ik niet bellen maar jullie horen het van mij. | |
dutch-mamma | zondag 10 juli 2005 @ 14:48 |
quote:Als dat zou kunnen? Dat zou heel aanlokkelijk zijn! quote:Bedankt alvast, ik ben erg benieuwd! | |
IrisVrede | maandag 11 juli 2005 @ 12:57 |
zoals gezegd zou ik ff bellen met iemand die een huiskamerrestaurant heeft. Zij zei ten eerste dat officieel NIET mag, want je moet een horecavergunning en een exploitatievergunning hebben>>>> dit krijgt een woonhuis dus niet. MAAR, ten tweede zij zei ook dat als je buren niet klagen en je dus het netjes houdt door er niet vet aan te verdienen dan wordt het gedoogd. De meeste, die zij kent (die ook een huiskamerrestaurant runnen) hebben nog nooit problemen gehad. De enige die het wel had, was iemand die elke dag mensen over de vloer had en er vet aanverdiende. Mochten er problemen komen, kan de politie je per direct laten stoppen >>> doe je het nog een keer dan krijg je een dwangsom. Voor een cateringsbedrijfje zullen er wel iets andere regels gelden. (dan zou je iemand moeten bellen die er een heeft. Degene die ik nu heb gebeld, heeft er echter geen) >> een max van zes personen (inclusief mijzelf) is wel aardig. Volgens mij kan dat geen problemen geven>>> degene die ik belde, runt er een voor max. 20 personen. >> dat wil ik niet eens. Tsja... | |
dutch-mamma | maandag 11 juli 2005 @ 14:24 |
Bedankt voor je info! Ik zou allang blij zijn als ik er een minimum inkomen (netto) aan overhield. Alles beter dan de bijstand. Maar goed, eerst moeten er nog wat andere zaken worden afgehandeld voor ik me daar op kan storten. Bedankt voor je info! Ik heb weer zin gekregen in het bedenken hoe ik brood kan verdienen met iets dat ik leuk vind (koken)! | |
Rio | maandag 11 juli 2005 @ 14:47 |
http://www.huiskamerrestaurant.com/ | |
IrisVrede | dinsdag 12 juli 2005 @ 12:57 |
tnx Rio>> maar ik heb al haar gebeld voor de info ![]() | |
doemaardrie | dinsdag 12 juli 2005 @ 13:30 |
quote:Doe ik al maanden met een paar vrienden. Stuk gezelliger dan een pizza bestellen en gezonder ook nog. ![]() | |
IrisVrede | dinsdag 12 juli 2005 @ 14:54 |
@doemaardrie: en waar doe je dat??? is dat hier in de omgeving? | |
Rio | dinsdag 12 juli 2005 @ 15:08 |
Ik heb overigens ook met een stel vrienden een kookclubje gehad; deden we eens per maand bij iemand thuis. Diegene ging dan voor 10 man koken. Was erg leuk, maar om onduidelijke redenen een stille dood gestorven toen 1 stel een kind kreeg. | |
IrisVrede | dinsdag 12 juli 2005 @ 15:13 |
@Rio: mwah, kinderen krijgen, kost veel mensen veel energie (ik kijk dan maar ff naar de mensen die er al aan begonnen zijn) Wel jammer samen eten heeft echt zijn voordelen. Op dit moment eet en kook ik vaak mee in het huis van mijn vriend. (mijn uitgaven gaan bij hem op de lijst of als hij kookt, betaal ik) Maar ik zou het leuk vinden ook andere gerechten te koken en in zijn huis woont al een keukenprinses dus ze eten al vaak genoeg iets anders dan anders. | |
Rio | dinsdag 12 juli 2005 @ 16:06 |
Anyway, ik kook sowieso al veel en dat koken voor tien man was leuk, maar ik zou er niet mijn werk van willen maken terwijl ik geen proffessionele keuken tot mijn beschikking heb. | |
IrisVrede | dinsdag 12 juli 2005 @ 16:12 |
hmm ik heb al op verschillende manieren gekookt en ik vind het niet erg om niet in een proffi keuken te staan. het is wel zo dat je als voor 10 man of meer kookt je grotere pannen nodig hebt. Maar met zes man past het wel in die van mij. Verder heb ik verder van alles wel voldoende (behalve misschien wijnglazen) Het wordt nu ook nog niet mijn werk (tenminste voorlopig niet) | |
Rio | dinsdag 12 juli 2005 @ 16:32 |
Ik ook. Vanaf laten we zeggen 8 man sta ik liever in een ruimere keuken dan de mijne, ondanks mijn verzameling grote en kleine pannen en andere gerieflijk goede spullen. | |
doemaardrie | dinsdag 12 juli 2005 @ 16:33 |
quote:Nou gewoon om en om koken. ![]() Verder niets bijzonders. | |
IrisVrede | woensdag 13 juli 2005 @ 13:15 |
a ik snap het...niet een plek dus. | |
Frenkie | woensdag 13 juli 2005 @ 14:07 |
ik heb wel eens gehoord van een soortgelijk project. was een man waar je in beperkte groep kon leren tapas maken. hij deed inkopen en kwam bij je thuis. hij hield er per keer zo'n 50 euro aan over ofzo. toch best leuk. | |
IrisVrede | woensdag 13 juli 2005 @ 15:42 |
dat is niet mijn insteek dus... toch wel leuk dan mensen behoorlijk creatief zijn | |
dutch-mamma | woensdag 13 juli 2005 @ 15:46 |
quote:Hmmm, is ook een idee...! Ik kom bij de mensen thuis om ze te leren Indisch koken...! Of laat me "inhuren" voor groepen... Maar ook dan denk ik dat je wel de nodige papieren moet hebben. Zeker als je er ook geld mee wilt verdienen (als ik 50 euro eraan over hou, zou ik al erg blij zijn). Of je verhuren voor kinderpartijtjes (koken met kinderen)... Weer eens wat anders dan Flappie de Clown ![]() Dit onderwerp zet me echt aan het denken! | |
Haarbalpasta | woensdag 13 juli 2005 @ 15:52 |
quote:je moet er gediplomeerd voor zijn; HACCP plan hebben; inschrijven bij KvK; en de rest kan ik even niet op komen ![]() | |
Haarbalpasta | woensdag 13 juli 2005 @ 15:54 |
quote:google eens naar contract catering ![]() link http://www.stichtingencontractcatering.nl/net-book.php?op=cms&pageid=1 psss, zelf heb ik de toetsen: Contractcateringmedewerker en Contractcateringbeheerder al gedaan/gehaald | |
g1id | woensdag 13 juli 2005 @ 16:21 |
-tip- Misschien eten gaan koken voor studentenhuizen, zoals ze ook in bejaardenhuizen doen. | |
dutch-mamma | woensdag 13 juli 2005 @ 16:26 |
quote:KvK, dat snap ik ![]() Diploma: welke, behalve Sociale Hygiëne? Is AOV Horeca van LOI voldoende? Wat is HACCP-plan? Leer je dat bij die studie? De studieduur van een jaar is zeer aantrekkelijk voor me, maar kan ik dan vanuit huis (met de kennis van sociale hygiëne in acht nemend) bijvoorbeeld een bescheiden huiskamerrestaurant beginnen (hoewel dat er voorlopig zeker niet inzit... maar wie weet, in buurthuizen zoiets opzetten?), op verzoek kant-en-klaarmaaltijden maken voor mensen die niet zelf kunnen of willen koken, of een demonstraties tapas maken of sushirollen geven etc etc etc etc? | |
dutch-mamma | woensdag 13 juli 2005 @ 16:40 |
Ik krijg net deze link van iemand: Voedsel en Waren Autoriteit Misschien ook nuttig...? Ik ga nu eerst mijn eigen gezin cateren ![]() | |
dutch-mamma | woensdag 13 juli 2005 @ 16:47 |
En nog eentje: ik heb wat andere mensen om info gevraagd over de eisen die de gemeente stelt aan bijvoorbeeld huiskamerrestaurants. Antwoord: Dan ga je even naar de site van je Gemeente en dan ga je naar de afdeling Veiligheid en Handhaving. Daar worden de diverse vergunningen uitgegeven. De aanvraagformulieren kun je meestal wel downloaden en dan zie je vanzelf wat de eisen zijn. | |
IrisVrede | woensdag 13 juli 2005 @ 16:54 |
Tnx, zo komen we er wel ![]() | |
IrisVrede | woensdag 13 juli 2005 @ 23:30 |
schop naar boven. ot: nieuwe info>>> na wat gespeur in wetten en op sites krijg ik ongeveer het volgende: voor enschede heb je officieel een verklaring van sociale hygiene nodig (diploma voor nodig) en in ieder geval een vergunning op basis van de drank- en horecawet (mits je alcoholhoudende dranken wil schenken) anders een vergunning van de drank... verordering dit krijg je pas als je aan een aantal voorwaarden voldoet. -bestemmingsplan -inrichtingseisen en nog wat aan de laatste twee punten ligt het. Een kamer in een pand kan daar nooit aan voldoen. vooral niet aan het bestemmingsplan wat meestal wonen is. MAAR... op een aantal sites staat dan weer het volgende.... en dit dan ook weer het zelfde als wat Saskia mij vertelde.. het wordt gedoogd.. mits -geen geluids- en stankoverlast -niet dagelijks -geen winstoogmerk of iets in die geest >> vergoeding vragen mag, mits redelijk en niet commercieel dus. omdat je het niet bedrijfsmatig doet maar als hobby.. >> dit regeltje moet ik nog verder uitzoeken, mag dit gewoon dus zonder kvk/belastinggedoe. ik denk dat men het gedoogbeleid (heleboel grijs gebied) gebruikt om het te kunnen doen. De prijzen van de diverse huiskamers die ik bekeken heb varieren echt heel erg. vanaf plus minus 17 euro tot max 50 euro voor een viergangen dinner met drinken erbij zelfs de 17 euro had ik niet eens in mijn gedachten>> ik dacht aan veel minder en ook aan minder gangen max. 3 en min. 2 en hoogstens op hoogtij dagen meer. Verder wil ik geen alcohol schenken tenzij mensen het zelf meenemen. (mijn kennis tov wijnen enzo is te minimaal om een goede keuze te maken) en ik vind het gezonder om water ofzo te schenken. |