Chielus | woensdag 6 juli 2005 @ 13:33 |
De laatste jaren wordt Risotto steeds populairder in Nederland. Dit komt mede door de makkelijke pakjes van Lassie & Knorr. Het lekkerste blijft toch helemaal zelf risotto maken met lekkere boulllion en een glas Martini. Ondertussen ken ik al redelijk wat varianten (mede dankzij J. Olivier) Maar wat voor varianten kunnen jullie nog aanbevelen. Mijn eigen favorieten. Klassieke Risotto met rivierkreeftstaartjes. Rode wijn Risotto Risotto met groene asperges Risotto met geitenkaas en pijnboompitten | |
Euc- | woensdag 6 juli 2005 @ 13:37 |
Gister, bij gordon ramsay's herrie in de keuken, risotto met granaatappel ![]() ![]() | |
lotje11 | woensdag 6 juli 2005 @ 13:48 |
Romige champignonrisotto, van de bekende jamie ja ! ![]() | |
Feather | woensdag 6 juli 2005 @ 13:54 |
Kaas- notenomelet op spinazierisotto Ingrediënten voor 2 personen Voor de risotto: 2 gesnipperde uitjes 300 gram risottorijst 9 dl bouillon 1 pak diepvriesspinazie 75 gram Parmezaanse kaas (geraspt) Voor de omelet: 4 eieren ¼ dl kookroom 1/3 fijngehakte rode peper 2 el fijngehakte bieslook 100 gram roquefort 150 ongezouten, gemengde noten 2 gesnipperde sjalotjes Bereiding: Fruit de uitjes in de pan met wat olie. Voeg de risottorijst toe en bak de korrels even aan. Schenk de bouillon erbij en kook de risotto in ongeveer 15 minuten op een laag vuur gaar. Voeg vlak voor het einde de ontdooide spinazie en de Parmezaanse kaas toe. Klop de eieren met de room. Voeg het zout, de rode peper, bieslook en blauwe kaas toe. Fruit de sjalotjes aan met wat. Kneus de noten een beetje en bak ze even licht mee. Schenk het eierenmengsel in de pan en bak de omelet gaar. Serveer de risotto met het kaas-notenomelet. | |
Pietverdriet | woensdag 6 juli 2005 @ 14:27 |
Paddestoelen Risotto 30 Gram gedroogd eekhoorntjesbrood 30 Gram gedroogde morieljes 2 eetlepels olijfolie bleekselderijsteeltje fijngehakt peentje fijngehakt geperst teentje knoflook bosje peterselie, gehakt 1 eetlepel tomatenpuree 100 Ml Melk (vol) zout en peper (versgemalen) 1,1 liter kippeboulion (Zelfgemaakte is natuurlijk echt lekkerder, en gezien de rest van de ingredienten zou het écht zonde zijn een blokje te gebruiken) 60 gram boter 300 gram Carnaoli 200 Ml zoete sherry (is hét geheim van de kok, paddestoelen en sherry, dat versterkt elkaar in paddestoelen smaak) Vers gemalen parmasan Leg de gedroogde paddestoelen in een schaal en giet er water (kamertemp) op. laat ca 1 uur wellen. Doe de olie in een koekepan en verhit deze met de uien (laat ze niet aanbranden, dan wordt het bitter) 2-3 minuten. Doe er de bleekselderij, wortel, knoflook en peterselie bij. Laat dit op een zacht vuur garen. Blijven roeren. Doe de tomatenpuree erbij omroeren, en doe de helft van de melk erbij. 5 minuutjes laten koken. Voeg de gewelde paddestoelen erbij, knijp ze goed uit en zorg ervoor dat er geen zand inzit (spoelen onder de kraan eventueel) Hak de paddestoelen klein, en doe het bij de groente met de rest van de melk. Op smaak brengen met zout en peper en 10 minuten zachtjes laten koken. Zet de pan met de boullion op het vuur en breng deze aan de kook, en hou deze warm zonder dat ie echt kookt, dat is niet nodig. Neem een pan, en verhit hier de boter in, op middenhoog vuur. Doe de rijst in de boter en toast de rijst in de hete boter, zet het vuur laag en voeg boulion bij, een soeplepel per keer, en laat iedere keer de boulion opnemen door de rijst (regelmatig roeren). Na een minuut of 15 dit doen heb geen boulion over. Voeg de groenten/paddestoelen toe, samen met de sherry. Laat het op een laag vuur verder garen tot de rijst gaar is (proeven) afhankelijk van de rijst duurt dit een minuut of 10-20 Serveren in een lage schaal, met vers gemalen parmasan erover.. Smullen! P | |
Oblivion | woensdag 6 juli 2005 @ 16:27 |
Risotto recepten met groente gezocht! Staan ook nog lekkere recepten in. ![]() | |
Martijn_77 | woensdag 6 juli 2005 @ 20:14 |
Ben eigenlijk nog opzoek naar een recept voor risotto met zalm. Iemand nog goede ideeen? | |
lotje11 | woensdag 6 juli 2005 @ 20:59 |
Tja, er is er 1 wel lekker van de ah staat meen ik op de site, maar das wel gewoon met risotto uit een pakje... | |
Keroppi | donderdag 7 juli 2005 @ 16:22 |
Heeft iemand hier een 'studentenhuis-proof' versie van een recept voor een lekkere risotto? Heb het meerdere keren geprobeerd maar het is het steeds 'net niet...' En wat bedoel ik met studentenhuisproof? -voor 1 a 2 personen (meestal staat het voor gezinnetjes aangegeven) -hoeveelheden niet in grammen, maar in 'halve kopje' oid, een weegschaal behoort helaas niet tot de inboedel ![]() | |
Pietverdriet | donderdag 7 juli 2005 @ 16:42 |
Je kan het natuurlijk ook zelf omrekenen, Keroppi.. | |
NoSigar | donderdag 7 juli 2005 @ 22:21 |
quote:Ik weet niet veel van sherry, maar kan het zijn dat je hier iets als Pedro Ximenes mee bedoelt? Aangezien dat de enige zoete sherry is die ik ken.Maar dat is net likeur en misschien veel te zoet (?). | |
dutch-mamma | donderdag 7 juli 2005 @ 23:38 |
quote:*nu zoeken gaat* | |
dutch-mamma | donderdag 7 juli 2005 @ 23:41 |
Risotto met spinazie, gerookte zalm en geitenkaas 400 gr arborio rijst 1 liter water 2 visbouillontabletten 500 gr verse spinazie 200 gr zachte geitenkaas in stukjes 200 gr gerookte zalm in reepjes 1 gesnipperd uitje olijfolie Maak bouillon van het water en de tabletten. Fruit het uitje zachtjes in wat olijfolie, voeg de rijst toe en roer tot alle korrels een glimmend laagje hebben. Voeg een deel van de bouillon toe en laat onder af en toe roeren pruttelen. Laat de gewassen spinazie intussen in een andere pan slinken Voeg, als de rijst droog begint te worden, steeds een deel van de bouillon toe en roer er, net voordat de rijst gaar is (na 20 minuten) de spinazie, de reepjes zalm en de geitenkaas door. Laat nog even doorwarmen, zodat de kaas de risotto lekker romig maakt. | |
dutch-mamma | donderdag 7 juli 2005 @ 23:44 |
Risotto met uien en zalm 40 g boter 2 uien, gesnipperd 300 g risottorijst (Lassie) 1 dl Huiswijn wit droog vin de pays de Côtes de Gasgogne 9 dl kippenbouillon (van tabletten) 150 g gerookte zalm, in reepjes 4 bosuitjes, in ringetjes 60 g geraspte Parmezaanse kaas versgemalen peper Smelt de boter in een ruime pan. Fruit de uien al omscheppend op een halfhoog vuur in ± 5 minuten goudgeel en glazig. Voeg de rijst toe en bak hem mee tot de korrels glazig zijn. Roer de wijn erdoor en verwarm alles tot de wijn is opgenomen. Voeg 2 dl bouillon toe. Breng alles al roerend op een halfhoog vuur aan de kook. Kook de rijst zachtjes, zonder deksel, totdat het vocht opgenomen is. Roer regelmatig om. Voeg nu telkens 2 dl bouillon toe tot alle bouillon opgebruikt is. Kook de rijst in ± 20 minuten gaar. Roer de rijst regelmatig om. Neem de pan van het vuur. Schep de zalm, bosuitjes, de helft van de kaas en peper aar smaak erdoor. Laat de risotto met de deksel op de pan ± 3 minuten staan. Serveer met de rest van de kaas. Lekker met gekookte doperwtjes. Wijnadvies: Huiswijn wit droog vin de pays de Côtes de Gasgogne | |
dutch-mamma | donderdag 7 juli 2005 @ 23:46 |
Visrisotto 2 eetlepels olijfolie 250 g rondkorrelige rijst 2 dl witte wijn 6 dl visbouillon 1 dl slagroom zout versgemalen peper 10 g boter 25 g Parmezaanse kaas 1 ui 1 courgette 2 venkelknollen 2 tomaten 200 g krabsticks 200 g kabeljauwfilet (of zalmfilet dan! ![]() Pel en snipper de ui en snijd de courgette in blokjes. Maak de venkel schoon en snijd deze in reepjes. Ontvel de tomaten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snijd de krabsticks en de kabeljauwfilet in stukjes. Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en de venkel glazig. Voeg de rijst toe. Giet de witte wijn erbij als de rijstkorrels glanzen. Roer de visbouillon in kleine beetjes erdoor; telkens als de rijst het vocht heeft opgenomen weer bouillon toevoegen (dit duurt circa 20 minuten). Schep de courgette, de tomaat, de crabsticks, de kabeljauw en de slagroom door de risotto en breng het geheel op smaak met zout en peper; warm het circa 3 minuten door. Roer ten slotte de boter erdoor en bestrooi met de Parmezaanse kaas. Serveer met een frisse salade Bron: Ria van Eijndhoven | |
shredder | donderdag 7 juli 2005 @ 23:49 |
quote:Lekker recept. Kan er ergens nog een scheutje truffelolie bij? Maar waar vindt je nu in hemelsnaam morieljes midden in de zomer? ![]() quote:Waarom is dit eigenlijk niet je signature Piet, je gebruikt deze zin echt vaak! -> (Zelfgemaakte is natuurlijk echt lekkerder, en gezien de rest van de ingredienten zou het écht zonde zijn een blokje te gebruiken) | |
Keroppi | vrijdag 8 juli 2005 @ 18:37 |
quote:Delen door vier wil nog best wel lukken hoor, maar het grote probleem is dat we hier in huis geen weegschaal hebben (en ook niet van die handige maatbekers waar het gewicht op omgerekend staat). En persoonlijk vind ik het heel moeilijk om te schatten of iets 125 g (oid) weegt. Maargoed, ergens heb je gelijk, niet alles hoeft voorgekauwd te worden. Dus ik denk dat ik maar weer een risottorijst aanschaf en gewoon eens een aantal keer weer ga experimenteren. | |
Martijn_77 | zondag 10 juli 2005 @ 14:32 |
Even nog een paar recepten: Risotto met courgette en gerookte zalm 1 kleine ui 3/4 courgette 150 gr gerookte zalm 2 takjes verse of 1/3 theelepel gedroogde dille 40 gr boter 300 gr risottorijst (Arborio) 1 dl witte wijn ± 1 liter visbouillon 2 eetlepels crème fraîche Snipper de ui heel fijn. Snijd de courgette in staafjes of blokjes. Snijd de gerookte zalm in stukjes. Hak de blaadjes van de dille fijn. Smelt de boter en fruit de ui zacht en glazig (niet bruin). Voeg de rijst toe, schep goed om en bak deze al omscheppend mee tot de korrels glazig zijn. Voeg de witte wijn en de courgette toe en roer de rijst om. Laat de rijst op niet te hoog vuur in de open pan pruttelen tot het meeste vocht is opgenomen. Voeg beetje bij beetje de visbouillon toe; wacht steeds tot de vorige hoeveelheid bijna door de rijst is opgenomen. Roer regelmatig door. De rijst is goed als de korrels mooi beetgaar zijn. Schep er tenslotte voorzichtig de dille, de crème fraîche en de zalm door. Breng de risotto op smaak met zout en peper. Risotto met uien en zalm 40 g boter 2 uien, gesnipperd 300 g risottorijst 1 dl witte wijn, droog 9 dl kippenbouillon 150 g gerookte zalm, in reepjes 4 bosuitjes, in ringetjes 60 g geraspte Parmezaanse kaas versgemalen peper Smelt de boter in een ruime pan en fruit de uien al omscheppend op een halfhoog vuur in ± 5 min. goudgeel en glazig. Voeg de rijst toe en bak hem mee totdat de korrels glazig zien. Roer de wijn erdoor en verwarm alles al roerende tot de wijn is opgenomen. Voeg 2 dl bouillon toe en breng alles al roerende op een halfhoog vuur aan de kook. Kook de rijst zachtjes, zonder deksel, totdat het vocht opgenomen is. Roer regelmatig om. Voeg nu telkens 2 dl bouillon toe totdat alle bouillon is opgebruikt en kook de rijst in ± 20 min. gaar. Roer de rijst regelmatig om. Neem de pan van het vuur en schep er de zalm, de bosuitjes, de helft van de kaas en peper naar smaak door. Laat de risotto met de deksel op de pan ± 3 min. staan. Serveer met de rest van de kaas. | |
edje34 | zondag 10 juli 2005 @ 15:28 |
quote:Morgen eens deze variatie proberen | |
Martijn_77 | zondag 10 juli 2005 @ 21:49 |
quote:Welke van de twee? ![]() | |
edje34 | zondag 10 juli 2005 @ 21:55 |
De eerste | |
Faithy | maandag 11 juli 2005 @ 13:54 |
Ik krijg de risotto ook gewoon niet helemaal goed. grmbl. Het is zeker eetbaar, en goed te combineren met de andere ingredienten, maar het is het gewoon NET NIET ![]() Zou het wel eens vrienden voor willen schotelen, maarjah, dan moet het wel eerst goed zijn ![]() | |
Chielus | zondag 17 juli 2005 @ 14:36 |
Hoezo niet goed, te korrelig of te papperig of niet gaar? | |
DuchessX | zondag 17 juli 2005 @ 17:21 |
tvp. Risotto is jammie. | |
NoSigar | woensdag 17 augustus 2005 @ 23:58 |
quote:VAndaag ongeveer gemaakt, met wat aanpassingen: het waren gedroogde funghi porcini en paddestoelenbouillon van twee mooie blokjes. Als sherry Oloroso Dulce gebruikt. Het was heerlijk, alleen had ik misschien wat teveel sherry toegevoegd. Bovendien werd het op het laast te droog, het leek bijna wel een 'gewoon' rijstgerecht en heb ik met wat water moeten toevoegen, aangezien alle boullion al op was | |
edje34 | zaterdag 2 september 2006 @ 21:38 |
quote:Gisteren de eerste gemaakt morgen de tweede. ![]() ![]() | |
Pilootje | zondag 3 september 2006 @ 01:34 |
De orginele risotto die roert men aan met parmezaanse kaas. Geen commentaar over alle andere risotto's. We eten inmiddels ook carpaccio's van alles. Afijn wat ik altijd mooi vind bij een risotto is dat als je een lepel op het bord legt, deze heel licht uitvloeit, maar echt minimaal. Hij mag beslist niet zo dik zijn dat je er een toren mee kan bouwen. Veel roeren in de risotto zorgt er voor dat alle zetmelen uit de rijstkorrel komen. Zodoende krijg je ook een mooie bindende bouillon. Belangrijk daarbij is dat je echt hele kleine beetjes bouillon per keer gebruikt, en het vuur niet absurt hoog zet. Dan verdampt de bouillon eigenlijk. Je wilt juist dat ie in de rijstkorrel trekt. Overigens zijn bouillon blokjes niet geschikt voor risotto. Bij bouillon blokjes is zout toegevoegd. Tijdens het koken wordt de risotto dan veels te zout. De bouillon kookt immers licht in. Als je dan ook nog eens een zoute parmezaan toevoegt wordt dat te veel. Kom mensen, zoveel werk is een beetje gevogelte bouillon niet ![]() | |
Drive-r | zondag 3 september 2006 @ 01:51 |
quote:Bijna mee eens, hoewel parmezaan imho ook pecorino mag zijn... | |
piepster | zondag 3 september 2006 @ 12:48 |
Ik maak het zo:quote: | |
Coolfool | zondag 3 september 2006 @ 18:40 |
Ik heb een keer in een huisrestaurant in Amsterdam een goddelijke risotto met witte asperges gegeten, deze risotto was helemaal wit. Iemand hier toevallig het recept van? | |
Stiertjuhh | zondag 3 september 2006 @ 20:36 |
Risotto is echt heerlijk. Het kost vaak (redelijk) wat tijd om het goed te krijgen, maar het resultaat mag er altijd wezen! hier iets van 40 risotto recepten. | |
piepster | zondag 3 september 2006 @ 21:02 |
Mijn risotto is ongeveer wit. Alleen de bouillon geeft evt wat kleur. | |
Coolfool | woensdag 6 september 2006 @ 14:37 |
quote:Dat is een mooie link, die had ik nog niet bij m'n favorieten. | |
Chielus | woensdag 6 september 2006 @ 14:38 |
idd mooie link, ga ik binnenkort eens wat van maken. | |
sieske | vrijdag 8 september 2006 @ 21:05 |
![]() ![]() Zeggen koks(jamie, gordon enz), maar als jij dat lekker vindt moet je dat natuurlijk gewoon doen. ![]() quote: | |
Drive-r | vrijdag 8 september 2006 @ 23:44 |
Erg grappig, laatst hier in Londen gegeten: Hele simpele risotto, geserveerd in een grote peccorino kaas. Dus gewoon een hele kaas, met in het midden en kuil, waaruit de risotto geserveerd werd. Buitenste laag van de peccorino vloeide heerlijk over in de rissoto... Vond het wel grappig gevonden en de smaak was top... Ben sowieso enorme peccorino fan... | |
Richie_Rich | zaterdag 9 september 2006 @ 00:44 |
quote:Dat heb ik ook wel eens gehad met spaghetti i.c.m. parmegiani reggiano oid (parmesan iig). Erg lekker idd ![]() |