abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_27212854
Ik ben op zoek naar risotto recepten. Zonder alcohol. Het liefst met groenten, kruiden mag ook, want we hebben een kruidentuintje!

Iig geen spekjes, ham, bacon ed. Alvast bedankt!
pi_27213518
Ben je vegetarisch of eet je geen varkensvlees ?
Ik heb nog wel wat liggen aan recepten namelijk.
pi_27215473
Ik ben niet vegetarisch en eet wel varkensvlees. Maar ik lust dus geen spekjes, ham en bacon.
  zaterdag 21 mei 2005 @ 17:00:00 #4
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_27219329
Risotto met parmezaan is een klassieker (heb geen recept helaas), je kunt natuurlijk de groenten gewoon als side dish erbij maken.
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_27219806
quote:
Op zaterdag 21 mei 2005 17:00 schreef BBQ-kip het volgende:
Risotto met parmezaan is een klassieker (heb geen recept helaas), je kunt natuurlijk de groenten gewoon als side dish erbij maken.
Is ook een idee!

Parmezaan is erg lekker.
pi_27233160
Courgette in blokjes fruiten, met wat ui.
Dan de rijst erbij doen en risotto maken.
Geldt imho voor elke groente....
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_27234213
Het is uiteindelijk een groentenmixje geworden. Van stukjes bleekselderij, courgette, tomaat en ui. Met parmezaanse kaas uiteraard. En verse salie en rozemarijn. Smaakte erg goed!

Bluezz kom maar op met de recepten!
pi_27236679
quote:
Op zondag 22 mei 2005 00:28 schreef Ingrid19 het volgende:
Het is uiteindelijk een groentenmixje geworden. Van stukjes bleekselderij, courgette, tomaat en ui. Met parmezaanse kaas uiteraard. En verse salie en rozemarijn. Smaakte erg goed!

Bluezz kom maar op met de recepten!
Ik maak meestal risotto met groene asperges. Verder is parmezaan of pecorrino wel vrij standaard bij elke risotto. Andere favorieten zijn hier limoenrisotto, iets met veel verse kruiden of spinazie. Ook lekker in een klein bakje met een eitje erin, nog even de oven in...
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
  zondag 22 mei 2005 @ 11:02:17 #9
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_27239024
Welke rijst kun je het beste gebruiken voor Risotto?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_27240583
quote:
Op zondag 22 mei 2005 11:02 schreef Martijn_77 het volgende:
Welke rijst kun je het beste gebruiken voor Risotto?
Het belangrijkst van een risotto is dat de korrel tijdens het koken aan de buitenkant mooi smeuig wordt, terwijl de kern mooi stevig blijft. Niet alle rijstsoorten zijn hier geschikt voor, er moet veel zetmeel aan de buitenkant zitten. Er zijn eigenlijk drie rijstsoorten die hier geschikt voor zijn; de arborio (en baldo), carnaroli en vialone nano. Allemaal kort-korrelig rijstsoorten met weinig amylose en veel amylopectine, iets vergelijkbaars is de Calasparra, welke in Spanje voor de Paella gebruikt wordt. Sushirijst hoort hier ook een beetje bij.....

De arborio is in Nederland nog wel te vinden. Soms in de supermarkt, maar ik haal hem meestal bij de biologische winkel of de Italiaanse delicatesse zaak. Ik had het eerder of amylose, dat is vrij belanrijk om het verschil tussen de risotto's te begrijpen. Hoe meer amylose er in een korrel zit, hoe meer water hij kan absoberen zonder plakkerig te worden. Basmati rijst heeft enorm veel en blijft mooi droog, sushi rijst zit helemaal aan het andere uiterste en wordt enorm plakkerig. Van de drie risotto soorten hebben de arborio en baldo (bijna hetzelfde) het minst amylose. Dit betekent dat ze langer moeten koken, minder vocht opnemen en een dikkere, plakkerige risotto opleveren. Dit is de risotto, zoals je hem in Nederland vaak ziet, helaas...

De Carnaroli is eigenlijk nog mooier, waarschijnlijk de beste rijst voor een goeie risotto. Je kunt je er echter suf naar zoeken in Nederland. Mocht je hem een keer tegenkomen, neem dan zeker een pakje mee voor de voorraad kast! Hij wordt vaak aangeduid met superfino, wat slaat op de verhouding tussen dikte en lengte, het is de langste soort. Hij heeft een hoger gehalte aan amylose en is eigenlijk makkelijker te gebruiken. Hij wordt namelijk eerder gaar, maar heeft een vrij groot tijdsframe waarin hij goed blijft, je kunt hem moeilijk 'kapot' koken. Daarbij absorbeert hij meer vocht en wordt mooi zacht, zonder plakkerig te worden. Dit levert dan ook een risotto op die mooi 'golft' in je pap, heel erg vloeibaar, zoals hij hoort!!!

De vialone nano is een semifino en heeft dus kortere, dikke korrels. Met ongeveer hetzelfde gehalte anylose heeft het dezelfde kenmerken als de Carnaroli. Toch lijkt hij iets meer zetmeel los te laten en dus ietsje romige te zijn. Verder krijg je ook hiermee een 'vloeibare' risotto. Ik heb hem nog nooit in Nederland gezien, maar als je goed zoekt, zul je hem vast kunnen vinden.

Pfoe, stukje tekst. Begrijp me goed, je kunt elke soort rijst gebruiken voor risotto, het is de bereidingswijze die het risotto maakt. Als deze rijstsoorten zijn van de japanse varianten en maken je risotto gewoon wel echt een stuk lekkerder... succes!

Ik gebruik het liefst Arborio rijst...
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
pi_27241478
Turkse rijst heeft ook wel die eigenschappen.
Zoals de japanse rijst bedoel ik.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  maandag 23 mei 2005 @ 02:47:59 #12
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_27263839
Drive-r, dat is nou nog een een portie handige informatie
Heb je ook toevallig een recept voor risotto met parmezaan of pecorino?
Wil ik heul graag hebben namelijk *lief kijkt
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_27265967
quote:
Op maandag 23 mei 2005 02:47 schreef BBQ-kip het volgende:
Drive-r, dat is nou nog een een portie handige informatie
Heb je ook toevallig een recept voor risotto met parmezaan of pecorino?
Wil ik heul graag hebben namelijk *lief kijkt
In elke risotto hoort parmezaan of pecorino! Maar goed, gewoon het basis recept en de kaas er op het einde door roeren... Of wil je een heel compleet recept hiervoor???
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
pi_27266194
Tuurlijk! Ik wel in ieder geval... *ook lief kijkt...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_27266498
quote:
Op maandag 23 mei 2005 09:55 schreef Oblivion het volgende:
Tuurlijk! Ik wel in ieder geval... *ook lief kijkt...
Ok, ik heb geen officiele recepten bij de hand, maar zoals ik bijvoorbeeld risotto van groene asperges maak:

- Groente bouillon opzetten (ik weet geen exact hoeveelheid, liter per 500 gram risotto ofzo?)
- In een diepe pan wat boter doen en op het vuur zet, neem een ruime hoeveelheid boter
- Als de boter wat geklaard is een uitje of sjalotje toevoegen.
- Heel even laten fruiten en dan de risotto erbij.
- Risotto glazig laten worden, is het te droog, dan heb je te weinig boter toegevoegd.
- Is hij glazig, blussen met witte wijn. Hij hoeft niet tot de rand ofzo, maar zorg dat de risotto net niet onder staat.
- Laat hem nu zover inkoken dat je geen vocht meer ziet, goed blijven roeren.
- Zodra hij zover is, weer de risotto onder zetten, nu met de hete bouillon,
- Dit blijft je herhalen tot de risotto goed is.
- Zo'n tien minuten voordat hij goed is (beetje inschatten, ik zou echt geen tijden weten, doe het op gevoel) de groene asperges (in 3/4/ stukken) toevoegen en meekoken.
- Is de risotto bijna gaar, dan de parmezaan of pecorino toevoegen (er hoort eigenlijk parmezaan bij, ik ben meer fan van pecorino), liefst en wat jongere!
- Vervolgens gooi ik alle restjes groene kruiden erdoor of ik pluk wat kervel en bladpeterselie uit de tuin.

Als hij eenmaal gaar is moet je hem snel serveren en goed op smaak en structuur brengen. Ik maak hem meestal nog wat smeuiger met wat meer boter en zet hem dan direct op tafel. Hou je hem warm, dan droogt hij uit en wordt het klef. Wat ook lekker is, is een klein kommetje (voldoende voor een persoon) volscheppen met risotto, een gaatje in het midden maken en hier een (kwartel) eitje in kapot tikken. Laagje pecorine erover en nog 5 minuten in de oven. Het ei trekt dan door de risotto en maakt hem heel mooi van structuur en vol van smaak...

Nou ja, ik ben niet zo best met recepten.... sorry, het is allemaal losse pols, maar als je het vaak moet doen is dat toch beter...
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
pi_27266610
Helemaal duidelijk!
Mijn dank is groot!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_27266716
quote:
Op maandag 23 mei 2005 10:12 schreef Oblivion het volgende:
Helemaal duidelijk!
Mijn dank is groot!
Nog wat tips:

- Ik weet dat het lijkt alsof er kilo's boter in gaan, maar in een risotto zit inderdaad wel aardig wat. Je kunt ook olie gebruiken, daarover zijn de meningen altijd verdeeld. In Noord-Italie gebruiken ze meestal boter, ik vind het in dit gerecht een volle smaak toevoegen... Gebruik je te weinig, dan wordt het snel klef
- Iedereen kent hierbij volgens mij het probleem van de aankoekend pan, hoeveel je ook roert. Persoonlijk zet ik het vuur niet zo enorm hoog en roer ik regelmatig. Dan nog koeken mijn gietijzeren pannen een beetje aan, dit moet je dan maar lekker laten! Als je jezelf helemaal kapot roert hierop, is je risotto verpest door die stukjes en sta jij te zweten... Dan maar wat meer werk bij de afwas...
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
pi_27266796
Ja, ik doe eigenlijk bijna hetzelfde met de turkse rijst, alleen kan je die helemaal in laten koken. Dus niet elke keer wat boullion erbij.
Veel boter...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
pi_27266876
quote:
Op maandag 23 mei 2005 10:19 schreef Oblivion het volgende:
Ja, ik doe eigenlijk bijna hetzelfde met de turkse rijst, alleen kan je die helemaal in laten koken. Dus niet elke keer wat boullion erbij.
Veel boter...
En dan meer bouillon de eerste keer gebruiken zeker? Je kunt trouwens ook risotto op de makkelijke manier doen, door de pan met de 1e laag bouillon in de oven te zetten tot hij ingekookt is... minder lekker alleen...
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
pi_27267023
quote:
Op maandag 23 mei 2005 10:22 schreef Drive-r het volgende:

[..]

En dan meer bouillon de eerste keer gebruiken zeker? Je kunt trouwens ook risotto op de makkelijke manier doen, door de pan met de 1e laag bouillon in de oven te zetten tot hij ingekookt is... minder lekker alleen...
Ik doe de turkse rijst zo...
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 19:45 schreef Oblivion het volgende:
Doe het tegenwoordig helemaal anders.

Boter in de pan, rijst voorweken, goedje van de Turk (ankara makarnasi) , goudbruin bakken, dan een uitje er door, rijst goed uit laten lekken, erbij bakken, dan groente of wat voor boullion dan ook, erbij, beetje zout, en laten koken tot het vocht weg is, en dan de deksel erop, vuur uit, en 15 minuten laten staan....

Heerlijk!!!!!

Wie geen rijst kan koken, moet slimmer zijn...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  maandag 23 mei 2005 @ 12:55:53 #21
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_27271724
Drive-r, je maakt zelf je groentebouillon? Hoe doe je dat?

Mijn pogingen om risotto te maken heb ik gestaakt omdat ik het veel te zout vond worden, waarschijnlijk door het zout in de bouillonblokjes.
The love you take is equal to the love you make.
pi_27275665
quote:
Op maandag 23 mei 2005 12:55 schreef Lienekien het volgende:
Drive-r, je maakt zelf je groentebouillon? Hoe doe je dat?

Mijn pogingen om risotto te maken heb ik gestaakt omdat ik het veel te zout vond worden, waarschijnlijk door het zout in de bouillonblokjes.
Ik maak meestal niet mijn eigen groentenbouillon, runderbouillon en verschillende fonds wel... Maar goed, als je het te zout vindt vanwege de bouillon, dan heb je wellicht hele slechte bouillon of je neemt er veel te veel van, ik heb er in ieder geval nooit last van. Je kunt ook kalfsfonds proberen, die is een stuk minder zout....
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
  maandag 23 mei 2005 @ 14:54:51 #23
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_27275914
quote:
Op maandag 23 mei 2005 14:47 schreef Drive-r het volgende:

[..]

Ik maak meestal niet mijn eigen groentenbouillon, runderbouillon en verschillende fonds wel... Maar goed, als je het te zout vindt vanwege de bouillon, dan heb je wellicht hele slechte bouillon of je neemt er veel te veel van, ik heb er in ieder geval nooit last van. Je kunt ook kalfsfonds proberen, die is een stuk minder zout....
Gewoon, van een blokje ...

't Zal wel zijn dat ik weinig zout gewend ben.
The love you take is equal to the love you make.
pi_27276255
quote:
Op maandag 23 mei 2005 12:55 schreef Lienekien het volgende:
Drive-r, je maakt zelf je groentebouillon? Hoe doe je dat?

Mijn pogingen om risotto te maken heb ik gestaakt omdat ik het veel te zout vond worden, waarschijnlijk door het zout in de bouillonblokjes.
Nou zo...

Het centrale hoe maak je iets langzaam klaar topic
Maar dan zonder het vlees...en meer groentes...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  maandag 23 mei 2005 @ 15:11:04 #25
67064 Quoi
Mama said be cool
pi_27276477
Maak risotto zoals op de verpakking. Doe een beetje citroensap bij de bouillon. Roerbak dan stukjes kip, boontjes (eerst 1 min in magnetron) en perzik. Voeg op het laatst pijnboompitjes toe. Serveer de risotto met het roerbakbrouwsel eroverheen, en sprenkel hieroverheen stukjes geitenkaas.

GODDELIJK gerecht!! (zonder kip oorspronkelijk)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')