FOK!forum / Culinesse à gogo / Witlof
Ferdi81dinsdag 5 juli 2005 @ 09:44
ik wil vanavond "iets" met witlof gaan eten, liefs uit de oven, iemand nog een receptje over ???
Black-Deathdinsdag 5 juli 2005 @ 09:48
Gatverdamme

Maar even ontopic http://www.webchef.nl/recept/groenten/witlof/ staat wel wat
Annedinsdag 5 juli 2005 @ 09:49
quote:
Witlof met geitenkaas en honing uit de oven
1 flink struikje witlof
50 gram zachte verse geitenkaas
peper, zout
1/2 eetlepel vloeibare honing
boter
vuurvast schaaltje

Verwijder de lelijke blaadjes van de witlof. Was de witlof en snij het struikje in de lengte doormidden, maar zorg dat de blaadjes aan elkaar blijven zitten.
Kook de witlof beetgaar in water met zout en laat deze dan in een vergiet heel goed uitlekken. Beboter het vuurvaste schaaltje.
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de halve struikjes witlof met de snijkant naar boven in de schaal. Verkruimel de geitenkaas over de witlof en verdeel de honing erover. Strooi er wat versgemalen zwarte peper overheen.
Zet het schaaltje ± 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot de kaas gesmolten is en lichtbruin.
quote:
Witlof- kip schotel
Omschrijving:
Een heerlijke en makkelijk voor te bereiden ovenschotel. Voor 4 personen.

Bereidingstijd:
bereiding: 20 minuten vooraf klaar te maken. hierna 20 minuten in de oven

Ingredienten:
* 4 stronken witlof
* 4 enkele kipfilet
* 1 ui
* bekertje creme fraise
* scheutje witte wijn
* enkele druppels citroensap
* peper/zout/kipkruiden/nootmuskaat
* geraspte kaas.

Bereiding:
1. Snijd de kipfilet in kleine blokjes en bak deze circa 10 minuten met de kruiden tot ze bruin gebakken zijn, bak ook het uitje mee.
2. Blus de kip dan af met een scheutje witte wijn en laat het nog even pruttelen.
3. Vet een ovenschaal in en leg hierin de gesneden rauwe witlof.
4. Meng in een kom de creme fraise met de witte wijn en nootmuskaat en scheutje citoensap en doe hier de geraspte kaas doorheen.( hoeveelheid kaas naar eigen smaak).
5. Doe in de kom over de witlof de kipfiletblokjes en hierover het kaasmengsel.
6. Zet de schotel circa 20 minuten in een voorverwarmde oven.
7. Serveren met rosti aardappels uit de oven.
Serindedinsdag 5 juli 2005 @ 11:23
Wat érg simpel is maar ook lekker : witlof koken en inrollen in plakjes ham, in een ovenschaal mikken en aardappelpuree en kaas eroverheen.

Ik ben van de makkelijke gerechten
Martijn_77dinsdag 5 juli 2005 @ 20:18
quote:
Op dinsdag 5 juli 2005 11:23 schreef Serinde het volgende:
Wat érg simpel is maar ook lekker : witlof koken en inrollen in plakjes ham, in een ovenschaal mikken en aardappelpuree en kaas eroverheen.

Ik ben van de makkelijke gerechten
Meestal rol ik de gekookte witlof in de kaas en ham en eet ik de aardappels of aardappel puree er los bij. Maar dit is misschien wel een lekker allernatief een soort witlof lasagna
Serindedinsdag 5 juli 2005 @ 20:38
quote:
Op dinsdag 5 juli 2005 20:18 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Meestal rol ik de gekookte witlof in de kaas en ham en eet ik de aardappels of aardappel puree er los bij. Maar dit is misschien wel een lekker allernatief een soort witlof lasagna
Mijn moeder maakte het altijd zo, gewoon alles in één schaal pleuren
GrotePierdonderdag 7 juli 2005 @ 01:45
koken in een marinade van bruine basterd suiker met balsamico azijn....mmmmm heerlijk
Pechvogeldonderdag 7 juli 2005 @ 14:03
Witlof uit de oven

De witlof koken (gewoon de hele struikjes) en in een ovenschaal leggen.
In een bakje een bekertje sour cream met 2 eieren loskloppen en wat zout en peper erbij. Dit mengsel over de witlof gieten en daarna de schaal in de oven. Net zolang in de oven tot het mengsel gestold is. En dan geraspte kaas erbij doen.

Mjammie!
Ferdi81donderdag 7 juli 2005 @ 14:47
sour cream is dit soort room ??
BBQ-kipdonderdag 7 juli 2005 @ 15:28
Sour cream is is zure room, in bakjes verkrijgbaar in de supermarkt, staat naast de slagroom en de creme fraiche
Euc-donderdag 7 juli 2005 @ 15:47
roerbakken, met smaakjeslikeur. Geeft leuk effect en lekkere smaak!
Adfundumdonderdag 7 juli 2005 @ 15:51
Rauw, als salade.
Fijnsnijden, en mengen met druiven, fèta, olijven, zilveruitjes, stukjes augurk, mandarijntjes en evt een dressing eroverheen.
Martijn_77maandag 11 juli 2005 @ 22:58
quote:
Op donderdag 7 juli 2005 15:51 schreef Adfundum het volgende:
Rauw, als salade.
Fijnsnijden, en mengen met druiven, fèta, olijven, zilveruitjes, stukjes augurk, mandarijntjes en evt een dressing eroverheen.
Wat voor dressing gebruik je dan?
Moonahmaandag 11 juli 2005 @ 23:32
quote:
Op maandag 11 juli 2005 22:58 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Wat voor dressing gebruik je dan?
Mayo, yoghurt, kerrie, gember, beetje peper en zout.
Maar mijn salade is anders: witlof, sinaasappel, banaan, evt rozijnen.
LennyKravitzmaandag 25 juli 2005 @ 02:14
Ik heb wel eens gehoord dta mensen witlof inde oven doen in combinatie met kaas en ham...
Heb het zelf nog nooit geproeft (eet witlof meestal gekookt met aardapepls en vlees; ook lekker)

Heeft iemand een kan en klaar recept voor de ovenvariant? Wat zijn de ingredienten, en hoe veel, hoe lang/watt in de oven? Etc. etc.? kom maar met een draaiboek...
Lienekienmaandag 25 juli 2005 @ 05:53
Witlof
ikwilookwatzeggenmaandag 25 juli 2005 @ 05:56
Witlof recepten
popolonmaandag 25 juli 2005 @ 06:05
Nog nooit gehad?

Dat is nou juist zo lekker.

Meteen proberen.
Calellamaandag 25 juli 2005 @ 06:06
Gezellig topic.
jobosrulezmaandag 25 juli 2005 @ 07:07
Witlf vind ik opzich best lekker maar niet uit de oven. Ik weet niet hoe het komt maar die smaak vind ik dan toch te fauw op een of andere manier.
Mirjammaandag 25 juli 2005 @ 07:33
ik vind witlof smerig.
maar zoals de kok op werk m maakt lekker.
hoeveelheden heb ik niet. wel een zinnig recept.
witlof koken. doe ze in een pan en leg er een stuk of 2 borden op, zodat de witlof helemaal onder water is, en je niet van die ranzige half grijze stronkjes hebt. ohja, doe er een scheutje sinaasappelsap bij.
laten afkoelen, afspeoelen onder de koude kraan tot half lauw.
de bittere kern eruit snijden, witlof in stukjes snijden
in een ovenschaal doen.
heel veel [ ] in stukjes gesneden p-lakjes ham en kaas erbij, en in de oven maar
hij gooit er altijd zoveel ham en kaas in, dat je de witlof niet meer proeft, vandaar dat ik het lekker vind
Mirjammaandag 25 juli 2005 @ 07:34
en dus gewoon in de oven tot de kaas gesmolten is en t liefst lekker laagje heeftz eg maar.
want de witlof is toch al gekookt.
user-xmaandag 25 juli 2005 @ 07:39
voor twee personen:
4 stronkjes witlof
1 pakje ham (grote plakken)
1 zakje geraspte kaas

witlof schoonmaken en de harde kern ( ) eruit halen
dan witlof een beetje voorkoken (ongeveer 5 minuten)
witlof uit laten lekken op een theedoek/keukenrolpapiertje.
pak een ovenschaal waar de 4 stronkjes naast elkaar in passen.
rol de witlof per stronkje in een plak (1 of 2) ham en leg deze in de schaal.
strooi er de kaas overheen (lekker dik)
zet de schaal in de voorverwarmde oven (200 graden, gasstand 5 à 6) voor zo'n 20 à 30 minuten.

smullen maar!!
liquid-orangemaandag 25 juli 2005 @ 07:51
Ja, witlof uit de oven met ham & kaas. Heeeeeerlijk!
Flierpmaandag 25 juli 2005 @ 08:47
ouwewijven schotel. . .
nweeninkmaandag 25 juli 2005 @ 08:55
Lekker!!! Ik ga het vanavond maar weer eens klaarmaken, lang niet gehad. Mjammie!!!
deedeeteemaandag 25 juli 2005 @ 09:04
Ik doe altijd wat nootmuskaat op de witlof met ham een kaas en ik leg er aardappelpuree bovenop voor ik het in de oven zet
wendytjemaandag 25 juli 2005 @ 09:19
haal wel goed de dikke bittere kern uit de "kont"
en aardappelpuree erbij is OVERHEERLIJK (zeker met het vocht wat in de ovenschaal zit)
deedeeteemaandag 25 juli 2005 @ 09:41
Ik hak de witlof vrolijk aan mootjes en dan kun je het *hart * gemakkelijk tussen de reepjes witlof uitvissen. Eventjes koken afgieten in een ovenschaal laagje witlof ,beetje nootmuskaat in vierkantjes gesneden plak ham en daarbovenop een laag kaas enzvoorts tot de witlof op is eindigen met kaas en dan de aardappelpuree erover, piepkleine klontjes boter bovenop en in de oven om een korstje te krijgen.
Martijn_77maandag 25 juli 2005 @ 12:04
Topics gemerged

[ Bericht 87% gewijzigd door Martijn_77 op 25-07-2005 15:29:27 ]