FOK!forum / Muziek / Techno deel 6, the history of mnml.
HAL9000Szondag 3 juli 2005 @ 16:05
quote:
Mini m - alistische expressies in de hedendaagse dancecultuur

Inleidend woord

Afgelopen zomer heeft het 10 daagse elektronicafestival ’10 Days Off’ heel wat aandacht besteed aan de minimale stromingen in ‘dance’. Enkele labels die bekend staan voor hun minimale techno / house sound kregen elk de mogelijkheid de line-up voor een avond te verzorgen, daarnaast was een avond uitsluitend geprogrammeerd met de grote namen uit de minimale stroming, Richie Hawtin en Villalobos. Binnen dance is ‘iets’ aan het bewegen …

Vanuit ‘onderzoek’ (mini-m) naar hedendaagse minimal house & techno kwamen we tot mini-m(e); een avond waarop artiesten hun impressie van minimal gaven. Het 'onderzoek' (mini-m) leidde tot dit dossier : 'Minimalistische expressies in de hedendaagse dancecultuur' waarin we geschiedenis en heden van minimal music situeren. De minimalistische stroming heeft het westerse muzieklandschap fel beïnvloedt, wat verder reikt dan de elektronica- / dancestroming. Ook in pop en rock zijn invloeden merkbaar, maar voor dit dossier hebben we ons beperkt tot een duiding van het minimalisme binnen ‘dance’.

We starten in de jaren ’50 en schetsen de voedingsbodem waarop het minimalisme kan doorbreken om daarna de jaren ’60 minimale kunst en muziek te beschrijven. Vervolgens de jaren zeventig cultpop band Kraftwerk met hun immense invloed op het ontstaan van techno. Om dan uiteindelijk de stap te zetten naar techno: het ontstaan, minimalisme binnen techno en de hedendaagse minimal scene. Clicks, cuts, bleep beep.


1. brok geschiedenis

Om te komen tot een betere duiding van het begrip minimalisme, kan een brok geschiedenis niet ontbreken. We overlopen de jaren vijftig en zestig, met een paar zijsprongen naar andere kunst- en/of muziekstromingen .

1.1 Jaren ’50, een voedingsbodem voor het minimalisme

De jaren ’50 worden gekenmerkt door 3 maatschappelijke en/of culturele tendensen. Deze zullen een fundament vormen waarop het minimalisme in de jaren ’60 kan groeien en bloeien.

Vooreerst groeit Amerika na WO II uit tot een supermacht. De Amerikaanse economie kent immers een enorme bloei, waardoor Amerika de wereld meer en meer zal beïnvloeden. De Europese politiek is daardoor bijvoorbeeld onderhevig aan Amerikaanse inmenging oa door het Marshall Plan, dat een oplossing beoogt voor het naoorlogse Duitsland. Ook cultureel is de invloed van Amerika te voelen. New York is tijdens WO II immers uitgegroeid tot het artistieke epicentrum van de westerse wereld. Vele kunstenaars vestigden zich in New York omdat tal van Duitse kunstenaars, met in hun zog vele West–Europese kunstenaars, gedwongen werden Duitsland te verlaten. Vandaar dat de verdere ontwikkeling van de moderne kunst vanaf nu vooral plaats vond in New York en niet langer in Berlijn.

Een tweede fenomeen is het ontstaan van de middenklasse, dat gepaard ging met de economische groei van Amerika. De Amerikaanse bevolking geniet mee van de economische bloei en naar het voorbeeld van ‘the American dream’ wordt Luxe ook voor een nieuwe middeklasse bereikbaar. Massaconsumptie en ‘populaire cultuur’ zijn dan ook 2 begrippen die in de jaren ’50 hun ingang kennen. Het minimalisme zal er in slagen de middenklasse met haar populaire cultuur en de elitaire avant-garde naar elkaar toe te brengen. Het minimalisme heft dus de high en low art op (zie verder).

Ten slotte is een drang aanwezig om los te komen van de subjectieve invulling van kunstbeleving, aangezien dit kan leiden tot misbruik. Regimes zoals het nazisme hebben kunst gebruikt voor zaken die in sé niets te maken hadden met kunst, zoals bijvoorbeeld de ondersteuning van hun superioriteit. Kunstenaars die niet pasten in de lijn van het nazisme werden afgeschilderd als minderwaardig of zelfs ‘gek’. Volgens de kunstwereld mag ‘kunst’ niet op zo’n manier benaderd worden en zal de kunstenaar zich moeten behoeden voor dergelijke interpretaties. In de minimalistische kunststroming gaan kunstenaars daarom weinig plaats laten voor mogelijke interpretatie (zie verder).

De drang naar objectivering, de dominantie van Amerika en de ontdekking van de middenklasse, vormen een stevige basis waarop het minimalisme midden jaren ’60 kan doorbreken en groeien.

1.2 De jaren ’60 met haar minimale kunst en muziek

De term ‘minimalisme’ wordt voor het eerst gehanteerd binnen het discours van de kunstwereld. Nadien zal het eveneens in muziek gebruikt worden. Spreken over minimalisme zonder een uitwijding te maken naar beeldende kunst is dus simpelweg onmogelijk.

Minimal Art

Minimal Art reageert tegen de emotionele geladenheid van het abstract expressionisme, dat in de jaren ’50 haar hoogtepunt kent.

Abstract expressionistische kunst gebruikt een abstracte beeldtaal en geeft uitdrukking aan spontane gevoelens. Het heeft ook invloeden van het surrealisme, gezien verscheidene Europese kunstenaars zich ten tijde van de oorlog vestigen in New York. Automatisme is zo een techniek uit het surrealisme die binnen het abstract expressionisme is binnen. Automatisme staat voor het zich laten leiden door spontane invallen en vrije associatie. Jackson Pollock is bijvoorbeeld een abstract expressionistisch schilder. Hij maakte niet langer gebruik van een schildersezel, maar legde zijn doeken op de grond terwijl hij met stokken de verf er overheen smeet. Vandaar zijn bijnaam ‘Jack the dripper’.

“Wanneer ik in het schilderij ben, ben ik me er niet meer van bewust wat ik doe”
-Jackson Pollock-

Het minimalisme reageert tegen het subjectieve van het abstract expressionisme. Deze tegenreactie komt vanuit een drang tot het afstand nemen van de subjectieve beleving. Niet expressie, maar objectiviteit wordt het uitgangspunt. Dit wil men bereiken door het kunstwerk uit te puren tot de essentie: de relatie tussen object, tentoonstellingsruimte (vb het werk staat rechtstreeks in de ruimte en niet op een sokkel) en de toeschouwer met zijn / haar kijkgedrag (vb vanuit welk perspectief kijk je naar het werk; loop je er rond, blijf je staan…). Deze relatie komt het best tot uiting in driedimensionale kunst. De Minimal Art - stroming zal zich daarom voornamelijk op deze uitingsvorm concentreren. De uitpuring houdt verder in dat men veelal werkt met eenvoudige, neutrale en geometrische vormen, waarbij het werk vervaardigd is uit industriële materialen zoals metaal, hout, steen,… Bovendien wordt de constructie van het kunstwerk vaak uitbesteed. Het ontwerp berust bij de kunstenaar, maar de fabricage ligt vaak in industriële handen. Ook dit aspect kunnen we kaderen vanuit een drang naar objectivering. John McCracken, bijvoorbeeld, werkt met monochrome, geometrische volumes die rechtstreeks in de ruimte staan. Zo is zijn werk ‘de plank’ een langwerpige plank / balk die op de grond staat en tegelijk tegen de muur aanleunt. ‘De plank’ is vervaardigd uit roestvrij staal dat machinaal bewerkt en gepolijst is, zodat het een spiegelend effect krijgt.

Andere voorname vertegenwoordigers van de ‘minimal artstroming’ zijn: Carl Andre, Dan Flavin, Donald Judd, Richard Serra en Sol LeWitt.


Minimale muziek

In de beeldende kunst komt in de jaren ’60 het minimalisme op als tegenreactie op het abstract expressionisme. Eenzelfde beweging treffen we aan in de muziek. Minimale klassieke muziek reageert in de jaren ’60 op het serialisme (vb de muziek van Stockhausen).

Seriële muziek heeft als boodschap dat muziek geen betekenis mag hebben. Het serialisme werkt met zuivere elektronische klanken en gebruikt een overvloed aan muzikale bouwstenen. Deze bouwstenen worden vervolgens op alle mogelijke manieren met elkaar in verbinding geplaatst. Het resultaat is een complexe compositie, waarbij, volgens de eerste minimalisten, de luisteraar niet meer hoort wat er eigenlijk gebeurt. Het serialisme bestendigt bovendien de scheiding tussen avant-garde en mainstraim, omdat er gewerkt wordt met complexe schema’s die de basis van een composities vormen. Wil men de muziek begrijpen, dan moet men ook kennis hebben van de achterliggende systemen.

Vanuit de idee dat een luisteraar moet kunnen volgen wat er gebeurt met het muzikale materiaal, hanteert minimale muziek het principe van ‘reductie’. Vandaar dat minimalistische muziek gekenmerkt wordt door:

een minimaal reservoir aan muzikaal materiaal
veel herhalingen…
…waarbij klanken lang worden aangehouden
…waarbij veranderingen geleidelijk aan plaatsvinden

Concreet uit dit zich in minimale composities waarbij het contrast spanning – ontspanning (van breaks naar climaxen) niet wordt opgenomen. Emotionele losbarstingen krijgen geen plaats. Een minimale compositie kan wel leiden tot ‘noise’ of stilte, maar deze elementen worden beschouwd als deel van de compositie en niet als rust en/of climax. Vele herhalingen met langzame (of geen) veranderingen (die kunnen leiden tot een trance – effect) zijn daarentegen basisstructuren van hun composities.

“Om zeer gedetailleerd luisteren naar een muzikaal proces te vergemakkelijken, dient het proces extreem langzaam te verlopen.”
-Steve Reich-

Het minimalisme werd niet alleen gesmaakt door het klassieke publiek, maar eveneens door mensen die zich bewegen in het rock – of jazzcircuit. Dit hefte de scheiding tussen mainstream en avant-garde op. Waar het serialisme de scheiding tussen high en low art juist ‘bestendigd’, zal het minimalisme deze 2 naar elkaar toebrengen.
De Amerikaanse popcultuur met de bebop en rock ’n roll is een invloed voor de eerste minimalisten. Tevens is de studie van niet–westerse muziek (zoals Indiaase raga en West–Afrikaans percussie) van grote invloed. Niet-westerse muziekprincipes (zoals repetitie) worden vermengd in westerse composities, hiermee zullen de minimalisten hun stempel doordrukken op het westerse muzieklandschap. Zo zijn The Velvet Underground, de Krautrock-scene en heel de ‘intelligent techno’ van de jaren ‘90 sterk beïnvloed door de minimalisten.

De grondleggers

De grondleggers van het minimalisme zijn oa La Monte Young, Terry Riley, Steve Reich en Philip Glass. De belangrijkste Europese minimalisten zijn Michael Nymann, Gavin Bryars en Wim Mertens. Aangezien de oorsprong van het minimalisme in Amerika ligt, volgt een bondige toelichting van de ‘founding fathers’ gesitueerd op dit continent.

La Monte Young

“Young is now widely recognized as the originator of the most influential classical music style of the final third of the twentieth century.”

Een eerste liefde voor muziek vindt Young in de jazz. Tijdens zijn opleiding aan de Universiteit van Californië geraakt hij echter in de ban van Indiaase raga–muziek, waardoor zijn interesse in jazz naar de achtergrond verdwijnt. Meer en meer begint hij zich te verdiepen in hoe niet-westerse muziek en muzikale principes geïntegreerd kunnen worden in klassiek westerse muziek.

Een eerste belangrijk werk is zijn ‘Trio for Strings’. De compositie bestaat bijna volledig uit lange, aangehouden klanken. Niemand had voordien een dergelijk werk gemaakt, waardoor hij met deze compositie in het middelpunt van de belangstelling kwam te staan. John Cage’s idee dat een compositie bestaat uit de artiesten, hun instrumenten en de omgeving met haar geluiden, zien we eveneens bij Young naar vor komen. Met zijn ‘Compositions 1960’ heeft hij een vorm van instructies opgedragen aan de uitvoerder van het werk. Eigen aan deze instructies zijn dat ze niet noodzakelijk leiden tot het voortbrengen van geluid. Met deze ‘Compositions 1960’ zal Young eveneens aan de basis liggen van de conceptuele kunst.

Composition 1960 # 5
”Turn a butterfly (or any number of butterflies) loose in the performance area. When the composition is over, be sure to allow the butterfly to fly away outside…”

Binnen dergelijke werken is het proces of het concept belangrijker dan het voortbrengen van klank (dit past binnen de idee van conceptuele kunst). In een later stadium zal hij afstand nemen van het conceptuele en zich wederom toeleggen op het muzikale.
Young kunnen we beschouwen als de ‘godfather’ van minimale muziek, niet omdat hij het eerste minimale werk op zijn naam heeft, dan wel omdat hij voor de andere minimalisten en artiesten een enorme inspiratie was. John Cale, één van de bezielers van The Velvet Underground, was een leerling van Young. The Velvet Underground integreerde principes van het minimalisme in populaire muziek en bracht daarmee de avant-garde naar het meer populaire circuit.

Terry Riley

Riley wordt voor de eerste maal geboeid door muziek, wanneer hij in contact komt met bebop. Hij zal sterk beïnvloed worden door John Cage’s ideeën omtrent muziek. Zo is Cage overtuigd dat klanken die niet voortgebracht worden door een instrument beschouwd kunnen worden als muzikaal materiaal. Meer zelfs, stilte is eveneens een klank en kan dus deel uitmaken van een compositie.
Door te werken met tapes in een studio met elektronisch apparatuur raakt Riley meer een meer in de ban van het repetitieve als basis van muzikale structuur.
Het werk waarmee hij bekend wordt, is getiteld ‘In C’ (1964). Dit revolutionaire werk wordt beschouwd als het startpunt van minimalisme als muziekstroming. Het revolutionaire ligt enerzijds in de repetitieve patronen die in elkaar overvloeien en anderzijds in de commerciele doorbraak van dit werk waardoor high en low art elkaar ontmoeten.

Steve Reich

"There's just a handful of living composers who can legitimately claim to have altered the direction of musical history and Steve Reich is one of them."

Invloeden voor hem zijn geweest: John Coltrane, Johann Sebastian Bach, West – Afrikaanse dans en balletten van Igor Stravinsky. Hij in de ban van ‘herhaling’ als compositietechniek, tijdens het experimenteren met geluid in een studio vol elektronisch apparatuur. Het resultaat van het experiment is de techniek ‘Phase shifting’ of ‘faseverschuiven’ en kunnen we als volgt omschrijven:
Adhv van 2 bandrecorders speelt men dezelfde opname tegelijkertijd af. De opname bestaat uit een fragment muziek, dat op beide tapes geloopt is (= steeds hetzelfde stukje achter elkaar plakken). Wanneer beide bandrecorders tegelijkertijd worden gestart, dan zal het vlug duidelijk worden dat één van beide iets trager afspeelt (= vrij normaal; niet elke recorder heeft een zelfde afspeelsnelheid). Het resultaat is dat aanvankelijk beide loops samen afspelen en je dus slechts één loop hoort, maar geleidelijk aan beginnen de loops naast elkaar te lopen, om nadien weer te verworden tot één loop (wederom als wordt er afgespeeld van één bandrecorder).

Reich wordt bekeken als dé vertegenwoordiger van minimale muziek, eens te meer omdat zijn werk een enorme invloed heeft gehad op de hedendaagse muziek. Doorheen de jaren is zijn werk door tal van ensembles opgevoerd. Sommige van zijn werken hebben zich zelfs geleend tot de uitwerking van een dansvoorstelling, zoals Anne Teresa de Keersmaeker heeft gedaan.

Philip Glass

Glass zet zich af tegen de moderne muziek (seriële muziek) van zijn tijd.

“I was very unhappy studying modern music because it seemed to have nowhere to go. I felt it was a one-way-ticket-to nowhere.”

Het is een verademing voor hem wanneer hij in contact komt met Ravi Shankar, die hem inwijdt in Indiase muziek. Glass zal hierdoor Indiase muziekprincipes integreren in westerse muziek. Glass’ muziek wordt gekenmerkt door korte motieven, repetitie, arpeggio ‘s (= verschuivingen van een notenpatronen), solfegio vocalen (= op muzieknoten lijkende vocalen) en luidheid. Met zijn opera ‘Einstein on the beach’ wordt hij beroemd. Deze opera werkt rond eenvoudige beelden zoals een bed, trein, ruimteschip en duurt 4 uur en 40 minuten. Zijn meest populaire werk is ‘Glassworks. Een ‘popplaat’ die bestaat uit korte nummers. Glass heeft invloed gehad op o.a. Brain Eno en David Bowie. Bovendien zal hij in de jaren ’90 samenwerken met elektronica-artiesten zoals Aphex Twin (zie 5 artificial Intelligence).

‘Minimal’ als blijvende stempel

Ondanks het feit dat mensen als Reich en Riley vandaag nog componeren, hebben ze zich nooit van hun stempel kunnen ontdoen en worden ze vandaag nog steeds beschouwd en omschreven als minimalisten. Het label ‘minimal’ komt vanuit de journalistiek om een aantal kunstenaars, vanwie de werken gelijkenissen vertoonden, aan te duiden. Aangezien de pioniers van de minimalistische muziek uit dezelfde periode komen, zaten ze al vlug met het zelfde label opgezadeld.

2 The minimalism in Kraftwerk en early techno

Minimalisme komt dus vanuit de beeldende kunst, sluipt de muziekwereld binnen en drukt haar stempel op het westerse muzieklandschap. De invloed op elektronische muziek en meer bepaald op de ‘dance’ wordt vanaf hier onder de loep genomen. De start ligt bij de electro-pop van Kraftwerk om ten slotte te komen tot minimalisme binnen dance.

2.1 Kraftwerk

Kraftwerk wordt beschouwd als dé Duitse avant–garde electropopgroep die elektronica in een popjasje heeft gestoken, vandaar dat zij in grote mate verantwoordelijk zijn voor de interesse in elektronische muziek. Vandaag wordt nog steeds gebruik gemaakt van technieken en materiaal die zij ontwikkeld hebben.

Het Kraftwerk-verhaal start na WO II in Duitsland. De oorlog heeft gezorgd voor een breuk in het continuüm van cultuur en entertainment. Daarenboven wordt die leegte langzaamaan opgevuld door een ‘veramerikanisering’. De blik is dus gericht op de toekomst. Bovendien laat men het verleden liever rusten omwille van het nazi-regime. Met een dergelijke uitgangssituatie begint een groep als Kraftwerk muziek te maken.
Nog voor Ralf Hütter en Florian Schneider (= de bezielers) als ‘Kraftwerk’ door het leven gaan, zijn ze reeds actief binnen de Krautrockscene onder de naam ‘Organisation’. Synthesizers komen er nog niet te pas, maar ze brengen in hun muziek de New Yorkse minimalistische school samen met de Duitse avant–garde elektronica van Stockhausen.

Krautrock, een fundament voor Kraftwerk

Krautrock is een verzamelnaam voor een aantal Duitse bands die in principe enkel hun anti–pophouding gemeen hebben. Bands als Can en Faust wilden niet gedetermineerd worden door de regels van de popmuziek van die tijd. De term ‘Krautrock’ werd door Britse journalisten gebruikt om de muziek te vatten.

Can wordt beschouwd als de belangrijkste Krautrockband. Zij werkten met een basisformatie bestaande uit gitaar, bass en drums. Omwille van hun anti-pophouding vermengden ze de avant-garde van Stockhausen met rock van The Velvet Underground. Laatst genoemden hadden een rechtstreekse voeling met de minimalistische school (zie 2.2.2.1 La Monte Young). Ook bij Can en Krautrock in het algemeen zien we dus invloeden vanuit het minimalisme.

Krautrockbands hebben hun sporen nagelaten op latere muziekgenres als de postrockscene met groepen als Tortoise, Sigur Ros…

Kling Klang

Als ‘Organisation’ zijn Ralf Hütter en Florian Schneider onder te brengen in de krautrockscene. Eenmaal ze als Kraftwerk door het leven gaan, worden ze eerder gecatalogiseerd onder electro-pop. Twee belangrijke aspecten van hun muziek zijn: het gebruik van synthesizers en de omarming van computertechnologie.

“Synthetic electronic sounds
Industrial rhythms all around
Musique nonstop
Techno pop”
Kraftwerk: "Techno Pop" (1986)

Tussen 1973 en ’74 richten Ralf Hütter en Florian Schneider hun eigen studio (= Kling Klang) op en gaan ze door het leven als Kraftwerk. Deze studio opent heel wat perspectieven. Waar ze voor hun eerste albums nog te werk gaan met normale muziekinstrumenten, beginnen ze nu te componeren met zelfgebouwde synthesizers.

In 1975 brengen ze het legendarische album ‘Autobahn’ uit. Het nummer waarnaar het album is genoemd is volledig gecomponeerd adhv hun synthesizers. Het nummer geeft 22 – minutenlang ‘een beschrijving’ van een rit op de autosnelweg. Kraftwerk gebruikt volgens de minimale traditie geen climaxen of een overvloed van geluiden. Typerend zijn lange, sfeervolle, met elektronica geproduceerde stukken, waarbij de invloed van de dagdagelijkse realiteit aanwezig is. Zo is ‘Autobahn’ een elektronische weergave van een rit op de autosnelweg. Maar ze gaan nog verder. In 1977 brengen ze ‘Trans–Europe Express’ uit. Op het album staat een 13 – minuten durend werk dat een simulatie is van een treinreis. Heeft Autobahn hen bekendheid opgeleverd, dan zal Trans–Europe Express hun doorbraak betekenen. In 1978 brengen ze ‘Man Machine’ uit, waarbij ze spelen met de idee dat mens en machine niet naast elkaar staan, maar met elkaar vergroeien. 1981 is het jaar waarin ze ‘Computer World’ op de wereld loslaten. Dit album focust op het toenemende belang van computertechnologie in onze maatschappij.

“The ‘soul’ of the machines has always been a part of our music.
Trance always belongs to repetition, and everybody is looking for trance in life… in sex, in
the emotional, in pleasure, in anything…
so, the machines produce an absolute perfect trance.”
-Ralf Hütter-

De opkomst van computertechnologie was een belangrijke impuls voor Kraftwerk, niet alleen om hun werk te kunnen componeren, maar ook als inspiratiebron. Daarnaast is trance een basiselement in het werk van Kraftwerk. Hieruit blijkt de invloed van de New Yorkse minimalistische school. Zij brengen, net als Kraftwerk, via repetitie en via soberheid aan muzikaal materiaal de luisteraar in een trance. Ook op het recent uitgebrachte album ‘Tour de France’ is het ‘minimalisme’ nog steeds aanwezig. Zo zijn de eerste tracks van de cd telkens opgebouwd met dezelfde elementen. Maar deze worden binnen elke track ietwat anders gebruikt, waardoor je het eerste halfuur van de cd als het ware naar 1 nummer zit te luisteren. Het trance-effect is dus nog steeds belangrijk.

2.2 “Kraftwerk stand at the bridge between the old, European avant – garde and today’s Euro – American pop culture.”

Kraftwerk heeft een impact gehad op jonge, zwarte Amerikanen zoals Juan Atkins, Derrick May en Kevin Saunderson, ook wel ‘the founding fathers off techno’. Via het radioprogramma ‘The Midnight Funk Association’ brengt Charles Johnson, beter bekend als Electrifying Mojo, de Detroit-jeugd in contact met Kraftwerk.

“I don’t think they even knew how big they were among the black masses back in ’77 when they came out with ‘Trans – Europe Express’. When that came out, I thought that was one of the best and weirdest records I ever heard in my life.”
-Afrika Bambaataa-

Detroit als industriestad en de openheid voor blanke Europese muziek blijken een goede voedingsbodem te zijn voor verder experiment met elektronica en de opkomst van techno. Eind jaren ’70 begin jaren ’80 is het leven in Detroit niet bepaald rooskleurig. De auto-industrie, waarop de ‘Motor City’ draait, heeft een paar klappen gekregen. De fabrieken verhuisden naar de voorsteden, waardoor Detroit te kampen had met leegstand en werkloosheid. De gloriedagen van auto-industrie echter hebben wel een openheid tov blanke cultuur met zich meegebracht. De zwarte bevolking kreeg meer kansen en slaagde er in zich te onttrekken van het leven in de getto’s. Zo ontstond een zwarte middenklasse in Detroit. In dit milieu groeit The Belleville Three (Atkins, May en Saunderson) op.

Wanneer de Afro–Amerikaanse jeugd van Detroit ten tijde van de recessie in contact komt met de elektronische muziek van groepen zoals Kraftwerk worden ze door de futuristische uitstraling bij de keel gegrepen. Behorend tot de middenklasse, slagen mensen als Juan Atkins er in elektronica-apparatuur aan te schaffen. Al vlug ondervinden ze dat ze geen klassieke muzikale achtergrond nodig hebben om met dit materiaal aan de slag te gaan. De invloeden van de machinale en industriële sfeer uit Detroit en van het werk van groepen als Kraftwerk met hun futuristisch wereldbeeld leiden tot de eerste technoplaten. Die eerste techno platen werden net als het werk van Kraftwer gekenmerkd door een focus op futurisme en de harmonie tussen mens en machine.

“If there is one central idea in techno, it is of the harmony between man and machine.”
-Juan Atkins-

We komen dichter bij vandaag. Over het ontstaan en de verdere evolutie van techno kan je fel uitweiden. We beperken ons in Mini-M tot een schets van de ontstaansgeschiedenis a.d.h.v. een bespreking van de technopioniers, om daarna te kijken hoe techno en het minimalisme met elkaar verwant zijn.


2.3 Techno: The Belleville Three

The Belleville Three is de bijnaam voor de eerste technopioniers, verwijzend naar de school (= Belleville High) waar ze alle drie les hebben gevolgd. Juan Atkins is de eerste van de ‘Detroit–kids’, die zal experimenteren met elektronica om tot techno te komen. Zijn invloed op techno is waarschijnlijk even groot als de invloed van Kraftwerk. Het is immers Atkins die Derrick May en Kevin Saunderson zal inwijden in de wondere wereld van elektronica. Het zijn deze 3 namen die samen ‘The Belleville Three’ vormen.

‘Clear’

‘Cybotron’ (1981) is Atkins’ eerste project, samen met Rick Davis (3070). Het werk van Cybotron is heel nauw verwant met synthesizermuziek van groepen zoals Kraftwerk en New Order en met de ‘sound’ van de electroscene van New York in het begin van de jaren ‘80. ‘Clear’ (1982) is een track van zijn hand en wordt beschouwd als eerste technoplaat. Voor ‘Clear’ heeft hij een deel van zijn inspiratie gehaald bij Kraftwerk. Het project waarmee Atkins het meeste naambekendheid zal krijgen, is Model 500.

‘Strings of Life’

Derrick May ligt aan de basis van techno, maar het is vooral in de verspreiding van techno dat hij een grote rol heeft gespeeld. Vanaf het begin van de jaren ‘80 tot 1987 heeft techno de tijd gekregen zich te ontwikkelen en te groeien in de underground. Na 1987 zal techno meer een meer op de voorgrond treden en het muzieklandschap (ook dat van Europa) veroveren. Mede aan de basis daarvan liggen twee tracks van Derrick May: ‘Nude Photo’ en ‘Strings of Life’. De kracht van deze tracks is vandaag nog steeds voelbaar, aangezien de herwerkte versie van ‘Strings of Life’ menig dansvloer wederom in lichterlaaie zet en bovendien de hitlijsten inpalmt.

‘Big Fun’

Omwille van het succes van zijn platen, zal Kevin Saunderson het meest succesvol worden van de Belleville Three. Zijn eerste platen zijn voornamelijk instrumentaal en vrij abstract, maar wanneer hij vocalen integreert in zijn ‘sound’ zal zijn succes gestaag groeien. Met ‘Big Fun’, uitgebracht onder pseudoniem Inner City, scoort hij zelfs een wereldhit.

Techno, een minimale stijl

Mede door de invloed van Kraftwerk is minimalisme inherent aan techno. Het werk van Kraftwerk draagt immers de invloed van de New Yorkse minimalistische school in zich. Onrechtstreeks is deze invloed dus aanwezig in het werk van eerste technopioniers. De invloed van het minimalisme blijkt het best uit een aantal typische kenmerken van techno.

Tracks worden opgebouwd met een aantal elementen, ook al omdat men werkt met beperkte middelen. Behorend tot de middenklasse slagen The Belleville Three er in apparatuur aan te schaffen, maar de uitbouw van een professionele studio zat er toen evenwel niet in. Er is dus geen overdaad aan bouwmateriaal. Daarnaast is repetitie heel kenmerkend. Een basslijn kan gerust een volledig nummer worden aangehouden. Bovendien gaat deze repetitie vaak samen met een langzame opbouw. Wanneer men een track langzaam opbouwt zal men niet vlug gebruik maken van bruuske veranderingen, integendeel. Veranderingen gaan zich eerder voordoen in functie en context van de opbouw. Bijgevolg kunnen we de ‘sound of Detroit’ / ‘Detroit–techno’ benoemen als vrij minimaal. Uiteraard kan op deze minimale basis verder worden gebouwd, en andere invloeden toegelaten worden. Bij Kevin Saunderson vinden we bijvoorbeeld vrij vlug invloeden uit soul & gospel terug.

Techno, een emotioneel geladen stijl

“His minimal and melancholic style has earned him the ‘Miles Davis of techno’ nickname.”
(een citaat over Derrick May)

Derrick May is typerend voor een zekere melancholische geladenheid in techno. In zekere zin kunnen we dit veralgemenen, met name dat techno emoties kan bevatten. Hoewel Techno in de loop van de jaren een evolutie heeft gekend naar 4-to–the-floor, waarbij vooral ritme en repetitie belangrijk zijn, is emotie niet vreemd aan het klankexperiment van techno. Ook bij Kraftwerk zien we, ondanks het machinale, die emoties terugkeren. Kraftwerk beschrijven in hun composities immers bepaalde zaken vanuit een zekere passie. Vrij van een subjectieve invulling is dit dus niet, integendeel.
De eerste minimalisten trachtten daarentegen in hun klankexperiment een gevoel van vervreemding bij de luisteraar op te roepen door in hun composities ruimte te laten voor interpretatie, eerder dan een emotie over te brengen.

3 ‘Dance-muziek’ tot op haar kern teruggebracht

“This type of music [minimale techno] has been around since the beginning of electronic dance music, beginning with the formation of legendary German group Kraftwerk. It continues to be a relevant force into the nineties and beyond.”

Detroit-techno zal doorheen de jaren evolueren naar verschillende subgenres. Het zal eveneens een ‘uitpuring’ kennen. Wanneer we kijken naar de evolutie van deze uitpuring komen we terecht bij een aantal belangrijke namen zowel van producers als van labels.

3.1 “Minimal techno […] has allowed musicians to focus on the intrinsic skeletal structure of the music pared down to its most basic fundamentals”

Producers als Jeff Mills en Robert Hood behoren tot de eerste generatie Detroitartiesten. Zij zullen techno reeds een uitpuring geven. Het Underground Resistance-label is door hen (samen met Mike Banks) opgericht. Underground Resistance heeft een militante houding t.a.v. Detroit-techno. Mills over UR :”The attitude we had with Underground Resistance was more a bold attitude: here it is, hardcore from Detroit[…].” Hoewel de stad Detroit techno voor zich wil houden, begint het te groeien en maakt het een evolutie mee waarbij de voeling met Detroit langzaamaan zoek raakt. Dit is niet naar de zin van bepaalde Detroitartiesten, zoals Robert Hood: “The music was getting too belligerent, too ravey, too circus-like.”

Hoewel Underground Resistance niet langer bestaat, blijft een stukje filosofie hangen. Echter lang niet zo militant als voorheen. Maar mensen als Mills en Hood grijpen terug naar de basis en dat is Detroit: bass-, drum- en percussiegeoriënteerde muziek, waarbij “this minimal and repetitive element, the endless repetition” de essentie is. “You hear the record and let yourself go, like in a trance.”

De uitpuring gaat nog een stap verder met mensen als John Acquaviva en Richie Hawtin. In zijn begindagen kan Hawtins stijl omschreven worden als een fusie tussen acid house en ‘stripped down Detroit-techno’. Het acidgeluid kan omschreven worden als een synthesizerloop met een fluctuerend en aldus hallucinerend effect dat wordt voortgebracht door de TB303-bassynthesizer. Hawtin zal het vooral gebruiken als een traag evoluerend geluid. Rond de minimale sound van Hawtin en Acquaviva ontwikkelt zich een scene, die vooral te vinden is op underground party’s. Later, wanneer de Detroit-puristen inzien dat een blanke kerel als Hawtin het hart op de juiste plaats heeft, vindt het zijn ingang in de clubs.

“Minimalism to me is just balance, balance within music and balance within life, […]”
-Richie Hawtin-
Hawtin geraakt voor de eerste maal geboeid door muziek wanneer hij via zijn vader het werk van Tangerine Dream (= breed uitgesponnen en zweverige synthesizermuziek) en Kraftwerk leert kennen. Zijn interesse voor technologie heeft hij eveneens van zijn vader, die als elektricien constant bezig was met elektronische apparatuur. Hoewel Hawtin in Canada woont, geraakt hij in de ban van de techno-ontwikkelingen die zich afspelen in Detroit. Hij reist regelmatig naar Detroit om zijn voeling met de scene en techno niet te verliezen.

Hawtin begint te deejayen onder zijn eigen naam. Componeren doet hij onder 2 alter ego’s: F.U.S.E. en Plastikman. Met zijn F.U.S.E.-project leunt hij aan bij de Intelligent Dance Music (IDM), waarover later meer. Als Plastikman maakt hij een fusie tussen acid house en uitgeklede Detroit-techno (zie 4.1 Minimal techno…). In 1993 debuteert hij met dit project met de single ‘Spastik’ en met het album ‘Sheet One’. Zijn werk is reeds vrij minimaal, maar het acid geluid primeert. Doorheen de jaren zal het experiment worden opgedreven, o.a door het acidgeluid uit te rekken. Met zijn laatste album, ‘Closer’, gaat hij minimaler dan ooit te werk. Met dit album komt hij heel dicht bij de klassieke minimalistische school:

- stilte wordt onderdeel van de compositie
- tracks bestaan uit 3 à 4 lagen
- tonen worden aangehouden
- veranderingen doen zich geleidelijk aan voor
- de tracks zijn heel vervreemdend

Met ’Closer’ komt hij dus heel dicht bij de roots van minimale muziek, maar tegelijkertijd bevat deze plaat eveneens recente ontwikkelingen met name ‘clicks ’n cuts’. Meer uitleg over deze recente ontwikkeling komt verder in dit werk aan bod. Zelf geeft Hawtin aan o.a beïnvloed te zijn door minimalistische kunst: ”I think a lot of what I do is influenced by other art, such as the minimalists of the 50s and 60s. Their art took the chance to express things in a very slight manner, through subtle changes in texture and color. […] I use these visual ideas and apply them on a sonic level,[…]”

3.2 “Future sound of Berlin”

Eind jaren ’80, begin jaren ’90 kent techno een expansie. Europa wordt veroverd nog voor de Amerikaanse markt wordt ingepalmd. Verschillende Europese landen zullen in de loop van de jaren ’90 een bloeiende technoscene kennen. Deze scenes zullen elk hun eigen technohelden voortbrengen. Ook in Berlijn zal techno zich ten volle kunnen ontplooien.

Na de val van de muur leeft Berlijn in een euforie. Dit veruiterlijkt zich in een opleving van techno in 1991 & ’92. Heel wat Detroitartiesten zijn om die reden regelmatige bezoekers van de stad. Juan Atkins zal er zelfs een verblijfplaats kopen.
Berlijn staat open voor de techno-invloed waardoor diverse labels in deze periode het daglicht zien. Het Tresor-label staat bijvoorbeeld tot vandaag gekend voor haar kwalitatieve techno.
Ook de minimale stroming zal voet aan wal krijgen o.a. door de platen van Richie Hawtins Plastikman-alter ego. Doorheen de jaren zullen verscheidene labels de verdere ontwikkeling van deze stroming stimuleren en hun stempel doordrukken. Basic Channel is zo’n label.

Basic Channel

Basic Channel is opgericht door Moritz von Oswald en Mark Ernestus. Eenmaal de post-muur-euforie is weggeëbd stond techno volgens von Oswald niet langer voor de vernieuwing waarvoor het ooit doorging. Bepaalde sounds en benaderingen kwamen volgens hem steeds terug. Basic Channel wou een antwoord bieden op de impasse waarin techno verzeild was geraakt. Bovendien worden mensen geconfronteerd met de post-muur-realiteit. Er slopen een aantal onzekerheden in het bestaan van mensen, zoals bijvoorbeeld werk(on)zekerheid. Dit weerspiegelt zich in muziek.

“Precisely because of the frustrations of Post-Wall life, Vainqueur‘s music is effortless, gliding, automotive.”

Basic Channel is nauw verwant met Chain Reaction. Laatstgenoemd label biedt plaats aan meer experimentele elektronica-artiesten zoals Vainqueur, Various Artists, Porter Ricks en Monolake. Basic Channel biedt daarentegen plaats aan een abstracte, minimale variant van techno. Het label staat voor een heel intrigerende sound die bij oppervlakkige beluistering monotoon overkomt. Bij een meer aandachtige beluistering ontvouwt zich echter een fascinerende, minimale geluidsdimensie.
Naast het minimale zijn dub-invloeden op zowel Basic Channel als op Chain Reaction prominent aanwezig. Thorsten Profrock a.k.a. Various Artists geeft het als volgt weer: “Dub was a kind of resonance to my soul because everything I like within Techno music, all these effects, these dub people had it.” Deze dubstijl komt voort uit Jamaicaanse reggae, waarbij een track wordt ‘uitgekleed’ om er dan allerlei geluidseffecten, zoals echo, op los te laten.

Moritz von Oswald maakt zelf muziek onder diverse namen. Als Maurizio brengt hij op zijn M-series repetitieve, dub-georiënteerde, minimale techno. Zijn sound ligt dus in de lijn van zijn label, maar de dub-invloeden zijn iets sterker aanwezig en bovendien is hij meer dansvloergericht. Ook bij hem zien we in zijn diepe minimale sound het gebruik van ‘clicks’, maar daarover later meer.

Berlijn is echter niet de enige hotspot voor minimale ontwikkelingen in ‘dance’.

Kompakt en de Keulse scene

Keulen is een conservatieve Duitse stad, desondanks heeft de stad een grensverleggende muzikale geschiedenis met o.a. een jazzverleden en talrijke belangrijke bands, zoals Can (zie 3.1 krautrock…). Vandaag is Keulen wederom toonaangevend. Meer bepaald met een bloeiende technoscene die zich concentreert rond het Kompakt-label.

In 1998 starten o.a. Michael Mayer en Wolgang Voigt met de uitbouw van een netwerk waarin verschillende labels werden samengebracht. Zo is Kompakt ontstaan. Kompakt omvat ondertussen diverse sublabels, zoals: Auftrieb, Freiland, Kompakt, Kompakt Extra, Kompakt Pop, Kreisel 99, Profan en Studio 1. Elk van deze sublabels richt zich op een ander segment. Kompakt Extra bijvoorbeeld richt zich op de dansvloer met o.a. de Speicher-releases.

De minimale sound uit Keulen is voornamelijk geëvolueerd uit Wolfgang Voigts visie en Michael Mayers muzikale voorkeur. Voigt kon zich niet vinden in de toen heersende technosound. Hij gaat dus op zoek naar een voor hem meer uitdagende sound. Michael Mayer had in zijn platenkeuze dan weer een voorliefde voor instrumentale B-kantjes, dubversies of versies van een track die van alle bijkomstigheden werden ontdaan. Aldus geven ze het minimale genre een eigen Kompakt-sound: een progressieve sound dat in zekere zin een reactie is tegen het heersend conservatisme. Toch heeft het label een diverse output. Dit wordt voornamelijk bereikt door de verschillende sublabels en de diverse artiesten die bij Kompakt platen uitbrengen.

Kompakt heeft zich vandaag opgewerkt tot een standaard voor minimale techno. Belangrijke factoren hierin zijn:

* de diversiteit in de output
* het uitgebouwde netwerk
* de aanpak van het label.

Kompakt kent een grote diversiteit in hun uitgebrachte releases, waardoor Kompakt-platen in uiteenlopende dj-sets kunnen voorkomen: electro, house, techno… Daarnaast is er de basis van het label: een stevig uitgebouwd netwerk van lokale labels en artiesten. “[…] if you remain focused and connected locally, you slowly create links with the outside world.” Tot slot is er de aanpak van labelbaas Mayer: “You can do advertising, you can do promotion, but the best promotion is to be there and play parties and show how we rock.” Zo heeft Detroit, net als Montreal, reeds kennis kunnen maken met Kompakt. In Detroit slaagt het label er in voet aan wal te krijgen door het techno-verleden van de stad. In Montreal ligt het vooral aan het MUTEK-festival. Dit festival specialiseert zich in abstracte, experimentele elektronische muziek en heeft een grote verdienste om Europese minimale techno / elektronica naar het Noord-Amerikaanse publiek over te brengen.

Force Inc. / Mille Plateaux

Een andere Duitse invloed op Montreal is het Force Inc.-label. Dit label heeft hier een afdeling die instaat voor de distributie in Noord-Amerika. Force Inc. geeft plaats aan prominente namen uit scenes zoals minimal / clickhouse / clicks ’n cuts (zie verder). Het label omvat 5 sublabels: Force Inc, Mille Plateaux, Ritornell, Force Tracks en Position Chrome (= brutale en harde Drum & Bass / Jungle met o.a. Panacea en Techno Animal).
Force Inc. werd in 1991 in Frankfurt opgericht. In het begin was het voornamelijk een houselabel dat plaats bood aan o.a. Ian Pooley, Dj Tonka en Alec Empire (= bezieler van Atari Teenage Riot). Vandaag staat het nog steeds garant voor kwalitatieve house evenwel met een minimale / glitch (zie verder) invloed.

Force Inc. zal vooral bekendheid verwerven met zusterlabel Mille Plateaux. Dit label zal naam maken door haar clicks ’n cuts-compilaties. Deze compilaties geven een beeld van een vooruitstrevende scene / beweging die de grenzen van elektronica aftast.
Om een beeld te geven van deze ontwikkelingen zetten we een stap terug. We keren terug naar het begin van de jaren ‘ 90 toen de Intelligent Dance Music (IDM) doorbrak. De cliks ’n cuts bouwen immers verder om het experiment van IDM.

4 ‘Artificial Intelligence’

‘Artificial Intelligence’ is een compilatie die in 1992 werd uitgebracht door het Warp-label. De compilatie zal haar naam geven aan het toen ontluikende experiment in elektronica: intelligent dance music (IDM). Andere namen voor ditzelfde genre zijn: intelligent techno, new electronica of electronic listening music.

Het Warp-label werd opgericht in 1989 in Sheffield, stad van postpunk- / noise-band Cabaret Voltaire. Op de eerste releases is de drang naar experiment van deze groep te horen. Warp-artiesten van het eerste uur zijn LFO, Nightmares on Wax en Sweet Exorcist (= R.H. Kirk van Cabart Voltaire). Kenmerkend voor Warp en intelligent techno is het experiment. Synthesizers en machines worden gebruikt zoals het eigenlijk niet hoort, in bepaalde gevallen kunnen we zelfs spreken van misbruik. LFO ging bijvoorbeeld bassklanken op een extreme manier hanteren door ze te oversturen en nadien te verwerken in hun platen.

“What started out as a musical protest became a musical movement [..]”

Techno werd in het begin van de jaren ’90 steeds extremer en harder, zo ontstaat in deze periode ‘hardcore-house’. IDM zal tegen deze evolutie protesteren en techno naar de huiskamer / koptelefoon brengen. Toch is er nog steeds voeling met de dansvloer. LFO maken bijvoorbeeld regelrechte clubnummers. Ook vandaag, na een periode van afwezigheid, staan ze nog steeds garant voor snoeiharde nummers die in ‘no-time’ de ‘clubcharts’ veroveren. Omwille van het experimenteel karakter is IDM een avant-gardestroming. Toch zal het een ruim publiek aanspreken en met een aantal nummers de hitlijsten veroveren, zoals ‘My Red Hot Car’ van Squarepusher en ‘Windowlicker’ van Aphex Twin. Daarnaast hebben tal van popartiesten deze experimentele stroming omarmd, denk maar aan ‘Kid A’ van Radiohead en ‘Vespertine’ van Björk.

Aphex Twin, ‘de Mozart van de techno’

Richard D. James, ofte Aphex Twin, zal zowat het gezicht worden van Warp. Conventies legt hij naast zich neer of ze vormen een impuls om tegendraads te reageren. Zijn interesse voor klank uit zich in experiment dat leidt tot extreme klankmanipulatie en -vervormingen. Een mooi voorbeeld daarvan is het nummer ‘Bucephalus Bouncing Ball’, een track opgebouwd uit het geluid van een vallende knikker. Het geluid wordt op 101 manieren vervormd en gemanipuleerd, waarna het gebruikt wordt om complexe ritmepatronen op te bouwen.

In zijn composities durft hij eveneens met contrasten werken. Ambient-achtige, intieme klanken worden ondersteund door rauwe, harde, brekende ritmes. Zijn composities kunnen bijgevolg vervreemdend zijn omwille van dat contrast rust-chaos. Aphex Twin heeft altijd een drang gehad naar experimenten met klank. In zijn kinderjaren zat hij te prutsen met de snaren van de piano van zijn ouders. Nadien knoeide hij met de hardware van synthesizers. Nog later legde hij tijdens zijn dj-sets schuurpapier op de draaitafel. Richard D. James slaagt er dus als de beste in de meest ‘weirde’ geluiden uit een machine te krijgen.

Wanneer R. D. James teruggrijpt naar de roots van zijn muziek kijkt hij verder dan Detroit-techno en belandt hij bij de eerste minimalisten. Op zijn album “I care because you do” werkt hij voor de single “Icct Hedral” samen met Philip Glass (zie 2.2.2.4 Philip Glass). Daarenboven maakt hij een remix van “Sinking of the Titanic” van Gavin Bryars (= Europees minimalist) en brengt deze uit op Glass’ Point Music label. Aldus slaagt hij er in de avant-garde van de jaren ’60 samen te brengen met de toenmalige jaren negentig avant-garde.

Naast Aphex Twin zijn er nog tal van andere artiesten die behoren tot de IDM-beweging, o.a. Richie Hawtin met zijn F.U.S.E.-alter ego (zie 4.1 minimal techno…), Luke Vibert, Andrew Weatherall met Two Lone Swordsman… Al deze artiesten worden gekenmerkt door het experiment met klank en ritme. Sommige van hen blijven hun dance-roots trouw (LFO), anderen hanteren daarentegen wel de ‘beats’ maar richten zich niet op de dansvloer.

Autechre

Dit duo neemt met haar experimentele elektronica afstand van de dansvloer. In hun begindagen waren invloeden vanuit hiphop en electro nog te horen, weliswaar overstemt met stuiterende beats en noises. Maar naarmate hun carrière vordert worden geluiden zodanig vervormt en ritmepatronen zodanig complex dat ze komen tot heel abstracte composities. Het lijkt alsof ze bij hun apparatuur en computers het onderste uit de kan willen halen. De videoclips die hun tracks soms vergezellen zijn van een zelfde kaliber. Zo regisseert Chris Cunningham Autechres track ‘Second Bad Vibe! waarbij hij werkt met beeldexperiment zoals Autechre werkt met klankexperiment. Een complexe beeldenmix, waarbij de beelden bewerkt zijn met verschillende effecten.

In het latere werk van Autechre duiken ook experimenten met ‘clicks ’n cuts’ op.

5 Clicks ’n cuts / Glitch

Clicks ‘n cuts (ook wel glitch genoemd) staat voor muzikaal experiment waarbij, zoals de naam het zegt, gebruik wordt gemaakt van ‘clicks’ die ‘gecut’ worden. Clicks zijn niet-muzikale geluiden (vb van een cd-speler die blijft haperen) die gesplit worden in microdelen. Het resultaat zijn klikjes, klakjes, bliepjes en piepjes. Deze microgeluiden worden op hun beurt gestructureerd (= cuts). Dit betekent dat, waar in een normale compositie een beat, hi-hat of clap… staat, deze vervangen wordt door een ‘click’. Dit alles resulteert in een heel subtiele en abstracte compositie.

Eind jaren ’90 verliest IDM haar progressieve kracht omdat de drang naar experiment verwaterde in conformisme. Omwille van dit conformisme zullen bepaalde artiesten, zoals Oval, een stap verder zetten met deze nieuwe avant-garde clicks ‘n cuts.
‘Oval’ ofte Markus Popp is een artiest die pionierswerk heeft verricht. Door cd’s te bewerken / misbruiken met verf en krassen verkrijgt hij vreemdsoortige geluiden. Deze geluiden gebruikt hij op hun beurt voor zijn composities. Naar zijn werk luisteren is als luisteren naar een cd vol met ‘errors’. Alleen staan de ‘errors’ gestructureerd en worden er ritmepatronen mee opgebouwd.

Vooral in Duitsland zal er een avant-gardestroming ontstaan die begint te experimenteren met deze clicks ‘n cuts. Artiesten van het eerste uur zijn o.a. Pole, Vladislav Delay, Thomas Brinkman, Pan Sonic (Finland), Köhn (België)… Het label Mille Plateaux (zie 4.2 future sound of Berlin) zal deze stroming in beeld brengen.
In 2000 brengt dit label een compilatie uit. De titel, Clicks ’n Cuts, zal gebruikt worden om de scene te benoemen. Het label tracht een beeld te geven van evoluties binnen deze scene. Zo is er op de derde compilatie in de reeks plaats voor ‘clickhouse’.

6 Music for your brains and your feet

De minimal-vibe is vandaag de dag overal te vinden: in lifestyle magazines, modewikels, bars, clubs, ... Popmuziek kon dan ook niet achterblijven. Sinds John Cale met The Velvet Underground de principes van het minimalisme in de wondere wereld van de pop gooide, heeft pop/rock het minimalisme geregeld omarmd. Denk maar aan de punkers met hun minimale basisopstelling en akoordenvariaties, de kraut- en postrockers met hun experimenten en gebalanceerde klankentapijten. Ook in andere genres dan rock is het minimalisme opgenomen. Drum’n base bracht jungle terug naar het bot van de muziek, de drums en de bassen. In reggae en hiphop gebruikt men de techniek van herhalen door breaks te loopen. Dit loopen binnen reggae en hiphop heeft echter enkel tot functie de lyrics van de rappers of toasters centraal te laten komen, terwijl bij minimal techno het loopen het hart van de track is. Om tot de hedendaagse clickhouse te komen overloop ik nog eerst even terug de verschillende stadia van minimal techno.

Minimal techno / IDM

De term ‘minimal techno’ werd voor het eerst door Simon Reynolds gebruikt. Hiermee beschreef hij de minimale Detroit scene in tegenstelling tot de westeuropese hardcore. Hardcore en happycore worden, naast een snel ritme van 220 beats per minuut, gekenmerkt door vele uitspattingen, cartoon geluiden, goofy sounds en de onvergetelijke mickey mouse handschoenen. Minimal brengt een alternatief, waar schoonheid, smaak, complexiteit en erkenning worden vooruitgeschoven. Vanaf 1994, met de release van Robert Hood ‘Minimal Nation’, is de term goed ingeburgerd, en gekend als omschrijving voor een stripped down versie van de Detroit techno. De Europese reactie op de goofy sounds is de ‘Intelligent Dance Music’. Artiesten als Aphex Twin, Autechre en Squarepusher creëerden brainmusic, ‘music for your brains not for your feet’. Aan de hand van muzieksoftware programma’s zoals Max/MSP en Reaktor bouwen ze eigen synthesizers en effecten om zo complexe geluidsgeluidsstructuren af te spelen. Intelligent Dance Music wordt in de tweede helft van de jaren negentig een label waar veel artiesten onder geplaatst worden. Wanneer IDM vaste kenmerken krijgt waar het aan moet beantwoorden, is het centrale kenmerk van IDM ‘experiment’ niet meer mogelijk. Pioniers zoeken daarom andere technieken (en genres) op om in te ontwikkelen.

Clicks & Cuts

Een aantal van die IDM artiesten vinden hun weg in de nieuwe minimale ‘Mille Plateaux’ Clicks & Cuts scene. Vanaf het begin was Clicks & Cuts eerder een methode, dan een vast omleind muziekaalgenre. Niet-muzikale geluiden (vaak data-errors) worden gesplitst in microdelen (clicks), waarna de artiest de clicks herstructureert (cuts). Vanaf de derde verzamelplaat van het Duits label ‘Mille Plateaux’ horen we invloeden uit de house doorsijpelen in de avantgarde Clicks & Cuts scene.

Clickhouse

Vladislav Delay is een van de artiesten die evolueert van IDM / Clicks & Cuts naar clickhouse. Daar waar hij op de verzamelplaat Clicks & Cuts volume 2 met de track ‘Holiday’ nog aansloot bij de avantgarde electronica, brengt hij op de derde verzamelaar onder een pseudoniem Luomo het clickhouse nummer ‘Melt’.
Vladislav Delay rolt in de jaren negentig vanuit de jazzwereld de ambient scene in. Zijn albums Ele (Sigma Editios) en Multila (Chain Reaction), laten het geluid horen van zijn isolation / IDM sound, hij wordt meteen samen met zijn landgenoten Pan Sonic uitgeroepen tot de pioniers van isolation (obscure en desolate ambient). Los van de hype heeft Delay zich altijd voornamelijk geïnteresseerd in improvisatie als methode om tot stuiterende ongestructureerde songs te komen. Wanneer Delay ondervindt dat IDM en Clicks & Cuts uitdoven en hem geen drive meer kunnen geven, beslist hij weer een terrein op te zoeken waar hij geen kennis van heeft. Zo komt hij terecht bij house en dansvloer gerichte electronische muziek. Hij wil meer luister-gerichte tracks in de danswereld brengen en tezelfdertijd danstracks in de huiskamer brengen. Delay brengt in mei 2000 onder zijn pseudoniem Luomo de plaat ‘Vocalcity’ uit. Hij verstomt daarmee zijn vast publiek, die vertrouwd waren met zijn industriële pulserende soundscapes. Delay slaat met die plaat een brug tussen Intelligent Dance Music en Dancefloor music.

Tijdens de zomer van 2000 draait het dj duo Mateo en Matos Luomo’s ‘Class’ in hun set op het ‘Deep House Night Staple’ in San Fransisco. Een van de aanwezigen was de Amerikaanse muziekcriticus en dj Philip Sherburne, die ontzettend verbaasd is over de nieuwe sound. In het magazine ‘The Wire’ recenseert hij de plaat van Luomo als volgt: “Squelching bass and keyboard lines lay down a syncopated foundation, but the real action bubbles up from indiscernible depths – clicks and pops barely tethered to the rhythmic structure, aching sighs that suggest the birth of the desiring machine. True to the record’s title, vocals are the centrepiece of most of the tracks but they are fragmented, dispersed like an oil slick on the water’s surface.’

In dezelfe editie van ‘The Wire’ schrijft Philip Sherburne ook een artikel over een nieuw genre waarvan Luomo deel van uitmaakt, hij noemt het microhouse. Microhouse is volgens hem: ‘when the ‘fat’ is sluiced off of the bloated body of house music, when all those histrionic vocals, anthemic riffs and slushy textures slide from the corpus of house, to reveal the brittle bones – rhythm and bass – that make house boom-tick’. Het is een open en moeilijke definitie, maar sinds dit artikel is de term ‘microhouse’ gelanceerd. Naast de term ‘microhouse’ worden ook de termen ‘minimal house’ en ‘clickhouse’ gebruikt om het genre te labelen. Microhouse combineert dus het ‘click & cut’ proces met de dansvloer-gerichte house. Daar waar in traditionele house de snare en hi-hats staan, worden die in clickhouse vaak vervangen door clicks die zachtjes stuiteren op het ritme van de track. De vocalen worden verwerkt zoals geluid in Clicks & Cuts, ze worden verknipt en daarna gefragmenteerd geplaatst. De vocalen treden dus niet op de voorgrond, maar maken slechts deel uit van het geheel van de track.

House en minimalisme?

Op het eerste zicht lijkt het minimalisme niet echt te passen bij house, het electronisch kind van disco en soul. Toch is dat niet verwonderlijk. Reeds in de eerste jaren van house ontstaat acid house, een minimale variant van de Chicago disco house. Het instrument ‘TB 303 bass machine’ wordt gebruikt om de typische acid soundscapes te creëren. De klanken in de tracks worden geminimaliseerd tot basiselementen voor de dansvloer: kick, drums, bellen, handklap, fluitjes en de tb 303 soundscapes. We zien dus vanaf het ontstaan van house reeds het samenkomen van minimale structuren en house.
Naar het einde van de jaren negentig komt ook het genre techhouse op, die een kruising tussen techno en house creëert. De zware pompende baslijnen van techno worden overgoten met melodieën en vocalen uit house. Het maakt dus enerzijds techno toegankelijker en anderzijds house opzwepender. Een dj als Fred Nasen en dj/producer Joey Negro brengen house wat dichter bij de eerder minimale klanken van techno. House heeft in zijn korte bestaan reeds heel veel genres (bv. techhouse, latinhouse, …), technieken (bv. clickhouse, acidhouse, …) en culturen (bv. tribalhouse, ambient, …) geïntegreerd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat house technieken uit het minimalisme hanteert om nieuwe impulsen te geven aan het genre. Een belangrijk kenmerk binnen minimalisme, namelijk ‘herhaling’, wordt dankbaar gehanteerd binnen house, dat steeds een dansend publiek voor ogen heeft. Herhaling van de beats zorgt voor een trance- en een eenheidsgevoel bij het publiek. Iedereen reageert op de maat van de beat. Techno en house kennen geen rewind, alles gaat steeds vooruit. De beats blijven voortgaan, al blijft de illusie overeind dat niets veranderd. De beat gaat door, heel de avond lang.

In house merken we twee manieren van omgaan met minimalisme, namelijk skeletalism en massification. In skeletalism verwijderd men alle niet essentiele geluiden om enkel de kern van de track te creëren. Dit ‘less is more’ principe zien we bij acid house, detroit techno en clicks&cuts. Bekende artiesten zijn DBX, Richie Hawtin, M:I:5 en Thomas Brinkmann. In massification gaat men echter een zo groot mogelijke densiteit creëren met zo weinig mogelijk sonische elementen. Ricardo Villalobos komt bijvoorbeeld in zijn track ‘Bahaha Hahi’ tot een maximale ritmische densiteit, gebruikmakend van slechts enkele discrete geluiden. ‘Daar waar het massification principe heel wat interessante mogelijkheden biedt, is voornamelijk het skeletalism dat de stempel minimalisme meekrijgt.’

De invloed van soft- en hardware

Toen in het begin van de twintigste eeuw de micro werd uitgevonden, stonden de eerste crooners op uit de bigbands. In de eerste helft van de jaren tachtig werd de tb 303 bas machine ontworpen voor de solo gitaristen, maar dit was een grote flop. In de tweede helft van de jaren tachtig beginnen house dj’s die basmachine te gebruiken voor andere doeleinden. Ze gebruiken de tb 303 om acidhouse te bekomen. Zo kunnen we tal van voorbeelden geven van hoe hard- en software het poplandschap beïnvloedt of hoe artiesten instrumenten op een andere manier gaan hanteren om zo iets compleets nieuws creëren. Het geeft een goed beeld van hoe bepaalde scenes evolueren en groeien.
Zo heeft een van de Duitse pioniers van minimal techno ‘Monolake’ mee geschreven aan het muziekprogramma Ableton Live. Dit programma werd speciaal ontworpen om minimale songstructuren mogelijk te maken. Het maakt live manipulatie, van reeds opgenomen loops, zeer eenvoudig. Muzikanten maken hun eigen tools, maar terzelfdertijd gaan deze tools het toekomstige muzikale landschap beïnvloeden. Andere composers en beginnende artiesten leren dit programma kennen en een hele scene artiesten staat op om met die technieken in de weer gaan. Op de website van Ableton Live kan je interviews lezen met bekende artiesten, als de postrock band Mogwaï, minimal techno artiest Steve Stolle en minimal house artiest Akufen die hun manier van werken uitleggen en het programma loven. De thuisbasis van Ableton is Berlijn, en dit is toevallig of niet een van de belangrijkste steden voor minimal house en techno.

Places to be

Berlijn is de stad voor minimale muziek. Het softwareprogramma Ableton is daar gehuisvestigd, samen met de platenlabels Basic Channel en Chain Reaction. Steeds meer minimal artiesten komen daar ook wonen, zoals: Luciano, Daniel Bell, Ricardo Villalobos, Monolake en Ritchie Hawtin. Naast Berlijn zijn Keulen, met het Kompakt label van Michael Mayer en Wolgang Voigt, en de stad Montreal, met het festival voor minimale electronische muziek ‘Mutek’, de grote centrumsteden. In België is niet één belangrijke stad, maar is het eerder versplinterd over gans België.

De Recyclart in Brussel heeft twee jaar geleden reeds vooraanstaande minimal artiesten een podium gegeven. Programmator Marc Jacobs vertelt was toen blij met een opkomst van tweehonderd man. Nu bereikt Recyclart met de ‘Static Dancing’ avonden -georganiseerd met minimal DJ/programmator Darko- steeds een publiek van 400 à 500 mensen. Minimal DJ/ programmator Seba Lecompte organiseert samen met freelance journalist voor mnml.nl (het online forum voor minimal music) Benjamin Clement ‘Minor Move’ parties in de Gentse Decadance. Seba over Minor Moves: ‘Het minimal publiek is zeer open-minded, daarom leggen we in iedere editie de focus op een andere tak: de eerste editie minimal techno, de tweede editie minimal house en tijdens de derde editie staat minimal electro, met bijvoorbeeld DJ Yeti, centraal.’
‘The underground’ organiseert minimal feestjes en heeft een steeds groter wordend publiek. Grote organisatoren als ‘I love techno’ en ’10 days off’ blijven dan ook niet achter. Op de laatste ‘I love techno’ in Gent was er een ‘minimal’ zaal met achter de draaitafels: Darko, Luciano, Ricardo Villalobos, Reinhard Voigt, Richie Hawtin en Michael Mayer. Alle bekende minimal dj’s op één avond bij elkaar. In de laatste editie van ’10 days off’ waren verschillende minimal dj’s/artiesten geprogrammeerd: Luciano, Ricardo Villalobos, Richie Hawtin, Mathew Herbert, Steve Bug met zijn Poker Flat label en het Keulse label Kompakt met het Superpitcher, The Modernist en Tobias Thomas. Eric Smout van ‘5voor12’ en ’10 Days off’ zegt dat ze de minimal scene reeds vanaf de jaren negentig een plaats geven in hun programmatie. Het is geen groot publiek en het zal ook niet meer fel groeien, maar het blijft nog wel een tijd dobberen in de schemerzone van de commerciële dancemuziek.’

Vandaag geven dus zowel kleine clubs als grote festivals in België minimal music een plaats. Eclectisme in minimalisme, van house naar techno. Een zeer openminded publiek, dat luistert en danst op beats ‘for your brains and your feet’.
Techno!
Techno! Part 2
Techno part -3- Model 500
Techno part -4- Plastikman
Techno! part 5 - offbeatmnmlschranzenaldatmeer

[ Bericht 19% gewijzigd door HAL9000S op 03-07-2005 16:14:39 ]
Deviant1nlzondag 3 juli 2005 @ 16:09
Wat een post
HAL9000Szondag 3 juli 2005 @ 16:09
klopt niet helemaal ben er mee bezig.
Deviant1nlzondag 3 juli 2005 @ 16:10
quote:
Op zondag 3 juli 2005 16:09 schreef HAL9000S het volgende:
klopt niet helemaal ben er mee bezig.
ik zie dat nu pas Maar had hem al gezien in vorige topic
ijsklontzondag 3 juli 2005 @ 16:24
Hmm lijkt me wel een interessant stuk, zal het komende week wel een keer lezen. Waar komt het vandaan?
HAL9000Szondag 3 juli 2005 @ 16:25
http://www.ladda.be/bladda/?p=13

DubzOnezondag 3 juli 2005 @ 18:15
Nice research HAL!

Net nog ff een lekkere mix gedropt met o.a jouw 12"-es!
... Alleen wederom niet opgenomen
LostFormatmaandag 4 juli 2005 @ 15:14
Ik begin ondertussen minimal moe te worden.
HAL9000Smaandag 4 juli 2005 @ 16:38
quote:
Op maandag 4 juli 2005 15:14 schreef LostFormat het volgende:
Ik begin ondertussen minimal moe te worden.
Nah dan ga je toch lekker Schranzen mien jong..
heraclesdinsdag 5 juli 2005 @ 00:11
Het kutte van MNML de laatste tijd is dat het altijd de Bleeps & Clicks variant is dat word gedraaid.
Terwijl ik zelf meer van Cologne en Dubtech hou wat ook minimaal is alleen dan veel dieper.
Ik raad daarom ook mensen aan om eens een kijkje te nemen op de Betoni site

http://www.adapteri.com/betoni/

en kijk ook een hier voor je minimale vertier

http://www.mnml.nl/phpBB2/index.php
HAL9000Sdinsdag 5 juli 2005 @ 00:12
Voor dubtech moet je toch echt Basic Channel en Chain Reaction hebben De uber-dubtechno labels allertijden! Diep, minimaal, dubby en abstract
heraclesdinsdag 5 juli 2005 @ 00:13
quote:
Op maandag 4 juli 2005 15:14 schreef LostFormat het volgende:
Ik begin ondertussen minimal moe te worden.
Dat komt dus omdat ze de verkeerde stijlen draaien. De leuke slaan ze over.
LostFormatdinsdag 5 juli 2005 @ 00:32
quote:
Op dinsdag 5 juli 2005 00:13 schreef heracles het volgende:

[..]

Dat komt dus omdat ze de verkeerde stijlen draaien. De leuke slaan ze over.
Oneens. Er is gewoon veel aanbod. Ik weet echt wel welke dj's mijn stijl draaien. Dus gewoon selectiever naar dj's gaan kijken.
LostFormatdinsdag 5 juli 2005 @ 00:33
quote:
Op maandag 4 juli 2005 16:38 schreef HAL9000S het volgende:

[..]

Nah dan ga je toch lekker Schranzen Breekkoren mien jong..
HAL9000Sdinsdag 5 juli 2005 @ 00:38
quote:
Op dinsdag 5 juli 2005 00:33 schreef LostFormat het volgende:

[..]

De geflipte, neurotische DnB versie.... enjoyable but diehard...
teknomistdinsdag 5 juli 2005 @ 09:33
Dubtech staat een beetje stil heb ik het idee. Cologne-techno is ook aardig maar misschien te cheesy/trancey/Duits voor Nederlandse begrippen.
teknomistdinsdag 5 juli 2005 @ 09:34
Ik begin niet minimal-moe te raken maar ik vind het in Nederland in ieder geval in ieder geval muziek waar mensen te veel stilstaan en er naar mijn mening te veel mensen rondlopen omdat het gewoon hip + trendy is.
UncleFunkdinsdag 5 juli 2005 @ 09:50
Dubtech, zoals onder meer op Thinner uitkomt, is mijn favoriete stijl. Die clicks en cuts is echt helemaal niks. Vind de warme techno zoals op Kanzleramt ook erg lekker.
teknomistdinsdag 5 juli 2005 @ 14:41
Ik vind Kanzleramt de laatste tijd helemaal niks meer met hun geflirt met jazz .
HAL9000Sdinsdag 5 juli 2005 @ 14:47
quote:
Op dinsdag 5 juli 2005 09:33 schreef teknomist het volgende:
Dubtech staat een beetje stil heb ik het idee.
Een beetje? Al jaren bedoel je
UncleFunkdinsdag 5 juli 2005 @ 15:20
quote:
Op dinsdag 5 juli 2005 14:41 schreef teknomist het volgende:
Ik vind Kanzleramt de laatste tijd helemaal niks meer met hun geflirt met jazz .
Ik houd ook van jazz, misschien dat ik 't daarom wel waardeer.
teknomistdinsdag 5 juli 2005 @ 15:24
quote:
Op dinsdag 5 juli 2005 15:20 schreef UncleFunk het volgende:

[..]

Ik houd ook van jazz, misschien dat ik 't daarom wel waardeer.
Ik houd ook van jazz. Maar de manier waarop Kanzleramt (en dan vooral Diego) dat probeert te fuseren is voor mij té gekunsteld en te emotieloos.
teknomistwoensdag 6 juli 2005 @ 00:07
Dit is echt een heerlijke plaat:

Mathias Schaffhäuser - Alternatives

http://c.decks.de/sound/s(...)oellerrmx_8w5-ee.mp3
http://c.decks.de/sound/s(...)llerrmx_8w5-ee+2.mp3
http://c.decks.de/sound/s(...)llerrmx_8w5-ee+3.mp3
justinkayeswoensdag 6 juli 2005 @ 00:39
Ik vind het eerlijk een beetje vergezocht om een link te leggen tussen de "klassieke" minimal stroming van Steve Reich en wat nu minimal genoemd wordt en ook mis ik in het stuk de link tussen Chicago house en techno, maar desalniettemin een erg goed stuk, van iemand die zijn huiswerk goed gedaan heeft.

Verder blijf ik het jammer vinden dat alles maar in hokjes gestopt blijft worden. Ik bedoel, dubtech, clickhouse, cologne-techno... Waar is dat nou allemaal goed voor? Maar goed, dat schijnt een bekende kwaal te zijn bij ouwe lullen zoals ik.
teknomistwoensdag 6 juli 2005 @ 00:42
quote:
Op woensdag 6 juli 2005 00:39 schreef justinkayes het volgende:
Waar is dat nou allemaal goed voor?
Ik ben pro-hokjesgeest. Het bevordert alleen maar de communicatie. Als ik een plaat als clickhouse label is het alleen maar handig als mijn gesprekspartner daardoor direct snapt waar ik het over heb. Het is ook een stuk makkelijker zoeken in de platenzaak trouwens.

De hokjesgeest mag natuurlijk niet belemmerend zijn voor de creativiteit maar dat is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de artiest. Ik vind al die hokjes alleen maar fijn, maar dan moet je wel weten waar je het over hebt .
justinkayeswoensdag 6 juli 2005 @ 00:54
ja dat klopt helemaal. Maar mijn probleem ermee is dat de hokjes steeds kleiner worden. Waar het naartoe gaat is dat wanneer mensen een bepaalde plaat horen, ze daarna precies hetzelfde willen blijven horen. Nog even en elke plaat wordt zo een eigen genre. En zelfs daarmee is nog eigenlijk niks mis. Wat ik veel erger vind is dat steeds meer DJ's zich gaan vastleggen op een microgenre. Ik vind minimal ook erg gaaf, maar ik moet er niet aan denken om een hele set met allleen maar minimal platen te horen. Ik vind dat ook een erge onderschatting van je publiek.
justinkayeswoensdag 6 juli 2005 @ 00:58
Maar sorry. ik begin een beetje off topic te raken.
TheVotarywoensdag 6 juli 2005 @ 02:23


Klinkt op het eerste gehoor als een uitermate degelijke cd.
Moet hem alleen nog eens luisteren met de volumeknop wat verder open.
teknomistwoensdag 6 juli 2005 @ 09:46
quote:
Op woensdag 6 juli 2005 00:54 schreef justinkayes het volgende:
Wat ik veel erger vind is dat steeds meer DJ's zich gaan vastleggen op een microgenre.
Hmmm, ik heb eerder bespeurd dat DJ's breder zijn gaan draaien.
justinkayeswoensdag 6 juli 2005 @ 12:18
quote:
Op woensdag 6 juli 2005 09:46 schreef teknomist het volgende:

[..]

Hmmm, ik heb eerder bespeurd dat DJ's breder zijn gaan draaien.
Nou datt is dan een hele goede ontwikkeling. Kom ik misschien toch te vaak op verkeerde feestjes.

Alhoewel, een tijdje terug was ik bij Jeff Mills in Utrecht en die vloog echt van techno naar disco, naar electro, naar house en weer terug. Geweldig. Achteraf hoorde ik van echt een heleboel mensen dat ze het kut hadden gevonden. En ik stond helemaal uit m'n plaat te gaan.
teknomistdonderdag 7 juli 2005 @ 12:43
quote:
Op woensdag 6 juli 2005 12:18 schreef justinkayes het volgende:

[..]

Nou datt is dan een hele goede ontwikkeling. Kom ik misschien toch te vaak op verkeerde feestjes.

Alhoewel, een tijdje terug was ik bij Jeff Mills in Utrecht en die vloog echt van techno naar disco, naar electro, naar house en weer terug. Geweldig. Achteraf hoorde ik van echt een heleboel mensen dat ze het kut hadden gevonden. En ik stond helemaal uit m'n plaat te gaan.
Kijk maar naar DJ's zoals Joost van Bellen, Don Diablo maar The Wighnomy Brothers of Karotte. Door het zeer brede en specialisatische aanbod moet je tegenwoordig goed zoeken maar het is wel superheerlijk als een DJ precies helemaal jou stijl draait - hoe microscopisch die ook is. Daarom ben ik zo'n fan van Troy Pierce... heerlijk!

* teknomist luistert naar John Acquaviva - Live @ Karotte Birthday Party 20.02.2005 .
justinkayesdonderdag 7 juli 2005 @ 13:22
Jammer dat je nou net Joost van Bellen noemt. Die huppelt altijd mee met wat de hype is van dat moment. Nog niet zo lang geleden was hij DE speedgarage dj van Nederland. Don Diablo ben ik ook niet kapot van, iets te makkelijk allemaal, maar dat is een kwestie van smaak.
Voor de rest heb je gelijk. Het is ook vaak zo dat nou juist de minder grote namen, vaak lokale DJ's zich te veel aan 1 stijl houden. Veel te veel trendvolgers zijn. Tijdje terug had je dat met electroclash, nu is mnml weer in en draaien ze alleen dat.
Troy Pierce ken ik helemaal niet. Ik ga eens even zoeken.
justinkayesdonderdag 7 juli 2005 @ 13:28
Oh hij zit in run-stop-restore, dat maakt het weer wat duidelijker. Kweenie of je dit al wist, maar hier staat een set van hem om te downen: http://www.mosferry.de/index2.html
HAL9000Svrijdag 8 juli 2005 @ 10:44
quote:
Op woensdag 6 juli 2005 02:23 schreef TheVotary het volgende:
[afbeelding]

Klinkt op het eerste gehoor als een uitermate degelijke cd. [afbeelding]
Moet hem alleen nog eens luisteren met de volumeknop wat verder open.
Was in het vorige topic al getipt Desalniettemin een lekkere minimale, industriele 'techno' album (kan nog over getwist worden), met een uiterst strak, zelf klinische sound
HAL9000Svrijdag 8 juli 2005 @ 10:46
quote:
Op woensdag 6 juli 2005 00:39 schreef justinkayes het volgende:

Verder blijf ik het jammer vinden dat alles maar in hokjes gestopt blijft worden. Ik bedoel, dubtech, clickhouse, cologne-techno... Waar is dat nou allemaal goed voor? Maar goed, dat schijnt een bekende kwaal te zijn bij ouwe lullen zoals ik.
Duidelijkheid scheppen, de verschillen in stromingen zijn veel te groot IMHO om het op een grote hoop te gooien...maargoed dat schijnt een bekende kwaal te zijn bij puristen zoals ik
teknomistvrijdag 8 juli 2005 @ 13:16
quote:
Op vrijdag 8 juli 2005 10:44 schreef HAL9000S het volgende:

[..]

Was in het vorige topic al getipt Desalniettemin een lekkere minimale, industriele 'techno' album (kan nog over getwist worden), met een uiterst strak, zelf klinische sound
Iets te klinisch soms . Ik vind het een prima album maar iets te "emotieloos".
HAL9000Svrijdag 8 juli 2005 @ 13:20
quote:
Op vrijdag 8 juli 2005 13:16 schreef teknomist het volgende:

[..]

Iets te klinisch soms . Ik vind het een prima album maar iets te "emotieloos".
Was het vorige album ook itt cinescope.... vind het eigenlijk wel een sterk punt van het album, doet de sfeer die de muziek uit wilt stralen ten goede IMHO.
teknomistvrijdag 8 juli 2005 @ 15:07
Ik ben nu bezig die Alex Under-set op Sonar 2005 te recorden.

Die is zo vet namelijk .
HAL9000Svrijdag 8 juli 2005 @ 15:08
uploaden!
teknomistvrijdag 8 juli 2005 @ 15:46
quote:
Op vrijdag 8 juli 2005 15:08 schreef HAL9000S het volgende:
uploaden!
Zeker ga ik die uploaden want hij is zo erg vet! .
teknomistvrijdag 8 juli 2005 @ 17:13
Hij staat online.
teknomistvrijdag 8 juli 2005 @ 17:40


A1. Black Mirror
http://www.underlinelabel(...)LACKMIRROR_snipp.mp3
A2. Silver Rings and Silver Guns
http://www.underlinelabel(...)ERGUNS_snipp.mp3.mp3
B1. Frushtuck
http://www.underlinelabel(...)SHTUCK_snipp.mp3.mp3
B2. Scene 2
http://www.underlinelabel(...)SCENE2_snipp.mp3.mp3

Deze EP moet ik echt hebben .

B2 wordt sowieso wel een hit deze zomer!
Latonzaterdag 9 juli 2005 @ 17:23
Petter - Beats of a Bad Friday!

Joris Voorn heeft de liefde voor deze muziek weer een injectie gegeven! Zo verliefd op die warme synts van hem..alsof ie die tracks uit zijn mouw strooit!

Nu even stoned douchen terwijl Nathan Fake mijn muren afbreekt.
teknomistzondag 10 juli 2005 @ 01:08
Was deze eigenlijk al getipt? Een nieuw deel in de Elektronische Musik Intercontinental-serie.
quote:
Het begint afgezaagd te worden, maar uit Duitsland komt er wéér een fantastische minimal-verzamelaar. Oude getrouwen Dominik Eulberg, Oliver Hacke, Steve Barnes en Off Pop worden deze keer bijgestaan door jonge wolven Peter Schumann, Acut, Zentex en Terrae op deze verzamelaar van het Traum-label.

Vergeleken met de verzamel-cd’s van dat andere trendsettende Duitse label, Kompakt, is Elektronische Musik Interkontinental 4 veel consistenter qua geluid. Traum staat – niet toevallig – garant voor dromerige minimal, die evenveel impact heeft in de huiskamer als op de dansvloer. Nathan Fake gaat weer probleemlos los door de tienminutengrens met zijn ‘Dinamo’, dat de luisteraar steeds weer in elkaar doet krimpen van de ijskoude rillingen die het veroorzaakt. ‘Taxi’ van Oliver Hacke en ‘Murder in the Clouds’ van Steve Barnes & Riley Reinhold gaan op hetzelfde mysterieuze donkere pad verder. De nieuwe Portugese aanwinst Zentex overtuigt met ‘Napa’ en veteraan Off Pop levert de meest dansbare track op met wegbollende ‘Grammophon’.

Voor minimal-techno die je verweesd achter laat, moet je nog altijd bij Traum zijn. Klasse.
Erg relaxte verzamelaar om lekker bij achteruit te zaken met bijdragen van onder andere Nathan Fake, Oliver Hacke, Jesse Somfay, Dominik Eulberg, Steve Barnes & Riley Reinhold en Adam Kroll.

Deel 4 dus .
TheVotaryzondag 10 juli 2005 @ 07:19
Laatst binnengehaald met Soulseek. Zal hem eens gaan luisteren, maar met Dinamo erop moet hij haast wel goed zijn.
LostFormatzondag 10 juli 2005 @ 07:24
quote:
Nathan Fake gaat weer probleemlos los door de tienminutengrens met zijn ‘Dinamo’
Nieuwe plaat van Villalobos duurt 25 minuten..
teknomistzondag 10 juli 2005 @ 07:25
Extrawelt - Sooperfool Tool .
Sahkozondag 10 juli 2005 @ 16:37
nieuwe minus, zwaar inspiratieloos
teknomistzondag 10 juli 2005 @ 18:33
Welke?
Sahkozondag 10 juli 2005 @ 22:48
Actual Jakshun - Sequential Circus (MINUS27)
Fendymaandag 11 juli 2005 @ 10:59
Kan iemand een oude track id-en voor mij?
Heb er geen ripje van, maar hij zit in Christian Varela @ Shockers 2003.
Vanaf 39'48"

[ Bericht 1% gewijzigd door Fendy op 11-07-2005 11:06:37 (Typo) ]
teknomistmaandag 11 juli 2005 @ 11:04
quote:
Op maandag 11 juli 2005 10:59 schreef Fendy het volgende:
Kan iemand een oude track id-en voor mij?
Heb er geen ripje van, maar hij zit in Christian Verela @ Shockers 2003.
Vanaf 39'48"
Ik zal vanavond eens kijken, Fendy.

Ik heb die set toevallig op mijn HD staan .
Fendymaandag 11 juli 2005 @ 11:06
quote:
Op maandag 11 juli 2005 11:04 schreef teknomist het volgende:

[..]

Ik zal vanavond eens kijken, Fendy.

Ik heb die set toevallig op mijn HD staan .
.
merinowoensdag 13 juli 2005 @ 14:52
dj Edo - 'Mind me Saying?' mix

mnml
HAL9000Swoensdag 20 juli 2005 @ 00:13
[2005] Thomas Brinkmann And Natalie Beridze Annule (C.U.T.-Remixes) (Max.E.18), zeer fijne plaat IMHO!
teknomistwoensdag 20 juli 2005 @ 08:30
quote:
Op woensdag 20 juli 2005 00:13 schreef HAL9000S het volgende:
[2005] Thomas Brinkmann And Natalie Beridze Annule (C.U.T.-Remixes) (Max.E.18), zeer fijne plaat IMHO!
Die heb ik al weer een tijdje maar wel erg lekker!

Heb je "Gelb" van 2 Dollar Egg al, HAL? Vooral die B-side is zoooo lekker .
Steve.Porterwoensdag 20 juli 2005 @ 18:18
http://rapidshare.de/files/3209833/dikke_minimal.mp3.html wat een modder fokking vette plaat is dit zeg! Weet iemand titel? Heb hem geupload bij Rapidshare, ff wachten op DL link dus.. Het zal waarschijnlijk wel een hitje zijn.. zit er verder niet echt in enzo
Sahkowoensdag 20 juli 2005 @ 18:34
Brinkmann heeft sowieso veel sterke releases, vooral de remasterde concepts zijn erg vet
Frank-NLwoensdag 20 juli 2005 @ 19:44
quote:
Op zondag 10 juli 2005 07:24 schreef LostFormat het volgende:

[..]

Nieuwe plaat van Villalobos duurt 25 minuten..
Haha, zeker out gegaan tijdens het afmixen ofzo. Hoe heet die plaat?
teknomistwoensdag 20 juli 2005 @ 19:47
quote:
Op woensdag 20 juli 2005 19:44 schreef Frank-NL het volgende:

[..]

Haha, zeker out gegaan tijdens het afmixen ofzo. Hoe heet die plaat?
Chromosul EP.

Het is trouwens 12:54 en 12:47 voor de twee kanten. Dus ongeveer 25 minuten in totaal.
Frank-NLwoensdag 20 juli 2005 @ 19:48
quote:
Op woensdag 20 juli 2005 19:47 schreef teknomist het volgende:

[..]

Chromosul EP.

Het is trouwens 12:54 en 12:47 voor de twee kanten. Dus ongeveer 25 minuten in totaal.
Thanks, zal 'm thuis eens binnenhalen!
teknomistdonderdag 21 juli 2005 @ 18:20
quote:
Op woensdag 20 juli 2005 19:47 schreef teknomist het volgende:

[..]

Chromosul EP.

Het is trouwens 12:54 en 12:47 voor de twee kanten. Dus ongeveer 25 minuten in totaal.
[karmarouge 014] the vegetable orchestra - remix trilogy volume three (2005)\b1-the_vegetable_orchestra_-_ricardo_villalobos_(atavismus_mix)-tr.mp3

Ricardo Villalobos 17 minuten lang .
Sahkodonderdag 21 juli 2005 @ 20:26
quote:
Op donderdag 21 juli 2005 18:20 schreef teknomist het volgende:

[..]

[karmarouge 014] the vegetable orchestra - remix trilogy volume three (2005)\b1-the_vegetable_orchestra_-_ricardo_villalobos_(atavismus_mix)-tr.mp3

Ricardo Villalobos 17 minuten lang .
usb-disk weer bij hans ingeplugd?
teknomistdonderdag 21 juli 2005 @ 20:50
quote:
Op donderdag 21 juli 2005 20:26 schreef Sahko het volgende:

[..]

usb-disk weer bij hans ingeplugd?
Soulseek .
teknomistdonderdag 21 juli 2005 @ 21:00
Michael Jackson wants to move to Berlin...

Join the club, Michael .
Sahkodonderdag 21 juli 2005 @ 21:09
quote:
Op donderdag 21 juli 2005 20:50 schreef teknomist het volgende:

[..]

Soulseek .
das mijn rip man!
teknomistdonderdag 21 juli 2005 @ 21:10
quote:
Op donderdag 21 juli 2005 21:09 schreef Sahko het volgende:

[..]

das mijn rip man!
Toch een beetje beter op je rips letten dan .
Sahkodonderdag 21 juli 2005 @ 21:11
uhuh
teknomistdonderdag 21 juli 2005 @ 22:25
* teknomist luistert Studio Pankow - Linienbusse!

Nog steeds een heerlijk plaatje! .
Wutangtonyzondag 24 juli 2005 @ 20:18
Kom net terug uit Berlijn waar ik ontzettend heb genoten van een avondje stappen (vrij-zat).
We zijn met z'n vieren naar http://www.berghain.de/ geweest.
Een ontzettend vage locatie waar we een uur naar hebben moeten zoeken in Oost Berlijn.
In een oud industriegebouw uit de jaren weet ik veel. Zeer veel vage lui en uitsmijters die volgens mij de gevangenis zijn uitgesmeten, maar wat een tent (gebouw).
Te vet feest. Begon met minimal techno maar lekker opgebouwt naar een goed techno feest!
Aanradertje voor iedereen die van een beetje vaag houdt en natuurlijk techno!!
zodiakkzondag 24 juli 2005 @ 20:24
quote:
Op donderdag 21 juli 2005 21:00 schreef teknomist het volgende:
Michael Jackson wants to move to Berlin...

Join the club, Michael .
Ik kwam laatst dit plaatje tegen:



Let vooral op de tekst op het shirt van Hawtin.
HAL9000Szondag 24 juli 2005 @ 20:27




Dat lets be cool and move to berlin is ook een veelgedragen shirtje.

http://www.ubercoolische.com/
merinozondag 24 juli 2005 @ 20:29
quote:
Op zondag 24 juli 2005 20:27 schreef HAL9000S het volgende:
[afbeelding]



Dat lets be cool and move to berlin is ook een veelgedragen shirtje.

http://www.ubercoolische.com/
jow

volgens mij is dat een belg die ik @ FYM heb gesproken die Richie heet zijn haar precies hetzelfde heeft als Richie Hawtin

mooie gozer echt
teknomistzondag 24 juli 2005 @ 20:29
Het is echt een onwijse hype .
teknomistmaandag 25 juli 2005 @ 20:57
Zo weer even een overzicht van een aantal sterke releases van de laatste tijd:

André Kraml - Dirty Fingernails

Hij is al weer een tijdje uit maar ik vind deze erg vet! Misschien iets te progressive maar past prima in een minimal-setje. Aanrader!

Audion - Just Fucking

Net uit, maar erg vet. Audion is een alter ego van Mathew Dear waar deze altijd agressieve technoplaatjes mee maakt. Niet zo sterk als bijvoorbeeld The Pong EP maar maar wel erg goed!

Extrawelt - Soopertrack

Dit is voor mij nu al één van de beste platen van dit jaar!!! . Soopertrack is zoals de naam het al zegt... sooper en past prima in de huidige trend om muziek te maken op het raakvlak van minimal en progressive zoals James Holden en Nathan Fake dat zo goed doen. Sooperfool Tool heeft echt een heerlijk spanning en past perfect in een set van Richie Hawtin. (De B-kant vind ik helaas niet zo geweldig anders had deze plaat wel een 10 verdient.)

Wighnomy Brothers / Justus Köhncke / Heimermann - Speicher 31

De nieuwste Speicher en valt op door zijn ingetogenheid. Twee erg lekkere tracks. Vooral de track van The Wighnomy Brothers moet menig minimal-feestbezoeker al gehoord hebben.

Märtini Brös. - Tracks From The Lab

Pokerflat-releases stellen zelden teleur en dit is weer een hele leuke releases. Hele lekkere beats - vooral die van Joystick. Artwork is ook super maar daar heb je als mp3-verzamelaar weinig aan .



The KLF & Ricardo Villalobos - What Time Is Love?

Remake van een klassiertje. Vergeet de A-zijde en ga gelijk door naar de B-kant.

Heel sferisch, typisch Villalobos weer en een fantastisch einde van de plaat .

Trentemøller - Polar Shift

Nog meer Pokerflat . En nog wel van één van mijn meest favoriete producers van dit moment!.

Gewoon geen woorden aan vuil te maken... heerlijk! Ik heb trouwens ook nog een promo hier van Trentemoller welke ik nergens kan vinden op discogs.com:

Trentemoller - Charge & Late Night Cab Driving - 2005

Iemand een idee?

Und - Maxfield

Dit is een hele grappige release!!! Ik heb em gedraaid op de UVT-meeting afgelopen weekend en de B1 zullen de meeste wel herkennen. "Toverfee" is een vage technotrack met weirde, scary Nederlandse vocals er over heen. "Maxfield" is ook duidelijk ingesproken door een Nederlands - te horen aan het accent. "Ambivalente" is muzikaal gezien de beste track. Lekker uitgesponnen en sferisch.

[ Bericht 1% gewijzigd door teknomist op 25-07-2005 21:05:50 ]
Deviant1nldonderdag 28 juli 2005 @ 12:01
Hugg & Pepp - Elektrofant EP

http://www.discogs.com/release/429740

heerlijke nummers zeg, vooral snabeln kom je nu vaak tegen
teknomistdonderdag 28 juli 2005 @ 12:03
quote:
Op donderdag 28 juli 2005 12:01 schreef Deviant1nl het volgende:
Hugg & Pepp - Elektrofant EP

http://www.discogs.com/release/429740

heerlijke nummers zeg, vooral snabeln kom je nu vaak tegen
Ik had hem al een tijdje maar omdat ik de andere nummers niet zo vond heb ik de B2 nu pas ontdekt .
quote:
Wow that b2: Snabeln is so passionated, definitely the best Hugg et Pepp track @ the moment in my opinion. Very deep rocking track surfing somewhere between techno, techhouse, acidhouse and with a little trancy glow.
Zegt genoeg lijkt me .
Deviant1nldonderdag 28 juli 2005 @ 23:52
quote:
De Duitse techno DJ Chris Liebing komt met een nieuw mixalbum. Het mixalbum, genaamd "Live in Beograd" typeert wederom de knallende sound van de goedlachse Duitser.

Chris Liebing is nog steeds een van 's werelds populairste DJ's. Met een wereldwijd tourschema zet hij telkens weer de tent op zijn kop. Als blijk van waardering in zijn geboorteland, ontving Chris Liebing eerder dit jaar in Hannover de "Best Techno Artist"-award tijdens de German Dance Awards.

Liebing heeft voor deze dubbel-CD wederom de scherpste nummers geselecteerd. Zo kun je onder andere tracks verwachten van Alex Bau, Hardcell & Grindvik, Cave & uiteraard Liebing zelf, in samenwerking met Speedy J.

Het schijfje zal medio September 2005 te verkrijgen zijn bij de betere CD-zaken.


Tracklist "Chris Liebing - Live in Beograd"

CD01

01 Function: The Balance of Power [Olga & Jozef Remix]
02 Eric Sneo: Break on though
03 Hardcell and Per Grindvik: Armada
04 Jörg Henze: Remain
05 Tearz: Life on Tokyo [Cave Remix]
06 Olivier Giacamotto and Alec Marqx: Split
07 Aural Emote: Fifth Column [Ben Sims Remix]
08 Felipe and Nicolas Bacher: Black Virgin
09 Aural Emote: Second Thought [Vince Watson Remix]
10 Mhonolink: Further Funkshunz 3
11 Alex Bau: Swelling Sirens
12 Anxious vs Preach: Message from your Mother
13 Olivier Giacomotto: Playground
14 Los 3 Brasilieros: Vivo [Eric Sneo remix]
15 Henrik B.: Manwolf [Liebing Remix 01]
16 Alex Bau: CLAU 09 A1
17 Patrik Skoog: Xtro

CD02

01 Patrik Skoog: Xtro
02 Tim Xavier: Ode to Rush
03 Frank Biazzi: Fiction
04 Joey Beltram: Intermission
05 Speedy J. & Chris Liebing: Trezcore
06 Chris Liebing: Live Bits
07 Hardcell & Grindvik: Square
08 Speedy J. & Chris Liebing: Tunox [Early Edit]
09 Petar Dundov: Dynamo
10 Olivier Giacomotto & Alec Marqx: First second
11 Cave: Timbales
12 Eric Sneo: Big it up
13 Phil Kieran: Alloy Mental [Chris Liebing Remix]
14 Alex Bau: Unpleasant Surprise

Ben er wel benieuwd naar moet ik zeggen. Staan wel wat nummers op die al een tijd uit zijn, maar denk wel dat het een lekkere cd wordt
HAL9000Svrijdag 29 juli 2005 @ 00:07
quote:
de betere CD-zaken
Deviant1nlvrijdag 29 juli 2005 @ 00:07
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 00:07 schreef HAL9000S het volgende:

[..]

ja, geen bart smit dus
WaSTeiLvrijdag 29 juli 2005 @ 12:56
Ik ga een hele domme vraag stellen, maar wat maakt Techno nu Techno.. wat zijn de regels van Techno? Ligt dit aan een bepaalde BPM of gebruik van combinatie bass/beats?

Als je bijvoorbeeld sommige harde sets luistert van bijvoorbeeld Rush is de scheidslijn tussen Schranz/Techno en Hardcore soms er klein. Stel dat een hardcore DJ het zal draaien word het geplaatst onder Hardcore, draait Rush het dan is het Techno.
teknomistvrijdag 29 juli 2005 @ 14:03
Zolang je er een trein in kan herkennen is het techno. Simpel. Minimal of techhouse is een geval apart maar dat ligt zo dicht tegen de house aan dat je daar moeilijk uitspraken over kan maken.

Hardstyle of hardcore is meer een heipaal.
Fendyvrijdag 29 juli 2005 @ 14:15
Misschien kan dit je nog ietsje verder helpen.
http://www.ishkur.com/music/#
WaSTeiLvrijdag 29 juli 2005 @ 14:21
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 14:15 schreef Fendy het volgende:
Misschien kan dit je nog ietsje verder helpen.
http://www.ishkur.com/music/#
Die ken ik wel, maar dan is het nog steeds een kwestie van herkennen aan de hand van de label die het krijgt.
De post van tekno m.b.t. de trein vind ik wel een hele goede.
Kedeng Kedeng Kedeng Kedeng Tuut Tuut..
LostFormatvrijdag 29 juli 2005 @ 14:25
Das Guus Meeuwis.
WaSTeiLvrijdag 29 juli 2005 @ 14:29
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 14:25 schreef LostFormat het volgende:
Das Guus Meeuwis.
mnml version bij Richie Hawtin.
teknomistvrijdag 29 juli 2005 @ 14:34
Overigens is techno zo'n breed begrip: van Schranz tot Detroit en van clickhouse tot offbeat. Bij een dergelijk breed genre kun je moeilijk een genre duiden aan de hand van bepaalde kenmerken want dan bestaan er tig uitzonderingen die ook weer techno zijn. Het is een kwestie van oefening. Veel techno luisteren, dan ga je vanzelf makkelijker muziek herkennen als zijnde techno of niet.
Fendyvrijdag 29 juli 2005 @ 15:51
Voor mij persoonlijk is Richie Hawtin - Orange (minus) wel een redelijk definiërende track.
Geen minimal overigens .
teknomistvrijdag 29 juli 2005 @ 15:55
Ik ga persoonlijk voor Steve Stoll - T-model. Dat is techno zoals het ooit bedoeld was .
HAL9000Svrijdag 29 juli 2005 @ 16:15
Alles wat ooit is uitgebracht op Detroit labels als Databass, Black Nation, Metroplex, Underground resistance en alles van Probe en Plus8.
Frank-NLvrijdag 29 juli 2005 @ 16:24
130 bpm
teknomistvrijdag 29 juli 2005 @ 17:02
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 16:24 schreef Frank-NL het volgende:
130 bpm
Dan sluit je zowel minimal als Schranz uit.
Captain_Redbeardvrijdag 29 juli 2005 @ 18:59
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 14:03 schreef teknomist het volgende:
Zolang je er een trein in kan herkennen is het techno...

die uitspraak heb ik vaker gehoord!
beetje zware stoomtrein op volle snelheid...
teknomistvrijdag 29 juli 2005 @ 19:11
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 18:59 schreef Captain_Redbeard het volgende:

[..]


die uitspraak heb ik vaker gehoord!
beetje zware stoomtrein op volle snelheid...
Mail gelezen over morgen?
Captain_Redbeardvrijdag 29 juli 2005 @ 19:34
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 19:11 schreef teknomist het volgende:

[..]

Mail gelezen over morgen?
Simple @ Eindhoven ??
Ja da's in de buitenlucht he , volgens teletekst houdt-ie niet echt geweldig weer overdag, hoewel het tussen de buien door best zonnig kan gaan worden
Hoewel het wel in het mooie Brabantse land is denk ik toch dat ik daarvoor ga passen. Heb morgen overdag al genoeg andere dingen te doen
zodiakkvrijdag 29 juli 2005 @ 20:42
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 14:03 schreef teknomist het volgende:
Zolang je er een trein in kan herkennen is het techno. Simpel.
Dit is zo'n gelul dat het pijn doet aan de mijne.
teknomistvrijdag 29 juli 2005 @ 20:44
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 20:42 schreef zodiakk het volgende:

[..]

Dit is zo'n gelul dat het pijn doet aan de mijne.
Hoe zou jij het dan uitleggen?
Deviant1nlvrijdag 29 juli 2005 @ 21:42
Nu ik erover nadenk klopt het ja dat je er een trein in moet horen. Elk nummer heeft een soort ritme van een trein, en ondertussen nog allemaal andere geluiden tussendoor eigenlijk. Gaat misschien niet voor elk techno nummer op, maar voor het meerendeel wel eigenlijk.
teknomistvrijdag 29 juli 2005 @ 21:44
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 21:42 schreef Deviant1nl het volgende:
Nu ik erover nadenk klopt het ja dat je er een trein in moet horen. Elk nummer heeft een soort ritme van een trein, en ondertussen nog allemaal andere geluiden tussendoor eigenlijk. Gaat misschien niet voor elk techno nummer op, maar voor het meerendeel wel eigenlijk.
Zelfs bij rustige nummers hoor je het. Dat komt omdat in techno vaak voor iedere tweede kick 1/16-de maat ervoor een geluid slaat... een snare, lichte kick oid. Bij minimal is dat iets anders. Daar ligt de nadruk vaak op een agressieve snaredrum die op elke tweede maat slaat en hihats die een korte lengte hebben.
Deviant1nlvrijdag 29 juli 2005 @ 21:47
quote:
Op vrijdag 29 juli 2005 21:44 schreef teknomist het volgende:

[..]

Zelfs bij rustige nummers hoor je het. Dat komt omdat in techno vaak voor iedere tweede kick 1/16-de maat ervoor een geluid slaat... een snare, lichte kick oid .
ja, dat klopt. Heb toevallig net wat van die nummers opstaan en als je gewoon goed luistert hoor je het inderdaad. Maar zoals ook wel eens eerder gezegd is. Je moet eigenlijk van iemand een paar techno nummers/sets horen om te weten hoe het ongeveer klinkt, en dan kun je meestal zelf vastleggen of een nummer onder techno valt of niet
teknomistzondag 7 augustus 2005 @ 19:05
Spider & Bird - Therapy Meetings EP

A1: http://mp3.juno.co.uk/MP3/SF185324-01-01-01.mp3
A2: http://mp3.juno.co.uk/MP3/SF185324-01-02-01.mp3
A3: http://mp3.juno.co.uk/MP3/SF185324-01-03-01.mp3
A4: http://mp3.juno.co.uk/MP3/SF185324-01-04-01.mp3

Aanrader.
teknomistzondag 7 augustus 2005 @ 23:03
Interview met één van mijn minimal-helden van het moment: John Tejada.

JOHN TEJADA: HET GEVOEL VAN VROEGER

'Terug naar de basis' was het motief voor de Amerikaanse technoproducer John Tejada. Zijn album Back for Basics is smullen als je van minimal en mooie gepolijste geluiden houdt. Noem het geen retro-album, want dat is het beslist niet. "Het gaat meer om het gevoel van vroeger."

tekst: René Passet

John Tejada 40.000 mensen? Dat klinkt behoorlijk krankzinnig", lacht John Tejada als hij hoort hoeveel bezoekers er straks naar zijn dj-set op Dance Valley zullen luisteren. Waarna we hem maar niet vertellen hoeveel bezoekers er op de Heineken FFWD Dance Parade afkomen (een paar honderdduizend mensen, red). Daar staat Tejada ook op de flyer namelijk.

Langzaam maar zeker is de Amerikaanse techno-producer doorgebroken naar het grote publiek. Zijn geheim: constante kwaliteit gekoppeld aan een enorme veelzijdigheid. Zijn productie (bijna honderd singles/remixes en al dertien albums!) is weliswaar gigantisch, maar de kwaliteit heeft daar nauwelijks onder te leiden. Sterker nog, de single 'Sweat' (Pokerflat Records) voerde vorig jaar wekenlang de internationale technolijsten aan en veel van zijn recente singles hebben verkoopcijfers waar Europese technoproducers alleen maar van kunnen dromen.

Tejada heeft een goede neus voor trends, bewijst hij met zijn nieuwe album Back for Basics maar weer eens. Fans van minimal techno lopen namelijk weg met die cd, die Tejada samen met zijn goede vriend en zakenpartner Arian Leviste maakte. Zelf wil de in Los Angeles woonachtige muzikant niet al teveel woorden veel maken aan de hokjesgeest van de journalist. "Ik plak geen plaatjes op mijn muziek. Geniet er maar gewoon van", grinnikt hij.

Hardware
Back for Basics kwam tot stand zonder beeldscherm of harde schijf. Het complete album werd met ouderwetse synthesizers gemaakt. Met opzet. Tejada: "We wilden terug naar de spannende tijd van vijftien jaar geleden, toen we ook op hardware onze nummers componeerden. Arian en ik hadden al een tijd niet meer zo gewerkt, dus we voelden direct die opwinding van vroeger weer." Hij doelt op de tijd dat houseplaten nog gemakkelijk herkenbaar waren, en niet een karakterloze brei van beats in een eindeloze mix. Waarbij hij in het cd-boekje 'Chime' van Orbital noemt als voorbeeld van een opwindend technonummer met een eigen identiteit.

"Had ik dat maar nooit geschreven", verzucht Tejada. "Iedereen begint er over. Waarbij mensen de fout maken om Back for Basics weg te zetten als retro-album. En dat is het beslist niet. Het gaat meer om het gevoel van vroeger. Niet om het geluid."
Tegenwoordig denkt Tejada meer in concepten, bekent hij. Het gaat om het totale plaatje. Een album is niet meer een verzameling tracks, zoals vroeger. Zo draaide de single 'Mono on Mono' helemaal om melodie. "Ik werk daardoor tegenwoordig langzamer. Soms ben ik dagen bezig met een nummer. Dat deed ik vroeger niet."

John Tejada Mystery man
Zijn de rollen bij andere dansduo's zoals Underworld, Röyksopp en Daft Punk keurig netjes fifty-fifty verdeeld, tussen Arian Leviste en John Tejada zit dat toch net even anders. Hoewel ze al veertien jaar samen muziek maken en al bijna tien jaar met zijn tweeën Palette Recordings (de teller staat inmiddels op 35 singles) bestieren, blijft Leviste graag in de schaduw. Alle interviews worden gedaan door Tejada, die ook altijd alleen op de foto staat en de meeste singles voor Palette produceerde. Wie Levistes naam Googelt, komt hem louter tegen in combinatie met Tejada. Sterker nog: Zijn eerste solosingle moet nog verschijnen!

De muzikale partner van Tejada verdient dan ook een goede boterham in het vastgoed en ambieert geen fulltime-baan in de muziek. Wel heeft hij veel kennis van audiosystemen. Zo ontwierp Arian Leviste in het verleden soundsystems voor grote clubs en haalt hij zijn inspiratie uit platen van Juan Atkins, Mantronix en funkartiesten, lezen we op de Palette-website.
"Of dit album anders had geklonken zonder zijn hulp? Natuurlijk!", zegt Tejada verontwaardigd. "Hoe? Ik heb geen idee. Het is prettig produceren met Arian. We werken al zolang samen dat we elkaar perfect aanvoelen."

Europa
Hoewel Back for Basics net in de winkels ligt en de Amerikaan de komende weken met zijn platenkoffers door Europa toert om die plaat te promoten, staan er alweer nieuwe projecten op stapel. Waaronder de split-single '100% Post-Consumer' samen met Justin Maxwell, remixes voor Lawrence en Oliver Hacke en een album voor het Duitse platenlabel ~Scape. De van oorsprong Oostenrijkse John Tejada blijft zijn Europese roots trouw. "Ik ben mijn carrière ook min of meer in Europa begonnen. Ik wilde debuteren op Europese platenlabels. Toen ik begon met muziek maken kwamen veel van mijn favoriete platen uit Europa. Sterker nog, Amerikaanse platenlabels wilden aanvankelijk niet eens mijn techno uitbrengen."

Back for Basics is uitgebracht door Palette/Lowlands

John Tejada draait op 5 augustus op de Electronation-stage tijdens Dance Valley in Spaarnwoude (NL), op 12 augustus in Petrol in Antwerpen (B) en op 13 augustus in Area 6 tijdens FF3D Festival in Rotterdam (NL). Schrijf je in op de nieuwsbrief en maak kans op een duoticket voor Petrol op 12 augustus!

bron
d.n3rdwoensdag 17 augustus 2005 @ 00:17
Gaan er hier ook nog mensen hier heen?

http://partyflock.nl/party/44895.html
teknomistvrijdag 19 augustus 2005 @ 21:37
quote:
Op woensdag 17 augustus 2005 00:17 schreef d.n3rd het volgende:
Gaan er hier ook nog mensen hier heen?

http://partyflock.nl/party/44895.html
Aardige line-up, helaas andere plannen .

Oliver Hacke - Subject Carrier (Remixes)

Die Alex Under-remix is zooooooo lekker .
d.n3rdvrijdag 19 augustus 2005 @ 22:06
Mja ik ben ook niet meer gegaan, wilde vandaag dan vertrekken maar na 20km gereden te hebben kwam de regen zo hard uit de lucht dat we maar huiswaarts gekeerd zijn. Er viel zegmaar niet meer te rijden..

Ach volgende week Poller Wiesen, dat gaat een hoop goedmaken
teknomistvrijdag 19 augustus 2005 @ 22:13
quote:
Op vrijdag 19 augustus 2005 22:06 schreef d.n3rd het volgende:
Mja ik ben ook niet meer gegaan, wilde vandaag dan vertrekken maar na 20km gereden te hebben kwam de regen zo hard uit de lucht dat we maar huiswaarts gekeerd zijn. Er viel zegmaar niet meer te rijden..

Ach volgende week Poller Wiesen, dat gaat een hoop goedmaken
Jij gaat ook? Vet!

[28.08.2005] Pollerwiesen, Jugendpark Keulen (DE)
d.n3rdvrijdag 19 augustus 2005 @ 22:50
Ja, had het topic gezien ja. Wil op zich ook wel naar die feestjes daarvoor alleen ik kan de week erop geen verrotheids-verschijnselen hebben. Dus ja dan maar alleen naar Poller Wiesen, wel een klere eind rijden vanuit Heerenveen :p
d.n3rdzondag 21 augustus 2005 @ 18:01
Volgens mij heb ik jou trouwens wel eens gezien Teknomist, op FYM.. Was jij toen vergezeld van Anoukforza?
teknomistzondag 21 augustus 2005 @ 18:14
quote:
Op zondag 21 augustus 2005 18:01 schreef d.n3rd het volgende:
Volgens mij heb ik jou trouwens wel eens gezien Teknomist, op FYM.. Was jij toen vergezeld van Anoukforza?
Dat kan wel kloppen. Niet vaak overigens, ik stond voornamelijk onder de brug.
d.n3rdzondag 21 augustus 2005 @ 22:04
ja daar was ik ook continu woehoeee

maar ik ben in de war.. ik bedoel awakeningsfestival.. aan het eind ergens bij adam beyer.. heb je die meegemaakt?
teknomistzondag 21 augustus 2005 @ 22:08
quote:
Op zondag 21 augustus 2005 22:04 schreef d.n3rd het volgende:
ja daar was ik ook continu woehoeee

maar ik ben in de war.. ik bedoel awakeningsfestival.. aan het eind ergens bij adam beyer.. heb je die meegemaakt?
Nope, ik heb afgesloten bij Ricardo Villalobos.
d.n3rdzondag 21 augustus 2005 @ 22:20
Oh ja die draaide return of the zombie bikers nog..

Wat een plaat
DubzOnedinsdag 23 augustus 2005 @ 19:57
quote:
Op zondag 21 augustus 2005 22:20 schreef d.n3rd het volgende:
Oh ja die draaide return of the zombie bikers nog..

Wat een plaat
Hmmm... heb die plaat inmiddels wel weer gehoord!
teknomistwoensdag 24 augustus 2005 @ 00:52
http://www2.abc.net.au/ar(...)/default.asp#Scene_1

Site over de geschiedenis van de techno.
Schijnt al een tijdje te bestaan... zie die nu pas voor het eerst! .
merinowoensdag 24 augustus 2005 @ 15:33
gaaf gemaakt die site

alleen vind ik het Australiaanse gedeelte eraan wat minder interresant
teknomistwoensdag 24 augustus 2005 @ 16:08
Er zitten trouwens weer vette nieuwe Poker Flat-platen aan te komen o.a. van Guido Schneider.
pulsar2kxdonderdag 25 augustus 2005 @ 23:12
Dit topic loopt lekker zeg nu het weg is uit UVT

Net als het prog topic, dat staat ook volledig stil


Beleid
HAL9000Svrijdag 26 augustus 2005 @ 15:59
Dit is ook de serie die sinds 2002 altijd MUZ gestaan heeft, alleen maar over technomuziek gaat en deze serie is nooit echt hard gegaan. Dit heeft verder niks met UVT te maken...de we love techno series in UVT zijn toendertijd gesloten omdat die ook niet echt meer liepen en alleen nog maar SC was die net zo goed in de Afterparty topics terecht kon.
DubzOnedinsdag 27 september 2005 @ 16:15
Niet echt nieuws, maar ben toch benieuwd naar de nieuwe Collabs release
quote:
Collabs 400 is the fourth in a series of releases which sees Speedy J working together with other producers. This release unites Speedy with one of France's great production talents and ex-half of The Micronauts, George Issakidis.

George Issakadis, when working as The Micronauts, was responsible for such classic tracks as 'The Jazz' and 'The Jag' as well as album 'Bleep To Bleep' and a myriad of stunning remixes for the likes of The Chemical Brothers, OMD, Death In Vegas, Underworld and 16B. Now George can be found at the helm of his new label project 'The Republic of Desire' which has witnessed recent 12" releases from him, Midnight Mike and Jason Haas and has provided twisted electronic tracks for the more daring and innovative DJs such as James Holden, Ivan Smagghe, and Damian Lazarus.

Speedy J (aka Jochem Paap) should need little introduction by now. He first came to prominence through his work on Richie Hawtin's fledgling Plus 8 label as the first oversees producer to grace the imprint. Since then he's been responsible for an expansive catalogue of work that has transcended genre pigeonholes. His Collabs series has recently seen him release with Chris Liebing (as Collabs 300 with an album project as Collabs 3000 due later this year), with Literon as 200 and the first Collabs project “ 100 with Sweden's Adam Beyer. Now The Republic of Desire's George Issakidis adds a new French dimension to proceedings with Speedy J as Collabs 400 takes shape.

A1) Looks Something Like You “ building up from a hypnotic, mid tempo groove, Speedy J and George Issakidis take the dancefloor with a slow rising wave of noise that floods the speakers only to give into purely hedonistic and glitched acid. Throbbing, sexual and druggy.

AA1) Understand What I'm Saying “ the flipside is a heady track with a slow yet tight bass line jumping between 6/8 and 4/4 rhythms, tripping the mind and bodies of an unsuspecting crowd over sexy, misheard voices. Laced with wildly phased out percussion, Speedy J and Issakidis once again succeed in making a profoundly intoxicating hallucinogen.

Source: novamute
teknomistwoensdag 28 september 2005 @ 18:16
quote:
Op dinsdag 27 september 2005 16:15 schreef DubzOne het volgende:
Niet echt nieuws, maar ben toch benieuwd naar de nieuwe Collabs release
[..]

[afbeelding]
Wanneer komt deze uit?
teknomistwoensdag 28 september 2005 @ 18:29
Een viertal vette albums/compilaties van de laatste tijd:

Metope - Kobol

quote:
Metope is één van de sleutelartiesten van het uitstekende Areal-label, dat nog steeds de vinger aan de pols houdt van al wat beweegt op het gebied van (minimal) techno. Areal specialiseert zich minder in de dromerige emo-tech waar labels als Kompakt of Traum een patent op hebben, maar kiest in plaats daarvan voor een droger, donkerder minimal-geluid dat rechter door zee is.

Labelbaas Michael Schwanen heeft deze stijl ondertussen tot in de perfectie onder de knie. Zeker ‘Superimbat’, ‘Nashville’ en ‘33’ zijn stevige dansvloertracks met een subtiele weemoedige toets. Het is in ieder geval ons idee van de ideale soundtrack bij een zweterige dansvloer om half drie op een zaterdagnacht. ‘M1D1’ en ‘Tilt’ zijn dan weer ingetogener en knisperen en krassen heerlijk alle richtingen uit.

De soms ondergewaardeerde Metope bewijst met dit album zijn Keulse klasse en zijn status als één van de meer verfrissende minimal-artiesten van dit moment. Sehr schön!
Areal is erg goed bezig . Uiteraard weer onder het dak van Kompakt.

Misc. - Like Morning In Your Eyes

quote:
Misc. heeft zonet de perfecte hedendaagse technoplaat gemaakt. En dat is dezer dagen niet zo evident. Misc. flirt op het briljant getitelde Like Morning in Your Eyes wel met minimal, neo-trance of electro, maar doet dat zonder in één van die substijlen te blijven hangen. Wat Christopher Bleckmann en Hannes Werner doen is uitmunten in 21ste-eeuwse techno. Dat wil zeggen dat er noch wordt teruggegrepen naar de goede voorbeelden uit het begin van de jaren negentig uit Detroit, noch naar de slechte voorbeelden uit de tweede helft van de jaren negentig uit Europa. Beide Duitsers doen alleen hun eigen ding.

Een prominente vierkwartsmaat en een diepe stofzuigerbas zijn hun voornaamste wapens om zich voor u te winnen op de dansvloer. Tegelijkertijd zijn in iedere song ook minuscule details en melodielijnen te horen die de koptelefoonaficionado in u zal doen smullen. Luister maar naar het hemelse ‘Metroland’, dat warmbloediger klinkt dan de naam doet vermoeden, of de verstilde pracht van ‘Kein Wort Zuviel’.

Deze plaat nodigt uit tot een track-per-track essay, maar woorden zijn hier overbodig: luister en geniet. Als techno een geloof is, dan is misc. de nieuwe missionaris. Want met een plaat als deze win je nieuwe zieltjes, komen afvalligen terug en bevestig je het geloof van de overtuigde.

Met Like Morning in Your Eyes levert misc. een schitterende technoplaat af die een must is voor iedereen die ooit naar techno luisterde. Horen is geloven.
Meer van hetzelfde. Niet vernieuwend, ook niet diepgaang maar ooh wat lekker weer .

Heartthrob - Time For Sensor

Hij is pas uit maar wat een heerlijke plaat. Echt één van de beste technoalbums van dit jaar! Het is uitgebracht op M-NUS en bevat 6 heerlijke tracks. In oktober staat Heartthrob in Nederland voor het eerst live op Voltt (Paradiso te Amsterdam).

V/A - Minimize To Maximize Limited Edition

Hetzelfde geldt van deze plaat. Ook net uit en ook van M_NUS. Een heerlijke verzameling van wat oude en nieuwe tracks op M_NUS. Met onder andere False, Heartthrob, Troy Pierce, Plastikman & Mathew Jonson. Erg fijne compilatie. Helaas was -ie maar een paar weken als MP3 beschikbaar en wordt hij nu niet meer verkocht. Hebbertje! .
Circuitbreakerdonderdag 29 september 2005 @ 21:43
quote:
Op woensdag 28 september 2005 18:29 schreef teknomist het volgende:
V/A - Minimize To Maximize Limited Edition
Waar slaat dat "Limited" eigenlijk op. Ik weet dat er op de CD 1 track meer staat dan de 3x12" maar that's it. Ik vond de CD trouwens niet zo heel sterk, op de een of andere manier trek ik de minimal trax niet die Minus uitbrengt. Uitzondering is dit album dat recentelijk was gerereleased, waarop samenwerkingen tussen Theorem en een aantal andere producers (Stewart Walker, Swayzak, Sutekh) zijn gebundeld, hetgeen IMHO heel prettige diepe minimal/techno oplevert.
Theorem - Experiments in synchronicity

Die CD's van Metope en Misc kan ik weinig over zeggen (had ze recentelijk online besteld, zijn nog onderweg). Wat Areal betreft is het album "2 Rabimmel 2 rabammel 2 rabum 2 bum bum" van een tijdje terug een aanrader. Feitelijk een vervolg op de "Rabimmel rabammel rabum bum bum" 12 inch, alleen hadden ze nog wat collega's uitgenodigd en is de toon "iets" minder hard. Met name Ada's bijdrage is heel sterk. Op de CD schijnen de tracks van de voorgaande 12 inch als bonus te zijn opgenomen.
HAL9000Svrijdag 30 september 2005 @ 14:05
quote:
Theorem - Experiments in synchronicity
Dat album is al jaren oud...?
Circuitbreakervrijdag 30 september 2005 @ 19:17
quote:
Op vrijdag 30 september 2005 14:05 schreef HAL9000S het volgende:
[..]
Dat album is al jaren oud...?
Laat ik het anders even verduidelijken. Een tijdje terug werd "Minimize to Maximize" bijgeperst. Daarnaast werden een aantal oudere Minus releases ook bijgeperst waaronder die Theorem CD. Die laatste had ik destijds gemist en dat nu even goedgemaakt. Als ik beide CD's naast leg dan ligt mijn voorkeur duidelijk bij dat "oude" album. Dat soort diepe minimal/techno is schijnbaar toch tijdloos.

Wat nieuw spul betreft:
Regis - Asbestos (Sleeparchive remix)
Sleeparchive bekend van inmiddels 4 klassieke/niet te missen minimal/techno 12 inches waagt zich aan de eerste remix. Niet het meest voor de hand liggend om een Regis track te remixen zou je denken, maar gezien het resultaat is dat geen belemmering. De loopy/machinale/harde Birmingham sound laat zich moeiteloos omvormen tot een soort duistere minimal met typische Sleeparchive kenmerken. Killer !

Op de B-kant staat een even geslaagde samenwerking ditmaal met labelbaas Function, Regis en Kero.

[ Bericht 0% gewijzigd door Circuitbreaker op 30-09-2005 19:40:25 ]
teknomistvrijdag 30 september 2005 @ 19:21
Damn, die nieuwe plaat van Christian Wunsch & Oscar Mulero is echt retevet .
HAL9000Svrijdag 30 september 2005 @ 19:28
quote:
Op vrijdag 30 september 2005 19:17 schreef Circuitbreaker het volgende:

[..]

Laat ik het anders even verduidelijken. Een tijdje terug werd "Minimize to Maximize" bijgeperst. Daarnaast werden een aantal oudere Minus releases ook bijgeperst waaronder die Theorem CD. Die laatste had ik destijds gemist en dat nu even goedgemaakt. Als ik beide CD's naast leg dan ligt mijn voorkeur duidelijk bij dat "oude" album. Dat soort diepe minimal/techno is schijnbaar toch tijdloos.
Ah zo, daar moet ik helemaal gelijk in geven ik denk er ook zo over, in hoeverre je de huidige m_nus stijl kunt vergelijken met de oude stijl. Vrij uniek klinkende ambient georienteerde techno is idd een stuk tijdlozer dan het huidige 'hippe' minimal gebeuren

Theorem - Ion kan ik je ook aanraden trouwens, als je 'm nog niet kende
DubzOnevrijdag 30 september 2005 @ 20:47
quote:
Op woensdag 28 september 2005 18:16 schreef teknomist het volgende:

[..]

Wanneer komt deze uit?
Volgens mij is deze al uit!
Circuitbreakervrijdag 30 september 2005 @ 22:32
quote:
Op vrijdag 30 september 2005 19:28 schreef HAL9000S het volgende:

[..]
Theorem - Ion kan ik je ook aanraden trouwens, als je 'm nog niet kende
Die ken ik niet maar dat is vast op te lossen . Eens kijken of die nog bij Boomkat staat, moet toch nog eens door de nieuwe releases bladeren aldaar (was schokkend veel nieuws+interessants deze week).

Stewart Walker - Live extracts blijft trouwens ook een klassieker.
HAL9000Svrijdag 30 september 2005 @ 23:04
quote:
Op vrijdag 30 september 2005 22:32 schreef Circuitbreaker het volgende:

[..]

Die ken ik niet maar dat is vast op te lossen . Eens kijken of die nog bij Boomkat staat, moet toch nog eens door de nieuwe releases bladeren aldaar (was schokkend veel nieuws+interessants deze week).

Stewart Walker - Live extracts blijft trouwens ook een klassieker.
Regel Soulseek of DC++ en je hebt 'm

en Live extracts staat op nummer 48 in m'n album top100 Fantastisch album.

FOK! album top 100 allertijden 2005
Circuitbreakerdinsdag 4 oktober 2005 @ 18:01
quote:
Op vrijdag 30 september 2005 23:04 schreef HAL9000S het volgende:

[..]
Regel Soulseek of DC++ en je hebt 'm
Ik ben op 't moment nog aan het proberen de uitstaande plakken vinyl te digitaliseren. De achterstand was wel weer erg opgelopen

Ik moet nodig een lijstje posten....
LostFormatdinsdag 4 oktober 2005 @ 18:47
Collabs 3000 Chris Liebing en Speedy J


Metalism is a full length album release from two of techno’s most revered artists and DJs – Speedy J and Chris Liebing. Combining the pairs mastery of subversive electronics and peak time techno, Collabs 3000 is a smouldering collision of taught techno rhthyms and sonic abstraction and as the title suggests, robust metallic beats.

The collabs series was established by longtime novamute artist Speedy J (aka Jochem Paap) in order to release a series of 12”s as collaborations with other artists. The first two saw a joining of forces with Adam Beyer and then Literon whilst the third and fourth 12”s witnessed Speedy hooking up with German DJ and producer, Chris Liebing and more recently as Collabs 400 he has teamed up with French producer George Issikidis (previously of The Micronauts fame).

Speedy’s career spans even further back, though he first came to prominence through his work on Richie Hawtin’s fledgling Plus 8 label in the early 1990s. Indeed, he was the first oversees producer to grace the imprint. Since then he’s been responsible for an expansive catalogue of work that has transcended genre pigeonholes and numerous ground-breaking albums on Warp ‘Ginger’ (1992) and G-Spot (1995) before moving over to current label home novamute for 1997s incredible ‘Public Energy No.1’, 1999s ‘A Shocking Hobby’ and 2002s ‘Loudboxer’ as well as an extensive live touring CV that has seen him tear up clubs and festivals the world over.

It’s no overstatement to say that Chris Liebing is one of the biggest stars of european techno. From early beginnings working for seminal label, Eye-Q, Chris worked his way through the ranks, juggling a busy career in production, DJing and club promotion. It was in the mid-nineties when his status was secured, with a prestigious DJ residency at the Omen club in Frankfurt and the foundation of his ’Fine Audio Recordings’ label which put him firmly on the map with successful releases such as Audio 07 and Audio 11. His popularity grew at an alarming rate, bringing further opportunities which have seen him take a residency at Privilege Ibiza alongside Mauro Piccotto and a bi-monthly residency at Avalon NYC and DJ magazine’s yearly top 100 DJ poll made him the highest chart climber in their history (from No. 88 in 2003 to No. 23 in 2004) whilst he has consolidated his stable of labels under the ’CLR’ banner.

Whilst Chris and Speedy J had already crossed paths when Chris asked Speedy to remix CLR 07 (released as CLRetry 02) it was in fact during the CLRetry tour in June that year that the pair started to form a stronger understanding of each other and their collaborative power. ”I played after Speedy,” recalls Liebing, “and I basically started by mixing into the end of his live set. You could call that the very first step of the collabs live session. A day later in Chemnitz (Germany) I believe we even did that again, but even a bit more extensive.”

However, when both played at St. Andrews Hall during the DEMF in Detroit that summer the pair blurred the lines between live and DJ as they fused Ableton live, final scratch and software technology to create a fully integrated set and the duo’s first live Collabs session. „The focus of our show is collaboration and improvisation,“ state the pair. „The way we perform totally blurs the boundaries between DJing and playing live. For the music we draw from a huge collection of custom loops, tracks and sound which were generated during our studio sessions over the last two years and there will also be use of other people's music (the last remaining element of DJing in our show). However, everything can be manipulated, morphed, re-arranged and treated on the fly.“

Both have well over a decade of experience in DJing and playinglive and although both disciplines are still considered as two different ways to perform by many, they noticed that the performance setups that they used to DJ (Chris) and playing live (Jochem) became virtually the same over the past few years. „After our first Collabs sessions were performed on our individual systems we realized that it was time to let go of the idea of being strapped into these two disciplines. So we spent some time rethinking our setups and put together a complex hi-tech performance system for the tour consisting of laptops, controllers, samplers and many effects so we decidedto leave out the turntables. Our performance system will allow us do anything that can be done on a traditional DJ setup, plus many many things more.“

The pair see this best showcased live in longer sets where they can jam and improvise for a longer period whilst still keeping the energy of the crowd maintained. „Musically the focus will be on the sound we have worked on for the Collabs album. It will be highly danceable and energetic, much like the sets the audience knows from us as individual performers, but it will be much more dynamic, varied and adventurous. Where long sets by single performers can get boring at parts, our experience is that a Collabs show keeps the crowd’s attention throughout the entire set.“

Enthused by their newfound ideas, Chris hooked up at Jochem’s Rotterdam studio that December and the pair started working on material for Speedy J’s Collabs series. The resultant gamut of tracks now leads us to this Collabs 3000 long player. From brutal tough drums and more obvious dancefloor bound techno to more experimental and quirky meanderings, Collabs 3000 showcases two of the world’s most recognized forces in techno hitting the top of their game.

www.novamute.com / www.speedyj.com / www.cl-rec.com
teknomistdinsdag 4 oktober 2005 @ 19:07
Nog wat pareltjes op vinyl van de laatste tijd:

Anja Schneider & Sebo K - Side Leaps

Heerlijke minimal die er als zoete koek in gaat.

Argy - Love Dose

Hij is al een tijdje uit en wordt helemaal platgedraaid. De Luciano-remix is echt een floorfiller van eerste klasse. Normaal is Luciano van de ingetogen vage minimal maar die keer heeft -ie weer een echte floorfiller op zijn naam staan (zijn laatste was zijn remix van "Thirst") wat alleen maar zijn veelzijdigheid bewijst. Top. (Ook het origineel is super en klinkt nog lekker fris.)

Avus - Tear

Simpel doch heerlijk effectief.

D. Diggler - Minimales

Nog steeds één van mijn favorieten van het moment. Niet spectaculair maar wat een goede plaat.

Guido Schneider - Earth Browser

Tuning Spork is goed bezig met deze lekkere plaat van Guido. Vergeet de B-kant. De A-kant is een lekkere DJ-tool. Niet zo sterk als zijn voorgaande releases maar Guido slaagt er iedere keer weer in een vette plaat neer te zetten. Topproducer die me nog niet teleurgesteld heeft...

Luna City Express - White Russian

Hun vorige plaat "Fresh" was erg Pokerflat-achtig, erg housey; deze is al weer wat meer dieper en minimaler. Helemaal okay .

Matt John - Joker Family Park One

Helemaal platgedraaid door Troy Pierce en consorten. Persoonlijk had ik er na een paar luisterbeurten al wel weer genoeg van. Beetje te veel gehyped maar wel erg matig. Maar op de dansvloer doet ie het nog steeds erg goed.

Onur Özer - Freakdisko EP

Eén van de beste minimalplaten van dit moment. Voorlopig krijg ik hier nog niet genoeg van . Klasse release, en volgens mij zitten de Wighnomy Brothers hier achter maar dat weet ik niet zeker.

Patrick Raddatz - Everglade

Knallertje, danst heerlijk weg en de meesten zullen de plaat al wel kennen. Het is geen plaat met een lange houdbaarheidsdatum; daarvoor gaat -ie te snel vervelen denk ik...

Trentemøller - Sunstroke

Nieuwe plaat van één van dé minimalproducers van dit moment. Dit keer met een heerlijke zweverige feel erover heen. Topplaat. Ik ben benieuwd of Anders Trentemøller deze constante kwaliteit kan volhouden. Tijd voor een albumrelease!

Tot zover deze update... het wordt tijd dat de nieuwe plaat van Adam Beyer uitkomt. Want die echt moddervet namelijk . Waarmee hij zijn allroundness toch wel weer bewijst.
HAL9000Swoensdag 5 oktober 2005 @ 09:23
Vooral die 1996 track is Heb 'm op vinyl
Circuitbreakerdonderdag 6 oktober 2005 @ 19:00
Een paar recente aankopen:

A.cid - Mi.ission (Resopal)
Over de verantwoordelijken voor deze plaat wordt heel geheimzinnig gedaan maar zo te horen lijkt het heel waarschijnlijk dat D Diggler er iets mee te maken heeft. De A-kant is aardig maar blijft soort in een te lage versnelling hangen om te kunnen overtuigen. De 303 is wel vakkundig toegevoegd. De B-kant combineert de verschillende elementen wel op een goede manier. Deze track doet wel heel erg aan D Diggler (check de voicesamples en hoe deze in de track zijn verweven) denken met een snuifje Kowalski. De Model 500 achtige keyboards (doet heel in de verte aan "No Ufo's" denken) maken het geheel in stijl af.

Brightlight - Past midnight (Karmarouge)
Naast twee aardige minimal/techno tracks, brengt deze mij voorheen onbekende producer met de titeltrack een heerlijke schaffel plaat op dit label van Gabriel Ananda.

Edge of Motion - Back on track (Djax-Up)
De strekking van de EP titel ontgaat mij enigzins. Het is inderdaad na tig jaar een nieuwe plaat van deze formatie, maar het lijkt vooral alsof de tijd heeft stilgestaan. Met name de ritmes doen erg oldskool aan, alsof we nog in begin/midden '90er jaren zitten. Aan de andere kant gezien de uitvoering van het geheel kan ik me daar totaal niet druk over maken.
DJ_WBvrijdag 7 oktober 2005 @ 08:24
wat track id's
inzake sven väth @ Blauer See, Ratingen 31.07.2005
zelf gevonden bij technodjs.nl
part 1
min 22:
min 34:

part 2
min 15 :
min 42:

en
karrotte @ airport wurzburch
de eerste 2 liedjes met die vrolijke samples
en min 10.30
DJ_WBvrijdag 7 oktober 2005 @ 11:45
weet niet of het mag maar:
hier te downloaden
http://www.megaupload.com/?d=E8VV7I6J

http://www.megaupload.com/?d=O7IW1YMG
Sahkovrijdag 7 oktober 2005 @ 16:13
quote:
Op dinsdag 4 oktober 2005 19:07 schreef teknomist het volgende:

Tot zover deze update... het wordt tijd dat de nieuwe plaat van Adam Beyer uitkomt. Want die echt moddervet namelijk . Waarmee hij zijn allroundness toch wel weer bewijst.


Die plaat zoals jij hem herkend is gewoon erg omlaag gepitched, maar wel vet indd
dus blijft het nog een vrij stevige techhouse plaat waar hij er wel meerdere van gemaakt heeft.


nieuwe Andy Vaz is ook dikke shit
teknomistvrijdag 7 oktober 2005 @ 16:46
quote:
Op vrijdag 7 oktober 2005 16:13 schreef Sahko het volgende:

[..]



Die plaat zoals jij hem herkend is gewoon erg omlaag gepitched, maar wel vet indd
dus blijft het nog een vrij stevige techhouse plaat waar hij er wel meerdere van gemaakt heeft.


nieuwe Andy Vaz is ook dikke shit
Ik heb gewoon de snippets gehoord op beatport.com geloof ik. Dus die hebben het juiste tempo neem ik aan. Wel stevig maar wel weer heel wat anders dan zijn vorige werk. Ook zijn uitstapjes naar electrotechno waren erg goed.
Sahkozondag 9 oktober 2005 @ 16:30
moet zeggen dat de nieuwe sterac erg goed klinkt, niet echt mij ding maar wel lekker zweverige-electro
zodiakkzondag 9 oktober 2005 @ 16:38
We kunnen ook wel stellen dat Matthew Dear onder zijn Audion-alias een dijk van een album heeft uitgebracht met 'Suckfish'.
teknomistzondag 9 oktober 2005 @ 17:41
Nieuwe Sterac Electronics is erg vet!

Dat album van Audion ook; maar helaas heb ik de meeste nummers ervan al té vaak gedraaid...
Sahkomaandag 10 oktober 2005 @ 10:50
op de dubbel LP staan 2 nieuwe nummers
teknomistmaandag 10 oktober 2005 @ 19:40
http://www.discogs.com/release/505621

De A1-kant is echt heerlijk, de rest is vooral vervelende techhouse. Dus vooral eerst luisteren .
LostFormatwoensdag 12 oktober 2005 @ 21:04
Die nieuwe adam beyer klinkt erg gelikt maar mij doet het niet zo veel. Hij zit netjes in elkaar en het zal vast wel een fikse hit worden maar ik loop er niet echt warm voor ofzo.

Edit: nog maar eens even goed beluisterd. Akantje heeft wel een ontzettende drive er in zitten. Iets wat wel ik wel vaak mis de laatste tijd. Zal het ongetwijfeld ontzettend goed op de dansvloer doen. Bkantje mist dat wat meer.

[ Bericht 40% gewijzigd door LostFormat op 12-10-2005 21:12:44 ]
teknomistwoensdag 12 oktober 2005 @ 22:10
quote:
Op woensdag 12 oktober 2005 21:04 schreef LostFormat het volgende:
Die nieuwe adam beyer klinkt erg gelikt maar mij doet het niet zo veel. Hij zit netjes in elkaar en het zal vast wel een fikse hit worden maar ik loop er niet echt warm voor ofzo.

Edit: nog maar eens even goed beluisterd. Akantje heeft wel een ontzettende drive er in zitten. Iets wat wel ik wel vaak mis de laatste tijd. Zal het ongetwijfeld ontzettend goed op de dansvloer doen. Bkantje mist dat wat meer.
Heerlijke minimalplaat maar toch met een duidelijke Beyer-signature. Zoals ik heb al eerder heb gezegd bewijst hij wederom van veel markten thuis te zijn en toch altijd klasse af te leveren.

En een hit is het al .
LostFormatwoensdag 12 oktober 2005 @ 22:12
quote:
Op woensdag 12 oktober 2005 22:10 schreef teknomist het volgende:
En een hit is het al .
Ik merk steeds vaker dat ik er echt uit begin te raken.
Sahkowoensdag 12 oktober 2005 @ 22:31
quote:
Op woensdag 12 oktober 2005 21:04 schreef LostFormat het volgende:
Die nieuwe adam beyer klinkt erg gelikt maar mij doet het niet zo veel. Hij zit netjes in elkaar en het zal vast wel een fikse hit worden maar ik loop er niet echt warm voor ofzo.

Edit: nog maar eens even goed beluisterd. Akantje heeft wel een ontzettende drive er in zitten. Iets wat wel ik wel vaak mis de laatste tijd. Zal het ongetwijfeld ontzettend goed op de dansvloer doen. Bkantje mist dat wat meer.
spammer
LostFormatwoensdag 12 oktober 2005 @ 22:33
quote:
Op woensdag 12 oktober 2005 22:31 schreef Sahko het volgende:

[..]

spammer
Haha, patsen met andermans spullen.
Sahkowoensdag 12 oktober 2005 @ 22:36
quote:
Op woensdag 12 oktober 2005 22:33 schreef LostFormat het volgende:

[..]

Haha, patsen met andermans spullen.
ben je weer bezig geweest

vind het opzich wel een dikke track, nog wel dan
teknomistdonderdag 13 oktober 2005 @ 00:50
Richard Davis - Details

quote:
Richard Davis is the king of what I call adult oriented deep house. His first album Safety was filled with incredibly good tracks/songs and has to be regarded as a classic in this genre by now. So expectations for his follow up were high and Davis though not delivering another classic doesn't let us down.

Details is a collection of fine midtempo house songs that are equally far away from any wave-your-hands-in-the-air club hedonism as from radio friendly pop stupidity. With an air of melancholy here and there they are best suited for home listening. Details works well as an album, but apart from the two year old Bring Me Closer no track immediately springs out and grabs your attention like at least half of the songs on Safety did. With one or two more killer tracks this would be a contender for album of the year, so it is a mature piece of work. Well done Mr. Davis.
Hij is al een tijdje uit maar wat een pareltje .
Misschien iets té mellow voor dit topic maar toch wel het beluisteren waard vind ik zo .
DJ_WBdonderdag 13 oktober 2005 @ 09:57
weet niet of hier ook fans zijn van kid alex
maar zaterdag is ie voor het eerst in nederland in haarlem
DubzOnevrijdag 14 oktober 2005 @ 13:36
quote:
Op donderdag 13 oktober 2005 09:57 schreef DJ_WB het volgende:
weet niet of hier ook fans zijn van kid alex
Ik was vroeger wel fan van alex kid op de sega 8-bit (OldSkool shit ja )
LostFormatzaterdag 15 oktober 2005 @ 14:35
http://www.redevice.com/ Nieuw NL netlabel.

Eerste release:

rdv001
Various Artists
'Greed Treatment Program, volume 1'

Tracks:
01. Bern- ‘Laboratoire'
02. Bo- 'Une fille [reverse mix]'
03. David Labeij- 'Lax'
04. Plaster- ‘Motion one'
05. Le Clic- 'Lazy boy'
06. Jay Haze- 'Dark vroom'
07. Jpls- 'Exp 02'
08. Tomas Jirku- 'Spin'
09. Dieb- 'Wandschrank'

Bonus vdeo track:
10. Telco Systems- ‘Sesor'

entire release [170 mb]
artwork [300dpi]


Our first instalment on Redevice attempts to both summarize and further the Dutch [Redevice is based in Amsterdam] and the international underground laptop movement.
‘Greed Treatment Program, Volume 1' showcases artists who have already garnered tremendous critical praise [Bern, Jay Haze & Tomas Jirku], followed-up by fresh and up-and-coming artists who present an oceanic breadth of styles, spanning from murky groovy minimalism [Bo, Plaster, Jpls & Le Clic], drifting into vibrant melodic techno [David Labeij & Dieb], and rounded off by a beautifully crafted piece of ambience and experimentation [a video release by Telco Systems]. Composed on computers rather than on analogue gear and crafted with a remarkably vast sonic vocabulary. Enjoy.
Sahkozaterdag 15 oktober 2005 @ 15:44
quote:
Op zaterdag 15 oktober 2005 14:35 schreef LostFormat het volgende:
http://www.redevice.com/ Nieuw NL netlabel.

Eerste release:

rdv001
Various Artists
'Greed Treatment Program, volume 1'

Tracks:
01. Bern- ‘Laboratoire'
02. Bo- 'Une fille [reverse mix]'
03. David Labeij- 'Lax'
04. Plaster- ‘Motion one'
05. Le Clic- 'Lazy boy'
06. Jay Haze- 'Dark vroom'
07. Jpls- 'Exp 02'
08. Tomas Jirku- 'Spin'
09. Dieb- 'Wandschrank'

Bonus vdeo track:
10. Telco Systems- ‘Sesor'

entire release [170 mb]
artwork [300dpi]


Our first instalment on Redevice attempts to both summarize and further the Dutch [Redevice is based in Amsterdam] and the international underground laptop movement.
‘Greed Treatment Program, Volume 1' showcases artists who have already garnered tremendous critical praise [Bern, Jay Haze & Tomas Jirku], followed-up by fresh and up-and-coming artists who present an oceanic breadth of styles, spanning from murky groovy minimalism [Bo, Plaster, Jpls & Le Clic], drifting into vibrant melodic techno [David Labeij & Dieb], and rounded off by a beautifully crafted piece of ambience and experimentation [a video release by Telco Systems]. Composed on computers rather than on analogue gear and crafted with a remarkably vast sonic vocabulary. Enjoy.
lekker albumpje
LostFormatzaterdag 15 oktober 2005 @ 15:51
quote:
Op zaterdag 15 oktober 2005 15:44 schreef Sahko het volgende:

[..]

lekker albumpje
Het gaat om het idéé!
Sahkozondag 16 oktober 2005 @ 15:03
uiteraard
Fendyzondag 16 oktober 2005 @ 19:12
Goed, ik was gisteren bij Michel de Hey, die draaide dus een plaat, denk dat ie het midden hield tussen techhouse en techno...het enige wat ik weet is dat de hoes eruit zag als een poststuk, stond er schijnbaar ook op."post"
Weet iemand welke plaat dit is?
teknomistzondag 16 oktober 2005 @ 19:32
quote:
Op zondag 16 oktober 2005 19:12 schreef Fendy het volgende:
Goed, ik was gisteren bij Michel de Hey, die draaide dus een plaat, denk dat ie het midden hield tussen techhouse en techno...het enige wat ik weet is dat de hoes eruit zag als een poststuk, stond er schijnbaar ook op."post"
Weet iemand welke plaat dit is?
Je maakt het ons wel erg moeilijk, Fendy .
HAL9000Szondag 16 oktober 2005 @ 19:34
Idd, doe nog es een hint
Fendyzondag 16 oktober 2005 @ 19:35
quote:
Op zondag 16 oktober 2005 19:32 schreef teknomist het volgende:

[..]

Je maakt het ons wel erg moeilijk, Fendy .
I know, kan de melodie ook niet echt meer voor me halen...weet wel dat er een heerlijke langzame stuwende en pompende basslijn in zit. Ja en dat ie op een postpakketje lijkt dus.

Anyone?
anoukforzazondag 16 oktober 2005 @ 19:37
Als je eens reageert op mn sms wil je misschien wel helpen
Fendyzondag 16 oktober 2005 @ 19:41
quote:
Op zondag 16 oktober 2005 19:37 schreef anoukforza het volgende:
Als je eens reageert op mn sms wil je misschien wel helpen
Oh ja, jij had me gister ge-sms'ed inderdaad .

Weet jij welke plaat dat is dan?
anoukforzazondag 16 oktober 2005 @ 19:44
Nee, ik wil het wel maar kan het niet

O, je moet hem gewoon een berichtje sturen! Hij reageert altijd
teknomistzondag 16 oktober 2005 @ 19:45
Schrijf anders een stukje in het gastenboek van Michel de Hey zijn eigen site. Hey kijkt er regelmatig naar.
anoukforzazondag 16 oktober 2005 @ 19:46
gmta
Fendyzondag 16 oktober 2005 @ 19:47
quote:
Op zondag 16 oktober 2005 19:45 schreef teknomist het volgende:
Schrijf anders een stukje in het gastenboek van Michel de Hey zijn eigen site. Hey kijkt er regelmatig naar.
Net gedaan inderdaad...
Als ik het weet zal ik titel enzo nog wel effe posten, denk dat jij hem ook wel kunt waarderen tek.

Trouwens, "I can Feel that" Speedy J remix part 2 al gehoord?
teknomistzondag 16 oktober 2005 @ 19:51
quote:
Op zondag 16 oktober 2005 19:47 schreef Fendy het volgende:
Trouwens, "I can Feel that" Speedy J remix part 2 al gehoord?
Dat vind ik een hele vette plaat. Remix van Pascal F.E.O.S. is ook goed te doen!
Fendyzondag 16 oktober 2005 @ 19:57
quote:
Op zondag 16 oktober 2005 19:51 schreef teknomist het volgende:

[..]

Dat vind ik een hele vette plaat. Remix van Pascal F.E.O.S. is ook goed te doen!
Yep, die bedoel ik. Er was al deel 1, maar deel 2 is net gereleased
Part 1

Part 2
teknomistwoensdag 19 oktober 2005 @ 21:12
[Novamute 115] Richie Hawtin - The Tunnel
quote:
Richie Hawtin aka the legendary Plastikman returns with another minimal spaced out techno journey. The A-side The Tunnel, is a slow-burning, dark and spacey affair that will hypnotize and move the minds and bodies of many. An amazing structure with layers of interesting noises and twists and turns make for this to be a complete journey. The B-side is far more rolling and bouncy but of course keeping all the glitch and madness of what we have come to expect from Mr Hawtin. Amongst others, you'll recognise the parts from the monstrous remix of Slam by the Wighnomy Brothers, culminating in a very groovy and ultimately stimulating dancefloor slayer.
http://mind-real1.com:8000/ramgen/covertus/12NOMU1151.rm

http://mind-real1.com:8000/ramgen/covertus/12NOMU1152.rm

Nieuwe plaat van Hawtin... klinkt erg lekker, wel bekende sounds...
Sahkovrijdag 21 oktober 2005 @ 18:38
de eerste is een sleeparchive remix..

2e klinkt wel vet
HAL9000Svrijdag 21 oktober 2005 @ 18:48
Morgen Steve Bug in Doornroosje Ga ik zeker bij zijn... en de nieuwe Hawtin schopt echt kont IMHO!
teknomistdonderdag 27 oktober 2005 @ 19:56


Jubileumrelease van Perlon. Wat een heerlijk album .

Beetje vreemd maar wel lekker...
Circuitbreakervrijdag 28 oktober 2005 @ 20:37
"Anders Ilar - Fholo EP (Defrag Sound Processing)"
"Anders Ilar - Nightwidth (Narita Records)"
Deze Zweed produceert normaal vage minimal/techno/IDM/Electronix mengsels al dan niet met zware dub invloeden zoals zijn laatste 12inch op Echocord. Deze twee plakken vinyl zijn een ander verhaal. Op "Fholo" wordt de 303 meesterlijk bij een minimal/techno basis gemengd . De acid overheerst niet maar brengt door de uitgekiende dosering de tracks naar een hoger nivo. Op "Nightwidth" laat Anders techno overheersen boven minimal met name in "A day ago", wat de tracks meer dansvloer gericht maakt dan z'n reguliere platen. Als afsluiter is er nog een beatloze track.

"Donnacha Costello - Bear bounces back (Minimise)"
"Donnacha Costello - Rusty sticks (Minimise)"
Na de Color Series waarop deze Ier van een old school geluid uitging, zijn we muzikaal gezien met deze releases weer terug in 't heden. Een viertal strakke minimal/techno tracks al dan niet met vage voice samples.

"James Ruskin - Take control (remixes) (Blueprint records)"
Het origineel is een harde tijdloze off-beat track, Surgeon weet er op herkenbare wijze nog net wat meer energie uit te halen zonder afbreuk aan 't origineel te doen. Als afsluiter nog een dubby remix op een wat lager tempo, ook niet verkeerd.

"Code E - Analysis and evaluation (Mule Electronic)"
Een viertal prettige tech/house tracks, zonder dat het ergens te flauw of laf wordt.
teknomistvrijdag 28 oktober 2005 @ 20:54
quote:
Op vrijdag 28 oktober 2005 20:37 schreef Circuitbreaker het volgende:
"Donnacha Costello - Bear bounces back (Minimise)"
"Donnacha Costello - Rusty sticks (Minimise)"
Ik heb deze:

Donnacha Costello - Ok, That's Great, Start Over - 2005

Ook lekker stevig .

Ben nooit echt weggeweest van zijn Color-series...
Circuitbreakerzaterdag 29 oktober 2005 @ 22:37
quote:
Op vrijdag 28 oktober 2005 20:54 schreef teknomist het volgende:

[..]
Ik heb deze:
Donnacha Costello - Ok, That's Great, Start Over - 2005

Ook lekker stevig .

Ben nooit echt weggeweest van zijn Color-series...
Om de een of andere reden noemt de ene shop deze release "OK, that's great, start over" en de andere noemt 'm "Rusty sticks", maar het gaat in beide gevallen om release 20 op Minimise. Van de vier tracks van releases 19 & 20 is "Rusty sticks" toch wel de beste IMHO.

Wat de "Color series" betreft, het zijn platen die je op de een of andere manier moeten liggen. Het zijn erg old skool releases duidelijk op vintage apparatuur zonder verdere hulpmiddelen. Aan de variatie kan het niet hebben gelegen. De "Pistachio" 12" was een soort retro acid (beter dan wat er nu zoal aan acid hommages op de markt wordt gegooid, op "Opal" ging e.e.a de bleep/techno kant uit en op bijvoorbeeld "Green" was de A-kant een soort minimal/acid en de B-kant meer een Maurizio (denk aan "Maurizio - 6") achtige track.
ijsklontdonderdag 3 november 2005 @ 13:29
Het album DE9:Transitions van Richie Hawtin is nu te beluisteren op de 3voor12 luisterpaal.
Circuitbreakerzaterdag 12 november 2005 @ 22:26
Bij Clone geweest en de nodige Detroit georienteerde platen meegenomen:
The Moderator - Modus operandi EP (AW Records)
The Moderator - Reversed evolution (Eevolute)
$tinkworx - Ullumunum (New religion records)
Jeff Mills - Bladerunner (Axis Records)

Maar ook enige techno/electronix mengsels:
Various Artists - Electronic generation (So Nasty Productions)
Hrdvision - Oh techno saves (It is what it is Recordings) => Broer van Mathew Jonson

En nog een knarsende plaat
Peter Grummich - The roll (Spectral Sound)
justinkayeszondag 13 november 2005 @ 02:18
Wat vinden jullie van die Adam Beyer op M_nus? Ik vind hem erg vet. Adam Beyer van een hele andere kant, maar dan toch wel weer Adam Beyer.
Boschjesmanzondag 13 november 2005 @ 08:12
Net terug van I Techno.
Was geweldig, alleen ben ik te wakker om nog te slapen.
DubzOnezondag 13 november 2005 @ 17:35
Heeft iemand hier al eens gehoord van Pheek?!
Ben momenteel een setje van hem aan het luisteren op 3voor12:
Pheek op Voltt 22-10-2005

Ik hou niet echt van die clickhouse, gaat mij meestal redelelijk snel vervelen... maar dit klinkt wel lekker

www.pheek.com
teknomistzondag 13 november 2005 @ 19:27
quote:
Op zondag 13 november 2005 17:35 schreef DubzOne het volgende:
Heeft iemand hier al eens gehoord van Pheek?!
Ben momenteel een setje van hem aan het luisteren op 3voor12:
Pheek op Voltt 22-10-2005

Ik hou niet echt van die clickhouse, gaat mij meestal redelelijk snel vervelen... maar dit klinkt wel lekker

www.pheek.com
Pheek maakt goede dingen maar het is niet echt mijn ding.
DubzOnezondag 13 november 2005 @ 19:29
quote:
Op zondag 13 november 2005 19:27 schreef teknomist het volgende:

[..]

Pheek maakt goede dingen maar het is niet echt mijn ding.
Nee, ook niet die van mij... maar was toevallig een setje van hem aan het luisteren via 3voor12 en vond het verrassend lekker klinken
teknomistzondag 13 november 2005 @ 19:31
Iemand de nieuwe Trentemoller al gehoord?
Die is erg vet namelijk, vooral de remix van Hemmann & Kaden)

http://www.discogs.com/release/413772

Ook de nieuwe plaat van Âme is super!

http://www.discogs.com/release/528435

Ik ben erg benieuwd naar de komende releases op M_nus: Ryan Crosson, Magda...
teknomistdinsdag 15 november 2005 @ 02:42
Op de luisterpaal van 3voor12.nl kun je het nieuwe album van Speedy J & Chris Liebing al beluisteren!

Ik wist helemaal niet dat er een album van uit kwam .
rheingolddinsdag 15 november 2005 @ 09:28
nieuwe album van chris liebing en speedy j is te gek. metalism. anders dan de collabs live sessies die ze doen maar niet minder geslaagd.
teknomistvrijdag 18 november 2005 @ 11:38
Conrad Black charged with $51.8-million fraud

Het schijnt dus om de Konrad Black van Wagon Repair te gaan. .
anoukforzavrijdag 18 november 2005 @ 11:43
quote:
Op dinsdag 15 november 2005 02:42 schreef teknomist het volgende:
Op de luisterpaal van 3voor12.nl kun je het nieuwe album van Speedy J & Chris Liebing al beluisteren!

Ik wist helemaal niet dat er een album van uit kwam .
Collabs 300 hoorde ik
Zal hem binnenkort eens beluisteren..
teknomistvrijdag 18 november 2005 @ 11:58
Collabs 300 is op vinyl. Echt een rukplaat. Maar dit is een cd-sessie.
justinkayesvrijdag 18 november 2005 @ 12:52
quote:
Op vrijdag 18 november 2005 11:38 schreef teknomist het volgende:
Conrad Black charged with $51.8-million fraud

Het schijnt dus om de Konrad Black van Wagon Repair te gaan. .
Dat zou wel erg strak zijn, als een 61 jarige Lord dit soort muziekjes zou maken. Maar ik heb toch zo'n licht vermoeden dat het heel misschien toch iemand anders is. Dat de ene met een k en de andere met een c is, heeft daar verder niks mee te maken.
DubzOnevrijdag 18 november 2005 @ 20:12
quote:
Op vrijdag 18 november 2005 11:58 schreef teknomist het volgende:
Collabs 300 is op vinyl. Echt een rukplaat. Maar dit is een cd-sessie.
Ik vind de collabs 300 echt een dikke plaat!

Edit: ff een quick-scan via de luisterpaal gedaan... maar dat album klinkt wel ok!

[ Bericht 20% gewijzigd door DubzOne op 18-11-2005 20:25:32 ]
Fendyvrijdag 18 november 2005 @ 22:40
Voor de duidelijkheid, indien nodig.
Collabs3000 (3-duizend) is het pseudoniem waaronder Liebing en Speedy J momenteel samen optreden. Onder diezelfde naam hebben ze dus een cd-album (Metalism) uitgebracht met 11 tracks, maar ook een dubbelvinyl met 4 tracks die schijnbaar ook Metalism heet.

Collabs 300 is inderdaad een wat oudere vinyl die in september 2004 uitkwam, met de tracks Trikco en Treflon.
rheingoldzaterdag 19 november 2005 @ 07:42
quote:
Op vrijdag 18 november 2005 22:40 schreef Fendy het volgende:
Voor de duidelijkheid, indien nodig.
Collabs3000 (3-duizend) is het pseudoniem waaronder Liebing en Speedy J momenteel samen optreden. Onder diezelfde naam hebben ze dus een cd-album (Metalism) uitgebracht met 11 tracks, maar ook een dubbelvinyl met 4 tracks die schijnbaar ook Metalism heet.

Collabs 300 is inderdaad een wat oudere vinyl die in september 2004 uitkwam, met de tracks Trikco en Treflon.
je vergeet collabs 301 te noemen. ook een samenwerkingsverband van jochempaap met chris liebing. daar staan trezcore en drippelzimmer op.
Fendyzaterdag 19 november 2005 @ 12:46
quote:
Op zaterdag 19 november 2005 07:42 schreef rheingold het volgende:

[..]

je vergeet collabs 301 te noemen. ook een samenwerkingsverband van jochempaap met chris liebing. daar staan trezcore en drippelzimmer op.
Niet vergeten...gewoon niet vermeld omdat er verwarring leek te zijn tussen 3000 en 300.

Ik heb 100, 200, 300, 301 en 3000 in de bak staan (alleen 400 heb ik niet, die is van Paap en George Issakidis, persoonlijk vind ik die niks)
HAL9000Szaterdag 19 november 2005 @ 14:43
Collabs 300 is idd een erg lekkere plaat.
HAL9000Szaterdag 19 november 2005 @ 17:10
Wat een vette nieuwe plaat van Terrence Dixon!!

Terrence Dixon - Minimalism 3

http://www.clone.nl/platen/artwork/large/plaatimage1642.jpg
quote:
The master is back! Dixon has always been one of the most uncompromising characters within the Detroit techno circle. Controversy came to light as Dixon turned down a collaboration between Mike Banks and him to be released on UR, unhappy as Terrence was as far as Bank's input was concerned... Nobody else would have had the balls to do so! Minimalism 3 features raw, minimal, dark and hypnotic tracks in the manner Dixon is famed for. Classic Detroit techno soul that radiates an unexpected warmth and beauty.
teknomistzaterdag 19 november 2005 @ 20:37
quote:
Op vrijdag 18 november 2005 22:40 schreef Fendy het volgende:
Voor de duidelijkheid, indien nodig.
Collabs3000 (3-duizend) is het pseudoniem waaronder Liebing en Speedy J momenteel samen optreden. Onder diezelfde naam hebben ze dus een cd-album (Metalism) uitgebracht met 11 tracks, maar ook een dubbelvinyl met 4 tracks die schijnbaar ook Metalism heet.

Collabs 300 is inderdaad een wat oudere vinyl die in september 2004 uitkwam, met de tracks Trikco en Treflon.
Ik bedoelde dus no. 400. Dat vind ik een rukplaat. Slechte poging tot minimalisme/IDM.
anoukforzazaterdag 19 november 2005 @ 22:24
reviewtje van partyflock: http://partyflock.nl/review/208.html
teknomistzondag 20 november 2005 @ 02:19
quote:
Op zaterdag 19 november 2005 22:24 schreef anoukforza het volgende:
reviewtje van partyflock: http://partyflock.nl/review/208.html
Ik vind het een heerlijk duister, diep en industrieel album. Het ontbeert een beetje aan wat pit en tempo...
teknomistdinsdag 22 november 2005 @ 19:42
Collabs 3000 onvermijdelijk monsterverbond
Back-to-back interview met technogoden Chris Liebing en Speedy J

Speedy J en Chris Liebing maken hun podiumdebuut als Collabs 3000 op het Detroit Movement Festival in 2004 en het eerste optreden in Nederland is op 5 Days Off, dit jaar. De samenwerking is nog niet eens zo heel oud, maar de twee goedlachse producers lijken elkaar al door en door te kennen. In een hotel op Schiphol, waar het interview gehouden wordt, maken ze elkaars zinnen af en vullen ze elkaar voortdurend aan. De ochtend na het optreden in Amsterdam moeten ze al vroeg het vliegtuig naar Barcelona hebben, voor het volgende optreden. Daarom slapen ze maar op Schiphol.

Bij optredens ontmoeten Jochem en Chris elkaar vaak, omdat ze vaak na elkaar geboekt worden. Niet verwonderlijk, als je ziet dat ze in hun solocarrières allebei voor het betere beukwerk gaan. Maar wie bij Collabs 3000 een kopie van de afzonderlijke loopbanen van de heren verwacht, komt ernstig bedrogen uit, hoewel er natuurlijk wel raakvlakken zijn. Zwaar, intens, brutaal en meedogenloos, zo is ook Collabs 3000 te omschrijven, maar de techno gaat wel een stuk dieper, is experimenteler en genuanceerde en meer gebalanceerd dan het solowerk. Met laptops, samplers, mixers, controlers en de nieuwste software hebben de twee een intens album, vol rauwe, compromisloze en beukende beats, indringende strings en bijtende loops gemaakt. Een set-up waarmee ze met een vier uur durende show ook de wereld over trekken.

Samenwerking

Jochem heeft op het label Novamute zijn eigen Collabs serie, waarmee hij vrienden uitnodigt om te komen jammen om het resultaat vervolgens uit te brengen. Hij en Chris besluiten samen te gaan werken, als blijkt dat ze het op het podium goed kunnen vinden. "We wisten dat we op het podium goed samen konden werken, omdat we veel gigs samen deden," vertelt Chris en hij roert nog maar eens in zijn cappuccino. "We maakten steeds langere overgangen tussen onze sets. Als ik na Jochem draaide, dan mixte ik mijn platen in zijn live set in bijvoorbeeld. Ik heb de laatste jaren veel meer live dingen in mijn dj-sets gedaan en Jochem meer dj dingen in zijn live sets. We hebben elkaar ergens halverwege ontmoet. We wisten ook al snel dat het in de studio werkte, maar voor ons allebei viel er nog een hoop te ontdekken."

Collabs 3000 is het typische voorbeeld van op de juiste tijd op de juiste plaats zijn. Het was even puzzelen, maar al snel weten de twee kopstukken hun schema's zo op elkaar af te stemmen, dat ze genoeg tijd hebben om in de studio door te brengen. Jochem: "We hebben een paar sessies gedaan en hadden toen zoveel materiaal dat we zoiets hadden van, we moeten na de eerste single nog maar een tweede maken en misschien wel een heel album. Verder hadden we eigenlijk geen plan. Het gebeurde allemaal op het goede moment in onze carrières en we zien wel waar het heen gaat."

Beide artiesten hebben al de nodige ervaring met collaboraties, maar toch is het iedere keer weer wennen. Samenwerken met iemand vergt namelijk een andere manier van denken van je van jezelf of zelfs van iemand anders gewend bent, maar dat zorgt er wel voor dat het resultaat van de samenwerking fris is. Jochem: "Alleen zou je gewoon werken volgens je routine, maar met twee man word je gedwongen om een andere richting in te slaan. Dat wil niet zeggen dat je compromissen moet sluiten, maar je moet samen zoeken naar een nieuwe weg." Chris vult aan: "Je moet anders gaan denken en dat is een creatief proces. We verrassen elkaar nog iedere keer en alleen zouden we nooit op dergelijke muziek gekomen zijn. Toen Jochem me hiervoor vroeg zei ik gelijk ja en het was een fantastisch nieuw gevoel, omdat hij zo enorm geavanceerd is in zijn werk. Ik kon erg veel van hem leren. Je kunt ook op elkaar vertrouwen en als het fout gaat kun je altijd nog de ander de schuld geven, haha. We hebben allebei al bewezen dat we ons mannetje staan op het podium, maar nu kom je ineens in situaties terecht waar je geen controle over hebt."

Apparatuur

Jochem en Chris zijn samen twee technologische nerds en gebruiken voor hun project de meest geavanceerde apparatuur. Liever gebruiken ze iets dat ze nog niet kennen en waarvan ze nog bijna op het podium moeten uitzoeken hoe het werkt, dan dat ze al rustend op hun lauweren kiezen voor een standaard opstelling. "Wij willen gewoon voorop lopen met de nieuwste snufjes. Soms werken we zelfs met alfa versies van software, omdat we niet kunnen wachten tot de beta versie uitkomt. Maar dat daagt je uit," legt Chris uit. Volgens Jochem geeft juist die complexe technologie hen een enorme vrijheid. "We keren alles binnenste buiten en we kunnen doen wat we willen. Wat wij doen is deconstrueren en reconstrueren. De interessantste dingen gebeuren als je niet weet wat je aan het doen bent en wij hebben geen flauw idee waar we mee bezig zijn. Dat is riskant, maar het is een opwindende gedachte. Er zijn geen regels en we weten nooit hoe het volgende optreden zal zijn." Het is net een band, alhoewel ze zich niet zo voordoen. Chris en Jochem spelen live eigen materiaal en mixen dat met muziek van anderen. Je zou het een combinatie van een live- en een dj-set kunnen noemen.

Het enige wat wel afgesproken is, is dat de live show van Collabs 3000 minimaal vier uur moet duren. Als bezoeker word je dan ook volledig ondergedompeld in een industrieel bad van techno en soundscapes. Chris: "Dat doen we omdat onze muziek constant verandert als we spelen. Onze muziek is veel dieper en heeft meer atmosfeer dan gewoon beats en loops. We moeten er naar iets toewerken en we bouwen een avond echt op. We zouden het nooit in een uur kunnen doen. Het publiek moet ook geduld hebben, vooral aan het begin van de set." En dat kan nog wel eens wennen zijn voor de fans van beide producers, want die zijn gewend aan anderhalf uur lang snoeiharde techno, waarna het feest alweer voorbij is. Nu krijgen ze precies het tegenovergestelde. Afspraken zijn er niet. Jochem: "Soms is het ook onduidelijk wie wat doet. Dan horen we iets volledig uit de maat lopen en dan kijken we elkaar aan van, het maakt niet uit wiens schuld dit is, maar we moeten het snel weer in het goede ritme krijgen."

Voor beiden is Collabs 3000 in ieder geval even een ontsnapping uit de dagelijkse beslommeringen en vooral Jochem verveelt zich al snel dood als hij te lang achter elkaar hetzelfde doet. Jochem: "Daarom wil ik ook voortdurend nieuwe dingen doen. Dat is misschien niet zo heel verstandig, qua carrièreplanning, maar het houdt het wel interessant voor mij. Anders verlies ik mijn interesse. Dat zal bij dit project ook wel gebeuren, alleen niet nu."

bron

Tof. .
quote:
Speedy J en Chris Liebing maken hun podiumdebuut als Collabs 3000 op het Detroit Movement Festival in 2004 en het eerste optreden in Nederland is op 5 Days Off, dit jaar.
Dat is onzin. Dat was vorig jaar in Las Palmas. Hun Nederlandse debuut.
teknomistwoensdag 23 november 2005 @ 16:51
Argy - Sub But Still Nutty

Hele vette nieuwe plaat van Argy. Prima geschikt voor in een set van Magda of Guido Schneider.
anoukforzadonderdag 1 december 2005 @ 12:38
http://www.beatfreax.nl/s(...)id/31/section/i.html

Interview Beatfreax
kokosdonderdag 1 december 2005 @ 19:48
techie!
Fendyvrijdag 2 december 2005 @ 09:53
Iemand Skint 119 al gehoord?
Alloy Mental - Gotta Love...

Heerlijke electroclash.