bron: formule1.infoquote:Mosley zinspeelt op zware straffen
FIA-voorzitter Max Mosley dreigt de zeven Michelin-teams zwaar te bestraffen voor de gebeurtenissen in de Grand Prix van Amerika. De coureurs op Frans racerubber stuurden na de opwarmronde en masse de pit in en gaven op.
De Engelsman zegt in het gezaghebbende Britse dagblad The Guardian dat hij het gevoel heeft dat de gebeurtenissen rond de Michelin-banden zijn overdreven, dat het debacle met opzet is gecreëerd en dat hij hiervoor het liefst schorsingen zou uitdelen.
Maar Mosley zegt in de krant te beseffen dat schorsingen het einde van de Formule 1 zouden kunnen betekenen: ,,Zelfs al zou ik schorsingen willen opleggen, dan is het niet waarschijnlijk dat de andere twintig leden daarmee zullen instemmen. Ik kan er niet goed tegen dat er zo met mij wordt gesold.'' Mogelijk besluit het Hof van Beroep komende woensdag tot hoge boetes, of eventueel puntenvermindering bij de constructeurs.
Mosley haalt in The Guardian uit naar Minardi-teambaas Paul Stoddart, die herhaaldelijk op het vertrek van Mosley heeft aangedrongen. ,,Paul is een triest geval. Hij is zeker vergeten om zijn medicijnen te slikken.'' De FIA-voorzitter zegt te verwachten dat de gebeurtenissen van Indianapolis zich niet zo snel weer zullen voordoen. Zo vreest hij geen boycot of staking. ,,Als de teams gaan staken, dan benadelen ze daar vooral zichzelf mee. Ik maak mij geen zorgen.''
Het komt er dus op neer dat ze bocht 13 (met nieuwe asfaltlaag die afgeschraapt is tbv de grip, en dus niet te vergelijken was met die van vorig jaar) helemaal verkeerd hebben ingeschat, maar ook dat ze geen mogelijkheid hebben gehad om er te testen, terwijl al van de Indy 500 bekend was dat die bocht erg extreem was voor de banden.quote:"Michelin has completed its investigations concerning the tyres used at Indianapolis and has communicated the results of these investigations to its partner teams," the statement said. "The tyres were not intrinsically flawed, but were insufficiently suited to the extreme racing conditions encountered through Turn 13 of the Indianapolis circuit this year. Given the evolutions concerning the cars' aerodynamics, the regulations which govern the sport and the nature of the track surfaces etc, Michelin carries out testing in the course of each season with a view to developing the tyres which are the most suited to each event. Two key elements must be known about the Indianapolis circuit: Turn 13, with its severe banking, is the only turn of its kind in a season of 19 races; Testing at Indianapolis was not possible.
"As a consequence, in order to define the specification of its tyres for Indianapolis, Michelin had to carry out simulation work based on the results of less severe testing at other venues and on estimations concerning the specific conditions likely to be met at Indianapolis in 2005. The Michelin investigations have revealed that the loads exerted on the rear left tyre through Turn 13 at Indianapolis were far superior to the highest estimations of Michelin's engineers. This year, the situation through this corner turned out to be altered by the extreme combination of the speed, lateral acceleration and additional dynamic load. The tyres which Michelin took were therefore insufficiently adapted to the extreme conditions of Turn 13 in 2005. This was a problem.
'On the other hand, investigations concerning the materials and construction employed for the tyres produced for Indianapolis have confirmed the absence of any anomaly. The tyres did not have an intrinsic flaw but they were not insufficiently suited to turn 13. Moreover, this analysis confirmed the pertinence of the tyre solutions specified for all the other circuits. In æretrospect, this analysis perfectly validates the pertinence of the precautionary measures requested by Michelin and its partner teams in the interests of driver safety and fully confirms that the addition of a chicane at the entrance of Turn 13, which would have guaranteed lower speeds through Turn 13, would have enabled spectators not to be deprived of a high class competition, while at the same time guaranteeing the safety of the drivers.
"As a consequence: Based on these investigations, Michelin has revised its simulation model for 'banked' corners such as Turn 13 at Indianapolis in view of the special effects caused by this corner; Michelin requests that it be possible in the future to undertake testing at Indianapolis before the Grand Prix; Michelin confirms that it will be present with safe, competitive tyres at the forthcoming Grand Prix races."
Vind het maar een zwak excuus van Michelin, Indianapolis is 1 van de beroemdste circuits ter wereld en dan kunnen zij een bocht niet goed inschatten? michelin heeft gewoon zwaar geblunderd en probeert zichzelf zo een beetje los te maken van alle kritiek. En het feit dat tijdens de indy 500 firestone banden het circuit al hebben bereden lijkt me ook al niet van toepassing vanwege de fundamentele verschillen tussen formule1 en indycar. De wagens zijn heel anders en ook het circuit waar ze op rijden is anders. Daar komt nog bij, voorgaande jaren deden ze het wel dus waarom dan nu niet? michelin heeft geblunderd en zwaar ook.quote:Op maandag 27 juni 2005 23:00 schreef MonoSynth het volgende:
Persberichtje van Michelin:
http://www.grandprix.com/ns/ns15111.html
[..]
Het komt er dus op neer dat ze bocht 13 (met nieuwe asfaltlaag die afgeschraapt is tbv de grip, en dus niet te vergelijken was met die van vorig jaar) helemaal verkeerd hebben ingeschat, maar ook dat ze geen mogelijkheid hebben gehad om er te testen, terwijl al van de Indy 500 bekend was dat die bocht erg extreem was voor de banden.
Daarnaast heeft Bridgestone/Firestone tijdens de Indy 500 en de voorafgaande kwalificaties enorm veel data kunnen verzamelen (in totaal meer dan 10000 ronden), en heeft zelfs aanpassingen laten maken aan de asfaltlaag om deze beter bij hun banden aan te laten sluiten! Ik vind Michelin dus niet 100% schuldig in deze zaak, en zonder de Indy 500 had Bridgestone ook problemen gehad.
Je kunt mijn reactie bijvoorbeeld ook lezen. De asfaltlaag is compleet veranderd, bleek te glad te zijn (Firestone heeft zich er in April tijdens de kwalificaties voor de Indy 500 ook op verkeken wat erg zware ongelukken opleverde), is opgeruwd, en was qua asfaltlaag dus een compleet andere bocht. Niets 'beroemdste ter wereld', het ging technisch gezien om een nieuwe bocht.quote:Op dinsdag 28 juni 2005 07:42 schreef erikh het volgende:
[..]
Vind het maar een zwak excuus van Michelin, Indianapolis is 1 van de beroemdste circuits ter wereld en dan kunnen zij een bocht niet goed inschatten?
Als een auto met 350+ door die bocht jakkert dan is echt wel te meten hoeveel druk er op de bandjes komt te staan, en waarschijnlijk had Bridgestone echt wel een replica van een stukje asfalt liggen of in ieder geval genoeg data voor een fatsoenlijke computersimulatie. De verschillen tussen een Indycar en een F1-auto zijn groot, maar de overeenkomsten zijn imo genoeg om de testresultaten van de één te laten dienen voor de ontwikkeling van de banden van de ander.quote:michelin heeft gewoon zwaar geblunderd en probeert zichzelf zo een beetje los te maken van alle kritiek. En het feit dat tijdens de indy 500 firestone banden het circuit al hebben bereden lijkt me ook al niet van toepassing vanwege de fundamentele verschillen tussen formule1 en indycar. De wagens zijn heel anders en ook het circuit waar ze op rijden is anders.
Dan nog kun je mij echt niet wijsmaken dat een bedrijf als Michelin dat zelfs de banden voor vliegtuigen levert geen band zou hebben kunnen maken die het uit zou houden in die bocht.quote:Op dinsdag 28 juni 2005 08:19 schreef MonoSynth het volgende:
[..]
Je kunt mijn reactie bijvoorbeeld ook lezen. De asfaltlaag is compleet veranderd, bleek te glad te zijn (Firestone heeft zich er in April tijdens de kwalificaties voor de Indy 500 ook op verkeken wat erg zware ongelukken opleverde), is opgeruwd, en was qua asfaltlaag dus een compleet andere bocht. Niets 'beroemdste ter wereld', het ging technisch gezien om een nieuwe bocht.
Bridgestone heeft kennelijk de data wel gehad want de band hield het uit, er zijn nog meer circuits waar het nodige is aangepast wat dit jaar voor het eerst is maar daar rijdt Michelin toch ook gewoon.quote:Als een auto met 350+ door die bocht jakkert dan is echt wel te meten hoeveel druk er op de bandjes komt te staan, en waarschijnlijk had Bridgestone echt wel een replica van een stukje asfalt liggen of in ieder geval genoeg data voor een fatsoenlijke computersimulatie. De verschillen tussen een Indycar en een F1-auto zijn groot, maar de overeenkomsten zijn imo genoeg om de testresultaten van de één te laten dienen voor de ontwikkeling van de banden van de ander.
Dan starten de Michelin-teams weer niet en wordt de race weer zo'n aanfluiting.quote:Op dinsdag 28 juni 2005 12:40 schreef Dos37 het volgende:
ik hoop niet dat ze teams gaan schorsen zeg. Dat word het helemaal een prut
Altijd maar dat gejank van die gast, als... als....quote:Salaris
“Ik stond op de grid voor mijn eerste race en realiseerde dat ik was beetgenomen.Ik denk dat geld toen iets meer voor me betekende dan nu, maar je zou nooit salaris boven prestaties moeten zetten. Dat was een grote fout.”
Wereldkampioen
“Dat jaar won Damon Hill de titel met Williams. Het jaar daarop deed Jacques Villeneuve hetzelfde. Ik kan me niet van de gedachten ontdoen dat als ik was gebleven bij Williams ik ook wereldkampioen zou zijn geworden.”
Het feit dat 'ie geen ruggegraat heeft bedoelt 'ie? Nee hoor, dat was al lang te zien al die jaren dat 'ie niet in durfde te halen. Noch concurrenten, noch achterblijvers, met als klap op de vuurpijl Bernoldi in Monacoquote:Juiste dingen
“Mijn wens om de juiste dingen te doen is tegen mij gaan werken. Ik denk daar vaak aan terug. Ik dacht dat als ik niet zou meewerken dit mijn positie en toekomst bij het team zou ondermijnen. Na de race (Jerez in 1997, red.) had ik een verhitte discussie met Ron Dennis. Hetzelfde gebeurde in de eerste race in 1998 in Australië. Mika werd later dat jaar wereldkampioen.”
Beslissingen
“Dat zijn twee races, die ik kon en had moeten winnen. Ik denk dat deze beslissingen een bepaald beeld bij de mensen heeft gevormd. Ik heb er sindsdien mee moeten leren leven en het achtervolgt me tot op de dag van vandaag.”
F1Racingquote:Red Bull geeft Frankrijk er van langs
Red Bull Racing heeft erg veel zin in de Grand Prix van Frankrijk. In een voorbeschouwing laat het team weten de race in Magny Cours de saaiste van het jaar te vinden. Als je wat leuks wilt doen rond de Grand Prix, kan je maar beter een paar uurtjes rijden naar Parijs, aldus het team.
De ontevredenheid heeft hoogst waarschijnlijk te maken met het verbod op Red Bull in Frankrijk. Het drankje zou volgens de Fransen gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgezondheid en mag daarom niet verkocht worden. De stof taurine, de werkende stof in Red Bull, staat volgens Franse medici gelijk aan cocaïne.
"Magny Cours is wel een prachtige plaats om naar koeien te kijken," laat Red Bull weten. Het stadje Nevers krijgt er flink van langs. "Als je het in het Engels uitspreekt, weet je gelijk hoe vaak men terug wil komen. Reisgidsen beschrijven de streek als 'pittoresk'. Misschien staat dat woord hier gelijk aan kapotte toiletten en gevaarlijke electriciteit."
Ook over het land zelf is Red Bull niet echt te spreken. "Schrijver Mark Twain zei ooit dat Frankrijk normaal gesproken bestuurd wordt door prostituees, maar dat is niet helemaal eerlijk. Iedereen weet immers dat Frankrijk bestuurd is door Asterix , zijn zoon Charles de Gaulle, Sacha Distel, Brigitte Bardot, die ene acteur met die grote neus en Johnny Halliday."
DC is een van de meest tragische Formule 1 coureurs in het veld. Dit soort uitspraken bevestigen alleen maar mijn stelling dat hij een grote mond heeft buiten de baan maar op de baan nooit echt prestaties levert. Een typische what if coureur. Hij past in het rijtje van Rubens Barrichello en Eddie Irvine.quote:Op dinsdag 28 juni 2005 15:38 schreef -Hans- het volgende:
(Ik plaats het hier maar even, want ik weet zo 1, 2, 3 geen beter topic voor het onderstaande)
Arme David Coulthard, hij had wereldkampioen kunnen worden.... ()
[..]
Altijd maar dat gejank van die gast, als... als....
9 jaar bij McLaren, en als je dan het artikel op RTL Grandprix leest begrijp ik niet waarom hij zolang bij McLaren is gebleven. Schijnbaar was het geld toch wel aantrekkelijk, of had hij de stille hoop dat hij wereldkampioen had kunnen worden? maybe in his dreams..
Montoya gaat aardig dezelfde kant op imo.quote:Op dinsdag 28 juni 2005 17:32 schreef MrX1982 het volgende:
[..]
DC is een van de meest tragische Formule 1 coureurs in het veld. Dit soort uitspraken bevestigen alleen maar mijn stelling dat hij een grote mond heeft buiten de baan maar op de baan nooit echt prestaties levert. Een typische what if coureur. Hij past in het rijtje van Rubens Barrichello en Eddie Irvine.
Veel woorden weinig daden.
Daar heb je gelijk in. Als hij niet oppast belandt hij in hetzelfde rijtje.quote:Op dinsdag 28 juni 2005 18:04 schreef Walter_Sobchak het volgende:
Montoya gaat aardig dezelfde kant op imo.
op een ander forum riep ik dit al omdat ik dat op ITV gezien had dat ze een nieuw stuk afaltlaag anders dan 2004 reden.quote:Op maandag 27 juni 2005 23:00 schreef MonoSynth het volgende:
Persberichtje van Michelin:
http://www.grandprix.com/ns/ns15111.html
[..]
Het komt er dus op neer dat ze bocht 13 (met nieuwe asfaltlaag die afgeschraapt is tbv de grip, en dus niet te vergelijken was met die van vorig jaar) helemaal verkeerd hebben ingeschat, maar ook dat ze geen mogelijkheid hebben gehad om er te testen, terwijl al van de Indy 500 bekend was dat die bocht erg extreem was voor de banden.
Daarnaast heeft Bridgestone/Firestone tijdens de Indy 500 en de voorafgaande kwalificaties enorm veel data kunnen verzamelen (in totaal meer dan 10000 ronden), en heeft zelfs aanpassingen laten maken aan de asfaltlaag om deze beter bij hun banden aan te laten sluiten! Ik vind Michelin dus niet 100% schuldig in deze zaak, en zonder de Indy 500 had Bridgestone ook problemen gehad.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |