FOK!forum / Wetenschap, Filosofie, Levensbeschouwing / Waarom wast warm water beter?
yootjewoensdag 22 juni 2005 @ 22:25
het zal wel een hele simpele vraag zijn, maar ik kan niet op de oplossing komen.

een wasmichine die op 60 graden draait, wast meestal beter dan een wasmachine die op 40 graden draait. ook een vlekje op mijn t-shirt kan ik beter wassen met warm water dan met koud water.

hoe komt dat?
Hyperdudewoensdag 22 juni 2005 @ 22:26
quote:
op woensdag 22 juni 2005 22:25 schreef yootje het volgende:
het zal wel een hele simpele vraag zijn, maar ik kan niet op de oplossing komen.
de oplossing heb je zelf al gegeven
yootjewoensdag 22 juni 2005 @ 22:30
quote:
op woensdag 22 juni 2005 22:26 schreef hyperdude het volgende:

[..]

de oplossing heb je zelf al gegeven
ik heb net bij scheikunde zepen en waterstofbruggen gehad, maar het enige dat bij warm water veranderd is dat de deeltjes sneller bewegen. is dit van invloed op de aantrekkingskrachten?
Sandertwoensdag 22 juni 2005 @ 22:32
de enzymen in het wasmiddel werken volgens mij beter bij zestig graden dan bij dertig graden.
MadMarinewoensdag 22 juni 2005 @ 22:32
quote:
op woensdag 22 juni 2005 22:30 schreef yootje het volgende:

[..]

ik heb net bij scheikunde zepen en waterstofbruggen gehad, maar het enige dat bij warm water veranderd is dat de deeltjes sneller bewegen. is dit van invloed op de aantrekkingskrachten?
wel op de snelheid waarmee ze tegen het vuil aan beuken?
wadgemwoensdag 22 juni 2005 @ 22:33
quote:
op woensdag 22 juni 2005 22:32 schreef madmarine het volgende:
wel op de snelheid waarmee ze tegen het vuil aan beuken?
warmte is van invloed op reactiesnelheden, inderdaad. als ik het me goed herinner is een temperatuurstijging van 10 graden in het algemeen goed voor een versnelling van de reactie van 200 tot 300 procent.
Benselwoensdag 22 juni 2005 @ 22:37
denk een combinatie van enzymen, en snelheid reactie. misshcien is het stearaat ion (wat vaak ook in wasmiddelen zit) ook wel achtever bij hoger temperaturen, maar dat weet ik niet zeker
-DailaLama-woensdag 22 juni 2005 @ 22:45
quote:
op woensdag 22 juni 2005 22:30 schreef yootje het volgende:

[..]

ik heb net bij scheikunde zepen en waterstofbruggen gehad, maar het enige dat bij warm water veranderd is dat de deeltjes sneller bewegen. is dit van invloed op de aantrekkingskrachten?
ja, en dus gaat de reactie ook sneller.
#ANONIEMwoensdag 22 juni 2005 @ 22:56
heeft ook met de wil van moeder natuur te maken. bier smaakt juist weer minder goed als het warm is, terwijl wasmiddel dus juist weer beter werkt dan. het is nog steeds een grotendeels onopgelost deel van moeder natuur maar voor zover de wetenschap weet heeft het te maken met luchtdruk verschillen binnenin het water en de oppervlaktespanning waardoor het vuil in een vaccuum wordt gezogen en dus daardoor los laat. het water spoelt het vervolgens slechts weg.

dat zijn echter slechts mijn laatste theorieen op dit gebied.
Al-me-Loserwoensdag 22 juni 2005 @ 23:05
je had vandaag zeker veel koud staan, leen?
tho_Omaswoensdag 22 juni 2005 @ 23:40
quote:
op woensdag 22 juni 2005 22:56 schreef #ANONIEM het volgende:
heeft ook met de wil van moeder natuur te maken. bier smaakt juist weer minder goed als het warm is, terwijl wasmiddel dus juist weer beter werkt dan. het is nog steeds een grotendeels onopgelost deel van moeder natuur maar voor zover de wetenschap weet heeft het te maken met luchtdruk verschillen binnenin het water en de oppervlaktespanning waardoor het vuil in een vaccuum wordt gezogen en dus daardoor los laat. het water spoelt het vervolgens slechts weg.

dat zijn echter slechts mijn laatste theorieen op dit gebied.
wat een uitspatting, zo laat op de avond!
Beregdwoensdag 22 juni 2005 @ 23:41
quote:
op woensdag 22 juni 2005 22:56 schreef #ANONIEM het volgende:
bier smaakt juist weer minder goed als het warm is, terwijl wasmiddel dus juist weer beter werkt dan.
wat een vergelijking
VendoRdonderdag 23 juni 2005 @ 09:38
simpel gezien zijn er een hoop vuilmakende stoffen die tot vloeibare vorm overgaan bij hogere temperaturen (vet bijvoorbeeld), en dus sneller losraken. doordat de moleculen sneller bewegen bij hogere temperaturen, verminderen de cohesiekrachten. misschien dat er ook veel stoffen zijn die daardoor makkelijker oplossen in water.

zo onverklaarbaar is dat allemaal niet, gooi een reep chocolade in een bak met 20/40/60 graden en reken maar dat bij hogere temperaturen hij eerder oplost, zelfde met vlekken etc etc.

zodra de cohesiekrachten afnemen, er meer moleculen losraken, vergroot de kans dat deze moleculen zich binden met de zeep (vanwege het simpele feit dat het zeep meer moleculen kan bereiken).
Yosomitedonderdag 23 juni 2005 @ 10:07
quote:
op woensdag 22 juni 2005 22:56 schreef #ANONIEM het volgende:
bier smaakt juist weer minder goed als het warm is, terwijl wasmiddel dus juist weer beter werkt dan.
drogredenen (vb 3)

vuil kun je ook uit je kleren krijgen mbv hoogfrequente golven: je trilt ahw het vuil los en dan valt het eruit. het droogwassen. hogere temperaturen van water hebben eenzelfde effect.