Oke..dit is niet een bash-topic maar gewoon de realiteit en tevens een
wake up call for iedereen die de chinese keuken denkt goed te kennen. Ik heb het dan over de zondagavond 'kaaskop' die zich met of zonder familie naar de lokale chinees op de hoek(of waar dan ook) begeeft om zijn zondagportie babipangang (of noem maar een chinese naam) te gaan nuttigen danwel mee te nemen.
Een van de meest gehoorde opmerkingen is dat het eten zo
heet is.
Heet als in:
"Je bek brandt".
Alleen is dat wel zo? Is dat "heet zijn" wel vanwege de pikantheid?
Ik heb het dan niet over de extra peper die je er toevallig in hebt gesodemieterd.
Ik heb het dan over je mond/tong die om veel drank schreeuwt om die prikkeling te blussen.
Allereerst: De Chinese Keuken is van oorpsprong helemaal niet heet.
Andere keukens ( Maleisische,Thaise,Indonesische..) in Azie zijn "heter" als in "pikanter".
"Heet" is voor de gemiddelde nederlanders eigenlijk gewoon warm. Het eten is te warm en niet "heet" oftewel..pikant.
Daarbij is de chinese keuken gebasseerd op het
zoet-zuur principe.
De reden dat men dus zoveel dorst heeft tijdens het nuttigen van deze 'hete' chinese maaltijd is niet zo zeer vanwege de "heetheid" maar eerder vanwege het feit dat men maizena erin kiepert.
Maizena is een bindmiddel! maar wordt in de Chinese keuken veelvuldig gebruikt om vooral de saus volume te geven zodat het er voller uitziet als saus. Alleen het addertje onder het gras is ook dat hierdoor de klant zijn dorstpupillen extra worden aangewakkerd wanneer hij niets vermoedend de saus van zijn bestelde maaltijd zit te nuttigen.M.a.w: Je bestelt vervolgens dat extra glaasje bier niet omdat het "eten zo heet is" maar puur omdat de met maizena verwerkte saus de boosdoener is.
Nou..hoe kun je checken of de saus van je maaltijd is overgoten met maizena?Simpel:
Wanneer je gerecht is geariveerd(maak niet uit welke),schep dan met je lepel even de saus omhoog en laat het dan terugvallen in de schaal. Als de saus snel terugvalt dan heb je nergens last van en is het normaal.
Valt het tergend langzaam( alsof het siroop is) terug dan kun je je opmaken voor een hele hoge drank-rekening.
Kun je maizena vrij eten bestellen?Jazeker! Sterker nog, het is een recht dat je zelfs vooraf kan eisen zoals je bijvoorbeeld dat ook doet wanneer je vegetarisch wilt eten.
Het veel gehanteerde excuus van de lokale chinees dat het niet kan, is onlang nog van tafel geveegd door zowel het Kantongerecht in Amsterdam en zelfs in hoger beroep door het Hof dat je
hier kunt nalezen.
De chinese keuken kan maizena vrij koken is bewezen.
Alleen vanwege het simpele gemak(zeg maar luiheid een goede saus te maken) doet men dat niet en kiest men voor deze 'standaard' methode vooral ook omdat men de meeste gerechten om 12:00 uur 's midags al voorbereidt in grote potten en pannen zodat het snel geopend en verwerkt kan worden wanneer de klant zijn bestelling komt doen.
Je treft deze maizena rijke keukens vooral aan bij de lokale zondag-chinees(ja ook die duur uitziende restaurants) en waar veelal autochtone nederlanders wonen omdat die deze 'europese' chinees nu eenmaal lekker vinden en vaak ook niet beter weten.
Waar kan ik dan wel maizena vrije Chinese keukens aantreffen? Vreemd genoeg zijn dat de kleine snackbar-achtige chinese eetzaakjes die je in Amsterdam achter op de West-zeedijk e.d. hebt zitten.
Simpel(vaak ook goedkoop) maar o zo traditioneel in hun keuken zoals je dat aantreft in Hongkong,China-Town(USA) en Soho(London-Engeland) en!...bij die chinese restaurants waar veelal chinezen zelf gaan eten tussen de middag en in de avond.
[ Bericht 4% gewijzigd door i-spy24 op 08-06-2005 12:01:55 ]