quote:Op vrijdag 3 juni 2005 19:20 schreef Ruis het volgende:
mijn vragen;
1, kan m'n huidige windows installatie bewaard blijven?
Ja
2, hoe zet ik een multiboot systeem op? ik herinner me van eerdere pogingen LILO, en hoe slecht me dat beviel.
Dat hoort toch automatisch te gebeuren?
3, 10gb, is dat voldoende voor een normale linux installatie + swap?
ja
4, ik heb een 160Gb externe harde schijf aan m'n laptop hangen, NTFS gepartitioneerd, heb ik vanuit Linux hier toegang toe?
Nee (bij mij lukte het iig niet)
5, wat is de meest logische methode van installeren?
CDtje erin en installeren
ja.quote:Op vrijdag 3 juni 2005 19:20 schreef Ruis het volgende:
mijn vragen;
1, kan m'n huidige windows installatie bewaard blijven?
Als je iets als fedora of Ubuntu installeert moet je gewoon kiezen voor de grub booter (niet lilo dus, grub is meestal de standaard)quote:2, hoe zet ik een multiboot systeem op? ik herinner me van eerdere pogingen LILO, en hoe slecht me dat beviel.
ik neem aan van wel. als je niet te veel troep meeinstalleert...quote:3, 10gb, is dat voldoende voor een normale linux installatie + swap?
Nee. niet standaard nee, en helemaal niet standaard met NTFS, dan moet het minstens linux partitie wezen en hij moet uberhaupt te zien zijn in linux.quote:4, ik heb een 160Gb externe harde schijf aan m'n laptop hangen, NTFS gepartitioneerd, heb ik vanuit Linux hier toegang toe?
Fedora op cd fikken.quote:5, wat is de meest logische methode van installeren?
Aanvulling: USB-disken zijn wel te mounten, met de juiste instellingen. NTFS daarentegen is ALLEEN te lezen; schrijven is *high risk* (en dat moet je niet onderschatten)!quote:4, ik heb een 160Gb externe harde schijf aan m'n laptop hangen, NTFS gepartitioneerd, heb ik vanuit Linux hier toegang toe?
Ik geloof dat als je write support aan zet je dan zonder al te veel problemen bestanden kunt overschrijven (zonder de grootte te veranderen), maar nieuwe bestanden aanmaken of bestanden verwijderen kan nog voor een hoop problemen zorgen.quote:Op vrijdag 3 juni 2005 19:34 schreef RemcoDelft het volgende:
[..]
Aanvulling: USB-disken zijn wel te mounten, met de juiste instellingen. NTFS daarentegen is ALLEEN te lezen; schrijven is *high risk* (en dat moet je niet onderschatten)!
ja hoi, ik open niet een topic om dingen te vragen die ik al weet.quote:Op vrijdag 3 juni 2005 20:14 schreef EdwardSeepers het volgende:
afaik is NTFS gewoon werkbaar te krijgen onder linux? *krabt op hoofd*
quote:Op vrijdag 3 juni 2005 20:38 schreef dawg het volgende:
Even een korte tweakersreactie:
Lilo gebruiken. Zie ook http://www.tldp.org of http://www.google.nl voor meer informatie.![]()
quote:2, hoe zet ik een multiboot systeem op? ik herinner me van eerdere pogingen LILO, en hoe slecht me dat beviel.
Ja.quote:Op vrijdag 3 juni 2005 19:39 schreef Ruis het volgende:
die usb disk is eigenlijk alleen in gebruik als iso en mp3 opslag medium, maar ik zou hem in ubuntu wel kunnen mounten dus?
Je kan die partitie gewoon verwijderen, tijdens de installatie van Linux moet je dan die lege ruimte selecteren.quote:Op vrijdag 3 juni 2005 19:40 schreef Ruis het volgende:
oh, en die partitie waar ik linux op wil zetten, moet ik die vanuit windows herformatteren in een ander formaat, gewoon de partitie verwijderen of kan ik dat vanuit de installatie doen?
Met standaard kernel module kan je alleen lezen. (schrijven is risky)quote:Op vrijdag 3 juni 2005 20:14 schreef EdwardSeepers het volgende:
afaik is NTFS gewoon werkbaar te krijgen onder linux? *krabt op hoofd*
Grub doet het hier altijd prima. En wordt die ook niet door vele distro's standaard gebruikt?quote:Op vrijdag 3 juni 2005 20:39 schreef dawg het volgende:
Lilo is goed. Beter dan Loadlin imo.
Met Loadlin kan je Linux starten vanuit real-mode DOS, het is geen bootloader zoals LILO of GRUB dat zijn. Of bedoelde je toch GRUB? Die vind ik overigens ook beter.. en je kan er een splash screen achter zetten voor de looksquote:Op vrijdag 3 juni 2005 20:39 schreef dawg het volgende:
Lilo is goed. Beter dan Loadlin imo.
Wireless? nope, vaak niet. Bovendien is in ubuntu nog minder ondersteund omdat sommige drivers die er wel zijn, niet compleet open source/vrij beschikbaar zijn, waardoor ubuntu ze niet in de distributie stopt.quote:Op zaterdag 4 juni 2005 00:47 schreef Ruis het volgende:
me dunkt, 11mbit kreng met realtek chipset, word dat neit standaard ondersteund ofzo?
Gelijk heb je, in beide puntenquote:Op zaterdag 4 juni 2005 06:56 schreef LintuxCx het volgende:
Hmm, ik dacht dat Realtek een positieve uitzondering is, die heeft IIRC zelfs zelf nog GPL'ed drivers uitgegeven. Alleen werkten die niet bepaald stabiel destijds, maar da's ook al weer anderhalf jaar terug.
exacte naam en type kan ik vanaf hier niet zo snel achterhalen , ik kan je wel de driverlocatie geven;quote:Op zaterdag 4 juni 2005 12:27 schreef Willaaam het volgende:
[..]
Gelijk heb je, in beide punten
Ik vraag me alleen af of dat al veranderd is...
Ruis, post eens je exacte kaart en chipnaam, dan zal ik eens kijken of er ergens een tutorial is, of misschien dat ik er even 1 kan schrijven...
dat zegt voldoende. windows drivers. ik vrees dat je voor die standaard wlan geen wlan drivers kunt vinden.quote:Op zondag 5 juni 2005 15:19 schreef Ruis het volgende:
[..]
exacte naam en type kan ik vanaf hier niet zo snel achterhalen , ik kan je wel de driverlocatie geven;
http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/as_1350.html
Ik weet niet welke (bijna geen ervaring met WiFi), maar ik zou dan toch voor een USB/WiFi oplossing gaan, die kan je namelijk altijd nog in elke andere PC drukken (en PCMCIA uiteraard alleen in laptops)...quote:Op zondag 5 juni 2005 15:28 schreef Ruis het volgende:
en als ik een PCMCIA kaartje koop, welke heeft dan wel linux ondersteuning?
Ndiswrapper (bij de meeste distributies standaard aanwezig), kan de oplossing zijn. Zoals gezegd, gebruik de Windows XP drivers en Ndiswrapper can do the trick.quote:Op zondag 5 juni 2005 15:23 schreef cygnusx het volgende:
dat zegt voldoende. windows drivers. ik vrees dat je voor die standaard wlan geen wlan drivers kunt vinden.
Huh ? Als de notebook goed uitgevoerd is, heeft die wireless kaart een betere ontvangst doordat er een grotere antenne (in de rand van het beeldscherm bijvoorbeeld) ingebouwd is.quote:bovendien hebben die krengen ook niet echt supergoed ontvangst (die ingebouwde troep)
Bij verschillende distributies worden de wifi kaarten met een Orinoko, Prism2 of Atheros chipset standaard met Linux drivers ondersteund (out-of-the-box). http://www.ubuntulinux.org/wiki/WiFiHowtoquote:Op zondag 5 juni 2005 15:28 schreef Ruis het volgende:
en als ik een PCMCIA kaartje koop, welke heeft dan wel linux ondersteuning?
als ik ergens wel een gruwelijke hekel aan heb, is het aan die USB-sticks, ik heb het eerder op de andere PC's hier ook gehad, maar verdomd snel vervangen door PCI-kaarten, stabiele netwerk verbindingen met een usb apparaat is blijkbaar niet goed mogelijk.quote:Op zondag 5 juni 2005 15:32 schreef whoops het volgende:
[..]
Ik weet niet welke (bijna geen ervaring met WiFi), maar ik zou dan toch voor een USB/WiFi oplossing gaan, die kan je namelijk altijd nog in elke andere PC drukken (en PCMCIA uiteraard alleen in laptops)...
2cts..
Zoals al vernoemd door mij is dat nog niet vaak de oplossing. velen werken gewoon niet op linux omdat de makers te laks zijn om ff wat linux devvers aan te nemen.quote:Op zondag 5 juni 2005 15:54 schreef EdwinW het volgende:
Ndiswrapper (bij de meeste distributies standaard aanwezig), kan de oplossing zijn. Zoals gezegd, gebruik de Windows XP drivers en Ndiswrapper can do the trick.
Nou ik heb het een beetje getest e.t.c. en bij een Acer laptop waarvan hij dus idd in de radn van het beeldscherm ingebouwd was had hij ongeveer even veel ontvangst als met een goedkope usb ontvanger. daarintegen met een merk als linksys (die dus wel linux ondersteuning heeft) had je op plekken waar je met de laptop 2 blokjes had, met die usb ontvanger van linksys 5 blokjes ontvangst.quote:Huh ? Als de notebook goed uitgevoerd is, heeft die wireless kaart een betere ontvangst doordat er een grotere antenne (in de rand van het beeldscherm bijvoorbeeld) ingebouwd is.
de ontvangst van de ingebouwde antenne is w.m.b prima, en iig stukken beter dan die van een gemiddelde USB-stick, maar dat is het probleem ook niet, de dekking is er wel, ik krijg 't ding alleen niet aan het werk.quote:Op zondag 5 juni 2005 17:27 schreef cygnusx het volgende:
[..]
Zoals al vernoemd door mij is dat nog niet vaak de oplossing. velen werken gewoon niet op linux omdat de makers te laks zijn om ff wat linux devvers aan te nemen.
[..]
Nou ik heb het een beetje getest e.t.c. en bij een Acer laptop waarvan hij dus idd in de radn van het beeldscherm ingebouwd was had hij ongeveer even veel ontvangst als met een goedkope usb ontvanger. daarintegen met een merk als linksys (die dus wel linux ondersteuning heeft) had je op plekken waar je met de laptop 2 blokjes had, met die usb ontvanger van linksys 5 blokjes ontvangst.
hmm okay, als ik op linksys.com kijk, lees ik dit;quote:Dus ruis, ik mag je aanbevelen om ff te kijken in je plaatselijke pc boer, ff kijken wat ze hebben. die ff opschrijven, en thuis kijken of daarvoor linux drivers zijn, en mischien nog ff op internet kijken of er niet honderden mensen zijn waarhij hij niet op linux werkt.
waarbij ik dus linksys mag aanraden![]()
hmm. ik moet eens bellen naar linksys om een vergoeding, ik loop ze te promoten hier...![]()
geen woord word er over linux gerept, dus zit ik dan weer aan third party drivers vast, of zit er in die dingen van linksys zo;n chipset die standaard ondersteund wordt?quote:Ready to run in Type II or III PCMCIA equipped notebook PCs running Windows 98 SE, Millennium, 2000, and XP, the Instant Wireless Network PC Card from Linksys is truly a “must-have” for all notebook PC users.
Ja, het blijkt dat er uberhaupt relatief veel linux drivers voor zijn, en het is bovendien een prism2 chipset. die word ondersteund door linux dus is er opzich waarschijnlijk helemaal geen extra spul nodig (als het goed isquote:Op zondag 5 juni 2005 17:35 schreef Ruis het volgende:
hmm okay, als ik op linksys.com kijk, lees ik dit;
[..]
geen woord word er over linux gerept, dus zit ik dan weer aan third party drivers vast, of zit er in die dingen van linksys zo;n chipset die standaard ondersteund wordt?
uiteraard, want in redelijk veel gevallen werkt dat voor mensen.quote:En ik lees ook dingen over Ndiswrapper, is dat een poging waard,
Ik ben ook linux newbie. en mij lukte het ook, dus het zal jou met ietsie prutsen ook vast wel lukken.quote:en misschien nog wel belangrijker, is dat te doen voor een linux newbie?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |