Ferdi81 | maandag 30 mei 2005 @ 17:12 |
iemand enig idee hoe ??? | |
Euc- | maandag 30 mei 2005 @ 17:19 |
Wat wil je ermee gaan doen? Zijn zoveel dingen ![]() | |
HansTheekrans | maandag 30 mei 2005 @ 17:23 |
Ferdi, rabarber is een plant. Je kan 't bijvoorbeeld koken, en 't als desert eten, maar er ook jam van maken (meer compote). | |
Mirjam | maandag 30 mei 2005 @ 19:22 |
inderdaad, wat wil je ermee doen? ik maak er altijd compote van ![]() lekker als toet of in de vla ofzo ![]() | |
Safari | maandag 30 mei 2005 @ 23:04 |
In stukjes van 3-4 cm snijden en in een pan met een klein beetje water (half kopje is meer dan genoeg) in een kwartiertje tot moes koken. Suiker (of zoetstof) naar smaak toevoegen. Kaneel-/vanillestokje of een paar kruidnagels meekoken kan ook. | |
Killer_Mom | dinsdag 31 mei 2005 @ 01:46 |
op WDR kookprogramma [ jah duits ] was een topkok, hij schilde rode rabarber, en kookte t tot moes, t einde was groene prut. schande .... wortel eraf, wassen, kleinsnijden. ff koken, met suiket en of limonadesiroop, ik mis piet ![]() | |
BBQ-kip | dinsdag 31 mei 2005 @ 03:28 |
Ik heb altijd van mijn scheikundeleraar ( ![]() De manier om dit op te lossen wasdoor een schepje ongebluste kalk mee te laten koken, heft het oxaalzuur op dan. Alleen waar vind je nou ongebluste kalk heden ten dage... | |
Euc- | dinsdag 31 mei 2005 @ 07:13 |
quote:In het scheikunde lokaal op een middelbare school? ![]() | |
Varr | dinsdag 31 mei 2005 @ 07:21 |
rabarberbarbarabarbarbarenbaardenbarbier | |
Hello_Kitty | dinsdag 31 mei 2005 @ 09:18 |
Toen ik nog klein was gewassen rabarber stengels mee naar school nemen voor tijdens de pauze, samen met een potje suiker om te dippen ![]() heerlijk toch, Jeugdsentiment | |
coolbabe | dinsdag 31 mei 2005 @ 10:26 |
quote:Ik leerde dat je er dan gewoon een schoolbordkrijtje bij moest doen. Ik doe het nooit, vind dat stroeve juist wel lekker ![]() | |
klaarover | dinsdag 31 mei 2005 @ 10:27 |
Voor de lekkerste en mooiste rabarberprut, laat je de rode schil er natuurlijk aan. Snij stukken van 2 a 3 cm. Smoor de rabarberstukken in een kluit boter, in een pan met deksel. Halverwege doe je er suiker bij. Veel suiker, want anders is het vies. De gaarheid is heel belangrijk: niet compleet tot moes koken. Er moet nog iets van de stukken herkenbaar zijn. Culinaire variaties zijn: -rabarber 'crumble' met custardsaus of vanilleijs -dikke wentelteefjes overgoten met rabarberprut | |
Mirjam | dinsdag 31 mei 2005 @ 10:29 |
ik snij de rabarber gewoon in variabale stukken, van 1 tot 3 centimeter nadat ik de stengels onder de kraan gewassen heb daarna in de pan, laagje water erbij. tot moes koken. kijk uit , rabarber kook heel snel over! vlak voordat je het van het gas haalt suiker erbij, t liefst half suiker half zoetstof ofzo, en niet teveel. t mag best een beetje zurig ijn. wat rozijnen erbij, en klaar ![]() dan heb je rabarber die neit helemaal verkookt is, maar er zitten ook nog wat zachte stukjes in, lekker hoor | |
Lienekien | dinsdag 31 mei 2005 @ 10:30 |
quote:Ik denk niet dat je ongebluste kalk bedoelt. Ongebluste kalk ![]() | |
Martijn_77 | dinsdag 31 mei 2005 @ 18:49 |
quote:Ongekookt? Nog nooit geprobeerd / van gehoord. | |
BBQ-kip | woensdag 1 juni 2005 @ 09:04 |
quote:Yep, zeker weten ![]() Geweldige man was dat, 's ochtends altijd eerst de goudkoers voorlezen uit de krant en dan beginnen aan de scheikundeles, waarin hij zoveel mogelijk de link naar de praktijk probeerde te leggen ![]() ![]() | |
BBQ-kip | woensdag 1 juni 2005 @ 09:05 |
quote:Ik bedoelde wel zeker ongebluste kalk ![]() Maar een schoolkrijtje (niet die dropjes...) kan denk ik ook wel. | |
assepoes | woensdag 1 juni 2005 @ 09:28 |
Ik gooi er meestal een klein beetje krijt bij. Je kan dat kopen bij een goede drogist. Bij ons in de stad zit er nog eentje die het verkoopt. Wat ook lekker is een rijpe banaan erdoorheen prakken, nadat je de rabarber gekookt hebt. Je hebt dan veel minder suiker nodig. | |
Lienekien | woensdag 1 juni 2005 @ 10:35 |
quote:Raadpleeg dan wel tijdig een arts. ![]() quote: Bron | |
linda856763 | woensdag 1 juni 2005 @ 10:41 |
Receptje voor Rabarberchutney (heel lekker bij vlees en/of aardappels) 1 kg rabarber 4 uien(of een bosje sjalotten) 5 theelepels kerriepoeder 2 dl azijn 3 theelepels zout 2 mespunten cayennepeper 2 mespunten gemberpoeder 500 gr bruine suiker 2 eetlepels bakgember Breng alle ingredienten samen met de fijngesneden uien en rabarber in een pan op een zacht vuur aan de kook. Laat, als de rabarber zacht is en het vocht heeft losgelaten, alles flink doorkoken tot een dikke massa ontstaat. Roer wel goed. Vul glazen, goed schoongemaakte potjes ermee en sluit goed af. ![]() | |
linda856763 | woensdag 1 juni 2005 @ 10:42 |
of rabarberjam met gember (zelf nog niet geprobeerd...) kg rabarber 2 kg suiker 120 gr gemberbolletjes 2 eetlepels gemberstroop Zet de rabarber, in kleine stukjes gesneden, in een diepe kom laag om laag met suiker 24 uur koel weg. Giet het vocht eraf en laat dit gedurende een half uur inkoken.( Een druppel moet stollen op een koud bord.) Voeg de fijngesneden gemberbolletjes en de gemberstroop toe. Kook alles samen tot jamdikte in(ca een half uur) Doe de jam in potten en sluit deze af. | |
BBQ-kip | woensdag 1 juni 2005 @ 10:43 |
quote:Je gebruikt natuurlijk maar een klein beetje om te laten reageren met de zuren uit de rabarber. Als het goed is blijft er weinig tot geen ongebluste kalk over in je prutje wanneer de reactie klaar is. Je gaat natuurlijk geen scheppen ongebluste kalk solo naar binnen zitten werken... | |
assepoes | woensdag 1 juni 2005 @ 12:04 |
Als ik op google zoek naar recepten met rabarber, gooien ze er vaak gezuiverd krijt in het gerecht. Te koop bij de drogist. | |
Mirjam | woensdag 1 juni 2005 @ 17:43 |
ik doe echt nooit krijt, kalk of dat soort shit in mn rabarber? ![]() | |
Killer_Mom | donderdag 2 juni 2005 @ 00:16 |
quote:kleine kinderen lusten meestel geen rabarber. niet alleen omdat t zuur is, maar t is ook niet goed voor ze, een wit krijtje toevoegen kan geen kwaad, ooit ergens gelezen... kalk toevoegen. als ze ouder zijn , eten ze t wel, en ze zijn er meer tegen bestand, dus, eten opdringen helpt nooit, er is een reden voor... | |
Mirjam | donderdag 2 juni 2005 @ 08:16 |
wat is die reden dan precies, wat is er zo slecht voor ze..? ik heb mn kok wel eens iets erover horen zeggen, maar ben er wel benieuwd naar | |
BBQ-kip | donderdag 2 juni 2005 @ 09:29 |
Kids hebben een nog niet volledig ontwikkeld spijsverteringsstelsel, waardoor ze sommige stofjes in producten niet goed kunnen "verteren". Dat is ook zo met spinazie en spruitjes, niet opdringen dus, zoals Killer_Mom al zei ![]() Ik heb rabarber gekocht en ga het vanavond klaar maken ![]() Ben benieuwd! | |
Mirjam | donderdag 2 juni 2005 @ 10:07 |
ah, zo ![]() onze kok had hele verhalen over de afbraak van kalk enzo, weet ik veel, het was verschrikkelijk volgens hem ![]() | |
BBQ-kip | donderdag 2 juni 2005 @ 10:14 |
Ja die verhalen heb ik ook weleens gehoord, ik geloof er niet zoveel van eigenlijk. Ik denk dat uiteindelijk je urine er wat zuurder van wordt, maar je botjes zullen niet ineens verpulveren ofzo ![]() | |
Mirjam | donderdag 2 juni 2005 @ 10:15 |
dat zei ik ook al ja, en daarna slobberde ik nog maar eens wat weg ![]() | |
HansTheekrans | donderdag 2 juni 2005 @ 15:01 |
Streek bouwmaterialen te Lochem heeft ongebluste kalk? Iemand intresse, wil wel per ton inkopen | |
Hello_Kitty | donderdag 2 juni 2005 @ 16:21 |
quote:ja, gewoon goed afgewassen. Ik lees net dat je daar als kind een tekort aan kalk door kan krijgen, maar zo te zien heb ik het overleeft. ben ik nu raar ![]() | |
Taurus | donderdag 2 juni 2005 @ 17:02 |
quote:Waarom heb jij 'n kok... ![]() | |
Mirjam | donderdag 2 juni 2005 @ 17:19 |
quote:*hihihi* ![]() | |
du_ke | donderdag 2 juni 2005 @ 17:26 |
Rabarber ![]() Erg lekker m'n ouders hebben nog een struik in de tuin staan (komt weer bij m'n grootouders weg). Veel mest en water maar dan kan je er per seizoen een paar keer heerlijk van eten ![]() Klak erdoor kan wel maar hoeft niet. Zeker niet bij de moderne varianten die in de supermarkt liggen die zijn volgens mij een stuk minder zuur dan de 'ouderwetse' rabarber. Verdomme nou heb ik er zin in ![]() | |
Mini_rulez | donderdag 2 juni 2005 @ 18:18 |
quote:Even tussendoor, maar wat is een toet? ![]() | |
du_ke | donderdag 2 juni 2005 @ 18:19 |
Toetje denk ik. | |
Mini_rulez | donderdag 2 juni 2005 @ 18:22 |
Mja, dat zal dan wel. Maar het is toch niet toet - toetje (zoals huis - huisje)? Ik dacht dat toe-tje van 'toe' afkwam, als in we nemen nog iets toe... Ik hoorde het een kok op tv laatst ook al zeggen, over een "smoesie" (smoothie) ![]() | |
Mirjam | donderdag 2 juni 2005 @ 21:44 |
quote:gewoon, toetje ![]() | |
assepoes | woensdag 15 juni 2005 @ 21:02 |
Weet je wat ook erg lekker is, heb ik eergisteren ondekt. Rabarber in stukjes snijden en in een pan doen, klein beetje water erbij en de helft v/d hoeveelheid van de rabarber aan aardbeien erbij. Dan koken totdat de stukjes wel zacht zijn, maar nog herkenbaar. Dan suiker naar smaak erbij doen. Heerlijk! *Zelfs mijn dochter, die een onwijze muts is met eten, vond het erg lekker.* | |
Annemiek78 | donderdag 16 juni 2005 @ 21:19 |
Mijn mannetje vind het errug lekker hoor, rabarber. Mij maak je er niet zo blij mee opzich... Daarom krijgt hij het ook altijd van mijn schoonouders... ![]() Ik heb het nog nooit zelf gemaakt. Misschien toch maar eens proberen. | |
Mirjam | donderdag 16 juni 2005 @ 21:35 |
hmm, heb net rabarber gemaakt met aardbeien, lekker zoet zeg ![]() | |
Martijn_77 | donderdag 16 juni 2005 @ 22:19 |
quote:Doen Doen!!! ![]() | |
assepoes | vrijdag 17 juni 2005 @ 09:33 |
Pas las ik ergens dat je rabarber ook in kan vriezen. Dat gaat zo: Je koopt of, als je een moestin hebt net als ik, plukt rabarber. Deze was je en snijdt ze ik stukken van ongeveer 3 cm. Afdrogen en in porties van ongeveer 350 gram invriezen. Als je het wil gebruiken kan je het direct uit de vriezer in de pan doen met een beetje water en dan je gewone recept volgen. Zo kan je het hele jaar rabarber eten. | |
Bouddalain | vrijdag 17 juni 2005 @ 09:56 |
Moderne Rabarberrassen bevatten inderdaad minder Oxaalzuur als de oude (van voor de tweede wereldoorlog) rassen. Dat betekent dus ook minder van de kenmerkende smaak. Bij moderne rassen hoef je zeker geen kalk meer toe te voegen, bij de oude is het wel aan te raden. Zeker als je het vaak eet. Hoeveel suiker/zoetstof je in de rabarber doet hangt af van je smaak. Ik gebruik 1 á 2 eetlepels per kilo. En zeker nooit zoete toevoegingen als rozijnen of aardbeien. Maar voor mijn manvolk kan het nooit zuur genoeg zijn. ![]() |