quote:
Op maandag 16 mei 2005 16:43 schreef bmwdevil het volgende:Ik heb ook al vanalles gevonden inmiddels op dit forum, maar er schijnen zoveel hulpmiddelen te zijn, dat ik door de bomen het bos niet meer zie. Ik wil wat natuurlijks, en kwam dus uit bij Creatine. Maar nu lees ik hier en daar weer dat dit geen zin heeft als ik net (weer) begin?? En het is belangrijk veel proteïne en eiwitten binnen te krijgen, maar hoe dan???
Ik let niet echt op wat ik eet, ik eet gewoon genoeg, maar niet specifieke voeding voor mijn lichaam ofzo. Verder drink ik liters water. Ben van mezelf al best stevig gebouwd, zo'n 92kg bij 1.88. Ik ben ook niet van plan om supergespierd te worden oid, maar gewoon klein beetje vet te verliezen en wat meer spieren te kweken. Breed hoef ik niet te worden, dat ben ik al, t moet gewoon allemaal wat steviger en harder worden zegmaar. Ook train ik me benen niet, want voetbal al, en vind dat wel best genoeg. Train vooral veel armen en borst, en beetje rug en schouders erbij af en toe, en buik natuurlijk. Zie trouwens al wel verschil met 3 weken terug, dus t gaat al aardig.
Ik begrijp je volkomen, en ik geef je geen ongelijk. Of het nu hier betreft of op een site, barstensvol staat het altijd.
![]()
Oke als ik even op je lichaamsbouw af ga dan zal ik het volgende vertellen.
Je wilt wat meer spiermassa, je doet aan voetbal en verder wil je gewoon wat gespierder worden met behulp van voedingssuplementen.
Woord vooraf:
Je lichaam is een geheel, zo is dat ook met spieren, spieren reageren op elkaar en dat kan allemaal positieve effecten teweegbrengen. Daarom raad ik persoonlijk aan, om toch benen te trainen. Ook al voetbal je wil niet zeggen dat de spieren aan een zodanige belasting blootgesteld worden dat ze ook automatisch mee groeien. Daarvoor zal je ze echt moeten trainen mbv weerstand en dan kom je terecht bij oefeningen. Daarom verwaarloos je benen nooit tov van je bovenlijf, wat dat zal je lichaam ten nadele komen. Ik zou het ook zo plannen dat je je benen genoeg rust gunt, zodat je niet met vermoeide benen naar je voetbal training gaat. (Of andersom)
Supplementen:
Creatine word opgeslagen tussen je spiercellen, door een bepaald proces, zijn je spieren in staat een groter uithoudingsvermogen tot hun beschikking te hebben, waardoor je dus die laatste reps kunt nemen, en dus in staat bent om meer herhalingen te doen. Met andere woorden, je spieren zullen in staat zijn sneller aan te spannen wat dus voordelig is bij trainen. Een stof die hier zorg bij draagt is creatine. Dit is een lichaamseigen stof, die ook in vlees gevonden kan worden. Alleen je lichaam maakt er niet genoeg van aan, om er echt positieve effecten van te ondervinden. Je neem daarom creatine in als extraatje.
Algemene regel is bij creatine, dat je hier veel bij moet drinken, het liefst water. Doe je dat niet dan heb je kans op uitdroging omdat creatine veel vocht kan vasthouden. (per persoon verschillend)
De normale dosering is 5 gram per dag. Ook wordt men weleens aanbevolen om een oplaad week in te voeren als je net begint met creatine. Deze betreft een dosering van 20 gram per dag (4x5gram per dag) verspreid over de dag. Deze oplaad fase is er voor bedoelt, om je "creatine" depots helemaal te vullen zodat er een buffer is ontstaan. Sommige mensen zweren bij een oplaadfase, anderen doen het niet. Ik zou zeggen, doet het wel, de overbodige creatine word toch wel afgevoerd, omdat dat als afvalstoffen gezein gaat worden. En je kan er beter zeker van zijn dat alles vol zit, dan dat je dus half leeg bent.
Neem creatine in de ochtend of na de training in, of verdeel de grammen over de dag. Ik zelf nam de creatine altijd in na mijn training met een zoete drank. Omdat dan de opname van creatine (theoretisch) het best was in het lichaam aangezien de suikerspiegel hoog is van het lichaam. Je lichaam heeft ook snelle koolhydraten nodig direcht na de training. Snelle suikers voldoen hier perfect aan. Denk aan druivensuiker, of wit brood met veel jam. Uiteraard verschilt de opname van creatine per persoon en kunnen er geen vaste regels aan verbonden worden. Hier zul je zelf achter moeten komen na verloop van tijd. Regelmaat is de enige goede manier om hier achter te komen en dat heeft gewoon even zijn tijd nodig.
Ook wordt aangeraden dat je creatine niet voor altijd achter elkaar moet gaan gebruiken omdat je lichaam dan lui wordt, en op ten duur zijn eigen creatine aanmaak stop zet. Deze zal wel weer op gang komen maar daar kan een hele lange tijd overheen gaan. Zorg daarom dat je het altijd aanpakt volgens deze regel: De tijd die je hebt genomen waarbij je creatine innam, moet je ook weer gebruiken om de creatine niet te nemen. Dus 1 maand creatine, Andere maand zonder creatine. Of 4 maanden creatine, 4 maanden geen creatine. Dit puur om de aanmaak van je lichaamseigen creatine te behouden.
Drink veel water over de dag, om te zorgen dat je je lichaam goed spoelt van binnen. En hou je aan de aanbevolen algemene dosering van 5 gram per dag.
Eiwitten & Koolhydraten:
Eiwitten heb je in verschillende soorten, je hebt langzame eiwitten en snel opneembare eitwitten. Deze laatste betreft de WEI-Eiwitten (Whey), de langzame zijn meestal een combiantie van snelle en langzame, o.a. caseine (melk), ei-eiwit en wei-eiwit.
Snel opneembare eiwitten zijn geschikt voor na de training (1 uur na de training) en langzame zijn bij uitstek geschikt voor over de normale dag verspreid. Omdat de afgifte dan wat geleidelijker gaat.
Eiwitten zijn de bouwstoffen van de spieren en zonder eiwitten kun je ook geen spieren bouwen. De hoeveelheid eiwit die genomen moet worden, daar zijn verschillende meningen over. Ik zelf raad toch echt aan om gewoon minstens bij de 1,8 - 2 gram per Kg lichaamsgewicht te zitten. (inclusief dagelijkse voeding) Dit is nodig om de spieren op te kunnen bouwen.
Koolhydraten zijn ook heel belangrijk, deze zorgen voor de energie van je lichaam die je nodig hebt om energiek te kunnen blijven gedurende de dag. Kom je koolhydraten te kort dan zal je lichaam eiwitten nemen voor de brandstof van het menselijk lichaam, en zijn er geen eiwitten meer dan zal je lichaam je spieren afbreken. Je begrijpt dat is wel het laatste wat je wilt, dus zorg ook voor voldoende koolhydraten verspreid over de dag.
Eiwit- & Koolhydraat poeders:
Deze zijn te verkijgen bij menig voedingssuplementen winkel en je hebt er verschillende doseringen van per pot of emmer. de hoeveelheid eiwitten en koolhydraten die zijn toegevoegd en die je binnen krijgt zijn meestal per 100 gram aangegeven. Bij koolhydraat poeders zit er meestal per 100 gram ook nog gemiddeld genomen 20 gram aan eiwitten in verwerkt, en dat is ook mooi meegenomen. Dit kan overigens ook verschillen per merk. Vraag hierna gerust bij de winkels. Ik zelf ben nogal cynisch over de meeste winkels, omdat ze je dingen liever aansmeren dan dat ze je daadwerkelijk pure raad geven. Bij twijfel kun je altijd hier je vragen stellen, mail me desnoods, of mail iemand anders hier op deze site, of op een andere site.
Eiwit & koolhydraat poeders zijn niet goedkoop, hier en daar zal er wel een stunt bijzitten maar meestal houdt het daar bij op. Kijk daarom ook goed naar de hoeveelheden per emmer, want voordat je het weet ben je veel duurder uit dan je had gewild. Ook aantrekkelijke aanbiedingen met snel opneembaar etc.etc. of in vloeibare vorm. Zijn meestal mooier gezegd dan gedaan, aangezien de voedingswaarde echt niet beter is dan wanneer je bij een onbekende merk de eiwitten en koolhydraten haalt.
Ik heb even globaal neergezet wat belangrijk is en wat wel handig is om te weten, ik begrijp dat je vast wel met nog meer vragen zit. Stel ze gerust.
Succes! Joel
Auteur van deze post aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor de eventuele gevolgen van foutieve of gewijzigde informatie.- All rights reserved.