FOK!forum / Culinesse à gogo / Sperzieboontjes
Doekesdinsdag 10 mei 2005 @ 15:20
Gisteren heb ik ze weer gegeten: sperzieboontjes.

Wat een flauwe hap is dat toch weer zeg. Een beetje peper of nootmuskaat maakt ze wel iets lekkerder, maar het kan volgens mij stukken beter.

Heb jij tips of recepten om een pan sperzieboontjes om te toveren in een feestmaal? Plaats ze dan aub hier.
Mini_rulezdinsdag 10 mei 2005 @ 15:25
Je bedoelt gewoon iets om met gekookte sperzieboontjes te doen zodat ze lekker worden? Dat zou ik niet weten, maar je kunt tegenwoordig wel van die pakjes kopen voor andere gerechten (ovenschotels e.d.) met sperziebonen, en die zijn best lekker. Misschien kun je dat eens proberen.

Verder smaken verse boontjes natuurlijk al een stuk beter dan die snotterige dingen uit een potje.
BBQ-kipdinsdag 10 mei 2005 @ 15:28
Probeer eens de sajoerboontjes-boemboe van Conimex, is makkelijk en dan smaken ze heel anders

Ook vind ik ze beetgaar lekker door een koude groenteschotel met wat mayonaise, aardappels en bijvoorbeeld een blikje "legume de macedoine" van Bonduelle.

En verder zou ik zeggen, experimenteer eens wat
Drinkemaatjedinsdag 10 mei 2005 @ 15:36
Verse spertieboontjes met een beetje suiker koken is lekker!
Phaedrusdinsdag 10 mei 2005 @ 15:36
Dan moet je 'ns verse, net beetgaar gekookte haricots verts eten in plaats van doodgekookte Hollandsche sperziebonen uit een potje. Een verschil van dag en nacht!
Tinkerbelldinsdag 10 mei 2005 @ 15:37
Je had ze toch niet uit een potje mag ik hopen?

Verse spercieboontjes zijn heerlijk
nerd4saledinsdag 10 mei 2005 @ 15:38
Sambal boontjes van maken.
Doekesdinsdag 10 mei 2005 @ 15:40
quote:
Op dinsdag 10 mei 2005 15:25 schreef Mini_rulez het volgende:
Je bedoelt gewoon iets om met gekookte sperzieboontjes te doen zodat ze lekker worden?
Dat bedoel ik inderdaad. Een sausje ofzo er doorheen.
quote:
Verder smaken verse boontjes natuurlijk al een stuk beter dan die snotterige dingen uit een potje.
Ik neem altijd verse, die zijn inderdaad een stuk beter.
Spindizzydinsdag 10 mei 2005 @ 15:40
quote:
Op dinsdag 10 mei 2005 15:38 schreef nerd4sale het volgende:
Sambal boontjes van maken.


Dat wilde ik ook posten...
Ben_soms_best_liefdinsdag 10 mei 2005 @ 15:41
Verse spercieboontjes met Aromat erover heen en een gebakken uitje erdoor! Heerlijk, net een ander smaakje.

Verder zijn ze roergebakken ook lekker, met een beetje sambal, knoflook en een gebakken uitje.
Doekesdinsdag 10 mei 2005 @ 15:41
quote:
Op dinsdag 10 mei 2005 15:38 schreef nerd4sale het volgende:
Sambal boontjes van maken.
En hoe maak je dat als ik vragen mag? Gewoon een klodder sambal er doorheen?
DeTolkdinsdag 10 mei 2005 @ 15:44
Of een heerlijk satehsausje erover dan kwijl ik de hele keuken onder
Lienekiendinsdag 10 mei 2005 @ 15:46
Uitje fruiten, djahé en laos erdoor, twee ontvelde tomaten in stukjes, schepje suiker. Eventueel wat sambal. Gekookte sperzieboontjes erdoor, meeverwarmen. Op het laatst wat ketjap erdoor.
amusedinsdag 10 mei 2005 @ 15:47
sperzieboontjes is echt niks lekkers van te maken
net als die dooie nederlandse gekookte aardappels.

maar ik ben benieuwd naar de antwoorden
Doekesdinsdag 10 mei 2005 @ 15:48
quote:
Op dinsdag 10 mei 2005 15:41 schreef Ben_soms_best_lief het volgende:
Verse spercieboontjes met Aromat erover heen en een gebakken uitje erdoor! Heerlijk, net een ander smaakje.

Verder zijn ze roergebakken ook lekker, met een beetje sambal, knoflook en een gebakken uitje.


En dan niet te scheutig met de Aromat neem ik aan.
Vince-Edinsdag 10 mei 2005 @ 15:49
bundeltje gekookte boontjes met een stukje bacon eromheen gewikkeld, even in de oven.... mmmmmmm
Doekesdinsdag 10 mei 2005 @ 15:52
quote:
Op dinsdag 10 mei 2005 15:46 schreef Lienekien het volgende:
Uitje fruiten, djahé en laos erdoor, twee ontvelde tomaten in stukjes, schepje suiker. Eventueel wat sambal. Gekookte sperzieboontjes erdoor, meeverwarmen. Op het laatst wat ketjap erdoor.
Klinkt lekker! Maareh, djahé en laos, dat zijn kruiden?
Doekesdinsdag 10 mei 2005 @ 15:55
quote:
Op dinsdag 10 mei 2005 15:36 schreef Phaedrus het volgende:
Dan moet je 'ns verse, net beetgaar gekookte haricots verts eten in plaats van doodgekookte Hollandsche sperziebonen uit een potje. Een verschil van dag en nacht!
Ook beter dan verse sperziebonen?
laikadinsdag 10 mei 2005 @ 15:55
maak het klaar met wat bamboe (conimex volgens mij..) heerlijk...

enne doekes, djahé en laos zijn inderdaad kruiden en erg lekker...
Lienekiendinsdag 10 mei 2005 @ 15:56
quote:
Op dinsdag 10 mei 2005 15:52 schreef Doekes het volgende:

[..]

Klinkt lekker! Maareh, djahé en laos, dat zijn kruiden?
Djahé is gemberpoeder. Laos kun je vervangen door witte peper.
BBQ-kipdinsdag 10 mei 2005 @ 15:59
quote:
Op dinsdag 10 mei 2005 15:55 schreef laika het volgende:
maak het klaar met wat bamboe (conimex volgens mij..) heerlijk...

enne doekes, djahé en laos zijn inderdaad kruiden en erg lekker...
Je bedoelt boemboe denk ik, in plaats van bamboe
Arizonadinsdag 10 mei 2005 @ 15:59
Uitgebakken spekjes erdoorheen mengen
miss_dynastiedinsdag 10 mei 2005 @ 16:02
Ik ben niet echt van de Hollandse pot, maar meeeeeeeeeeeen, sperzieboontjes, mosterd en aardappelpuree
Doekesdinsdag 10 mei 2005 @ 16:08
quote:
Op dinsdag 10 mei 2005 15:59 schreef MaLo het volgende:
Uitgebakken spekjes erdoorheen mengen
Met uitgebakken spekjes wordt alles lekker
p_igletdinsdag 10 mei 2005 @ 16:09
quote:
Op dinsdag 10 mei 2005 15:56 schreef Lienekien het volgende:

[..]

Djahé is gemberpoeder. Laos kun je vervangen door witte peper.
Laos is ook gewoon verkrijgbaar bij iedere supermarkt bij de oosterse producten
zit in zo'n conimex potje. Is erg lekker door meer gerechten.
Doekesdinsdag 10 mei 2005 @ 16:10
quote:
Op dinsdag 10 mei 2005 16:02 schreef miss_dynastie het volgende:
Ik ben niet echt van de Hollandse pot, maar meeeeeeeeeeeen, sperzieboontjes, mosterd en aardappelpuree
Alles door elkaar mixen zoals een stamppot, alleen dan zonder het stampwerk?
goddess-in-heavendinsdag 10 mei 2005 @ 16:11
lekker met sesamolie
Lienekiendinsdag 10 mei 2005 @ 16:12
Als ik 'nasi' maak, doe ik daar vaak versgekookte sperziebonen door.
Avanidinsdag 10 mei 2005 @ 16:15
Van Maggie heb je ook een soort mix en dan heb je sperzieboontjes met satésaus en rijst. Goed te doen al zeg ik het zelf.
klaaroverdinsdag 10 mei 2005 @ 16:25
Net als alle peulvruchten, profiteren sperziebonen enorm van vet, zout en versheid.
Koop dus vers of vries, maar nooit pot of blik.

Het is helemaal de mode om sperziebonen te roerbakken, maar blancheer ze dan eerst wel 4 minuutjes. Anders blijven ze echt te rauw en dat is vies.
Als onderdeel van een salade nicoise zijn sperziebonen een veel geziene toepassing.
Verder vind ik sperziebonen met een grove tomaten/paprikasaus en olijfolie erg lekker.
En natuurlijk, zoals genoemd, sperzieboontjes met spekkies EN spekvet.
miss_dynastiedinsdag 10 mei 2005 @ 17:18
quote:
Op dinsdag 10 mei 2005 16:10 schreef Doekes het volgende:

[..]

Alles door elkaar mixen zoals een stamppot, alleen dan zonder het stampwerk?
rvrbdinsdag 10 mei 2005 @ 17:34
- stukje ontbijtspek rond een aantal boontjes wikkelen en zo de oven in tot 't spek goed is
- uitje en knoflook fruiten en hier de in stukjes gesneden boontjes bij en kruiden met peper, zout en nootmuskaat
- melksausje maken voor erbij
- boontjes met mayo
Björkdinsdag 10 mei 2005 @ 17:44
ui , spekblokjes en champignons bakken
boontjes koken

bij elkaar doen en eten maar
gexxzdinsdag 10 mei 2005 @ 17:47
quote:
Op dinsdag 10 mei 2005 15:28 schreef BBQ-kip het volgende:
Probeer eens de sajoerboontjes-boemboe van Conimex, is makkelijk en dan smaken ze heel anders
superlekker inderdaad!! Met rijst erbij
Martijn_77dinsdag 10 mei 2005 @ 19:14
quote:
Op dinsdag 10 mei 2005 15:59 schreef MaLo het volgende:
Uitgebakken spekjes erdoorheen mengen
Tijdens het roerbakken dan he!!
Phaedrusdinsdag 10 mei 2005 @ 19:31
quote:
Op dinsdag 10 mei 2005 15:55 schreef Doekes het volgende:

[..]

Ook beter dan verse sperziebonen?
Certainement.
Mirjamdinsdag 10 mei 2005 @ 23:40
van conimex de boemboe voor sajoer boontjes erdoor mikken.
heb je heerlijke sperziebonen.
lekker met rijst en stukjes gemarineerde kipfilet
krakkemiekewoensdag 11 mei 2005 @ 01:59
Sambal goreng boontjes met garnaaltjes erdoor!
TheSilentEnigmawoensdag 11 mei 2005 @ 02:05
Zuid-Afrikaanse bobotie. Zo'n pak halen van Knorr wereldgerechten, en sperziebonen worden feest!!
Fratzdonderdag 12 mei 2005 @ 00:08
uitje fruiten, champignons erbij, boontjes erbij (eerst ff klein beetje voorgekookt). daarna kokosmelk erbij en wat gemberpoeder en flink wat kerriepoeder. roeren en voila! lekkerlekker!
Doekesmaandag 6 juni 2005 @ 15:33
quote:
Op dinsdag 10 mei 2005 15:28 schreef BBQ-kip het volgende:
Probeer eens de sajoerboontjes-boemboe van Conimex, is makkelijk en dan smaken ze heel anders
Ik heb dit geprobeerd en het leek me heel erg lekker, maar het viel me toch een beetje tegen, helaasch... Maar toch bedankt voor de tip!
bonkemaandag 6 juni 2005 @ 15:37
gewoon ff als ze bijna klaar zijn een gesneden tomaatje derbij roeren
BBQ-kipmaandag 6 juni 2005 @ 15:57
quote:
Op maandag 6 juni 2005 15:33 schreef Doekes het volgende:

[..]

Ik heb dit geprobeerd en het leek me heel erg lekker, maar het viel me toch een beetje tegen, helaasch... Maar toch bedankt voor de tip!
Ah, dat is jammer...
Maar er zijn nog genoeg andere mogelijkheden
Koude gekookte boontjes met stukjes ui, aardappel en mayonaise bijvoorbeeld
Ferdi81maandag 6 juni 2005 @ 16:32
pakje van maggi = sperziebonen + sate, is echt super !!!
this-is-lifemaandag 12 september 2005 @ 16:38
Wat te doen met; krijgen ze altijd doorgekookt voorgeschoteld maar dat wil ik vnvnd nie!

suggesties?
SPmaandag 12 september 2005 @ 16:49
't is wat ver gezocht misschien maar wat dacht je van korter koken?
Serious_Svenmaandag 12 september 2005 @ 16:50
Of jouw portie er eerder uit halen...
clowncloonmaandag 12 september 2005 @ 16:51
rauw
stomen
bakken
frituren

etc.

[ Bericht 27% gewijzigd door Blues op 12-09-2005 18:52:05 (onzin verwijderd) ]
leviathanfdmaandag 12 september 2005 @ 16:55
Sperziebonen zijn rauw giftig!!!
Nembrionicmaandag 12 september 2005 @ 18:14
quote:
Op maandag 12 september 2005 16:55 schreef leviathanfd het volgende:
Sperziebonen zijn rauw giftig!!!
Hoe kom je daar bij?
Pietverdrietmaandag 12 september 2005 @ 18:48
quote:
Op maandag 12 september 2005 16:55 schreef leviathanfd het volgende:
Sperziebonen zijn rauw giftig!!!
Ah, vandaar dat ik dood ben.
Bluesmaandag 12 september 2005 @ 18:54
Ik dacht ook dat er een giftige stof inzat bij rauw eten
quote:
Bijzonderheden

Sperziebonen zijn niet geschikt om rauw te eten. In rauwe bonen en peulvruchten komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de bonen onwerkzaam wordt. Bonen in pot en blik en uit de diepvries zijn niet meer rauw.

Was de bonen voor gebruik, snijd de puntjes er af en breek ze in stukken.

Verpakt in een open plastic zak zijn de bonen enkele dagen op een koele plaats of de koelkast houdbaar.
PLAE@maandag 12 september 2005 @ 18:56
Niet helemaal koken dan vind ik ze altijd wel lekker
Euc-maandag 12 september 2005 @ 19:40
Ja hoor, giftig nog wel. Dat is hetzelfde met taugé en champions, je moet er KILO's van eten wil het je ooit schaden.
Euc-maandag 12 september 2005 @ 19:41
Verder gewoon heel kort koken, lekker knapperig
Martijn_77maandag 12 september 2005 @ 20:16
Je kunt ze ook roerbaken. als je dat kort doet blijven ze ook lekker knapperig
Pietverdrietmaandag 12 september 2005 @ 20:17
das een vak apart, trouwens, goed roerbakken.
Martijn_77maandag 12 september 2005 @ 21:09
quote:
Op maandag 12 september 2005 20:17 schreef Pietverdriet het volgende:
das een vak apart, trouwens, goed roerbakken.
Idd, kook ze meestal vooraf even kort anders blijven ze veel te hard
bloodymarymaandag 12 september 2005 @ 22:59
Ik vind ze lekker eerst gekookt en dan nog gebakken in een plakje spek.

Of roergebakken met wat uit, knoflook, sambal, tomatenpuree, gele basterdsuiker en ketoembar.
prupkemaandag 12 september 2005 @ 23:25
Gewoon of koken tot ze beetgaar zijn of stomen. Dan een klontje bakboter erbij en flink wat peper met nootmuskaat erbij. Yummie
Ook kan je er nog wat gefruite ui bijdoen
Nembrionicmaandag 12 september 2005 @ 23:35
sperziebonen koken en beetje stevig laten.
In bacon rollen of ontbijtspek en dan lekker in de bakboter bakken tot de spek goed is (niet te knapperig). Yummy!
BBQ-kipdinsdag 13 september 2005 @ 11:03
quote:
Op maandag 12 september 2005 23:35 schreef Nembrionic het volgende:
sperziebonen koken en beetje stevig laten.
In bacon rollen of ontbijtspek en dan lekker in de bakboter bakken tot de spek goed is (niet te knapperig). Yummy!
Dit kan ook door de rolletjes in de oven te leggen en het spek een beetje te laten uitbakken, hmmmm

Sperziebonensalade is trouwens ook lekker.

En volgens mij was hier al een topic over...

-Edit- zie je wel: Sperzieboontjes
Mirjamdinsdag 13 september 2005 @ 17:27
quote:
Op dinsdag 13 september 2005 11:03 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Dit kan ook door de rolletjes in de oven te leggen en het spek een beetje te laten uitbakken, hmmmm

Sperziebonensalade is trouwens ook lekker.

En volgens mij was hier al een topic over...

-Edit- zie je wel: Sperzieboontjes
kip, waarom neem je niet weer je blauwe kleurtje terug?
kan je meurtsjen enzo.
en je bent er regelmatig[er!!!]
Martijn_77dinsdag 13 september 2005 @ 19:03
quote:
Op dinsdag 13 september 2005 17:27 schreef MissyMirjaM het volgende:
kan je meurtsjen enzo.
en je bent er regelmatig[er!!!]
Zal de merge aanvragen (Nee, mods zelf kunnen niet mergen dat kunnen alleen FA's)
Roizaterdag 5 juli 2008 @ 19:49
Hoe maak je ze eigenlijk klaar (normaal) ?

Uiteindes eraf knallen, in het water gooien en koken maar ?
Morwenzondag 6 juli 2008 @ 05:33
Scotty....bzzzzzprrr........Scotty......tiktiktik.........do we have contact? Yes, Captain, but we have landed in the wrong year........It looks like we are in the year 2008 but this topic was last visited in the year 2005. I don't know sir, something must have gone terribly wrong.......

Doesn't matter, Scotty, answer this user than we can go on as planned.

Toppen van de sperziebonen afsnijden, door de midden snijden tenzij ze al klein zijn (5 cm). Met water en zout (theelepel) opzetten. Zodra het kookt helemaal laag zetten, deksel op de pan voor ongeveer 20 minuten laten koken. Afgieten en klaar, basis sperziebonen Ikzelf doe er graag nog een klont boter doorheen (10 gram ofzo) en uitgebakken spekkies. Dat laatste kan je ook met plakken ontbijtspek doen, klein snijden en knapperig bakken (is sneller en kan je in die 20 minuten tijd doen).

Log off, on to another year
kraakvandaalzondag 6 juli 2008 @ 05:40
Mooie kick. Is er al een topic over snijbonen?

Ow en de sperciebonen na afsnijden van de uiterste puntjes 10 minuten koken en dan bakken met sambal.
Morwenzondag 6 juli 2008 @ 05:50
quote:
Op zondag 6 juli 2008 05:40 schreef kraakvandaal het volgende:
Mooie kick. Is er al een topic over snijbonen?

Ow en de sperciebonen na afsnijden van de uiterste puntjes 10 minuten koken en dan bakken met sambal.
Dan maak je een drol nog wel lekker Je kan er ook een fles ketchup overheen gooien, maar ik hou juist van de smaak van sperziebonen, het vet en het zout halen de smaak naar boven. Sambal verdooft je smaakpapillen, maar dat zal de bedoeling wel zijn.
kraakvandaalzondag 6 juli 2008 @ 05:54
quote:
Op zondag 6 juli 2008 05:50 schreef Morwen het volgende:

[..]

Dan maak je een drol nog wel lekker Je kan er ook een fles ketchup overheen gooien, maar ik hou juist van de smaak van sperziebonen, het vet en het zout halen de smaak naar boven. Sambal verdooft je smaakpapillen, maar dat zal de bedoeling wel zijn.
Ketchup. Je hebt wel een punt met dat verdoven.
Morwenzondag 6 juli 2008 @ 05:59
quote:
Op zondag 6 juli 2008 05:54 schreef kraakvandaal het volgende:

[..]

Ketchup. Je hebt wel een punt met dat verdoven.
Een punt

Maar ik kon dus iemand die OVERAL ketchup over kwakte, gewoon omdat ze niks lustte. Zo zonde, maarja, haar moeder kon ook niet echt koken
Maroetjezondag 6 juli 2008 @ 06:00
Gewoon knoflook toevoegen aan het kookwater... heerlijk!
kraakvandaalzondag 6 juli 2008 @ 06:01
quote:
Op zondag 6 juli 2008 05:59 schreef Morwen het volgende:

. Zo zonde, maarja, haar moeder kon ook niet echt koken
Mijn moeder kon dat ook niet. Sambal was het toverwoord dan smaakte de bleke zooi tenminste.
Morwenzondag 6 juli 2008 @ 06:10
quote:
Op zondag 6 juli 2008 06:00 schreef Maroetje het volgende:
Gewoon knoflook toevoegen aan het kookwater... heerlijk!
Hmmm,is dat niet als met ui dat dat niet echt iets doet? Dat heb ik dus met hutspot, ik gooi die uien bij die wortels en aardappen en zwaai ze eigenlijk een beetje uit. RIP
Maroetjezondag 6 juli 2008 @ 06:24
quote:
Op zondag 6 juli 2008 06:10 schreef Morwen het volgende:

[..]

Hmmm,is dat niet als met ui dat dat niet echt iets doet? Dat heb ik dus met hutspot, ik gooi die uien bij die wortels en aardappen en zwaai ze eigenlijk een beetje uit. RIP
Nee joh is echt een smaakverbetering. Gewoon twee uitgeperste of gekneusde teentjes in het water gooien en ruik & proef het verschil.
kraakvandaalzondag 6 juli 2008 @ 06:33
Knoflook in het water gooien? Dat is toch zonde?
Maroetjezondag 6 juli 2008 @ 06:37
Waarom is het zonde om knoflook in het water te gooien?
kraakvandaalzondag 6 juli 2008 @ 06:38
Om weer ontopic te gaan vind ik knoflook en sperciebonen niet echt een goede combinatie.
kraakvandaalzondag 6 juli 2008 @ 06:39
quote:
Op zondag 6 juli 2008 06:37 schreef Maroetje het volgende:
Waarom is het zonde om knoflook in het water te gooien?
Heb geen idee?, het klinkt niet goed, ken je dan niet beter knoflookpoeder nemen?
Morwenzondag 6 juli 2008 @ 06:46
quote:
Op zondag 6 juli 2008 06:37 schreef Maroetje het volgende:
Waarom is het zonde om knoflook in het water te gooien?
Knoflook kan je het beste kort aanbakken, kort dus, koken heeft geen zin net als uien eigenlijk. Alle smaak gaat eruit, het is dus meer het idee dan de echte smaaksensatie.
kraakvandaalzondag 6 juli 2008 @ 06:51
quote:
Op zondag 6 juli 2008 06:46 schreef Morwen het volgende:

[..]

Knoflook kan je het beste kort aanbakken, kort dus, koken heeft geen zin net als uien eigenlijk. Alle smaak gaat eruit, het is dus meer het idee dan de echte smaaksensatie.
Je bent geweldig op dit tijdstip.
Maroetjezondag 6 juli 2008 @ 06:54
Smaken verschillen zullen we het daar ophouden? Ik heb het gewoon een keer geprobeerd en vond het buitengewoon lekker. Koud zijn ze dan ook nog heel smakelijk en kunnen ze daar een salade. Enne knoflookpoeder? Dat heb ik echt nog nooit gebruikt, heb daar bij het idee dat het nooit zal smaken als 'echte' knoflook.
kraakvandaalzondag 6 juli 2008 @ 06:57
Ik heb een potje van die poeder hier staan en dat spul smaakt best wel sterk, niet zoals verse maar je kunt 't echt niet op elk gerecht gebruiken.
Morwenzondag 6 juli 2008 @ 06:57
quote:
Op zondag 6 juli 2008 06:51 schreef kraakvandaal het volgende:

[..]

Je bent geweldig.
Dat weet ik
kraakvandaalzondag 6 juli 2008 @ 06:59
quote:
Op zondag 6 juli 2008 06:57 schreef Morwen het volgende:

[..]

Dat weet ik
Volgende keer zet ik er een disclaimer bij.
santaxzondag 6 juli 2008 @ 07:07
Edit: oeps ik reageerde voordat ik zag dat dit topic al 2 pagina's heeft

Hoera voor de sperzieboon dan maar
kraakvandaalzondag 6 juli 2008 @ 07:14
Toch vind ik snijbonen veel beter smaken, door de molen ermee en een heerlijke smaak hebben ze.
HaverMoutKoekjezondag 6 juli 2008 @ 20:37
quote:
Op zondag 6 juli 2008 05:33 schreef Morwen het volgende:
deksel op de pan voor ongeveer 20 minuten laten koken.
20 minuten? Dan heb je sperziebonensoep. 10 max.
Mijn moeder maakte ze altijd met spekjes en tomaat, maar ik vind ze 'kaal' ook overheerlijk
lies1947woensdag 9 juli 2008 @ 11:13
grieks: uitje en pepertje glazig bakken in olijfolie, peper en erbij, blikje gepelde tomaten en daar de boontjes gaar in koken
Fruitywoensdag 9 juli 2008 @ 20:49
Suasje van: zoete ketjap, kokos, pindakaas, ketchup, pepertje of sambal.
Nieuwschierigwoensdag 9 juli 2008 @ 21:00
Haal een doorregen runderriblab van 800 gram bij de slager er braad die in 500 gram boter in een uurtje of 6 bijna zwart. Doe de jus over de niet te dunne bonen en je hoeft nooit geen knoflook , sambal of andere buitenlandse kost meer.
Wazigheidwoensdag 9 juli 2008 @ 21:07
Je kunt stomen ipv in het water koken, dan gaat er heel wat minder smaak verloren (geldt voor alle groenten).
Of je zou het langzaam kunnen koken (volgens mij heet dit stoven?) in 1cm water, wat olijfolie, zout, peper, knoflook en bonenkruid (dat heet niet voor niets zo ) en eventueel wat provencaalse kruidenmix, zorg dat je het water helemaal laat verdampen ipv het af te gieten.
Oeh ik krijg er spontaan zin in
Black_Tulipdinsdag 9 december 2008 @ 19:35
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 21:00 schreef Nieuwschierig het volgende:
Haal een doorregen runderriblab van 800 gram bij de slager er braad die in 500 gram boter in een uurtje of 6 bijna zwart.
Wat een verspilling van het vlees

Ik heb nu sperziebonen op staan met tijm, rozemarijn en bieslook. Eens kijken of het helpt of dat het toch weer een slappe hap is..
Trustendinsdag 9 december 2008 @ 20:03
-laat maar-

[ Bericht 96% gewijzigd door Trusten op 09-12-2008 20:14:11 ]
Filiassi_Janedinsdag 9 december 2008 @ 20:34
TVP: Mijn moeder kookt heel vaak sperzieboontjes (of spercieboontjes?), maar zij kookt ze altijd helemaal dood. Heel het water is groen en de bonen kun je niet groen meer noemen. Dan vind ik ze niet te eten. Laatst had ze, op mijn advies, de boontjes niet zo lang gekookt en ik vond ze een stuk lekkerder. Helaas kookte ze de boontjes de keren erna weer veel te lang

Dus met de tips hier kan ik de boontjes toch nog lekker maken, iig als ik ze zelf kook.

Wij hebben trouwens nooit de boontjes door de midden gebroken, alleen de topjes eraf... maakt het veel uit voor de smaak of is het een gewoonte?
Black_Tulipdinsdag 9 december 2008 @ 21:49
quote:
Op dinsdag 9 december 2008 19:35 schreef Black_Tulip het volgende:

[..]

Wat een verspilling van het vlees

Ik heb nu sperziebonen op staan met tijm, rozemarijn en bieslook. Eens kijken of het helpt of dat het toch weer een slappe hap is..
Nee, het was hem toch weer niet vrees ik.
Painted_Horsedinsdag 9 december 2008 @ 22:06
Ik zie al wat lekkere dingen er tussen staan die ik zeker ga proberen van de week.
Alleen nog hier een winkel zien te vinden die verse gemberwortel en Laos verkoopt.
Nieuwschierigdinsdag 9 december 2008 @ 22:59
quote:
Op dinsdag 9 december 2008 19:35 schreef Black_Tulip het volgende:

[..]

Wat een verspilling van het vlees
Zwart is de kleur na 6 uur sudderen, niet dat het aangebrand is. Alleen gecaramelliseerd.
Bovendien gaat het in eerste instantie niet om het vlees maar om de jus.
Black_Tulipdinsdag 9 december 2008 @ 23:05
quote:
Op dinsdag 9 december 2008 22:59 schreef Nieuwschierig het volgende:

[..]

Zwart is de kleur na 6 uur sudderen, niet dat het aangebrand is. Alleen gecaramelliseerd.
Bovendien gaat het in eerste instantie niet om het vlees maar om de jus.
Maar is het vlees dan nog wel lekker? En bij mij gaat het in eerste instantie toch echt om het vlees.
Tezzwoensdag 10 december 2008 @ 07:48
- in een salade: beetgaar koken met een bouillonblokje in het kookwater, oeper en zout erover en af laten koelen. Dan een rood uitje snipperen, een klodder mayo er bij en de koude boontjes er door scheppen.

- in de wok: wederom beetgaar koken met een bouillonblokje, dan in hete olie een ui in ringen fruiten met een gesnipperd knoflookteentje erbij, de boontjes erbij, wat zeezout en paprikapoeder een afblussen met een scheut ketjap manis.

- In een ovenschotel. De bobotie van Knorr Wereldgerechten smaakt prima en boontjes passen hier prima in.

- Traditioneel: beetgaar koken in weinig water met een bouillonblokje, water afgieten, kruiden erbij (peper, zout, nootmuskaat, paprikapoeder). Dan een blokje roomboter en een theelepeltje suiker. Even opschudden en heerlijk smullen.
Doekesvrijdag 23 januari 2009 @ 23:29
quote:
Op woensdag 9 juli 2008 11:13 schreef lies1947 het volgende:
grieks: uitje en pepertje glazig bakken in olijfolie, peper en erbij, blikje gepelde tomaten en daar de boontjes gaar in koken
Dit lijkt me een goed plan. Ga ik proberen!
Lipsvrijdag 23 januari 2009 @ 23:36
Ik heb 't topic niet gelezen, enkel de OP, maar ik heb wel iets! Is voor ongeveer 4 personen denk ik.

500 - 750 gram boontjes
4 tomaten
1 bosje lenteuitjes
1 teentje knoflook
3 eetlepels (olijf)olie
2 thelepels Provencaalse kruiden
zout en peper
scheutje citroensap of wijnazijn

maak de sperzieboontjes schoon (eventueel een keer doorbreken),
Dompel de tomaten tegenover de steelaanzet circa 10 seconden in kokend water en laat ze onder de koude kraan schrikken (voor als je lui bent: stop ze een uur in de diepvries en dan onderdompelen in kokend water) en ontvel ze.
Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes.
Snijd de lenteuitjes in ringetjes en houd het blanke en groene gedeelte apart.
Snipper de knoflook.
Kook de boontjes in 10 - 15 minuten in water met wat zout en laat ze uitlekken.
Verhit de olie en laat de kruiden de knoflook en het blanke deel van de bosuitjes kort fruiten.
Voeg de boontje en de tomaten toe, breng op smaak met peper en zout en een scheutje citroen of wijnazijn.
Laat regelmatig omschuddend goed doorverwarmen.
Bestrooi met het groen van de lenteuitjes.
mrnewbeewoensdag 28 januari 2009 @ 14:42
Ziet er lekker uit, maar wacht alsjeblieft tot het weer sperziebonenseizoen is! Die taaie, geïmporteerde Egytpische bonen die nu worden verkocht zijn niet te eten...
MinderMutsigwoensdag 28 januari 2009 @ 14:49
quote:
Op vrijdag 23 januari 2009 23:36 schreef Lips het volgende:
-knip-
Klinkt lekker maar 10-15 minuten koken en dan ook nog wokken? Dan heb je snot.
Als ik ze alleen kook dan vind ik 10 minuten al te lang, boontjes moeten wel een beetje een bite hebben. Vijf minuutjes voorkoken is lang zat als je er daarna nog andere dingen mee gaat doen. In de wok met de tomaat e.d. gaart het immers ook nog door.
Cat-astrophewoensdag 28 januari 2009 @ 15:53
quote:
Op woensdag 28 januari 2009 14:42 schreef mrnewbee het volgende:
Ziet er lekker uit, maar wacht alsjeblieft tot het weer sperziebonenseizoen is! Die taaie, geïmporteerde Egytpische bonen die nu worden verkocht zijn niet te eten...


En dan is er ook nog een gigantisch verschil tussen de supermarkt bonen en de vers uit de moestuin geplukte spercieboontjes. Ik ben nu mijn diepvries voorraad aan het opeten maar het smaakt echt niet hetzelfde als vers.
mrnewbeewoensdag 28 januari 2009 @ 16:00
quote:
Op woensdag 28 januari 2009 15:53 schreef Cat22 het volgende:

[..]



En dan is er ook nog een gigantisch verschil tussen de supermarkt bonen en de vers uit de moestuin geplukte spercieboontjes. Ik ben nu mijn diepvries voorraad aan het opeten maar het smaakt echt niet hetzelfde als vers.
Doe maar sjiek!
Lipswoensdag 28 januari 2009 @ 17:36
quote:
Op woensdag 28 januari 2009 14:49 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Klinkt lekker maar 10-15 minuten koken en dan ook nog wokken? Dan heb je snot.
Als ik ze alleen kook dan vind ik 10 minuten al te lang, boontjes moeten wel een beetje een bite hebben. Vijf minuutjes voorkoken is lang zat als je er daarna nog andere dingen mee gaat doen. In de wok met de tomaat e.d. gaart het immers ook nog door.
Ik geloof dat ik ze 10 minuten toch wel had gekookt, en ze hoeven niet meer zo lang in de wok. Ik vind dingen ook snel 'te gaar' maar vond het hier meevallen. Maar ieder z'n eigen variatie natuurlijk