Dat jongetje in het AD ís Bram
![]()
![]()
kweenie of ie het doet, je moet je registreren om er te kunnen kijken.
Bram op het aanrecht koffie zetten
![]()
en het artikel
Onderhoud huishoud- apparatuur loont
Door Erik Bogaards
Een gemiddeld gezin heeft voor duizenden euro's aan apparatuur in huis staan. Goed onderhoud loont.
Kluswinkel Handyman zette wat handige tips op een rijtje.
Goedkoop of duurkoop
Duurdere apparaten van de bekende merken kosten meer, maar hebben ook belangrijke voordelen. De kwaliteit is vaak beter, de garantietermijn is vaak langer en de service soms beter. Bovendien zijn ze energiezuiniger en onderdelen blijven langer leverbaar. Ook blijft een apparaat met een mooi ontwerp langer in gebruik. Op de lange termijn kan een duurder apparaat dus voordeliger uitpakken.
Repareren of vernieuwen?
Elektronica laten repareren, klinkt bijna ouderwets. Vaak kan het niet meer, of is het lastig om te achterhalen wat een reparatie gaat kosten. Je kan een prijsopgave laten maken, maar daarvoor vragen veel winkeliers onderzoekskosten. En dan is de stap naar een nieuwe TV of koelkast snel een stuk aantrekkelijker.
Vaak kunt u met de verkoper afspreken dat u een nieuw apparaat in die zaak koopt als de reparatie te duur uitvalt. Sommige verkopers nemen de onderzoekskosten dan voor eigen rekening. Bovendien kan het de moeite lonen om na te gaan of u nog recht heeft op garantie. Op grond van de wet moet een product namelijk zolang meegaan als u er redelijkerwijs van mag verwachten. Dat geldt dus ook na het verstrijken van de garantietermijn. Op de website
www.staiksterk.nl leest u meer over de rechten van consumenten.
Onderhoud
Veel apparaten zijn niet dol op stof en vocht. Gebruik daarom een uitgewrongen natte doek om vlekken te verwijderen. Een handig schoonmaakmiddel dat veel leed kan voorkomen is een spuitbus met perslucht. Zo komt u ook op plaatsen waar u met en borstel niet kunt komen, zoals een toetsenbord van de computer.
Bovendien kunt u voor het overige onderhoud het beste een rooster maken.
ELKE MAAND
Vaatwasautomaat
Filter reinigen tegen verstopping en vervuiling
Koffiezetapparaat
Ontkalken (ook de Senseo en de waterkoker)
Stofzuiger
Zak en filter controleren
ELK KWARTAAL
Wasmachine
Pluizenfilter schoonmaken
Oven/magnetron
Wanden reinigen
Afzuigkap
Filters vervangen of reinigen
EENS PER JAAR
Scheerapparaat
Mesjes vervangen
DVD/CD-speler
Met reinigings-disc vuil en stof verwijderen
Printer
Binnenwerk schoonspuiten met perslucht
Levensduur wasmachine
Volgens de kenners moet een wasmachine makkelijk 10 jaar mee kunnen gaan. Van kalk hebben de apparaten nauwelijks last. In de eerste plaats zorgen de watermaatschappijen ervoor dat het water minder hard is. Bovendien worden er aan moderne wasmiddelen stoffen toegevoegd die kalkaanslag voorkomen. Als de aanwijzingen op de verpakking aanhoudt, heeft u geen extra antikalkmiddel voor de wasmachine nodig. Bovendien zijn de wasmiddelen nu zo goed dat ze ook prima werken bij lage temperaturen. Probeer dus zo veel mogelijk op 40°C te wassen.
Als het wasresultaat toch tegenvalt komt dat in negen van de tien gevallen door een verstopt zeepbakje. Dat probleem is makkelijk op te lossen door het bakje onder de kraan uit te spoelen. Net als het reinigen van het pluizenfilter. In de handleiding staat hoe dat moet.
De vaatwasser is gevoelig
Na de uitvinding van het wiel is deze hulp in de huishouding een goede tweede vondst van vernuft. Maar het is een gevoelig apparaat met verschillende pompen. Die kunnen door etensresten verstopt raken. Daarom zit er een filter in en die moet om de 30 wasbeurten worden schoongemaakt. Wie niet voorspoelt en de grove etensresten verwijdert, zal dat vaker moeten doen. Ook de gaatjes van de sproeiarmen slibben langzaam dicht. De remedie is eenvoudig: prik de gaatjes voorzichtig open.
Wie slim is koopt trouwens geen drie-in-een blokjes, maar los poeder, zout en glansspoelmiddel. Dat is beter te doseren, goedkoper en het droogt beter.
Watervrees Senseo
Het mooie apparaat van Philips en Douwe Egberts heeft het land snel veroverd. Zo snel, dat heel wat huishoudens al aan een tweede Senseo toe zijn. Ook dit is namelijk een gevoelig apparaat. De interne onderdelen houden niet van water, terwijl dat wel nodig is om koffie te zetten. Doe het reservoir dus niet te vol en controleer voor het gebruik of de coffee pads niet beschadigd zijn. Eén korrel koffie kan tot acute verstopping leiden. Experimenteren met losse koffie en filterpapiertjes of filterhouders, is ook niet aan te raden. Als het apparaat lekt, of het deksel gaat niet open, dan kan de padhouder verstopt zijn. Ontstop dan het gaatje in het midden van de padhouder door het onder de kraan te houden en gebruik eventueel een borstel of een speld.
Was alle losse onderdelen (padhouders, koffie-uitstroomgedeelte, plateau, opvangbakje en reservoir) regelmatig. Dat kan in de vaatwasser. Ontkalk de Senseo eens in de drie maanden. Raadpleeg daarvoor de handleiding.
Stofzuiger: nieuwe zakken
Helaas belandt al het stof dat het apparaat opzuigt niet in de zak. Na verloop van tijd kan het zich ophopen in het motorhuis waardoor de motor of de ventilator defect raakt. Gebruik daarom regelmatig nieuwe zakken en de voorgeschreven filters. Dit om ervoor te zorgen dat de stofzuiger en de maximale zuigkracht heeft en schone lucht uitblaast. De meeste motoren verslijten na zo'n 500 tot 1.000 uren gebruik. Afhankelijk van het model kan het de moeite waard zijn om de stofzuiger een onderhoudsbeurt te geven door een gespecialiseerde monteur.
Het boekje: 'Zo goed als nieuw, de praktische onderhoudsgids voor alle apparaten in je huis', is voor 7,95 euro verkrijgbaar bij onderdelenwinkel Handyman, tel. 076 - 593 93 00