abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_26448348
registreer om deze reclame te verbergen
Je kunt gerust stellen dat de mens al sinds hij stenen kon bewerken hij deze nieuw verworven vaardigheden ook gebruikte om zijn soortgenoten te straffen. Naartmate de mens technisch ontwikkelde vond hij ook steeds nieuwe en vernuftiger manieren uit om extreme pijn of een langzame dood te bewerkstellingen. Martelen, wie is er niet groot mee geworden? Wij wel in ieder geval.

Vanaf het oude Egypte tot aan de Abu Ghraib gevangenis in Irak, of Baghdad Central Detention Center zoals je tegenwoordig moet zeggen, er is geen periode in de geschiedenis waarin we ons vernuft niet gebruikt hebben om nog inventiever te martelen.

Het toebrengen van zoveel mogelijk geestelijk en lichamelijk lijden moet wel enorm tot voordeel strekken gezien de hoeveelheid tijd en energie we er als mensheid aan besteden.

Martelen associëren we ook met de middeleeuwen. Dat is tamelijk terecht aangezien dit een tijd was waarin marteling tot een ambacht werd verheven. Vooral tijdens de inquisitie (1231-1542), maar ook zeker daarna, bereikte het martelen een bloedig hoogtepunt in Europa, zowel wat betreft aantallen slachtoffers als verschillende manieren waarop.

Het topic is bedoeld om wat van deze methoden uiteen te zetten en te bespreken.

De Peer

De naam van dit werktuig is afgeleid van zijn vorm. Het apparaat had een schroefmechanisme waardoor men de twee of drie 'schillen' van de peer langzaam tot een maximum kon spreiden. zie afbeelding. De peer werd in de mond, het rectum of bij vrouwen in de vagina ingebracht. Meestal als straf voor seksuele uitspattingen maar werd ook gebruikt voor godslasteraars en afvallige geestelijken. De achterliggende gedachte was zondaars te straffen op de plek waar de zonde begaan was.De kattenklauw

De naam van dit instrument is ook weer afgeleid van waar het op lijkt, de klauw van een katachtige. Het metalen ding heeft enkele lange en scherpe klauwen. Het werd gebruikt om het vlees van slachtoffers kapot te trekken. Terwijl gespreid opgehangen trok men de kattenklauw door de borst, buik, rug of andere delen om het slachtoffer stukje bij beetje uiteen te scheuren.De Stoel

Tijdens de inquisitie waren er talrijke uitvoeringen van 'de stoel'. Het gezamenlijke kenmerk was dat of de rugleuning, de armleuningen, de zitting, de voetensteun of een combinatie daarvan bedekt was met scherpe spijkers. Het slachtoffer werd vervolgens met verstelbare ijzeren beugels en of leren riemen vastgemaakt. Door de beugels of riemen aan te draaien kon men het slachtoffer met meer kracht in de spijkers drukken. De zitting van de stoel was van metaal zodat deze verhit kon worden.De Garrotte

Dit apparaat dankt zijn Spaanse naam omdat het in Spanje werd geperfectioneerd en het daar de officiële executiemethode werd. Het bleef in gebruik tot aan 1975 toen de laatste Spaanse executie plaatsvond. (een jonge student die achteraf onschuldig bleek).
De methode van het instrument is zeer oud. In de primitiefste vorm bestond het uit een paal in de grond en een stuk touw om rond de nek van het slachtoffer te binden.
De Spaanse Garrotte had een metalen kraag waarmee het slachtoffer met de nek aan de balk werd vastgezet. Vervolgens werd de schroef in de balk langzaam aangedraaid zodat het slachtoffer langzaam stikte en uiteindelijk de nek gebroken werd.[ Bericht 0% gewijzigd door NorthernStar op 23-04-2005 05:52:51 ]
pi_26449022
Ga eens naar het martelmuseum in amsterdam; als je vanaf het CS rechtdoor loopt zit het nét aan de overkant, ergens verstopt tussen de souvenirwinkels en casino's. 3 Verdiepingen met de meest gruwelijke martelwerktuigen, écht iets voor een verloren zaterdagmiddag...

Overigens waren er wel ergere manieren van martelen - zeker tijdens de inqusitie - maar ik heb nog niet ontbeten dus zal het daar maar niet over hebben
A smell can bring you back in memory so hard, it hurts.
-
Ik was een kind hoe kon ik weten - dat het voorgoed voorbij zou gaan...
-
pi_26449070
Middeleeuwse straffen dat waren nog eens straffen

Deze mag toch zeker niet ontbreken
De GuillotineDe guillotine of valbijl is een instrument waarmee een ter dood veroordeelde snel en zonder kans op misslaan onthoofd kan worden.

De guillotine is vooral bekend van de Franse Revolutie. Maar al hiervoor bestonden er soortgelijke machines. De guillotine is uiteindelijk vernoemd naar Joseph Ignace Guillotin (1738 - 1814), die voorstelde de guillotine als standaard executiemethode te gebruiken. Ironisch genoeg was Guillotin een fel tegenstander van de doodstraf. Hij hoopte dat de guillotine een tussenstap was op weg naar een volledige afschaffing van de doodstraf.

In de tijd voor de guillotine werd de doodstraf in Frankrijk op verschillende manieren voltrokken, afhankelijk van de sociale status van de veroordeelde. Arme veroordeelden werden vaak gevierendeeld, rijkere veroordeelden konden een pijnlozere manier kopen.

Tijdens de Franse Revolutie ontstond er behoefte aan een instrument om in grote aantallen doodvonnissen te kunnen voltrekken zonder onderscheid te maken naar de sociale status van veroordeelde. De guillotine voldeed hieraan, en al snel stond in elke stad een guillotine op het marktplein. Op 25 april 1792 was Nicolas Jacques Pelletier het eerste slachtoffer van de guillotine. In totaal zijn er naar schatting tijdens de Franse Revolutie tienduizenden mensen onder de guillotine gestorven; mogelijk in Parijs alleen al ongeveer 40.000, waaronder de Franse koning Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie-Antoinette.

De guillotine was ontworpen om de executie zo humaan en pijnloos te laten verlopen. De veroordeelde werd op zijn buik op een bank gelegd, met zijn nek tussen twee houten blokken met een spleet erin waardoorheen het mes kon vallen. Vanaf zeven meter hoogte werd het mes losgelaten, dat door de spleet in de houten blokken en de nek van de veroordeelde naar beneden viel. Het hoofd van de veroordeelde rolde in een mand die klaarstond.

Het onthoofden zelf duurde slechts een fractie van een seconde. Beweringen van artsen dat het vervolgens wel 30 seconden kon duren voordat de hersenen het bewustzijn verloren (en dus dat het helemaal geen snelle, pijnloze dood was), werden vanaf het begin genegeerd. (De moderne medische wetenschap heeft hierover een andere opvatting: iedereen bij wie totaal geen doorbloeding van de hersenen meer optreedt verliest na enkele seconden (maximaal ca. 10) het bewustzijn.) De executies op de pleinen hadden een grote publiciteitswaarde: grote aantallen mensen volgden de executies die in het openbaar plaatsvonden.

De guillotine is later ook door andere landen gebruikt: onder andere in Nazi-Duitsland met als bekend slachtoffer de Nederlander Marinus van der Lubbe. De laatste executie met de guillotine vond plaats in Marseille op 10 september 1977, toen de moordenaar Hamida Djandoubi werd onthoofd.
Bron Wikipedia

Wel bizar dat je dus nadat je hoofd afgehakt is het nog 10 seconden bewust meemaakt volgens de moderne medische wetenschap. Lijkt me een vreemde gewaarwording
pi_26449111
registreer om deze reclame te verbergen
Woei NS! Hulde!!

Er moet btw nog ergens een befaamd topic van yvonne zijn met de sinistere naam: middeleeuwse martelwerktuigen. Daar staat vast ook nog wel het één en ander in
pi_26449341
quote:
Op zaterdag 23 april 2005 09:49 schreef MrX1982 het volgende:

Wel bizar dat je dus nadat je hoofd afgehakt is het nog 10 seconden bewust meemaakt volgens de moderne medische wetenschap. Lijkt me een vreemde gewaarwording
Walgelijk idee...
pi_26449430
Was er - in tegenstelling tot de garrotte - ook geen martelwerktuig die ook je armen en benen e.d. trachtte op te rekken?
Dan zat je niet, maar lag je erop. Weet iemand hoe dit apparaat heet?
pi_26449444
registreer om deze reclame te verbergen
Je hebt in Londen een soort van horror museum dat gaat over de middeleeuwse martelingen...weet de naam niet meer. Was interresant, maar als je ziet wat ze in die tijd deden uitvoeren...verschrikkelijk gewoon
  zaterdag 23 april 2005 @ 10:30:21 #8
7380 Treinhomo
Bring me Edelweiss
pi_26449472
quote:
Op zaterdag 23 april 2005 10:26 schreef Natalie het volgende:
Was er - in tegenstelling tot de garrotte - ook geen martelwerktuig die ook je armen en benen e.d. trachtte op te rekken?
Dan zat je niet, maar lag je erop. Weet iemand hoe dit apparaat heet?
Da's de pijnbank.

Mike Pence and ISIS are both homophobic,
but Mike doesn't throw gay men off the roof
so he is better
this isn't that hard, people !
  zaterdag 23 april 2005 @ 10:32:53 #9
4283 nietzman
Geen zin meer.
pi_26449504
De guillotine is natuurlijk geen martelwerktuig, daar het ontworpen is om mensen zo snel mogelijk om het hoekje te helpen.

Een martelwerktuig is altijd nog een werktuig wat mensen zoveel mogelijk wil martelen zónder dat ze er meteen dood aan gaan.
Ik ga naar huis.
pi_26449586
vroeger werd er mogelijk ook deze martelmethode gehanteerd: de schuldige werd vastgebonden boven groeiend bamboe, met de rug naar onder, of andersom. bamboe groeit heel hard en scherp dus na een tijdje groeide het bamboe dwars door de schuldige heen.
  zaterdag 23 april 2005 @ 10:51:06 #11
7380 Treinhomo
Bring me Edelweiss
pi_26449675
Wat 't ook goed deed in die tijd: de rat in een kooitje.
Benodigdheden:
 • Lijdend voorwerp. (de gemartelde)
 • Meewerkend voorwerp. (de rat)
 • Kooi. (zonder bodem)
 • Gloeiende kolen.  Modus operandi: de gemartelde werd op een bank vastgebonden, de kooi (met daarin de rat) werd op de buik geplaatst en vervolgens werden er hete kooltje bovenop de kooi gelegd, zodat 't de rat te heet werd boven de voeten en deze er als de sodemieter tussenuit trachtte te naaien. En wat is in deze opstelling de weg van de minste weerstand ?
  Juist ja; de buik van het slachtoffer...

  Eet smakelijk.
 • Mike Pence and ISIS are both homophobic,
  but Mike doesn't throw gay men off the roof
  so he is better
  this isn't that hard, people !
  pi_26449943
  quote:
  Op zaterdag 23 april 2005 10:26 schreef Natalie het volgende:
  Was er - in tegenstelling tot de garrotte - ook geen martelwerktuig die ook je armen en benen e.d. trachtte op te rekken?
  Dan zat je niet, maar lag je erop. Weet iemand hoe dit apparaat heet?
  De Pijn- of Rekbank

  De rekbank is een van de meest gebruikte instrumenten. Variaties ervan werden al in het oude Egypte en Babelonië gebruikt.

  De rekbank had vaak rollers met ijzeren priemen waarop het slachtoffer werd neergelegd, aan het ene uiteinde vastgebonden aan de handen, aan het andere met de voeten.

  Zo vastgebonden werd men over een periode van dagen langzaam uitgerekt. Sommige verslagen maken melding van slachtoffers die uiteindelijk tot 30 centimeter of meer werden opgerekt, het resultaat van systematische dislocatie van elk gewricht in het lichaam, wat met luide plop-geluiden gepaart ging.  Terwijl het slachtoffer zo lag werden soms legio andere martelingen uitgevoerd. Met gloeiende tangen werden tepels, tong, oren, neus en geslachtsorganen afgeknipt of getrokken. Voordat het slachtoffer uiteindeijk stierf werden de darmen via een opening in de buikwand op een wikkel gedraaid. Om de ziel dichter bij god te brengen werden er kruizen in het vlees van de veroordeelde gebrand.

  Ja zo krijg je wel een betrouwbare bekentenis.
    zaterdag 23 april 2005 @ 11:13:46 #13
  50634 Houniet
  ik ruik vet lekker
  pi_26449991
  tering he, ben blij dat ik dit niet heb meegemaakt
    zaterdag 23 april 2005 @ 11:17:45 #14
  110737 Jim.Beam
  Manwhore Lion
  pi_26450052
  quote:
  Op zaterdag 23 april 2005 10:51 schreef Treinhomo het volgende:
  Wat 't ook goed deed in die tijd: de rat in een kooitje.
  Benodigdheden:
 • Lijdend voorwerp. (de gemartelde)
 • Meewerkend voorwerp. (de rat)
 • Kooi. (zonder bodem)
 • Gloeiende kolen.
 • Hoe creatief kan je zijn

  De straffen op schepen in de 16de eeuw waren ook niet de minst geringe, vooral Nederlanders stonden erom bekend de meest onmenselijke dingen te verzinnen. Mooiste is nogwel het kielhalen natuurlijk.
  pi_26450084
  Ja en weet je er misschien ook meer?
    zaterdag 23 april 2005 @ 11:25:55 #16
  110737 Jim.Beam
  Manwhore Lion
  pi_26450214
  quote:
  Op zaterdag 23 april 2005 11:19 schreef sexylexy het volgende:
  Ja en weet je er misschien ook meer?
  Ik geloof bij stelen van de scheepsvoorraad werden de handen aan de mast vastgezet met een mes. De messen gingen dus door de handen heen als bij bv een kruisiging. De dief mocht gewoon weer vrijkomen, maar dat moest hij dan wel op eigen initiatief doen. Voor hem dus de keuze met een snelle snok ervan af te zijn, of soms dagenlang wrikken totdat er in je handpalm een zo'n groot gat was ontstaan dat heel 't mes met de handgreep erdoor heen kon
  pi_26451237
  Treinhomo & NS,

  Ah bah, jakkie. Ben blij dat ze dat tegenwoordig niet meer doen. Dan zou ik toch echt kiezen voor een kogeltje door mijn bol ofzo.
  Brr... Die tekening ook!
    zaterdag 23 april 2005 @ 12:24:03 #18
  3936 ThE_ED
  engu twiekur
  pi_26451308
  Was een chinese methode niet ook iemand vastbinden o een bak met aarde waarin bamboescheutjes groeien?

  Verder een rat op je buit en dan een kom eroverheen zetten en die verhiiten; knaagt ie zich door je heen.
  pi_26451329
  Ja die bamboemethode had ik al verteld.
    zaterdag 23 april 2005 @ 12:25:51 #20
  3936 ThE_ED
  engu twiekur
  pi_26451348
  quote:
  Op zaterdag 23 april 2005 12:25 schreef sexylexy het volgende:
  Ja die bamboemethode had ik al verteld.
  Oh, sorry, ja het is ook maar zo'n kort stukje natuurlijk
    zaterdag 23 april 2005 @ 12:29:55 #21
  39145 Aventura
  Relax, het is maar Fok
  pi_26451432
  De ijzeren maagd : dit was een levensgroot scharnierend lichaamsmodel met langs binnenkant venijnige ijzere punten wanneer de ijzeren maagd zich sloot werd het slachtoffer doorboord maar niet gedood.

  pi_26451602
  Aventura... wat gruwelijk....
  pi_26451672


  Nog een plaatje mbt het 'betere' rek-, strek- en pletwerk..
    zaterdag 23 april 2005 @ 12:41:54 #24
  39145 Aventura
  Relax, het is maar Fok
  pi_26451685
  Ja, werd voornamelijk gebruikt voor vrouwen die van overspel of hekserij werden beschuldigd. Ach ja, in sommige landen komen overspelige vrouwen er nog steeds bekaaid vanaf (gestenigd worden, bijvoorbeeld).
  pi_26451769
  Stenigen, geplet worden onder een steen, je gezicht die bewerkt wordt met stenen.. daar hebben we ook een plaatje van. Verschrikkelijk hoe ze mensen toetakelden!

  abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  Forum Opties
  Forumhop:
  Hop naar:
  (afkorting, bv 'KLB')