abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_27574798
quote:
Op woensdag 1 juni 2005 10:50 schreef Doekes het volgende:
Ik heb gisteren vier barbecuepakketten gekregen!
En nu zijn we natuurlijk benieuwd wat er in zit
  donderdag 2 juni 2005 @ 13:48:09 #127
72470 Doekes
Medisch wonder
pi_27575675
quote:
Op donderdag 2 juni 2005 13:23 schreef funkyskunkie het volgende:

[..]

En nu zijn we natuurlijk benieuwd wat er in zit
Het zijn eenpersoonspakketjes. Elk pakketje bevat:

1 hamburger
1 karbonade
1 wurst
1 stokje met vlees waar ik de naam niet van weet (maar is wel lekker)
3 stokjes saté

Ik hoorde dat het morgen 28 graden wordt, dus dan gaan de pakketjes er aan, denk ik...
Het leven is geen krentenbol...
Volg de pijlen.
I am the Lizard King. I can do anything.
  donderdag 2 juni 2005 @ 19:25:15 #128
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_27585977
Voor de vegetariers, ik heb een BBQ kookboek van deze meneer http://www.barbecuebible.com/ en die heeft een aantal hoofdstukken over het BBQ'en van groente en fruit.

Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
  donderdag 2 juni 2005 @ 19:26:38 #129
34163 Pikkebaas
Corporate Overlord
pi_27586015
quote:
Op donderdag 2 juni 2005 12:11 schreef Jessi het volgende:
Krieltjes in de schil even voorkoken (net gaar dus, ze moeten niet uit elkaar vallen...)
Dan eventjes 'marineren' in een mengsel van olijfolie, bieslook & knoflook. Aan een spiesje rijgen met wat je ook maar lekker vindt (champignons, spek, paprika, ui, feta...) en op de bbq leggen tot ze een beetje bruin worden. Mjam.
Tip : rijg ze niet aan stokjes maar aan rozemarijn-twijgjes !! (wel de blaadjes er af halen) Krijg je een heerlijk rozemarijn aroma aan je eten !!
Wien Neerlandsch bloed in de aders vloeit,
Van vreemde smetten vrij,
pi_27963742
Wij gaan bbq-en zondag en ik ben benieuwd of er nog mensen zijn die wat lekkere salade recepten hebben. Wij bbq-en sinds vorig jaar op zo'n betonnen ding. Werkt perfect
Inspiratieloos!
pi_27965028
quote:
Op woensdag 15 juni 2005 20:53 schreef it_was_me het volgende:
Wij gaan bbq-en zondag en ik ben benieuwd of er nog mensen zijn die wat lekkere salade recepten hebben. Wij bbq-en sinds vorig jaar op zo'n betonnen ding. Werkt perfect
Voor de koriander liefhebbers maak ik eigenlijk altijd een salade van kleine tomaatjes, koriander en rode ui. Tomaatjes kapot knijpen, rode uien snipperen en koriander fijn hakken. Met aardig wat rode wijn azijn en heel klein beetje olijfolie mengen. Op smaak brengen met peper, zout en klein beetje suiker. Zorg dat je een behoorlijke hoeveelheid rode ui neemt, ongeveer 2 delen tomaat en 1 deel ui! Maak de salade even met de lunch klaar, dan is hij tegen het diner het lekkerst. De ui is dan zacht en zoet/zuur en de koriander smaak zit lekker in de tomaatjes. Goed bij de grillsmaak van het bbq-en!
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
pi_27997127
Zaterdag BBQ!!
  donderdag 16 juni 2005 @ 21:22:56 #133
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_27997228
quote:
Op donderdag 16 juni 2005 21:20 schreef Sandstorm_81 het volgende:
Zaterdag BBQ!!
Het weer zal er idd wel naar zijn. Maar wat is op zo'n warme dag nu echt lekker op en rond de BBQ?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  donderdag 16 juni 2005 @ 21:24:18 #134
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_27997266
quote:
Op donderdag 16 juni 2005 21:22 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Het weer zal er idd wel naar zijn. Maar wat is op zo'n warme dag nu echt lekker op en rond de BBQ?
Ik zou zeggen, kijk eens rond in dit topic
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
  † In Memoriam † donderdag 16 juni 2005 @ 21:25:45 #135
43556 miss_dynastie
pi_27997309
quote:
Op woensdag 15 juni 2005 20:53 schreef it_was_me het volgende:
Wij gaan bbq-en zondag en ik ben benieuwd of er nog mensen zijn die wat lekkere salade recepten hebben. Wij bbq-en sinds vorig jaar op zo'n betonnen ding. Werkt perfect
Pastasalade. Met een tomaatje, groene paprika, handje mais, beetje curry, beetje mayo, creme fraiche, kaas, ham en een scheutje azijn. Heerlijk
  donderdag 16 juni 2005 @ 21:41:55 #136
3498 Barb
Graduated Fool
pi_27997867
quote:
Op woensdag 15 juni 2005 20:53 schreef it_was_me het volgende:
Wij gaan bbq-en zondag en ik ben benieuwd of er nog mensen zijn die wat lekkere salade recepten hebben.
Zakje krielaardappeltjes met schil 10 minuutjes koken, af laten koelen, grote krieltjes in stukjes snijden.
Uitje snipperen, verse bieslook fijnknippen, mengen met een klodder mayo en kerriepoeder naar smaak. Krieltjes er doorheen scheppen en nog even terug in de koelkast zodat het lekker koud wordt.
When it goes I feel the crush
When I rush it hits me
  donderdag 16 juni 2005 @ 22:23:27 #137
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_27999383
Krieltjes altijd met kruidenboter, he...!

Ook lekker: maïskolfjes even voorkoken, en in alufolie met een klodder kruidenboter op de bbq...

Ik ga ff spitten in mijn files!
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_27999415
Krieltjes. Hop, aardappels poffen op de bbq!
  donderdag 16 juni 2005 @ 22:26:29 #139
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_27999494
Voor de veggies, uit mijn (nog niet voltooide) Cartabestand.

Aubergine met geitenkaas en honing, gegrillde

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Groente
Bron: Frans Huits
Kenmerken:

* Ingrediënten
(6 personen) - 6 plakken aubergine van 2 cm dik - olijfolie - zout, peper - 6 plakjes zachte geitenkaas van 2 cm dik - 1 el verse rozemarijnnaaldjes - 6 tl vloeibare honing - 100 gr waterkers - 40 gr licht geroosterde pijnboompitten.

* Bereiding
Bestrooi de plakken aubergine met zout, laat ze in een vergiet ca 30 minuten uitlekken, spoel ze af en dep ze droog. Bestrijk de aubergine aan beide kanten met wat olijfolie en bestrooi ze met de rozemarijnnaaldjes. Rooster de plakken aan "n kant in een paar minuten gaar en draai ze om. Leg de plakjes geitenkaas erop, sprenkel er een beetje honing over en rooster ze nog een paar minuten. Schik de blaadjes waterkers en de plakjes aubergine op een schaal en strooi er de pijnboompitten over.

-------------------------------------------------------------------------

Auberginespies met krielaardappeltje

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Groente
Bron: Tina de Vries
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 aubergine
16 krieltjes in de schil
100 gram gedroogde tomaatjes op olie
3 takjes verse basilicum
vers gemalen peper
16 cherrytomaatjes
4 spiesen

* Bereiding
1. Snijd de aubergine in de lengte in 6 dunne plakken. Halveer de plakken. Bestrooi ze met zout en laat ze 20 minuten liggen.
2. Kook ondertussen de krieltjes bijna gaar. Laat ze uitlekken in een vergiet.
3. Pureer de gedroogde tomaatjes, met aanhangend olie, samen met de basilicumblaadjes in een keukenmachine tot een pasta. Breng op smaak met peper.
4. Dep de plakken aubergine droog. Bestrijk ze met het tomatenmengsel. Rol elke plak stevig op.
5. Rijg afwisselend de auberginerolletjes, de krieltjes en de cherrytomaatjes aan de spiezen.
6. Bestrijk de spiezen rondom met olijfolie. Laat ze in circa 10 minuten rondom bruin roosteren op de hete barbecue.

-------------------------------------------------------------------------

Barbecue, vegetarische

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: Vegetarisch
Type: Groente
Bron: Berbera
Kenmerken:

* Ingrediënten
Halloumi
olijfolie
balsamica azijn
beetje tijm
spaans pepertje
brood
tomatensalade

- Druivenblad
stukje feta of geitenkaas
Peper
olijfolie
laurierblad
balsamico

- Aubergine of courgetteplak
olie
knoflook.
madras of olijfolie
peterselie etc.

- krielaardappeltjes
tofu,
olie
satésaus.


* Bereiding
Er zijn toch genoeg vegetarische varianten te bedenken voor de barbecue zonder die vreselijke vlees-imitaties.
- Halloumi lekker marineren in een beetje olijfolie, balsamica azijn, beetje tijm, spaans pepertje, enkele minuutjes om en om grillen en serveren met brood en een lekkere tomaten salade.
- Druivenblad vullen met stukje feta of geitenkaas. Peper, olijfolie, laurierblad, balsamico erbij doen. Dichtvouwen en lekker grillen.
- Aubergine of courgetteplakken insmeren met olie + knoflook. Grillen en bestrooien met de madras of wat olijfolie, peterselie etc.
- Geblancheerde krielaardappeltjes aan een sateprikker, evtl om en om met tofu, inkwasten met olie en serveren met sate saus.


-------------------------------------------------------------------------

Courgette van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: Vegetarisch
Type: Groente
Bron: Wouter
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 courgette
knoflook
olijfolie
zeezout
provençaalse kruiden

grote paddestoelen zullen het ook wel goed doen, als je ze eerst met de onderkant (steeltje eraf) even legt, en dan omdraait en er een klontje kruidenboter op laat smelten...

* Bereiding
vandaag ben ik de eerste die de plakken courgette aanprijst :-)

snijd een courgette in lengterichting in plakken van +/- 0.75 cm, goed
insmeren met gehakte knof, olijfolie, zeezout en provencaalse kruiden.

Ik vond het heeeeel erg lekker, maar niet als vleesvervanger ;-)

-------------------------------------------------------------------------

Erwtjespapillottes met spek van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: Vlees
Type: Groente
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
750 g erwten in de dop
100 g gerookt spek
1/2 kleine kropsla
2 dl droge witte wijn
boter
peper
zout
aluminiumfolie


Tip: In plaats van peulerwten kunt u ook diepvrieserwten gebruiken. Reken hiervoor 100 gr per persoon.

* Bereiding
Maak 4 zakjes (van ± 20 X 20 cm) van aluminiumfolie.
Dop de erwten, was ze en verdeel ze over de zakjes.
Snijd het spek in dunne reepjes.
Maak de sla schoon en snijd ze in dunne sliertjes.
Verdeel het spek en de sla over de zakjes, giet er de witte wijn over en voeg wat peper en zout toe.
Plaats bovenop een klontje boter en rol de zakjes stevig dicht.
Leg de zakjes ongeveer 15 minuten op de barbecue en serveer ze bij vleesgerechten.

Lekker met gebarbecued vlees

-------------------------------------------------------------------------

Fire-roasted Mediterranean Vegetables

Menugang: Barbecue
Keuken: Mediterraans
Soort: -
Type: Groente
Bron: Ainsley Harriott
Kenmerken:

* Ingrediënten
2 rode paprika
2 gele paprika
1 aubergine
3 kleine courgettes
2 rode uien in dikke ringen

Marinade:
2 gekneusde tenen knoflook
1 lepel gehakte basilicum
1 lepel gehakte peterselie (geen krul!)
250 ml olijfolie
zout, peper

* Bereiding
Meng alle ingrediënten voor de marinade in een schaal.
Snij de paprika in kwarten en verwijder zaad. Snij de aubergine in stukken van 1 cm, snij de courgette in plakken.
Doe paprika, courgette en uien in de schaal en marineer, zet eventueel een uurtje weg. Doe op het laatste moment de aubergines erbij (anders absorberen ze teveel olie).
Barbecue ze voor 6-8 minuten. Draai af en toe en kwast in met de marinade, tot ze zacht en mooi gekleurd zijn.
Eventueel nog op smaak brengen met zout en peper.

Je kan ze warm van de BBQ serveren, of af laten koelen en dan met een beetje citroensap of balsamico besprenkelen voor een salade, of verwerken in een "loaf" voor een picknick, de volgende dag. Ongelooflijk kleurig, heerlijk smakelijk!

-------------------------------------------------------------------------

Grilled corn on the cob

Menugang: Barbecue
Keuken: Mexico, Texas, Tex-Mex
Soort: -
Type: Groente
Bron: Frans Huits
Kenmerken:

* Ingrediënten
(6 stuks) 6 jonge maïskolven, schutbladeren en draden verwijderd - 150 gr zachte boter - zout - 75 gr geraspte cheddarkaas - aluminiumfolie.

* Bereiding
Bestrijk de maïskolven met boter en bestrooi ze met zout en kaas. Verpak elke kolf afzonderlijk in een dubbele laag aluminiumfolie. Leg de pakjes 15-20 cm boven de houtskool en rooster ze 15-20 minuten tot de maïs gaar en de kaas gesmolten is. Keer ze elke 3-4 minuten. Variatie: Snijd de maïskolf in plakken van ca 3 cm en rooster de plakken 10-15 minuten. Bestrijk ze na het roosteren met kruidenboter en serveer ze met de rest van kruidenboter.

-------------------------------------------------------------------------

Groente met knoflooksaus, geroosterde

Menugang: Barbecue
Keuken: Mediterraans
Soort: Sausjes
Type: Groente
Bron: Cas Spijkers
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 doosje kerstomaatjes
1 sjalotje
1 teentje knoflook
4 dl dragonazijn
1 theelepel suiker
1 laurierblad voor de knoflooksaus
1 bol knoflook
2 dl olijfolie
4 blaadjes verse basilicum
versgemalen peper
zout
1 aubergine
1 courgette
1 flinke venkelknol
1 rode paprika
1 gele paprika
1 potje pesto
olijfolie

* Bereiding
Barbecuen gebeurt van oudsher op een rooster boven een houtskoolvuur, er zijn tegenwoordig echter steeds meer barbecues te koop die op lavasteen worden gestookt. Deze zijn een stuk makkelijker te bedienen, maar de specifieke houtskoolsmaak ontbreekt bij de gerechten.

Was voor de garnering de kerstomaatjes en ontvel ze. Pel het sjalotje en de knoflook en snijd ze in plakjes. Doe sjalot en knoflook in een pan met dragonazijn, suiker en laurier en breng dit aan de kook. Laat de azijn 20 minuten zachtjes koken. Laat dit afkoelen. Doe de tomaatjes in een glazen pot, giet de afgekoelde azijn met kruiden erop en laat ze 1-2 dagen staan.
Bak voor de knoflooksaus de hele bol knoflook ongepeld in de olijfolie en laat hem op laag vuur 1 uur garen. Druk de gare knoflook uit de teentjes en pureer ze in de blender met een scheut van de olie, peper en basilicum. Klop er met de garde zoveel olie door dat de saus de gewenste dikte heeft en voeg peper en zout naar smaak toe.
Steek de barbecue bijtijds aan of verhit de grill.
Snijd de groenten in ½ cm dikke plakken, halveer de paprika's in de lengte.
Roer de pesto en de olijfolie door elkaar en bestrijk de groenten ermee. Rooster ze op de barbecue of onder de grill goudbruin. Begin met de groenten met de langste gaartijd, in dit geval venkel, rooster daarna aubergine, courgette en paprika's. Draai ze na 3 minuten 180 graden zodat er een mooi ruitpatroon ontstaat. Keer ze en rooster de andere kant op dezelfde manier.
Verdeel de groenten op een grote schaal en garneer met de kerstomaatjes. Serveer de saus in een apart schaaltje erbij. Geef stokbrood of een aardappelgerecht bij deze groenteschotel.


-------------------------------------------------------------------------

Groente van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Groente
Bron: Emilia
Kenmerken:

* Ingrediënten
30 vleestomaten
een handvol verse dragonblaadjes
2 citroenschillen
olijfolie
vers gemalen peper
aluminiumfolie

2 courgettes
1 aubergine
3 rode uien
3 witte uien
olijfolie
provencaalse tuinkruiden
zout en peper

* Bereiding
de dragonblaadjes fijnsnipperen
de citroenschil afraspen
de alumiumfolie in 30 stukken verdelen die zo groot zijn, dat je de tomaten er straks in kan verpakken. De stukjes alufolie invetten met wat olie.

Per tomaat:
de tomaat in plakken snijden.
De plakken bestrooien met wat dragon
De tomaat terug in zijn vorm stapelen
Op een stuk alufolie leggen.
Een klein beetje citroenrasp erover, een tl olijfolie en verse peper uit de molen.
Het pakketje dichtvouwen.
Ga zo door tot alle tomaten verwerkt zijn.

De overige groenten in schijven snijden. Marineren in olijfolie met gemengde tuinkruiden en zout en peper.

Bereiden:
5 minuten op de barbecue (af en toe keren)


---------

Ca 1,5 uur van te voren maken
Afdekken, bewaren in koeling

-------------------------------------------------------------------------

Groente van de barbecue, gemarineerde

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Groente
Bron: Femke
Kenmerken:

* Ingrediënten
Groentes zoals paprika, aubergine, courgette

Marinade:
2 tenen knoflook
1 lepel basilicum
1 lepel peterselie
2.5 dl olijfolie
zout en peper

* Bereiding


-------------------------------------------------------------------------

Groentespitjes tandoori van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Groente
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
2 lepels tandoorikruiden Silvo
1,5 dl yoghurt
1 courgette in blokjes
1 bakje champignons
1 bakje kerstomaatjes
1/2 aubergine in blokjes
2 lepels olijfolie
1 geraspt ui

* Bereiding
Rijg de groenten aan spiesjes.
Vermeng de olijfolie met de ui, de tandoorikruiden en de yoghurt en bestrijk de groentespiesjes ermee.
Laat de smaken ± 3 uur intrekken.
Laat ze op het rooster in ± 5 minuten gaar worden.

-------------------------------------------------------------------------

Kerstomaatjes met AHA - vulling

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: Vegetarisch
Type: Groente
Bron: Zwarte Poedel
Kenmerken:

* Ingrediënten
- 30 kerstomaatjes
- kruidenkaas
- augurkjes
- peper
- basilicum
- olie

* Bereiding
Snipper de augurk en meng ze met de kruidenkaas, kruiden. Snij het hoedje van de kerstomaatjes los en ontpit ze.Vul ze met het augurkmengsel. Doe de gevulde kerstomaten aan spiezen en smeer ze in met olie.Doe ze op de barbecue tot de kerstomaatjes zacht zijn.

Dit recept is zelfbedacht


-------------------------------------------------------------------------

Maïskolven

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Groente
Bron: Frans Huits
Kenmerken:

* Ingrediënten
(4 stuks) - 4 maïskolven met schutbladeren*2 - zout - 100 gr boter - ½ el paprikapoeder (mild) - ¼ tl chilipoeder - ¼ tl gemalen komijn - ¼ tl gemalen koriander.

* Bereiding
Kook de maïskolven met schutbladeren in ruim kokend water met zout ca 12 minuten en laat ze uitlekken. Vermeng de boter met het paprikapoeder, chilipoeder, de komijn, koriander en zout. Laat de maïskolven iets afkoelen, vouw de schutbladeren terug, wrijf de maïskolven met de gekruide boter in en vouw de bladeren weer om de maïskolven. Rooster de maïskolven op de barbecue nog ca 15 minuten. Soms zijn maïskolven met schutbladeren niet verkrijgbaar. U kunt dan de maïskolven na het voorkoken met de gekruide boter inwrijven, in een stuk aluminiumfolie verpakken en ze in het folie nog ca 15 minuten op de barbecue roosteren.

-------------------------------------------------------------------------

Maïskolven Californië style

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Groente
Bron: Frans Huits
Kenmerken:

* Ingrediënten
4 grote maïskolven met schutblad - 150 gr ongezouten roomboter - zout, versgemalen peper - barbecue.

* Bereiding
Bind de maïskolven met schutbladeren met een stukje touw dicht en laat ze ca 1 ½ uur in een emmer met koud water onder staan. Steek de barbecue aan. Haal de maïskolven uit het water en laat ze goed uitlekken. Leg de kolven met schutbladeren ca 30 minuten op de barbecue, de maïs wordt zo in z'n eigen jasje gaar gestoomd. Verwijder voor het serveren de schutbladeren en het stronkje. Rol de maïskolven door de boter en bestrooi ze met zout en peper. Serveer ze met servetten of maïskolfvorkjes. Geef er geroosterd vlees of kip bij, bijvoorbeeld geroosterde kippenboutjes. Bij de traditioneel Amerikaanse bereidingswijze van maïskolven worden de schutbladeren wel verwijderd. Kook de maïskolven in kokend water met zout en 1 el suiker in ca 12 minuten gaar. Of stoom de maïskolven in het mandje van een stoompan boven een laagje kokend water in ca 10 minuten gaar. Lekkere bijgerechtjes hierbij zijn: Potato fritters (gefrituurde aardappelschilletjes): boen de aardappelen schoon en haal er met een dunschiller lange dunne slierten schil af. Frituur de schillen kort in heet frituurvet tot ze mooi krokant zijn. Kruidenboter: meng 150 gr zachte boter met zout, peper, 1 geperst teentje knoflook, 1 el fijngesneden bieslook, 2 el fijngesneden peter-selie, 1 fijngeprakte hardgekookte eidooier en 25 gr geraspte Parmezaanse kaas. Yoghurtdip: roer in een kom 1 potje Bulgaarse yoghurt (125 ml), 1 el limoensap (bijv. Sicilia), ½ in ringetjes gesneden groene peper en 2 el korianderblaadjes tot een sausje. Breng het pittig op smaak met Worcestershiresaus (Lea en Perrins).

-------------------------------------------------------------------------

Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_27999638
Dutch-mama!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  donderdag 16 juni 2005 @ 22:30:37 #141
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_27999659
quote:
Op donderdag 16 juni 2005 22:30 schreef Oblivion het volgende:
Dutch-mama!
Prompt sloeg de database ff op tilt
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_27999682
-wow-
quote:
Keuken: -
Hehehe. Grappig.
  donderdag 16 juni 2005 @ 22:31:32 #143
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_27999686
quote:
Op donderdag 16 juni 2005 22:24 schreef skiczukie het volgende:
Krieltjes. Hop, aardappels poffen op de bbq!
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_27999728
quote:
Op donderdag 16 juni 2005 22:31 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

[afbeelding]
Ehh? Niet mee eens? Snap je smile niet.
  donderdag 16 juni 2005 @ 22:33:46 #145
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_27999765
quote:
Op donderdag 16 juni 2005 22:31 schreef skiczukie het volgende:
-wow-
[..]

Hehehe. Grappig.
(offtopic)
onwijs leuk progje, dat Carta! Kan je een massa recepten in kwijt en je kan ze sorteren. En nog gratis ook!
(ontopic)

Ik wil de vlees-bbq-recepten ook wel posten, maar dan heb ik meteen een probleem met de kersverse modder-eter hier wegens veel te lange postings
Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
  donderdag 16 juni 2005 @ 22:35:16 #146
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_27999811
quote:
Op donderdag 16 juni 2005 22:32 schreef skiczukie het volgende:

[..]

Ehh? Niet mee eens? Snap je smile niet.
Om het goed te maken: voor de volgende recepten mag jij gewone piepers gebruiken, ik neem wel krieltjes

Aardappel in folie met geroosterd ei en kaviaar

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Aardappel
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
8 stevige grote aardappels
olie
zout
8 eieren
1/2 pakje boter
worcestersaus
kaviaar


* Bereiding
Eieren die in de as van de barbecue zijn geroosterd, hebben een heel aparte smaak. Probeert u het maar eens.
Prik de eieren met een eierprikker 1 maal en leg ze ± een half uur in de warme as van het smeulende barbecuevuurtje.
U heeft na deze tijd een hard eitje, dat smakelijk is met gewoon wat zout of dat ook kan dienen als vulling voor de aardappelen in folie, die eveneens in de as zijn geroosterd.

Borstel de aardappelen onder stromend water goed schoon en droog ze met keukenpapier.
Prik elke aardappel 3 keer met een vork in.
Besmeer de aardappelen met een kwastje met wat olie en besprenkel ze met zout en peper.
Leg iedere aardappel op een stukje dubbel gevouwen aluminiumfolie en wikkel dit goed dicht.
Leg de pakketjes ± 1 uur in de hete as van de houtskool. Draai ze enkele malen om, tot de aardappelen zacht zijn. De aardappelen moeten door en door gaar zijn.
Leg de eieren een half uurtje na de aardappelen in de barbecue as.
Roer de boter in een kommetje zacht.
Hak de geroosterde eieren fijn en voeg die samen met wat druppeltjes worcestershiresauce bij de boter.
Vouw de pakketjes aardappel open, maak met een mes een kruisgewijze inkeping en druk deze met de vingers ietsje open.
Vul de aardappelen met de eiboter en schep er een lepeltje zwarte (nep)kaviaar over.
Serveer meteen.

-------------------------------------------------------------------------

Aardappels gepoft

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Aardappel
Bron: Frans Huits
Kenmerken:

* Ingrediënten
(6 stuks) 6 geboende middelgrote aardappels - zout, peper - 1 ¼ dl zure room - 2 geperste teentjes knoflook - 6 fijngehakte groene olijven - 4 stukjes aluminiumfolie.

* Bereiding
Kook de aardappels in ruim water met zout ca 20 minuten. Laat ze uitlekken en wikkel elke aardappel in aluminiumfolie. Leg de aardappels tussen de hete houtskool en pof ze in ca 15 minuten verder gaar. Klop een sausje van de zure room, zout, peper, de knoflook en de olijven. Kruis de aardappels aan de bovenkant in en schep er een lepel saus op. Sauzen bij gepofte aardappelen: A) vermeng 1 ½ dl crème fraîche met 2 tl mosterd, zout, peper, 1 geperst teentje knoflook en 2 el fijngesneden bieslook. B) vermeng 1 ½ dl crème fraîche met 1 tl kerriepoeder, zout, peper en 1 el fijngesneden koriander. C) vermeng 1 ½ dl crème fraîche met 1 in blokjes gesneden ontvelde tomaat, 1 el kappertjes, 1 el pesto en 5 in stukjes gesneden zwarte olijven.

-------------------------------------------------------------------------

Aardappels met bacon en zure room, gepoft

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Aardappel
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
3 lepels zure room
2 lepels bieslook
4 grote aardappels
3 lepels olie
zout
peper
3 plakjes uitgebakken bacon gesnipperd

* Bereiding
Meng de zure room met de bieslook.
Borstel de aardappelen onder stromend water goed schoon en droog ze af met keukenpapier. Prik elke aardappel 3 keer met een vork in. Besmeer ze met een kwastje met wat olie en strooi er zout en peper over.
Leg elke aardappel op een apart, dubbelgevouwen stukje aluminiumfolie en wikkel de pakketjes goed dicht. Leg ze dan ongeveer 1 uur in de hete as van de houtskool, waarbij u ze nu en dan omdraait.
Neem de pakketjes, als de aardappelen door en door gaar zijn (de vork moet er moeiteloos in kunnen prikken), uit de as en maak ze open.
Maak met een mes een kruisgewijze inkeping in de aardappelen, druk deze met de vingers ietsje open en vul ze met het bieslook-zure- roommengsel.
Bestrooi met de gesnipperde bacon en serveer meteen.

-------------------------------------------------------------------------

Aardappelspiesjes 1 van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Aardappel
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
750 g kleine krieltjes
zout
1 dl olijfolie
1 takje tijm
3 tenen knoflook
grof zeezout

* Bereiding
Kook de krieltjes in water met zout in ± 12 minuten beetgaar en laat ze afkoelen.
Verwarm de olijfolie ± 15 minuten zachtjes met de tijm en de knoflook.
Laat dit afkoelen en bewaar het op kamertemperatuur.
Steek de krieltjes op dubbele spiesjes en rooster ze in ± 10 minuten goudbruin; keer ze halverwege.
Bestrijk ze tijdens het roosteren regelmatig met de geurige olie en bestrooi ze voor het serveren met zeezout.

-------------------------------------------------------------------------

Barbecue, Amerikaanse

Menugang: Barbecue
Keuken: Amerika (VS)
Soort: Groente
Type: Aardappel
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
4 grote aardappels
2 Granny Smith appels
1 bakje Johma Amerikaanse coleslaw (450 g)
4 hamburgers
4 ijsbergslabladeren
6 eetlepels knoflookmayonaise (Calvé)
6 eetlepels volle kwark

* Bereiding
Was de aardappels.
Prik ze in met een satéprikker of vork.
Kook de ca. 15 minuten.
Schil de appels en snij ze in stukjes.
Schep de appel stukjes door de coleslaw.
Giet de aardappels af en wikkel ze in aluminiumfolie.
Leg ze op de barbecue.
Bak de hamburgers in ca. 8 minuten gaar op de barbecue.
Was de ijsbergsla en verdeel over vier borden.
Schep in het midden de coleslaw.
Roer een sausje van de mayonaise met de kwark.
Breng op smaak met zout en peper.
Leg de hamburgers en aardappels op de borden en serveren met het sausje.

Wijnadvies: Rosé Grenache

-------------------------------------------------------------------------

Hamtaartjes van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: Vlees
Type: Aardappel
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
2 aardappels
zout
6 plakken schouderham
6 plakken jonge kaas
6 sneetjes witbrood
boter
4 lepels mangochutney

* Bereiding
Kook de aardappels in water met zout in ± 15 minuten beetgaar.
Giet ze af en laat ze uitdampen.
Steek met een uitsteekvorm 6 cirkels uit de plakken ham, 6 uit de kaas en 6 uit de sneetjes brood.
Snijd de aardappels in dunne plakken.
Bestrijk de broodcirkels aan één kant met boter.
Maak stapeltjes van brood, ham, 1 1/2 theelepel chutney, 4 plakjes aardappel, 1 1/2 theelepel chutney en kaas.
Steek ze eventueel vast met een satéstokje en rooster ze kort op de hete barbecue tot de kaas iets gesmolten en het brood licht gekleurd is.

-------------------------------------------------------------------------

Krielspies van de barbeque

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: Vegetarisch
Type: Aardappel
Bron: Zwarte Poedel
Kenmerken:

* Ingrediënten
- 500 gr beetgare krielen
- 2 dl olijfolie
- 1 el rozemarijn
- peper
- paar tenen knoflook, 5 minuten gekookt


* Bereiding
Krieltjes en knoflook 1 uur marineren in olie en peper, rozemarijn. Krielen om en om met de tenen knoflook aan stokjes rijgen en op de barbequen bakken tot de knoflook zacht is.

Dit recept is zelfbedacht


-------------------------------------------------------------------------

Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
pi_27999813
quote:
Op donderdag 16 juni 2005 22:33 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

(offtopic)
onwijs leuk progje, dat Carta! Kan je een massa recepten in kwijt en je kan ze sorteren. En nog gratis ook!
(ontopic)

Ik wil de vlees-bbq-recepten ook wel posten, maar dan heb ik meteen een probleem met de kersverse modder-eter hier wegens veel te lange postings
Doe je het toch in stukjes?
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  donderdag 16 juni 2005 @ 22:37:40 #148
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_27999907
quote:
Op donderdag 16 juni 2005 22:35 schreef Oblivion het volgende:

[..]

Doe je het toch in stukjes?
Is een optie.

Beginnen we met kip...

Ajam besengèk/ajam kuning, eventueel barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: Indië, Indonesië
Soort: -
Type: Kip
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
ketumbar
djinten
kemirie
laos
kuncit
knoflook
rode spaanse peper
sjalot
trassi
gula djawa
air asam
santen
sereh
daun djeruk purut
zout

* Bereiding
Kip insmeren met zout en asem, bumbu fruiten, santen erbij en kip gaarsudderen, eventueel nagrillen of barbecue-en.

-------------------------------------------------------------------------

Ajam boemboe roedjak van oost Java

Menugang: Barbecue
Keuken: Indië, Indonesië
Soort: -
Type: Kip
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
kemirie
knoflook
sjalot
laos
lombok merih
trassi
gula djawa
sereh
daun djeruk purut
zout
ketjap eventueel
kip
zout
asem
santen

* Bereiding
Bumbu: kemiri, knoflook, sjalot, laos, lombok merih, trassi, gula djawa, sereh, daun djeruk purut, zout en eventueel ketjap.
Kip insmeren met zout en asem, bumbu fruiten, santen erbij en kip gaarsudderen, eventueel nagrillen of barbecue-en.

-------------------------------------------------------------------------

Ajam panggang boemboe roedjak

Menugang: Barbecue
Keuken: Indië, Indonesië
Soort: -
Type: Kip
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
500 gr kip in stukken
2 à 4 Spaanse pepers
2 gesnipperde uien
2 teentjes knoflook
4 cm sereh
1/4 blok santen
2 dl water
zout

Kruiden:
1 tl trassie
2 schijfjes laos

* Bereiding
Meng de kruiden door de uien, de Spaanse pepers en de knoflook en wrijf ze fijn.
Kook de kip met de santen, sereh, zout en het kruidenmengsel in 2 dl water tot ze bijna gaar is.
Rooster de kip nu boven een houtskoolvuurtje gaar.

U kunt in plaats van het houtskoolvuur ook een grill of oven gebruiken.

-------------------------------------------------------------------------

Ajam sapit

Menugang: Barbecue
Keuken: Indië, Indonesië
Soort: -
Type: Kip
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 kip
4 rode en 2 witte uien
trassie
1/4 kelapa-goreng
1/2 tl ketumbar
1/4 tl djinten
2 rode lomboks
1/4 blok santen
suiker
asem
evt. zout

* Bereiding
Maak de kip goed schoon en snijd hem open.
Kook hem zachtjes, eventueel met wat zout.
Maak alle kruiden fijn tot een papje en doe dit samen met het kwart blikje santen in de kip.
U mag het ook goed inwrijven, wel zorgen dat u alles gelijkmatig verdeelt.
Verder opkoken tot de kip droog wordt.
Knijp de kip tussen twee bamboestokjes en rooster hem zo boven een houtskoolvuurtje.

-------------------------------------------------------------------------

Ananaskip kiss-kiss, geroosterd, van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Kip
Bron: Ainsley Harriott
Kenmerken:

* Ingrediënten
6 grote kipfilets
225 g ananas
2 a 3 lente-uitjes in dunne ringen
3 lepels fijne suiker
cayennepeper
zout
zwarte peper

* Bereiding
Indien verse ananas wordt gebruikt: snij de boven- en onderkant eraf, zet de vrucht rechtop en snij in 6-8 parten. Leg de parten met de schil omlaag op een plank en snijd het vruchtvlees los.
Week houten satéprikkers 30 minuten in water.

Maak in het dikste deel van de kip een snee zodat er een zakje ontstaat.
Laat de ananas uitlekken en bewaar het sap. Hak de ananas fijn en meng met de lente-uien, zout en de peper. Doe dit in de kip. Zet vast met prikkertjes.
Meng het sap met de suiker en los de suiker op laag vuur op in het sap. Breng dan aan de kook tot er nog maar 4 lepels over zijn en roer de cayenne erdoor.
Rooster de kip in 10 minuten halfgaar, strijk het ananasglazuur erover en rooster nog 10 minuten.

-------------------------------------------------------------------------

Army Barbecued Chicken

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Kip
Bron: Astrid Veltman

Kenmerken:

* Ingrediënten
50 pound kip
1,5 pound gehakte uitjes
16 ounce gesmolten boter of margarine
1 quart azijn
3 quart water
2 cups worcestersaus
3 quarts ketchup
3/4 cup mosterd
3 cups bruine suiker
6 lepels zout
1thl zwarte peper

* Bereiding
(voor een heel grote groep!!!)

Step 1: Was de kip onder stromend water, droog af, doe in bakjes, dek af en zet weg tot stap 7
Step 2: Bak de uien in 1 cup boter of margarine
Step 3: Voeg azijn, water, worcestersaus, ketchup, mosterd, bruine suiker, zout en peper bij de uien.
Step 4: Breng al roerend aan de kook
Step 5: Dim de hitte, sudder 10 minuten
Step 6: Roer de rest van de boter erbij
Step 7: Giet de saus over de kip, bedek en laat 2 uur in de koelkast marineren
Step 8: Giet kip af, bewaar marinade tot stap 10
Step 9: Doe de kip in een licht ingevette pan (?!?)
Step 10: Rooster minstens 1 1/2 uur of tot het gaar is, smeer 2-3 keer in met marinade gedurende die tijd. Na het laatste insmeren moet de kip nog minstens 20 minuten bakken!

-------------------------------------------------------------------------

Barbecued Chicken

Menugang: Barbecue
Keuken: Amerika (VS)
Soort: -
Type: Kip
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 gespleten braadkip
witte azijn
5 thl zout
2 thl mosterdpoeder
2 thl knoflookpoeder
2 thl gekneusde zwarte peper
2 thl ve-tsin
1 thl gekneusde tijmblaadjes
1 thl selderijzout
1/2 thl gemalen gedroogde citroenschil

* Bereiding
Ik laat de kip een goed uur in de koelkast staan alvorens ik hem op de Weber (met kolen en "hickory"-hout).
Persoonlijk vond ik het iets te zout, maar de familie vond het prima. Volgende keer gebruik ik minder zout en knoflookpoeder en gebruik ik Lawry's Garlic Salt (met gemalen peterselie) waar ik toevallig dol op ben.

-------------------------------------------------------------------------

Besengeh tegal

Menugang: Barbecue
Keuken: Indië, Indonesië
Soort: -
Type: Kip
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 kip
1 theelepel ketoembar
1/4 theelepel djinten
2 teentjes knoflook
4 rode uien
koenjit
4 schijfjes laos
4 kemirienoten
1 theelepel trassi
2 rode lomboks
1 1/2 kopje santen
suiker en asemwater naar smaak
(zout)

* Bereiding
Maak alle kruiden fijn tot een smeuïg kruidenpapje en fruit dit in olie.
Voeg er een stukje serehstengel, djeroek poeroet blad, de santen en de kip bij en kook de kip in dit kruidenmengsel gaar.
Haal de kip uit het mengsel en rooster hem boven een houtskoolvuurtje (kan eventueel ook op gas of in de gril).
Zorg er voor dat de kruiden op de kip blijven.

-------------------------------------------------------------------------

Chicken fajitas (kipbarbecuerecept uit Texas)

Menugang: Barbecue
Keuken: Mexico, Texas, Tex-Mex
Soort: -
Type: Kip
Bron: Culinaria USA
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 kg kipfilet enkel
125 ml olie
60 ml limoensap
1 ui in dunne plakken
4 teentjes knoflook
2 a 3 jalapenopepers gehakt zonder pit
1 theelepel oregano
3 lepels gehakte koriander
1/2 theelepel zout
tortilla's tarwetortilla's

* Bereiding
Meng de ingredienten en marineer de kip 4 uur of een nacht.
Barbecue de kip gaar en snij in schuine repen.
Leg op warme tortilla's, eventueel met salsa of guacamole, en rol op.
Serveren met gegrillde halve rode uien, stroken geroosterde groene peper, salsa, guacamole, hete saus en zure room.

-------------------------------------------------------------------------

Chicken Tex-Mex

Menugang: Barbecue
Keuken: Mexico, Texas, Tex-Mex
Soort: -
Type: Kip
Bron: Frans Huits
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 schoongemaakte kip - 100 gr fijngehakt gerookt spek - 1 el verse fijngehakte rozemarijnnaaldjes - 3 teentjes knoflook - 1 ½ el chilikruiden - 2 tl geraspte citroenschil - 3 el olie.

* Bereiding
Verwijder met een keukenschaar de ruggengraat van de kip. Leg op een werkblad de kip met de borst naar boven zover mogelijk open. Sla de kip met een groot mes plat. Maak het vel van de borst en de poten los. Vermeng het spek, de rozemarijn, de uitgeperste knoflook, 1 el chilikruiden en 1 tl citroenrasp en verdeel dit mengsel onder de huid. Vermeng de olie met ½ el chilikruiden en 1 tl citroenrasp en wrijf de kip hiermee in. Leg de kip op het rooster van de gril en rooster de kip in ca 45 minuten goudbruin en gaar. Bestrijk de kip af en toe met in olie gedoopt takje rozemarijn. Serveer de kip met avocadodip.

-------------------------------------------------------------------------

Chickenwings

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Kip
Bron: Frans Huits
Kenmerken:

* Ingrediënten
(16 stuks) ½ dl Japanse sojasaus (Kikkoman) - 1 geperste teentje knoflook - 1 el versgeraspte gemberwortel - zout, peper - 2 tl honing - 1 el droge sherry - 2 el olie - 16 kippenvleugeltjes.

* Bereiding
Meng voor de marinade de sojasaus, knoflook, gember, zout, peper, honing, sherry en olie. Vermeng de kippenvleugels met de marinade en laat ze in de koelkast 1 nacht marineren. Rooster de kippenvleugels op de barbecue ca 30 minuten; draai ze regelmatig om.

-------------------------------------------------------------------------

Citroendrumsticks van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Kip
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
12 drumsticks
zout
peper
3 lepels olijfolie
2 lepels citroensap
1 lepel citroenrasp
2 lepels peterselie
tabasco

* Bereiding
Kook de drumsticks in ruim water met zout 10 minuten voor, zodat het vlees ook van binnen goed gaar wordt en laat ze daarna 10 minuten afkoelen.
Roer een marinade van de olie, het citroensap en de citroenrasp en doe er daarna de peterselie, de tabasco en peper en zout bij.
Schenk de marinade over de drumsticks en laat ze minstens een half uur marineren. Schep regelmatig om.
Steek de drumsticks met 3 stuks om en om aan 2 barbecuespiesen en rooster ze op de hete barbecue in ± 10 minuten goudbruin en gaar.
Bestrijk de kip tijdens het roosteren regelmatig met de marinade.

-------------------------------------------------------------------------

Cognac-kip

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Kip
Bron: Zwarte Poedel
Kenmerken:

* Ingrediënten
- 4 kippenbouten
- 150 cl cognac
- 150 cl sinaasappelsap
- 2 el citroensap
- scheut honing
- snuf zout
- 1 tl peper


* Bereiding
Maak een marinade en smeer de kippenbouten er mee in.
Zet de kippenbouten in de koeling en smeer regelmatig met de overgebleven
marinade in.
Minimaal 6 uur laten marineren.
Op de barbeque ermee!

Dit recept is zelfbedacht


-------------------------------------------------------------------------

Djedj misjwi (Syrisch) djedj kebabat (Marokkaans) kipbarbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: Midden-Oosten
Soort: -
Type: Kip
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
750 tv-sticks
1 lepel paprikapoeder
1 theelepel chilipoeder
1/2 theelepel tijm
1/2 theelepel marjolein
1/2 theelepel peper
1 theelepel zout
50 ml olie

* Bereiding
Marineer de kipkluifjes in de ingrediënten. Laat een nachtje staan.
Rijg de kip per 3 aan een stokje en barbecue.

Djedj misjwi is uit Syrië, djedj kebabat uit Marokko.

-------------------------------------------------------------------------

Kip-kerriesaté met mangosalsa

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Kip
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 bosuitje, in dunne ringetjes
½ rode paprika, in kleine stukjes
1 mango, geschild en in kleine stukjes
2 eetlepels fijngehakt korianderblad
1 eetlepel sinaasappelsap
3½ eetlepel olijfolie
peper
zout
tabasco
3 theelepels kerriepoeder
12 stokjes kipfiletsaté

* Bereiding
Schep de knoflook met de bosui, paprika, mango, koriander, sinaasappelsap, 1 eetlepel van de olie en peper en zout en tabasco naar smaak door elkaar.
Zet de salsa tot gebruik in de koelkast.
Roer het kerriepoeder met peper en zout naar smaak door de rest van de olie.
Bestrijk de kipfiletsatés ermee.
Rooster ze onder een hete grill of op een gloeiende barbecue rondom lichtbruin en in ± 7 minuten helemaal gaar.
Serveer de spiesjes met de salsa.
Lekker met gepofte aardappel en tomatensalade.

-------------------------------------------------------------------------

Kipfilet met komkommerfresh, geroosterde

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: Gerecht met salade/groente
Type: Kip
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
satéstokjes
3 eetlepels olijfolie traditioneel
2 eetlepels limoensap
mespunt gemalen komijn (Silvo)
2 theelepels gemalen koriander (Silvo)
2 teentjes knoflook
peper
zout
500 g kipfilet, in dikke lange repen
1 bak Bieze komkommerfresh
2 eetlepels fijngesneden muntblaadjes

* Bereiding
Leg de satéstokjes 30 minuten in een bakje met koud water.
Roer de olijfolie met het limoensap, de komijn, de koriander, 1 uitgeperst teentje knoflook en peper en zout naar smaak door elkaar.
Prik de repen kip zigzag aan satéstokjes en schenk de marinade erover.
Laat de kip minimaal 15 minuten marineren (langer is nog lekkerder).
Pers de rest van de knoflook boven de komkommerfresh uit en roer het met de munt erdoor.
Rooster de kipspiesen boven een gloeiende barbecue mooi bruin en gaar.
Serveer met de komkommerfresh.
Lekker met een gepofte aardappel.

Wijnadvies: Jean Balmont Rosé Syrah

-------------------------------------------------------------------------

Kippenboutjes met perziksalsa

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Kip
Bron: Frans Huits
Kenmerken:

* Ingrediënten
8 drumsticks - Voor de marinade: - 2 el sojasaus - 2 el droge sherry - 2 el olie - 1 limoen (schil fijn geraspt, sap uitgeperst) - 1 tl Chinees vijfkruidenpoeder (toko) - 1 uitgeperst teentje knoflook. Voor de perziksalsa: ½ verse groene peper - 15 gr verse koriander - 1 sjalotje - 1 klein teentje knoflook - 2 ½ cm verse gemberwortel - het sap van 2 limoenen - 4 perziken in blokjes - zout, peper - 1 el olie.

* Bereiding
Vermeng de ingrediënten voor de marinade en wrijf de drumsticks ermee in. Schenk de rest van de marinade over de drumsticks en laat ze ca 30 minuten staan. Grilleer de drumsticks op de barbecue in 15-20 minuten; keer ze regelmatig. Hak de groene peper, koriander, sjalot, knoflook en gember fijn en vermeng dit met de overige ingrediënten voor de perziksalsa. Serveer de salsa apart in een kom bij de drumsticks. Magnetronadvies: Laat de kip voorgaren: Prik het vel van de kip hier en daar met een vork in. Doe de kip met de marinade in een magnetronschaal en verhit die afgedekt ca 5 minuten op 525 Watt. bak de kip daarna in ca 5-10 minuten op de barbecue gaar.

-------------------------------------------------------------------------

Kipvleugeltjes van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: Amerika (VS)
Soort: -
Type: Kip
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
1/2 dl Japanse sojasaus
1 teentje knoflook
1 lepel geraspte gemberwortel
zout
peper
2 theelepels honing
1 lepel droge sherry
2 lepels olie
16 kippenvleugeltjes

* Bereiding
Meng voor de marinade de sojasaus, knoflook, gember, zout, peper, honing, sherry en olie.
Vermeng de kippevleugels met de marinade en laat ze in de koelkast 1 nacht marineren.
Rooster de kippevleugels op de barbecue ± 30 minuten; draai ze regelmatig om.

-------------------------------------------------------------------------

Murgh Masala Madras (kipcurry Madras)

Menugang: Barbecue
Keuken: India, Pakistan, Nepal
Soort: -
Type: Kip
Bron: Jeroen
Kenmerken:

* Ingrediënten
2 el. korianderpoeder
1 el. nigellapoeder
4 tl. garam masala
2-4 tl. chilipoeder
1 tl. kurkumapoeder
1 tl. vergemalen zwarte peper
1/2 tl. kaneel
1 el. limoen- of citroensap
250 ml. warm water
2 el. plantaardige olie
1 middelgrote, rode of gewone ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
4 tl. fijngeraspte gember
1 verse kip (1,25-1,5 kg.), in 8-12 stukken gesneden
3 grote rijpe tomaten, ontveld, in blokjes
2 tl. zout
2 el. fijngehakte verse korianderblaadjes


* Bereiding
1. De koriander, nigella, garam masala, peper en kaneel in een kom vermengen. het limoensap en 1,5 el. water toevoegen en dit alles tot een pasta roeren.

2. De olie in een stelpan verhitten. De uien, knoflook en gember op laag tot middelhoog vuur 4 min. fruiten. De kruidenpasta toevoegen en ongeveer 2 min. meebakken.

3. De stukken kip toevoegen en alles zodanig vermengen dat de pasta goed over de stukken is verdeeld. Dan ongeveer 5 min. bakken tot de kip van kleur veranderd.

4. De tomaten toevoegen en 2-3 min. laten pruttelen. Het zout en de rest van het warme water toevoegen en weer aan de kook brengen. Het vuur laag draaien en het gerecht al roerende 20-25 min. zachtjes laten doorkoken tot de kip gaar is.

5. De verse koriander toevoegen en 2 min. mee verwarmen. De kipcurry in een schaal overdoen en serveren.

-------------------------------------------------------------------------

Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
  donderdag 16 juni 2005 @ 22:40:13 #149
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_27999995
Hieronder suggesties wat je met een dood varken kan doen.

Hierna komt nog een rondje rund en een rondje lam/geit/schaap en dan hou ik me voorlopig effe kost (zeker een minuut of 5!).

Char siu slarolletjes

Menugang: Barbecue
Keuken: China
Soort: Groente
Type: Varken
Bron: Ainsley Harriott
Kenmerken:

* Ingrediënten
2 x 450 g varkensfilet
5 cm geschilde gemberwortel
1 gekneusde teen knoflook
2 lepels hoisinsaus
2 lepels donkere sojasaus
2 thl lichtbruine basterdsuiker
1 thl vijfkruidenpoeder
2 lepels zonnebloemolie
4-6 druppels rode kleurstof (eventueel)
2 lepels heldere honing

Om te serveren:
1/2 komkommer
6 lente-uitjes
1 flinke ijsbergsla (gebruik het hele blad)
12 lepels Chinese pruimensaus

* Bereiding
Char siu is het bekende Chinese rode geroosterde varkensvlees dat in vrijwel elk Chinees restaurant te krijgen is. Hier serveer ik het in zeer dunne plakjes, opgerold in knapperige lente-uitjes en komkommer.

Haal vet en velletjes van het vlees.
Rasp de gemberwortel en knijp het sap in een niet-metalen schaal, doe de rest van de marinade-ingrediënten erin. Laat het vlees 2 uur marineren.

Snij de komkommer in de lengte doormidden en schep het zaad eruit met een theelepel. Snij in de lengte in dunne reepjes van 7,5 cm. Halveer de lenteuitjes en snij in de lengte in heel dunne sprieten. Arrangeer dit met ijsbergslablad en een schaaltje pruimensaus op een bord.

Barbecue het vlees 20 minuten op medium-heet kolen, draai af en toe om en kwast ze regelmatig met de marinade. Als er helder sap uitkomt nadat je er met een prikker in prikt, is het klaar.
Snij het vlees in zeer dunne plakjes en stapel op een warm bord.

Vertel de eters dat ze een slablaadje moeten pakken en wat komkommer en lente-ui daarop moeten leggen en een plakje vlees, daarover pruimensaus, dan oprollen en eten!

-------------------------------------------------------------------------

Fricadeau, Engelse (Römertopf)

Menugang: Barbecue
Keuken: Groot-Brittannië
Soort: Römertopf
Type: Varken
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
750 varkensfricadeau
peper, zout
1 ui
1 eetlepel paneermeel
1 eetlepel boter
(komijn)
4 appels
citroensap
suiker

* Bereiding
Wrijf het vlees in met peper en zout en doe dit met de appels in schijfjes, besprenkeld met ruim citroensap, en de boter in de natgemaakte Römertopf.
Bestrooi de bovenkant met paneermeel en naar verkiezing met wat komijn.
Leg de deksel op de schotel, plaats hem in een koude oven, stel de oven in op 200C en smoor het vlees in eigen vocht in 2 uur gaar.
Giet het vocht in een pannetje.
Laat het vlees zonder deksel nog 10 minuten in de oven een bruin korstje krijgen.
Leng intussen het braadvocht met bouillon aan en bind het met bloem.

Als het vlees gaar is, zijn de appels tot moes gekookt. Maak de moes met suiker af en dien hem bij het gesneden vlees op.

-------------------------------------------------------------------------

Ham met cumberlandsauce van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: Sausjes
Type: Varken
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
4 dikke plakken gekookte achterham
olijfolie
3 gesnipperde sjalotjes
rasp van 1 citroen
rasp van 1 sinaasappel
2 lepels bessengelei
1,5 dl rode port
1 lepel wijnazijn
1 theelepel djahé
1/2 theelepel cayennepeper
sap van 1 citroen
sap van 1 sinaasappel
zout
peper

* Bereiding
Doe alle ingrediënten behalve ham en olie in een pannetje en verwarm het mengsel op een klein vuurtje. Zorg ervoor dat het sausje niet gaat koken.
Bestrijk de plakken ham met wat olijfolie, leg ze boven op het rooster van de barbecue en laat ze van onderen snel bruin roosteren. Keer ze niet.
Serveer de ham met een mandje knapperig brood en geef er de cumberlandsauce apart bij.

-------------------------------------------------------------------------

Hamblokjesspiesjes met zoetzure saus

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: Sausjes
Type: Varken
Bron: Allerhande
Kenmerken:

* Ingrediënten
500 g hamlappen
1 ui
3 lepels citroensap
3 lepels ketjap manis
1 teen knoflook
1/2 flesje chilisaus Calvé
227 g ananasstukjes op eigen sap blikje
1 lepel bruine basterdsuiker
1 lepel zonnebloemolie
zout
olie
8 satéstokjes

* Bereiding
Leg de satéstokjes 30 minuten in water.
Snij het vlees in blokjes van 1.5 cm.
Snipper het ui en doe met ketjap en citroensap in een kom, pers de knoflook erboven uit. Marineer het vlees hier 1 uur in. Rijg dan aan satéstokjes.
Doe in een pan de marinade, chilisaus, ananasstukjes met sap en ½ lepel basterdsuiker, breng al roerend aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken.
Grill of barbecue het vlees 10 minuten. Breng de saus op smaak met de rest van de suiker en zout.
Lekker met witte rijst en broccoli

-------------------------------------------------------------------------

Island ribs

Menugang: Barbecue
Keuken: Amerika (VS)
Soort: -
Type: Varken
Bron: Frans Huits
Kenmerken:

* Ingrediënten
(4-6 personen) 2 kg krabbetjes, in stukken van 1 of 2 ribben gesneden - Voor de marinade: - ½ dl azijn - 1 dl droge sherry - 1 el pimentpoeder - 5 cm geraspte gemberwortel - 5 el olijfolie - 2 el rozemarijn - zout, peper.

* Bereiding
Vermeng alle ingrediënten voor de marinade, marineer de krabbetjes hierin ca 5 uur en rooster de spareribs ca 45 minuten. Keer ze regelmatig en bestrijk ze met de marinade.

-------------------------------------------------------------------------

Saté kojoe manis tjina

Menugang: Barbecue
Keuken: Indië, Indonesië
Soort: -
Type: Varken
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
500 gr varkensvlees
1 ui
7 teentjes knoflook
2 dl santen van 1/8 blok
1 gemalen zoethoutstokje
satéstokjes
Kruiden:
1 el ketumbar
1/2 el djintan
1 tl peper
1 tl zout
1 tl nootmuskaat

* Bereiding
Pers de knoflook en snijd de ui fijn.
Vermeng de knoflook en ui met de kruiden en het zoethout.
Wrijf het in blokjes gesneden vlees in met ¾ van dit mengsel.
Prik het vlees aan de satéstokjes en rooster het.
Besprenkel het met de saus van santen en de rest van het kruidenmengsel.

-------------------------------------------------------------------------

Spareribs, gemarineerd (ook voor barbecue)

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Varken
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
2 kg spareribs
6 lepels limoensap
6 lepels sinaasappelsap
2 lepels sinaasappelmarmelade
1/2 lepel olie
2 lepels ketjap
1.5 theelepels ketjap
3 teentjes knoflook
1.5 theelepel djahe
¾ theelepels scherpe rode pepersaus

* Bereiding
Leg de spareribs in een grote pan met zoveel water dat ze net bedekt zijn. Breng op hoog vuur aan de kook en laat dan op laag vuur 10 minuten sudderen. Giet de spareribs af en zet ze opzij.
Klop in een schaaltje limoen- en sinaasappelsap, marmelade, olie, 2 lepels ketjap, knoflook, gemberwortel en rode pepersaus door elkaar. Doe de spareribs, als ze tot kamertemp zijn afgekoeld, erin en marineer 12-24 uur in de koelkast, keer ze regelmatig.
BARBECUE-EN: bewaar de marinade. Rooster ze 7,5-10 cm boven het vuur en bestrijk regelmatig met marinade. Reken 10 minuten per kant.
OVEN: verwarm voor op 200°. Leg de spareribs in een braadslee en bestrijk tijdens het bakken regelmatig met de marinade. Keer na 20 minuten.

Lekker met gepofte zoete aardappels en komkommersalade

-------------------------------------------------------------------------

Speenvarkenspareribs

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Varken
Bron: Martine Leslie-Simonis, USA
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 ½ kilo speenvarkenribben
1 kleine ui, in stukken gesneden
1 blaadje laurier
zout en peper

Marinade:
½ cup bruine suiker
½ cup suiker
2 eetlepels maïzena
1 cup tomatenketchup
? cup wijnazijn
½ cup koud water


* Bereiding
Snijd de ribbetjes los en doe alle ingrediënten in een pan met zoveel water dat ze net onderstaan, breng aan de kook en laat ze op zacht vuur ca. 30 minuten sudderen, afhankelijk van de dikte van de ribbetjes.
Maak intussen de marinade.

Doe alle ingrediënten in een sauspan en breng, goed roerend, aan de kook en laat het inkoken tot sausdikte.
Neem de ribbetjes uit het water, laat ze even uitlekken, leg ze naast elkaar in een schaal en verdeel de marinade erover, zorg dat ze rondom een laagje marinade krijgen, laat ca. 3 uur marineren in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200° C.
Gril de ribbetjes ca. 20 minuten, afhankelijk van de dikte of leg ze op de BBQ. 5 á 10 minuten aan elke kant. Smeer het vlees tijdens het grillen regelmatig in met de marinade.


-------------------------------------------------------------------------

Speenvarkenspareribs (snelkookpan en BBQ)

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: Snelkookpan
Type: Varken
Bron: Tonny Leeflang-Wondergem
Kenmerken:

* Ingrediënten
2 kilo (dikbevleesde)speenvarkens ribben in 8 stukken
olijfolie

1 eetlepel geraspte verse gember
4 eetlepels gembersiroop
4 eetlepels gehakte korianderblaadjes
4 eetlepels gehakte basilicumblaadjes
4 eetlepels gehakte peterselieblaadjes
4 eetlepels Jane's Krazy mix_up salt
4 eetlepels Lemonpepper
4 tenen knoflook uit de pers
sap van 1 limoen
olijfolie
1 ½ dl. bouillon
arrowroot
knoflookolie


* Bereiding
Maak van bovenstaande ingrediënten een papje dat dik genoeg is om goed op de ribben te blijven zitten, wrijf het vlees er mee in, doe de ribben in een plastic zak, druk zoveel mogelijk lucht eruit of vacumeer de zak en laat het vlees een nacht in de koelkast marineren.
Schenk de bouillon in de snelkookpan, leg de ribben erin, sluit de pan en breng hem onder druk, laat 15 minuten koken, koel de pan snel en haal de ribbetjes eruit, laat ze uitlekken, (vang het vocht op) en afkoelen.
Zeef het kookvocht.
Bovenstaande voorbehandeling kan ruim van tevoren.
Wrijf de ribben in met knoflookolie en gril ze (bbq, grilplat, koekenpan of ovengril) bruin en krokant.
Roer de arrowroot los met wat koude bouillon, breng het gezeefde kookvocht aan de kook, laat iets inkoken en bind het met de arrowroot, geef dit als sausje bij de ribben en zet ook pesto op tafel.
Spare ribs van volwassen varkens 20 minuten in de snelkookpan.

Zonder snelkookpan: speenvarken 30 minuten; varken 40 minuten zachtjes koken.

Buiten het bbq-seizoen: I.p.v. grillen is de rookoven ook een optie, bijvoorbeeld bij een Elzasser zuurkoolschotel.

In de koekenpan krokant gebakken zijn ze erg lekker bij een Captains Dinner en in de Cassoulet de la Maison.

De hoeveelheid zal voor ieder anders zijn, 2 kilo is hier voldoende voor 2 grote en 2 kleinere eters, van de bbq eten wij er aardappel- of rijstsalade en pickled komkommer bij.


-------------------------------------------------------------------------

Wilde grrrrrrrr kerstomaatjes

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Varken
Bron: Zwarte Poedel
Kenmerken:

* Ingrediënten
- 20 kerstomaatjes
- ham aan 1 stuk
- brie
- peper
- oregano
- olijfolie
- 1 teen knoflook


* Bereiding
Snipper de ham, snij de brie in kleine stukjes, meng en kruid ze. Snij het hoedje van de kerstomaatjes los en ontpit ze.Vul ze met het ham/briemengsel. Doe de gevulde kerstomaten aan spiezen en smeer ze in met olijfolie waar een teen knoflook in uitgeknepen is.Doe ze op de barbecue tot de kerstomaatjes zacht zijn.

Dit recept is zelfbedacht


-------------------------------------------------------------------------

Worst, Texaanse

Menugang: Barbecue
Keuken: Mexico, Texas, Tex-Mex
Soort: -
Type: Varken
Bron: Frans Huits
Kenmerken:

* Ingrediënten
Ca 750 gr varkensworst (saucijs, maar niet tot kleine worstjes geknoopt) - ½-1 el chilipoeder.

* Bereiding
Rol de worst op tot een stevige spiraal en zet die met 2 vleespennen kruislings vast. Prik de worst hier en daar met een vork in, wrijf hem in met chilipoeder en rooster hem 30-40 minuten. Keer regelmatig.

-------------------------------------------------------------------------

Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
  donderdag 16 juni 2005 @ 22:44:21 #150
66422 dutch-mamma
Silence, Exile, Cunning...
pi_28000111
Oh ja, en nou niet gillen als er per ongeluk een niet-BBQgerecht tussen zit... Ik ben bezig 20.000 recepten in te voeren en dan laat ik wel eens een steekje vallen...

Voor de koeienvleesliefhebbers!


-------------------------------------------------------------------------

Asado a la parrilla (Argentijns geroosterd ribstuk)

Menugang: Barbecue
Keuken: Amerika (midden en zuid)
Soort: -
Type: Rund
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
1,5 kg entrecôte
zout
peper
olijfolie
2 uien
2 tenen knoflook
reuzel
cayennepeper
2 tomaten
karwij
paprikapoeder
peterselie of bieslook

* Bereiding
Wrijf 1½ kg entrecôte in met weinig zout en peper en olijfolie, barbecue ze in ±10 minuten per kant gaar.
Saus: Snipper 2 uien en 2 teentjes knoflook, fruit in reuzel.
Roer er cayennepeper en 2 gepelde tomaten door.
Op smaak brengen met karwij en paprikapoeder.
Voor het serveren bestrooien met peterselie of bieslook.

-------------------------------------------------------------------------

Barbecueburger

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Rund
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
250 g rundergehakt
25 g boter
zout
peper
1,2 ui
75 g boter
1/2 ui
2 lepels tomatenketchup
zout
peper
2 theelepels worcestersaus
1 theelepel knoflook op olie
1/2 theelepel tabasco
1/2 theelepel bruine suiker
ijsbergsla
2 hamburgerbroodjes

* Bereiding
Maak 250 g rundergehakt aan met 25 g gesmolten boter, zout, peper en ½ gesnipperd ui, maak er 2 hamburgers van.
Smelt 75 g boter, voeg 2 lepels warm water, ½ gesnipperd ui, 2 lepels ketchup, zout, peper, 2 theel. worcestershiresaus, 1 theel. knoflook op olie, ½ theel. tabasco en ½ theel. bruine basterdsuiker toe. Laat 5 minuten pruttelen.
Haal de hamburgers erdoor en barbecue ze.
Snij wat ijsbergsla in reepjes. Leg op de onderkant van de bolletjes, leg de hamburger erop met een lepel saus en de bovenste helft van de bollen.

-------------------------------------------------------------------------

Barbecueburger

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Rund
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
250 g rundergehakt
1,5 lepel ei
1 ui
1 lepel peterselie
zout
peper
1 mespunt piment
2 hamburgerbroodjes
tomatenketchup
fruitjes

* Bereiding
Maak 250 g rundergehakt aan met 1½ lepel losgeroerd ei, 1½ lepel water, 1 gesnipperd uitje, 1 lepel peterselie, zout, peper en een mespunt piment.
Vorm er 2 hamburgers van en barbecue ze.
Leg ze op de onderhelft van de bollen, doe er tomatenketchup op en gefruite uitjes uit een potje.
Leg de bovenkant van de bollen erop.

-------------------------------------------------------------------------

Barbecued Beef Brisket (gebarbecued borststuk)

Menugang: Barbecue
Keuken: Mexico, Texas, Tex-Mex
Soort: -
Type: Rund
Bron: Culinaria USA
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 runderborst braadstuk van 4 tot 6 kg
125 g paprikapoeder voor de kruiden
60 g chilipoeder met kruiden voor kruiden
3 lepels peper voor de kruiden
3 tenen knoflook voor de kruiden
3 lepels geraspt ui voor de kruiden
3 lepels suiker voor de kruiden
3.5 dl licht bier voor de saus
125 ml witte azijn voor de saus
80 ml maïsolie voor de saus
1 lepel chilipoeder met kruiden voor de saus
1 theelepel tabasco voor de saus
2 theelepels mosterdpoeder voor de saus
2 theelepels zout voor de saus
125 ml bourbon voor de saus
60 g gesneden ui voor de saus
3 tenen knoflook voor de saus

Het vlees moet goed geaderd zijn en een vetlaag hebben van minstens 1/2 cm.

* Bereiding
Meng de ingredienten voor de kruiden, wrijf het vlees er mee in, wikkel in plasticfolie en zet een nacht koel weg.
Verwarm de oven voor op 110 graden.
Wikkel het vlees losjes in alufolie en leg in de oven.
Meng de ingredienten voor de saus, breng aan de kook en laat 10 minuten zachtjes koken. Laat afkoelen.
Besmeer het vlees elk 1/2 uur met de saus en keer het vlees elk uur.
Reken 1-1.25 uur bereidingstijd per pond vlees.

-------------------------------------------------------------------------

Beef 'Bourguignon' Kebabs

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Rund
Bron: Ainsley Harriott
Kenmerken:

* Ingrediënten
satépennen
900 g rundersteak in blokjes van 4 cm
225 g gerookt spek zonder zwoerd
18 gepelde uitjes
24 champignonnetjes
olijfolie om te kwasten
zout, versgemalen zwarte peper

Marinade:
5 lepels rode wijn
3 lepels olijfolie
1 lepel tomatenpuree
2 gehakte sjalotjes
2 gekneusde tenen knoflook
2 lepels gehakte peterselie
12 kleine laurierblaadjes


* Bereiding
Meng de ingrediënten voor de marinade in een niet-metalen schaaltje, doe het vlees erbij, bedek en laar 2 uru op kamertemperatuur of een nacht in de koelkast marineren.

De volgende dag: spreid de bacon ("rashers") uit op een snijplank met de achterkant van een mes, snij elke "rasher" in tweeën en rol strak op.


Doe de kleine uitjes in een pan kokend water en kook in 2-3 minuten net gaar, giet af en laat schrikken in koud water.

Rijg rundvlees, uitjes, spekrolletjes, paddestoelen en laurierblad (uit de marinade) aan satépennen. Kwast wat olijfolie op de paddestoelen en uitjes en kruid de spiesjes met zout en peper.

Barbecue ze voor 6 minuten, kwast ze af en toe met de marinade in.

-------------------------------------------------------------------------

Biefstuk 'Colorado', gekruide, van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: Mexico, Texas, Tex-Mex
Soort: -
Type: Rund
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
500 g biefstuk in plakken van 1,5 cm
tijm
oregano
rozemarijn
zout
peper
1 ui in ringen

* Bereiding
Wrijf het vlees met de kruiden en peper in en bak het vlees en de uiringen op de barbecue in ± 2 minuten aan beide zijden bruin en medium gaar.

-------------------------------------------------------------------------

Biefstukjes 'Colorado'

Menugang: Barbecue
Keuken: Amerika (VS)
Soort: -
Type: Rund
Bron: Frans Huits
Kenmerken:

* Ingrediënten
500 gr biefstuk in dunne plakken van ca 1 ½ cm - 1 tl gemengde gedroogde kruiden (tijm, oregano, rozemarijn) - zout, peper - 1 grote ui in ringen.

* Bereiding
Wrijf het vlees met de kruiden en peper in en bak het vlees en de uiringen op de barbecue in ca 2 minuten aan beide zijden bruin en medium gaar. Serveer het met salsa Mexicana (zie recept).

-------------------------------------------------------------------------

Biersteaks van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Rund
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
2 theelepels sojasaus
2 lepels bruine suiker
1 lepel witte wijnazijn
2 lepels grove mosterd
1 dl bier
6 haasbiefstukken a 150 g

* Bereiding
Maak een marinade van de sojasaus, de bruine suiker, azijn, mosterd en het bier en marineer hierin de biefstukken minimaal 2 uur. Keer het vlees zo nu en dan om.
Bestrijk het rooster van de barbecue met wat olie en rooster de biersteaks boven gloeiende kool 3-5 minuten aan elke kant of verhit een beetje olie op de hotplate en bak ze, naar persoonlijke smaak, korter of langer.
Serveer ze meteen.

Aanbevolen bijgerecht: op de barbecue geroosterde dunne ringen ui en tomaathelften, gegarneerd met fijngesnipperde peterselie.

-------------------------------------------------------------------------

Bo goi la-lot (geroosterd rundvlees in la-lotblad)

Menugang: Barbecue
Keuken: Vietnam, Cambodja
Soort: -
Type: Rund
Bron: Binh Duong
Kenmerken:

* Ingrediënten
250 g kogelbiefstuk
2 theelepels gedroogde gemalen sereh
4 tenen knoflook
2 lepels suiker
2 lepels sojasaus
4 theelepels medium sherry
1 theelepel slaolie
1/2 theelepel sesamolie
1/2 theelepel peper
30 la-lot bladeren of druivenblad
6 sateprikkers van bamboe van 25 cm

In plaats van la-lotblad kunnen ook perilla- of druivenbladeren worden gebruikt. Druivenblad uit blik moet wel goed gespoeld en gedroogd worden!

* Bereiding
Vraag de slager het vlees dwars op de draad in 30 heel dunne plakjes te snijden.
Marineer het vlees in alle ingredienten behalve het blad. Laat minstens 2 uur op kamertemp of de hele nacht in de koelkast staan.
Leg elk plakje vlees op 1 groot of 2 kleinere bladeren, vouw boven-en onderkant eroverheen (de zijkanten blijven open) en rijg 5 rolletjes aan 1 spies.
Grill of rooster de spiezen 15 cm van de hittebron 3 minuten tot de bladeren aan 1 kant knapperig en bruin zijn, bak de andere kant ook 3 minuten.

Lekker met in gember gekruide komkommer

-------------------------------------------------------------------------

Chiliburgers met mierikswortelrelish

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: Vlees
Type: Rund
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 klein spaans pepertje
750 g rundertartaar
2 lepels chilisaus
1 lepel peterselie
1 gesnipperd ui
1 lepel olijfolie
1 blik tomaatblokjes
1 lepel bruine suiker
2 theelepels geraspte mierikswortel
citroensap
zout
peper

* Bereiding
Hak het pepertje fijn en verwijder de zaadjes.
Vermeng de tartaar met de fijngehakte peper, de chilisaus en de peterselie en vorm er ± 8 hamburgers van.
Bak de ui in de olie ± 5 minuten, voeg de tomaatblokjes met hun sap toe en laat de saus ± 15 minuten zonder deksel inkoken.
Voeg de bruine suiker, de mierikswortel, het citroensap, zout en peper toe en laat de saus nog ± 10 minuten inkoken en daarna afkoelen.
Rooster de Chiliburgers op de barbecue 10-15 minuten; keer ze halverwege.
Geef de mierikswortelrelish er apart bij.

-------------------------------------------------------------------------

Devilled beef van de barbecue (Engeland)

Menugang: Barbecue
Keuken: Groot-Brittannië
Soort: -
Type: Rund
Bron: Ainsley Harriott
Kenmerken:

* Ingrediënten
4 biefstukken van 175 g en 2.5 tot 4 cm dik
2 theelepels Engels mosterdpoeder
1/4 theelepel pimentpoeder
1/2 theelepel zwarte peper
1/2 theelepel zout
150 g gele basterdsuiker
2 lepels tomatenketchup
2 lepels worcestershiresaus
1 lepel engelse mosterd
1/2 theelepel tabasco
2 lepels witte wijnazijn
1 theelepel paprikapoeder

* Bereiding
Met een 19e eeuwse Engelse marinade

Meng mosterdpoeder, piment, peper, zout en 1 lepel suiker, meng in een ander kommetje de rest van de suiker met de rest van de ingrediënten (behalve de biefstuk) tot een pasta.
Wrijf de biefstuk in met de droge kruiden, zet minstens 45 minuten opzij.
Bestrijk dan met de natte marinade en rooster ca.8 minuten per kant, bestrijk steeds met marinade.

-------------------------------------------------------------------------

Entrecôte met kaassaus van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Rund
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
3 lepels olijfolie
2 lepels limoensap
1 lepel worcestersaus
1 lepel Japanse sojasaus
2 theelepels bruine basterdsuiker
3 teentjes knoflook
2 dikke entrecôtes a 300 g
150 g verkruimelde zachte geitenkaas voor saus
150 g verkruimelde blauwe kaas voor saus
1,5 a 2 dl slagroom voor de saus
zout voor de saus
peper voor de saus

* Bereiding
Vermeng voor de marinade de olie, het limoensap, de worcestershiresaus, de sojasaus, de suiker en de knoflook.
Schenk de marinade over het vlees en laat het op kamertemperatuur ± 1 uur marineren. Keer het vlees halverwege de marineertijd.
Rooster het vlees op het rooster boven heet vuur aan beide kanten 4-5 minuten.
Laat het verpakt in aluminiumfolie ± 10 minuten rusten en snijd het daarna in plakken.
Meng alle ingrediënten voor de saus en verwarm het geheel zachtjes tot de kaas is gesmolten.
Bestrooi het vlees met zout en peper en serveer het met de kaassaus.

-------------------------------------------------------------------------

Entrecôte met vijfkruidenpoeder, geroosterd

Menugang: Barbecue
Keuken: Azië, Fusion
Soort: -
Type: Rund
Bron: Ken Hom - Op Reis met de Wok
Kenmerken:

* Ingrediënten
4 entrecotes a 200 g
1 lepel olijfolie
3 theelepels zout
1 theelepel vijfkleurenpeper
2 theelepels vijfkruidenpoeder
1 lepel geroosterde gemalen szechuanpeper
3 theelepels paprikapoeder
2 theelepels kerrie

* Bereiding
Wrijf de entrecôtes in met de olie.
Roer de overige ingrediënten door elkaar en verdeel over de entrecôtes.
Laat een uur rusten op een koele plaats.
Rooster de entrecôtes 5-6 minuten per kant (rood).
Leg op een voorverwarmde schaal, dek af met alufolie en laat 10 minuten rusten.

-------------------------------------------------------------------------

Entrecôte van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Rund
Bron: Joris van Dam
Kenmerken:

* Ingrediënten
entrecôte
rode wijn
honing
limoensap en rasp
grapefruitsap en rasp
sinaasappelsap en rasp

* Bereiding
Entrecote nachtje laten marineren in de marinade. Grillen en van de marinade een sausje maken.
Erg lekker.

-------------------------------------------------------------------------

Entrecôte van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Rund
Bron: Kees Swart
Kenmerken:

* Ingrediënten
entrecôte van 1/2 cm dik
knoflook
tijm
peper
zout
olie

* Bereiding
Marineer de entrecote in de marinade. Daarna oprollen of dubbel vouwen en aan een spies rijgen. Bakken op een goed hete barbeceu (een steak mag af en toe best "prettig vlammen" maar niet aanbranden!) tot het vocht er uit sijpelt (liefhebber van saignant iets eerder).
Even laten rusten en aanvallen.

-------------------------------------------------------------------------

Gehaktballen, Vietnamese

Menugang: Barbecue
Keuken: Vietnam, Cambodja
Soort: -
Type: Rund
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 1/2 lb rundergehakt
1 gekneusde knoflookteen
1 eiwit
1 tb sherry
2 tb sojasaus
1/2 ts vloeibaar rookaroma
2 tb vissaus
suiker, zout en peper
2 tb maïzena
1 tb sesamolie

* Bereiding
Meng het in een keukenmachine tot een zeer glad mengsel. Maak kleine balletjes, rijg aan spiesjes en doe op de barbecue.

-------------------------------------------------------------------------

Gehaktverrassing

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: Paddestoelen
Type: Rund
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
5 reuzechampignons
citroensap
500 gr rundergehakt
1 1/2 sneetje wittebrood
melk
zout, peper
1 ei
kerrie- en paprikapoeder
1 uitje
knoflook
1/2 rode en 1/2 groene paprika
5 takjes peterselie
boter

* Bereiding
Was de champignons en maak ze schoon.
Breng water met citroensap aan de kook en kook de champignons daar ± 3 minuten in.
Maak het gehakt aan met het in melk geweekte brood, het ei, zout, peper, de kruiden, het fijngesneden uitje, de uitgeknepen knoflook, de fijngesneden paprika en de fijngemaakte peterselie.
Beboter een cakevorm en doe de helft van het gehakt erin.
Druk de champignons er rechtop in en vul op met de rest van het gehakt.
Zet de vorm afgedekt in een bak heet water en schuif deze in een op 180°C voorverwarmde oven.
Laat het gehakt in ± 45 minuten gaar worden.
Til de cakevorm uit de oven, laat eventueel bovendrijvend vet weglopen en maak de randen los.
Stort het gehakt en snijd het daarna in niet te dunne plakken.

-------------------------------------------------------------------------

Grillsteaks van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: -
Type: Rund
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
4 biefstukken
4 lepels olie
1/2 theelepel peper
1/2 theelepel tijm
1/2 theelepel rozemarijn
1/2 theelepel zout
1 theelepel scherpe mosterd
1 teentje knoflook

* Bereiding
Dep de biefstukkken met keukenpapier droog.
Vermeng de olie goed met de overige ingrediënten en laat het vlees hierin ± 2 uur marineren. Keer de biefstukken af en toe.
Haal het vlees uit de marinade en dep het lichtjes droog met keukenpapier.
Leg de biefstukken op de hotplate (of op het rooster van een zeer heet kooltjesvuur) en bak ze aan iedere kant 5-8 minuten.
Voeg tot slot zout en peper naar smaak toe en dien ze dan op.
Lekker met gemengde salade, kruidenboter en gegrilde tomaten

-------------------------------------------------------------------------

Hamburgers Aussie van de barbecue

Menugang: Barbecue
Keuken: Australië, New Sealand
Soort: -
Type: Rund
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
500 g gehakte biefstuk
1 gesnipperd ui
2 dooiers
zout
peper
1/2 theelepel worcestersaus
2 lepels ketchup
1 theelepel mosterdpoeder
1 lepel citroensap
olijfolie
2 uien in ringen
2 tomaten in schijfjes
4 zachte ronde broodjes

* Bereiding
Meng het vlees met de fijngehakte ui, de eierdooiers, zout en peper, de worcestershiresauce, ketchup, mosterdpoeder en het citroensap. Verdeel het in 4 enigszins platte ballen en bestrijk ze met wat olijfolie.
Doe wat olie op de hotplate van de barbecue en bak de hamburgers samen met de uiringen 10 minuten, waarbij u de hamburgers 1 maal keert en de uiringen voortdurend roert. Voeg de schijfjes tomaat, ongeveer 3 minuten voordat de hamburgers gaar zijn, toe.
Snijd de broodjes doormidden en leg ze met de opengesneden kant op de hotplate om ze enigszins te roosteren. Smeer boter op de broodjes en leg de hamburgers, de uiringen en de schijfjes tomaat tussen de helften.

-------------------------------------------------------------------------

Rib-eye, gemarineerde

Menugang: Barbecue
Keuken: -
Soort: Vlees
Type: Rund
Bron:
Kenmerken:

* Ingrediënten
1 takje rozemarijn
1 gedroogde chilipeper
1 teentje knoflook
1 theelepel balsamico-azijn
1 eetlepel citroensap
1 theelepel suiker
zout
2 eetlepels olijfolie
2 rib-eyes (ca. 350 g)

* Bereiding
Was de rozemarijn en hak de naaldjes met de peper fijn.
Pel de knoflook en pers boven een kom uit.
Voeg het rozemarijnmengsel toe.
Voeg de azijn, het citroensap, suiker, zout en de olijfolie toe.
Kerf de rib-eyes in en bestrijk ze met de marinade.
Laat het vlees afgedekt ca. 1 uur marineren.
Rooster de rib-eyes aan beide kanten in ca. 5 minuten op de barbecue.

Serveertip: lekker met aubergine en mozzarella

-------------------------------------------------------------------------

Runderblokjes met champignons, in look gemarineerd

Menugang: Barbecue
Keuken: België, Luxemburg
Soort: Paddestoelen
Type: Rund
Bron: Marc Auwers
Kenmerken:

* Ingrediënten
750 g mals rundvlees (bv. filet)
2 uien
3 lookteentjes
1 dl soja-olie
peper en zout

Voor de Kreoolse rijst:
1/4 ui
boter
250 g rijst
1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier)

Voor het garnituur:
2 tomaten
1/4 ui
2 bakjes Parijse champignons
boter
verse bieslook

* Bereiding
Snijd het rundvlees in kleine dobbelsteentjes van ongeveer 3 cm.
Pel de uien en snijd ze eveneens in stukjes. Steek afwisselend een stukje vlees en een stukje ui op een spies. Versnipper de 3 lookteentjes en meng met de soja-olie en wat peper en zout.
Marineer de spiesjes gedurende 30 minuten in deze lookmarinade.
Bereid ondertussen de Kreoolse rijst. Snipper een 1/4 ui en stoof hem in een nootje boter. Voeg er de rijst aan toe en bevochtig met 7 dl water. Laat de rijst ongeveer 15 … 20 minuten gaarsudderen met een kruidentuiltje en houd hem daarna warm.
Maak de garnituur. Pel en ontpit de tomaten en snijd ze in reepjes. Neem 1/4 ui en snipper hem fijn. Was de champignons, snijd ze in schijfjes en stoof ze licht met de fijn versnipperde ui in een nootje boter Voeg er de tomaten aan toe. Houd de bereiding warm op de barbecue.
Grilleer het vlees langs beide kanten. Plaats op het bord een hoopje rijst en wat champignonschijfjes. Leg de gegrilde rundvleesspies erop en bestrooi goed met gesnipperde bieslook.

-------------------------------------------------------------------------

Rundersaté

Menugang: Barbecue
Keuken: Azië, Fusion
Soort: -
Type: Rund
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
800 g rundvlees
2 lepels ketjap voor marinade
1 lepel honing voor marinade
2 teentjes knoflook voor marinade
1 lepel koriander voor marinade
1/2 lepel chilipoeder voor marinade
2 lepels zonnebloemolie voor marinade
3 lepels gesnipperd ui voor de saus
1 lepel ketjap voor de saus
2 lepels limoensap voor de saus
1 dl tomatenketchup voor de saus
1 dl water voor de saus
1 theelepel bruine suiker voor de saus
peper voor de saus

* Bereiding
Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar, doe het vlees erbij, roer alles goed door elkaar en laat het minstens 1 uur intrekken.
Maak intussen de saus.
Warm in een steelpannetje de ui, de ketjap, het limoensap, de ketchup, het water en de bruine suiker al roerend op tot de suiker geheel is gesmolten.
Breng op smaak met wat versgemalen zwarte peper.
Rijg het vlees aan 6 pennen en rooster de satés in 15 minuten boven een matig houtskoolvuur gaar. Keer regelmatig en bestrijk met de marinade.
Serveer de satés met de opgewarmde barbecuesaus er apart bij.

-------------------------------------------------------------------------

Saté Bali

Menugang: Barbecue
Keuken: Indië, Indonesië
Soort: -
Type: Rund
Bron: Astrid Veltman
Kenmerken:

* Ingrediënten
500 gr rundvlees
1 ui
2 teentjes knoflook
2 dl santen van 1/8 blok
1 tl asem
4 kemirienoten
olie
satéstokjes

Kruiden:
1/2 tl laos
1/2 tl sereh
1/2 tl kuncit
1/2 tl gemberpoeder
1 el ketumbar
1/2 el djintan
1 tl trassie
2 tl zout
2 daon djeruk purut

* Bereiding
Stamp de ui, knoflook en kemirienoten fijn en voeg alle kruiden hieraan toe.
Meng ook de santen erdoor.
Snijd het vlees in blokjes en wrijf die in met het kruidenmengsel.
Steek ze aan de stokjes en rooster het vlees, terwijl u het besprenkelt met olie.

-------------------------------------------------------------------------

Steak, Texaanse

Menugang: Barbecue
Keuken: Mexico, Texas, Tex-Mex
Soort: -
Type: Rund
Bron: Frans Huits
Kenmerken:

* Ingrediënten
2-4 rundersteaks van minimaal 2 ½ cm dik (bestel bij de slager Tbone of entrecote met bot) - zout, peper - olie.

* Bereiding
Snijd de vetrand van het vlees elke 3 cm tot aan het vlees in en wrijf het vlees in met zout, peper en wat olie. Schroei het vlees boven een heet vuur aan beide kanten dicht en rooster het in 8-10 minuten ros' (of langer voor doorgebakken vlees). Snijd de steaks voor het serveren eventueel in plakken.

-------------------------------------------------------------------------

T-bone steak

Menugang: Barbecue
Keuken: Amerika (VS)
Soort: -
Type: Rund
Bron: Frans Huits
Kenmerken:

* Ingrediënten
6 el maïskiemolie - het sap van 1 limoen - 2 geperste teentjes knoflook - 1 fijngesneden jalapeñopeper (potje), zaadjes verwijderd - 2 tl taco seasoning kruiden (El Rio) - 2 Tbone steaks.

* Bereiding
Vermeng de olie, het limoensap, de knoflook, peper en tacokruiden, bestrijk de Tbone steaks hiermee en laat ze ca 2 uur in de koelkast marineren. Rooster het vlees op de barbecue 5-10 minuten; keer het halverwege.

-------------------------------------------------------------------------

Never explain; your friends do not need it and your enemies will not believe you anyway. (Elbert Hubbard, US author, 1856 - 1915)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')