Nee, naar de dokter.quote:Op woensdag 30 maart 2005 19:02 schreef B.R.Oekhoest het volgende:
Ik zou niet te hard en gepassioneerd zuchten, voor je het weet krijg je het etiketje 'hoogsensitief' op je hoofd geplakt.
Trouwens hel gek, mijn vrouw is circa 5 dagen per maand ineens heel hoogsensitief. Humeurig, prikkelbaar, geen zin in sex. Mompelt dan iets over schippers in de rode zee, heel wazig allemaal.
Moet ik haar naar een psycholoog sturen?
Wat een dikke onzin weer, mensen die in dit topic verkondigd te hebben hoog-sensitief te zijn mag je wat mij op de Rottumerplaat dumpen terwijl ze een molensteen om hun nek hebben.quote:Op dinsdag 29 maart 2005 14:15 schreef Girlysprite het volgende:
Eigenschappen op een rijtje;
- Ze zijn zorgzaam en bewust.
de meeste mensen zijn dat
- Ze dromen en fantaseren veel.
wie niet?![]()
- Ze merken veel meer details en nuances op.
Meer dan wie, in vergelijking tot slakken?![]()
- Ze voelen stemmingen en emoties van anderen aan.
Als iemand mij de huid verrot scheldt hoef ik niet hoog sensitief te zijn om aan te voelen dat er sprake is van een emotie. Zelfde geldt voor huilen, lachen, humeurig etc etc
- Ze denken over veel dingen na, en bekijken alles van verschillende kanten.
De meeste mensen doen dat. En bijna 99% van alle mensen denkt goed na als ze belangrijke beslissingen maken.
- Ze zijn snel ontroerd door kunst, natuur en een mooie film.
Plemp die enorme begrippen maar bij elkaar, alsof die drie dingen altijd mooi zijn. Of janken hoog sensitieve mensen ook om een film als baise moi? Begrip mooi is vaag en nietszeggend![]()
- Ze willen in hun eigen tempo werken.
Wie niet?![]()
- Ze houden van stilte en rust.
Doorgaans houdt elk mens daarvan, zeker op bepaalde tijden![]()
Kun je dat ook beargumenteren of is het een gevoelskwestiequote:Op woensdag 30 maart 2005 20:35 schreef Xebrozius het volgende:
Wat een dikke onzin weer, mensen die in dit topic verkondigd te hebben hoog-sensitief te zijn mag je wat mij op de Rottumerplaat dumpen terwijl ze een molensteen om hun nek hebben.
Dan kunnen wij, medium sensitieven, hartelijk lachen als het vloed wordt.
quote:Op woensdag 30 maart 2005 07:51 schreef FoeiJongHaai het volgende:
Er wordt zo vaak gezegd: HSP? onzin. Want bij ieder punt wat je opnoemt (bijv: in je eigen tempo werken) wordt er gezegd: "iedereen heeft dat wel eens". Bij de dingen die HSP's er aan doen (bijv. terugtrekken) wordt er gezegd: "iedereen doet dat wel eens".
Dat is nou juist het punt! Als je niet-HSP bent, wil dat niet zeggen dat je ongevoelig bent of deze trekken niet kunt hebben. Iedereen kan die dingen ervaren, en iedereen heeft zijn eigen manieren om er mee op te gaan. HSP's zitten echter aan het uiteinde van het spectrum (iedereen kan zich ongevoelige personen voorstellen, waarom dan geen hoogsensitieven?) en ervaren dat structureel.
Wie bepaald wat het uiterste is van het gevoel?quote:Op woensdag 30 maart 2005 20:54 schreef FoeiJongHaai het volgende:
[..]
Kun je dat ook beargumenteren of is het een gevoelskwestie?
[..]
Hoe kun jij dan met zekerheid zeggen dat het onzin is?quote:Op woensdag 30 maart 2005 20:59 schreef Xebrozius het volgende:
Wie bepaalt wat het uiterste is van het gevoel?
Mensen dus.
Ik baseer mijn oordeel op de diversiteit van karakters in de mensheid en diens vermogen tot omgang met anderen.quote:Op woensdag 30 maart 2005 21:27 schreef FoeiJongHaai het volgende:
[..]
Hoe kun jij dan met zekerheid zeggen dat het onzin is?
Nogmaals, de mens zelf bepaalt waar het uiterste van het spectrum ligt. Aannames en geen feiten.quote:Dat mate van gevoeligheid een spectrum beslaat is triviaal. Dat er uitersten zitten aan dat spectrum ook.
Ik kan dat ook niet bepalen, ik heb echter mijn scepcisme... Zolang wij anderen een plakaat geven qua zelfbeeld ben je nergens. Of ben ik nu hoog logisch begaafd, hoog sceptisch begaafd of zelfs nog extremerquote:Hoe kun jij nou zeggen dat het niet klopt op welke positie iemand vanuit zijn gevoel zich op dat spectrum plaats?
Jij kunt toch zeker niet vertellen wat ik voel, net zo min ik dat jou kan vertellen?
Hier kom ik op terug, zie hieronder.quote:Op woensdag 30 maart 2005 21:46 schreef Xebrozius het volgende:
Ik baseer mijn oordeel op de diversiteit van karakters in de mensheid en diens vermogen tot omgang met anderen.
Vooroordeel. "ja maar het gebeurt toch, ik zie het toch om me heen?" -> generalisatie.quote:De een is beter op communicatief niveau en de ander is gevoelsmatig sterker. Waar ik me aan stoor is het feit dat HSP's zich als het ware boven het gepeupel probeert te plaatsen.
Alsof het een ere-titel is. Net zoals hoogbegaafdheid, ADHD en dyslexie.
D'r is niets mis met waarde hechten aan wetenschap beschreven door mensen die daar hun vakgebied van hebben gemaakt.quote:Mensen voelen zich blijkbaar anders en geven zichzelf dan een titel die gebaseerd is op psychologie. (waarden die wij zelf hebben toegekend aan ons eigen gedrag) .
Wordt toch niet tegengesproken? Denk aan introvert/extravert, autisten, borderline, depressieven etc.quote:Als er HPS'ers zijn moeten er ook Hoog communicatieve mensen, hoog ongevoelige mensen, hoog humeurige mensen etc etc zijn...
Voor een spectrum is de existentie van uitersten intrinsiek. Waar ze liggen is dan ook niet door de mensen bepaald. Slechts hetgeen wat jij als uiterste beschouwt zou een eigen aanname of een afspraak kunnen zijn door mensen.quote:Nogmaals, de mens zelf bepaalt waar het uiterste van het spectrum ligt. Aannames en geen feiten.
Net zoals wij aannemen dat het zonnestelsel is ontstaan door God, Boeddha, Oerknal of door Henk,
Volgens jouw redenering zijn de uitersten zwevend, want door de mens bepaald. Als je zelf dus al niet uit kunt gaan van waar jij de grenzen voor jezelf legt, hoe kun je dan bepalen of iemand anders die grens voor zichzelf verkeerd heeft gelegd?quote:Ik kan dat ook niet bepalen, ik heb echter mijn scepcisme...
Zie eerste quote. Eerst oordelen op basis van 'diversiteit' etc, en vervolgens zeggen dat het onzin is. Makkelijk, bespaart mij weer moeite.quote:Zolang wij anderen een plakaat geven qua zelfbeeld ben je nergens.
quote:Of ben ik nu hoog logisch begaafd, hoog sceptisch begaafd of zelfs nog extremer? Enkel een team aan psychiaters die hun oordelen vellen op aannames kunnen mij de 'waarheid' vertellen
.
Werkt natuurlijk twee kanten op. Kijk maar eens hoe stellig jij je altijd op het forum verkondigd.quote:Het enige waar wij als mensheid goed in zijn is om iets stellig tot waarheid te verkondigen en die veelal makkelijk aan te nemen.
Vergelijking die nergens op slaat. Maar als je in dezelfde trend wil doorredeneren, zou je ook de verschil van acceptatie van homo's in de jaren '50 en jaren '90 als voorbeeld kunnen nemen. Vroeger: 'tegennatuurlijk, aandachtstrekkers, vies'. Nu: 'normaal, geaccepteerd, laat ze doen waar ze zin in hebben'.quote:Wij denken dat wij niet alleen ons gedrag kunnen inschalen maar ook dat van dieren.
Voorbeeld:
1950: chimpansees zijn intelligente dieren.
1960: chimpansees zijn intelligente dieren die gebruik maken van sociale omgangsvormen.
1970: chimpansees zijn intelligente dieren die gebruik maken van sociale omgangsvormen. Tevens gebruiken ze gereedschappen.
1980: chimpansees zijn tweemaal zo intelligent als in 1950 werd aangenomen.
1990: 99,8 van het DNA komt overeen met dat van een mens
2000: chimpansees jagen ook op andere kleine apen voor vlees
Ik bedoel maar, in 1950 dacht de mens de chimpansee doorgrond te hebben. Toch weten we nu na 50 jaar veel meer over ze.
Als we al zo stellig zijn in het inschalen van dieren, wie zegt mij dan dat we dat dan ook niet doen bij mensen.
We zeggen nu dat er hoog sensitieve mensen zijn. in 2250 stellen we vast dat er 18.2% van ons DNA van een bacterie op mars afstamt.
Nou, daar zou ik maar hevig mee oppassen, vooral waar het de psychologie betreft. En dit onderschrijven vrijwel alle afgestudeerde psychologen die ik kenquote:Op woensdag 30 maart 2005 22:49 schreef FoeiJongHaai het volgende:
D'r is niets mis met waarde hechten aan wetenschap beschreven door mensen die daar hun vakgebied van hebben gemaakt.
Je vergeet het belangrijkste te vermelden. Vaak hebben ze een traumisch verleden nog niet verwerkt en gedragen zich daarom op deze wijze. Zowiezo heb je een veel beter inlevingsvermogen als je met onverwerkte trauma's zit.quote:Op dinsdag 29 maart 2005 14:15 schreef Girlysprite het volgende:
- Ze zijn zorgzaam en bewust.
- Ze dromen en fantaseren veel.
- Ze merken veel meer details en nuances op.
- Ze voelen stemmingen en emoties van anderen aan.
- Ze denken over veel dingen na, en bekijken alles van verschillende kanten.
- Ze zijn snel ontroerd door kunst, natuur en een mooie film.
- Ze willen in hun eigen tempo werken.
- Ze houden van stilte en rust.
Vergeet niet dat dat soort mensen juist veelvuldig gepest worden omdat ze zich als een mietje gedragen. Pesten bouwt karakter... of psychoses.. een van die twee..quote:Op woensdag 30 maart 2005 23:05 schreef fayakill het volgende:
Ken je die reclame van "werken in het onderwijs"? Het 2de fragment zie je een klas, de leraar vraagt iets en iedereen steekt heel enthousiast zijn vinger op, behalve 1 jongetje dat verlegen voor zich uit blijft kijken. Is hij nu "hoog sensitief" of gewoon een toekomstig psychologisch wrak? Ik denk het laatste
Als alles zou lopen zoals je wil, heb je kennelijk er wel bij stil gestaan dat het loopt zoals je wil.quote:Op woensdag 30 maart 2005 23:05 schreef fayakill het volgende:
En daarbij komt, vraag je zelf eens af, als alles in je leven zou lopen zoals je zou willen, zou je dan net zo erg stil staan bij allerlei zaken? NOPE, dan zou je werken, eten, neuken, neuken, neuken en slapen.
Je stelling wordt niet beargumenteerd door het voorbeeld dat je geeft.quote:Deels is het ook een onbewuste vorm van aandachtvragen. Ken je die reclame van "werken in het onderwijs"? Het 2de fragment zie je een klas, de leraar vraagt iets en iedereen steekt heel enthousiast zijn vinger op, behalve 1 jongetje dat verlegen voor zich uit blijft kijken. Is hij nu "hoog sensitief" of gewoon een toekomstig psychologisch wrak? Ik denk het laatste
jep, maar dat kun je beter niet te hard hier op FOK roepen want voor je het weet heb je hele hordes borderliners achter je aan.quote:Op woensdag 30 maart 2005 23:11 schreef Xebrozius het volgende:
[..]
Vergeet niet dat dat soort mensen juist veelvuldig gepest worden omdat ze zich als een mietje gedragen. Pesten bouwt karakter... of psychoses.. een van die twee..
D'r heeft iemand wel eens gezegd dat dit soort testjes allemaal positieve formuleringen zijn. Wie wil d'r nou niet in z'n eigen tempo werken? Wie zegt er nou van zichzelf dat ie geen details en nuanceringen opmerkt? Op die manier markeer je dus al snel de helft van testdoend nederland als 'hoog sensitief'.quote:Op dinsdag 29 maart 2005 14:15 schreef Girlysprite het volgende:
Eigenschappen op een rijtje;
- Ze zijn zorgzaam en bewust.
- Ze dromen en fantaseren veel.
- Ze merken veel meer details en nuances op.
- Ze voelen stemmingen en emoties van anderen aan.
- Ze denken over veel dingen na, en bekijken alles van verschillende kanten.
- Ze zijn snel ontroerd door kunst, natuur en een mooie film.
- Ze willen in hun eigen tempo werken.
- Ze houden van stilte en rust.
Het werkt eerder als een horoscoop, je onderscheidt je zelf van de rest.quote:Op woensdag 30 maart 2005 23:46 schreef joshus_cat het volgende:
[..]
D'r heeft iemand wel eens gezegd dat dit soort testjes allemaal positieve formuleringen zijn. Wie wil d'r nou niet in z'n eigen tempo werken? Wie zegt er nou van zichzelf dat ie geen details en nuanceringen opmerkt? Op die manier markeer je dus al snel de helft van testdoend nederland als 'hoog sensitief'.
Mijn mening? Het zijn aanstellers die aandacht willen trekken door van de hoogste daken te roepen DÁT ze zo 'hoog sensitief' zijn. Deze mensen zweven door het leven.quote:Op dinsdag 29 maart 2005 14:15 schreef Girlysprite het volgende:
Hoogsensitief, dat is ook weer iets relatief nieuws in de psychologie. In het kort komt het er op neer dat emotionele impressies veel sterker bij iemand naar binnenkomen, waardoor iemand vlug kan gaan huilen bij films, zwaar onder indruk is van muziek, niet goed tegen druktes kan
Eigenschappen op een rijtje;
- Ze zijn zorgzaam en bewust.
- Ze dromen en fantaseren veel.
- Ze merken veel meer details en nuances op.
- Ze voelen stemmingen en emoties van anderen aan.
- Ze denken over veel dingen na, en bekijken alles van verschillende kanten.
- Ze zijn snel ontroerd door kunst, natuur en een mooie film.
- Ze willen in hun eigen tempo werken.
- Ze houden van stilte en rust.
(http://www.hooggevoelig.nl/)
Ik hoor daar steeds vaker over, maar ik weet het niet hoor. Het klinkt vooral als een aandoening die heel interessant klinkt. Ook als zou het echt bestaan, het zou me niet verbazen als mensen er een beetje sjiek mee gaan lopen doen al hebben ze het niet. Want klink je niet speciaal en uniek als je zegt dat je anderen zo goed aanvoelt, zo fijngevoelig bent, dieper kan genieten van alledaagse dingen?
volgens mij gaat dat echt zo'n aanstellerij ziekte worden.
Hoe je het ook beschouwt, het is dus _toch_ een afwijking ;-)quote:Op donderdag 31 maart 2005 06:02 schreef Nembrionic het volgende:
[..]
Mijn mening? Het zijn aanstellers die aandacht willen trekken door van de hoogste daken te roepen DÁT ze zo 'hoog sensitief' zijn. Deze mensen zweven door het leven.
jazekerquote:Op donderdag 31 maart 2005 06:31 schreef BillGates het volgende:
[..]
Hoe je het ook beschouwt, het is dus _toch_ een afwijking ;-)
Waarom moet dit 1 of andere ziekte zijn? Alleen omdat iemand de 'feiten' op een rijtje heeft gezet na weer het zoveelste onderzoek? Met de eigenschappen die je hier neerzet, voel ik me behoorlijk aangesproken, maar niet ziek of buitensporig. Gewoon gevoeliger in bepaalde dingen en dit toelaten tot hart en ziel, waar op zich niks mis mee is. Persoonlijk vind ik, dat dit laat zien dat je geen robot maar gewoon ... mens bent.quote:Op dinsdag 29 maart 2005 14:15 schreef Girlysprite het volgende:
Ik hoor daar steeds vaker over, maar ik weet het niet hoor. Het klinkt vooral als een aandoening die heel interessant klinkt. Ook als zou het echt bestaan, het zou me niet verbazen als mensen er een beetje sjiek mee gaan lopen doen al hebben ze het niet. Want klink je niet speciaal en uniek als je zegt dat je anderen zo goed aanvoelt, zo fijngevoelig bent, dieper kan genieten van alledaagse dingen?
volgens mij gaat dat echt zo'n aanstellerij ziekte worden.
Omdat mensen dan een excuus hebben om niet te hoeven functioneren.quote:Op donderdag 31 maart 2005 08:12 schreef PieDobbelJoe het volgende:
[..]
Waarom moet dit 1 of andere ziekte zijn?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |