quote:
Op zondag 13 maart 2005 10:45 schreef Alicey het volgende:Een auto-accu werkt met gelijkstroom, dus dat valt allemaal wel mee. Juist bij wisselspanning is het gevaarlijk, omdat de frequentie waarmee het wisselt er dan voor zorgt dat je spieren (en dus ook je hart) verlammen, een effect wat niet optreedt bij gelijkstroom.
Maar als de frequentie erg hoog ligt wordt het weer ongevaarlijk omdat de stroom dan niet in je lichaam kan doordringen. Ik denk dat dit wel handig is:
Voltage= aantal Joule per Coulomb ( dus hoeveel energie draagt een ladinkje bij zich)
Ampere=aantal Coulomb per seconde ( hoe snel "stroomt er stroom')
Je ziet qua eenheden nu trouwens ook dat [aantal vol]*[aantal ampere]=Joule/seconde=[vermogen]
Maar beide maken dus uit; als je een lage spanning hebt, met heel veel amperes, dan zal het vermogen, dus het aantal energie wat er door je lichaam stroomt, nog steeds hoog zijn. Echter, bepaalde voltages kunnen invloed hebben op je hartslag, en dat zijn vooral lage spanningen. Dus hoge spanningen kunnen soms weer minder gevaarlijk zijn. Voor wisselspanningen kun je in het algemeen meer amperes ondergaan, omdat de stroom zo minder kans heeft om je lichaam in te treden. Dit alles hangt af van je weerstand, en die varieert natuurlijk nogal. Met droge handen ed ligt dit ongeveer bij de 1 megaohm. Als je nou rubberen handschoenen en laarzen enzo draagt, heb je dus eigenlijk 3 weerstanden in serie, en kun je deze weerstanden gewoon optellen.
Kort gezegt kun je dus zeggen dat de stroom "de mens doodt", want het is de stroom die je hart beinvloedt en voor brandwonden zorgt etc. Maar ej, zonder spanning is er geen stroom.