FOK!forum / Werk, Geldzaken, Recht en de Beurs / Café beginnen
Doekesdinsdag 8 maart 2005 @ 15:03
Ik ben van plan om samen met mijn vriendin een café te beginnen/over te nemen. Probleem is dat ik hier totaal geen ervaring mee heb. Zijn er hier mensen die tips voor me hebben? Wat moet ik juist wel en wat moet ik absoluut niet doen?

Alvast bedankt!
lurf_doctordinsdag 8 maart 2005 @ 15:07
Als je geen horeca-ervaring hebt, raad ik je af om een cafe te beginnen
Doekesdinsdag 8 maart 2005 @ 15:10
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 15:07 schreef lurf_doctor het volgende:
Als je geen horeca-ervaring hebt, raad ik je af om een cafe te beginnen
Ik heb wel flink wat horeca-ervaring, maar dan van de verkeerde kant van de bar

Maar wat zijn volgens jou dan de problemen waardoor je me af raadt een cafe te beginnen?
frederikdinsdag 8 maart 2005 @ 15:15
heb je papieren om een cafe te draaien?
Volgens mij is bijvoorbeeld minimaal 1 werknemer/eigenaar met sociale hygiene verplicht tijdens openingstijden
Bjorodinsdag 8 maart 2005 @ 15:16
Ik zou eerst wat ervaring opgaan doen als ik jou was aan de goede kant van de bar !

verder moet je er rekening mee houden dat je lange dagen maakt, waarschijnlijk nauwelijks pauze hebt, dat je altijd moet werken als de rest van het land vrij is, dat je er een hele tijd over doet een goede naam op te bouwen maar dat je binnen 2 dagen een slechte naam kunt hebben.
Dat je werktijden veel langer zijn dan de openingstijden van de kroeg (denk aan bestellingen/schoonmaak enz.)

maar als je het goed doet kun je op een leuke manier redelijk geld verdienen !

iig succes !
DaveDoffdinsdag 8 maart 2005 @ 15:17
Begin maar eens met een brochure te bestellen bij de kamer van koophandel. Je vind hier informatie over startende (horeca) ondernemingen en ook in een verder stadium van de onderneming kun je veel info vinden, zowel op pc-cdrom als in brochure versie. Kosten rond de 20 euro en je bent al een stuk verder !

succes !
GertJanPeterdinsdag 8 maart 2005 @ 15:20
horeca.org
lurf_doctordinsdag 8 maart 2005 @ 15:21
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 15:15 schreef frederik het volgende:
heb je papieren om een cafe te draaien?
Volgens mij is bijvoorbeeld minimaal 1 werknemer/eigenaar met sociale hygiene verplicht tijdens openingstijden
Klopt en verder heb je een bak geld nodig om een bestaand cafe over te nemen. Wil je iets nieuws, zul je er een horeca-bestemming op moeten krijgen en dat is een (in veel gemeentes) lastige en langdurige procedure. Pas op voor wurg-contracten van brouwerijen. Is het pandje dat je op het oog hebt goed geisoleerd (muziek ed.) en zo kan ik nog wel effe doorgaan

[ Bericht 1% gewijzigd door lurf_doctor op 08-03-2005 15:25:17 (typo) ]
Doekesdinsdag 8 maart 2005 @ 15:23
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 15:15 schreef frederik het volgende:
heb je papieren om een cafe te draaien?
Volgens mij is bijvoorbeeld minimaal 1 werknemer/eigenaar met sociale hygiene verplicht tijdens openingstijden
Mijn vriendin heeft dat social hygiene papiertje. En als het nodig is haal ik het zelf ook.
The_Hivesdinsdag 8 maart 2005 @ 15:23
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 15:16 schreef Bjoro het volgende:
Ik zou eerst wat ervaring opgaan doen als ik jou was aan de goede kant van de bar !

verder moet je er rekening mee houden dat je lange dagen maakt, waarschijnlijk nauwelijks pauze hebt, dat je altijd moet werken als de rest van het land vrij is, dat je er een hele tijd over doet een goede naam op te bouwen maar dat je binnen 2 dagen een slechte naam kunt hebben.
Dat je werktijden veel langer zijn dan de openingstijden van de kroeg (denk aan bestellingen/schoonmaak enz.)

maar als je het goed doet kun je op een leuke manier redelijk geld verdienen !

iig succes !
en dit is nog vrij positief , zeker als je met zn tweeen begint en nog geen of weinig personeel kan betalen.
bacobartdinsdag 8 maart 2005 @ 15:23
alleen al het feit dat je niet weet waar je aan begint is niet een erg sterke start zeker niet in de horeca !
Voor de bar (de verkeerde kant) is niet te vergelijken met je eigen cafe runnen !!
The_Hivesdinsdag 8 maart 2005 @ 15:26
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 15:23 schreef Doekes het volgende:

[..]

Mijn vriendin heeft dat social hygiene papiertje. En als het nodig is haal ik het zelf ook.
dan heb je nog EHBO, tappapiertje (minimaal 1 medewerker/eigenaar geloof ik)
Blikdinsdag 8 maart 2005 @ 15:31
ik werk in een kroeg, en er komt zoveel meer bij kijken dan je denkt. De bazen zitten de helft van de week in hun kantoor omdat ze bestellingen moeten doen en dergelijke.

het is ook belangrijk dat je heel snel een paar vaste mensen inhuurt, anders ga je het nooit trekken.
bacobartdinsdag 8 maart 2005 @ 15:32
tappapiertje ?

Voor zover ik weet moet in ieder geval de persoon die dagelijks aanwezig is (oftewel de bedrijfsleider) het papiertje sociale hygiene hebben,.. en verder geen diploma's ofzo nodig om te kunnen starten. Als je vriendin dus dat papiertje heeft heb jij er niks aan als zij er niet is en jij wel dus handig is als jullie het
allebei hebben.
Doekesdinsdag 8 maart 2005 @ 15:34
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 15:16 schreef Bjoro het volgende:
Ik zou eerst wat ervaring opgaan doen als ik jou was aan de goede kant van de bar !

verder moet je er rekening mee houden dat je lange dagen maakt, waarschijnlijk nauwelijks pauze hebt, dat je altijd moet werken als de rest van het land vrij is, dat je er een hele tijd over doet een goede naam op te bouwen maar dat je binnen 2 dagen een slechte naam kunt hebben.
Dat je werktijden veel langer zijn dan de openingstijden van de kroeg (denk aan bestellingen/schoonmaak enz.)

maar als je het goed doet kun je op een leuke manier redelijk geld verdienen !

iig succes !
We hebben al wel wat ervaring aan de goede kant van de bar bij de plaatselijke voetbalkantine, maar dat is niet echt goed te vergelijken, denk ik. Verder zijn we er ons van bewust dat het, zeker in het begin, heel hard werken is, ook buiten de openingstijden.

Bedankt voor je succeswens!
Doekesdinsdag 8 maart 2005 @ 15:38
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 15:17 schreef DaveDoff het volgende:

Begin maar eens met een brochure te bestellen bij de kamer van koophandel. Je vind hier informatie over startende (horeca) ondernemingen en ook in een verder stadium van de onderneming kun je veel info vinden, zowel op pc-cdrom als in brochure versie. Kosten rond de 20 euro en je bent al een stuk verder !

succes !
Goeie tip! Ga ik doen!
bacobartdinsdag 8 maart 2005 @ 15:38
alleen achter de bar werken is totaal anders wanneer de tent vanjezelf is dan zie je in ene hele andere dingen ! (nog een tip,... blijf zelf van de drank af - tis niet voor niets dat de eigenaren vaak de grootste klant van hun eigen tokootje zijn) ;-)
Deetchdinsdag 8 maart 2005 @ 15:38
Met zo'n voorbereiding voorspel ik jullie veel ellende. Ik zou me eerst maar ens een jaar verdiepen in de materie. Ga naar de KvK voor die cdrom, ga eens praten met andere bareigenaren ga beurzen af (Horecava) etc. etc.
The_Hivesdinsdag 8 maart 2005 @ 15:40
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 15:32 schreef bacobart het volgende:
tappapiertje ?

Voor zover ik weet moet in ieder geval de persoon die dagelijks aanwezig is (oftewel de bedrijfsleider) het papiertje sociale hygiene hebben,.. en verder geen diploma's ofzo nodig om te kunnen starten. Als je vriendin dus dat papiertje heeft heb jij er niks aan als zij er niet is en jij wel dus handig is als jullie het
allebei hebben.
ja, toen ik het neergezet had vond ik het ook vrij vaag. Zal zometeen even horen hoe dat zit
bacobartdinsdag 8 maart 2005 @ 15:44
haha ok !! mr idd, een kroeg beginnen lijkt makkelijker dan het is,... dus ik deel de mening van Deetch, verdiep je is in de materie,.. ga idd eens langs de kvk ! Er komt zoveel meer bij kijken dan je aan de buitenkant ziet, vergunningen, rechten die je moet betalen (precario, muziek noem mr op). Allerhande vergunningen die jezeld moet regelen om over personeel mr te zwijgen,.. pfff een eigen kroeg is meer dan alleen mr een biertje tappen of een borrel inschenken.
Doekesdinsdag 8 maart 2005 @ 15:45
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 15:21 schreef lurf_doctor het volgende:

[..]

Klopt en verder heb je een bak geld nodig om een bestaand cafe over te nemen. Wil je iets nieuws, zul je er een horeca-bestemming op moeten krijgen en dat is een (in veel gemeentes) lastige en langdurige procedure. Pas op voor wurg-contracten van brouwerijen. Is het pandje dat je op het oog hebt goed geisoleerd (muziek ed.) en zo kan ik nog wel effe doorgaan
Het is de bedoeling een cafeetje over te nemen dat vorige week failliet is gegaan. Het is dus al goed geïsoleerd enzo. En brouwerijen zijn vaak bereid om te investeren (om er zelf aan te verdienen natuurlijk), maar daar moet ik voor oppassen volgens jou? Hoe bedoel je dat?
JaWidinsdag 8 maart 2005 @ 15:55
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 15:45 schreef Doekes het volgende:

[..]

Het is de bedoeling een cafeetje over te nemen dat vorige week failliet is gegaan. Het is dus al goed geïsoleerd enzo. En brouwerijen zijn vaak bereid om te investeren (om er zelf aan te verdienen natuurlijk), maar daar moet ik voor oppassen volgens jou? Hoe bedoel je dat?
Brouwerijen zijn bereid er geld in te steken in ruil voor het pand of bijvoorbeeld langdurige afnamecontracten. Hier moet je voor oppassen.
yootjedinsdag 8 maart 2005 @ 15:57
Als dat cafeetje failliet ging, waarom zou het dan niet failliet gaan als jullie het overnemen?
Erosjuhhhdinsdag 8 maart 2005 @ 15:59
dat was vroeger, dan zat je er je levenlang aanvast, nu zijn de regels veel strenger erop door de EU, je moet dan verplicht daar bier & frisdrank en aanverwanten afnemen that's all ong.
wonkodinsdag 8 maart 2005 @ 16:01
Weet wat jij zou moeten doen?
Even langs de kamer van koophandel.
JaWidinsdag 8 maart 2005 @ 16:01
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 15:57 schreef yootje het volgende:
Als dat cafeetje failliet ging, waarom zou het dan niet failliet gaan als jullie het overnemen?
Daar zal die ook zeker over moeten nadenken. Maar dat hoeft natuurlijk niet altijd een gevolg te zijn.
Waarom is de vorige eigenaar over de kop gegaan?
Geldproblemen, te lage omzet, te hoge kosten (waardoor?), mismanagement, externe factoren, wurgcontracten?

Etc. .
Bjorodinsdag 8 maart 2005 @ 16:02
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 15:45 schreef Doekes het volgende:
Het is de bedoeling een cafeetje over te nemen dat vorige week failliet is gegaan. Het is dus al goed geïsoleerd enzo. En brouwerijen zijn vaak bereid om te investeren (om er zelf aan te verdienen natuurlijk), maar daar moet ik voor oppassen volgens jou? Hoe bedoel je dat?
kijk het is niet voor niets failliet gegaan natuurlijk.

er zitten vaak contracten aan die leveranciers waar je heel moeilijk onder uit kunt komen !
Doekesdinsdag 8 maart 2005 @ 16:05
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 15:55 schreef JaWi het volgende:

[..]

Brouwerijen zijn bereid er geld in te steken in ruil voor het pand of bijvoorbeeld langdurige afnamecontracten. Hier moet je voor oppassen.
Het pand is al van de (Amstel) brouwerij, dus dat is geen probleem. En zo'n langdurig afnamecontract lijkt me ook niet zo'n probleem. Je hebt een cafe, dus zal je ook langdurig bier verkopen.
JaWidinsdag 8 maart 2005 @ 16:16
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 16:05 schreef Doekes het volgende:

[..]

Het pand is al van de (Amstel) brouwerij, dus dat is geen probleem. En zo'n langdurig afnamecontract lijkt me ook niet zo'n probleem. Je hebt een cafe, dus zal je ook langdurig bier verkopen.
Ok. Ik zou in ieder geval de contracten er heel goed op na kijken. Zitten vaak toch een hoop dingen achter waar ondernemers niet altijd verstand van hebben. En natuurlijk verkoop je langdurig bier, maar bedenk wel dat zij de prijs bepalen en dat je ook niet zomaar kan overstappen.
Doekesdinsdag 8 maart 2005 @ 16:22
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 16:01 schreef JaWi het volgende:

[..]

Daar zal die ook zeker over moeten nadenken. Maar dat hoeft natuurlijk niet altijd een gevolg te zijn.
Waarom is de vorige eigenaar over de kop gegaan?
Geldproblemen, te lage omzet, te hoge kosten (waardoor?), mismanagement, externe factoren, wurgcontracten?

Etc. .
Daar wordt op dit moment door ons onderzoek naar gedaan

Als de vorige eigenaar structureel met een klanten tekort zat dan is het voor ons waarschijnlijk ook lastig om de mensen onze kroeg in te krijgen, of je moet er een ander soort kroeg van maken ofzo.
Bjorodinsdag 8 maart 2005 @ 16:24
Hou er ook rekening mee, dat als je dit samen met je vriendin doet dat je elkaar OF 24 uur per dag ziet (je werkt altijd samen enz.) OF bijna nooit meer (jij werkt als zij vrij is en andersom )

Dit lijkt me een zware belasting voor je relatie !
Roelliodinsdag 8 maart 2005 @ 16:25
Weet je wat jij zou moeten doen?
Martijntjdinsdag 8 maart 2005 @ 16:39
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 16:25 schreef Roellio het volgende:
Weet je wat jij zou moeten doen?
Doekesdinsdag 8 maart 2005 @ 16:42
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 16:24 schreef Bjoro het volgende:
Hou er ook rekening mee, dat als je dit samen met je vriendin doet dat je elkaar OF 24 uur per dag ziet (je werkt altijd samen enz.) OF bijna nooit meer (jij werkt als zij vrij is en andersom )

Dit lijkt me een zware belasting voor je relatie !
We zullen in het begin weinig vrije tijd voor elkaar hebben, maar het is wel de bedoeling dat er op een later tijdstip, als de zaak een beetje loopt, we wat mensen in dienst nemen.
JaWidinsdag 8 maart 2005 @ 19:18
http://www.sho-horeca.nl/stichting-horeca-onderwijs.html
quote:
Wat heb je nodig om een eigen horecazaak te starten?

Velen dromen van het starten van een eigen bedrijf. Het spreekt voor zich dat je vóór je jouw dromen kunt realiseren, eerst de nodige diploma's op zak moet hebben. De Stichting verzorgt opleidingen voor mensen die een eigen bedrijf willen beginnen of in de horeca werkzaam (willen) zijn. Wanneer je al een eigen zaak hebt krijg je bovendien te maken met diverse wettelijke eisen waaraan je als horecaondernemer moet voldoen. Om het overzichtelijker te maken vermelden wij hieronder de belangrijkste eisen en de diploma's die je nodig hebt:

Drank- en Horecawet
Volgens deze wet moet men minimaal aan de eis Sociale Hygiëne voldoen. Tijdens de openingsuren van een horecabedrijf waar alcoholhoudende dranken geschonken worden, dient er namelijk altijd minstens één persoon aanwezig te zijn die in het bezit is van de SVH Verklaring Sociale Hygiëne. In de praktijk betekent dit, dat meerdere werknemers deze Verklaring moeten hebben. Het is overigens beter om het volledige Diploma Cafébedrijf te behalen. Je voldoet dan niet alleen aan de verplichte eis Sociale Hygiëne, maar je bent tevens vakbekwaam. Dus: Diploma Cafébedrijf of Verklaring Sociale Hygiëne

Alliantie branchekwalificatie
Banken, brouwerijen en de horecabranche zijn op 6 september 2000 een alliantie met elkaar aangegaan, waarin zij afgesproken hebben de branchekwalificatie (het HOV-diploma) daadkrachtig te stimuleren. Bij een kredietaanvrage zal een HOV-diploma als minimum eis worden beschouwd. Dit betekent dus dat een aspirant-ondernemer eerst dit (voormalig) Middenstandsdiploma zal moeten behalen voordat hij met hulp van een bank of brouwerij een eigen bedrijf kan starten. Dus: Diploma HOV

Warenwetregeling
In het bedrijf moet volgens de Hygiënecode-HACCP gewerkt worden, de ondernemers moeten zorgen dat hun medewerkers opgeleid worden op het gebied van voedselhygiëne. Dus: Certificaat Toepassing Hygiënecode voor de Horeca

Arbo-wet
Sinds de inwerkingtreding van het Besluit Bedrijfshulpverlening is de werkgever verplicht voldoende werknemers aan te wijzen als Bedrijfshulpverlener. Dus: Diploma Bedrijfshulpverlener en Herhalingscursus.

Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties
Ieder horecabedrijf dat met portiers werkt, moet voortaan gediplomeerde portiers in dienst hebben. Dus: Diploma Horecaportier
via: http://www.google.nl/search?hl=nl&q=horecazaak+starten&spell=1

Wat je ook zou kunnen doen is ergens een week proberen mee te lopen met een café. Kijken hoe het echt is en wat er allemaal bij komt kijken .

Om welke plaats gaat het als ik vragen mag?
Rutger1983woensdag 9 maart 2005 @ 08:44
heb je daar geen middenstandsdiploma voor nodig?
Toodleswoensdag 9 maart 2005 @ 08:54
Tis gek, maar ik ben altijd grootgebracht met het idee dat je een businessplan moet hebben, niet zozeer voor de bank, maar vooral voor jezelf. Altijd handig als je een idee hebt van hoe de centen binnenkomen en hoe ze er weer uitgaan.

En daar lees ik niets over hier. Ik lees niets over waarom failliet, waarde van de activa, contracten die mee overgenomen moeten worden, (tap)-vergunningen, inkoop- en verkoopprijzen, beveiliging, vaste lasten, etc, etc.

Daarentegen lees ik wel 'we nemen wel wat personeel aan', 'hoe bedoel je, contracten', 'totaal geen ervaring'.

Ik wens je alle wijsheid en s6 toe in ieder geval.
Doekeswoensdag 9 maart 2005 @ 09:26
Mensen, bedankt voor jullie tips en hulp (en bezorgdheid), maar ik heb gisteren even gebeld met de vorige eigenaar over hoe en wat. Hij vertelde me dat we niet de enigen zijn die het cafe willen overnemen en dat er met anderen al vergevorderde plannen zijn. Het cafe zou zelfs volgende week alweer open gaan. Helaas voor ons dus...

Misschien ooit op een andere lokatie... (kan ik me nu wat beter voor gaan bereiden )

Het cafe is trouwens in Zeist.
MouseOverwoensdag 9 maart 2005 @ 09:45
quote:
Op dinsdag 8 maart 2005 16:05 schreef Doekes het volgende:

[..]

Het pand is al van de (Amstel) brouwerij, dus dat is geen probleem. En zo'n langdurig afnamecontract lijkt me ook niet zo'n probleem. Je hebt een cafe, dus zal je ook langdurig bier verkopen.
Dat laatste vind ik een gevaarlijk ondoordachte gedachtengang.

Elk cafe verkoopt langdurig bier, toch zitten een aantal kroegen klem met dit soort contracten.. zou langdurig bier verkopen dan toch het enige criterium zijn denk je?
Doekeswoensdag 9 maart 2005 @ 09:53
quote:
Op woensdag 9 maart 2005 09:45 schreef MouseOver het volgende:

[..]

Dat laatste vind ik een gevaarlijk ondoordachte gedachtengang.

Elk cafe verkoopt langdurig bier, toch zitten een aantal kroegen klem met dit soort contracten.. zou langdurig bier verkopen dan toch het enige criterium zijn denk je?
Dat weet ik dus niet en daar probeer ik hier en door bij ervaren mensen te informeren achter te komen
Sgelewoensdag 9 maart 2005 @ 10:05
Als je een contract met een brouwerij hebt, zitten er ook nadelen aan. Je bent merkgebonden. Dus je mag als heineken cafe bijv. geen Dommelsch ernaast tappen oid.

Het mooie van die heineken brouwerij is wel, dat ze met promotiemateriaal smijten alsof het oud papier is.. ;-)
JaWidonderdag 10 maart 2005 @ 09:48
quote:
Op woensdag 9 maart 2005 09:26 schreef Doekes het volgende:
Mensen, bedankt voor jullie tips en hulp (en bezorgdheid), maar ik heb gisteren even gebeld met de vorige eigenaar over hoe en wat. Hij vertelde me dat we niet de enigen zijn die het cafe willen overnemen en dat er met anderen al vergevorderde plannen zijn. Het cafe zou zelfs volgende week alweer open gaan. Helaas voor ons dus...

Misschien ooit op een andere lokatie... (kan ik me nu wat beter voor gaan bereiden )

Het cafe is trouwens in Zeist.
Hmm. Lees het nu pas. Dat is jammer!
Maar goed, je hebt je er wat in verdiept, wil je nu niet verder kijken?
Misschien zelf toch iets beginnen, iets anders overnemen etc?
Doekesdonderdag 10 maart 2005 @ 11:17
quote:
Op donderdag 10 maart 2005 09:48 schreef JaWi het volgende:

[..]

Hmm. Lees het nu pas. Dat is jammer!
Maar goed, je hebt je er wat in verdiept, wil je nu niet verder kijken?
Misschien zelf toch iets beginnen, iets anders overnemen etc?
We gaan wel wat verder kijken, maar (nog) niet echt actief. Deze lokatie was de ideale voor ons, dus we wachten maar af of er nog een leuk cafeetje vrijkomt.
emileuitapeldoorndonderdag 10 maart 2005 @ 11:45
ik wil dat op de duur ook
je moet idd je horecapapieren hebben
je moet tegenwoordig je iva hebben en je sociale hygiene

moet alleen horecapapieren nog
Doekesdonderdag 10 maart 2005 @ 11:48
quote:
Op donderdag 10 maart 2005 11:45 schreef emileuitapeldoorn het volgende:
ik wil dat op de duur ook
je moet idd je horecapapieren hebben
je moet tegenwoordig je iva hebben en je sociale hygiene

moet alleen horecapapieren nog
Je moet wel wat papiertjes hebben ja. Maar wat is iva?
Lienekiendonderdag 10 maart 2005 @ 13:37
Instructie verantwoord alcoholgebruik.
JaWidonderdag 10 maart 2005 @ 14:35
Die ontbeer ik überhaupt .
Blikdonderdag 10 maart 2005 @ 15:19
je kunt natuurlijk ook als bedrijfsleider in een kroeg gaan werken, dan zorg jij voor de dagelijkse gang van zaken in de kroeg en loop je niet het risico van failliet gaan (verdient ook stuk minder als het goed gaat)