De recensie van Jill’s restaurant in Haarlem.
Adres: Grote Markt 10 te Haarlem
Website
www.jills.nlDeze zaak is onderdeel van een keten van zaken met dezelfde naam met intussen vestigingen in Leiden, Den Haag, Den Bosch en Haarlem.
De buitenkant:
![]()
De inrichting doet een beetje mediterraan aan mede door de muur en plafondschilderingen met eenvoudige houten tafels, prima zittende met hoge leuningen en kussentje voorziene rieten stoelen.
Van binnen:
![]()
Bediening bestaat uit netjes in zwart/wit gestoken jonge mensen.
Eenmaal gezeten aan ons tafeltje kregen we al vrij snel een amuse bestaande uit een zalmmousse met een flinterdun koekje er op.
Vergezeld door 2 glazen witte huiswijn (Chardonnay) was het een smakelijke binnenkomer en kregen we daarna ruimschoots de tijd om de menukaart te bestuderen.
Bluezz en ik besloten allebei te gaan voor het Gastronomisch 3 gangen menu, die op het eerste gezicht zeer redelijk qua prijs (¤29,75) was.
Je hebt dan binnen het menu de keuze uit 3 voor-, 3 hoofd-, en 3-nagerechten en kan eventueel als extra optie nog een extra tussengerecht nemen.
Intussen werd er een mandje met drie verschillende soorten brood en zachte roomboter geserveerd.
VoorgerechtenBluezz had gekozen voor de Grande entree, een keuze van allerlei soorten voorgerechten, samengesteld door de kok.
Bleek te bestaan uit een op een mooi groot bord opgemaakt kleine hapjes van Carpaccio, langzaam gegaarde en dungesneden zalmfilet, geserveerd met kruidensalade en bloemkoolcrème en Witlofsalade met gebraden kipfilet, appeltjes en walnoten, besprenkeld met aceto balsamico dressing en tenslotte Terrine van eend geserveerd op compote van gecarameliseerde appel met een vleugje vanille.
Qua porties en temperatuur vond Bluezz het allemaal helemaal prima en ze gaf dit voorgerecht dan ook een 9 als cijfer.
golfer had gekozen voor Jill's Carpaccio; flinterdunne biefstuk op een bedje van sla, vergezeld van peppita's, paprika, prei en Parmezaanse kaas met Italiaanse balsamicosaus.
De laatste jaren zelden zo’n goede carpaccio gegeten. Helemaal prima van structuur en smaken en op de juiste temperatuur (dus niet te koud) geserveerd.
Zijn cijfer voor dit voorgerecht werd een 8,5.
HoofdgerechtenBluezz haar keuze was gevallen op de gebakken springbok op een ratatouille van schorseneren en spruitjes met kardemomsaus.
Een mooi bord vol uiterst mals en prima rosé gebraden springbokbiefstuk, vergezeld door smakelijke, nog een beetje knapperige spruitjes. De ratatouille van schorseneren (mooie ouderwetse groentesoort) was ook in haar ogen helemaal prima.
Ze gaf alweer een hoog cijfer voor haar hoofdgerecht: een 8.
golfer koos voor de met appelstroop gelakte snoekbaarsfilet op rode bieten en witte wijnsaus. Gewoon goed. Geen flauwekulsmaakjes erbij. Heel klein minpuntje waren enkele graatjes die in de filet waren blijven zitten.
Toch een dikke voldoende verder, dus een 7,5.
Beide hoofdgerechten werden vergezeld door een bakje met in de schil gefrituurde aardappels.
NagerechtBluezz koos als kaasliefhebster voor een bordje met diverse kaassoorten, vergezeld door een glaasje rode port.
Kazen smaakten haar prima, bestaande uit hele oude Amsterdammer, roggebrood met geitenkaas omhuld door druivenbladeren, een oude kernheim en een soort boerennagelkaas.
Verder wat walnootjes erbij.
Ondanks dat Bluezz bijna op barsten stond werd het hele kaasbordje toch opgepeuzeld.
Haar cijfer hiervoor: 7
Golfer had als nagerecht gekozen voor de in glühwein gestoofd peertje met sabayonsaus en een bolletje vanille ijs.
Alweer niets op aan te merken. Gewoon eenvoudig en lekker. Ook een 7.
Bij de maaltijd hadden we gekozen voor een hele fles Zuid-Afrikaanse Stellenbosch, en heerlijke droge en kruidige Chardonnay uit 2004.
Omdat we na deze maaltijd allebei nogal vol zaten besloten we dit keer onze traditionele koffies met Sambuca maar achterwege te laten en vroegen we om de rekening die uiteindelijk inclusief alle begeleidende drank totaal neerkwam op ¤ 92,50 en gingen we 2,5 uur later met een voldaan gevoel weer naar huis.
Ondanks de aanvankelijk scepsis voor restaurant-ketens is dit ons 100% meegevallen vinden we het zeker qua prijs/kwaliteit een aanrader.
eindcijfer: een 8Als de overige vestigingen van Jill’s in de andere vestigingsplaatsen dezelfde kwaliteit bieden, raden we het jullie zeker een keer aan om te proberen.
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer