Snoetje | vrijdag 18 februari 2005 @ 15:32 |
Ik vind koken erg leuk, maar wanneer ik recepten moet opvolgen ben ik vaak een vermogen kwijt aan de boodschappen (2 personen) Ik probeer dan vaak met wat kruiden wat lekkers te maken, maar het is toch best lastig om uit te vinden wat met wat combineert.... Dat basilicum bijvoorbeeld goed met pasta/tomatensaus combineert weet ik wel, maar hebben jullie meer tips? | |
dop | vrijdag 18 februari 2005 @ 15:37 |
een lepel groene pesto door de pasta als je de pasta zonder saus eet, bij bijvoorbeeld snijbonen of bietjes | |
dop | vrijdag 18 februari 2005 @ 15:42 |
cashew noten zijn een prima toevoging door rijst maar ook gembersaus met zoete ketjap doen simpel en doeltreffend | |
Martijn_77 | vrijdag 18 februari 2005 @ 15:49 |
Gedroogde kruiden kosten toch niet zo veel? Je moet ook niet een compleet kruidenrek aan schaffen maar zo iedere week wat mee brengen beginnende met de standaard kruiden zoals kerry / paprikapoeder etc | |
dop | vrijdag 18 februari 2005 @ 15:58 |
nootmuskaat over de boontjes die kent iedereen denk ik wel | |
Bass-Miss | vrijdag 18 februari 2005 @ 16:03 |
Dragon over vis. Marjolein over aardappels. | |
Snoetje | vrijdag 18 februari 2005 @ 16:08 |
quote:nee dat klopt, maar dat is juist wat ik bedoel; waar kan ik die kruiden goed voor gebruiken. Ook als idee om zelf eens wat te proberen. | |
Underdoggy | vrijdag 18 februari 2005 @ 16:23 |
Tja wel heeeel erg onafgebakende vraag... veel proberen wat je wel en niet lekker vindt lijkt me het handigst! | |
Martijn_77 | vrijdag 18 februari 2005 @ 17:32 |
quote:Kerry met je rijst mee koken. Aromat zout over je gekookte ei. | |
karper | vrijdag 18 februari 2005 @ 19:33 |
safraan-rijst en saus kaneel-stoofpeertjes, en aller hande na-gerechten. tonka bonnen-creme brullee rozemarijn-lekker sappige rund en wild gember poeder-als smaak opkrikker. kruidnagel-runderbulion en wild jenever bessen-wild en wild bulion. neem nog even wat kruiden op die je wil weten | |
dop | zaterdag 19 februari 2005 @ 03:18 |
kaneel is ook lekker door rodekool | |
timmeeeh | zaterdag 19 februari 2005 @ 03:28 |
warme appel met vanille vla enzo ![]() | |
timmeeeh | zaterdag 19 februari 2005 @ 03:28 |
+ kaneel dus he ![]() | |
zoalshetis | zaterdag 19 februari 2005 @ 03:29 |
oregano met gesmolten kaas/ tomaat. | |
timmeeeh | zaterdag 19 februari 2005 @ 03:32 |
nou had mijn buurvrouwtje vandaag toch wat lekkers voor mn neus gezet: stokbroodje met kaas, ui, salami en italiaanse kruiden (huismerk appie). best lekker wel ![]() | |
klaarover | maandag 21 februari 2005 @ 10:21 |
kruid = groen blad of naald specerij = pitjes, zaden, wortel, boomschors, peultjes, vruchtpulver, bloemstampers, kortom overig. kerrie = mengsel Als je wil weten wat met wat combineert, leer dan eerst een aantal klassieke gerechten. Dan krijg je er vanzelf meer feeling voor, en kan je het kruidgebruik in een context plaatsen. Anders blijf je aanrotzooien. | |
Geartsjuh | zondag 6 maart 2005 @ 15:06 |
*schopje* Wat gooien ze in restaurants toch altijd over de gebakken aardappeltjes wat ze zo lekker doet smaken? Het zijn van die kleine groene stukjes. Ik ben nog te onbekend met koken om het zo te kunnen benoemen.. | |
krakkemieke | zondag 6 maart 2005 @ 15:14 |
Ik denk rozemarijn. Neem wel verse, met gedroogde is het net of je een kerstboom in je mond hebt..... | |
Mini_rulez | zondag 6 maart 2005 @ 19:51 |
Aardappels met rozemarijn is inderdaad wel een bekende combinatie, of met peterselie maar dat doen ze volgens mij meer met gekookte aardappels. ![]() | |
hassanjassan | zondag 6 maart 2005 @ 22:54 |
quote:Kruiden: hoe, vers of droog wat: rozemarijn, basilcium, koriander, gember, knoflook, peper, zout, etc.. wanneer: in elke gerecht wat ik kook zit toch minimaal zout en/of peper in. Voor verse kruiden moet je gewoon van die potjes kopen, die gaan superlang mee en groeien weer aan, ik doe nu al een maand of 5 met mijn basilicum, peterselie, rozemarijn, koriander en munt. Dit heeft me totaal 10 euro gekost, twee plantjesvan elk voor een euro per stuk. Maar wat bij wat past...ik zal het je heel makkelijk maken: Kruid Gerechten en ingrediënten Basilicum ==== pesto, tomaten, witte bonen, pasta Bieslook ==== dressings, dipsauzen, tomaten, eieren, vis Bladselder ==== bouillons, soepen, vis, erwtensoep,marinades Bonekruid ==== gedroogde peulvruchten Citroenzest ==== vis, vruchtensalades Dille ==== dressings, komkommer, eieren, vis Dragon ==== dressings, gevogelte, marinades Kervel ==== dressings, komkommer, courgette, tomaten, vis, eieren Koriander ==== Mexicaanse, Thaise en Noordafrikaanse gerechten Laurier ==== bouillons, stoofschotels, marinades Marjolein ==== tomaten, rundsvlees, varkensvlees, gehakt Munt ==== lamsvlees, vruchtensalades, als garnituur Oregano ==== tomaten, pizza's Peterselie ==== dressings, bouillons, soepen, vis, eieren, marinades Rozemarijn ==== tomaten, varkensvlees, marinades Salie ==== kalfsvlees, lamsvlees, salades Tijm ==== bouillons, soepen, lamsvlees, marinades | |
Martijn_77 | zondag 20 maart 2005 @ 12:42 |
quote:Wat is dat? Citroenzest? | |
Oblivion | zondag 20 maart 2005 @ 12:43 |
Volgens mij is dat van de schil? *hard om karper of Piet gilt... ![]() | |
Lienekien | zondag 20 maart 2005 @ 12:47 |
Citroenzest is geraspte citroenschil. ![]() ![]() | |
Martijn_77 | zondag 20 maart 2005 @ 12:53 |
quote:Dank je Lienekien!! ![]() | |
inkie1010 | zondag 20 maart 2005 @ 12:53 |
Ik had laatst zo'n basilicum plantje, maar die ging bij mij echt binnen een week al dood, en ik gaf het wel gewoon water... Hoe kun je zo'n plantje langer laten overleven?? | |
Lienekien | zondag 20 maart 2005 @ 12:58 |
quote:Je kunt het ook in een potje kopen (Baukje). Wordt wel vaak in gebak gebruikt. Als je 't zelf wilt raspen, wel eerst even goed de citroen boenen! | |
Oblivion | zondag 20 maart 2005 @ 13:00 |
Is dat niet geconfijt? | |
Lienekien | zondag 20 maart 2005 @ 13:11 |
quote:Kan best, maar 't is nog steeds citroenrasp. ![]() | |
Oblivion | zondag 20 maart 2005 @ 13:21 |
Mwoah, wordt alleen wat zoeter. | |
Euc- | zondag 20 maart 2005 @ 17:50 |
Gebakken aardappeltjes met tijm en roosmarijn ![]() | |
Martijn_77 | zondag 20 maart 2005 @ 23:03 |
Gebakken aardappeltjes met spekjes en paprikapoeder | |
Talietje | donderdag 7 april 2005 @ 23:15 |
gebakken aardappeltjes met kerrie.... een aanrader!!! ![]() je kan ook gebakken aardappeltjes met gebakken spekjes en uien doen ![]() en daarbij kan je dan ook weer kerrie of paprika poeder doen uiteraard ![]() | |
Jessi | donderdag 7 april 2005 @ 23:30 |
quote:Inderdaad. Ik heb twee weken terug basilicum, thijm, peterselie en bieslook gekocht. Alles blijft goed behalve de basilicum, die kan ik alweer wegknikkeren... iemand tips? | |
dop | vrijdag 8 april 2005 @ 06:32 |
niet teveel water geven | |
klaarover | vrijdag 8 april 2005 @ 12:34 |
Basilicum wil zomerwarmte! Buiten gaat basilicum alleen in Juli/Augustus. Binnen moet je'm niet in een koude keuken zetten. | |
Martijn_77 | zaterdag 9 april 2005 @ 10:04 |
Bi de toko kun je goedkoper dan in de supermarkt kruiden krijgen en die zijn net zo goed als die in de supermarkt | |
Furia | donderdag 28 april 2005 @ 09:45 |
Gisteren heel leuk van die potjes gekocht met basilicum-, peterselie- en bieslookplantjes Maar wat kan ik er nu precies mee? Gedroogde kruiden gooi je makkelijk ergens doorheen, maar dit is vers, verpieterd het dan niet? En heeft iemand een beetje alledaagse ideeen voor het gebruik van deze drie plantjes/kruiden? | |
Oblivion | donderdag 28 april 2005 @ 11:22 |
Overal waar je gedroogde kruiden in gooit kan je gewoon verse in doen. Volgens mij moet dat wel meer zijn dan gedroogd. Dus 1 theelepel gedroogd dan iets van 1 eetlepel vers. En niks verpieteren, het is lekker!!! ![]() | |
Lienekien | donderdag 28 april 2005 @ 11:28 |
Vaak voeg je verse kruiden pas op het laatst toe. Voor de drie die jij noemt, geldt dat in ieder geval. ![]() | |
Furia | donderdag 28 april 2005 @ 11:49 |
Ik ga het zo meteen proberen! | |
BBQ-kip | donderdag 28 april 2005 @ 14:51 |
Over het algemeen kun je zeggen dat "slappe" kruiden als basilicum, peterselie, dille en bieslook op het laatst moeten worden toegevoegd, om ervoor te zorgen dat zijn niet verpieteren en al hun smaak blijven behouden. De "houtige" kruiden als rozemarijn, thijm en majoraan kun je wat eerder toevoegen, dan geven ze meer smaak af. Deze kruiden verpieteren ook niet zo snel. En gedroogde kruiden kun je er op elk moment door gooien, kan niet echt verpieteren ![]() | |
BloodyLotte | donderdag 28 april 2005 @ 17:05 |
Ik pleur Spaghetti Melange van de Oil & Vinegar echt door heel veel dingen, dat maakt het lekkerder vind ik. Verder pleur ik bieslook, peterselie, thijm en kervel bij soep en door salades. | |
R-Alph | donderdag 28 april 2005 @ 17:18 |
quote:Als je vlees gaat kruiden doe je dit voor het bakken zodat alle smaakstoffen die in de verse kruiden zitten tijdens het bakken in het vlees trekken. ![]() Nootmuskaat ----> aardappelen Oja... ik doe wel eens vaker groentenboullion op mn werk bij de warme groente die ik bak ( een groentenmix of zoals nu, boontjes) Dat versterkt de smaak en maakt alles niet zo flauw. Best lekker ![]() |