abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_25145768
Ik vind koken erg leuk, maar wanneer ik recepten moet opvolgen ben ik vaak een vermogen kwijt aan de boodschappen (2 personen)
Ik probeer dan vaak met wat kruiden wat lekkers te maken, maar het is toch best lastig om uit te vinden wat met wat combineert....

Dat basilicum bijvoorbeeld goed met pasta/tomatensaus combineert weet ik wel, maar hebben jullie meer tips?
  vrijdag 18 februari 2005 @ 15:37:14 #2
545 dop
:copyright: dop
pi_25145828
een lepel groene pesto door de pasta als je de pasta zonder saus eet, bij bijvoorbeeld snijbonen of bietjes
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
  vrijdag 18 februari 2005 @ 15:42:23 #3
545 dop
:copyright: dop
pi_25145897
cashew noten zijn een prima toevoging door rijst
maar ook gembersaus met zoete ketjap doen simpel en doeltreffend
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
  vrijdag 18 februari 2005 @ 15:49:43 #4
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_25146008
Gedroogde kruiden kosten toch niet zo veel?

Je moet ook niet een compleet kruidenrek aan schaffen maar zo iedere week wat mee brengen beginnende met de standaard kruiden zoals kerry / paprikapoeder etc
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  vrijdag 18 februari 2005 @ 15:58:15 #5
545 dop
:copyright: dop
pi_25146128
nootmuskaat over de boontjes
die kent iedereen denk ik wel
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
pi_25146184
Dragon over vis.
Marjolein over aardappels.
pi_25146257
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 15:49 schreef Martijn_77 het volgende:
Gedroogde kruiden kosten toch niet zo veel?

Je moet ook niet een compleet kruidenrek aan schaffen maar zo iedere week wat mee brengen beginnende met de standaard kruiden zoals kerry / paprikapoeder etc
nee dat klopt, maar dat is juist wat ik bedoel; waar kan ik die kruiden goed voor gebruiken.
Ook als idee om zelf eens wat te proberen.
pi_25146496
Tja wel heeeel erg onafgebakende vraag... veel proberen wat je wel en niet lekker vindt lijkt me het handigst!
  vrijdag 18 februari 2005 @ 17:32:01 #9
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_25147591
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 16:08 schreef Snoetje het volgende:

[..]

nee dat klopt, maar dat is juist wat ik bedoel; waar kan ik die kruiden goed voor gebruiken.
Ook als idee om zelf eens wat te proberen.
Kerry met je rijst mee koken.

Aromat zout over je gekookte ei.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  vrijdag 18 februari 2005 @ 19:33:45 #10
85784 karper
vissen is me handelsmerk
pi_25149636
safraan-rijst en saus
kaneel-stoofpeertjes, en aller hande na-gerechten.
tonka bonnen-creme brullee
rozemarijn-lekker sappige rund en wild
gember poeder-als smaak opkrikker.
kruidnagel-runderbulion en wild
jenever bessen-wild en wild bulion.
neem nog even wat kruiden op die je wil weten
  zaterdag 19 februari 2005 @ 03:18:14 #11
545 dop
:copyright: dop
pi_25157427
kaneel is ook lekker door rodekool
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
  zaterdag 19 februari 2005 @ 03:28:14 #12
36752 timmeeeh
provocateur et penseur
pi_25157503
warme appel met vanille vla enzo
"Maar ja, echt ontspannen zaten we niet meer te bingoën"
  zaterdag 19 februari 2005 @ 03:28:25 #13
36752 timmeeeh
provocateur et penseur
pi_25157505
+ kaneel dus he
"Maar ja, echt ontspannen zaten we niet meer te bingoën"
  zaterdag 19 februari 2005 @ 03:29:33 #14
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_25157516
oregano met gesmolten kaas/ tomaat.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  zaterdag 19 februari 2005 @ 03:32:28 #15
36752 timmeeeh
provocateur et penseur
pi_25157531
nou had mijn buurvrouwtje vandaag toch wat lekkers voor mn neus gezet:
stokbroodje met kaas, ui, salami en italiaanse kruiden (huismerk appie).
best lekker wel
"Maar ja, echt ontspannen zaten we niet meer te bingoën"
pi_25191043
kruid = groen blad of naald
specerij = pitjes, zaden, wortel, boomschors, peultjes, vruchtpulver, bloemstampers, kortom overig.
kerrie = mengsel

Als je wil weten wat met wat combineert, leer dan eerst een aantal klassieke gerechten.
Dan krijg je er vanzelf meer feeling voor, en kan je het kruidgebruik in een context plaatsen.
Anders blijf je aanrotzooien.
pi_25396521
*schopje*

Wat gooien ze in restaurants toch altijd over de gebakken aardappeltjes wat ze zo lekker doet smaken? Het zijn van die kleine groene stukjes. Ik ben nog te onbekend met koken om het zo te kunnen benoemen..
pi_25396636
Ik denk rozemarijn. Neem wel verse, met gedroogde is het net of je een kerstboom in je mond hebt.....
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_25400556
Aardappels met rozemarijn is inderdaad wel een bekende combinatie, of met peterselie maar dat doen ze volgens mij meer met gekookte aardappels.
Are you pondering what I'm pondering?
pi_25403298
quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 15:32 schreef Snoetje het volgende:
Ik vind koken erg leuk, maar wanneer ik recepten moet opvolgen ben ik vaak een vermogen kwijt aan de boodschappen (2 personen)
Ik probeer dan vaak met wat kruiden wat lekkers te maken, maar het is toch best lastig om uit te vinden wat met wat combineert....

Dat basilicum bijvoorbeeld goed met pasta/tomatensaus combineert weet ik wel, maar hebben jullie meer tips?
Kruiden:

hoe, vers of droog
wat: rozemarijn, basilcium, koriander, gember, knoflook, peper, zout, etc..
wanneer: in elke gerecht wat ik kook zit toch minimaal zout en/of peper in.

Voor verse kruiden moet je gewoon van die potjes kopen, die gaan superlang mee en groeien weer aan, ik doe nu al een maand of 5 met mijn basilicum, peterselie, rozemarijn, koriander en munt. Dit heeft me totaal 10 euro gekost, twee plantjesvan elk voor een euro per stuk.

Maar wat bij wat past...ik zal het je heel makkelijk maken:

Kruid Gerechten en ingrediënten

Basilicum ==== pesto, tomaten, witte bonen, pasta
Bieslook ==== dressings, dipsauzen, tomaten, eieren, vis
Bladselder ==== bouillons, soepen, vis, erwtensoep,marinades
Bonekruid ==== gedroogde peulvruchten
Citroenzest ==== vis, vruchtensalades
Dille ==== dressings, komkommer, eieren, vis
Dragon ==== dressings, gevogelte, marinades
Kervel ==== dressings, komkommer, courgette, tomaten, vis, eieren
Koriander ==== Mexicaanse, Thaise en Noordafrikaanse gerechten
Laurier ==== bouillons, stoofschotels, marinades
Marjolein ==== tomaten, rundsvlees, varkensvlees, gehakt
Munt ==== lamsvlees, vruchtensalades, als garnituur
Oregano ==== tomaten, pizza's
Peterselie ==== dressings, bouillons, soepen, vis, eieren, marinades
Rozemarijn ==== tomaten, varkensvlees, marinades
Salie ==== kalfsvlees, lamsvlees, salades
Tijm ==== bouillons, soepen, lamsvlees, marinades
Moet je die kleur zien, hoorapparaat-beige !
  zondag 20 maart 2005 @ 12:42:52 #21
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_25607626
quote:
Op zondag 6 maart 2005 22:54 schreef hassanjassan het volgende:
Citroenzest ==== vis, vruchtensalades
Wat is dat? Citroenzest?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_25607642
Volgens mij is dat van de schil?

*hard om karper of Piet gilt...
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  zondag 20 maart 2005 @ 12:47:24 #23
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_25607702
Citroenzest is geraspte citroenschil.

The love you take is equal to the love you make.
  zondag 20 maart 2005 @ 12:53:04 #24
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_25607808
quote:
Op zondag 20 maart 2005 12:47 schreef Lienekien het volgende:
Citroenzest is geraspte citroenschil.

Dank je Lienekien!!
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_25607813
Ik had laatst zo'n basilicum plantje, maar die ging bij mij echt binnen een week al dood, en ik gaf het wel gewoon water... Hoe kun je zo'n plantje langer laten overleven??
  zondag 20 maart 2005 @ 12:58:00 #26
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_25607937
quote:
Op zondag 20 maart 2005 12:53 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Dank je Lienekien!!
Je kunt het ook in een potje kopen (Baukje). Wordt wel vaak in gebak gebruikt.

Als je 't zelf wilt raspen, wel eerst even goed de citroen boenen!
The love you take is equal to the love you make.
pi_25607990
Is dat niet geconfijt?
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  zondag 20 maart 2005 @ 13:11:39 #28
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_25608238
quote:
Op zondag 20 maart 2005 13:00 schreef Oblivion het volgende:
Is dat niet geconfijt?
Kan best, maar 't is nog steeds citroenrasp.
The love you take is equal to the love you make.
pi_25608517
Mwoah, wordt alleen wat zoeter.
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  zondag 20 maart 2005 @ 17:50:23 #30
56208 Euc-
Verweg(gistan)
pi_25615011
Gebakken aardappeltjes met tijm en roosmarijn
O_o o_O O_O °_O °_° O_°
  zondag 20 maart 2005 @ 23:03:42 #31
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_25622897
Gebakken aardappeltjes met spekjes en paprikapoeder
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_26060345
gebakken aardappeltjes met kerrie.... een aanrader!!!


je kan ook gebakken aardappeltjes met gebakken spekjes en uien doen

en daarbij kan je dan ook weer kerrie of paprika poeder doen uiteraard
Do not take life too seriously. You will never get out of it alive.
pi_26060799
quote:
Op zondag 20 maart 2005 12:53 schreef inkie1010 het volgende:
Ik had laatst zo'n basilicum plantje, maar die ging bij mij echt binnen een week al dood, en ik gaf het wel gewoon water... Hoe kun je zo'n plantje langer laten overleven??
Inderdaad. Ik heb twee weken terug basilicum, thijm, peterselie en bieslook gekocht. Alles blijft goed behalve de basilicum, die kan ik alweer wegknikkeren... iemand tips?
Cyberspace is definitely a blue state.
~Jeff Tweedy
  vrijdag 8 april 2005 @ 06:32:37 #34
545 dop
:copyright: dop
pi_26064454
niet teveel water geven
Ik schrijf soms wat rottig, zelf noem ik het dyslexie , sommige zeggen dat ik lui ben.
get over it , het wordt niet beter
  vrijdag 8 april 2005 @ 12:34:37 #35
111571 klaarover
klaar? over!
pi_26069798
Basilicum wil zomerwarmte!
Buiten gaat basilicum alleen in Juli/Augustus.
Binnen moet je'm niet in een koude keuken zetten.
  zaterdag 9 april 2005 @ 10:04:13 #36
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_26091371
Bi de toko kun je goedkoper dan in de supermarkt kruiden krijgen en die zijn net zo goed als die in de supermarkt
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  donderdag 28 april 2005 @ 09:45:50 #37
107521 Furia
snoopy weer
pi_26563066
Gisteren heel leuk van die potjes gekocht met basilicum-, peterselie- en bieslookplantjes Maar wat kan ik er nu precies mee? Gedroogde kruiden gooi je makkelijk ergens doorheen, maar dit is vers, verpieterd het dan niet? En heeft iemand een beetje alledaagse ideeen voor het gebruik van deze drie plantjes/kruiden?
pi_26565305
Overal waar je gedroogde kruiden in gooit kan je gewoon verse in doen.
Volgens mij moet dat wel meer zijn dan gedroogd.
Dus 1 theelepel gedroogd dan iets van 1 eetlepel vers.

En niks verpieteren, het is lekker!!!
Steeds als ik tegen de lamp loop,
neem ik een stukje licht mee.
Knibbel, Knabbel etc met veel foto's! IV
  donderdag 28 april 2005 @ 11:28:25 #39
63594 Lienekien
Sunshower kisses...
pi_26565452
Vaak voeg je verse kruiden pas op het laatst toe. Voor de drie die jij noemt, geldt dat in ieder geval. Basilicum en bieslook niet meeverwrmen, peterselie heel even.
The love you take is equal to the love you make.
  donderdag 28 april 2005 @ 11:49:39 #40
107521 Furia
snoopy weer
pi_26565960
Ik ga het zo meteen proberen!
  donderdag 28 april 2005 @ 14:51:15 #41
82814 BBQ-kip
never say no to panda!
pi_26570687
Over het algemeen kun je zeggen dat "slappe" kruiden als basilicum, peterselie, dille en bieslook op het laatst moeten worden toegevoegd, om ervoor te zorgen dat zijn niet verpieteren en al hun smaak blijven behouden.
De "houtige" kruiden als rozemarijn, thijm en majoraan kun je wat eerder toevoegen, dan geven ze meer smaak af. Deze kruiden verpieteren ook niet zo snel.
En gedroogde kruiden kun je er op elk moment door gooien, kan niet echt verpieteren
Kip, het meest veelzijjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjdige stukje kaas, panda!
pi_26574228
Ik pleur Spaghetti Melange van de Oil & Vinegar echt door heel veel dingen, dat maakt het lekkerder vind ik. Verder pleur ik bieslook, peterselie, thijm en kervel bij soep en door salades.
pi_26574553
quote:
Op donderdag 28 april 2005 11:28 schreef Lienekien het volgende:
Vaak voeg je verse kruiden pas op het laatst toe. Voor de drie die jij noemt, geldt dat in ieder geval. Basilicum en bieslook niet meeverwrmen, peterselie heel even.
Als je vlees gaat kruiden doe je dit voor het bakken zodat alle smaakstoffen die in de verse kruiden zitten tijdens het bakken in het vlees trekken.

Nootmuskaat ----> aardappelen

Oja... ik doe wel eens vaker groentenboullion op mn werk bij de warme groente die ik bak ( een groentenmix of zoals nu, boontjes) Dat versterkt de smaak en maakt alles niet zo flauw. Best lekker
Holler
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')