quote:
Op vrijdag 18 februari 2005 15:32 schreef Snoetje het volgende:Ik vind koken erg leuk, maar wanneer ik recepten moet opvolgen ben ik vaak een vermogen kwijt aan de boodschappen (2 personen)
Ik probeer dan vaak met wat kruiden wat lekkers te maken, maar het is toch best lastig om uit te vinden wat met wat combineert....
Dat basilicum bijvoorbeeld goed met pasta/tomatensaus combineert weet ik wel, maar hebben jullie meer tips?
Kruiden:
hoe, vers of droog
wat: rozemarijn, basilcium, koriander, gember, knoflook, peper, zout, etc..
wanneer: in elke gerecht wat ik kook zit toch minimaal zout en/of peper in.
Voor verse kruiden moet je gewoon van die potjes kopen, die gaan superlang mee en groeien weer aan, ik doe nu al een maand of 5 met mijn basilicum, peterselie, rozemarijn, koriander en munt. Dit heeft me totaal 10 euro gekost, twee plantjesvan elk voor een euro per stuk.
Maar wat bij wat past...ik zal het je heel makkelijk maken:
Kruid Gerechten en ingrediënten
Basilicum ==== pesto, tomaten, witte bonen, pasta
Bieslook ==== dressings, dipsauzen, tomaten, eieren, vis
Bladselder ==== bouillons, soepen, vis, erwtensoep,marinades
Bonekruid ==== gedroogde peulvruchten
Citroenzest ==== vis, vruchtensalades
Dille ==== dressings, komkommer, eieren, vis
Dragon ==== dressings, gevogelte, marinades
Kervel ==== dressings, komkommer, courgette, tomaten, vis, eieren
Koriander ==== Mexicaanse, Thaise en Noordafrikaanse gerechten
Laurier ==== bouillons, stoofschotels, marinades
Marjolein ==== tomaten, rundsvlees, varkensvlees, gehakt
Munt ==== lamsvlees, vruchtensalades, als garnituur
Oregano ==== tomaten, pizza's
Peterselie ==== dressings, bouillons, soepen, vis, eieren, marinades
Rozemarijn ==== tomaten, varkensvlees, marinades
Salie ==== kalfsvlees, lamsvlees, salades
Tijm ==== bouillons, soepen, lamsvlees, marinades