Ik durf geen antwoord te krijgen geven (edit), want als ik 'nee' antwoord op de vraag krijg ik ongetwijfeld een hoop argumenten om mijn oren om dat te ontkrachten. Volgens mij stel je een schijnvraag met als doel jouw van de wetenschap afwijkende filosofie te kunnen poneren.quote:Op zaterdag 12 februari 2005 17:35 schreef rudeonline het volgende:
Hopelijk geen slotje, of is filosofie niet een onderdeel in dit forum?
Ik denk dat ons denken de grens van de wetenschap bepaalt.quote:Op zaterdag 12 februari 2005 17:35 schreef rudeonline het volgende:
Bepaalt de wetenschap onze grens van denken?
Je gaat er dus impliciet vanuit dat het mogelijk is om je 1 miljard voor te stellen.quote:Op zaterdag 12 februari 2005 18:58 schreef Haushofer het volgende:
Het is meer zo, dat de mens qua voorstellingsvermogen niet bijzonder sterk is. Dat zie je ook met getallen: een getal groter dan een miljard is al niet voor te stellen voor een mens. Maar dat hoeft op zich ook niet, er zijn zoveel dingen die je je niet kunt voor stellen. Daarom is wiskunde soms ook zo verdraaid lastig
Dit is weer het verschil tussen concreet voorstellen en abstract denken. Hetzelfde gaat bijvoorbeeld op voor een vierde dimensie. Wiskundig heb ik er geen problemen, ook in mijn hoofd kan ik een prima wiskundig model maken van een vierdimensionale "kubus". Wanneer je je echter gaat voorstellen hoe zoiets er in de praktijk uit moet zijn, dan lukt het niet meer.quote:Op zaterdag 12 februari 2005 18:36 schreef livEliveD het volgende:
Dat is wel een aardige gedachte alicey. Sowieso hebben we ergens een beperking. Je kunt bv geen kleur indenken die je nooit eerder ervaren hebt. Wiskundig wel maar is dat creativiteit of gewoon een mogelijkheid 'generen' zonder dat het voor te stellen is en dus nog iets zegt?
Ik denk dat we kwantitatief niet echt een grens hebben in voorstellingsvermogen, eerder kwalitatief. Het is moeilijk om iets heel anders te bedenken. Dit is niet toetsbaar, want zodra je een voorbeeld van zoiets zou hebben, heb je er aan gedacht, en is je voorstellingsvermogen dus kwalitatief verschoven.quote:Op zaterdag 12 februari 2005 19:36 schreef Oud_student het volgende:
[..]
Je gaat er dus impliciet vanuit dat het mogelijk is om je 1 miljard voor te stellen.
Maar wat bedoel je daarmee ? Ik kan mij 7 appels voorstellen, ook 10 waar ligt de grens?
Kijk dat is nou filosofie, het heeft geen nut, maar gaat wel over de kern van de dingen![]()
De natuur trekt zich nergens iets van aan. Van wiskunde niet, en geen enkele andere logica die wij haar proberen op te leggen. Het is eerder andersom, de natuur blijkt vrij consistent te zijn, en met formules te "vangen" in een model. Natuurlijk is dat model slechts een model, en beschrijft het wat we gezien hebben. Dat is echter ook wat we willen, we willen een model waarmee we weten hoe iets werkt, en er voorspellingen mee kunnen doen.quote:Op zondag 13 februari 2005 01:17 schreef rudeonline het volgende:
Mijn mening is dat de wetenschap er totaal naast zit en denkt dat alles zich laat verklaren door wiskundige formules. Het feit alleen al dat sommige van mijn posts werden gesloten omdat ze niet met de huidige wetenschap "mee" gaan, geeft al aan dat de wetenschap zich beperkt tot vierkant denken. Kun je met wiskunde uitrekenen hoeveel appels een boom gaat geven, kun je d.m.v wiskunde bepalen wanneer een appel gaat vallen? Volgens mij niet. De wiskunde maakt een model van het universum zodat het in een kartonnen past en hoeken heeft. Het feit alleen al dat mijn manier van denken over het algemaan alleen maar gelach geeft, geeft al aan dat wiskunde weinig ruimte over laat voor creativiteit. En als iets in het leven creatief is is dat het leven zelf wel. De manier waarop men nu denkt het leven te verklaren is een doodlopende weg. Alsof de natuur zich iets aantrekt van de wiskunde. Goed, tot zover ik..
Nou, alles is wat veel gezegt. Maar veel wel. Zo zit de schepping inmekaar, als je naar de waarnemingen kijkt.quote:Op zondag 13 februari 2005 01:17 schreef rudeonline het volgende:
Mijn mening is dat de wetenschap er totaal naast zit en denkt dat alles zich laat verklaren door wiskundige formules.
Dat laatste wel. En dat kun je experimenteel bevestigen.quote:Het feit alleen al dat sommige van mijn posts werden gesloten omdat ze niet met de huidige wetenschap "mee" gaan, geeft al aan dat de wetenschap zich beperkt tot vierkant denken. Kun je met wiskunde uitrekenen hoeveel appels een boom gaat geven, kun je d.m.v wiskunde bepalen wanneer een appel gaat vallen?
Je kunt ook zeggen " alsof de natuur iets van jouw denkwijze aantrekt..." Jij wilt heel graag de natuur een logica opleggen, maar de natuur trekt zich daar niets van aan hoor. Metingen maken uit wat voor logica de natuur volgt. Ben je dat met me eens?quote:Volgens mij niet. De wiskunde maakt een model van het universum zodat het in een kartonnen past en hoeken heeft. Het feit alleen al dat mijn manier van denken over het algemaan alleen maar gelach geeft, geeft al aan dat wiskunde weinig ruimte over laat voor creativiteit. En als iets in het leven creatief is is dat het leven zelf wel. De manier waarop men nu denkt het leven te verklaren is een doodlopende weg. Alsof de natuur zich iets aantrekt van de wiskunde. Goed, tot zover ik..
En bij de conventionele wetenschappen niet? Goh, dus de "elegantie" die de relativiteit toegedicht wordt is een kwantitatieve bepaling? Dat soort dingen spelen natuurlijk bij alle dingen mee. De militaire vliegtuigindustrie heeft een gezegde: "If it looks good, it flies good." Waar natuurlijk een geweldig stukje technisch inzicht bevat. Of niet. Maar het werkt wel. In zekere zin zit er in schoonheid een element van wat wij als "juist" zien verborgen. Of andersom; als iets op bepaalde manieren "goed" of "juist" is zal het eerder als mooi ervaren worden.quote:Op zondag 13 februari 2005 12:40 schreef Alicey het volgende:
Ik vraag me trouwens af of er bij rude geen esthetische overwegingen meespelen.
Als je wiskunde opvat als de studie en creatie van alles wat wetmatig en mogelijk is, dan is de wiskunde:quote:Op zondag 13 februari 2005 11:21 schreef Haushofer het volgende:
Maar zover ik weet snap jij erg weinig van wiskunde, dus hoe kun je dan zeggen dat de natuur ingewikkelder inelkaar zit dan de wiskunde? Wiskunde kan net zo complex zijn als de natuur zelf. Maar er werd jou gevraagd: Meen jij dat de natuur exact jouw logica volgt?
Dat is wat wij waarnemen, echter niet ons doel. Ik heb bij rude het idee dat het min of meer het doel is om een verklaring te geven die esthetisch is. Binnen de wetenschap zijn veel mooie theorien en verklaringen te vinden, daar geldt echter vooral dat de meest eenvoudige degene is die aangehouden wordt.quote:Op zondag 13 februari 2005 12:58 schreef Karboenkeltje het volgende:
[..]
En bij de conventionele wetenschappen niet? Goh, dus de "elegantie" die de relativiteit toegedicht wordt is een kwantitatieve bepaling? Dat soort dingen spelen natuurlijk bij alle dingen mee.
(off-topic) Tijdens de WFL-meet is de expositie "Het Kwaad" bezocht. Hierbij kwam dit ook min of meer naar voren. Helden worden altijd perfect symmetrisch afgebeeld, terwijl duivels en demonen vaak niet symmetrisch worden afgebeeld.quote:ook onderzoeken geweest naar het vermeende waarheidsgehalte van stellingen van verschillende mensen. Mensen die mooi gevonden worden scoren daarin sytematisch hoger.
Dat is maar net hoe je er tegen aan kijkt. Kijk, ik vind de algemene relativiteitstheorie bijzonder elegant en mooi. Ronduit prachtig zelfs ! De ideeen van Rude vind ik veel minder elegant. Maar dat is natuurlijk omdat ik meer in de exacte hoek zit, dan in de filosofie.quote:Op zondag 13 februari 2005 12:40 schreef Alicey het volgende:
Ik vraag me trouwens af of er bij rude geen esthetische overwegingen meespelen. Ik ben zelf op sommige gebieden erg boers, dus de romantiek van een idee aanvoelen kost voor mij wat meer moeite dan voor anderen, maar toch kan ik wel een bepaalde esthetiek ontdekken in de ideeen van rude. Dit in tegenstelling tot de gangbare waarnemingen, waarbij eigenlijk alles gortdroog en absoluut is.
Een eigen filosofie laat meer ruimte over voor marges, andere paden, en fantasie. Iets wat in de gangbare wetenschap niet geldt, omdat daar puur gevolgd wordt wat wij zien. En wat wij zien is nou eenmaal zeer absoluut, en staat zelden open voor interpretatie of variatie.
Denk er eens over na, en laat me weten of ik dichtbij zit.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |