quote:
Op zaterdag 12 februari 2005 09:05 schreef milagro het volgende:[..]
nee hoor, die slaan ze in elkaar en dan is half Fok over de zeik, want het is buiten proportioneel geweld, want het was maar een tasje..
de juiste reactie op dit soort nieuws is dus : Levensgevaarlijk, laat dat aan de politie over, bel gewoon dus 112.
Achter een dief aanrennen, daar escaleren de dingen alleen maar van, of de dief trekt een mes, of de achtervolgers slaan compleet door en......
![]()
en nu mijn reactie : goeie zaak, ik hoop dat de dief letterlijk flink op zijn bek gegaan is, geslagen mag ook
![]()
Dat 'buitenproportioneel geweld' is onzin. Ik heb een paar familieleden die wel eens dieven, carjackers en geweldplegers overmeesterd en aan de politie overgeleverd hebben en die hebben nooit problemen gehad met de hoeveelheid geweld die ze uitoefenden. Da's blijkbaar een fabeltje dat alleen rondgaat in kringen waar men geen poot uitsteekt als er iets gebeurt.
Proportioneel geweld is het geweld dat je nodig hebt om de dader te overmeesteren en in bedwang te houden. Hoeveel dat is hangt onder andere van je fysieke mogelijkheden en die van de dader af. Dat is niet zo ingewikkeld. Of het OM je 'geweld' gaat onderzoeken hangt af van of de dader aangifte doet, en of er bij eventuele omstanders wellicht een draadje los zit waardoor ze wilde verhalen gaan vertellen aan de politie.
Het is nogal willekeurig welke verhalen in de media belanden. Er worden dagelijks ongetwijfeld wel een paar misdrijven verijdeld door omstanders. Door autochtonen en allochtonen.
De lakonieke houding waarmee mensen met sommige soorten misdrijven die ze zien (winkeldiefstal, autodiefstal) omgaan komt volgens mij ook door diefstalverzekeringen en het ontbreken van een duidelijk slachtoffer. Verder is het in andere gevallen lastig om te reageren op iets dat je niet zelf volledig hebt zien gebeuren, en dat is vaak het geval. In geweldplegingszaken moet je bijvoorbeeld eerst zeker weten wie de dader van wat is: je wil niet degene aanvallen die de dader van een voorafgaand misdrijf aanhoudt, bijvoorbeeld.
De omstanders komen het snelst in actie als er direct duidelijk is wat er gebeurt, vandaar dat het belangrijk is als slachtoffer te communiceren. Goedgekleed, vrouw, bejaard, autochtoon zijn etc. zijn natuurlijk ook pluspunten voor 'herkenbaarheid'. Stel dat je als jonge Marokkaan overvallen wordt door een bejaarde vrouw...