Mini_rulez | maandag 31 januari 2005 @ 15:22 |
Ik had laatst wat hapjes gemaakt met filodeeg en uit de oven zijn ze op zich best te eten, maar frituren is toch lekkerder. Ik heb alleen geen friteuse en ben ook niet van plan om er één te kopen. Weet iemand of het mogelijk is om zulke dingen (maar ook kroketten etc.) te 'frituren' in een gewone pan met olie? Ik ben bang dat de olie dan niet heet genoeg wordt of zo, heeft iemand hier ervaring mee? Ik heb nog een fles zonnebloemolie staan, die zou je daar toch voor moeten kunnen gebruiken, of niet? | |
teigan | maandag 31 januari 2005 @ 17:34 |
volgens mij kan je dat wel doen, maar hoe het precies zit weet ik niet.... Ik meen mij iets te herinneren van als je een stukje brood erin gooit, en dat wordt heel snel bruin, dan is de olie ongeveer 180 graden celsius.. Maar dat weet ik dus niet zeker... Misschien dat er iemand anders is die een aanvulling heeft | |
krakkemieke | maandag 31 januari 2005 @ 22:13 |
Als je elk velletje filodeeg insmeert met boter voor het bakken, is het perfect Ik heb geen zin in een frituurpan, dus ik heb een koekepan met olie om te frituren. Gaat prima en ik kan hem opbergen in m'n oven. | |
Oblivion | maandag 31 januari 2005 @ 22:29 |
Ik doe het ook zo, geen frituurpan, maar een gewone pan, en arachideolie, of zonnebloemolie. Gaat prima, even flink het vuur eronder, en gewoon proberen. ![]() Lekker! ![]() | |
GrotePier | dinsdag 1 februari 2005 @ 10:22 |
als je een gieteizeren wokpan heb kan je die ervoor gebruiken. of een emaile braadpan ofzo.... word heet genoeg hoor.... en ja het is een beetje lastig om te zien of je vet wel heet genoeg omdat je niet effe een termostaatje heb...... maar daar is wel een trukje voor neem een broodkorstje en als je dat in het vet gooit en hij gaat direct bruisen dan is je vet heet genoeg om in te bakken....... | |
Pony-Lover | dinsdag 1 februari 2005 @ 10:24 |
een keuken thermometer kost geen kloot. ..een frituurpan ook niet trouwens | |
Mini_rulez | dinsdag 1 februari 2005 @ 10:58 |
quote:Weet ik, maar dat was de vraag niet. Zo vaak heb ik het helemaal niet nodig dus ik vind het zonde om een frituurpan aan te schaffen, zeker omdat ik toch al weinig kastruimte heb (studentenkamer) en zo'n ding ook weer ergens moet staan. Maar goed, bedankt voor de tips allemaal, ik ga het eens proberen. ![]() | |
Troeta | dinsdag 1 februari 2005 @ 11:06 |
ken je die oude frituurpannen van vroeger niet meer? met zo'n handig uitleknetje. Wij hebben dat nog heel lang gebruikt, gaat wat sneller naar mijn idee, en neemt minder kastruimte in beslag | |
Chielus | dinsdag 1 februari 2005 @ 11:35 |
HEt kan wel, alleen is de juiste temperatuur bepalen wat lastiger, het wordt snel te heet, en het is wat gevaarlijker, maar goed daar ben je zelf verantwoordelijk voor. | |
GinaG | dinsdag 1 februari 2005 @ 11:49 |
en een minifrituese is dat niet wat? Alleen weet ik niet waar je die kunt kopen, zou er wel eentje willen hebben. | |
Geoffrey_Firmin | dinsdag 1 februari 2005 @ 11:50 |
Natuurlijk kan dat, hoe denk je dat ze dertig, veertig jaar geleden frituurden. je hebt gewoon een flinke emaill epan nodig en een frituurrekje. En als het lekker spattepat dan is de olie heet genoeg. | |
lurf_doctor | dinsdag 1 februari 2005 @ 11:53 |
Tuurlijk, maar ik zou wel een braadpan nemen en geen kookpan ![]() | |
wendy-tje | dinsdag 1 februari 2005 @ 11:55 |
Ik maak op die manier nog weleens papadums klaar ![]() | |
pikwik | dinsdag 1 februari 2005 @ 11:56 |
heel veel thuis branden ontstaan door deze wijze van frituren wees er voorzichtig mee svp | |
Oblivion | dinsdag 1 februari 2005 @ 11:59 |
quote: ![]() Nooit aangedacht, maar je hebt wel gelijk. Om nog maar niet te denken aan een paar kleine kinderarmpjes die reiken naar zo'n gewone pan met vet... ![]() We zijn ook al wezen kijken naar frituurpannen, alleen zoveel, zo groot, en ze stinken zo. ![]() | |
pikwik | dinsdag 1 februari 2005 @ 12:02 |
er zijn ook hele kleine hoor | |
Oblivion | dinsdag 1 februari 2005 @ 12:03 |
Ja, dat weet ik, en in de schuur is ook nog plaats... ![]() Moet 'm alleen nog tegenkomen... ![]() | |
Cheiron | dinsdag 1 februari 2005 @ 12:03 |
Heeeeeeel vroeger frituurde mijn moeder ook gewoon in een grote (volgens mij afgedankte stoof) pan. Alleen krijg je het vet er nogal moeilijk uit denk ik. | |
flipsen | dinsdag 1 februari 2005 @ 12:07 |
quote:Nee, dan frituren in een gewone (hapjes)pan/wok! DAT stinkt pas, kan ik uit eigen ervaring vertellen. Afgelopen vrijdag heerlijke kipgehaktballetjes gefrituurd in de wok met een flinke laag (5cm) zonnebloemolie. Ging als een tierelier, inderdaad stukje brood erin om te kijken of het heet genoeg is en gaan met die banaan! ![]() Ging best leuk, maar toen ik 's avonds weer thuis kwam. Mèèèn wat een frituurlucht! | |
pikwik | dinsdag 1 februari 2005 @ 12:08 |
recente frituurpannen sluiten goed en stinken aanmerkelijk minder dan een open pan wel goed schoonhouden natuurlijk | |
Oblivion | dinsdag 1 februari 2005 @ 12:18 |
quote:Ik gebruik geen frituurvet... ![]() Enne ik heb echt een lel ven een afzuigkap, en de deur dicht... ![]() Ruik je weinig van. Maar voor veligheidredenen zou ik wel weer een frituurpan willen. Daar hoeft toch geen frituurvet in? Kan toch ook olie in? | |
Angel_of_Dth | dinsdag 1 februari 2005 @ 12:21 |
quote:Het eerste waar ik aan dacht bij het lezen van dit topic was ook de brand een tijdj terug schuin achter me, waarbij 2 huizen compleet uitbrandden doordat iemand dronken ging frituren. ![]() Zolang je erbij blijft en oplet, kan het wel. Al geef ik toch de voorkeur aan een frituurpan die uit gaat als het vet te heet wordt. ![]() | |
Chielus | dinsdag 1 februari 2005 @ 12:22 |
moet je wel olie hebben die je tot 190 graden kunt verhitten | |
Viking84 | dinsdag 1 februari 2005 @ 12:28 |
![]() ![]() | |
lurf_doctor | dinsdag 1 februari 2005 @ 12:31 |
quote:Waarom klik je dan op dit topic ![]() | |
Ashram | dinsdag 1 februari 2005 @ 12:49 |
Ik gebruik arachideolie ervoor en als het begon te roken, dan is het op ideale temperatuur voor mij. | |
Mini_rulez | dinsdag 1 februari 2005 @ 14:24 |
Okee, het is me niet echt duidelijk welke pan hier het meest geschikt voor is. Een wok heb ik niet, kan ik dan het beste een braadpan nemen? Natuurlijk blijven we erbij, ik heb geen zin om het gebouw in de fik te zetten. ![]() | |
wendy-tje | dinsdag 1 februari 2005 @ 14:25 |
Braadpan gaat prima ja! | |
Ashram | dinsdag 1 februari 2005 @ 14:27 |
eender welk pannetje is goed. Een steelpannetje is ook fijn als je wat vlammetjes wil frituren. Ik neem doorgaans altijd pannen zonder antikleeflaag. | |
Mini_rulez | dinsdag 1 februari 2005 @ 14:39 |
Dus een kleine 'kookpan' kan ook? Daar hoeft niet zo veel olie in... ![]() -edit- Hmm, nu ik erover nadenk herinner ik me dat we dat pannetje ook altijd gebruikten om te fonduen. Dan zal ie er wel tegen kunnen... | |
googoodoll | dinsdag 1 februari 2005 @ 17:48 |
ik was laatst in een tankstation, en daar kon je zelf bevroren friet opwarmen in een magnetronnetje. dat kan natuurlijk ook. het was wel leuk, maar niet te eten. was ook wel te voorspellen natuurlijk. [ Bericht 11% gewijzigd door googoodoll op 01-02-2005 17:53:43 (iets te onvolledig) ] | |
Jordy-B | dinsdag 1 februari 2005 @ 17:57 |
quote:Ik zou, vanwege de kans op vlam-in-de-pan, wel een pan nemen met een passend deksel... Mocht 't ding dan toch in de hens gaan, is het een kwestie van de deksel erop. Het vuur dooft dan gelijk. En hoewel het hopelijk overbodig is, toch maar even zeggen: nooit een brandende pan vet met water proberen te blussen! | |
Martijn_77 | dinsdag 1 februari 2005 @ 20:16 |
quote:Nee, een deksel of een branddeken er overheen | |
Troel | woensdag 2 februari 2005 @ 11:33 |
Nou, geloof me, uit ervaring weet ik dat je heel snel reageert als de vlam in de pan slaat. Sneller dan je denkt. Ik wilde een keer bitterballen in een pan met olie doen, maar had teveel olie in de pan gedaan, pan stroomt over, olie direct op de plaat en een paar mooie vlammen. Je wilt niet weten hoe snel de deksel op de pan lag en de plaat uit was en de afzuigkap uit was. Dat gaat allemaal in een reflex. Na dit incident heb ik nog vele malen vaker gefrituurd in een pan, voornamelijk pangsit. Mijn advies: niet teveel olie in de pan en dan loopt het wel los. | |
Evil-Cherry | woensdag 2 februari 2005 @ 12:05 |
quote:En voor de nieuwsgierigen die meteen denken "waarom niet?"; olie is lichter dan water, iedereen kent dat wel. Dus ook in een pan hete olie; de olie gaat op het water drijven. Echter is in dit geval de olie bloedheet, het water wordt stoom en neemt daardoor veel meer ruimte in. Omdat de olie bovenop ligt wordt deze als het ware gelanceerd om de stoom meer ruimte te geven. Je kunt zelf wel bedenken welke gevolgen dat heeft (vuur neemt een grote oppervlakte in, je verbrand, de olie zet andere dingen in de fik, name it). En een pollepel (hout!) is ook een goede thermometer (als je frituurt met zonnebloemolie). Gebeurd er niets, dan is de olie te koud, gaat het bruizen en borrelen en spetteren, dan is de olie te heet. Ontstaan er een paar belletjes of bruist het een beetje, precies goed! |