abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  dinsdag 4 september 2001 @ 16:26:32 #31
12505 deGVR
Tussen schrijf en kramp..
pi_1558477
quote:
Op dinsdag 04 september 2001 16:03 schreef Roonaan het volgende:

[..]

*zingt: "Me tante heeft een toko, hiep hiep hoi.... me tante heeft een toko hiep hiep hoi"


*jaloers blikt*
Midden in dat bos woont een kleine, rode aap.
Kijk daar zit 'ie, in die boom. Hij doet een reuzegrote gaap.
http://www.chrishantzen.nl
http://www.onbeschreven.nl
pi_1559978
quote:
Op dinsdag 04 september 2001 14:43 schreef Roonaan het volgende:
Spekkoek is wel lekker, maar Kwe mangkok nog veel lekkerder
Kwe Mangkok? wa's daaaaah?
pi_1561889
gevonden ééntje waar je maar 20 eidooiers nodig bent
of zelfs 15....

http://members.tripodnet.nl/kookfreak/suriname/spekkoek.html


Spekkoek van Nathalie (ken ik overigens nie...)
20 eidooiers
5 eiwitten
500 gram boter
300 gram witte basterdsuiker
4 eetlepels zoete melk
150 gram meel
50 gram fijngehakte amandelen
1 à 2 theelepels fijngestampte spekkoekkruiden


Spekkoekkruid bestaat uit:
fijngestampte kaneel, fijngestampte notenmuskaat,
fijngestampte kruidnagel, en fijngestampte kardemom.

We doen de boter en suiker in een kom en roeren haar tot een zalfachtige massa. De 20 eidooiers en de 5 eiwitten doe we er onder voortdurend roeren beetje voor beetje bij, totdat alles in de massa is opgelost. Nu doen we er de zoetemelk bij, de fijngehakte amandelen, het meel en de kruiden. Dan beginnen we met het bakken. Hiervoor hebben we een oven nodig, die behalve ondervuur ook voorzien is van bovenvuur of gril. De taart wordt in dunne lagen gebakken. We gebruiken als maat een theekopje, dat we voor 3/4 vullen. Voor de eerste laag gebruiken we alleen het ondervuur. Is die gaar, dan doen we het ondervuur uit en gebruiken voor de rest van de lagen het bovenvuur of de grill. Deze spekkoek moet in 1,5 uur gaar zijn. Doen we te lang over de laagjes (te klein vuur) dan is de taart droog. We moeten dus met groot vuur werken, willen we een heerlijke smeuïge spekkoek hebben. Het gebeurt wel eens dat een laagje opbolt. We besmeren dan de onderkant van een wijnglaasje met boter en drukken hem voorzichtig op die plaatsen, waar het opbolt. Het is bij spekkoek nodig om het wijnglaasje steeds bij de hand te hebben, want elk laagje wordt licht aangedrukt, voor er een nieuwe laag op wordt uitgesmeerd.

N.B.
Bovengenoemde hoeveelheden horen bij het oorspronkelijke Indonesische recept. Daar de Hollandse eieren veel groter zijn dan de eieren ginds en doordat ik steeds met zoveel ongebruikte eiwit kwam te zitten heb ik na veel geëxperimenteer een nieuw, beter recept gevonden.

Benodigdheden:
15 Eigeel
10 Eiwit
500 gram boter
400 gram witte basterdsuiker
5 eetlepels zoetemelk (of meer naar smaak)
180 gram meel
80 gram gemalen amandelen
vanille, iets zout
spekkoekkruiden naar smaak

Dit recept is geschikt voor een bakvorm van ca. 23 cm middellijn en 8 cm hoog.

  woensdag 5 september 2001 @ 09:36:07 #34
3878 Vork
Manisch creatief
pi_1561900
Mensen hou op! ik krijg nu al trek in die handel!
pi_1561926
Ooooow Jummie, ik gaat straks meteen een stukkie halen!
Waar anders dan bij de AH kan je die kopen?
Weet iemand dat?
Doei.
  woensdag 5 september 2001 @ 09:50:12 #36
12505 deGVR
Tussen schrijf en kramp..
pi_1561933
quote:
Op woensdag 05 september 2001 09:32 schreef GRUMBLER het volgende:
gevonden ééntje waar je maar 20 eidooiers nodig bent
of zelfs 15....

........


Mjummmm... misschien probeer ik ze allebei wel.. kijken welke lekkerder is..

Ik heb wat te doen dit weekend in ieder geval!!! tnx!

Midden in dat bos woont een kleine, rode aap.
Kijk daar zit 'ie, in die boom. Hij doet een reuzegrote gaap.
http://www.chrishantzen.nl
http://www.onbeschreven.nl
  woensdag 5 september 2001 @ 09:51:09 #37
12505 deGVR
Tussen schrijf en kramp..
pi_1561938
quote:
Op woensdag 05 september 2001 09:48 schreef Faithy het volgende:
Ooooow Jummie, ik gaat straks meteen een stukkie halen!
Waar anders dan bij de AH kan je die kopen?
Weet iemand dat?
Spekkoek koop je toch niet bij de AH zeker

Gewoon bij je plaatselijke toko...

Midden in dat bos woont een kleine, rode aap.
Kijk daar zit 'ie, in die boom. Hij doet een reuzegrote gaap.
http://www.chrishantzen.nl
http://www.onbeschreven.nl
pi_1561961
quote:
Op woensdag 05 september 2001 09:48 schreef Faithy het volgende:
Ooooow Jummie, ik gaat straks meteen een stukkie halen!
Waar anders dan bij de AH kan je die kopen?
Weet iemand dat?
Ren eens een toko binnen
Toko = winkel van aziatische mensen. Ze verkopen hoofdzakelijk producten die daar ginds ook verkocht worden Meestal ligt spekkoek onder de toonbank
pi_1561963
quote:
Op woensdag 05 september 2001 09:50 schreef deGVR het volgende:

[..]

Mjummmm... misschien probeer ik ze allebei wel.. kijken welke lekkerder is..

Ik heb wat te doen dit weekend in ieder geval!!! tnx!


Ben benieuwd laat het maar ff weten, hiero!
Overigens hoef jij je dan dit weekend niet te vervelen....
pi_1561976
quote:
Op woensdag 05 september 2001 09:48 schreef Faithy het volgende:
Ooooow Jummie, ik gaat straks meteen een stukkie halen!
Waar anders dan bij de AH kan je die kopen?
Weet iemand dat?
Hier in Amsterdam kun je het ook bij de Vomar kopen.
Is niet de lekkerste,maar hij voldoet.
Als het pannen van daken waait
Als het gras naar je voeten graait
Als de wind langs je wangen aait, hier ben ik
pi_1563653
mmmmm Spekkoek....ik moet toch weer es gauw naar de Toko
I'm not paranoid! Which of my enemies told you this?
pi_1564940
quote:
Op dinsdag 04 september 2001 11:50 schreef deGVR het volgende:

[..]

Spekkoek is een traditioneel indisch gerecht.. of snack eigelijk... bestaat uit meerdere lagen.. en smaakt heerlijk...


Grappig genoeg komt het oorspronkelijk uit Nederland.
En het is erg lekker inderdaad.
You can't have everything. Where would you put it?
- Steven Wright
  woensdag 5 september 2001 @ 19:01:40 #43
3878 Vork
Manisch creatief
pi_1564979
3x raaie wat ik nu eet.
pi_1565055
quote:
Op dinsdag 04 september 2001 21:02 schreef Taurus het volgende:

[..]

Kwe Mangkok? wa's daaaaah?


lekker best wel heel erg zelfs
pi_1567316
quote:
Op woensdag 05 september 2001 19:01 schreef Vork het volgende:
3x raaie wat ik nu eet.
Op dit moment vast iets anders dan toen je bovenstaande schreef.
You can't have everything. Where would you put it?
- Steven Wright
  donderdag 6 september 2001 @ 02:07:01 #46
6290 Dr_Crouton
Uw advertentieruimte hier.
pi_1568091
Ha fijn, kom ik dit topic tegen midden in de nacht

Aaaaaaah

The Internets, I needs it..
  donderdag 6 september 2001 @ 10:39:42 #47
12505 deGVR
Tussen schrijf en kramp..
pi_1569024
* deGVR heeft een stuk meegenomen naar z'n werk...

*hap* *slik* *weg*

Midden in dat bos woont een kleine, rode aap.
Kijk daar zit 'ie, in die boom. Hij doet een reuzegrote gaap.
http://www.chrishantzen.nl
http://www.onbeschreven.nl
pi_1569065
quote:
Op donderdag 06 september 2001 10:39 schreef deGVR het volgende:
* deGVR heeft een stuk meegenomen naar z'n werk...

*hap* *slik* *weg*


zelf gebakken???
  donderdag 6 september 2001 @ 10:49:40 #49
12505 deGVR
Tussen schrijf en kramp..
pi_1569079
quote:
Op donderdag 06 september 2001 10:47 schreef GRUMBLER het volgende:

[..]

zelf gebakken???


nee helaas.. dit was het laatste restje wat ik nog over had van een tripje naar de toko...
ik ga vanavond de ingredienten halen en dan zaterdag of zondag flink aan 't bakken
Midden in dat bos woont een kleine, rode aap.
Kijk daar zit 'ie, in die boom. Hij doet een reuzegrote gaap.
http://www.chrishantzen.nl
http://www.onbeschreven.nl
pi_1570368
quote:
Op woensdag 05 september 2001 19:15 schreef Roonaan het volgende:

[..]

lekker best wel heel erg zelfs


jamaar.. WAT is 't ?
pi_1575821
whaa spekkoek is zooooooo meesterlijk lekker!!
maar geen idee hoe ik kan uitleggen wat het precies is enzo
bij onze vietnamees in stad je weet wel zo een kraapmje waar ze loempiaas en broodjes bapau etc verkopen...verkopen ze soms ook spekkoek dus als je het neit kent PROBEER het
sorry ik koos deze nick toen ik 16 was.
  zaterdag 8 september 2001 @ 00:50:21 #52
12820 Doodkapje
CyanideCookies
pi_1582564
Hmmm spekkoek... Mijn moeder maakt dat wel eens... En dan met zo'n geheim familie recept dat het nog lekkerder en smeuïger maakt dan in de toko... Duurt overigens wel lang voordat zo'n koekie klaar is. Beslag maken duurt een uur, het bakken ook... Toch maar ff vragen of ze binnenkort eentje wilt maken...
...kan het geen beat schelen...
D700 Nikonian www.schiet7kleuren.nl
  vrijdag 5 december 2003 @ 19:58:11 #53
73109 immenslope
#1 Soulbrother
pi_15184172
quote:
Op dinsdag 4 september 2001 12:59 schreef Love Mae King het volgende:

[..]

En hoe zit dat met vleestomaten?


Wat zit je nou te zeuren of vleestomaten.
Ga een nieuwe topic openen.........mafkees
Flexi wit da tech(nique)
pi_15185336
quote:
Op dinsdag 4 september 2001 15:47 schreef shmoopy het volgende:

[..]

en 30-60 minuten bereidingstijd.


Dat is dan geen recept van spekkoek, maar van lulkoek.

No offense!

Laters!

AA

MANTRONIX???
Positive Energy Activates Constant Elevation
  vrijdag 5 december 2003 @ 21:18:24 #55
75702 Lay_D_Indo
SELAMAT TAHUN BARU 2004!!!
pi_15185904
Hmmm...

Probeer eens een rum-spekkoek...
Die zijn pas lekkerrrrrr :y
Recepten genoeg op internet... probeer google eens!

Greetinx,

Lay-D-Indo

pi_15188204
quote:
Op vrijdag 5 december 2003 19:58 schreef immenslope het volgende:

[..]

Wat zit je nou te zeuren of vleestomaten.
Ga een nieuwe topic openen.........mafkees


Het is slechts ruim 2 jaar terug mafkees
pi_15190184

Heeeeeeeeeeeeeerlijk !

And everything under the sun is in tune
But the sun is eclipsed by the moon.
And Prince is still here!
pi_15190335
Zeker lekker, maar het duurd ontzettend lang. Het is echt veel werk. Zie het maar als een cake uit heel veel lagen waarvan je elke laag apart moet bakken. Daar komt het namelijk wel op neer, maar als je het toch gaat doen en het lukt goed dan mag je er wel een naar mij opsturen
"Happiness is not getting more, but wanting less"
  Moderator zaterdag 29 januari 2005 @ 23:22:34 #59
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_24824736
SPEKKOEK

Voor veel personen

Totale duur vanaf voorbereiding: +/- 1,5 uur

Ingrediënten:

100 gram bloem
7 eieren (groot)
500 gram (room)boter
250 gram basterdsuiker
10 theelepels kaneel
5 theelepels fijngemaakte anijsblokjes (raspen)
3 theelepels gemalen nootmuskaat
3 theelepels kruidnagelpoeder
3 theelepels gemalen kardamom
2 eetlepels koffieroom
zaadjes geschrapt uit 1 stokje vanille (of 3 zakjes vanillesuiker)
halve theelepel zout



Verder nodig:

Mixer met garden
4 beslagkommen (minimaal 1 van metaal of glas)
Fijne zeef
Weegschaal
Maatschepjes (voor de thee-en eetlepels, het is meer dan een afgestreken theelepel namelijk!)
2 scheppen (soeplepels o.i.d.)
Springvorm 25-27cm doorsnede



Voorbereiding:

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Zet de oven op de grillstand, hoogste stand.
Haal het rooster of de bakplaat eruit.
Zorg ervoor dat de metalen/glazen beslagkom absoluut schoon en vetvrij is.

Bereiding van het beslag:

Scheid de eieren. zorg er voor dat je de eiwitten in de glazen of metalen kom doet. Er mag absoluut geen vet bijkomen en ook absoluut geen eigeel! Eiwit bij het geel (een beetje) is niet zo erg, andersom wel!



Klop de eiwitten met absoluut schone en vetvrije garden met de mixer stijf (als je de kom op de kop houdt en de inhoud blijft erin dan zijn ze stijf genoeg geklopt, duurt 1 a 2 minuten)



Zet de geklopte eiwitten zolang in de koelkast.
Voeg bij de eierdooiers de helft van de suiker en klop dit tot een mooie gelijkmatige schuimige massa.





Zet het eierdooiermengsel zolang in de koelkast.
Doe de boter in een andere beslagkom en voeg de overgebleven suiker, het zout en de vanillezaadjes (of vanillesuiker) erbij.



Meng dit tot een gelijkmatige romige massa.



Haal de eiwitten en eierdooiers uit de koelkast en voeg ze bij het boter/suiker mengsel. Schep het er luchtig doorheen met een grote lepel en mix het geheel nog even met de mixer tot een mooi beslag (je ziet nog wel botervlokken, dit is normaal).



Zeef de bloem boven het beslag en meng het door het deeg, meng hierna de room er doorheen.





Meng alle kruiden door elkaar.



Verdeel het beslag gelijkmatig over 2 beslagkommen.
Laat 1 van de kommen met rust en voeg bij de andere alle kruiden in één keer toe. Meng dit beslag met een lepel heel goed door elkaar tot er een gelijkmatig beslag ontstaat.



Schep een laagje van het 'witte' beslag in de springvorm en verdeel het.



Zet het even in de oven om vloeibaar te worden en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is over de vorm.
Zet de bakvorm op een hoge plaats op een rooster of bakplaat.



Doe dit laagje voor laagje, elke keer tot het vorige laagje gaar is. Dit duurt enkele minuten. Het wordt caremelbruin of donkerbruin en droog aan de bovenkant.







Dit laagje is gaar: (helaas niet helemaal gelijkmatig )



en weer een nieuwe laag er bovenop:



Doe dit steed om en om laagje voor laagje.
Na 3 laagjes de bakplaat of het rooster in het midden van de oven, anders verbrandt de spekkoek.

De koek is klaar als het bovenste laagje gaar is (ga door tot het beslag op is).

Laat de spekkoek minimaal 12 uur afkoelen voor je de vorm verwijdert of de koek gaat aansnijden (!) anders valt hij uit elkaar.

Happy cooking en eet smakelijk

[ Bericht 1% gewijzigd door djkoelkast op 29-01-2005 23:41:11 ]
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_24824764
dat heeft veel moeite gekost, leuk!
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')