loezzie | donderdag 30 december 2004 @ 21:44 |
Ik wil graag zelf pate maken. Ik had ooit een recept, maar ben dat kwijtgeraakt. Wie heeft er een goed recept om zelf pate te maken?? Alvast bedankt | |
qltel | donderdag 30 december 2004 @ 22:39 |
Google is je vriend, hier vind je er genoeg.. | |
PsychoDude_666 | donderdag 30 december 2004 @ 23:03 |
gans + buisje + voedsel = paté! | |
Martijn_77 | vrijdag 31 december 2004 @ 11:03 |
quote:Zo makkelijk is het niet Zie ook Ganzenlever | |
Pietverdriet | vrijdag 31 december 2004 @ 12:13 |
Recept voor paté Wild Pate: 500 gram wild (je kan in plaats van wild ook kalfsvlees en varkensvlees gebruiken, of (ganze)lever, jummie, maar dan is het natuurlijk geen wild pate) marineer je in een scheut cognac, peper uit de molen, thijm en een fijngesneden ui, zout Laten marineren Neem 350 gram varkensvlees 350 gram kalfsvlees 250 gram vet spek 2 gesnipperde uien glas port, madeira of cognac 2 losgeslagen eieren zout, peper, thijm, knoflook, Gooi het vlees en spek door de keukenmachine of de gehaktmolen, met een fijn mes, zonodig 2 maal. fruit de uien een minuut of tien. Meng de ingredienten in een grote mengkom, samen met de marinade. Snij het wild aan dunne reepjes, 5 mm bij 5 mm en doe het door het vleesmengsel. Bedek een terrien met vetspek plakjes. stort de vleesvulling er in, en dek de pate af met vet spek, sluit de terriene (als je geen echte pate vorm hebt, gebruik dan een brood of cakevorm en sluit deze af met alu folie. Zet de vorm in een bak met water, die ten minste tot de helft rijkt en zet dit in een oven voor ca 1 1/2 uur. De pate is gaar als ie zich los heeft gemaakt van de vorm en het vet helder geel is (zonder rose) Laat een nacht afkoelen in de keuken, en zet hem de volgende ochtend in de koelkast. | |
Martijn_77 | woensdag 6 juli 2005 @ 22:40 |
Zou je ook Pate van Kippenvlees kunnen maken? | |
dutch-mamma | woensdag 6 juli 2005 @ 22:44 |
quote:Ik heb veel patérecepten... Zit vast ook wel een kippaté tussen. Bereid je maar vast voor op één van de inmiddels beruchte lappen tekst! ![]() | |
dutch-mamma | woensdag 6 juli 2005 @ 22:48 |
Om te beginnen... Kipleverpâté, eenvoudig, uit de magnetron Voor een decoratieve schaal van 1 l. 500 g kippenlever 1 uitje 1 dl kipbouillon tijm 4 plakjes mager ontbijtspek 50 g boter 1 lepel Madera zout peper gehakte peterselie Snij de levertjes in vieren, snipper het uitje. Doe levertjes, ui, bouillon en tijm in een ovenvaste schaal en zet afgedekt eerst 3-4 minuten op 700 watt en dan 9-10 minuten op 490 watt. Zeven en het vocht bewaren. Doe de plakjes spek tussen een dubbele laag keukenpapier en zet 3-4 minuten op 700 watt zodat het knapperig wordt, koel af en verbrokkel ze. Pureer de vleesmassa, voeg toe het vocht, spek, boter, Madera, zout en peper. Doe de pâté in de vorm, laat in de koelkast opstijven, bestrooi met peterselie en serveer met geroosterd brood. Komt nog meer aan (net als de regen...)! | |
Martijn_77 | woensdag 6 juli 2005 @ 22:51 |
quote:Oke ik wacht af. Maar al vast bedankt. Ga mijn vrouw straks verwennen als ze uit het ziekenhuis komt | |
dutch-mamma | woensdag 6 juli 2005 @ 22:58 |
Ik heb nog niet alles uitgezocht, maar kan je hier wat mee? Kippenleverpâté uit de magnetron (een andere) 100 g boter 1 gehakt ui 225 g fijngesneden kippenlever 50 g gehakte champignons 1 teentje knoflook 1 lepel droge sherry 1 lepel peterselie zout peper Zet 50 g boter en het uitje afgedekt in een schaal en doe 3 minuten op 700 watt, roer een maal tot het ui zacht is. Doe lever, knoflook en champignons erbij, dek af en zet 3 minuten op 700 watt tot de levertjes niet meer roze zijn, roer 2x. Pureer het mengsel in de keukenmachine, doe sherry, peterselie, zout en peper erbij en dek goed af. Schep in een schaal. Smelt de rest van de boter in 1 minuut, giet over de pâté en laat opstijven, zet een nacht koud weg. Lekker met toast, sla en tomaten Kip awsat (soort van kippenpaté, uit het Midden oosten) 1 klein ongesneden brood 1 kip 2 eetlepels olie sap van 1/2 citroen 1/2 theelepel koenjit (kurkuma, geelwortel) witte peper 1 opengebroken kardamom 250 gr kippenlevers sesamolie kipbouillon 1/4 theelepel allspice zwarte peper 60 gr gehakte pistaches 3 eetlepels peterselie 1 theelepel mint sap van 1/2 citroen 1/2 theelepel rozewater verse kruidentakjes Snijd de bovenkant als deksel van het brood en hol het uit. Kook de kip sofrrito: doe olie, citroensap, een koffiekop water, de koenjit, witte peper en kardamom in een grote pan, breng aan de kook en voeg de kip toe. Doe het deksel op de pan en kook de kip op een heel zacht pitje gaar, voeg nog wat kokend water toe. Laat de kip in de pan afkoelen, haal er dan het vel en botten af en hak hem in stukken. Giet er het vocht over en laat verder koelen. Sauteer de kippenlevers 4 minuten in de olie, vermeng ze met allspice, peper en wat kippenvocht en doe ze door de keukenmachine. Meng de pâté met het kippenvlees in een grote kom. Voeg de pistaches, de peterselie, de munt en citroensap toe en meng dit er goed door; kneed het mengsel en doe er wat bouillon bij als het te droog is. Maak het brood vochtig met bouillon, vermengd met een paar druppels rozewater. Vul het met het kipmengsel, dat goed moet worden aangedrukt. Bedek het met het brooddeksel, dat eveneens bevochtigd is. Zet het in de koelkast tot het moet worden opgediend. Snijd het in sneden en serveer met een sinaasappelsalade. Kippâté (soort paté en croűte) voor de vulling: 1 braadkuiken (kip) soepgroente 250 gr kalfsvlees 250 gr varkensvlees vetspek zout en peper foelie 1 gepelde en fijngesnipperde ui 1 likeurglas cognac 1 likeurglas madera voor het deeg: 350 gr bloem 150 gr boter 2 eierdooiers zout om te bestrijken: 1 eierdooier 2 eetlepels room Verwijder het vel en snijd het borstvlees van het braadkuiken los. Kook de rest in licht gezouten water met de soepgroente in ca ¾ uur langzaam gaar. Snijd het kalfsvlees, varkensvlees en spek in reepjes. Meng het vlees met zout, peper, een mespunt folie, de ui, cognac en madeira en laat alles 2 uur op een koele plaats staan. Marineer ook het borstvlees. Draai het kalfsvlees, varkensvlees, spek en het afgekoelde en van botjes ontdane gekookte kippenvlees twee keer door de vleesmolen. Roer de massa goed door en breng op smaak met marinade. Gebruik als vulling het in reepjes gesneden borstvlees. Mak een deeg van bloem, in stukjes gesneden boter, eierdooiers, 5 eetlepels ijskoud water en wat zout. Kneed alles snel tot een stevige bal. Zet het deeg 1 uur koel weg. Rol dan 2/3 van het deeg uit tot een lap van 42 x 26 cm (1/2 cm dik). Beleg de bodem van een pâté-vorm (25 cm doorsnede) met aluminiumfolie, smeer dat in met boter en bekleed de vorm met deeg. Rol de rest van het deeg uit tot een lap van 26 x 12 cm (1/2 cm dik). Leg de helft van de pâtévulling op het deeg in de vorm, leg daarop de achtergehouden stukjes vlees en schep daarop de rest van de vulling. Zet de deegwand goed rechtop, bestrijk de bovenkant met water en leg de andere deeglap er als een deksel op. Steek 2 rondjes uit het deksel en steek daarin "schoorsteentjes" van aluminiumfolie, zodat de damp kan ontsnappen. Roer de room door de eierdooier en bestrijk de bovenkant van het deeg met dit mengsel. Laat de pâté eerst ± 10 minuten bakken in de tot 275 °C voorverwarmde oven. Dek hem dan af met aluminiumfolie en laat hem op 200 °C in ± 35 minuten gaar worden. Sinaasappel-kippenleverpâté 1 sinaasappel 25 gr boter 1 klein teentje knoflook 150 gr kippenlevertjes 1 theelepel Provençaalse kruiden zout, peper 1/4 bakje tuinkers Schil de sinaasappel dik en snijd de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op. Smelt de boter in een koekepan en pers de knoflook erboven uit. Voeg de kippenlevertjes en de kruiden toe en bak ze in ± 5 minuten gaar. Haal de kippenlevertjes uit de pan. Doe het sap in de pan en breng het aan de kook. Voeg dit bij de levertjes en pureer ze. Breng de pâté op smaak en zet hem minstens 1 uur afgedekt in de koelkast. Schep de pâté op 2 borden, garneer met partjes sinaasappel en tuinkers en geef er stokbrood bij. | |
Pietverdriet | woensdag 6 juli 2005 @ 23:41 |
Hou rekening bij paté maken dat je uiterst verse ingredienten gebruikt, je keuken helemaal hebt schoongemaakt, en met goed schoongemaakt gereedschap werkt. Zeker in de zomer. Paté is heel besmettelijk. Ja, ik weet het, ik ben een zeikert, maar dit is belangrijk. | |
BBQ-kip | donderdag 7 juli 2005 @ 08:23 |
quote:Dan zou ik zeker oppassen met dingen als pate enzo, je moet geen enge bacteriën in je lijf hebben als je net een open-hart operatie achter de rug hebt ![]() Ik heb trouwens bij pate het idee dat je dat meer in de winter eet... misschien is dat gewoon wer een gekke kronkel in mijn hoofd, maar is het geen "winters" gerecht? | |
Martijn_77 | donderdag 7 juli 2005 @ 09:31 |
quote:Idd, dat is ook zo wist alleen niet dat pate zo besmettelijk was. Van Filet American etc had ik het wel verwacht. | |
Leef | donderdag 28 juni 2007 @ 02:40 |
quote:Bij zieke mensen is dit inderdaad onwijs belangrijk. Maar even een weekje of 2 rauwe vis/orgaanvlees/rauw vlees/pate/rauwmelkse kaas etc. skippen tot haar afweersysteem weer wat kan hebben.. Ook de ijskast goed schoonhouden is heel belangrijk (ivm listeria bacterieen.) Ik zal wel even een topic posten over pasta met alfredo saus wat ik vorige week gemaakt heb en wat echt erg lekker is. Kan je haar daar mee verwennen ![]() Voor gezonde mensen valt het overigens wel mee met dingen als filet americain.. Pas heb ik zonder dat ik het doorhad in 2 dagen tijd een vol bakje filet weggewerkt wat 2 weken! over de datum was. Smaakte prima, rook prima, zag er prima uit, dus ik schrok even toen ik op het (lege) bakje de datum zag staan. Maar achteraf niks van gemerkt. Nou kan het ook komen omdat dat spul volgestopt wordt met chemicalien om het goed te houden naar mijn idee.. [ Bericht 2% gewijzigd door Leef op 28-06-2007 05:16:13 ] | |
Leintjeuh | donderdag 28 juni 2007 @ 09:00 |
Ehm, Leef, de vrouw van Martijn is bijna 2 jaar geleden geopereerd heh... Me dunkt dat ze al lang gerevalideerd is! | |
Leef | donderdag 28 juni 2007 @ 09:04 |
weet ik veel! het staat er eerder in het topic of dit net gebeurt.. | |
Leintjeuh | donderdag 28 juni 2007 @ 13:06 |
7 juli 2005: BBQ-kip zegt iets over net een open-hart-operatie achter de rug hebben. ![]() | |
Leef | donderdag 28 juni 2007 @ 16:20 |
?hoe kan dit topic zo hoog in de lijst gestaan hebben dan als het uit de steentijd komt? nou ja.. whatever | |
Martijn_77 | donderdag 28 juni 2007 @ 18:41 |
quote:Idd al lang en mag ook weer alles drinken en eten ![]() |