abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  woensdag 15 december 2004 @ 21:41:29 #1
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_23999107
Naar aanleding van de discussie rond Foie Gras

Vraag ik mij af of je ook Foie Gras kunt maken van diervriendelijk gefokte ganzen.

En worden voor alle ganzenlever gerechten de ganzen op dezelfde manier gefokt of gebeurt die alleen voor Foie Gras.

Graag alleen serieuse reacties. Dat het vetmesten van veel ganzen voor Foie Gras dier onvriendelijk gebeurt is algemeen bekend. Het gaat er nu over of het ook mogelijk is om diervriendelijk van ganzenlever te genieten.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_24011770
Natuurlijk is dat mogelik. De beesten die zogenaamd mishandeld worden (echt netjes is het inderdaad niet) ondergaan deze behandeling om de lever enorm te laten groeien, zodat er uiteindelijk per beest meer foie gras overblijft... Elke gezonde gans heeft een lever en daar kan je dus ook foie gras vandaan halen. Ik krijg via kennissen uit Frankrijk allerlei producten van eend en gans, wel allemaal van de boer om de hoek. Die beesten lopen gewoon lekker rond en worden niet volgepropt, het is voor hem dan ook geen handel...
"Winners never quit, 'cause quitters never win"
"Greedy people get rich, but pigs get slaughtered"
pi_24015199
Een tamme gans zal zich uit eigener beweging niet volvreten.
Dus als zo'n beest het zelf mag weten, krijgt hij nooit een super vette lever.
Een wilde gans vreet zichzelf wel helemaal lens, vlak voor de trek. De lever wordt dan lekker vet en groot.

Er zijn dus twee diervriendelijke alternatieven voor foie gras:
-foie maigre van tamme gans
-foie gras van wilde gans (mits op het juiste moment geschoten)

Ja dus, moet kunnen! Handel!
  donderdag 16 december 2004 @ 22:04:15 #4
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_24022790
Maar het is dus niet per definitie dat alle ganzenlever producten dier onvriendelijk zijn?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  Trouwste user 2022 donderdag 16 december 2004 @ 22:24:01 #5
7889 tong80
Spleenheup
pi_24023387
Ik had dit topic niet gezien opende er net een topic over dat nu op slot mag dus. Dit was mijn openingspost :

Ik zag dat de parlementariërs ganzenlever tijdens hun Kerstmaaltijd krijgen.

Er werd door sommige leden van de tweede kamer tegen geprotesteerd.

Snapte eerst niet waarom, totdat ik beelden zag hoe die beesten worden vetgemest.

Ze krijgen een trechter in hun strot geduwd en het voedsel wordt zonder vertering de maag ingepompt.

Moest bijna kokhalsen toen ik het zag en snapte de protesten.

Ben ik nu vreemd ?


Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_24024306
Nee, ik vind het niet vreemd. In Nederland schijnen ganzen niet zo vetgemest te mogen worden. Dan vind ik het merkwaardig dat de Tweede Kamer, die dat besloten heeft, wel foie gras eet.
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
  donderdag 16 december 2004 @ 23:11:56 #7
97643 misteriks
finest in cool since 1977
pi_24024707
@ martijn ,

waarom schrijf jij foie gras met hoofdletters ??
Hollands respect voor de taal van Molière ??!

misteriks' contribution is sponsored by Great Attitude Inc.
  Trouwste user 2022 donderdag 16 december 2004 @ 23:24:12 #8
7889 tong80
Spleenheup
pi_24025030
Pampus is ook met een hoofdletter

Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !
pi_24025080
Het eiland wel, de uitdrukking niet
Vieze dingen moet je niet met een hoofdletter schrijven.....
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_24030639
Tja het is een beetje hypocriet om wel gewoon vlees te eten maar geen foie gras. Ik eet het dan ook gewoon wel (naja al 2 jaar niet gegeten maar ik zal het niet afslaan). Het is heel vervelend voor die ganzen maar het is niet anders; foie gras van tamme ganzen is een stuk minder lekker en als je een wilde gans schiet dan zeiken mensen weer over de jacht.
  vrijdag 17 december 2004 @ 11:52:52 #11
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_24032553
Mensen moeten nu altijd zeiken over anderen om hun eigen schuldgevoelens te maskeren
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 17 december 2004 @ 18:39:45 #12
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_24041838
quote:
Op donderdag 16 december 2004 23:11 schreef misteriks het volgende:
@ martijn ,

waarom schrijf jij foie gras met hoofdletters ??
Hollands respect voor de taal van Molière ??!

Het is toch de naam van iets of niet?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
pi_24062613
quote:
Op vrijdag 17 december 2004 09:59 schreef MrHoogeveen het volgende:
Ik eet het dan ook gewoon wel
Het lekkerst is het, als het door een trechter je slokdarm en verder wordt ingepropt!
"Bloemen zijn rood jongeman... "
Zo. Dan witte gullie dè ôk wir.
pi_24063253
En een geslachte koe is ook zielig, een geslacht kalf nog meer... Kistkalveren, kippen in kleine hokjes gehouden voor eieren... Kijk zo kan je over alles wel iets vinden om te zeiken...
Ik zeg niet dat het niet spijtig is, is wel zo... Maar om daarom maar meteen te stoppen met alles te eten... Neen...
Ik eet dus ook foie gras, zal het niet zelf kopen, maar ik sla het absoluut niet af als het me voorgeschoteld wordt.
  zaterdag 18 december 2004 @ 19:10:21 #15
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_24063385
de lekkerste fois gras komt van ganzen met een 'zieke lever'. en die krijg je alleen als je het dier volpropt. zelfs met wilde ganzen is de lever niet ziek genoeg.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  Moderator zondag 19 december 2004 @ 00:07:23 #16
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_24070930
quote:
Op zaterdag 18 december 2004 19:04 schreef rvrb het volgende:
En een geslachte koe is ook zielig, een geslacht kalf nog meer... Kistkalveren, kippen in kleine hokjes gehouden voor eieren... Kijk zo kan je over alles wel iets vinden om te zeiken...
Ik zeg niet dat het niet spijtig is, is wel zo... Maar om daarom maar meteen te stoppen met alles te eten... Neen...
Ik eet dus ook foie gras, zal het niet zelf kopen, maar ik sla het absoluut niet af als het me voorgeschoteld wordt.
Ja met zo'n houding winnen we de oorlog wel.
Andere dingen zijn ook zielig, dus dan kan foie gras er ook nog wel bij.
"Those people who think they know everything, are a great annoyance to those of us who do."
  zondag 19 december 2004 @ 11:09:47 #17
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_24076939
quote:
Op zondag 19 december 2004 00:07 schreef Gert het volgende:

[..]

Ja met zo'n houding winnen we de oorlog wel.
Andere dingen zijn ook zielig, dus dan kan foie gras er ook nog wel bij.
Graag On Topic de vraag was of het ook mogelijk is om diervriendelijk van ganzenlever te genieten.

En of die er is.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  Moderator zondag 19 december 2004 @ 13:14:09 #18
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_24079274
quote:
Op zondag 19 december 2004 11:09 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Graag On Topic de vraag was of het ook mogelijk is om diervriendelijk van ganzenlever te genieten.

En of die er is.
Die vraag is inmiddels al beantwoord, door zoalshetis.
Ik kan dat antwoord bevestigen. Het lekkere aan foie gras is dat de lever zo vervet is. Dat kun je alleen bewerkstelligen met dwangvoeding. Het klopt dat een wilde gans zich vlak voor de trek ook volvreet, maar dit is niet te vergelijken met wat er gebeurt bij de "productie" van foie gras. Een ganzenlever van gemiddeld zo'n 80 gram wordt dmv de trechtervoeding in enkele weken tijd vergroot tot tegen de kilo.
"Those people who think they know everything, are a great annoyance to those of us who do."
  dinsdag 21 december 2004 @ 11:16:28 #19
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_24115454
quote:
Op zondag 19 december 2004 13:14 schreef Gert het volgende:

[..]

Die vraag is inmiddels al beantwoord, door zoalshetis.
Ik kan dat antwoord bevestigen. Het lekkere aan foie gras is dat de lever zo vervet is. Dat kun je alleen bewerkstelligen met dwangvoeding. Het klopt dat een wilde gans zich vlak voor de trek ook volvreet, maar dit is niet te vergelijken met wat er gebeurt bij de "productie" van foie gras. Een ganzenlever van gemiddeld zo'n 80 gram wordt dmv de trechtervoeding in enkele weken tijd vergroot tot tegen de kilo.
Maar wat is dan lekkerder die kunstmatig opgefokte lever of de lever van een wilde gans?

Is dat net zoals met wild konijn dat daar een heel andere smaak aan zit dan aan tam konijn?
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  dinsdag 21 december 2004 @ 15:26:12 #20
71480 zoalshetis
eerlijk=eerlijk
pi_24117589
quote:
Op dinsdag 21 december 2004 11:16 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Maar wat is dan lekkerder die kunstmatig opgefokte lever of de lever van een wilde gans?

Is dat net zoals met wild konijn dat daar een heel andere smaak aan zit dan aan tam konijn?
die kunstmatig opgefokte lever, anders zouden ze het niet doen.
hoofdletters kosten teveel tijd
don't avoid pain to gain pleasure
niet iedereen is iedereen
  dinsdag 21 december 2004 @ 15:28:20 #21
27929 piere
doe mij maar bier
pi_24117629
ik krijg alweer trek!
fok you ja!
pi_24117758
quote:
Op dinsdag 21 december 2004 11:16 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Maar wat is dan lekkerder die kunstmatig opgefokte lever of de lever van een wilde gans?
"Opgevoerde" lever... niet "opgefokt". Maar het gaat juist om een gigantisch vetgehalte en dat kom je niet op die schaal tegen in de natuur. Dus diervriendelijke foie gras zal waarschijnlijk minder lekker (anders dat het echte spul) smaken en reteduur zijn omdat je tig ganzen voor één toastje nodig hebt.
Ik en mijn leger van stokstaartjes.
  dinsdag 21 december 2004 @ 17:15:27 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_24119865
quote:
Op dinsdag 21 december 2004 11:16 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Maar wat is dan lekkerder die kunstmatig opgefokte lever of de lever van een wilde gans?

Is dat net zoals met wild konijn dat daar een heel andere smaak aan zit dan aan tam konijn?
Eet het eens, het is echt verrukkelijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 21 december 2004 @ 19:37:14 #24
43624 Martijn_77
It was a good year
pi_24122717
quote:
Op dinsdag 21 december 2004 17:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Eet het eens, het is echt verrukkelijk
Het is idd verrukkelijk heb het weleens gegeten maar vroeg mij gewoon af of je het smaak verschil zo proeven.
Experience is what you get when you don't get what you wanted
Take my advice ... I don't use it anyway...
Een goede Fok! Search
Een goede Fok! Search
  dinsdag 21 december 2004 @ 22:59:17 #25
97643 misteriks
finest in cool since 1977
pi_24127160
Waarom is de essentiele ajuinconfituur hier nog niet genoemd ?
Zonder deze geen foie gras voor mij !!! Dan is het te zwaar. Je moet foie gras eten met een speciaal (zelf te roosteren ) brood , waarvan ik naam effe kwijt ben...

en een lekker wit wijntje bij ...

Heb mezelf met deze al meerdere avonden quality-time verschaft

@martijn

Ik eet toch ook geen Kaas ?
misteriks' contribution is sponsored by Great Attitude Inc.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')