quote:
Op dinsdag 28 december 2004 12:42 schreef XemmyX het volgende:Ik maak me nogal ongerust over de pil.
Ik slik microgynon 30 al bijna 6 jaar. En nu vraag ik me af, is het slecht om heel veel jaar de pil te slikken, aangezien het toch hormonen zijn! En ik over een paar jaar dolgraag kinderen wil, niet dat ik dan geen kinderen meer kan krijgen ofzo!! Ik maak me hier echt zorgen over, je hoort zoveel negatieve reacties tegenwoordig over de pil
De pil veroorzaakt géén onvruchtbaarheid, om te beginnen. In dat geval zou het luid en duidelijk in de bijsluiter staan. De pil veroorzaakt slechts een kort durende hormonale verandering in het lichaam, welke geen invloed heeft op het vrijkomen van eicellen ed. Onvruchtbaarheid ontstaat bij vrouwen door soa's, een te vroege overgang, chemokuren of is aangeboren.
Wat zijn dan wel de gevolgen? Ik slik een pil die vergelijkbaar is met microgynon, en heb even de bijsluiter (daar staan die dingen allemaal in) er op nageslagen. Er gaan veel verhalen over bijvoorbeeld trombose door de pil, en de dood die hier op volgt. Dit is in het verleden (toen de pillen meer hormonen bevatten) meer dan eens voorgekomen. Ook nu komt het in zeldzame gevallen voor, maar voornamelijk bij duidelijke groepen. Roken, suikerziekte, een hoge bloeddruk, overgewicht of erfelijke factoren hebben hier heel veel invloed op. Als je één van deze factoren herkent bij jezelf, is het dan ook verstandig om dit met een arts te overleggen. Overigens is dit risico lager dan het risico wat een zwangere vrouw loopt om trombose te krijgen.
Wat betreft kanker, het blijkt dat bij vrouwen die de pil slikken iets vaker borstkanker wordt geconstateerd dan vrouwen die dit niet doen. Een duidelijk verband is echter nog niet aangetoond, het kan namelijk ook komen doordat pilsliksters vaker gecontroleerd worden. Binnen 10 jaar na het stoppen met slikken is dit risico over. Daarnaast wordt ook baarmoederhalskanker wat vaker geconstateerd. Het lastige met deze vorm van kanker is echter dat dit door een virus kan ontstaan, zodat de oorzaken niet terug te halen zijn. Het is dus mogelijk dat het komt doordat pilsliksters minder condooms gebruiken en zo meer in aanraking komen met dit virus. Voor beide gevallen is er geen verband bewezen, maar het ontbreken van een verband is óók niet bewezen.
De meeste geluiden die ík hoor over de pil, zijn vooral lichte bijwerkingen, om het zo maar uit te drukken. Minder zin in seks, hoofdpijn, wisselende stemmingen, misselijkheid, aankomen en tussentijdse bloedingen. Deze dingen zijn in veel gevallen niet blijvend, op te lossen door een andere pil te proberen of psychisch. Toch besluiten veel vrouwen om te stoppen met de pil om deze redenen, wat begrijpelijk is.
Je huisarts kan de voor jou persoonlijke risico's met je bespreken. Ik heb dat ook gedaan toen ik aan de pil begon, en het heeft mij heel erg geholpen. Je bent wat zekerder, weet waar je op moet letten ed. Lees van tevoren in ieder geval de bijsluiter goed door, daar staat al heel erg veel informatie in.