FOK!forum / Culinesse à gogo / Ganzenlever
Martijn_77woensdag 15 december 2004 @ 21:41
Naar aanleding van de discussie rond Foie Gras

Vraag ik mij af of je ook Foie Gras kunt maken van diervriendelijk gefokte ganzen.

En worden voor alle ganzenlever gerechten de ganzen op dezelfde manier gefokt of gebeurt die alleen voor Foie Gras.

Graag alleen serieuse reacties. Dat het vetmesten van veel ganzen voor Foie Gras dier onvriendelijk gebeurt is algemeen bekend. Het gaat er nu over of het ook mogelijk is om diervriendelijk van ganzenlever te genieten.
Drive-rdonderdag 16 december 2004 @ 14:06
Natuurlijk is dat mogelik. De beesten die zogenaamd mishandeld worden (echt netjes is het inderdaad niet) ondergaan deze behandeling om de lever enorm te laten groeien, zodat er uiteindelijk per beest meer foie gras overblijft... Elke gezonde gans heeft een lever en daar kan je dus ook foie gras vandaan halen. Ik krijg via kennissen uit Frankrijk allerlei producten van eend en gans, wel allemaal van de boer om de hoek. Die beesten lopen gewoon lekker rond en worden niet volgepropt, het is voor hem dan ook geen handel...
uhqmbydonderdag 16 december 2004 @ 16:32
Een tamme gans zal zich uit eigener beweging niet volvreten.
Dus als zo'n beest het zelf mag weten, krijgt hij nooit een super vette lever.
Een wilde gans vreet zichzelf wel helemaal lens, vlak voor de trek. De lever wordt dan lekker vet en groot.

Er zijn dus twee diervriendelijke alternatieven voor foie gras:
-foie maigre van tamme gans
-foie gras van wilde gans (mits op het juiste moment geschoten)

Ja dus, moet kunnen! Handel!
Martijn_77donderdag 16 december 2004 @ 22:04
Maar het is dus niet per definitie dat alle ganzenlever producten dier onvriendelijk zijn?
tong80donderdag 16 december 2004 @ 22:24
Ik had dit topic niet gezien opende er net een topic over dat nu op slot mag dus. Dit was mijn openingspost :

Ik zag dat de parlementariërs ganzenlever tijdens hun Kerstmaaltijd krijgen.

Er werd door sommige leden van de tweede kamer tegen geprotesteerd.

Snapte eerst niet waarom, totdat ik beelden zag hoe die beesten worden vetgemest.

Ze krijgen een trechter in hun strot geduwd en het voedsel wordt zonder vertering de maag ingepompt.

Moest bijna kokhalsen toen ik het zag en snapte de protesten.

Ben ik nu vreemd ?


krakkemiekedonderdag 16 december 2004 @ 22:57
Nee, ik vind het niet vreemd. In Nederland schijnen ganzen niet zo vetgemest te mogen worden. Dan vind ik het merkwaardig dat de Tweede Kamer, die dat besloten heeft, wel foie gras eet.
misteriksdonderdag 16 december 2004 @ 23:11
@ martijn ,

waarom schrijf jij foie gras met hoofdletters ??
Hollands respect voor de taal van Molière ??!

tong80donderdag 16 december 2004 @ 23:24
Pampus is ook met een hoofdletter

krakkemiekedonderdag 16 december 2004 @ 23:26
Het eiland wel, de uitdrukking niet
Vieze dingen moet je niet met een hoofdletter schrijven.....
MrHoogeveenvrijdag 17 december 2004 @ 09:59
Tja het is een beetje hypocriet om wel gewoon vlees te eten maar geen foie gras. Ik eet het dan ook gewoon wel (naja al 2 jaar niet gegeten maar ik zal het niet afslaan). Het is heel vervelend voor die ganzen maar het is niet anders; foie gras van tamme ganzen is een stuk minder lekker en als je een wilde gans schiet dan zeiken mensen weer over de jacht.
Pietverdrietvrijdag 17 december 2004 @ 11:52
Mensen moeten nu altijd zeiken over anderen om hun eigen schuldgevoelens te maskeren
Martijn_77vrijdag 17 december 2004 @ 18:39
quote:
Op donderdag 16 december 2004 23:11 schreef misteriks het volgende:
@ martijn ,

waarom schrijf jij foie gras met hoofdletters ??
Hollands respect voor de taal van Molière ??!

Het is toch de naam van iets of niet?
Moonahzaterdag 18 december 2004 @ 18:30
quote:
Op vrijdag 17 december 2004 09:59 schreef MrHoogeveen het volgende:
Ik eet het dan ook gewoon wel
Het lekkerst is het, als het door een trechter je slokdarm en verder wordt ingepropt!
rvrbzaterdag 18 december 2004 @ 19:04
En een geslachte koe is ook zielig, een geslacht kalf nog meer... Kistkalveren, kippen in kleine hokjes gehouden voor eieren... Kijk zo kan je over alles wel iets vinden om te zeiken...
Ik zeg niet dat het niet spijtig is, is wel zo... Maar om daarom maar meteen te stoppen met alles te eten... Neen...
Ik eet dus ook foie gras, zal het niet zelf kopen, maar ik sla het absoluut niet af als het me voorgeschoteld wordt.
zoalshetiszaterdag 18 december 2004 @ 19:10
de lekkerste fois gras komt van ganzen met een 'zieke lever'. en die krijg je alleen als je het dier volpropt. zelfs met wilde ganzen is de lever niet ziek genoeg.
Gertzondag 19 december 2004 @ 00:07
quote:
Op zaterdag 18 december 2004 19:04 schreef rvrb het volgende:
En een geslachte koe is ook zielig, een geslacht kalf nog meer... Kistkalveren, kippen in kleine hokjes gehouden voor eieren... Kijk zo kan je over alles wel iets vinden om te zeiken...
Ik zeg niet dat het niet spijtig is, is wel zo... Maar om daarom maar meteen te stoppen met alles te eten... Neen...
Ik eet dus ook foie gras, zal het niet zelf kopen, maar ik sla het absoluut niet af als het me voorgeschoteld wordt.
Ja met zo'n houding winnen we de oorlog wel.
Andere dingen zijn ook zielig, dus dan kan foie gras er ook nog wel bij.
Martijn_77zondag 19 december 2004 @ 11:09
quote:
Op zondag 19 december 2004 00:07 schreef Gert het volgende:

[..]

Ja met zo'n houding winnen we de oorlog wel.
Andere dingen zijn ook zielig, dus dan kan foie gras er ook nog wel bij.
Graag On Topic de vraag was of het ook mogelijk is om diervriendelijk van ganzenlever te genieten.

En of die er is.
Gertzondag 19 december 2004 @ 13:14
quote:
Op zondag 19 december 2004 11:09 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Graag On Topic de vraag was of het ook mogelijk is om diervriendelijk van ganzenlever te genieten.

En of die er is.
Die vraag is inmiddels al beantwoord, door zoalshetis.
Ik kan dat antwoord bevestigen. Het lekkere aan foie gras is dat de lever zo vervet is. Dat kun je alleen bewerkstelligen met dwangvoeding. Het klopt dat een wilde gans zich vlak voor de trek ook volvreet, maar dit is niet te vergelijken met wat er gebeurt bij de "productie" van foie gras. Een ganzenlever van gemiddeld zo'n 80 gram wordt dmv de trechtervoeding in enkele weken tijd vergroot tot tegen de kilo.
Martijn_77dinsdag 21 december 2004 @ 11:16
quote:
Op zondag 19 december 2004 13:14 schreef Gert het volgende:

[..]

Die vraag is inmiddels al beantwoord, door zoalshetis.
Ik kan dat antwoord bevestigen. Het lekkere aan foie gras is dat de lever zo vervet is. Dat kun je alleen bewerkstelligen met dwangvoeding. Het klopt dat een wilde gans zich vlak voor de trek ook volvreet, maar dit is niet te vergelijken met wat er gebeurt bij de "productie" van foie gras. Een ganzenlever van gemiddeld zo'n 80 gram wordt dmv de trechtervoeding in enkele weken tijd vergroot tot tegen de kilo.
Maar wat is dan lekkerder die kunstmatig opgefokte lever of de lever van een wilde gans?

Is dat net zoals met wild konijn dat daar een heel andere smaak aan zit dan aan tam konijn?
zoalshetisdinsdag 21 december 2004 @ 15:26
quote:
Op dinsdag 21 december 2004 11:16 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Maar wat is dan lekkerder die kunstmatig opgefokte lever of de lever van een wilde gans?

Is dat net zoals met wild konijn dat daar een heel andere smaak aan zit dan aan tam konijn?
die kunstmatig opgefokte lever, anders zouden ze het niet doen.
pieredinsdag 21 december 2004 @ 15:28
ik krijg alweer trek!
Karboenkeltjedinsdag 21 december 2004 @ 15:34
quote:
Op dinsdag 21 december 2004 11:16 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Maar wat is dan lekkerder die kunstmatig opgefokte lever of de lever van een wilde gans?
"Opgevoerde" lever... niet "opgefokt". Maar het gaat juist om een gigantisch vetgehalte en dat kom je niet op die schaal tegen in de natuur. Dus diervriendelijke foie gras zal waarschijnlijk minder lekker (anders dat het echte spul) smaken en reteduur zijn omdat je tig ganzen voor één toastje nodig hebt.
Pietverdrietdinsdag 21 december 2004 @ 17:15
quote:
Op dinsdag 21 december 2004 11:16 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Maar wat is dan lekkerder die kunstmatig opgefokte lever of de lever van een wilde gans?

Is dat net zoals met wild konijn dat daar een heel andere smaak aan zit dan aan tam konijn?
Eet het eens, het is echt verrukkelijk
Martijn_77dinsdag 21 december 2004 @ 19:37
quote:
Op dinsdag 21 december 2004 17:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Eet het eens, het is echt verrukkelijk
Het is idd verrukkelijk heb het weleens gegeten maar vroeg mij gewoon af of je het smaak verschil zo proeven.
misteriksdinsdag 21 december 2004 @ 22:59
Waarom is de essentiele ajuinconfituur hier nog niet genoemd ?
Zonder deze geen foie gras voor mij !!! Dan is het te zwaar. Je moet foie gras eten met een speciaal (zelf te roosteren ) brood , waarvan ik naam effe kwijt ben...

en een lekker wit wijntje bij ...

Heb mezelf met deze al meerdere avonden quality-time verschaft

@martijn

Ik eet toch ook geen Kaas ?
kissadinsdag 21 december 2004 @ 23:42
kissadinsdag 21 december 2004 @ 23:51
quote:
Op donderdag 16 december 2004 22:24 schreef tong80 het volgende:
Ik had dit topic niet gezien opende er net een topic over dat nu op slot mag dus. Dit was mijn openingspost :

Ik zag dat de parlementariërs ganzenlever tijdens hun Kerstmaaltijd krijgen.

Er werd door sommige leden van de tweede kamer tegen geprotesteerd.

Snapte eerst niet waarom, totdat ik beelden zag hoe die beesten worden vetgemest.

Ze krijgen een trechter in hun strot geduwd en het voedsel wordt zonder vertering de maag ingepompt.

Moest bijna kokhalsen toen ik het zag en snapte de protesten.

Ben ik nu vreemd ?


Nee! Je bent normaal. Het zijn walgelijke praktijken
Karboenkeltjewoensdag 22 december 2004 @ 01:20
quote:
Op dinsdag 21 december 2004 17:15 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Eet het eens, het is echt verrukkelijk
Ik vind de smaak dus helemaal niet indrukwekkend, anders zou ik er echt niet zo gemakkelijk principieel over doen.. Ik beschuldig iedereen die zo met dat spul dweept ook van pure onversneden kijk-mij-eens-ik-heb-foie-gras poenige patserij.
Litmanwoensdag 22 december 2004 @ 10:21
quote:
Op woensdag 22 december 2004 01:20 schreef Karboenkeltje het volgende:

[..]

Ik vind de smaak dus helemaal niet indrukwekkend, anders zou ik er echt niet zo gemakkelijk principieel over doen.. Ik beschuldig iedereen die zo met dat spul dweept ook van pure onversneden kijk-mij-eens-ik-heb-foie-gras poenige patserij.
Dus je principes zijn afhankelijk van de smaak van het eten?

Weet je zeker dat je ganzenlever hebt gegeten en geen eendenlever? Eendenlever heeft namelijk een veel sterkere smaak en is 'taaier' dan ganzenlever.

[ Bericht 1% gewijzigd door Litman op 22-12-2004 11:39:57 ]
Karboenkeltjewoensdag 22 december 2004 @ 12:02
quote:
Op woensdag 22 december 2004 10:21 schreef Litman het volgende:

[..]

Dus je principes zijn afhankelijk van de smaak van het eten?
Jazeker, als het spul echt lekker was zou ik het een stuk moeilijker vinden om te laten staan.
quote:
Weet je zeker dat je ganzenlever hebt gegeten en geen eendenlever? Eendenlever heeft namelijk een veel sterkere smaak en is 'taaier' dan ganzenlever.
Ik heb beide wel eens op.
zoalshetiswoensdag 22 december 2004 @ 12:04
quote:
Op woensdag 22 december 2004 01:20 schreef Karboenkeltje het volgende:

[..]

Ik vind de smaak dus helemaal niet indrukwekkend, anders zou ik er echt niet zo gemakkelijk principieel over doen.. Ik beschuldig iedereen die zo met dat spul dweept ook van pure onversneden kijk-mij-eens-ik-heb-foie-gras poenige patserij.
ik vind de smaak wel indrukwekkend en uniek. geen kijk-mij-eens-ik-heb-foie-gras poenige patserij. gewoon lekker een paar keer per jaar.
misterikswoensdag 12 januari 2005 @ 00:10
quote:
Op woensdag 22 december 2004 01:20 schreef Karboenkeltje het volgende:

[..]

Ik vind de smaak dus helemaal niet indrukwekkend, anders zou ik er echt niet zo gemakkelijk principieel over doen.. Ik beschuldig iedereen die zo met dat spul dweept ook van pure onversneden kijk-mij-eens-ik-heb-foie-gras poenige patserij.
WTF- ik vrees dat je het over mij hebt ! Een klompje van 200gr foie gras kost +- 6¤ (in belgie) ;voor een hele avond culinair plezier met 2 personen ; dus what's your point , plz
zoalshetiswoensdag 12 januari 2005 @ 00:45
quote:
Op woensdag 12 januari 2005 00:10 schreef misteriks het volgende:

[..]

WTF- ik vrees dat je het over mij hebt ! Een klompje van 200gr foie gras kost +- 6¤ (in belgie) ;voor een hele avond culinair plezier met 2 personen ; dus what's your point , plz
200 gram voor 6 euro? doe ff normaal.
Karboenkeltjewoensdag 12 januari 2005 @ 09:51
quote:
Op woensdag 12 januari 2005 00:10 schreef misteriks het volgende:

[..]

WTF- ik vrees dat je het over mij hebt !
Dat weet je zelf het beste: eet je dat spul omdat het chique is?
hassanjassandonderdag 13 januari 2005 @ 13:44
Ik zou denk ik niet meer of minder van Foie Gras genieten, oe het ook gemaakt is. Van vlees bijv. proef ik het wel, geitenvlees van de turkse slager bij mij op de hoek of die van de appie heeft wel een verschil in smaak. Zo ook met biefstuk, maar met foie gras? Ik heb het in LaFayette in parijs gegeten, verschillende soorten zelfs eentje die was 1500 euro per kilo, maar ik vond het heel erg lekker, maar het leek een beetje op roompate, maar dan steviger van structuur.

Maar goed ik weet dus niet of die gansvriendelijk waren gemaakt of niet, het is lekker en ik zou het best vaker willen eten, alleen jammer dat het zo duur is, dus dan maar niet.
misteriksdonderdag 13 januari 2005 @ 23:12
quote:
Op woensdag 12 januari 2005 09:51 schreef Karboenkeltje het volgende:

[..]

Dat weet je zelf het beste: eet je dat spul omdat het chique is?
Ik vind daar niets chique aan.
Het is ondertussen een omstreden ding geworden , maar dat houdt mij niet tegen om het hyperlekker te vinden ! Dat wil natuurlijk ook niet zeggen dat ik het elke week zou moeten eten.
Euc-donderdag 7 juli 2005 @ 00:30
quote:
Op donderdag 13 januari 2005 13:44 schreef hassanjassan het volgende:
Ik zou denk ik niet meer of minder van Foie Gras genieten, oe het ook gemaakt is. Van vlees bijv. proef ik het wel, geitenvlees van de turkse slager bij mij op de hoek of die van de appie heeft wel een verschil in smaak. Zo ook met biefstuk, maar met foie gras? Ik heb het in LaFayette in parijs gegeten, verschillende soorten zelfs eentje die was 1500 euro per kilo, maar ik vond het heel erg lekker, maar het leek een beetje op roompate, maar dan steviger van structuur.

Maar goed ik weet dus niet of die gansvriendelijk waren gemaakt of niet, het is lekker en ik zou het best vaker willen eten, alleen jammer dat het zo duur is, dus dan maar niet.
Beetje een kick omhoog, over die roompaté, ik heb ooit een gast in het restaurant gehad waar ik bij de salade heel fijn gesneden eendenlever bij had gedaan (suprise menu), ik kreeg het terug met de complimenten voor de overheerlijke boterhammenworst
dutch-mammadonderdag 7 juli 2005 @ 00:56
quote:
Op donderdag 7 juli 2005 00:30 schreef Euc- het volgende:

[..]

Beetje een kick omhoog, over die roompaté, ik heb ooit een gast in het restaurant gehad waar ik bij de salade heel fijn gesneden eendenlever bij had gedaan (suprise menu), ik kreeg het terug met de complimenten voor de overheerlijke boterhammenworst
Dit soort anekdotes...!

Als je er nog meer hebt, doe ons allemaal een lol, en open een nieuw topicje erover (open met dit verhaal)...! Ge-wel-dig...!!!!
Martijn_77donderdag 7 juli 2005 @ 09:33
quote:
Op donderdag 7 juli 2005 00:56 schreef dutch-mamma het volgende:

[..]

Dit soort anekdotes...!

Als je er nog meer hebt, doe ons allemaal een lol, en open een nieuw topicje erover (open met dit verhaal)...! Ge-wel-dig...!!!!
Idd een topic met de leukste restaurant anekdotes!

[ Bericht 2% gewijzigd door Martijn_77 op 07-07-2005 09:51:25 ]
BBQ-kipdonderdag 7 juli 2005 @ 09:38
quote:
Op donderdag 7 juli 2005 09:33 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Idd een topic met de leukste restuarant anekdotes!
Mag dan deze: gruwel verhalen en afraders ook weer open?
Allebei niet te controleren, maar wel erg leuk

Ik vind ganzenlever en croute het lekkerst (tot nu toe), lekker in een jasje van deeg
dutch-mammadonderdag 7 juli 2005 @ 12:05
quote:
Op donderdag 7 juli 2005 09:38 schreef BBQ-kip het volgende:

[..]

Mag dan deze: gruwel verhalen en afraders ook weer open?
Allebei niet te controleren, maar wel erg leuk
(...)
Probleem met dat topic is, dat daarin namen van bedrijven worden genoemd, en dát is dus niet te controleren...

Zo'n topic: OK! Maar dan zonder namen te noemen, want bepaalde bedrijven hebben weliswaar een reputatie, maar broodje-aap-verhalen zijn ook snel gemaakt.
Misschien haal ik de namen eruit en gooi ik 'm alsnog open, moet ik nog ff over nadenken ;
BBQ-kipdonderdag 7 juli 2005 @ 13:57
Owkee, zanks!
En dat weghalen van de namen vind ik ook een goed idee
dutch-mammadonderdag 7 juli 2005 @ 17:46
quote:
Op donderdag 7 juli 2005 13:57 schreef BBQ-kip het volgende:
Owkee, zanks!
En dat weghalen van de namen vind ik ook een goed idee
Goed, ik heb effe stevig zitten schrappen maar de verhalen blijven mooi! Leef je maar weer uit, maar... zonder namen te gebruiken!

Enne... niet voor het eten...!
BBQ-kipdonderdag 7 juli 2005 @ 18:59
Ohhhhh, bedankt!
Ik ga nu ook eten, dus zal geen ranzige verhalen posten