Martijn_77 | woensdag 15 december 2004 @ 21:41 |
Naar aanleding van de discussie rond Foie Gras Vraag ik mij af of je ook Foie Gras kunt maken van diervriendelijk gefokte ganzen. En worden voor alle ganzenlever gerechten de ganzen op dezelfde manier gefokt of gebeurt die alleen voor Foie Gras. Graag alleen serieuse reacties. Dat het vetmesten van veel ganzen voor Foie Gras dier onvriendelijk gebeurt is algemeen bekend. Het gaat er nu over of het ook mogelijk is om diervriendelijk van ganzenlever te genieten. | |
Drive-r | donderdag 16 december 2004 @ 14:06 |
Natuurlijk is dat mogelik. De beesten die zogenaamd mishandeld worden (echt netjes is het inderdaad niet) ondergaan deze behandeling om de lever enorm te laten groeien, zodat er uiteindelijk per beest meer foie gras overblijft... Elke gezonde gans heeft een lever en daar kan je dus ook foie gras vandaan halen. Ik krijg via kennissen uit Frankrijk allerlei producten van eend en gans, wel allemaal van de boer om de hoek. Die beesten lopen gewoon lekker rond en worden niet volgepropt, het is voor hem dan ook geen handel... | |
uhqmby | donderdag 16 december 2004 @ 16:32 |
Een tamme gans zal zich uit eigener beweging niet volvreten. Dus als zo'n beest het zelf mag weten, krijgt hij nooit een super vette lever. Een wilde gans vreet zichzelf wel helemaal lens, vlak voor de trek. De lever wordt dan lekker vet en groot. Er zijn dus twee diervriendelijke alternatieven voor foie gras: -foie maigre van tamme gans -foie gras van wilde gans (mits op het juiste moment geschoten) Ja dus, moet kunnen! Handel! | |
Martijn_77 | donderdag 16 december 2004 @ 22:04 |
Maar het is dus niet per definitie dat alle ganzenlever producten dier onvriendelijk zijn? | |
tong80 | donderdag 16 december 2004 @ 22:24 |
Ik had dit topic niet gezien opende er net een topic over dat nu op slot mag dus. Dit was mijn openingspost : Ik zag dat de parlementariërs ganzenlever tijdens hun Kerstmaaltijd krijgen. Er werd door sommige leden van de tweede kamer tegen geprotesteerd. Snapte eerst niet waarom, totdat ik beelden zag hoe die beesten worden vetgemest. Ze krijgen een trechter in hun strot geduwd en het voedsel wordt zonder vertering de maag ingepompt. Moest bijna kokhalsen toen ik het zag en snapte de protesten. Ben ik nu vreemd ? ![]() | |
krakkemieke | donderdag 16 december 2004 @ 22:57 |
Nee, ik vind het niet vreemd. In Nederland schijnen ganzen niet zo vetgemest te mogen worden. Dan vind ik het merkwaardig dat de Tweede Kamer, die dat besloten heeft, wel foie gras eet. | |
misteriks | donderdag 16 december 2004 @ 23:11 |
@ martijn , waarom schrijf jij foie gras met hoofdletters ?? Hollands respect voor de taal van Molière ??! ![]() ![]() ![]() | |
tong80 | donderdag 16 december 2004 @ 23:24 |
Pampus is ook met een hoofdletter ![]() ![]() | |
krakkemieke | donderdag 16 december 2004 @ 23:26 |
Het eiland wel, de uitdrukking niet Vieze dingen moet je niet met een hoofdletter schrijven..... ![]() | |
MrHoogeveen | vrijdag 17 december 2004 @ 09:59 |
Tja het is een beetje hypocriet om wel gewoon vlees te eten maar geen foie gras. Ik eet het dan ook gewoon wel (naja al 2 jaar niet gegeten maar ik zal het niet afslaan). Het is heel vervelend voor die ganzen maar het is niet anders; foie gras van tamme ganzen is een stuk minder lekker en als je een wilde gans schiet dan zeiken mensen weer over de jacht. | |
Pietverdriet | vrijdag 17 december 2004 @ 11:52 |
Mensen moeten nu altijd zeiken over anderen om hun eigen schuldgevoelens te maskeren | |
Martijn_77 | vrijdag 17 december 2004 @ 18:39 |
quote:Het is toch de naam van iets of niet? | |
Moonah | zaterdag 18 december 2004 @ 18:30 |
quote:Het lekkerst is het, als het door een trechter je slokdarm en verder wordt ingepropt! ![]() | |
rvrb | zaterdag 18 december 2004 @ 19:04 |
En een geslachte koe is ook zielig, een geslacht kalf nog meer... Kistkalveren, kippen in kleine hokjes gehouden voor eieren... Kijk zo kan je over alles wel iets vinden om te zeiken... Ik zeg niet dat het niet spijtig is, is wel zo... Maar om daarom maar meteen te stoppen met alles te eten... Neen... Ik eet dus ook foie gras, zal het niet zelf kopen, maar ik sla het absoluut niet af als het me voorgeschoteld wordt. | |
zoalshetis | zaterdag 18 december 2004 @ 19:10 |
de lekkerste fois gras komt van ganzen met een 'zieke lever'. en die krijg je alleen als je het dier volpropt. zelfs met wilde ganzen is de lever niet ziek genoeg. | |
Gert | zondag 19 december 2004 @ 00:07 |
quote:Ja met zo'n houding winnen we de oorlog wel. Andere dingen zijn ook zielig, dus dan kan foie gras er ook nog wel bij. ![]() | |
Martijn_77 | zondag 19 december 2004 @ 11:09 |
quote:Graag On Topic de vraag was of het ook mogelijk is om diervriendelijk van ganzenlever te genieten. En of die er is. | |
Gert | zondag 19 december 2004 @ 13:14 |
quote:Die vraag is inmiddels al beantwoord, door zoalshetis. ![]() Ik kan dat antwoord bevestigen. Het lekkere aan foie gras is dat de lever zo vervet is. Dat kun je alleen bewerkstelligen met dwangvoeding. Het klopt dat een wilde gans zich vlak voor de trek ook volvreet, maar dit is niet te vergelijken met wat er gebeurt bij de "productie" van foie gras. Een ganzenlever van gemiddeld zo'n 80 gram wordt dmv de trechtervoeding in enkele weken tijd vergroot tot tegen de kilo. | |
Martijn_77 | dinsdag 21 december 2004 @ 11:16 |
quote:Maar wat is dan lekkerder die kunstmatig opgefokte lever of de lever van een wilde gans? Is dat net zoals met wild konijn dat daar een heel andere smaak aan zit dan aan tam konijn? | |
zoalshetis | dinsdag 21 december 2004 @ 15:26 |
quote:die kunstmatig opgefokte lever, anders zouden ze het niet doen. | |
piere | dinsdag 21 december 2004 @ 15:28 |
ik krijg alweer trek! ![]() | |
Karboenkeltje | dinsdag 21 december 2004 @ 15:34 |
quote:"Opgevoerde" lever... niet "opgefokt". Maar het gaat juist om een gigantisch vetgehalte en dat kom je niet op die schaal tegen in de natuur. Dus diervriendelijke foie gras zal waarschijnlijk minder lekker (anders dat het echte spul) smaken en reteduur zijn omdat je tig ganzen voor één toastje nodig hebt. | |
Pietverdriet | dinsdag 21 december 2004 @ 17:15 |
quote:Eet het eens, het is echt verrukkelijk | |
Martijn_77 | dinsdag 21 december 2004 @ 19:37 |
quote:Het is idd verrukkelijk heb het weleens gegeten maar vroeg mij gewoon af of je het smaak verschil zo proeven. | |
misteriks | dinsdag 21 december 2004 @ 22:59 |
Waarom is de essentiele ajuinconfituur hier nog niet genoemd ? ![]() ![]() Zonder deze geen foie gras voor mij !!! Dan is het te zwaar. Je moet foie gras eten met een speciaal (zelf te roosteren ) brood , waarvan ik naam effe kwijt ben... ![]() ![]() Heb mezelf met deze al meerdere avonden quality-time verschaft ![]() @martijn Ik eet toch ook geen Kaas ? ![]() | |
kissa | dinsdag 21 december 2004 @ 23:42 |
![]() ![]() ![]() | |
kissa | dinsdag 21 december 2004 @ 23:51 |
quote:Nee! Je bent normaal. Het zijn walgelijke praktijken ![]() | |
Karboenkeltje | woensdag 22 december 2004 @ 01:20 |
quote:Ik vind de smaak dus helemaal niet indrukwekkend, anders zou ik er echt niet zo gemakkelijk principieel over doen.. Ik beschuldig iedereen die zo met dat spul dweept ook van pure onversneden kijk-mij-eens-ik-heb-foie-gras poenige patserij. | |
Litman | woensdag 22 december 2004 @ 10:21 |
quote:Dus je principes zijn afhankelijk van de smaak van het eten? ![]() Weet je zeker dat je ganzenlever hebt gegeten en geen eendenlever? Eendenlever heeft namelijk een veel sterkere smaak en is 'taaier' dan ganzenlever. [ Bericht 1% gewijzigd door Litman op 22-12-2004 11:39:57 ] | |
Karboenkeltje | woensdag 22 december 2004 @ 12:02 |
quote:Jazeker, als het spul echt lekker was zou ik het een stuk moeilijker vinden om te laten staan. quote:Ik heb beide wel eens op. | |
zoalshetis | woensdag 22 december 2004 @ 12:04 |
quote:ik vind de smaak wel indrukwekkend en uniek. geen kijk-mij-eens-ik-heb-foie-gras poenige patserij. gewoon lekker een paar keer per jaar. | |
misteriks | woensdag 12 januari 2005 @ 00:10 |
quote:WTF- ik vrees dat je het over mij hebt ! Een klompje van 200gr foie gras kost +- 6¤ (in belgie) ;voor een hele avond culinair plezier met 2 personen ; dus what's your point , plz ![]() | |
zoalshetis | woensdag 12 januari 2005 @ 00:45 |
quote:200 gram voor 6 euro? doe ff normaal. | |
Karboenkeltje | woensdag 12 januari 2005 @ 09:51 |
quote:Dat weet je zelf het beste: eet je dat spul omdat het chique is? | |
hassanjassan | donderdag 13 januari 2005 @ 13:44 |
Ik zou denk ik niet meer of minder van Foie Gras genieten, oe het ook gemaakt is. Van vlees bijv. proef ik het wel, geitenvlees van de turkse slager bij mij op de hoek of die van de appie heeft wel een verschil in smaak. Zo ook met biefstuk, maar met foie gras? Ik heb het in LaFayette in parijs gegeten, verschillende soorten zelfs eentje die was 1500 euro per kilo, maar ik vond het heel erg lekker, maar het leek een beetje op roompate, maar dan steviger van structuur. Maar goed ik weet dus niet of die gansvriendelijk waren gemaakt of niet, het is lekker en ik zou het best vaker willen eten, alleen jammer dat het zo duur is, dus dan maar niet. | |
misteriks | donderdag 13 januari 2005 @ 23:12 |
quote:Ik vind daar niets chique aan. Het is ondertussen een omstreden ding geworden , maar dat houdt mij niet tegen om het hyperlekker te vinden ! Dat wil natuurlijk ook niet zeggen dat ik het elke week zou moeten eten. | |
Euc- | donderdag 7 juli 2005 @ 00:30 |
quote:Beetje een kick omhoog, over die roompaté, ik heb ooit een gast in het restaurant gehad waar ik bij de salade heel fijn gesneden eendenlever bij had gedaan (suprise menu), ik kreeg het terug met de complimenten voor de overheerlijke boterhammenworst ![]() | |
dutch-mamma | donderdag 7 juli 2005 @ 00:56 |
quote: ![]() ![]() ![]() Als je er nog meer hebt, doe ons allemaal een lol, en open een nieuw topicje erover (open met dit verhaal)...! ![]() | |
Martijn_77 | donderdag 7 juli 2005 @ 09:33 |
quote:Idd een topic met de leukste restaurant anekdotes! [ Bericht 2% gewijzigd door Martijn_77 op 07-07-2005 09:51:25 ] | |
BBQ-kip | donderdag 7 juli 2005 @ 09:38 |
quote:Mag dan deze: gruwel verhalen en afraders ook weer open? ![]() Allebei niet te controleren, maar wel erg leuk ![]() Ik vind ganzenlever en croute het lekkerst (tot nu toe), lekker in een jasje van deeg ![]() | |
dutch-mamma | donderdag 7 juli 2005 @ 12:05 |
quote:Probleem met dat topic is, dat daarin namen van bedrijven worden genoemd, en dát is dus niet te controleren... Zo'n topic: OK! Maar dan zonder namen te noemen, want bepaalde bedrijven hebben weliswaar een reputatie, maar broodje-aap-verhalen zijn ook snel gemaakt. Misschien haal ik de namen eruit en gooi ik 'm alsnog open, moet ik nog ff over nadenken ; | |
BBQ-kip | donderdag 7 juli 2005 @ 13:57 |
Owkee, zanks! ![]() En dat weghalen van de namen vind ik ook een goed idee ![]() | |
dutch-mamma | donderdag 7 juli 2005 @ 17:46 |
quote:Goed, ik heb effe stevig zitten schrappen ![]() ![]() Enne... niet voor het eten...! ![]() | |
BBQ-kip | donderdag 7 juli 2005 @ 18:59 |
Ohhhhh, bedankt! ![]() Ik ga nu ook eten, dus zal geen ranzige verhalen posten ![]() |