PanPan | maandag 6 december 2004 @ 17:34 |
Ik zou graag eens ouderwetse erwtensoep à la oma willen maken, maar ik vind op internet alleen maar hippe varianten. Dus: Wie kan mij helpen aan een authentiek erwtensoep-recept? | |
E10k | maandag 6 december 2004 @ 18:19 |
Ehhh....oma misschien?? | |
Carnaval | maandag 6 december 2004 @ 18:20 |
ik kan je niet helpen, maar erwtensoep is wel lekker ![]() | |
danos | maandag 6 december 2004 @ 18:21 |
erwtensoep is vettt lekkerrrr | |
pseudovlaming | maandag 6 december 2004 @ 18:48 |
Deze erwtensoep heb ik vorige week gemaakt en het was echt super! Je hebt nodig: 300 gram groene erwten 200 gram spliterwten 3 liter water 500 gram varkenskrabbetjes 1 varkenspoot of varkensknieschijf 250 gram kinnebakspek zout of bouillontabletten 4 preien 1 flinke knolselderij 2 flinke bossen bladselderij 2 rookworsten Bereiden: * Laat de erwten en spliterwten ten minste 12 uur weken in ruim water (langer mag ook). * Gooi het weekwater niet weg, maar zet daarin de erwten samen met vlees en spek op het vuur. * Breng de massa geleidelijk aan de kook en houd de soep ongeveer 2 uur tegen de kook aan. * Schuim regelmatig af. * Voeg zout of de bouillontabletten toe, de gewassen, in stukken gesneden prei en knolselderij, laat alles nog een uurtje doorsudderen op laag vuur. * Haal met een schuimspaan vlees en spek uit de soep. * Haal de botjes eruit en doe het vlees terug in de soep. * Snijd het spek in plakken, verwijder eventueel de zwoerd en doe het spek weer in de soep of bewaar het om later bij de soep op roggebrood te serveren. * Wrijf de hele erwten met een houten lepel tegen de wand van de pan fijn, laat de soep op een laag pitje doorsudderen en voorkom door regelmatig roeren dat er een korst op de bodem van de pan ontstaat. * Roer, als de soep bijna klaar is en de massa mooi glad en smeuig is, de fijngesneden bladselderij erdoor, daarmee mag je best royaal zijn. * De erwtensoep is nu klaar. * Laat de rookworsten in een apart pannetje met water wellen, vooral niet koken! * Is de worst klaar, snijd hem dan in plakjes en voeg die aan de soep toe. * Serveren met roggebrood. © http://www.receptenzoeker.nl/ | |
PanPan | maandag 6 december 2004 @ 19:20 |
Dank je! *likkebaard* | |
Martijn_77 | maandag 6 december 2004 @ 21:33 |
Echte erwtensoep moet je een dag laten staan dan is ie dikker en veel lekkerder. | |
foton | maandag 6 december 2004 @ 21:37 |
quote: ![]() ![]() | |
MociN | maandag 6 december 2004 @ 22:49 |
Zoals mijn moeder erwtensoep kan maken die is echt perfect! En ja daar kan een lepel in rechtop blijven staan haha! ![]() | |
allsystemshalt | maandag 6 december 2004 @ 23:02 |
Ik meldt me alvast aan voor een FOK! erwtensoep meet ![]() ![]() | |
doraantje | maandag 6 december 2004 @ 23:41 |
ik verkoop erwtensoep...en die is echt onwijs lekker! voor de westlanders onder ons, van den ende...wie kent ze niet die is net zo lekker als eigengemaakte, alleen een stuk makkelijker... vanavond weer op ![]() | |
Liejannuh | maandag 6 december 2004 @ 23:43 |
Ok, mijn erwtensoep recept (zonder kinnebakken en knieschijven) Je haalt een zakje/pakje spliterwten in de supermarkt. Die spliterwten doe je in een pan met een litertje of 2 water en dat breng je aan de kook. Doe er een karbonade bij (of ander vlees) Laat dit een uurtje koken (let wel op dat het niet doorkookt, want dan kun je je fornuis zeker schoonmaken!!!) in het gezelschap van een gesneden prei, een paar uien en wat winterpeen in stukjes. Vervolgens haal je het vlees eruit, roer je je pan eens goed door, gooi je er nog een rookworst in en wat bouillonblokjes of een zakje groentesoep (ja, de puristen zullen er van gruwelen) en je hebt hele lekkere erwtensoep. ![]() | |
DzjieDub | dinsdag 7 december 2004 @ 14:39 |
Gewone spliterwten van de Appie of zo (merk "Silva"). Voor 500 gram spliterwten, 2,5 liter water opzetten met drie à vier bouillonblokjes. Terwijl het water warm aan het worden is, de spliterwten goed wassen in een zeef. Gewassen erwten in de pan, wat schouderkarbonades erbij, deksel erop, vuur zacht draaien en rustig een uurtje iets nuttigs gaan doen. Na uurtje terug komen, karbonades eruit en in kleine hapklare brokken snijden. Paar aardappels schillen en in blokjes snijden, en erbij doen. Evenals een paar uien (naar smaak). En een pakje erwtensoepgroente. Peen hoeft voor mij niet maar er zijn mensen die beweren het lekker te vinden. Half uurtje verder laten sudderen. Na half uurtje rookworst erbij mikken, eventueel - zoals ik altijd doe - in gehalveerde plakjes gesneden. Nog een half uurtje laten doorpruttelen en ondertussen het vocht dat bij wijze van verwachting uit je mondhoeken is gedropen en een plas op de grond heeft gevormd opdweilen. Diepe borden klaarzetten, eventueel wat brood of roggebrood erbij serveren en je kunt aan 't eten. Erwtensoep kun je redelijk goed invriezen maar wordt na ontdooien wel wat meliger dan wanneer je dat niet doet. | |
wendy-tje | woensdag 8 december 2004 @ 10:36 |
Geen aardappels maar knolselderij maakt het voor mij echte erwtensoep... peen erdoor vind ik ook niet 'horen'. Maar ik denk dat iedereen toch wel zijn eigen versie heeft... ![]() | |
nectarientje | woensdag 8 december 2004 @ 11:36 |
ik heb er juist met aardappels en knolselderij ![]() | |
N.icka | woensdag 8 december 2004 @ 11:38 |
Is erwtsenoep eigenlijk calorierijk ? | |
wendy-tje | woensdag 8 december 2004 @ 11:44 |
quote:haha, dan kom ik geen erwtensoep bij je eten ![]() | |
Againzender | woensdag 8 december 2004 @ 12:00 |
quote:Jazeker ![]() |