FOK!forum / Culinesse à gogo / Uiencompote
Martijn_77zondag 28 november 2004 @ 21:03
Goedenavond ik ben op zoek naar een recept voor Uiencompote met Port.

heb vroeger het recept gehad maar ben het helaas kwijt wie kan mij daar aan helpen?

Alvast bedankt.
BrauNzondag 28 november 2004 @ 21:05
Goedenavond. Ik heb 't in een kookboek staan, maar om dat helemaal over te typen is nogal een werk.
Martijn_77zondag 28 november 2004 @ 21:10
quote:
Op zondag 28 november 2004 21:05 schreef BrauN het volgende:
Goedenavond. Ik heb 't in een kookboek staan, maar om dat helemaal over te typen is nogal een werk.
Is scannen misschien een idee?
Pietverdrietmaandag 29 november 2004 @ 10:19
Uien snijden aan ringen, grote gietijzeren koekepan op laag vuur, olie er in en de uien op laag vuur heel langzaam carameliseren (neem er minstens een half uur voor, langer is beter)
Uien worden goudbruin en zoet.
Voeg port toe en kook in, afsmaken met peper en zout,
Martijn_77maandag 29 november 2004 @ 20:04
Hoeveel Port moet ik dan gebruiken op hoeveel uien?
Pietverdrietmaandag 29 november 2004 @ 20:42
quote:
Op maandag 29 november 2004 20:04 schreef Martijn_77 het volgende:
Hoeveel Port moet ik dan gebruiken op hoeveel uien?
Geen idee, ik kook nooit naar hoeveelheden in gram en cc altijd naar gevoel.
Als ik uien schil, of aardappels, whatever, heb ik geen idee hoeveel dat is.

Pan moet voed gevuld zijn als je begint, slinkt vanzelf, en giet er een koffiekopje port in, en als het inkookt, wat bijvullen.
MiestOrdinsdag 30 november 2004 @ 04:27
doe het zo: heel simpel en erg lekker:
neem een paar uien, snij ze in grove stukjes en bak ze aan in de koekenpan
afblussen met aceto en dan scheut rode port erop en die in laten koken! erg sappig
bofnegerdinsdag 30 november 2004 @ 04:31
quote:
Op maandag 29 november 2004 20:42 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Geen idee, ik kook nooit naar hoeveelheden in gram en cc altijd naar gevoel.
Als ik uien schil, of aardappels, whatever, heb ik geen idee hoeveel dat is.

Pan moet voed gevuld zijn als je begint, slinkt vanzelf, en giet er een koffiekopje port in, en als het inkookt, wat bijvullen.
Je bent eindelijk weer terug in de keuken, daar waar je hoort?
Martijn_77dinsdag 30 november 2004 @ 22:22
Piet worden de uien dan oko zo mooi rood van de Port?

Ik weet dat dat bij de recept wat ik ik kwijt ben wel was.
Pietverdrietdinsdag 30 november 2004 @ 22:40
quote:
Op dinsdag 30 november 2004 22:22 schreef Martijn_77 het volgende:
Piet worden de uien dan oko zo mooi rood van de Port?

Ik weet dat dat bij de recept wat ik ik kwijt ben wel was.
Euh, ja als je rode port neemt wel, en rode uien gebruiken wil ook helpen.
Probeer het ook eens met sjalotjes, die smaken milder
Marietje_dinsdag 30 november 2004 @ 22:49
klinkt lekker
kolliewoensdag 1 december 2004 @ 13:05
Klinkt idd lekker!
Bij welke gerechten eet je dit?
Pietverdrietwoensdag 1 december 2004 @ 13:10
quote:
Op woensdag 1 december 2004 13:05 schreef kollie het volgende:
Klinkt idd lekker!
Bij welke gerechten eet je dit?
Gebraden of gegrilled vlees bv-
Martijn_77woensdag 1 december 2004 @ 22:52
quote:
Op woensdag 1 december 2004 13:05 schreef kollie het volgende:
Klinkt idd lekker!
Bij welke gerechten eet je dit?


Of met Gala meloen en parma ham als voorgerecht.
Pietverdrietdonderdag 2 december 2004 @ 00:49
quote:
Op woensdag 1 december 2004 22:52 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Of met Gala meloen en parma ham als voorgerecht.

Of met een kaasplankje als desert
Martijn_77vrijdag 3 december 2004 @ 19:11
quote:
Op donderdag 2 december 2004 00:49 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Of met een kaasplankje als desert


Kan ook maar het recept waar ik het voor had was met Parma ham en meloen als voorgerecht.

Maar met de juiste kazen en een goede port zal het idd ook erg lekker zijn.
Pietverdrietvrijdag 3 december 2004 @ 19:17
Kan eigenlijk bij allerlei gerechten worden gegeten, net als pickels (amsterdams cq zilveruitjes, augurkjes, etc etc)
Martijn_77woensdag 5 januari 2005 @ 22:44
quote:
Op vrijdag 3 december 2004 19:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Kan eigenlijk bij allerlei gerechten worden gegeten, net als pickels (amsterdams cq zilveruitjes, augurkjes, etc etc)
Zo je het ook als bij gerecht bij wild of ander vlees kunnen serveren?
Pietverdrietwoensdag 5 januari 2005 @ 22:52
Ja
hassanjassandonderdag 6 januari 2005 @ 00:06
die compote klinkt als een begin voor een franse uiensoep, wat port erbij, ongezouten rundbouillon, kruiden erbij en klaar is je soep
Martijn_77zondag 16 januari 2005 @ 00:19
Met Kerstmis heb ik dit recept gegeten hij was een stuk kruidiger dan het orginele recept maar wel lekker.

Benodigdheden:
4 Rode Uien
4 Takjes tijm
2 Eetlepels rode port
1 Eetlepel sambal
4 Eetlepels geleisuiker
zout en peper

Bereiding:

Pel de uien en snij ze in dunne ringen.
Was en haal de blaadjes van de takjes tijm
Verwarm in een pan de uien met de port, 4 eeetlepels water, tijm en sambal.
Laat de uien afgedekt ca. 15 minuten op een laag vuur stomen
Voeg de geleisuiker toe aan het uienmengsel.
Laat het mengsel ca. 5 minuten koken tot een compote.
Breng op smaak met zout en peper
Laat de uiencompote afkoelen
GrotePierzondag 16 januari 2005 @ 23:39
probeer ook eens rode port met appel en ui.............
ui even aanfruiten appel erbij en afblussen met rode port en laat maat even lekker pruttelen.....totdat alles goed zacht is en klaar......
Grrrrrrrrzondag 16 januari 2005 @ 23:41
En zorg dat je voldoende wc-papier in huis hebt, tenminste, als je hetzelfde reageert op gerechten met veel uien als mij...
Marietje_maandag 17 januari 2005 @ 00:57
quote:
Op zondag 16 januari 2005 23:41 schreef Grrrrrrrr het volgende:
En zorg dat je voldoende wc-papier in huis hebt, tenminste, als je hetzelfde reageert op gerechten met veel uien als mij...
wat vies zeg

wat ook lekker is: stokbroodje met uiencompote en dan plak kaas erop en dan ff in de oven mmmmmmmm
Martijn_77dinsdag 18 januari 2005 @ 12:42
quote:
Op maandag 17 januari 2005 00:57 schreef Marietje_ het volgende:

[..]

wat vies zeg

wat ook lekker is: stokbroodje met uiencompote en dan plak kaas erop en dan ff in de oven mmmmmmmm
Wat voor kaas gebruik je dan?
Marietje_dinsdag 18 januari 2005 @ 13:10
quote:
Op dinsdag 18 januari 2005 12:42 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

Wat voor kaas gebruik je dan?
Gewoon een plak extra belegen kaas.
Martijn_77vrijdag 4 maart 2005 @ 11:06
quote:
Op dinsdag 18 januari 2005 13:10 schreef Marietje_ het volgende:

[..]

Gewoon een plak extra belegen kaas.
Ga ik zeker eens proberen.

Maar welke uien zou ik eigenlijk het beste kunnen gebruiken rode uien of gewone uien?
GrotePierzaterdag 9 april 2005 @ 10:37
rode zit toch een lekkerdere smaak aan....vind ik..
Martijn_77zaterdag 9 april 2005 @ 10:52
quote:
Op zaterdag 9 april 2005 10:37 schreef GrotePier het volgende:
rode zit toch een lekkerdere smaak aan....vind ik..
En van die zoete uien dan?
Om de zaak wat milder te maken?
GrotePierzaterdag 16 april 2005 @ 01:34
nee je moet gewoon een beetj esuiker gebruiken
GrotePierzaterdag 16 april 2005 @ 01:37
ok effe een recepie,
1kg rode uien
1/2 lrt rode port
laurier blaadje
eetlepel thijm
150gr suiker
uitjes even aanfruiten, afblussen met de rode port, laurier en thijm er bij
als al het vocht bijna verdampt is dan voeg je de suiker toe en laat je het geheel nog even pruttelen.....
Martijn_77zaterdag 16 april 2005 @ 11:42
quote:
Op zaterdag 16 april 2005 01:37 schreef GrotePier het volgende:
ok effe een recepie,
1kg rode uien
1/2 lrt rode port
laurier blaadje
eetlepel thijm
150gr suiker
uitjes even aanfruiten, afblussen met de rode port, laurier en thijm er bij
als al het vocht bijna verdampt is dan voeg je de suiker toe en laat je het geheel nog even pruttelen.....
En als ik die larier en thijm nu uitlaat wat doet dat voor de smaak?

Dan wordt het minder kruidig denk ik of niet?
GrotePierzondag 17 april 2005 @ 02:07
ja indd, maar op deze hoeveelheid maakt het niet veel uit hoor, ja kan het gewoon weglaten als je dat wil, het is geen pre......
Martijn_77dinsdag 1 november 2005 @ 23:10
Ingrediënten
2 eetlepels olijfolie
4 uien, grofgesnipperd
1/2 eetlepel kerriepoeder
3-4 eetlepels abrikozenjam

Voorbereiden
In pan 2 el olie verhitten.
Ui erdoor scheppen en afgedekt in 10 min. zachtjes gaar laten worden.
Regelmatig omscheppen.
Kerriepoeder erdoor scheppen en ui zonder deksel nog 1-2 min. zachtjes bakken.
Van vuur af abrikozenjam erdoor roeren.
Compote laten afkoelen en op smaak brengen met zout en peper.
Brentmeisterdonderdag 18 mei 2006 @ 20:59
Dit moet ik binnenkort maken
Martijn_77donderdag 1 juni 2006 @ 19:56
quote:
Op donderdag 18 mei 2006 20:59 schreef Brentmeister het volgende:
Dit moet ik binnenkort maken
En heb je het al gemaakt?
Sjoepadonderdag 1 juni 2006 @ 20:27
Ik zelf gebruik altijd 50/50 rodewijn/rodeport
Natuurlijk rode uiten ff snel goed aanbakken en bruine suiker.

Alles naar eigen smaak... getallen qua gewicht/ dl heb ik niet.
Pilootjedonderdag 1 juni 2006 @ 22:58
juist heel langzaam aanbakken en eventueel wat suiker daarbij gebruiken. Aanbakken is ook niet het juiste woord, op laag vuur smoor je de uien in hun eigen vocht. Ze worden dan heel geleidelijk glazig en gelig. Als al het vocht op is kunnen ze licht gaan karameliseren. In uien zit ook genoeg suiker om dit uit zichzelf te laten gebeuren, maar extra suiker vind ik persoonlijk lekker. Als je uien op hoog vuur bakt krijgen ze een andere smaak dan op laag vuur. Dan worden ze meer zoet.
Gebruik voor compote geen vetstoffen die kunnen stollen, tenzei je compote warm opdient.
gevogelte pate ( natuurlijk zelf gemaakt ) met uien compote op een ciabatta. Lekker hoor
Brentmeistervrijdag 2 juni 2006 @ 00:32
quote:
Op donderdag 1 juni 2006 19:56 schreef Martijn_77 het volgende:

[..]

En heb je het al gemaakt?
Ik heb het idd gemaakt! Met rode wijn, lekker bij een stukje vlees
Sjoepavrijdag 2 juni 2006 @ 01:53
Pilootje,

Zo zijn er wellicht wel meerdere methoden Ik doe het opi de Fagel methode ;-) Die Fagel met het baardje.. die schreef het eens in een collumn en sindsdien maak ik het... naar eigen smaak maar op de manier die hij toen vertelde. Wat die vetstoffen betreft s een goeie tip... de eerste keer gebruikte ik ook boter om de uit aan te fruiten.. en bij het afkoelen krijg je idd een klont dan :-)
Martijn_77zondag 13 augustus 2006 @ 00:40
Vandaag gemaakt volgens een eigen recept:

Benodigdheden
1 Kg Uien
Rode Port
Rode wijn
Suiker
Kruidnagel Poeder
Balsamico Azijn
Peper en zout

Bereiding
Uien snijden en op een laag vuur laten carmeliseren. Mogen best goed bruin worden.

Daarna afblussen met 1/2 port en 1/2 rode wijn zodat de uien onder staan.

2 Eetlepels Balsamico azijn toevoegen en een kwart theelepel kruidnagelpoeder.

Ook suiker toevoegen naar smaak is ook afhankelijk van hoe zoet je wijn en port is en hoe zoet je de compote wilt hebben.

Alles in laten koken tot dat alleen de uien en een beetje vocht over zijn eventueel naar smaak nog peper en zout toevoegen
Blueszondag 13 augustus 2006 @ 01:53
Wat heb je erbij gegeten, en hoelang heb je het in laten koken ?
Martijn_77zondag 13 augustus 2006 @ 01:54
Crosspost uit Wat eten en drinken we vandaag deel 23
quote:


[ Bericht 6% gewijzigd door Martijn_77 op 13-08-2006 12:01:25 (URL's toegevoegd) ]