zal ik dan maar een stukje neerplempen over nierproblemen?
ik heb me er bij doerak zo erg in verdiept dat ik er ondertussen al heel wat van weet helaas.
Leven met nierinsuffientie Veel katten hebben last van een verminderde nierfunctie. Chronische nierinsuffientie is zelfs de tweede meest voorkomende aandoening bij de kat. Gelukkig kan uw kat bij een tijdige diagnose en met de juiste behandeling toch een prettig leven leiden. Het is daarom belangrijk dat uw kat regelmatig door een dierenarts onderzocht wordt.
De werking en de functie van nieren Nieren zijn van levensbelang. Ze zorgen onder meer voor het reguleren van de vochthuishouding, het filteren van het bloed en het in evenwicht houden van de chemische samenstelling van het bloed. De duizenden nefronen waaruit de nieren bestaan, voeren tezamen deze filterende taken uit. Als nefronen uitvallen, nemen andere nefronen in eerste instantie hun functies over. Hierdoor merken we niet meteen dat er een verminderd nierfunctioneren is.
Wat is nierinsuffientie? Naarmate uw kat ouder wordt, neemt het aantal werkende nefronen af. Hierdoor hebben bijna alle oudere katten last van een verminderde nierfunctie. Deze vorm van chronische nierinsuffientie wordt ook wel chronische interstitiele nefritis genoemd. Ook andere factoren zoals verwondingen, infecties, tumoren en aangeboren afwijkingen kunnen de werking van de nieren verstoren.
hier ga ik het alleen hebben over chronisch nierfalen. dit is de meest voorkomende vorm van nierproblemen.
Chronische nierinsuffientie komt veel voor bij oudere katten (ouder dan 7 jaar), waar het zelfs de belangrijkste doodsoorzaak is. Katten met een nierfalen vertonen echter pas symptomen wanneer meer dan 70% van de nefronen is aangetast! Het is daarom verstandig om uw kat regelmatig te laten onderzoeken door uw dierenarts. Op die manier kan nierinsuffientie tijdig worden vastgesteld.
vroeger dacht men dat slijtage van de nieren van de kat bij het normale proces van ouder worden hoorde. Uit onderzoek blijkt echter dat aan deze slijtage een hoge bloeddruk ten grondslag kan liggen. Gezien de huidige kennis wordt daarom geadviseerd de bloeddruk routinematig te meten bij katten vanaf de leeftijd van 9 jaar.
hoe is de diagnose te stellen? Door bloedonderzoek.
Daarnaast kan onderzoek van de urine belangrijke aanwijzingen geven.
wat zijn de symptomen van nierinsuffientie?
De volgende symptomen kunnen wijzen op nierinsuffientie:
- overmatig plassen
- overmatig drinken
- weinig eetlust
- doffe vacht
- slechte conditie
- gewichtsverlies
- braken
- verstopping
- doffe ogen die diep in de kassen liggen
- uit de bek stinken ten gevolge van zweertjes in de bek
- een ammoniaklucht uit de bek ruiken
- lusteloosheid
- anemie (bloedarmoede)
- gedragsveranderingen:
- voortdurend uw gezelschap opzoeken en in het laatste stadium zich afzonderen
- zich minder en op het laatst niet meer wassenHet eerste symptoom dat vaak als gevolg van nierinsuffientie optreedt, is veel plassen. Dit komt doordat de nieren het vocht niet meer goed kunnen vasthouden. Het vele plassen compenseert uw kat door veel te drinken. Als uw kat om een of andere reden te weinig vocht opneemt, verergeren de symptomen. Het ureumgehalte in het bloed stijgt (niervergiftiging) en uw kat wordt hierdoor sloom en misselijk. Het gevolg is braken, waardoor uw kat nog meer uitdroogt. Wanneer geen actie wordt ondernomen, is de kans groot dat uw kat op korte termijn zal sterven.
Anemie wordt veroorzaakt door een tekort aan een hormoon dat in de nieren wordt aangemaakt. Het hormoon zet het beenmerg aan tot de productie van rode bloedcellen. Een tekort aan dit hormoon als gevolg van falende nieren resulteert in een tekort aan rode bleodcellen en dus in anemie. Uw kat verzwakt hierdoor en heeft minder uithoudingsvermogen.
Is chronische nierinsuffientie te behandelen? Genezing van de nieren is niet mogelijk. Wel kunnen we de achteruitgang van de nieren vertragen door de kat een nierdieet te geven. Dit in combinatie met de juiste medicatie kan ervoor zorgen dat de kat verder een redelijk normaal leven kan leiden. De kat zit aan deze medicijnen, gecombineerd met een streng nierdieet haar leven lang vast.
Waaraan moet een goed nierdieet voldoen? - Een verlaagd fosforgehalte, om de achteruitgang van de nieren te vertragen.
- Een beperkt eiwitgehalte, zodat de hoeveelheid afvalstoffen (zoals ureum ,kreatine en ammoniak) zo klein mogelijk blijft. De eiwitten moeten wel van goede kwaliteit zijn, zodat ze zoveel mogelijk door het lichaam worden opgenomen en gebruikt.
- Een verhoogde energiedichtheid, waardoor toch voldoende energie wordt opgenomen door de katten met een verminderde eetlust. Want ondervoeding leidt tot afbraak van lichaamseigen weefsels (vooral de eiwitrijke spieren) en dientengevolge tot een verhoging van de afvalstoffen in het bloed.
- Een hoger gehalte aan B vitaminen en kalium om het verlies met de urine te compenseren.
- smakelijk en goed verteerbaar. Het voer moet aantrekkelijk zijn, omdat oudere katten met nierfalen een slechte eetlust hebben. Het dieet moet goed verteerbaar zijn zodat alle opgenomen voedingsstoffen goed benut kunnen worden.
- Een matige beperking van het zout. Een te sterke zoutbeperking kan de doorbloeding van de nieren verminderen, waardoor de achteruitgang van de nieren wordt versneld.
Beperking van eiwit in de voeding helpt echter niet de achteruitgang van de nieren te vertragen. Het eiwitpercentage van gewoon voer verschilt meestal niet zo veel van een nierdieet. Het nierdieet bevat echter veel meer energie (meestal in de vorm van vet). De kat hoeft daarom van een goed nierdieet veel minder te eten en krijgt daarmee veel minder eiwitten binnen en maakt dus minder afvalstoffen.
Op de verpakking van het nierdieet staat de voorgeschreven hoeveelheid per kg lichaamsgewicht. Het is belangrijk niet meer te geven dan deze hoeveelheid, anders krijgt de kat teveel fosfor binnen.
Er zijn verschillende soorten en merken dieetvoer te koop. zowel in de beter gesorteerde dierenwinkel als bij de dierenarts. Het voer dat bij die dierenarts te koop is, is niet in dierenspeciaalzaken verkrijgbaar.
Nierdieet is in verschillende vormen verkrijgbaar. zowel natvoer (paté of brokjes in saus) en droogvoer. Het is extra smakelijk gemaakt omdat katten met nierinsuffientie vaak een slechte eetlust hebben.
ik noem wat merken die bij de dierenartsen op de plank liggen:
- Hill's Feline K/D
- Leo Specific Renil
- Royal Canin Feline Renal
- Trovet Kat RID
- Virbac Senior Renal
Ik vond op internet een artikel over een wetenschappelijk onderzoek op de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht. Onderzocht werd of er verschillen waren tussen nierdieten die bij de dierenartsen verkrijgbaar zijn.
http://www.goedgezien.nl/huisdieren.htmNieuwsgierig en kritisch als ik ben, heb ik een dierenartspraktijk gebeld (niet mijn eigen overigens) en daar eens gevraagd of het klopt wat daar staat. Inderdaad bleek het natvoer van Leo Renil het beste te zijn, in tegenstelling tot het droogvoer.
Even een kleine aanvulling Het is niet verstandig om gezonde oudere katten een nierdieet te geven. Met het oog op het verminderd vermogen eiwit uit hun voedsel te halen op oudere leeftijd wordt dit afgeraden vanwege het daaraan verbonden risico van een eiwittekort.
medicatie Hoewel de aandoening ongeneeslijk is, is met de juiste medicatie mogelijk de klachten onder controle te houden en het ziekteproces te vertragen.
Met medicatie blijkt de levenskwaliteit te verbeteren en de levensverwachting neemt weer toe.
ACE-remmer bijvoorbeeld benazepril
Benazepril doet de bloedvaten ontspannen. Dat heeft de volgende effecten:
Verhoogde bloeddruk: Er komt niet teveel druk op de bloedstroom te staan; ook de niervaten ontspannen, de nieren laten meer vocht door en de afvoer van zout en vocht uit het bloed (via de plas) verbetert. Door dit alles daalt de bloeddruk geleidelijk.
mijn eigen ervaringen Bij mijn kat doerak is vorig jaar november nierinsuffientie vastgesteld. Ze was er destijds best ernstig aan toe: veel braken, veel drinken, veel plassen kortom algehele malaise. De diagnose is gesteld door middel van bloedonderzoek.
Ze gebruikt het dieetvoer van royal canin Renal, in portiezakjes brokjes in saus.
Als medicatie heeft ze in eerste instantie fortekor 2.5 gekregen (benazepril dus) en daar is ze in eerste instantie goed van opgeknapt.
Begin januari ging het echter helemaal mis. Niet meer eten, niet meer drinken en zich helemaal afsluiten voor de omgeving. (zie symptomen laatste stadium).
De dierenarts stond al in de startblokken voor euthanasie, maar ik heb wanhopig gevraagd of er nog IETS was dat haar kon helpen.
In eerste instantie was zijn narrige reaktie: een niertransplantatie, maar aangezien ik daar de humor niet zo van inzag, gaf hij haar in tweede instantie een infuus en kreeg ze naast de fortekor ook nog efedrine voorgeschreven. jaja, mijn doerakje zit aan de doping
![]()
Deze behandeling, tezamen met dwangvoeden en dagelijks water toedienen hebben haar er toch weer bovenop geholpen. Mijn oude dame zit kennelijk nog steeds vol levenskracht en heeft weer plezier in dr leven.
Wat dat dieet betreft moet ik toegeven dat we ons daar niet helemaal aan houden.
In eerste instantie vond ze het best te pruimen, maar het is helaas in slechts twee smaken te koop en na een maand had ze het wel gehad. Nu prak ik er een schep kittekat doorheen en dan schuift ze het wel zo naar binnen. Dit is overigens in overleg met de dierenarts gedaan. Die heeft liever dat ze zo wel eet, dan dat ze niet eet, want dan zou ze zich veel lamlendiger voelen.
Ook "valt" er wel eens een stukje vlees van tafel, of anders maait ze het wel gewiekst van mijn vork als ze de kans krijgt
![]()
Ik laat haar lekker dr gang gaan. Zoals ze nu leeft, gaat het goed. Ik heb liever dat ze iets korter leeft en er lol in heeft, dan dat ik het maximale eruit sleep en ze moet gaan chagrijnen boven een bakje eten dat ze niet wil. Ze hoopt per slot van rekening deze zomer 18 te worden, wat toch een heel respectabele leeftijd is.
Als afsluiting op dit geheel wil ik er ook nog even op wijzen dat een goede gebitshygiene bij de kat ook kan bijdragen tot het verminderen van de kansen op nierfalen. Bij onvoldoende gebitsverzorging kunnen ontstekingen in de bek ontstaan die bakterien in het bloed brengen die ongunstig op de werking van de nieren werken.
Met dit stuk hoop ik iedere kattenbezitter op FOK bijtijds op de hoogte te brengen van het bestaan van deze ziekte, zodat er eerder ingegrepen kan worden of misschien zelfs voorkomen kan worden dat jullie katten dit overkomt, want zowel voor de kat, als zijn of haar baas is het niet fijn. (alleen al de kosten van het dieetvoer rijzen de pan uit, om dan over de medicijnen en onderzoeken maar niet te spreken
![]()
)
o ja, nog even aan bronvermelding doen:
-dierenartspraktijk krommenie
-de informatiefolder van Fortekor
-de infosite van de kliniek voor gezelschapsdieren Noordwijkerhout
-GG magazine
[ Bericht 6% gewijzigd door lady-wrb op 17-03-2005 10:15:42 ]