Ik heb het ook een keer meegemaakt met een fles spa rood.quote:Op zondag 7 november 2004 22:25 schreef JimmyBoy het volgende:
[..]
jup. bij het openmaken van de fles bevroor alles gewoon.. kheb het ook 2 keer met spa rood gehad.. en ik snap er echt helemaal niets van hoe het komt..
Maar goed, je zou juist verwachten dat de cola bevroor als je de druk toe liet nemen (en die neemt juist af als je de dop er voor het eerst afhaalt). Vaste cola heeft immers een hogere dichtheid dan vloeibare.quote:Op zondag 7 november 2004 22:35 schreef JimmyBoy het volgende:
[..]
Zoiets in die trend vertelde mijn vader mij ook, maar toch vind ik het verbazingwekkend.
en nou in gewone mensentaal? (voor degenen voor wie het langer geleden is dan gisteren dat zequote:Op zondag 7 november 2004 22:37 schreef MeneerGiraffe het volgende:
PxV=nxRxT?
P (druk) wordt snel minder, dus T wordt ook snel minder, dit slaat vervolgens op de cola, die vervolgens bevriest.
haushofer is een vriend van me. we hadden het er gister, onder het genot van vele biertjes, nog over dat zijn reputatie hem voouit streeft in het WF gedeeltequote:Op zondag 7 november 2004 22:29 schreef pomtiedom het volgende:
[..]
haushofer is een gast die hier op het forum ronzweeft.
Ik denk dat hij jouw wel verder kan helpen met dit dilemma.
Nu ben ik meer de evolutieman maar ik vermoed dat eht te maken heeft met de reactie die bij cola optreed als je een (nieuwe) fles open draait en het koolzuurgas massaal naar boven bubbelt. Zowel Cola als Spa rood hebben dit gas.
Ik weet de preciese chemische reactie niet, maar dit zal wel zo-ongeveer een deel van de verklaring zijn.
God natuurlijk. Ik keek echt te leeghoofderig naar de gaswet.quote:Op zondag 7 november 2004 22:54 schreef Adfundum het volgende:
Als je een gas onder druk brengt neemt de temperatuur toe (denk maar aan een fietspomp die behoorlijk warm kan worden, omgekeerd neemt de temperatuur van een gas af als je de druk verlaagt. Dus als je de fles opendraait kan de cola rondom de koolzuurbelletjes bevriezen als deze al koud genoeg is.
Nou, als de fles een beetje goed geschud is (wegens vervoer oid) is het water totaal verzadigd met co2.. Dit ontsnapt echter snel, waardoor het cola (water) bijna overal gelijktijdig temperatuur verliest, en dus bevriest.. Ik weet echter niet of dat echt zo gaat, mar lijkt mij een redelijke gedachte.quote:Op zondag 7 november 2004 22:50 schreef Vampier het volgende:
ontsnappend gas koelt af .... maar het bevriest nog niet je hele fles
Hmm, je bent volges mij wel iets op het spoor volgens mij.. water is een vreemde stof, omdat het waterstofbruggen vormt. Als water kouder word dan pak em beet 4 graden, dan krimpt het niet, maar zet het uit.. mar goed.. ik moet eerst even goed denken wat de gevolgen hiervan kunnen zijn bij zoiets als dit vraagstuk... en tis mij beetje laat daarvoor..quote:Op zondag 7 november 2004 22:41 schreef Maethor het volgende:
[..]
Maar goed, je zou juist verwachten dat de cola bevroor als je de druk toe liet nemen (en die neemt juist af als je de dop er voor het eerst afhaalt). Vaste cola heeft immers een hogere dichtheid dan vloeibare.
Mm wacht eens...
* Bensel bedenkt zich iets
Vast water (ijs dus) heeft een lagere dichtheid dan vloeibaar. IJs drijft immers.
Zoiets?
'T wordt laat. Iemand anders?![]()
...dus daardoor neemt de druk in de fles alleen maar toe met als gevolg dat de drukverlaging en dus de temperatuurverlaging bij openen van de fles alleen maar groter wordt. Denk dat dat bevriezen ook alleen maar bij een volle fles gebeurt.quote:Op zondag 7 november 2004 23:04 schreef Bensel het volgende:
[..]
Hmm, je bent volges mij wel iets op het spoor volgens mij.. water is een vreemde stof, omdat het waterstofbruggen vormt. Als water kouder word dan pak em beet 4 graden, dan krimpt het niet, maar zet het uit
Ja, raar hequote:Op zondag 7 november 2004 23:07 schreef dWc_RuffRyder het volgende:
[..]
Je PI.
Ja zo ver was ik ook maar de TS zijn koelkast is niet 0 graden.quote:Op zondag 7 november 2004 23:53 schreef Bazyx het volgende:
Okay, nou kijk. Voor de fles geopend wordt is er CO2, koolstofdioxide, opgelost in de cola. Door de hoge druk binnen de fles kan dit best een hoge concentratie hebben. Deze CO2 zorgt voor een daling van het vriespunt van de cola. Hierdoor kan de cola iets van -8oC worden zonder dat het bevriest.
Wanneer de fles opengedraaid wordt ontsnapt de koolstofdioxide uit de cola en uit de fles. Het vriespunt stijgt en de cola bevriest, want de temperatuur blijft even laag.
Druk valt weg --> T daalt.quote:Op zondag 7 november 2004 22:54 schreef Adfundum het volgende:
Als je een gas onder druk brengt neemt de temperatuur toe
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |