HTML of XHTMLquote:Op zondag 7 november 2004 00:18 schreef ElisaB het volgende:
Ik ben begonnen met een cursusje 'Webdesign for n00bs'. Het werd me meteen al duidelijk dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden. Ik kan vooralsnog maar moeilijk een keuze maken waar te beginnen. Vandaar aan jullie de vraag: wat zijn dingen (in de brede zin van het woord) waarvan ik volgens jullie moet zorgen dat ik ze onder de knie krijg?
Da's helemaal afhankelijk van de invulling die je er aan geeftquote:En vooral ook: waarom (wat kan ik ermee, waarom mag het niet ontbreken).
Er is enorm veel te maken en te verbeteren op websitegebiedquote:Mijn doel (want dat zal voor het beantwoorden van de vraag wel belangrijk zijn): geen idee eigenlijk. Ik wil het snappen en ik wil het kunnen. En wie weet - wellicht ontdek ik een talent - ga ik uiteindelijk de sites voor de bedrijven van vrienden bouwen. Of leuke hobby- en knutselprojecten doen. Misschien wel voor het goede doel.
Noem er één.quote:Op zondag 7 november 2004 00:57 schreef ReCreative het volgende:
Wat wel aardig is is een beetje kennis van JavaScript. Er zijn talloze voorbeeldjes van scripts op het web die leuke effecten kunnen veroorzaken of behulpzaam zijn.
Eén? Ok.quote:Op zondag 7 november 2004 01:27 schreef Leshy het volgende:
Noem er één.
Als je ze verder gaat verwerken, kun je ze net zo goed serverside controleren.quote:Op zondag 7 november 2004 02:01 schreef ReCreative het volgende:
Een script dat je formulierwaarden controleert voordat ze doorgestuurd of verwerkt worden.
Ik wilde maar zo ingewikkeld mogelijk*** beginnen, dus zit ik braaf HTML te typen in ConTEXT. Het is verbazend hoe snel ik (in elk geval al) begin te begrijpen hoe het in elkaar zit.quote:Op zondag 7 november 2004 00:57 schreef ReCreative het volgende:
HTML of XHTML. De basis van elke website. In wezen erg eenvoudig, maar zorg dat je het door hebt en dat je er mee om kunt gaan. Zoek een leuk programma waarmee je je websites kunt bouwen, je hebt schitterende WYSIWYG editors die fantastisch werken, zoals DreamWeaver. Eigenlijk nemen zij het grootste deel van het HTML-werk uit je handen, maar het zal regelmatig voorkomen dat je zelf in de code gaat sleutelen en dan is een goede kennis van HTML onontbeerlijk.
quote:Becommentarieer je code. Zet overal commentaar tussen: <!-- Hier begint de tabel met het menu -->. Is erg handig bij het later nastruinen van je code![]()
Ik begrijp inmiddels ook hoe simpel het is om 'overbuurjongen' te zijn; de basis kun je binnen een paar uur onder de knie hebben. Maar wat je dan kunt maken, is het aangluren niet echt waard. Onvoorstelbaar dat er nog bedrijven zijn die zoiets online hebben staan. Ik ben er erg trots op dat ik na anderhalve dag in elk geval iets kan maken en te zien dat het nog klopt ook. Maar om nou te zeggen dat ik dat aan de wereld wil tonen...quote:Er is enorm veel te maken en te verbeteren op websitegebied. Persoonlijk denk ik dat er wel wat werk zit in het 'restylen' van websites: sites die pakweg 5 jaar geleden door een overbuurjongen in het leven zijn geroepen op een druilerige zondagmiddag en waar alleen adresgegevens op staan. Die sites willen weer mooi worden
.
Echt waar? Ik zou het in het kader van de leesbaarheid juist andersom doen.quote:Zet geen punten achter je koppen, gebruik een donkere achtergrondkleur. Als je graag lichte kleuren wilt voor je achtergrond gebruik dan pastel of wit.
Ik denk dat databases en server side scripting deze week nog wat hoog gegrepen zijnquote:Ik neem aan dat je niet meteen databases wilt meenemen en server side scripting? Wat wel aardig is is een beetje kennis van JavaScript. Er zijn talloze voorbeeldjes van scripts op het web die leuke effecten kunnen veroorzaken of behulpzaam zijn.
Ben jij ook zo'n n00bquote:Op zondag 7 november 2004 00:42 schreef SHERMAN het volgende:
TVPheb net Iframes uitgevonden, geweldig gewoon
quote:Op zondag 7 november 2004 00:42 schreef SHERMAN het volgende:
TVPheb net Iframes uitgevonden, geweldig gewoon
Het is beter om eerst hardcore html te kloppen en dan als je html doorhebt over te stappen op dreamweaver. Zo weet je tenminste wat Dreamweaver aan het doen is, en kan je onhebbelijkheden in "code" gegenereerd door Dreamweaver zelf corrigeren.quote:Op zondag 7 november 2004 09:38 schreef Julius_Vanderdecker het volgende:
Ik ben gewoon in het diepe gesprongen. Download Dreamweaver (de trial versie natuurlijk, niet die via Kazaa, dat is foei en zo), flans wat in elkaar (een boekje of de on-line documentatie van Dreamweaver erbij) kijk of het werkt en bekijk dan de code. Je slaat 2 vliegen in 1 klap. Je bouwt met wysiwyg en je krijgt tegelijk een aardig inzicht in codes.
En ja, die-hard sitebouwers, een echte vent begint met Kladblok en gaat zitten typen, maar sommige mensen hebben ook nog andere dingen te doen in het leven. En Dreamweaver doet keurig (soms) wat je vraagt en het resultaat is goed genoeg. Zelfs voor bedrijven.
Ah, maar dat leer je toch wel, door de broncode van andere sites te bekijken O:)quote:Op zondag 7 november 2004 09:57 schreef blieblie het volgende:
[..]
Het is beter om eerst hardcore html te kloppen en dan als je html doorhebt over te stappen op dreamweaver. Zo weet je tenminste wat Dreamweaver aan het doen is, en kan je onhebbelijkheden in "code" gegenereerd door Dreamweaver zelf corrigeren.
Cool!quote:Op zondag 7 november 2004 09:32 schreef ElisaB het volgende:
Ik gooi even je hele stukkie in de war hoor
[..]
Ik wilde maar zo ingewikkeld mogelijk*** beginnen, dus zit ik braaf HTML te typen in ConTEXT. Het is verbazend hoe snel ik (in elk geval al) begin te begrijpen hoe het in elkaar zit.
[..]
quote:Op zondag 7 november 2004 09:33 schreef ElisaB het volgende:
[..]
Ben jij ook zo'n n00b
Dat is natuurlijk het best, zo leer je de code het best begrijpen en mooie HTML te makenquote:Op zondag 7 november 2004 09:32 schreef ElisaB het volgende:
Ik wilde maar zo ingewikkeld mogelijk*** beginnen, dus zit ik braaf HTML te typen in ConTEXT. Het is verbazend hoe snel ik (in elk geval al) begin te begrijpen hoe het in elkaar zit.
Wat dat aangaat is er natuurlijk ook een hoop veranderd de afgelopen jaren. Eerst was alleen de aanwezigheid op het web al een gigantische pro, nu is iedereen dat en ligt het accent meer op layout en wat je aanbiedt. Meer dan een digitale folder, zeg maarquote:Ik begrijp inmiddels ook hoe simpel het is om 'overbuurjongen' te zijn; de basis kun je binnen een paar uur onder de knie hebben. Maar wat je dan kunt maken, is het aangluren niet echt waard. Onvoorstelbaar dat er nog bedrijven zijn die zoiets online hebben staan. Ik ben er erg trots op dat ik na anderhalve dag in elk geval iets kan maken en te zien dat het nog klopt ook. Maar om nou te zeggen dat ik dat aan de wereld wil tonen...
Wat ik bedoel is dat het belangrijk is contrast te zoeken tussen voorgrond en achtergrond, maar dat knalgeel of lichtblauw als achtergrond teveel afleidt. Donkere kleuren kunnen vaak wel als achtergrond, lichte kleuren alleen in het zachte gebied.quote:Echt waar? Ik zou het in het kader van de leesbaarheid juist andersom doen.
quote:Ik denk dat databases en server side scripting deze week nog wat hoog gegrepen zijn
Maar je loopt hiermee wel vooruit op ElisaB's derde project, namelijk leren over databases. Ergens in de prehistorie (1995) heb ik op de Uni een jaar lang zitten worstelen met SQL (als ik me niet vergis). Geen bloed, veel zweet en zelfs wat tranen. Hoezeer ik mijn best ook deed; ik begreep er werkelijk geen hol van. Gelukkig was de docent erg meelevend en heeft ie zijn best gedaan ook mij door de module te lozen. Hoewel ik toen plechtig gezworen heb nooit meer een database aan te raken, begin ik daar de laatste jaren van terug te komen. Ik moet het toch kunnen begrijpen?
Dus om een lang verhaal kort te maken: niet direct, maar op termijn wellicht nog wel.
Ik zag ergens in een topic dat jij ConTEXT wel wat vond, dus die heb ik genomen. Kun je nagaan; ik vaar blind op jequote:Op zondag 7 november 2004 10:44 schreef Swetsenegger het volgende:
Elisa is juist zo goed bezig door een goede gratis editor met highlighting te downloaden (ConTEXT). Daar leer je tenminste wat van.
Ik heb alle links uit dit topic in mijn favorieten bewaard. Ik had zelf al de indruk dat veel lezen en veel kijken hoe anderen het doen een goed begin is. Ik zal de sites achter de linkjes uitpluizen!quote:Elisa. Behalve veel op diverse websites lezen zoals www.handleidinghtml.nl en www.mijnhomepage.nl kan ik je niet veel aanraden. Hooguit misschien om een goed HTML boek te kopen.
Dat had ik ergens gelezen en probeer ik me aan te leren.quote:Tevens wil ik je waarschuwen dat veel sites en tutorials vaak de tags in kapitalen weergeven. Doe dit niet. Alle tags moeten in kleine letters, en zet alle waarden tussen quotes (dus <td width="50px"> en niet <TD width=50>).
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |