quote:
Op woensdag 27 oktober 2004 18:08 schreef mr.marcus het volgende:
De kans is vrij groot dat Bush wint, wat zal ons te wachten staan als hij wint?
Oorlog met Noord-Korea of Iran?
Nog verdere vernuecking van hun economie?
Meer/Minder aanslagen?
Geen van de drie, alhoewel ik niet kan voorspellen of er meer of minder aanslagen zullen komen.
Irak en Afghanistan zullen de komende 3 jaar het Amerikaanse leger genoeg bezig houden. Wellicht worden er hier en daar wat kleine interventies gedaan met niet meer dan 10.000 man ofzo (denk bijvoorbeeld aan Haiti toen Clinton president was) maar ik denk dat wie er ook president wordt zijn handen vol heeft aan Irak. De economie hersteld zich vanzelf. Welliswaar een stuk langzamer als zou hadden gekund, maar dat komt vanzelf wel weer goed. Aanslagen... tja, daar kan niemand over oordelen. Aangezien de planning voor de 9/11 aanvallen meer dan 5 jaar in beslag namen (de eerste datum was Mei 2000, met 10 vliegtuigen, maar het is ingekrimpt om het haalbaar te maken) kunnen we moeilijk oordelen over wat er nu in de planning zit.
Waar ik me veel meer zorgen over maak wanneer Bush president zou worden is een uitbreiding van de Patriot Act die er voor zorgt dat we nog meer vrijheden verliezen, de gewraakte uitbreiding van de grondwet die een huwelijk zou vaststellen als tussen een man en een vrouw, het verbieden van abortus en het vervolgen van abortusartsen, etc etc.
Het voordeel dat een president heeft tijdens een tweede termijn is dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over een herverkiezing omdat hij slechts 2 termijnen president mag zijn. De kans dat een president in de tweede termijn radicalere veranderingen gaat proberen in te voeren is veel groter dan in de eerste termijn. Bush zou een herverkiezing kunnen verliezen als hij bepaalde abortuswetten nu al zou invoeren en de Patriot Act zou verscherpen. In de tweede termijn is dat allemaal wat makkelijker.
Een oorlog met Noord Korea en Iran is wat mij betrefd onbespreekbaar. In beide gevallen zijn er natuurlijk kernwapens in het spel, en in beide gevallen kan de VS niet worden aangevallen met deze wapens (een ongeteste Noord Koreaanse raket zou eventueel net Hawaii kunnen bereiken) maar aan de VS geallieerde landen liggen wel binnen het bereik zoals Japan, Zuid Korea aan de ene kant, en Israel aan de andere kant. Noord Korea heeft tevens een van de grootste en sterkste legers ter wereld. Iran is zo groot (2 keer zo groot als Irak) dat een bezetting niet te doen is. Je komt dan in onwinbare oorlog terecht en de kans dat zowel Irak en Iran terugvallen om fundamentalistische regimes is enorm groot.
Ik maak me veel meer zorgen over de interne politiek van Bush, maar daar zullen julie in Nederland - op wat economische issues na - waarschijnlijk zeer weinig intresse in hebben.
Zoals Kerry in het debat al zei: "Tijdens de Cubaanse Raketcrisis bezocht Kennedy de Franse president, en vertelde hem over het dreigend gevaar. Hier zijn de foto's als bewijs, zei Kennedy, en de Franse president zwaaide zijn hand en zei: "Het woord van de Amerikaanse president is genoeg."
En dat vertrouwen in Europese, geallieerde landen heeft Bush totaal vernietigd. In mijn ogen is het ontzettend belangrijk voor de wereld dat Europa en de VS een zeer goede, nauwe relatie hebben waarin alles bespreekbaar is. En dat was ook zo ten tijde van Clinton, Clinton was zelfs in Europa een geliefde president. Bush heeft die vriendschap eenzijdig door de plee getrokken, en het zal Kerry nog heel wat moeite kosten om dat weer goed te krijgen.....
Proud to be American.
Hier woon ik."Beer is proof that God loves us" - Benjamin Franklin.
-
"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety deserve neither Liberty nor Safety" - Benjamin Franklin