quote:
Op dinsdag 19 oktober 2004 19:24 schreef Deetch het volgende:
Acne komt door verstopte porien. Door zwemmen in zee of chloorwater wordt je huid schoner dus minder puisten.
Puistjes worden zowel beinvloed door factoren van binnenuit (hormoonhuishouding) als van buitenaf (omgeving). Ook mensen met een relatief droge en gevoelige huid kunnen acne krijgen, veelal gepaard met allerhande onderhuidse ontstekingen.
Van verstopte porien krijg je meeters die kunnen ontaarden in puistjes. Maar die porien raken voornamelijk verstopt door - overmatige - talgproductie, en lang niet alleen door vervuiling van buitenaf. Dat verergert de boel, maar is niet de eigenlijke oorzaak.
Je zou kunnen zeggen dat alles wat invloed heeft op je hormoonhuishouding, dat ook zou kunnen hebben op puistjes. Dat geldt voor stress, hormonale veranderingen of instabiliteit (zoals puberteit, menstruatie, hormonale schommelingen), bij sommigen ook voeding, etc etc. De stelling dat veel seks zou werken zou (voor sommigen) dan ook kunnen opgaan. Veel seks heeft namelijk invloed op je hormoonhuishouding, al is het niet erg veel en verschilt dat per persoon. Het hoeft ook niet perse positief te zijn! Vandaar ook dat moeders in de jaren 50 er heilig van overtuigd waren dat hun puisterige zoontjes wel te veel zouden masturberen.....
![]()
Verder is het zo dat zon en zeezout een desensitiverende en genezende werking op de huid hebben, mits met mate. Elke dag zonnebanken of een bad in dode zee zout nemen is dus niet goed voor je huidbalans, bovendien zou dat je huis een stuk sneller verouderen. Onbeschermd in de zon bakken kan ook kanker veroorzaken, dus je moet het zeker niet overdrijven.
Chloor en de zuren die in verschillende reinigende middelen zitten, drogen je huid (dus ook de puistjes) uit en hebben een antibacteriele werking. Prima als je een vette huid hebt, maar ook hier geldt: overdrijf het niet. Een rode huid met allemaal schilfertjes en velletjes ziet er namelijk niet beter uit dan een puisterige huid. En van te veel uitdroging en een gebrek aan hydratatie kan de huidbalans zodanig verstoord raken dat er juist nog meer talg geproduceerd wordt door de huid in een poging de balans te herstellen. En dan krijg je op den duur dus nog meer puisten....
Verder kunnen stoffen als zink een goede uitwerking op het menselijk lichaam, end an met anme de huid, hebben. Dat is echter niet voor iedereen en elke huid effectief, en veel zaken blijven zo toch echt een kwestie van uitproberen.
Je kan puistjes bestrijden door je huid goed gereinigd te houden, de vochtbalans op peil te houden, de talgproductie te reguleren met allerlei (bacterienwerende) middeltjes, en je kan proberen dingen te slikken die ontstekingsreacties verminderen. Je kan stress en vervuiling vermijden, gezond leven, en desgewenst puistjes uitdrogen. En je kan zelfs medicijnen slikken die invloed hebben op je hormoonhuishouding.
Maar (zeker voor de pubers): je kan je hormoonhuishouding slechts in bepaalde mate beinvloeden, en zo ook de puistjes. Het klinkt een beetje lullig, maar het is zo