rashudo | donderdag 14 oktober 2004 @ 15:31 |
Ik hou van nieuwe dingen uitproberen in een restaurant. Al 2 keer kwam hierdoor een kreeft op mijn bordje terecht, als onderdeel van een gerecht. Ik vraag me echter af hoe ik zo'n beestje nu moet opeten. Ook vraag ik me af of er een verschil is tussen grote en kleine kreeften qua eetmethode? Tot nu toe heb ik alleen kleine kreeften verorberd. Welke onderdelen moet ik laten liggen en welke moet ik verorberen? | |
Doekes | donderdag 14 oktober 2004 @ 15:44 |
Dat vraag ik me ook af ja... | |
SiGNe | donderdag 14 oktober 2004 @ 15:57 |
de staart (alles wat achter de poten zit) kan je eten en in de scharen zit ook nog wel wat vlees, maar niet zo heel veel. | |
rashudo | donderdag 14 oktober 2004 @ 16:16 |
quote:Duidelijk ![]() | |
turnpike | donderdag 14 oktober 2004 @ 23:15 |
Bij een grote kreeft zit er echt plenty vlees in in de scharen. Er zijn mensen die zelfs de pootjes uitzuigen. | |
BwennieBren | donderdag 14 oktober 2004 @ 23:54 |
quote:Bedoel je een kreeft (lobster)? Of bedoel je een langoest (sea crawfish, spiny lobster, langouste, rock lobster, crawfish, crayfish)? Hoe dan ook je mag met je handen eten! Enfin, deze grotere kreeften: 1. Bind een servet voor (dat mag eigenlijk alleen met kreeft). 2. Pak de romp met je linkerhand vast, de staart in de rechter. 4. Snij de onderkant van de staart overlangs op en haal het vlees eruit. 5. Breek de poten met de hand, of een kreeftentang, haal met een puntig voorwerp het vlees uit de grote schaar en zuig het vlees uit de poten. Bij de kleine langoustine ![]() 1. Trek de kop van de romp af 2. Trek de poten van de onderkant 3. Vouw de schaal van het lijf open 4. Haal het vlees uit zijn het lijf. Bij een grote garnaal: ![]() 1. Trek de kop van de romp af 2. Trek de poten van de onderkant 3. Vouw de schaal van het lijf open 4. Haal het vlees uit zijn het lijf. 5. Zuig de kop uit. Nu zul je denken als dit verhaal leest ieeeeeeeeeeeeeeeew! ![]() ![]() ![]() | |
Plunderbunny | vrijdag 15 oktober 2004 @ 00:05 |
Mmmmmm.... Wij zijn vorige week in Normandië wezen eten: een megaschaal met kreeft, langouste, verschillende soorten garnalen, krab, nog wat schaaldieren waarvan ik de naam niet ken, kokkels, oesters en andere schelpdieren. Alles om de hoek gevangen bij wijze van spreken. In het begin probeer je nog netjes te eten maar uiteindelijk werd het gewoon breken, pellen en uitzuigen. Jummie! | |
krakkemieke | vrijdag 15 oktober 2004 @ 00:11 |
*honger krijgt* Bij rare dingen als kreeft en krab, krijg je ook gereedschap. Ik heb ook een schotel met rare zee-dingetjes gegeten. Dan kreeg je ook een grote speld voor de alikruiken. Het is even wennen, maar kraak een zeebeest zolang je denkt dat er wat lekkers in zit. Smakelijk! | |
DAMH | vrijdag 15 oktober 2004 @ 00:14 |
mag met je handen eten?? moet zul je bedoelen ![]() trouwens de meeste mense zulle denke hun kop uitzuige,, maar daar zit dus echt de meeste smaak, net als bij krabbetjes enzo ... | |
krakkemieke | vrijdag 15 oktober 2004 @ 00:16 |
OOOOOH nee, dank je Ik eet wel wangetjes van vis. | |
BwennieBren | vrijdag 15 oktober 2004 @ 00:26 |
quote:Bij Okura Teppan Yaki (grilplaat) Restaurant snijden ze bij de garnaal heel handig de kop eraf met een aantal poten, pletten hem, leggen hem op de gril om krokant te worden en serveren het als garnalenkoekje! Als je daar verse kreeft bestelt, snijden ze hem levend door midden en hoor je ze op de plaat een soort van "gillen" doen. Da's minder hoor ![]() ![]() | |
Plunderbunny | vrijdag 15 oktober 2004 @ 01:28 |
quote:Mmmm....da's zoooo lekker!!! Sowieso is teppan yaki érg goed te doen ![]() | |
NIels25 | vrijdag 15 oktober 2004 @ 07:41 |
Gewoon lekker uitpeuren dat beest. Hoe groter de kreeft hoe meer vlees ook in de pootjes enzo. Anyway heb er in zuid-afrika wel een aantal op, maar ja daar eet je een flinke kreeft voor rond de 10 euro in een restaurant ![]() | |
Coelho | vrijdag 15 oktober 2004 @ 15:10 |
Ik ben nog steeds benieuwd hoe een kreeft smaakt. Ben geen visliefhebber, maar garnalen daarentegen... yummie. Een paar jaar terug was ik in Belize, helaas buiten het kreeftseizoen. Je moest toen betalen voor het gewicht van de kreeft. Een kleintje zou 25 dollar gekost hebben. Dat vond ik te gortig voor iets waarvan ik niet wist of ik het zou lusten. Misschien heb ik over een paar weken in Vietnam meer geluk. Kun je trouwens in Nederland aan verse (=levende??) kreeft komen? | |
DIJK | vrijdag 15 oktober 2004 @ 18:21 |
quote:Ja. O.a. bij de groothandel (sligro iig). En de serieuzere visboer zal ze ook wel hebben. Practisch het hele jaar door (worden ingevlogen). Wel scheelt de prijs nog wel eens, maar het blijft altijd duur. | |
Dead-Doll | vrijdag 15 oktober 2004 @ 18:24 |
Hèèè..?! Maakt dat uit dan, hoe je zo'n beest opvreet? ![]() | |
Martijn_77 | zondag 17 oktober 2004 @ 10:48 |
Jammie krijg spotaan zin in kreeft alleen jammer dat het behoorlijk prijzig is... | |
SingleCoil | vrijdag 22 oktober 2004 @ 10:19 |
De visboer kan altijd verse kreeft bestellen, die krijg je dan met z'n scharen in een elastiekje in een doos met houtwol. Het beste is om ze in de koeling te bewaren, want dan is hun metabolisme erg laag (ze zijn koudbloedig). De meest humane manier om een kreeft te vermoorden is ook in de vriezer te leggen, dan stop zijn metabolisme langzaam tot 'ie dood is (niet laten bevriezen natuurlijk!). Je kunt overigens veel goedkoper rauwe diepgevroren kreeft bij de visboer kopen, wel zo makkelijk... Als je toch besluit een levende kreeft te gaan koken (bocuse zweert daarbij) dan 1) pan met water aan de kook brengen, neem een hoge pan! 2) kreeft er met de kop naar beneden in 1 keer instoppen en direct de deksel erop, 3) deksel met een handdoek stevig aangedrukt houden! Op z'n minst 1 minuut! Ik heb de eerste keer dat ik een levende kreeft kookte na een seconde of 20 de deksel er af gehaald om te kijken of ie al dood was...Aliens IV ! Hij sloeg zijn staart om de rand van de pan en probeerde zich er uit te trekken, groots drama enzo... Het 'piepen' op de gril is trouwens lucht die tussen de delen van het pantser vandaan stroomt, hij gilt niet echt... | |
Escape2Dawn | vrijdag 22 oktober 2004 @ 10:21 |
Ik vind kreeft eten zielig, omdat deze levend gekookt worden om de rode kleur te behouden ![]() ![]() | |
SingleCoil | vrijdag 22 oktober 2004 @ 10:26 |
nee hoor, als je ze dood kookt worden ze ook rood. levend koken is ook niet nodig, je kunt ze voor het koken simpelweg vermoorden door even met een mes vlak achter de kop te steken, dan is ie gelijk dood en dat is wel zo praktisch... | |
Pietverdriet | vrijdag 22 oktober 2004 @ 13:39 |
quote:ff in zijn kop steken, das toch minder als je dan vervolgens een kreeft ziet die probeerd dat mes uit zijn kop te trekken.... Nee, een grote pan 8-10 Literpan kokend water en daar de kreeft, hop, in, das snel en simpel. | |
Litman | vrijdag 22 oktober 2004 @ 13:49 |
quote: ![]() ![]() Een kreeft heeft geen cerebrale cortex (centraal zenuwstelsel) en voelt dus (hoogstwaarschijnlijk) niets! Een andere (en misschien minder enge ![]() | |
Litman | vrijdag 22 oktober 2004 @ 17:16 |
Tip: Als je een kreeft uit mag zoeken in het aquarium van een restaurant, neem dan altijd de meest bewegelijke/wildste van het stel. Die smaken namelijk het het best! Don't ask me why, maar dit is een tip die ik eens van iemand kreeg en het klopt! ![]() [ Bericht 0% gewijzigd door Litman op 22-10-2004 19:10:38 ] | |
SingleCoil | vrijdag 22 oktober 2004 @ 17:42 |
klopt. de reden: in de aquaria bij restaurants worden die beesten niet gevoerd. als een kreeft zonder voedsel zit geeft dat niks, dat kan 'ie heel lang volhouden door zich heel rustig te houden en zijn eigen spierweefsel te verteren. Na een tijd is het alleen nog maar een lege schaal. Actieve kreeften zijn daar meestal nog niet mee begonnen. | |
karper | vrijdag 22 oktober 2004 @ 18:56 |
me klasgenoot dan gaat kreeftensoep maken kreeften allemaal dood op eentje na heb nog nooit iemand zo gek zien doen. | |
Pietverdriet | vrijdag 22 oktober 2004 @ 19:00 |
quote:Kreeftensoep van kreeft doe maar luxe | |
karper | vrijdag 22 oktober 2004 @ 19:20 |
meestal he piet. wel eerst een vis buillon opzetten he | |
Pietverdriet | vrijdag 22 oktober 2004 @ 19:31 |
quote:Boulion van kreeftenkarkassen maken, en daar later eventueel kreeftstukjes in doen. | |
Litman | zaterdag 23 oktober 2004 @ 11:59 |
quote:Klinkt aannemelijk, maar waarom zou een restaurateur zijn 'voorraad' langzaam laten doodgaan? Springen ze uit het aquarium als je ze voert of is het puur een geldkwestie? ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 23 oktober 2004 @ 12:41 |
Kreeften eten niet echt in gevangenschap AFAIK | |
Drive-r | zaterdag 23 oktober 2004 @ 13:44 |
quote:Die vind ik oom het lekkerst, zo staat hij hier ook op de kaart. | |
krakkemieke | zaterdag 23 oktober 2004 @ 22:57 |
Laatst nog de sketch van Tommy Cooper met een kreeft gezien, lol! Ik zou dan toch oesters besteld hebben.... ![]() | |
ASSpirine | zondag 24 oktober 2004 @ 01:08 |
mijn ouders zeggen dat je de urine van de kreeft eruit moet laat lopen door een lange dun voowerp in hun urinebuis ![]() heeft volgens hen effect op de smaak | |
NoSigar | donderdag 28 oktober 2004 @ 04:12 |
Zit in ieder geval niet bij mij in de buurt als ik een kreeft eet. Vanavond mijn eerste hele verorberd (alo vrij vaak halve gegeten). Hij was al door midden gesneden, maar bij het kraken en uitpluken van de schaar vloog er toch een boel slijmerig wit spul uit die schaar als ejaculaat in het rond; hartstikke gezellig kortom, en gelukkig waren er genoeg servetjes voor iedereen. Los daarvan vond ik het op grond van die ervaring toch iets te veel kaal kreeftenvlees voor een persoon, hoe lekker ook. | |
DancingPhoebe | vrijdag 29 oktober 2004 @ 12:03 |
Ik vind het een beetje hypocriet als mensen zeggen ja maar het is zooooooo zieeeeeeeluggggggggggggggggggg. Denk je dat de biefstukjes op je bordje in hun bedje van ouderdom zijn gestorven? | |
Pietverdriet | vrijdag 29 oktober 2004 @ 12:14 |
quote:Of hoeveel bos er is gekapt voor de Soja in hun tofuburger. | |
turnpike | vrijdag 29 oktober 2004 @ 14:00 |
DancingPhoebe had het over mensen die er niet tegen kunnen dat een kreeft levend gekookt wordt, maar er verder niet bij nadenken dat in een slachterij de varkens aan hun achterste poten worden opgehangen waarna ze in panische toestand ondergedompeld worden in een stroombad. Een manier van sterven waar ze ook niet voor hebben gekozen toen ze als rozig biggetje op de wereld kwamen. Ik kan het wel begrijpen als mensen, uit protest tegen de bio-industrie, ervoor kiezen dat ze vegetarier worden en niet omdat ze het zo sielug vinden. Mensen hebben gewoon geen idee meer hoe dat stukje vlees op hun tafel komt, maar je kan nou eenmaal geen omelet maken zonder een ei te breken. ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 29 oktober 2004 @ 14:24 |
Biefstukjes komen van koeien, niet van biggetjes | |
turnpike | vrijdag 29 oktober 2004 @ 14:46 |
Koeien kregen een pin door de schedel, is het niet ? Ik weet niet zeker hoe we een koe het leven ontnemen, vandaar het biggetjes verhaal. Ik heb op een blauwe maandag vakantiewerk in een varkensslachthuis gedaan. When will the piggies stop squeeking Clarice ? | |
DancingPhoebe | vrijdag 29 oktober 2004 @ 14:55 |
Nou als je dus lang genoeg onderdompelt in dat stroombad... | |
turnpike | vrijdag 29 oktober 2004 @ 14:56 |
![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 29 oktober 2004 @ 16:40 |
LOL | |
Lady_J | zaterdag 30 oktober 2004 @ 10:05 |
quote:Mijn god..... ![]() Zal wel grappig bedoeld zijn. (Anders echt héél dom ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 30 oktober 2004 @ 10:08 |
quote:Is sarcasme, maar wel degeleijk waar. | |
Fixers | zaterdag 30 oktober 2004 @ 18:52 |
quote:Koeien slachten? Pin door de hersenen (schietmasker), ophangen aan de achterpoten en dan de cirkelzaag erin om ze leeg te laten bloeden en alle zooi voor de frikadellen/hondevoer/elektriciteitscentrale eruit te halen. Wat betreft kreeft: als je niet exact weet waar je dat mes moet zetten, of niet kan mikken (d'r is nogal wat kreacht voor nodig) dan kan je het dier het beste in kokend water doden. Twee dingen die je niet moet doen: 1. Kreeft in koudwater opzetten, dat duurt nogal lang en 't schijnt dat ze gaan gillen. ![]() 2. A la americain bereiden: dat is levend van kop tot staart in tweeën snijden/hakken en dan op de gril leggen. De oorspronkelijke manier is in Nederland zelfs strafbaar (dierenmishandeling), je moet het dier dus eerst doden door een mes in de hersenstam te zetten of te koken. | |
Pietverdriet | zaterdag 30 oktober 2004 @ 21:48 |
quote:Een kreeft met een hersenstam??? Wat had jij voor biologie? | |
Fixers | zaterdag 30 oktober 2004 @ 21:54 |
quote:Ja weet zo gauw even niet meer hoe dat exact heet. De hersens centrale zenuwstels. Hou het maar op hacker-slang: de CPU | |
SingleCoil | zaterdag 30 oktober 2004 @ 23:19 |
quote:Niet mee eens...als je geen mes in z'n kop geduwd krijgt, stop 'm dan in de diepvries tot 'ie dood is. | |
Pistol_Pete | zondag 31 oktober 2004 @ 11:59 |
quote:dan kun je hem gewoon beter in kokend water gooien kreeft ![]() ![]() | |
SingleCoil | zondag 31 oktober 2004 @ 12:02 |
quote:Waarom ? Hij leeft nog zeker 20 - 30 seconden in kokend water, en doet echt z'n best om er uit te komen...in de diepvries valt 'ie gewoon in winterslaap. Lijkt mij 'humaner'... | |
Pistol_Pete | zondag 31 oktober 2004 @ 12:04 |
quote:tis een kreeft, geen mens | |
SingleCoil | zondag 31 oktober 2004 @ 12:10 |
kreeften hebben geen gevoel | |
Pistol_Pete | zondag 31 oktober 2004 @ 12:14 |
quote:ongetwijfeld hebben kreeften gevoel. Maar net als met de meeste dieren die je wil opeten, moet je ze doodmaken. Als je rekening gaat houden met het gevoel van het dier wat je gaat opeten gaat het er niet beter op smaken denk ik. | |
SingleCoil | zondag 31 oktober 2004 @ 12:29 |
Ik dank de koe die mij haar vlees schonk...zij stief opdat ik zou genieten...ik hoop dat haar lijden beperkt was. Zo is het nu eenmaal gesteld in de wereld. Je bent superieur of je bent niet... | |
Pietverdriet | zondag 31 oktober 2004 @ 12:45 |
Daarbij zijn kreeften zelf ook niet mild met hun slachtoffers. | |
SingleCoil | zondag 31 oktober 2004 @ 12:55 |
de voedselketen is een lange, met veel verdriet erin... | |
Pistol_Pete | zondag 31 oktober 2004 @ 13:03 |
* mompelt iets van survival of the fittest ![]() | |
SingleCoil | zondag 31 oktober 2004 @ 13:26 |
ja ik ben gisteren ook naar de sportschool geweest - voor het geval ik een kreeft tegenkom of zo... | |
Lady_J | maandag 1 november 2004 @ 12:10 |
quote:Oké... Gewoon een beetje dom dus. Voor soja-bonen worden geen hele bossen omgekapt. Dit in tegestelling tot de vele hectaren regenwoud die jaarlijks gekapt worden om slacht-runderen op te laten grazen. Ik vermoed dat je die twee dingen even door elkaar haalde. Is niet erg hoor! ![]() Maar volgens mij ben jij die enorm fanatieke vlees-fan met een antipatie tegen een ieder die liever vegetarisch eet. Dus ik laat het hier bij. ![]() | |
Erosjuhhh | zaterdag 15 april 2006 @ 14:08 |
ik heb vandaag 2 levende kreeften gekocht en die willen we morgen pas eigenlijk bereiden, hoe kunnen we ze t beste levend bewaren? (kan t uberhaupt?) we hebben buiten een soort van regenton staan met goudvissen erin (Zoetwater dus) maar ze werden gehouden in zoutwater kunnen we ze hier in bewaren? of beter in de doos (Zonder water) met natte doeken? reageer snel! ![]() | |
Erosjuhhh | zaterdag 15 april 2006 @ 14:12 |
of kan ik mischien beter die piepschuim bak waar we ze in kregen vullen met gezout water? | |
SterkStaaltje | zaterdag 15 april 2006 @ 14:13 |
Die regenton zou ik niet doen, de badkuip? | |
Erosjuhhh | zaterdag 15 april 2006 @ 14:15 |
we hebben ze in de bak gedaan met(Ge) zoutwater... als iemand beter idee heeft hoor ik t graag/! | |
JeroenMeloen | zaterdag 15 april 2006 @ 14:16 |
Nee, gaat goed, houwe zo. Als het kan moet je er een luchtpompje in hangen oid. Of iets dat wat stroming verzorgt. | |
SterkStaaltje | zaterdag 15 april 2006 @ 14:17 |
Bewaren: Levende kreeften moeten niet te koel bewaard worden. Ze moeten worden ingepakt in natte doeken of in natte houtwol. Consumeer kreeften zo vers mogelijk. Afgedekt met een vochtige doek kan u de kreeft nog 12 uur in de koelkast bewaren. | |
_BassFace_ | zaterdag 15 april 2006 @ 14:28 |
hey alvast smakeljk morgen ! krijg er zelf al zin in als ik het hoor ![]() | |
Martijn_77 | zaterdag 15 april 2006 @ 16:52 |
@TS Wat ga je er mee maken? Recept en waarbij ga je ze eten? | |
Scummy | zaterdag 15 april 2006 @ 19:45 |
Vijver? | |
zhe-devilll | zaterdag 15 april 2006 @ 19:51 |
Enne ga die levend koken???? ![]() | |
zhe-devilll | zaterdag 15 april 2006 @ 19:52 |
quote:Nou ja je mag toch wel zeggen dat je dat zielig vindt toch? | |
7th_wave | zaterdag 15 april 2006 @ 19:52 |
quote:en daarbij is het welzijn van het dier in kwestie niet van culinair belang, dus overbodig in dit topic? wat een onzin. | |
__Saviour__ | zaterdag 15 april 2006 @ 19:53 |
die kreeft boeit het echt niks dat ie even in een regenton zit hoor | |
N.icka | zaterdag 15 april 2006 @ 19:54 |
En dan morgen levend in een pan met kokend water , en dan gaat dat beestje piepen en met zn scharen tegen de deksel tikken, ![]() Eet smakelijk | |
Wojworshebn | zaterdag 15 april 2006 @ 19:55 |
de een zijn dood is de ander zijn brood ![]() | |
7th_wave | zaterdag 15 april 2006 @ 19:56 |
quote:ja.... ik hoef dat ook niet. | |
deedeetee | zaterdag 15 april 2006 @ 19:57 |
quote: ![]() In de familie van m'n ma doet nog steeds het schone verhaal de ronde over hoe zij die beesten uit de pan liet ontsnappen waarop ze met klapperde scharen de kokkie de keuken uitjoegen ![]() De wraak van de kreeften ![]() | |
__Saviour__ | zaterdag 15 april 2006 @ 19:57 |
quote:Maar dat is geen pijnkreet. | |
longinus | zaterdag 15 april 2006 @ 19:58 |
Ik hoop wel dat je ze fatsoenlijk doodmaakt voor je ze in kokend water gooit, Het is een kleine moeite maar een stuk diervriendelijker. Daar komt nog bij dat de meeste mensen een te kleine pan gebruiken met te weinig kokend water zodat het water te snel afkoeld en het dier erg gaat lijden. | |
SiGNe | zaterdag 15 april 2006 @ 19:59 |
Dat piepen is het sissen/koken van het vlees en met de scharen tegen het deksel tikken lijkt me ook lastig aangezien een kreeft meestal met de kop naar beneden in de pan wordt gedaan. Ik moet toegen dat ik er zelf ook moeite mee zou hebben, maar in een restaurant smul ik er net zo hard van. | |
Erosjuhhh | zaterdag 15 april 2006 @ 22:51 |
We gooien ze levend in de pan, wel in een grote pan met kokend water welk gerecht heb ik geen idee, zal ik morgen hier wel ff melden! iig bedankt voor de reacties allemaal en voor de jankerds: ze waren met ze 2en, dus als ze kunnen communiceren hebben ze iig kunnen praten over hoe ze t lekkerst zijn, met elkaar ![]() | |
faberic | zaterdag 15 april 2006 @ 22:59 |
je moet ze idd levend in de pan doen. (PICS!!!!!! ![]() maar ik heb weleens gehoord dat ze er niets van merken, maarja, wat moet je anders zeggen. | |
SiGNe | zaterdag 15 april 2006 @ 23:05 |
Ze zeggen dat kreeften geen pijnreceptoren hebben, maar goed van vissen, castratie bij varkens en het oormerken zeggen ze ook van dat het pijnloos is, persoonlijk geloof ik daar geen reet van. | |
MissHobje | zaterdag 15 april 2006 @ 23:07 |
quote:Dat zeggen mensen nogal snel.. omdat ze het dus toch zielig vinden en het proberen goed te praten. Vergelijk het met jezelf.. als jij pijn kunt ervaren kan een dier het ook hoor.. alleen heeft de mens meer denk vermogen etc.. En mensen gissen er wel naar... maargoed is er ooit een echte woordenwisseling geweest tussen mens en kreeft ![]() Precies.. niet echt dus nog... anders was het nieuws geweest ![]() Afijn.. zeker weten doet niemand het dus of ze pijn wel of niet voelen,.. Wat een verhaal zo ![]() Ik zou zeggen.. eerst humaan vermoorden.. en dan pas in die pan. | |
Tafkahs | zaterdag 15 april 2006 @ 23:08 |
in de koelkast? En wat nou als ie gaat wandelen, wat dan? | |
Tafkahs | zaterdag 15 april 2006 @ 23:13 |
quote:Kreeften zien een veel groter kleurenspectrum dan mensen, maakt dat ze niet intelligenter? | |
Blues | zaterdag 15 april 2006 @ 23:17 |
Hier werd er ook over gesproken : Kreeft | |
Erosjuhhh | zaterdag 15 april 2006 @ 23:29 |
quote:dan heb je ze meestal in een piepschuim doos zitten.. waar je verse vis in mee krijgt (gevuld met ijs) dan kunnen ze moeilijk wandelen, zeker met een pak melk ervoor ![]() hou asjeblieft op over of t zielig is of niet om ze levend te koken, waarschijnlijk is t minder pijnlijk dan dat je probeert ze met een mes te vermoorden en je erachter komt dat je mes bot is, of je niet door t pantser komt in 1 keer.. en ze krijgen zo ook nog een mooier kleurtje, immers... oog wil ook wat. | |
KonnieKipke | zaterdag 15 april 2006 @ 23:34 |
quote:Toen ik nog in een restaurant werkt, werden ze vastgebonden en al in een geventileerde koeling gelegd bij ca 6 graden. Uiteraard levend koken. Doe je met mosselen ook immers. | |
#ANONIEM | zaterdag 15 april 2006 @ 23:51 |
quote:Volledig eens is ![]() Ik heb net gelezen dat het een stuk diervriendelijker is om em een uurtje van te voren in de diepvries te stoppen zodat ie er niks van merkt, kun je em daarna koken en blijft of komt die rode kleur.. Doe je dat alsjeblieft TS? ![]() [ Bericht 26% gewijzigd door #ANONIEM op 16-04-2006 00:01:29 ] | |
Eyeopener | zondag 16 april 2006 @ 00:01 |
Kom op mensen, niet zo hypocriet doen.. hoe denken jullie dat je kippetje, koetje of kalfje vanavond aan z'n eind is gekomen... | |
MUUS | zondag 16 april 2006 @ 00:02 |
Maar ze hoeven toch niet eens levend het water in? Dat was toch alleen voor de kleur ofzo? Gewoon een nieuwsgierig vraagje, heur. | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 00:07 |
quote:Inderdaad, ik koop ook een big, stop die vervolgens een dag lang in een klein hok, en gooi hem de dag erna op de kop in een pan met kokend water, hard duwen om het deksel erop te houden, en dan uiteindelijk trots genieten van m'n biggetje. Je kunt het hypocriet noemen. Ik noem het gevoelloos. | |
Brentmeister | zondag 16 april 2006 @ 00:10 |
In de koelkast? Die beesten liggen dus een dag lang vastgebonden in het donker onder een natte doek in de koelkast alvorens levend gekookt te worden ![]() | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 00:10 |
quote:Ik heb het idee dat het noch voor de kleur, noch voor de smaak is. Volgens mij is het in bepaalde gevallen meer voor het 'superieure' gevoel dat de kok ervan krijgt ofzo. ![]() | |
golfer | zondag 16 april 2006 @ 00:32 |
quote:Je kunt ze inderdaad eerst vlak daarvoor vakkundig levend doormidden snijden of net achter de kop het centrale zenuwstelsel afsnijden, maar de meeste amateurkoks zullen met te botte messen of verkeerde snijtechnieken niet in 1 keer door dat pantser doorkomen, vandaar dat het misschien toch wel 'humaner' (...) is om ze a la minuut te laten sterven door ze met de kop naar beneden in kokende bouillon te gooien. | |
Jordy-B | zondag 16 april 2006 @ 00:33 |
quote:Als je de levende kreeft in een pan met koud water zet en die vervolgens gaat verwarmen, is het beest ruim voordat het water heet is al een zachte dood gestorven... maar je kan het beest natuurlijk ook vlak voor het koken even een tikkie achter in de nek geven met 'n flink mes... | |
Pilootje | zondag 16 april 2006 @ 00:39 |
Thuis kun je ze het beste in die piekschuim doos laten zitten en in de koelkast stoppen. Deksel er op laten ( wel lucht er in laten komen ) Of onder een relatief vochtige doek. Ze gaan wat schuimen als ze te lang liggen, teken dat ze zichzelf opeten van binnen. Maar dat mag na een dag nog niet gebeuren bij verse kreeft. Ja ook bij levende kreeften heb je verse en oude. Tsjah de mensen die het zielig vinden zullen het wel niet geloven of niet willen lezen: Een kreeften kop is ongeveer 2 cm3 en bestaat voor het overgrote deel uit eiwit. Eiwit stolt al bij zeer lage temperaturen. Als dit gestold is dan is de kreeft dus dood. Wat je doet bij de bereiding: Even wat groenten fijn snijden ( bouquet garni ) en dit aanzetten in de pan, afblussen met witte wijn, en ruim aanvullen met water. Even half uur laten trekken en hoog op smaak brengen met zout of bouillon poeder, je hebt nu een court bouillon ( korte bouillon ) Hierin kook je ze. Je kunt dat op 2 manieren doen, pak de kreeft bij zijn staart, en snijd met een mes de elastiekjes van de scharen. Wees er zeker van dat de bouilon goed hard kookt, en duw de kreeft voor 2/3 onder water. In 1 a 2 seconden is de kreeft dood. Je kunt ook een scherp mes pakken. Leg de kreeft met zijn kop jou kant op, zet je mes voor het eerste panser, steek er in, en haal door de kop. Ook nu is de kreeft in 1 a 2 seconden dood. Dit kan als beginner nog wel eens mislukken als je het voor het eerst doet. In beide gevallen zal de kreeft in het water bewegen. Dit zijn de eiwitten in de spieren die stollen en dus de poten doen bewegen. ( pezen, etc.. krimpen in heet water ) Soms denken mensen dat ze dan nog leven. Het gerucht dat kreeften piepen in water is in zekere zin onzin. Kreeften maken onder water geen geluid, maar communiceren of andere wijze. Ik heb al enkele honderden kreeften gekookt en nog nooit meegemaakt dat ze piepen. Misschien kan het eens voorkomen door het uitzetten van lucht in de kreeft oid. Kreeften hoeven dus niet perse levend het water in. Daarnaast heeft water puur als doel de kreeft te garen of te doden. Soms kook je de kreeft 2 a 3 minuten, dan kan je hem pellen, en het vlees wat nog net niet gaar is grillen of bakken. Zelf houd ik altijd 6 a 7 minuten aan als ik de kreeft gaar wil koken. Anders al na 3 minuten er uit en verwerken. Als je nog niet weet wat je wilt doen zou ik ze dood koken, en dan grillen en met salade eten. Of lekker wat pasta. Misschien wat kruidenboter en bij smelten. Knoflookolie is ook erg lekker. Gratineren met kaas is ook heerlijk. ( beetje bechamel maken, en dan saus , met kaas er op in de oven. Suc6, laat even weten of het gesmaakt heeft. Als je nog durft tenminste met al die dierenactivisten hier. Houd ramen en deuren gesloten vanacht ! ![]() Dat laatste was dus gewoon een cynisch grapje, ik kan best begrijpen waarom mensen het zielig vinden. En respecteer dat dan ook. | |
Pilootje | zondag 16 april 2006 @ 00:42 |
quote:Zo doe je dat dus niet. Zelfs in een restaurant waar een 5 cm dikke gasleiding loopt naar de grootste pitten duurt het veels te lang voordat het water warm wordt. Reken 1 graad per minuut bij een pan van 10 liter. Hoe lang denk je dat het duurt op dat waakflammetje thuis ? | |
Jordy-B | zondag 16 april 2006 @ 00:45 |
quote:lang... maar hij's dan wel een zachte dood gestorven... ![]() | |
golfer | zondag 16 april 2006 @ 00:45 |
quote:Nope, duurt veel te lang. Kokende bouillon eerst maken en dan erin. [ Bericht 0% gewijzigd door golfer op 16-04-2006 00:46:07 (wat Pilootje al zei dus.) ] | |
Jordy-B | zondag 16 april 2006 @ 00:46 |
quote:nja... het is enkel een tip voor mensen die het héél héél héél zielig vinden en het welzijn belangrijker vinden dan het resultaat... Wat kan mij die kreeft nou schelen? | |
pos | zondag 16 april 2006 @ 00:51 |
quote:U bent vroeger kreeft geweest? | |
Jordy-B | zondag 16 april 2006 @ 00:53 |
quote:Er heeft één of andere wetenschapper héél veel tijd en moeite gestoken om uit te vinden wat de meest zachte dood is voor een kreeft... Als je hem in koud water opwarmt, valt de kreeft in slaap (waarschijnlijk omdat bij het opwarmen de zuurstof uit het water trekt), waarna hij al snel sterft... | |
Jordy-B | zondag 16 april 2006 @ 00:55 |
quote:als jij je tranen van medelijden uit je oogjes had geveegd vóórdat je mijn post las, had je kunnen zien dat er duidelijk staat dat de kreeft voordat het water heet is (!!!) al dood is! | |
Pilootje | zondag 16 april 2006 @ 01:00 |
Een kreeft leeft in de noordzee, danwel andere oceaan. Deze is gemiddeld tussen de 7 en 15 graden. Dat is ook de temperatuur van koud kraanwater. De kreeft is anatomisch gezien bij 65/70 graden dood. Dan begint eiwit namelijk te stollen. Daarvoor zal hij het gewoon ontiegelijk heet hebben. Het in slaap vallen is een leuk verhaal maar gaat hier even niet op. Ben wel beniewd naar je bron. Als ie kreeft je niks intreseert reageer dan niet. Het smaakeffect van deze manier van koken heb ik het dan nog niet eens over, dat is een verhaal apart. | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 01:06 |
quote:Sorry, ik wist niet dat ik hier met een ouderwetse stoere bink te maken had! ![]() ![]() Maar goed, als je in het vervolg je posts niet gewoon samenstelt uit losse flarden, maar die flarden ook beargumenteert, was het duidelijk geweest, slimkees. ![]() Het lijkt mij namelijk, als kreeften-leek, logischer dat een kreeft sneller doodgaat als ie direct in heet water terecht komt, dan wanneer ie in koud water terecht komt en op een huis/tuin/keukenpitje verwarmd wordt totdat het water uiteindelijk ooit heet wordt. Ik geloof verder dan ook niet zoveel van je verhaal. | |
Blues | zondag 16 april 2006 @ 01:08 |
quote:Kunnen we het weer hebben over de vraag die de TS stelde! | |
Jordy-B | zondag 16 april 2006 @ 01:11 |
quote:maar een relatief snelle dood is nog altijd pijnlijker dan een waarbij hij wegsuft... quote: ![]() ![]() | |
Jordy-B | zondag 16 april 2006 @ 01:13 |
quote:Met "die kreeft" bedoel ik dus het dier zelf... qua welzijn... quote:Er staat dan ook: quote: | |
AlohaXa | zondag 16 april 2006 @ 01:43 |
Hoe smaakt kreeft eigenlijk ? | |
golfer | zondag 16 april 2006 @ 02:28 |
quote:Hoe iets smaakt kan je natuurlijk niet echt uitleggen. Ik vind kreeft erg lekker, maar een ander zal misschien een gekookte varkenskop lekker vinden. Smaken beschrijven op Internet is nogal lastig. Gewoon eens een keer proberen, lijkt mij. ![]() | |
Steijn | zondag 16 april 2006 @ 02:31 |
Menselijke intelligentie en het vermogen pijn te ervaren vergelijken met dat van een kreeft. ![]() ![]() ![]() | |
Brentmeister | zondag 16 april 2006 @ 02:31 |
quote:In tegenstelling tot Jordy-B ben ik vroeger wél kreeft geweest. Nauwelijks wat van het kokende water gemerkt omdat de kok me dronken had gevoerd ![]() ![]() | |
pos | zondag 16 april 2006 @ 02:33 |
quote:Ik vind het een beetje naar gamba's smaken, alleen zachter van smaak. ![]() | |
Blues | zondag 16 april 2006 @ 02:41 |
Baggeraars, ga ergens anders spelen ![]() ![]() | |
PLAE@ | zondag 16 april 2006 @ 02:43 |
Ik vreet overigens helemaal geen vis. Ben stiekem wel een beetje nieuwsgierig maar verder dan kibbeling kom ik niet. [ Bericht 43% gewijzigd door Blues op 16-04-2006 12:57:45 (bagger verwijderd) ] | |
SterkStaaltje | zondag 16 april 2006 @ 13:02 |
Mooi! Eet smakelijk TS! | |
faberic | zondag 16 april 2006 @ 13:17 |
quote:zonde. Het is zo gezond en lekker. Zalm is werkelijk ![]() ![]() ![]() | |
SHE | zondag 16 april 2006 @ 13:25 |
quote:Jij bent in de wetenschap dat een kreeft geen emotie heeft? Knap hoor Ik vind kreeft wel lekker; maar op deze manier mag mijn portie naar Fikkie Kan hier niets beschaafds van maken | |
__Saviour__ | zondag 16 april 2006 @ 13:31 |
quote:Het is maar een kreeft. Een laag ontwikkeld dier met een beperkt zenuwstelsel. Dus nee, het heeft geen emotie en voelt geen pijn. | |
Libris | zondag 16 april 2006 @ 13:37 |
en TS? Heeft ie het overleefd? En eet smakelijk ![]() | |
longinus | zondag 16 april 2006 @ 13:38 |
quote:Wat een slap gelul, alle dieren met een zenuwstelsel voelen pijn, daar is het immers voor bedoeld. Als duiker speel ik vaak met kreeften en ze reageren echt wel op prikkels. De enige soort die geen emotie voelt zijn mensen zoals jij die denken dat dieren automaten zijn. | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 13:40 |
Kreeft gewoon in de koeling. | |
__Saviour__ | zondag 16 april 2006 @ 13:41 |
quote:Ze vertonen misschien wat simpele reflexen. Maar ze voelen de pijn niet bewust. Daarvoor is hun zenuwstelsel (hersenen zijn daar ook onderdeel van) te weinig ontwikkeld. Ik zeg niet dat alle dieren zo zijn. Maar wel de laag ontwikkelde soorten. | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 13:46 |
quote:Dat zul je NOOIT zeker weten. Zoiets kan alleen maar een aanname zijn, en meer niet. | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 13:47 |
Zal me verder jeuken, kreeft is lekker. | |
longinus | zondag 16 april 2006 @ 13:49 |
quote:Er was ooit eens een griekse wijsgeer die beweerde dat dieren een automatische reaktie hadden als je ze schopte en dat het dus eigenlijk automaten waren. Anno 2006 moet je toch wel beter weten, zelfs de simperste levensvormen vertonen complex gedrag als je ze maar lang genoeg observeert. Als dieren niet bewust pijn waarnemen waarom beschermen ze zich dan tegen roofdieren, het maakt immers niet uit want ze voelen toch niks. | |
Wojworshebn | zondag 16 april 2006 @ 13:51 |
quote:Dus als jij auto rijdt dan veroorzaak je ongelovelijk veel leed door al die vliegjes te vermoorden? ![]() | |
Erosjuhhh | zondag 16 april 2006 @ 14:02 |
hou asjeblieft op over of t zielig is of niet, open dan topic in R&P of F&F dit is culinesse en om te eten moeten andere beesten mischien lijden, hetzij koeien, hetzij varkens hetzij kippen of kreeften schijt eraan wij eten ze en koken ze levend. en dat koken gaat over paar uur gebeuren ![]() dan zal ik vertellen hoe en wat, welk recept wat erbij en hoe t smaakte ![]() | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 14:14 |
Ik begrijp wat je bedoelt, en eigenlijk hoort het ook niet helemaal in dit topic thuis inderdaad. Je hoeft trouwens niet zo stoer te doen ("schijt eraan" etc) dat je het wel gaat doen enzo, want dat vind ik een beetje kinderachtig. En inderdaad, dieren die voor consumptie bestemd zijn zullen altijd op een bepaalde manier moeten lijden, maar er is zeker iets voor te zeggen om het lijden tot een minimum te beperken waar je dus duidelijk niet toe bereid bent. Ik ben wel benieuwd waar je die kreeften eigenlijk hebt gekocht? [ Bericht 12% gewijzigd door gday op 16-04-2006 14:20:59 ] | |
Erosjuhhh | zondag 16 april 2006 @ 14:29 |
bij de horecagroothandel en de betere viswinkels zijn ze gewoon levend te krijgen, kan je zelfs maten etc kiezen. en ja ik heb er echt schijt aan, heb al zovaak diertjes ontweid en gevilt dat t mij weinig doet. en nu graag ontopic | |
Erosjuhhh | zondag 16 april 2006 @ 14:45 |
quote:een slager zal t moeilijk vinden om elke koe die hij slacht te slachten? en visboer zal t moeilijk vinden een vis te onthoofden en schoon te maken? een kok zal te moeilijk vinden een kreeft levend in de pan te doen? een jager zal t moeilijk vinden een bambi te knallen? ik denk het niet. zo vind ik t ook niet moeilijk om te doen. | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 15:23 |
quote:Het zou een interessante analogie zijn, als deze niet spaak zou lopen. Als een slager namelijk de keus heeft tussen methode A waarbij een dier misschien wel 20 seconden lijdt, of methode B waarbij een dier 1 seconde lijdt, zal een 'normale' slager voor methode B kiezen. | |
Erosjuhhh | zondag 16 april 2006 @ 15:26 |
ja en in een pan kokend heet water gooien duurt maybe ook 1 sec. maar goed dat je informatica doet, hoef jij geen diertjes te pijnigen. | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 15:50 |
goed, een hoop gehuil over het levend koken, maar enige alternatieve manier van doden van een kreeft heeft men niet. | |
#ANONIEM | zondag 16 april 2006 @ 15:52 |
quote:Het duurt 1 seconde om het beest erin te gooien maar hij is niet acuut dood. | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 15:55 |
quote:Erg koud maken dood een kreeft niet, die overleeft ook in zeewater van enkele graden onder nul en bevriezen. Maakt de structuur van het vlees kapot, als ik goedkope diepvrieskreeft wil koop ik die wel, je gaat geen verse (en dure) oosterschelde kreeft kopen om hem in te vriezen. | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 15:55 |
quote:Welke studie ik doe, lijkt me 100% irrelevant. ![]() ![]() | |
#ANONIEM | zondag 16 april 2006 @ 15:56 |
quote:Je moet hem ook niet laten bevriezen, staat er ook duidelijk beschreven. | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 15:57 |
quote:Heb mijn post even aangepast, was een stukje weg (klote pads) | |
#ANONIEM | zondag 16 april 2006 @ 15:59 |
quote:Daar heb ik geen verstand van dus ik kan er niks zinnigs over zeggen maar er moeten toch andere manieren zijn hiervoor?! | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 15:59 |
Hoe staan jullie eigenlijk tegenover oesters? Die eet je levend, en mosselen, die worden ook levend gekookt, net als garnalen. Maar waarom is kreeft ineens zielug? | |
#ANONIEM | zondag 16 april 2006 @ 16:00 |
Die zijn ook zielig en ik eet ze dan ook niet maar hier gaat het toevallig over kreeft ![]() | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 16:00 |
quote:Kijk, dat je het er niet mee eens bent, oké. Of als je het beweert te kunnen weerleggen, oké. Maar ga dan niet lopen schreeuwen dat er geen alternatieve manieren worden beschreven cq bekend zijn. ![]() | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 16:01 |
quote:Niet echt. Je kan ook een pin tussen zijn ogen slaan, maar dan heb je nogal eens een kreeft die probeert dat ding tussen zijn ogen uit te trekken. Gewoon uit de koelkast (kreeft uitermate sloom en verdooft) Hup een grote pak kokend water in, kreeft is dan heel snel dood. | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 16:02 |
quote:Geen alternatieven die beter zijn. | |
Erosjuhhh | zondag 16 april 2006 @ 16:02 |
quote:lijkt me niet geheel irrelevant, immers in de informatica hoef je kreeften niet levend in de pan te gooien, op een hotelschool wel ![]() en dat is toch waar je tegen bent? besides slagers >> slachten heb ik zo genoemd omdat ik anders een werknemer uiit slachthuis etc moet noemen maar t gaat om t principe. ben je ook tegen ganzenlever btw gday? | |
#ANONIEM | zondag 16 april 2006 @ 16:03 |
Tja, wellicht bekijken we het hier van de veel te menselijke kant maar het lijkt gewoon alleen al cruel om een dier levend in kokend water te gooien. En je weet natuurlijk nooit hoe die dieren het ervaren. | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 16:03 |
quote:Ik eet allereerst niks levends. Maar goed, ik snap goed dat je dat hypocriet vindt. Het gaat mij echter om het feit dat sommigen hun gevoel zo uit kunnen schakelen dat ze zelf een dier moedwillig laten lijden voor hun eigen genot, en dan ook nog niet eens de moeite nemen om dat lijden tot een minimum te beperken. | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 16:04 |
quote:Wist je dat planten ook stress hebben en signalen uitzenden naar andere planten als je ze beschadigt? | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 16:07 |
quote:Dus loop je dan maar topics te vergallen waar het om lekker kreeft eten gaat, omdat jij loopt te jammeren om arme diertjes? | |
Erosjuhhh | zondag 16 april 2006 @ 16:07 |
quote:waar staat dat we niet de moeite nemen om het lijden tot een minimum te beperken? meeste mensen die een levend kreeftje koken doen het toch echt wel in (ruim) kokend water verder kan je voor t bewaren van een paar kreeften moeilijk een heel aquarium(naam van die bak ff ontschoten) aanschaffen en het voor hen alleen inrichten en de ph waarden van t water goed houden (kreeften overleven alleen in perfect water, dus als je zo'n ding hebt moet je t water ook helemaal tiptop hebben | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 16:08 |
quote:Je doet net zo hard aan mee aan het vergallen, binkie ![]() ![]() | |
SHE | zondag 16 april 2006 @ 16:09 |
Ik begrijp wat je probeert te zeggen Piet, maar even een belangrijk anatomisch en fysiologisch verschil tussen een kreeft en een mossel daargelaten. Ik eet vlees en ik eet vis. Wel probeer ik er zo goed mogelijk op te letten, dat hetgeen ik in mijn mond stop , met enig respect is behandeld en zo min mogelijk te lijden heeft gehad. Zou ik helemaal poltiek correct zijn dan at ik slechts zaden en noten. In mijn optiek is er sprake van onbeschaafd handelen wanneer het leven van een dier wordt gekenmerkt door sensorische deprivatie. Ook vind ik dat de weg naar consumptie een zo pijnloos mogelijke moet zijn. De manier waarop een goddelijk beest als de kreeft in dit topic werd besproken, deed me even de wenkbrauw optrekken. En dat is JUIST omdat ik weet hoe lekker hij is....kan je er dus op z'n minst een beetje respectvol mee omgaan | |
SeLang | zondag 16 april 2006 @ 16:09 |
Is kreeft ook lekker om levend te eten? Dat doe je bij sommige garnalen gerechten ook (zelf vind ik gekookt wel lekkerder). Wat betreft de kreeft in koud water doen en het water langzaam opwarmen: dat zou weleens kunnen kloppen dat dat beest daar niks van merkt. Van kikkers is ook bekend dat je ze langzaam kunt doodkoken zonder dat ze het merken. Dat komt omdat ze alleen temperatuur verschillen kunnen waarnemen, niet de absolute temperatuur. Als je het water heel langzaam opwarmt merken ze niks. Ik vraag me trouwens af of dat voor alle koudbloedige dieren geldt. | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 16:09 |
quote:Kreeft moet vooral heel kort in zo een bassin blijven, want ze eten niet in gevangenschap, ze teren in op hun eigen vlees. | |
Pumatje | zondag 16 april 2006 @ 16:11 |
ik vind ze heerlijk, en ik waardeer lekker eten enorm. maar ik vind een beestje in een ton dumpen om hem te bewaren totdat je aanvalt echt ziekinjehoofd.org | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 16:11 |
quote:Ja, en de beste methode is een kreeft in de koelkast te bewaren en dan in een grote pan met een liter of 10 kokend water te koken. Hij is dan heel snel dood. | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 16:11 |
quote:Ik denk dat je een homarium bedoelt? Kun je mij garanderen dat een kreeft minder lijdt als je hem in kokend water gooit, dan als je een van die alternatieve manieren hanteert? | |
#ANONIEM | zondag 16 april 2006 @ 16:12 |
quote:Dat doe ik niet zelf, ik ga niet naar buiten om planten plat te trappen of te plukken. Een kreeft gooi je zelf moedwillig in het kokende water. | |
Drive-r | zondag 16 april 2006 @ 16:13 |
quote:Kan jij hem garanderen dat een van de alternatieve methoden beter is? (met bron) | |
#ANONIEM | zondag 16 april 2006 @ 16:15 |
quote:Een dier op slag doden lijkt me garantie genoeg. Dood is dood. | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 16:15 |
quote:Heb je net verteld dat als je hem een pin door zijn kop slaat de kreeft dit vaak overleeft en probeert die pin weg te krijgen. Je had het over in de vriezer gooien, maar dat dood hem niet, kreeft overleeft ook in zeewater van onder nul. Wat je daarmee doet is de dunne delen van de kreeft levend te bevriezen. Gewoon verdoven in de koelkast, en dan snel koken, de meeste spartelen dan geeneens in de pan. | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 16:17 |
quote:Wat had jij voor een cijfer in Biologie? Hoe wil jij dieren in *knip* doden? Runderen worden met een schietmasker gedood, maar die hebben dan ook hersenen. Een kreeft niet. | |
Erosjuhhh | zondag 16 april 2006 @ 16:18 |
quote:bedoel meer het bewaren van kreeften tussen aankoop bij de leverancier >> koken in de pan volgende dag ![]() quote:juist homarium, tuurlijk kan ik je niet garanderen dat hij minder pijn heeft ben immers geen kreeft (Geweest) maar wie zegt dat de andere manier minder pijnvol is! quote:ik vroeg dus ook in dit topic de manier hem te bewaren, in een ton met water leek mij het beste (met zuurstof pompje en koud water, dus niet lauw) als ik hem niet respectvol zou behandelen had ik hem op t aanrecht laten staan. immers als ie dood was en ik wou hem bewaren had ik hem in de koelkast geknalt. | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 16:18 |
quote:En? Als de kok het doet is het wel okay? Beetje een kortzichtige redenatie. | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 16:22 |
quote:Afgezien van wat beter is of wat niet, heb ik het voornamelijk over het feit dat men dit soort praktijken zelf doet, en dan voornamelijk het bewaren van de kreeften, totdat je er een keer zin in hebt om die dieren in een pan met kokend water te gooien. Gezond verstand zegt me, dat een dier minder lijdt als deze minder lang een pijnlijke sensatie hoeft te ervaren. Ik ben geen kok of wetenschapper op dit gebied of wat dan ook, maar ik kan me niet voorstellen dat er geen manier is om een kreeft gewoon binnen 1 of 2 seconden morsdood te krijgen. Dit alles, afgezien van het feit dat ik je emotioneel afgestompt vindt als je zoiets eigenhandig gaat verrichten, en er dan trots aan tafel nog uitgebreid van gaat genieten. | |
#ANONIEM | zondag 16 april 2006 @ 16:24 |
quote:Het is dan ook een gevoelskwestie. | |
#ANONIEM | zondag 16 april 2006 @ 16:24 |
quote:Mijn vader is afgestudeerd bioloog en met mijn cijfers was nooit wat mis. Overigens kan ik me, net zoals gday zegt, niet voorstellen dat er geen manier is om een kreeft in 1 sec of minder te doden. | |
Erosjuhhh | zondag 16 april 2006 @ 16:29 |
quote:normaal zou je een kreeft kopen op de dag dat je hem gaat bereiden maar je gaat geen kreeft op zaterdag kopen, koken, en op zondag opnieuw opwarmen dan bewaar je hem een dag en ik snap niet waarom je zelf hier neer zet.. menig hobbykok zal net zo professioneel koken als een kok in een restaurant quote:is er wel, koken. en in bijna alle recepturen/kookboeken staat: " zorg dat het water in een grote pan aan de kook is" en dat is heus niet omdat je dan langer moet wachten tot het gerecht gaar is, maar puur voor t minder lijden van de kreeft. | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 16:30 |
quote:Kom er maar mee dan. | |
hassanjassan | zondag 16 april 2006 @ 16:31 |
De mensen die pro-lobsterlife zijn hebben geloof ik ook niet door dat kreeften de directe neef zijn van beestjes die we zonder nadenken onder de voetzool verpletteren of en masse vergassen en uitroeien, al dan niet levend. En die neef is, jawel, de kakkerlak. Dit is ook geen bullshit, lees je biologieboek er maar op na. Punt is alleen dat ik kreeft veelvoudig maal lekkerder vind dan kakkerlak, dus logisch dat ik dan ook kreeft eet. Voor als je toch nog een gewetensbezwaar hebt: Kreeften kan je eerst 1 minuut in de vriezer doen en dan in kokend water gooien of stomen, na 10 seconden zijn ze allang dood. | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 16:33 |
quote:Oh dear Ik heb honderden kreeften gedood, hondduizenden mosselen, herten, zwijnen, etc etc. Ben ik nu in jouw ogen een psychopaat? Ben je zelf vegetarier? | |
SHE | zondag 16 april 2006 @ 16:34 |
Sorry hoor, maar ik verpletter ook geen kakkerlakken Vliegen sla ik ook niet dood en ook muggen mogen prima van me zuigen...anders wurm ik mezelf wel onder een klamboe. Je punt ontgaat me dan ook een beetje | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 16:35 |
quote:Jep, quote:Liever een paar uur in de koeling dan 1 minuut in de vriezer. En langer dan een seconde of 5 a 10 duurt het idd niet. | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 16:35 |
quote:Je bent veganist? | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 16:37 |
quote:Zo zal ook menig hobby-kok zelf geen kreeft koken, omdat hij daar ethische bezwaren bij heeft. Maar succes ermee en geniet er vooral van, anders heeft dat dier voor niks geleden en kun je niet zo trots zijn op je 'creatie'. | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 16:38 |
quote:Afgezien van het feit dat ik zelf nog nooit een kakkerlak om het leven heb gebracht, lijkt een kakkerlak me vrij snel dood als je die kapottrapt. ![]() | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 16:39 |
quote:Hooguit morele, | |
Erosjuhhh | zondag 16 april 2006 @ 16:39 |
quote:die eten liever hele dag stampot andijvie zeker een hobby kok (mits niet vegetarisch) die kookt ook levende mosselen, bereid levende kreeft, en andere bijzondere of speciale dieren / maaltijden anders ben je geen waarschijnlijk hobby kok maar gewoon een huisman/vrouw kok die standaard kookt voor de kids imo | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 16:42 |
quote:Nee, je bent geen psychopaat. En ik kan je alvast vertellen dat alles wat jij om het leven hebt gebracht, in het niet valt bij wat mijn vader om het leven heeft gebracht (o.a. in Suriname, waar men het wat minder nauw neemt en bijvoorbeeld Braziliaanse papegaaien uit de lucht schiet met hagel en de helft ervan laat verrotten in het moeras). Dus ik schrik er ook verder niet van, als dat je bedoeling is. Vegetariër ben ik niet, maar je hoeft niet te beginnen over hypocrisie want ik heb al eerder aangegeven dat ik volledig begrijp dat mensen een dergelijk standpunt hypocriet vinden. Ik ben overigens wel donateur van de PETA, en daarom worstel ik zelf vaak met een persoonlijk vegetarisch vraagstuk, en zet ik zelf ook vraagtekens bij het consumeren van bijv. melk. | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 16:44 |
quote:Afgezien van de dunne scheidingslijn tussen een hobby-kok en een huisman/huisvrouw, vind ik dit een persoonlijke afweging. Mijn broer en zijn vrouw staan met plezier uren in een keuken te kokkerelen om een 4 of 5-gangen diner te bereiden, maar ze zullen nooit en te nimmer levende dieren in hun keuken verwerken. En waarom zou een vegetarische huisman zichzelf nooit een hobbykok mogen noemen? | |
WeirdMicky | zondag 16 april 2006 @ 16:46 |
Wat een hypocriet gebabbel over het leed van een kreeft. Hoe denk je dat kreeften in de natuur doodgaan? Worden ze door hun aanvaller in doeken gewikkeld in de vriezer gelegd om zo leed te voorkomen? Een snelle dood zoals TS deed is een stuk humaner in mijn ogen. Het lijkt wel op de zeehondenjacht...ze zien er zo schattig uit, dus dan is het een stuk erger. Nu zien kreeften er niet schattig uit, maar kokend water moet toch wel erge pijn doen? (menselijke reactie) Dus weer vanuit het menselijke gevoel redeneren is het zielig. Als je het zielig vindt dat er dieren sterven ten gunste van je voeding, dan moet je ze niet meer eten. | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 16:48 |
quote:Toont wel aan hoe ver jullie van de natuur staan. | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 16:52 |
quote:Ik denk dat een gemiddeld roofdier inderdaad een kreeft achterna spurt met een pan kokend water. quote:... waarmee je dus gelijk duidelijk maakt dat de vergelijking met zeehonden mank loopt, waardoor het dus niet relevant is om die hierbij te betrekken. quote:In mijn ogen voegen mensen niks toe aan de gang van zaken hier op aarde. De wereld is er niet beter van geworden. Eerder slechter. Dat wij daarbij ook nog eens het vermogen hebben om daarover na te denken, betekent niet dat we dan toch maar ons gevoel (wat dus juist datgene is wat ons speciaal maakt t.o.v. andere dieren!) uit moeten schakelen en onszelf weer moeten gedragen als gevoelloze predatoren. quote:En bedankt voor je zwart-wit toevoeging. ![]() | |
WeirdMicky | zondag 16 april 2006 @ 16:55 |
quote:Ga je nu mensen vergelijken met een simpel dier als een kreeft dat een veel minder ontwikkeld zenuwstelsel heeft, laat staan een bewustzijn? Sterk. | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 16:56 |
quote:Als je mijn posts een beetje had gelezen, had je nu niet gezegd dat ik een zwart-wit visie heb. Ik heb juist aangegeven dat ik zelf worstel met dergelijke vraagstukken, en dat ik begrijp dat men het een hypocriete visie vindt. Maar filter dat maar even weg, en lees alleen wat je wil lezen. ![]() | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 16:58 |
quote:Ga je nu voor een kreeft bepalen wat hij waarneemt en wat niet? Sterk. | |
WeirdMicky | zondag 16 april 2006 @ 17:00 |
quote:Ja, dat is realistischer dan gelijkstelling van de gevoelens van de mens aan die van een kreeft. Waarom eten vegetariers vaak wel vis denk je? | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 17:01 |
quote:Ja, want ik zal eens iets zeggen wat klopt. Eng hè, en dat nog wel van iemand die voornamelijn kin DIG-zit! *huil* Lees mijn vorige post. Ik was al van plan om te stoppen. | |
WeirdMicky | zondag 16 april 2006 @ 17:03 |
Wat klopt. ![]() | |
HaverMoutKoekje | zondag 16 april 2006 @ 17:03 |
quote:Ik heb op de BBC eens gezien hoe ze een kreeft doden voordat hij de pan ingaat: zo'n groot koksmes in een keer door zijn kop. Niet tussen zijn ogen, maar een stuk daar achter. Zie hier: http://www.cooking-lobste(...)lobster-killing.html | |
gday | zondag 16 april 2006 @ 17:07 |
quote:Nee, ik had het over de doodsverwensingen. ![]() ![]() Ik vul niet in wat een kreeft waarneemt. Ik heb (fuck, je leest echt niet hè) al eerder aangegeven dat ik niet weet wat een kreeft waarneemt, en dat ik het daarom ook goedkoop vind dat anderen dat wel denken te weten. Maar ach, waarschijnlijk lees je van deze post ook weer de helft. ![]() | |
Pietverdriet | zondag 16 april 2006 @ 17:15 |
Dames, kunnen we het hier over kreeft blijven houden? | |
golfer | zondag 16 april 2006 @ 17:20 |
Wat een oeverloos offtopic gelul in een topic over het bewaren van levende kreeften. ![]() | |
#ANONIEM | zondag 16 april 2006 @ 17:22 |
quote:Uiterst naief om te denken dat zo'n topic niet zo'n discussie opent. | |
deedeetee | zondag 16 april 2006 @ 17:37 |
quote:psies, da's vragen om moeilijkheden. Kijk gewoon ff op google hoe je het beste met je aanstaande maaltijd kunt omgaan. Spaart TS een hoop last en óns een hoop ergernis. Het is idd hypocriet maar ik vind 't idee om zo'n beest ff te gaan vermoorden omdattie zo lekker is óók om te kotsen ![]() Het hier te gaan bespreken is een vorm van * kijk mij 's * die zonder meer beloont mag worden ![]() | |
Sjeen | zondag 16 april 2006 @ 18:53 |
quote:Ahhh kijk, ik heb het enige juiste antwoord gevonden ![]() | |
SterkStaaltje | maandag 17 april 2006 @ 11:21 |
Jezus, wat een wellus nietus topic is dit geworden zeg. Het punt is, die kreeft moet dood. Of dat nou 1 seconde duurt in kokend water of 1 seconde door hem een mes achter de kop te steken. Lekker boeiend. Niemand weet wat het minst kut is voor de kreeft. Basta. On-Topic: Heeft het gesmaakt TS? Hoe heb je hem bereid? | |
Vivi | maandag 17 april 2006 @ 13:57 |
Idd, geef het recept es? ![]() | |
Tafkahs | maandag 17 april 2006 @ 14:00 |
quote:duurt ca. 2 tot 2,5 minuut. Kreeftenvlees bevat veel eiwitten die stollen als je het verhit. Daar sterft de kreeft aan, brandwonden dus. | |
Vivi | maandag 17 april 2006 @ 14:00 |
Levend koken Ga naar: navigatie, zoek Levend koken was een methode om de doodstraf te voltrekken die in de late Middeleeuwen gebruikt werd. De veroordeelde, meestal een valsemunter, werd letterlijk levend gekookt in een ketel gevuld met kokende olie of kokend water. Bij 'verzachtende' omstandigheden werd hij eerst verdronken. In Deventer is nog een ketel te vinden waarin veroordeelden in het verleden zijn gekookt. Het is tevens de geprefereerde methode om kreeft te bereiden voor consumptie. De reden hiervoor is uitsluitend het verkrijgen van de mooie rode kleur. Door verschillende organisaties en personen wordt het regime van Islam Karimov in Oezbekistan beschuldigd van het levend koken van mensen. ![]() | |
Pony-Lover | maandag 17 april 2006 @ 14:12 |
quote: ![]() | |
SterkStaaltje | maandag 17 april 2006 @ 15:37 |
quote:Hoe kom jij aan die wijsheid dan? Eiwitten stollen al bij 63 graden dus als je de kreeft er bij 100 graden head first in doet is ie volgens mij echt wel binnen een paar seconde dood. En dat ie nog een tijdje beweegt komt door de spieren en pezen die samentrekken door de warmte. | |
hassanjassan | maandag 17 april 2006 @ 18:15 |
quote:Wat een hele toffe discussie heb ik weer gemist. Maar goed, als je geen ruimte in je koelkast hebt (ja dat kan ook, zoals piet terecht stelt), dan kan je ze in een koelbox doen. natte kranten onderop en erbovenop, misschien 1 of 2 koelelementen erbij en dan kan je ze zeker nog een dag bewaren. Voor wat betreft het hele wel of niet doden van dieren voor voedsel, ik denk dat veganisten of andere voedselfreaks het echt supermoeilijk krijgen hier in nederland, want zelfs als je geen vlees eet of mugjes doodt of leer ofzo draagt. In lijm zit tegenwoordig veelal paardehoeven of 1 of ander dierlijk eiwit (denk aan lijm voor schoenzolen of wat er aan je behang zit. Het voedsel dat dieren eten is 9 vd 10 keer dierlijk van aard. En ja dus ook de mest die uit het dier komt is gevoed met dierlijk spul...precies van dieren die voor het vlees geslacht zijn. Dus op 1 of andere manier helpt je toch wel de de vleesindustrie, kijk maar hoe ver je de keten terug opgaat. Toegegeven, het is naief om te denken dat zo'n topic niet zo'n discussie tweeg brengt, maar het even naief om te denken dat je niet meehelpt aan de vleesindustrie. Conclusie: Kreeft is tegenwoordig superlekker en redelijk exclusief en ik zal er heus geen kreeft minder onder eten of ze nou wel of niet levend gekookt worden, doe mij maar een hardshell kreeft gekookt met een lekker sausje en een mooie salade erbij. | |
hassanjassan | maandag 17 april 2006 @ 18:31 |
Oh ja nog wat meer tips mbt het kopen van levende kreeft: - De kreeft (mannetje of vrouwtje maakt niet zoveel uit) moet lekker spartelen als je hem beetpakt - Knijp de kreeft in de zijkant tussen poten en kop, als dat zacht is of meeveert, dan heeftie net zijn exoskelet afgedaan en is dus het vlees erg klein, je zal dus veel betalen voor water en niet voor vlees. - 100 gram kreeft heeft 60mg cholestorol en een ons kipfilet heeft zo'n 75 gram. - om je kreeft zo snel mogelijk van kant te maken leg je 'm op je snijplank, een flink stevig mes rechtop op de kop net achter de ogen plaatsen, een flinke douw naar beneden, dan het mes naar beneden snijden en je kreeft is in een halve seconde dood. - Kreeften kunnen nog bewegen, zoals insecten doen, na enkele minuten post mortum - Kreeften worden zo rood tijdens het koken, door het goedje van in de schil zit (astaxithine). Doordat ze vast zitten aan de proteinen komen ze pas los als hitte de proteinen loskookt/oplost (ik ben geen chemicus), maar zo komt het dus iig dat kreeften rood worden. Toch nog eventjes een diagrammetje waar we kreeft kunnen vinden in het dierenrijk: ![]() Zoals je kan zien is een kreeft eigenlijk dus niet meer dan een insect, daar waar kakkerlak en kreeft neefjes van elkaar zijn, maar kreeft is wel wat lekkerder vind ik. | |
golfer | maandag 17 april 2006 @ 18:32 |
![]() Telemarketers in die keten. ![]() | |
Sjeen | maandag 17 april 2006 @ 18:36 |
quote:Ik moest twee keer kijken, maar... ![]() ![]() ![]() | |
KonnieKipke | maandag 17 april 2006 @ 21:07 |
wat een gezever in dit topic; Hoe was de kreeft nu? | |
nikky | maandag 17 april 2006 @ 21:37 |
En nu is het afgelopen. Ontopic hier over het bewaren en bereiden van een kreeft. Mocht iemand anders nog willen klagen dan gaat men een topic in klaagbaak openen. De eerste de beste die nu nog offtopic gaat met "wat zielig" bedenk dat waar jouw shampoo, gel, waspoeder, medicijnen, makeup op getest is, en vooral hoe een koe tot een gruwelijk einde komt, krijgt straks helemaal geen kans meer om te reageren. En nee het boeit niet als je vegetarier bent. Dan open je daar een topic over. | |
nikky | maandag 17 april 2006 @ 21:46 |
Berichten verwijderd. ![]() | |
gday | maandag 17 april 2006 @ 23:45 |
Respect Nikky. ![]() Overigens ben ik van mening dat je analogie niet op gaat om verscheidene redenen, maar die discussie is al gevoerd en hoort inderdaad eigenlijk niet thuis in dit topic! Game on! ![]() | |
KonnieKipke | dinsdag 18 april 2006 @ 00:31 |
quote:Hey oude nlcodert ![]() | |
Wojworshebn | dinsdag 18 april 2006 @ 01:15 |
@vivi: leuk bericht en lekker wijf! Als toch iedereen offtopic gaat? ![]() | |
Ceesmannl | dinsdag 18 april 2006 @ 02:08 |
Vochtige doek of krant en in de koeling! Ik persoonlijk haal het mes er eerst doorheen voor ik ze kook! Dus waar de staart ophoud en het rompgedeeelte begint steek ik me mes rechtop in sla op de achterkant en chop erdoorheen en haal daarna het mes naar beneden zodat ie van achter romp tot kop in tween is...denk dat dit de vriendelijkste manier voor het beestje is, ook al lijkt het gruwelijker voor anderen! | |
Chiwakka | dinsdag 18 april 2006 @ 03:08 |
was ie lekker? | |
hassanjassan | dinsdag 18 april 2006 @ 09:49 |
quote:Het is kreeft, natuurlijk is het lekker ![]() | |
Chielus | dinsdag 18 april 2006 @ 10:33 |
quote:Als ie beroerd is klaar gemaakt kan ook Kreeft uitermate smerig zijn, maar ik ga ervanuit dat TS na deze boeiende discussie een wijze keuze heeft gemaakt over de bereidingswijze en afgelopen zondag heerlijk heeft gegeten. | |
-Wonderchild- | dinsdag 18 april 2006 @ 12:26 |
Pietverdriet ![]() Wat kost een levende kreeft eigenlijk? | |
Vivi | dinsdag 18 april 2006 @ 12:28 |
quote:Ligt aan het gewicht..doh. | |
-Wonderchild- | dinsdag 18 april 2006 @ 12:31 |
een "gemiddelde". Waar moet ik aan denken? | |
Pietverdriet | dinsdag 18 april 2006 @ 12:39 |
quote:Dagprijs, tijd van het jaar, gewicht, grote. | |
TeazNutz | dinsdag 18 april 2006 @ 12:59 |
Gemiddeld kosten ze een kleine 30 euro. Levend wel te verstaand, normale maat. Ik lust ze ook, maar bestel ze in een restaurant of in diepvries (in ijs) in de winkel. Ben te laf om ze levend te koken, Ik vind kreeft het lekkerste als ie "Belle Vue" gekookt is. Benodigdheden en werkwijze voor het bereiden van kreeft "Belle vue" 1 grote soepketel. zout,gebroken peper,laulier,cayenne,een weinig thijm,selderzout selder,wortel,ajuin,een weinig steranijs droog of vers. een glas droge witte wijn. Vul de ketel voor 2/3 met water en voeg de gesneden groenten en kruiden er aan toe,zet deze op een matig vuur. Laat de inhoud zachtjes koken voor ongeveer 30 min.Wij spreken hier over een court bouillon dit betekent een krachtige smaak en goed kruiden voor een korte kooktijd.Men neemt per persoon als hoofdgerecht minstens 600 gr levende kreeft.Neem nu de levende kreeft(laat de elastiek maar zitten) en breng deze kop voor in de kokende bouillon,geen paniek de kreeft is opslag dood vanwege het grote temperatuurverschil.Wanneer het kookpunt herbereikt is,draait men het vuur onder de pot lager en telt men 1 min per 100 gr kreeft,in ons voorbeeld bedraagt de kooktijd 6 min.Na het koken,de kreeft in de bouillon laten afkoelen gedurende 4 uur.Is de kreeft voldoende afgekoeld haal deze dan uit het kookvocht en spoel ze af onder koud stromend water. Uw kreeft is nu gereed om gesneden te worden.Neem de kreeft en plaats deze op een goede snijplank.Kraak eerst de poten en snij daarna de staart en als laatst de kop in de helft door.Let op het streepje op de kop die dient als leidraad bij het snijden. Verwijder zorgvuldig de maag en de eventuele inhoud.Schik de 2 helften op een groot bord,schik wat gewone sla,wat schijfjes tomaat,wat zelfbereide mayonaise en een goede cocktailsaus.Wat brood en een glaasje Pinot Gris.U toverde zonet de klassieke Kreeft Belle Vue op tafel. BRON: http://www.mosselcentrale.be/kreeft.htm [ Bericht 3% gewijzigd door TeazNutz op 18-04-2006 13:00:13 (bronvermelding erbij zetten) ] | |
_Flash_ | dinsdag 18 april 2006 @ 13:29 |
quote:Goede zaak dat je de reactie's ontopic wilt houden. Maar meldt dan alleen dat. Ik weet precies hoe een koe aan zijn eind komt en dat gebeurt m.i. op een redelijk diervriendelijke manier. Namelijk met een pin door de kop. Jij doet het voorkomen alsof een koe net als een kreeft doodgemarteld wordt. _FlasH_, die zeker geen vegetariër is, maar het levend koken van kreeften walgelijk vindt. Naast mijn mening dat consumenten niet op zo'n ongecontroleerde manier dieren als een object zouden moeten gebruiken zijn er geen betrouwbare studies die aantonen dat kreeften (en vissen) geen gevoel hebben. | |
Blues | dinsdag 18 april 2006 @ 15:11 |
quote:Ik heb je reaktie waarmee je dat topic uit 2004 omhoog schopte weggehaald. 1 kreeftentopic lijkt me voorlopig genoeg. | |
Pietverdriet | dinsdag 18 april 2006 @ 15:15 |
Trouwens een foute hoereca truuk: Neem een gekookte octopus en haal deze 2 keer door de gehaktmolen. Met wat gelatine en kleurstof erbij maak je een vleesdeeg waar je een kreeftenschaal mee vult. 99% van de mensen proeft het niet, en het is de winstmaker is een groot aantal restaurants rond de middelandse zee. | |
Blues | dinsdag 18 april 2006 @ 15:23 |
![]() Zou jij het proeven denk je? ![]() | |
Pietverdriet | dinsdag 18 april 2006 @ 15:27 |
quote:Ja, maar het is wel moeilijk, ik vind dus Octopus zeer ondergewaardeerd stukje eten. Ik eet dan dus ook vaker deze achtarm dan kreeft. | |
TeazNutz | dinsdag 18 april 2006 @ 15:51 |
Maar je proeft toch verschil dan tussen body en poot? Die poten/scharen breek je zelf namelijk.. | |
Pietverdriet | dinsdag 18 april 2006 @ 17:43 |
quote:Het wordt vooral gedaan met open geserveerde kreeft | |
cultheld | dinsdag 18 april 2006 @ 17:56 |
Hoe hebben die kreeften nou eigenlijk gesmaakt? | |
Martijn_77 | dinsdag 18 april 2006 @ 22:54 |
quote:Is er eigenlijk verschil tussen octopus en de inktvis waar van ze Calemaris maken? | |
hassanjassan | dinsdag 18 april 2006 @ 23:03 |
quote:Ja maar dat is een ander onderwerp geloof ik. Kreeft is toch hier het topic? Maar als antwoord op je vraag, ja er is verschil tussen. Over de prijs van kreeft, bij de chinees in rotterdam verkopen ze ook levende kreeft en het kost daar 25 euri per kilo, volgens mij is dat buiten proporties duur en ik vraag me af of iemand me een tip kan geven om naar scheveningen ofzo te gaan en voor dag en dauw bij de haven te wachten om kreeft en andere vis te kopen voordat de retailers hun marges erbovenop gooien? | |
Pietverdriet | dinsdag 18 april 2006 @ 23:07 |
quote:twee heel verschillende beesten Octopus ![]() Pijlstaart intvis (calamaris) | |
golfer | dinsdag 18 april 2006 @ 23:15 |
quote:Ik zal binnenkort eens kijken wat de kreeften in het homarium van mijn favoriete vishandel in de buurt kosten: http://www.waasdorp.nl/vishandel/vishandel_info.html | |
Martijn_77 | dinsdag 18 april 2006 @ 23:16 |
quote:Oke een nieuw topic geopend Octopus en Inkvis recepten | |
Byte_Me | dinsdag 18 april 2006 @ 23:49 |
quote:ik heb al regelmatig octopus op, maar ik kan me niet voorstellen dat je het verschil niet proeft met kreeft. en lijkt de textuur er nog op, na de gehakmolen en gelatine? ik zou het eigenlijk weleens willen proberen. is natuurlijk een mooie uitkomst, octopus is goedkoper dan kreeft. | |
hassanjassan | woensdag 19 april 2006 @ 00:18 |
quote:Ja ik ben benieuwd, want die dingen zijn zo onderhand stervensduur en eigenlijk nergens voor nodig, lijkt me niet dat ik het over snow-crab of king-crab heb. Die zijn wel hun prijs waard, ndat ik de docu op discovery gezien heb over de vangst ervan. Een gekweekte kreeft vind ik ook geen probleem eigenlijk, zo'n fanaat ben ik ook weer niet. | |
Euc- | woensdag 19 april 2006 @ 01:18 |
quote:Geweldige docu is dat idd. | |
golfer | woensdag 19 april 2006 @ 01:26 |
Voor de luie inkoper en hobbykok nog even een linkje: http://www.mrlobster.nl/ En dan kreeft intypen bij de webshop. ![]() lijkt mij niks, maar ja... | |
Pietverdriet | woensdag 19 april 2006 @ 08:35 |
quote:dat soort kreeft ligt hier gewoon bij de aldi | |
TeazNutz | woensdag 19 april 2006 @ 10:25 |
Kosten hier (Belgie in de Carrefour) ¤ 7,99 | |
hassanjassan | woensdag 19 april 2006 @ 12:22 |
Kreeft moet je levend kopen en niet voorgekookt en bevroren. Je weet immers dan nooit wat voor kreeft je koopt, een zachte of harde schil kreeft en daar zit ut em in. En wie zegt dat het gewicht op de verpakking niet incl. het water is, plus dat er vaak ook al zout in het bevroren water zit, dus je hebt een half ingemaakte kreeft dan te pakken. Nee vers is the only way to go. | |
Blackletter | vrijdag 21 april 2006 @ 17:43 |
quote:vind je t vreemd dat hij zich probeerde eruit te trekken ![]() ![]() ![]() net als kikkerbilletjes eten ![]() ![]() | |
pievdb | vrijdag 21 april 2006 @ 22:10 |
tip om niet tussen een kreeft zijn scharen terecht te komen (voor sommigen onder ons): steek het beest een vork in zijn pootjes, geef het iets om tussen zijn tangen te steken. Een kreeft die bellen blaast is gestresseerd. Gestresseerde kreeften eten zichzelf op --> minder vlees voor jou. | |
Pilootje | vrijdag 21 april 2006 @ 22:41 |
quote:Heb je wel eens een kreeft gekookt vraag ik me bijna af. Ik hoor van iedereen hier verhalen over de meest humane manieren. Piepende kreeften, beste kookmethode etc.. De meeste zullen het wel via via via via eens verkeerd opgevangen hebben. Als ik een bouillon heb van 100 graden en de kreeft bij de staart pak, en de kop voor meer dan 5 sec onder houd is de kreeft dood. Ja hij beweegt nog. Maar dat zijn de eiwitten in de spieren die stollen, en dus samen trekken. Dat zal hij nog wel enkele seconden blijven doen. Ik snap best dat er mensen tegen zijn, heb ik respect voor. Heb jij ook respect voor de mensen die het wel willen eten ? Over de koeien. Die krijgen een halster om. Worden d.m.v. een klein kogeltje hersendood gemaakt. Anatomisch dood maar de organen e.d. werken nog. Met een snee in de keel laat men ze leeg bloeden zodat de rest ook stopt. , er wordt voorzichtig een snede gemaakt in buik, en laat de ingewanden in een kar vallen. Deze worden later gesorteerd. Er zijn in tegenstelling tot een varken maar weinig dingen die gebruikt mogen worden sinds de BSE crisis. Dus dat gedoe over hondenvoer en frikandellen is onzin. Over de frikandellen wil ik nog wel eens een discussie aangaan. Ik heb die dingen gemaakt zien worden. Dan wordt de koe gestript van zijn huid. En dan wordt ie in tweeen gezaagd. En nu weer naar de kreeft ![]() | |
_BassFace_ | zaterdag 22 april 2006 @ 10:23 |
quote:Wat hij bedoelt is dat kreeften geen pijncenter hebben, alhoewel dierenactivisten soms proberen te overtuigen dat ze wel iets gewaarworden. Wie er ook gelijk heeft, het staat in ieder geval vast dat kreeften het niet op dezelfde manier 'beschadiging aan het lichaam' kunnen ervaren als mensen. | |
Mylene | dinsdag 14 november 2006 @ 19:16 |
*schopje*quote:bron | |
vats | zaterdag 18 november 2006 @ 11:10 |
Lekker hoor kreeft! Ik weet nog goed toen ik een jaar of 18 was dat ik mijn vrienden had uitgenodigd bij mijn ouders thuis (die waren weg) en dat ik voor 8 man kreeft gemaakt had met botersausje (blijf ik het lekkerste vinden) diversen groenten enz. Zaten we daar aan tafel met 8 kreeftmaagden te kloten om de boel op te eten! Dat was echt vreselijk lachen! (gelukkig had ik bij mijn buurvrouw toen wel het kreeftbestek geleend om de boel professioneel leeg te peuren) | |
Pietverdriet | zaterdag 18 november 2006 @ 17:22 |
![]() MMMMMMMMm Lobster |