Stukje paradijs op aarde?
Feodalisme was de staatsvorm van de Middeleeuwen: een heer of een vrouwe bestierde, namens de koning van zijn land, een gebied. Hij maakte, voor een groot deel, de wetten en de inwoners van het gebied waren hem verantwoording schuldig. Het systeem heeft in Europa natuurlijk al lang plaats moeten maken voor democratischer staatsvormen, maar er is in Europa één eilandje voor de kust van Normandië dat nog steeds op deze wijze bestuurd wordt. En de heer van Sark heeft nogal wat privileges: zo is hij de enige die het recht heeft om duiven te houden of om een ongesteriliseerde vrouwtjeshond in zijn bezit te hebben, om maar eens wat te noemen. Maar hij gaat ook in zijn eentje over erfrecht en het bestuur van het eiland.
Niet alleen op het gebied van het landsbestuur heeft de tijd stilgestaan. Zo zijn er bijvoorbeeld geen gemotoriseerde voertuigen op het eiland, is er geen inkomstenbelasting en bestaan er geen ambtenaren op Sark. Een stukje paradijs op aarde dus, dit eiland met een dikke 650 inwoners. Deze bestaan voor een deel uit nazaten van kolonisten die van de Engelse koningin in de zestiende eeuw toestemming kregen om op het eiland te gaan wonen - tot die tijd was Sark grotendeels onbewoond, afgezien van de tijd dat piraten er hun toevlucht namen. Maar tegenwoordig is er ook steeds meer import van het Engelse vasteland, vooral kunstenaars en ouderen die op zoek zijn naar rust en vrede.
De documentaire Sark, kleine wereld gaat over het leven op deze op het eerste gezicht idyllische, haast paradijselijke plek. De eilanders worden gevolgd in hun worsteling met mogelijke veranderingen als gevolg van toenemende druk van buiten (Groot-Brittannië, Europese Unie, Europese Hof voor de Rechten van de Mens). Want een feodale staat in deze moderne tijd, is dat nog wel te handhaven?
Dokwerk: Sark, kleine wereld, Ned 3, 22:45 uur