Nee, dat is een vrij normaal idee onder hindoes. Ik geloof er ook wel in. Veel dingen lijken af te stammen van de Vedische ideeën. In de huidige wetenschap heeft men het liever over kruisbestuiving van culturen. Er zijn ook veel boeken verkrijgbaar over de globaliteit van de Vedische cultuur.quote:Op zaterdag 2 oktober 2004 19:55 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
Dus wellicht zitten de Hare Krishna's niet zo heel ver van de waarheid als ze beweren dat er ooit een wereldwijde vedische samenleving is geweest?
Dharma betekend "leer", hindoeisme gebruikt hetzelfde woord en ik neem aan ISKCON ook dus voor de duidelijkheid de leer van de Boeddha.quote:Op zaterdag 2 oktober 2004 16:30 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
Ik weet ongeveer wat 'dharma' inhoudt, maar wat is de 'buddhadharma' precies?
tja ik wijs niets af of vorm een mening over iets waarvan ik nog niet van heb gegetenquote:Ik heb weinig kaas gegeten van het buddhisme. De Hare Krishna's zien de Buddha als een incarnatie die puur en alleen kwam om een einde te maken aan de dierenoffers. Zijn leer wordt door de Hare Krishna's niet gevolgd, omdat het volgens hen een impersonalistische leer is.
Ik heb het nog even nagelezen op de site. Voor de duidelijkheid overigens is de Boeddha geen God en heeft dat ook nooit beweerd, hij heeft zelfs nooit een uitspraak daarover gedaan (of God wel of niet bestaat).quote:Hoe kan God een leer verkondigen die niet waar is? Nou, het was op dat moment nodig om die leer te prediken wegens praktische doeleinden.
Devanagri is volgens mij het schrift, niet de taal zelf.quote:Op zaterdag 2 oktober 2004 20:32 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
En waarom zou het Sanskriet dan niet gewoon die oorspronkelijke taal zijn als er van een eerdere taal niets is gevonden? Het Sanskriet (deva-nagari) zou de taal der goden zijn.
Gelezen heb ik het niet, maar ik heb er wel over gelezen. Zowel positief commentaar als stukken die het boek onderuit halen. Weer een gemengd verhaal dus.quote:Ken jij trouwens het boek 'Forbidden Archaeology'?
In ISKCON betekent 'dharma' niet 'leer' maar meer zoiets als je bestemming in het leven, datgene wat je moet doen in het leven. Volgens ISKCON is bijvoorbeeld het Yuga Dharma het chanten van de heilige namen van God.quote:Op zaterdag 2 oktober 2004 21:40 schreef The_Shining het volgende:
Dharma betekend "leer", hindoeisme gebruikt hetzelfde woord en ik neem aan ISKCON ook dus voor de duidelijkheid de leer van de Boeddha.
Ik wijs het ook niet af, dat doet ISKCON. Wat Buddha predikte is volgens hen wel waar, maar niet de absolute waarheid. Je kunt bevrijding bereiken via Buddha, maar niet de ultieme bevrijding (terug naar Krishna, Goloka Vrindavana).quote:tja ik wijs niets af of vorm een mening over iets waarvan ik nog niet van heb gegeten
Dat weet ik. De Hare Krishna's zien hem als een avatar.quote:Ik heb het nog even nagelezen op de site. Voor de duidelijkheid overigens is de Boeddha geen God en heeft dat ook nooit beweerd, hij heeft zelfs nooit een uitspraak daarover gedaan (of God wel of niet bestaat).
De 'versie' die Prabhupada predikte is niets nieuws. Hij staat in een lange traditie van volgelingen van de bhakti-yoga. De 'hoofdstad' van deze traditie is Vrindavana, de plaats waar Krishna 5000 jaar geleden op aarde zou zijn verschenen.quote:Vraag ik me toch af of het zou kunnen dat ISKCON/Prabhupada zelf een leer verkondigd om de mensheid in het Westen bij te sturen (gestuurd door Krishna)? Ipv een oordelende strenge God die je moet vrezen een vredelievende Krishna. Een ingewikkelde religie als het Hindoeisme zou in een Christencultuur minder kans krijgen dan een monotheistische godsdienst, ogenschijnlijk polytheisme die zo anders is in gebruiken en met meerdere opvattingen ipv 1 rechtlijnige heeft minder aansluiting dan een de versie die Prabhupada predikte.
Dat klopt. Dit schrift zou door de goden gegeven zijn.quote:Op zaterdag 2 oktober 2004 21:57 schreef VAK het volgende:
Devanagri is volgens mij het schrift, niet de taal zelf.
Ik heb het wel gelezen, al weer een hele tijd geleden. Het maakte op mij een zeer gedegen en overtuigende indruk.quote:Gelezen heb ik het niet, maar ik heb er wel over gelezen. Zowel positief commentaar als stukken die het boek onderuit halen. Weer een gemengd verhaal dus.
ik heb het nooit opgezocht, het heeft meerdere betekenissenquote:Op zaterdag 2 oktober 2004 22:12 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
In ISKCON betekent 'dharma' niet 'leer' maar meer zoiets als je bestemming in het leven, datgene wat je moet doen in het leven. Volgens ISKCON is bijvoorbeeld het Yuga Dharma het chanten van de heilige namen van God.
tja, de bevrijding via Boeddha (je eigen boeddhanatuur, 'nirvana' niet "de" Boeddha) bereik je in dit leven, parinirvana is wanneer je samsara fysiek verlaat. Helaas is er niemand teruggekomen om te vertellen wat er dan precies gebeurtquote:k wijs het ook niet af, dat doet ISKCON. Wat Buddha predikte is volgens hen wel waar, maar niet de absolute waarheid. Je kunt bevrijding bereiken via Buddha, maar niet de ultieme bevrijding (terug naar Krishna, Goloka Vrindavana).
O dat wist ik niet, ik ga het even opzoeken op internet.quote:De 'versie' die Prabhupada predikte is niets nieuws. Hij staat in een lange traditie van volgelingen van de bhakti-yoga. De 'hoofdstad' van deze traditie is Vrindavana, de plaats waar Krishna 5000 jaar geleden op aarde zou zijn verschenen.
Zou wel moeten, gezien het feit dat nirvana volgens Hare Krishna's tijdelijk is.quote:Op zaterdag 2 oktober 2004 22:22 schreef The_Shining het volgende:
Helaas is er niemand teruggekomen om te vertellen wat er dan precies gebeurt
Van wat ik heb gelezen is het schrift een afstammeling van het Brahmi-schrift. Maar ik heb me daar niet zo in verdiept.quote:Op zaterdag 2 oktober 2004 22:13 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Dat klopt. Dit schrift zou door de goden gegeven zijn.
Op Amazon.com staat zowel negatief als positief commentaar:quote:Ik heb het wel gelezen, al weer een hele tijd geleden. Het maakte op mij een zeer gedegen en overtuigende indruk.
Waarom zou het dom zijn om in een klooster te leven? Dat is namelijk wat je hiermee impliceert.quote:Op donderdag 25 augustus 2005 15:24 schreef Monus het volgende:
Hoe komt het eigenlijk dat iemand die zich zelf zo slim vind en het atheneum gedaan heeft zich met zulke sekte's inlaat en voor jaren in een klooster gaat leven? In zo'n geval moet je wel helemaal de weg kwijt geraakt zijn en geen karakter hebben. Vlucht gedrag omdat het leven "moeilijk" werd.
Je inlaten met een groep dat zich als een sekte manifesteert is waar ik op doel. Door ook nog in een klooster te gaan maakt het alleen vreemd maar niet meer/minder dom. Volgens mij moet je geestelijk behoorlijk zwak staan om je met zoiets in telaten.quote:Op donderdag 25 augustus 2005 15:29 schreef Alicey het volgende:
[..]
Waarom zou het dom zijn om in een klooster te leven? Dat is namelijk wat je hiermee impliceert.
Het kan een vorm van geestelijke zwakke gesteldheid zijn, misschien is dat ook een voorwaarde om voor het religieuze en sectarische te vallen. Een klooster in gaan kan ook een bewuste keuze zijn, lijkt mij.quote:Op donderdag 25 augustus 2005 15:45 schreef Monus het volgende:
[..]
Je inlaten met een groep dat zich als een sekte manifesteert is waar ik op doel. Door ook nog in een klooster te gaan maakt het alleen vreemd maar niet meer/minder dom. Volgens mij moet je geestelijk behoorlijk zwak staan om je met zoiets in telaten.
Wat een lage en onnodige reactie.quote:Op donderdag 25 augustus 2005 15:24 schreef Monus het volgende:
Hoe komt het eigenlijk dat iemand die zich zelf zo slim vind en het atheneum gedaan heeft zich met zulke sekte's inlaat en voor jaren in een klooster gaat leven? In zo'n geval moet je wel helemaal de weg kwijt geraakt zijn en geen karakter hebben. Vlucht gedrag omdat het leven "moeilijk" werd.
Wat is hier nou laag aan, dit is gewoon mijn mening die ik over dit soort zaken heb. De meeste mensen komen uit dat soort sekte's gestoorder dan ze er in gaan. Wat dat betreft lijkt het wel een TG.quote:Op vrijdag 26 augustus 2005 08:24 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
[..]
Wat een lage en onnodige reactie.
Maar ik deze topic helemaal gelezen. Ik heb het zelf twee keer gelezen. Hoewel ik de eerste keer dat ik het heb gelezen uit goed fatsoen niks heb gezegt vond ik al dat je behoorlijk gestoord en je verstand kwijt geraakt moet zijn als je met dat soort dingen inlaat. Het is niet alleen de hara krishna sekte maar ook het zware geloof dat je daarvoor hebt gehad en dat je bij het leger des heils hebt gezeten. Ook wel vreemd dat iemand die jaren tusssen de homofoben heeft gezeten en zelf jaren een homofoob is geweest opeens een grote oordeel heeft over anderen.quote:Als je het hele topic werkelijk zou hebben gelezen, zou je niet zulke onzin neerkwakken.
Ik vind dat jij een beetje een nauw en bekrompen beeld hebt van wat een "normaal" mens precies isquote:Op zaterdag 27 augustus 2005 12:28 schreef Monus het volgende:
Een normaal mens laat zich niet in met zulke sekte's.
Wat je hier doet, is niet je mening verkondigen, maar proberen om iemand volledig de grond in te trappen. Dat vind ik laag ja.quote:Op zaterdag 27 augustus 2005 12:28 schreef Monus het volgende:
Wat is hier nou laag aan, dit is gewoon mijn mening die ik over dit soort zaken heb. De meeste mensen komen uit dat soort sekte's gestoorder dan ze er in gaan. Wat dat betreft lijkt het wel een TG.
Ik kán hier niet eens iets op zeggen, weet je. Misschien kun je beter gewoon fatsoenlijk blijven.quote:Maar ik deze topic helemaal gelezen. Ik heb het zelf twee keer gelezen. Hoewel ik de eerste keer dat ik het heb gelezen uit goed fatsoen niks heb gezegt vond ik al dat je behoorlijk gestoord en je verstand kwijt geraakt moet zijn als je met dat soort dingen inlaat.
Totdat ik bij de HK ging was ik mijn leven lang geloofsloos, dus ik heb geen flauw idee waar je het nu over hebt.quote:Het is niet alleen de hara krishna sekte maar ook het zware geloof dat je daarvoor hebt gehad
quote:en dat je bij het leger des heils hebt gezeten.
Ik ben geen seconde in mijn leven een homofoob geweest. Ik weet niet of het in dit topic staat, maar ik was altijd als de dood dat mensen vragen over homoseksualiteit zouden stellen toen ik bij de HK zat. Dan 'moest' ik namelijk zeggen dat de HK dat afkeurt en dat vond ik verschrikkelijk, want zelf heb ik het nooit kunnen afkeuren. Sterker nog, ik heb in mijn tijd bij de HK een liefesrelatie met een meisje gehad.quote:Ook wel vreemd dat iemand die jaren tusssen de homofoben heeft gezeten en zelf jaren een homofoob is geweest opeens een grote oordeel heeft over anderen.
Wat moet ik hier in vredesnaam op antwoorden? Als ik jou was zou ik eens iets verder kijken dan mijn neus lang was...quote:Maar iemand die met 18 jaar zich op laat sluiten in een sekte moet wel geestelijk gestoord, helemaal in de war, of/en erg zwak zijn. Een normaal mens laat zich niet in met zulke sekte's.
In mijn opinie was het geen fout. Ik heb er nooit een seconde spijt van gehad en ik had het ook niet willen missen. Ik heb er namelijk érg veel geleerd, zowel over mezelf als over mensen in het algemeen. Bovendien ben ik er lange tijd heel gelukkig geweest en zou ik dat wellicht nog steeds zijn als ik niet iemand was die zich altijd kritische vragen blijft stellen.quote:Op zaterdag 27 augustus 2005 13:28 schreef Oud_student het volgende:
@Monus
Iemand bekritiseren voor haar fouten is makkelijk, zeker achteraf.
Veel zinvoller is om te kijken naar het hoe en waarom.
En het is te prijzen dat Lupa daar inzicht in geeft. Ik zie mijzelf mijn persoonlijke zaken niet zo breed op internet publiceren, jij wel ?
Sorry dat ik het zo heb geinterpreteerd, maar ook in deze post zeg je min of meer dat als je er kritisch naar kijkt en vragen stelt, dat je dan tot de conclusie komt dat HK toch niet helemaal deugd.quote:Op zaterdag 27 augustus 2005 13:31 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
In mijn opinie was het geen fout. Ik heb er nooit een seconde spijt van gehad en ik had het ook niet willen missen. Ik heb er namelijk érg veel geleerd, zowel over mezelf als over mensen in het algemeen. Bovendien ben ik er lange tijd heel gelukkig geweest en zou ik dat wellicht nog steeds zijn als ik niet iemand was die zich altijd kritische vragen blijft stellen.
Uiteraard, maar dat wil nog niet zeggen dat mijn keus voor de HK destijds een fout was. Mijn keus was goed, omdat het blijkbaar was wat ik nodig had om bepaalde dingen te leren.quote:Op zaterdag 27 augustus 2005 13:38 schreef Oud_student het volgende:
Sorry dat ik het zo heb geinterpreteerd, maar ook in deze post zeg je min of meer dat als je er kritisch naar kijkt en vragen stelt, dat je dan tot de conclusie komt dat HK toch niet helemaal deugd.
Dit lijkt mij juist een hele mooie illustratie van het mens-zijn. Vragen stellen, keuzes maken, ervaren, niet je ratio verliezen, en tot een conclusie komen dat het misschien achteraf toch niet was wat je wilde en/of zocht.quote:Op zaterdag 27 augustus 2005 13:31 schreef Lupa_Solitaria het volgende:
In mijn opinie was het geen fout. Ik heb er nooit een seconde spijt van gehad en ik had het ook niet willen missen. Ik heb er namelijk érg veel geleerd, zowel over mezelf als over mensen in het algemeen. Bovendien ben ik er lange tijd heel gelukkig geweest en zou ik dat wellicht nog steeds zijn als ik niet iemand was die zich altijd kritische vragen blijft stellen.
Ik zeg ook niet dat ik zou willen dat ik daar nog steeds gelukkig was, hoor. Dat is in mijn geval ook simpelweg een onmogelijkheid. Maar er zijn mensen die daar werkelijk gelukkig zijn en dat gun ik ze. Wat dat betreft sta ik eigenlijk positiever tegenover de HK dan tegenover andere geloven, maar dat is ook omdat hun geloof minder dwingend is. Ze geloven immers dat er reďncarnatie bestaat en dat iedereen uiteindelijk terug naar God gaat, dus het is allemaal wat 'zachter'.quote:Op zaterdag 27 augustus 2005 13:42 schreef Doffy het volgende:
Dit lijkt mij juist een hele mooie illustratie van het mens-zijn. Vragen stellen, keuzes maken, ervaren, niet je ratio verliezen, en tot een conclusie komen dat het misschien achteraf toch niet was wat je wilde en/of zocht.
Deed iedereen maar zoiets.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |