Ik heb een recept op een franse site gevonden. Confiture de Bananes:
Neem 1.4 kilo bananen. Pellen en fliebers eraf halen, je houdt dan 1 kilo over.
In pan doen en fijnstampen terwijl je er het sap van 1 citroen doorheen roert.
Op vuur zetten en er 800 gram kristalsuiker doorheen roeren.
8-9 minuten laten koken op redelijk hoog vuur, regelmatig roerend met een houten spatel om te voorkomen dat het mengsel aan de bodem vastkoekt.
Als je een lepel jam op een koud oppervlak legt en het stijft snel op, dan heeft het lang genoeg ingekookt. Haal de pan van het vuur.
Dan het schuim eraf scheppen. Daarna de jam nog een keer doorroeren.
Giet het in (ontzettend goed schoongemaakte) jampotjes, tot de rand vullen. Dit gaat het beste met een trechter met een brede tuit.
Doe de (ook schone) deksels erop en keer de potjes om. Hierdoor worden de kieren van het deksel gedicht zodat er geen lucht en bacteriën bij kunnen komen.
Als ze wat afgekoeld zijn (maar nog wel warm, de jam mag nog niet stijf zijn geworden) zet je ze weer rechtop, anders krijg je luchtbellen, en laat je ze verder afkoelen. Daarna kunnen ze in de koelkast.
Deze bananenjam schijnt lekker te zijn bij yoghurt, kwark en platte kaas (heel jonge kwarkachtige kaas).
nb: Dit is een behoorlijk zoet recept. Als je in plaats van gewone suiker geleisuiker neemt, heb je waarschijnlijk genoeg aan veel minder (+/- 300-350 gram) en hoef je de jam maar zo'n drie minuten te laten koken.