abonnement Unibet Coolblue
  donderdag 23 augustus 2001 @ 13:08:05 #1
12880 CraZaay
prettig gestoord
pi_1473076
In navolging van "Wat studeer je"...

Wie volgt er hier een lerarenopleiding (Pabo of tweede/eerste graad)?

Zelf begin ik dit jaar voor de tweede keer aan de Lerarenopleiding Engels in Tilburg (tweede graad dus, wat betekent dat je na de opleiding les mag geven op het VMBO en de onderbouw van HAVO en VWO). Ik ben van plan om na deze vier jaar nog een paar jaar deeltijd te studeren om de eerste graads bevoegdheid te halen (ook lesgeven op bovenbouw HAVO en VWO en op het HBO (Engels als bijvak dan)).

Ik ben niet helemaal uit idealistisch oogpunt deze opleiding gaan volgen. Veel mensen volgen de opleiding omdat het leraarschap een roeping is en ze mensen iets willen leren. Natuurlijk wil ik mensen iets leren, maar een belangrijke drijfveer was voor mij ook het aantal vakantiedagen, het salaris (dat -niet- slecht is) en de mogelijkheid om makkelijk part-time te werken (i.v.m. andere werkzaamheden). Daarnaast is er natuurlijk een gunstig arbeidsperspectief (als je wilt kun je na twee jaar, en dus zonder diploma, al gaan werken), en kun je altijd opnieuw gaan doceren nadat je er een tijdje uit bent geweest zonder noemswaardige bijscholing.

Ik heb gekozen voor het middelbaar onderwijs in plaats van het lager onderwijs (Pabo), omdat ik mensen niet "from scratch" iets wil leren en ik goed om kan gaan met 14-18 jarigen (ook bekend als "pubers").
Wel het liefste op een HAVO/VWO school, omdat daar simpelweg andere kinderen zitten dan op het VMBO en de werksfeer totaal anders is. Ik behandel iedereen met respect, en dat verlang ik dus ook van de leerlingen. En dat is op een VMBO minder snel te verwachten.

Anyway, de vraag lijkt me duidelijk:

Wie volgt een lerarenopleiding en waarom?

Ow ja: Het klinkt leuk als ze je op je stageschool meteen "meneer" noemen

pi_1473122
Ik ben al leraar en het bevalt me prima. Ik doe het ook niet alleen maar uit idealistische overwegingen. Tuurlijk is het geweldig als op een ouderavond de ouders van een leerlinge alleen maar komen om je te bedanken omdat hun dochter zoveel steun aan je heeft. Dan heb ik wel weer zoiets van: "dit is waarom ik het doe"

En het is natuurlijk gewoon hartstikke lachen met die kids, elke dag weer.

Maar de praktische overwegingen telden voor mij ook wel mee hoor, ik ken mensen die er jaren over hebben gedaan om eindelijk geregeld te krijgen dat ze 4 dagen konden gaan werken ipv 5. Ik kan gewoon aan het eind van elk schooljaar zeggen: "volgend jaar wil ik zoveel uren". Fantastisch!

Wat die vakantiedagen betreft ga ik je wel een beetje uit de droom helpen: in de korte vakanties door het jaar heen (herfst, kerst, carnaval) ben je een gedeelte van de tijd nog echt wel met school bezig. Omdat er vlak voor de vakantie een proefwerkweek was bijvoorbeeld, en je nog nakijkwerk hebt. Of gewoon om werk dat is blijven liggen bij te werken. Of om een excursie voor te bereiden. En ga zo maar door. De enige vakantie dat ik echt "los" kom van school is in de zomer, dan doe ik echt wekenlang helemaal niks aan school.
En dat is wel heel lekker ja!

Daarnaast kun je in andere beroepen vaak makkelijker een dag vrij nemen als jij daar zin in hebt. Vrienden van mij nemen lekker de maandag na Lowlands vrij. Dat kan ik dus niet doen. In het onderwijs heb je wel wat meer vakantiedagen dan anderen, maar die dagen liggen dus wel vast. Je kan niet zomaar zeggen van goh, woensdag wordt het lekker weer, ik neem vrij en ga naar het strand.

Maar verder, prima beroep hoor!

  donderdag 23 augustus 2001 @ 13:19:25 #3
12880 CraZaay
prettig gestoord
pi_1473149
quote:
Op donderdag 23 augustus 2001 13:15 schreef Beatrice het volgende:

Wat die vakantiedagen betreft ga ik je wel een beetje uit de droom helpen: in de korte vakanties door het jaar heen (herfst, kerst, carnaval) ben je een gedeelte van de tijd nog echt wel met school bezig.


Da's altijd nog veel meer dan de drie weken bouwvak
quote:
Daarnaast kun je in andere beroepen vaak makkelijker een dag vrij nemen als jij daar zin in hebt.
Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Al hoopt 99,9% van de leerlingen dat je ziek thuis bent als je 5 minuten te laat bij je lokaal aan komt
pi_1473163
Mijn vader is leraar aan het friesepoort College in Drachten!, hij heeft de opleiding gedaan hier in Groningen aan een avond school -edit- en leert nog steeds bij maar dan thuis studie

[Dit bericht is gewijzigd door Chandler op 23-08-2001 13:23]

Just say hi!
  donderdag 23 augustus 2001 @ 13:22:40 #5
10617 Modderman
* heeft het vast niet begrepen
pi_1473178
quote:
Op donderdag 23 augustus 2001 13:20 schreef Chandler het volgende:
Mijn vader is leraar aan het friesepoort College in Drachten!, hij heeft de opleiding gedaan hier in Groningen aan een avond school
Ik geef het komende trimester Strafrecht aan de propedeusestudentjes van de Universiteit van Leiden, telt dat ook?
Zolang ik wakend nu maar oppas en niets laat gebeuren
Mag zich diezelfde droom nog vaak herhalen in mijn slaap
Slaap kent geen ooggetuigen, maar schenkt wel gedroomde lusten!
[Ovidius, Metamorphosen IX; vers 479-481]
pi_1473185
quote:
Op donderdag 23 augustus 2001 13:22 schreef Modderman het volgende:

[..]

Ik geef het komende trimester Strafrecht aan de propedeusestudentjes van de Universiteit van Leiden, telt dat ook?


yup
Just say hi!
  donderdag 23 augustus 2001 @ 13:29:42 #7
12880 CraZaay
prettig gestoord
pi_1473224
quote:
Op donderdag 23 augustus 2001 13:22 schreef Modderman het volgende:
Ik geef het komende trimester Strafrecht aan de propedeusestudentjes van de Universiteit van Leiden, telt dat ook?
Twijfelgeval
pi_1473381
nou, ik ben maar geen leraar geworden vanwege het veel betere non-onderwijs salaris, en de meer flexibele vrije dagen.
Ik heb ook van het Moller in Tilburg mogen genieten...
En ieder jaar wordt het chaotischer en vager...
Indien u het niet eens bent met een van de door mij gedane uitlatingen bent u te dom om deze te begrijpen. Ik verzoek u dan ook zich verder van commentaar te onthouden.
  donderdag 23 augustus 2001 @ 14:17:28 #9
12880 CraZaay
prettig gestoord
pi_1473558
quote:
Op donderdag 23 augustus 2001 13:53 schreef DoctorB het volgende:
Ik heb ook van het Moller in Tilburg mogen genieten...
En ieder jaar wordt het chaotischer en vager...
De waarheid van de week inderdaad. Wat is dat een ongeorganiseerde zooi zeg! Fontys op zich is al erg, maar 't Moller is he-le-maal verschrikkelijk.

Ik kreeg vorig jaar m'n studentenpas (en dus bewijs van inschrijving) pas in januari!!

Ik hoorde gisteren dat ik maandag om 10.15 op 't Moller moet zijn. Dat is dus 2 werkdagen van tevoren.

pi_1921499
Een groot nadeel van het onderwijs is dat je er zoveel mee bezig bent. Sowieso neem je altijd werk mee naar huis (lessen voorbereiden, proefwerk maken, proefwerken nakijken etc.) maar ook zijn er vaak dingen die niet onder je normale werktijd vallen maar waar je wel geacht wordt aanwezig te zijn (ouderavond, voorlichtingsavond, open dag, studiemiddag). Ik begin het een groot nadeel van het onderwijs te vinden dat het als "normaal" wordt beschouwd dat je dat allemaal wel even doet, en dat je in je toch al korte pauze nog leerlingen te woord staat en telefoontjes aanneemt enzo, en surveilleert in de kantine. Als in het bedrijfsleven je directeur wil dat je op dinsdagavond iets komt doen, zal ie je dat op zijn minst vriendelijk vragen en daar extra salaris of een andere leuke bonus tegenoverstellen. In het onderwijs "hoort het er gewoon bij" dat je dat allemaal "wel even" doet, "voor de school". En ik hoef niet zo nodig extra geld, maar je voelt je gewoon minder gewaardeerd ofzo.

HET grote nadeel van het onderwijs: alle bijkomende dingen. Tuurlijk is dat een beetje meegenomen in je werktijdfactor: ik geef bijv. 20 lesuren en mijn officiele aanstelling is iets van 28 komma nog wat uren. Maar geloof maar dat ik veel meer dan die 28 uren bezig ben per week! En dat wordt allemaal zo GEWOON gevonden, dat vind ik het vervelende.


Soms krijg ik daar goed de balen van, en dan lees ik in het blaadje van de onderwijsvakbond een interview met een dame van ongeveer mijn leeftijd, die een paar jaar in het onderwijs had gewerkt en nu directiesecretaresse is, en met veel minder inspanning veel meer verdient...en dan denk ik weleens: ik zou mijn geld VEEL makkelijker kunnen verdienen!

Maarja, die kids zijn zo leuk he...!
En mijn vak is zo leuk....!
En sommige van mijn collega's zijn zo leuk!

Dus ik blijf toch in het onderwijs, als ik nu ergens secretaresse zou worden zou ik inderdaad mijn geld makkelijker verdienen, en 's avonds lekker vrij hebben en in het weekend....maar het zou onbevredigend zijn, omdat het niet is wat ik wil. Werken met die kids is WEL wat ik wil. Maar ik heb al wel bedacht dat ik me zo snel mogelijk onmisbaar ga maken op die school, en dan een schaal 12 ga eisen, niet omdat ik meer geld wil, maar omdat ik dan met minder lesuren hetzelfde verdien als nu. Want geloof me het slokt wel veel van je tijd en energie op! En dan heb ik dus nog niet eens een volledige baan, dat zouden 26 lesuren zijn! Nou, nooit van mijn leven!

  dinsdag 16 oktober 2001 @ 23:43:23 #11
12880 CraZaay
prettig gestoord
pi_1922505
Welk vak doceer je?
pi_1922523
Eh
laten we even zeggen "een niet zo veel voorkomend vak"

Anders gaat mijn anonimiteit er iets te ver aan

pi_1922604
<ontopic>
Kualalalumpur
</offtopic>
...een helaas veel te vroeg in onbruik geraakte term...
pi_1922725
quote:
Op dinsdag 16 oktober 2001 23:44 schreef Beatrice het volgende:
Eh
laten we even zeggen "een niet zo veel voorkomend vak"

Anders gaat mijn anonimiteit er iets te ver aan


Dan zou ik gaan vermoeden dat je een taal doceert, en dan denk ik meteen in de richting spaans/fries/russisch (waarbij je die 2e mag doorstrepen als je niet in Fryslân woont/werkt natuurlijk )
  woensdag 17 oktober 2001 @ 00:00:12 #15
331 Merel
Be here now.
pi_1922795
quote:
Op dinsdag 16 oktober 2001 23:44 schreef Beatrice het volgende:
Eh
laten we even zeggen "een niet zo veel voorkomend vak"

Anders gaat mijn anonimiteit er iets te ver aan


ik word later net als jij
"I have learned now that while those who speak about one's miseries usually hurt , those who keep silent hurt more." - C.S. Lewis
pi_1922823
quote:
Op woensdag 17 oktober 2001 00:00 schreef Merel het volgende:
ik word later net als jij
Wil jij de docent-kant op dan? Ik heb tijdens mijn hele studie geroepen dat ik dat per se NIET wilde
  Admin woensdag 17 oktober 2001 @ 00:02:38 #17
725 crew  Breuls
Bad Wolf
pi_1922825
quote:
Op dinsdag 16 oktober 2001 23:49 schreef Kualalalumpur het volgende:
<ontopic>
Kualalalumpur
</offtopic>
Waarin wil je gaan lesgeven dan?
I am a leaf on the wind.
Watch how I soar.
  woensdag 17 oktober 2001 @ 00:13:07 #18
331 Merel
Be here now.
pi_1922964
quote:
Op woensdag 17 oktober 2001 00:02 schreef Beatrice het volgende:

[..]

Wil jij de docent-kant op dan? Ik heb tijdens mijn hele studie geroepen dat ik dat per se NIET wilde


Ja, zeker weten Niet dat ik na m'n studie meteen docente wil worden, maar op een gegeven moment zeker wel. Maar eerst een paar jaartjes wat anders; om meteen vanaf m'n studie tot aan m'n pensioen voor de klas te staan is me ook iets teveel van het goede.
"I have learned now that while those who speak about one's miseries usually hurt , those who keep silent hurt more." - C.S. Lewis
pi_1923025
quote:
Op woensdag 17 oktober 2001 00:13 schreef Merel het volgende:
Ja, zeker weten
Koel. Jij bent vast een leukere collega dan degenen met wie ik nu in de sectie zit!
pi_1923108
quote:
Op woensdag 17 oktober 2001 00:02 schreef Beatrice het volgende:

[..]

Wil jij de docent-kant op dan? Ik heb tijdens mijn hele studie geroepen dat ik dat per se NIET wilde


Ik herken het

Mijn vader is docent, op een middelbare school en mijn moeder was kleuterleidster en juf op lagere school.

Nooit iets met onderwijs van doen willen hebben. Totdat ik vorig jaar een poster zag hangen bij mijn studie. Bijbaantje. Student-assistent bij de THRijswijk. Ok, aangenomen. Bleek ik dus zelfstandig voor de klas te moeten staan, zelf voorbereiden, tentamineren, nakijken etc. Eigenlijk was ik dus docent. Ik heb daar 4 maanden gewerkt, ongeveer 14 uur per week en heb 250 eerstejaars 'door mijn handen' zien gaan.

Mijn mening over 'docent zijn' is ook danig veranderd! Wat kan het leuk zijn! Het is hartstikke leuk om anderen iets te leren. Ook de zaken die voor jou gesneden koek zijn.

Niet dat ik docent wordt ooit, maar voor de leraren hier, joh, wat hebben jullie eigenlijk een leuk beroep

  woensdag 17 oktober 2001 @ 00:26:38 #21
331 Merel
Be here now.
pi_1923202
quote:
Op woensdag 17 oktober 2001 00:16 schreef Beatrice het volgende:

[..]

Koel. Jij bent vast een leukere collega dan degenen met wie ik nu in de sectie zit!


Het komt ook gewoon door de leraren die ik zelf op de middelbare school heb gehad. Dat waren gewoon goede docenten en ook fijne mensen, kon met de meesten wel goed opschieten.

En het klinkt misschien heel gek, maar ik vond het leuk om dingen van ze te leren, en daardoor kreeg ik het idee dat het dan leuk zou zijn om dat straks ook zelf te doen.

Volgend jaar eerst maar eens met m'n oude school mee op Griekenlandreis, als leiding 3 weken mee rondtrekken

"I have learned now that while those who speak about one's miseries usually hurt , those who keep silent hurt more." - C.S. Lewis
pi_1923232
quote:
Op woensdag 17 oktober 2001 00:26 schreef Merel het volgende:
Volgend jaar eerst maar eens met m'n oude school mee op Griekenlandreis, als leiding 3 weken mee rondtrekken
3 weken?
Griekenland?
oude school?
Jij komt uit Delft he?

Jij zat toch NIET toevallig op de school waar Hans Verhey lesgeeft he? (ben de naam v/d school even kwijt)

  woensdag 17 oktober 2001 @ 00:33:41 #23
331 Merel
Be here now.
pi_1923326
quote:
Op woensdag 17 oktober 2001 00:28 schreef Beatrice het volgende:

[..]

3 weken?
Griekenland?
oude school?
Jij komt uit Delft he?

Jij zat toch NIET toevallig op de school waar Hans Verhey lesgeeft he? (ben de naam v/d school even kwijt)


Stanislas Collega jah
"I have learned now that while those who speak about one's miseries usually hurt , those who keep silent hurt more." - C.S. Lewis
pi_1923356
[crewwannebemodus]
Dames, dit is geen SCtopic
[/crewwannebemodus]

  woensdag 17 oktober 2001 @ 00:35:09 #25
331 Merel
Be here now.
pi_1923358
Ow he jij hebt wel eens een topic geopend over dat je op een congres was en een intrigerend briefje aan 1 van de heren in het gezelschap doorspeelde he? Was dat een congres van vakgenoten?!
"I have learned now that while those who speak about one's miseries usually hurt , those who keep silent hurt more." - C.S. Lewis
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')