In de reportage tonen ze zelfs een kippefilet die "goedgekeurd voor moslims" is , en bij testen meer dan 40 % water én varkensproteinen bevat. Terwijl dit NIET op het etiket wordt vermeld.quote:Op vrijdag 30 juli 2004 03:58 schreef Hiph0p2oo4 het volgende:
Kippen die een onbekend aantal % varkensvlees bevatten?
Zullen de moslims leuk vinden hier in Nederland![]()
Op zich te schandalig voor woorden.. Maar jah.. zo lang je het niet weet, of er bewust aan denkt, dan maakt het ook niet uit...quote:Op vrijdag 30 juli 2004 04:01 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
In de reportage tonen ze zelfs een kippefilet die "goedgekeurd voor moslims" is , en bij testen meer dan 40 % water én varkensproteinen bevat. Terwijl dit NIET op het etiket wordt vermeld.
Meer nog, ze tonen zelfs een Duits bedrijf dat aan die Nederlandse bedrijven runder en varkens producten levert die niet opspoorbaar zijn eens ze met kip vermeld worden.
De reden dat ze het doen ? Runder en varkensproteinen zijn goedkoper dan kip.
Je eet dus een mooie kippefilet , maar eigenlijk eet je voor 70 % water en runder en/of varkensafval.
Bedenkelijke evolutie![]()
Misschien maakt het op zich niet uit, maar er zit nu al bij sommige bedrijven tot ver over de 50 % aan water in hun kippevlees. (en dan hebben ze hier enkel kippeproducten onderzocht hé) , dan denk je dat je vlees eet , maar je eet eigenlijk meer water.quote:Op vrijdag 30 juli 2004 04:02 schreef Hiph0p2oo4 het volgende:
[..]
Op zich te schandalig voor woorden.. Maar jah.. zo lang je het niet weet, of er bewust aan denkt, dan maakt het ook niet uit...
Die 70 % werd letterlijk vernoemd in de (veel langere) originele BBC reportage die n paar maanden geleden in Panorama werd uitgezonden hoor.quote:Op vrijdag 30 juli 2004 04:10 schreef broer het volgende:
Die 70% wordt niet genoemd. Of bedenk je zelf dat de runder- en varkensproteïnen dan wel 20% van de kipfilet uitmaken?
En bovendien haal je de hoogste percentages eruit. De meeste bedrijven stopten maximaal 30% water in de kip en vermeldden dat netjes op het etiket. Dat we daar intrappen is onze eigen schuld. Net zoals het onze eigen schuld is dat we erin trappen dat ons rund- en varkensvlees voor een groot deel uit water bestaat.
het was zelfs te zien in de Belgische bewerking van vorige maand in de Belgische panorama, maar ik verbaas mij er ook een beetje over dat ze het geschrapt hebben uit de kortere Ter Zake bewerking , eigenlijk.quote:Op vrijdag 30 juli 2004 04:14 schreef broer het volgende:
Ik zag het in de Belgische bewerking niet.
En ik heb er flink moeite mee om te geloven dat ze een dergelijk spectaculair percentage zomaar uit de documentaire zouden snijden.
Je kunt van alles schrappen uit zo'n uitzending, maar niet het meest spectaculaire percentage...
Ja, verschrompelde stukjes vlees, ga maar eens shoarma bakken in een pan, moet je's kijken wat een vocht daaruit komt, op den duur zwemt het vlees er gewoon in en denk je dat je aan het koken bent!quote:Op vrijdag 30 juli 2004 05:35 schreef Croga het volgende:
Nu hebben jullie het allemaal over het "eten van water".... maar feitelijk verdampt het grootste deel van het water tijdens het bakken en braden van de kip.... Hoe denk je dat het komt dat je enorme kipfilet na het bakken zo verschrompeld is?
Persoonlijk gebruik ik alleen nog de diepvries filetjes van de ALDI. Daar is in ieder geval geen water aan toegevoegd. Als je dan een kilotje kip in de pan legt, eet je tenminste een kilotje kip, en geen 600 gram.
Daarnaast is dit iets wat al een hele tijd bekend is. Vorig jaar is hier een aantal stukjes van op TV geweest......
Kan natuurlijk ook dat je niet kan koken natuurlijkquote:Op vrijdag 30 juli 2004 08:20 schreef Redmer het volgende:
[..]
Ja, verschrompelde stukjes vlees, ga maar eens shoarma bakken in een pan, moet je's kijken wat een vocht daaruit komt, op den duur zwemt het vlees er gewoon in en denk je dat je aan het koken bent!![]()
Dat is waarschijnlijk geen water dan, maar vet van de marinade...... Water verdampt namelijk, en het vlees gaat daar niet in zwemmen.....quote:Op vrijdag 30 juli 2004 08:20 schreef Redmer het volgende:
Ja, verschrompelde stukjes vlees, ga maar eens shoarma bakken in een pan, moet je's kijken wat een vocht daaruit komt, op den duur zwemt het vlees er gewoon in en denk je dat je aan het koken bent!![]()
Als dit nieuws voor je is heb je toch echt al een behoorlijk aantal jaren niet op zitten letten, iedereen weet tegenwoordig toch wel hoe de vork in de steel steekt w.b.t. plofkippen / water etc?quote:Op vrijdag 30 juli 2004 03:51 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
De Britse openbare omroep BBC slaagde er vorig jaar in met verborgen camera's binnen te dringen in enkele grote vooral Nederlandse kippenverwerkingsbedrijven. Daaruit blijkt dat kippen worden opgepompt met water en eiwitten. Duizenden tonnen van die diepvriesprodukten zijn uitgevoerd naar Groot-Brittannië. 'Plofkippen' toont aan dat er in de voedingsindustrie steeds opnieuw producenten opduiken die op zoek zijn naar middelen om de consument te bedriegen.
(BBC)
Nog tot vanochtend 9h is deze reportage te zien op Canvas (VRT2)
uit deze reportage blijkt dat kippen of kipproducten die uit die Nederlandse bedrijven komen tot meer dan 50 % water, en een onbekend aantal % varkens of rundervlees bevatten. Terwijl dit niet op het etiket vermeld wordt.
![]()
Zijn die prijzen zo hoog dan?quote:Op vrijdag 30 juli 2004 04:07 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
Het is dan wellicht niet eens schadelijk ofzo , maar het is toch wel een geweldig bedrog (want de prijzen zakken niet hé)![]()
Een kipfilet kost iets van een 10 € / kg ofzo , dacht ik ?quote:Op vrijdag 30 juli 2004 14:10 schreef Malc het volgende:
[..]
Zijn die prijzen zo hoog dan?
Of zijn ze al zo laag dat er wel een hoop mis mee moet zijn...?
Tijd om een nieuwe winkel te zoeken joh.... Bij de AH is het normaal 8 euro per kilo, bij de ALDI haal je het voor ongeveer 6 euro per kilo (en dan zonder toegevoegd water, dus een hele kilo kip in plaats van 400 gram kip en 600 gram waterquote:Op vrijdag 30 juli 2004 14:16 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
Een kipfilet kost iets van een 10 € / kg ofzo , dacht ik ?
Ik ging uit van de prijs bij mijn plaatselijke slagerquote:Op vrijdag 30 juli 2004 14:24 schreef Croga het volgende:
[..]
Tijd om een nieuwe winkel te zoeken joh.... Bij de AH is het normaal 8 euro per kilo, bij de ALDI haal je het voor ongeveer 6 euro per kilo (en dan zonder toegevoegd water, dus een hele kilo kip in plaats van 400 gram kip en 600 gram water)
Die slager koopt het ook van de groothandel, dus ook hij kan bagger leveren.quote:Op vrijdag 30 juli 2004 14:28 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Ik ging uit van de prijs bij mijn plaatselijke slager, waar ik toch mag verhopen dat die nog wat kwaliteit levert zonder veel te veel water in
![]()
Het verschilt per plek waar je shoarma koopt.quote:Op vrijdag 30 juli 2004 08:46 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kan natuurlijk ook dat je niet kan koken natuurlijk
Keuringsdienst van Waarden, topprogramma.quote:Op vrijdag 30 juli 2004 11:11 schreef shmoopy het volgende:
Bekijk dit filmpje maar even.http://www.omroep.nl/rvu/sites/kvw/tv/kip2.html
Veel winkels verkopen het ook onverpakt, dus in veel gevallen is er niet eens een etiket, laat staan dat er precies op staat wat er in zit.quote:Op vrijdag 30 juli 2004 16:22 schreef Pietverdriet het volgende:
HEt moet trouwens wel op de verpakking staan als er water in zit, en je ziet het trouwens gelijk aan de structuur van het vlees
Ja, en dat is kwalijk, maar als je een keer met gewaterd vlees werkt zie je hat verschil wel.quote:Op vrijdag 30 juli 2004 18:32 schreef Lucille het volgende:
[..]
Veel winkels verkopen het ook onverpakt, dus in veel gevallen is er niet eens een etiket, laat staan dat er precies op staat wat er in zit.
Dat is waar. Het probleem is echter dat die kip meestal in de vitrine zit en van die afstand is het lastig te beoordelen of dit vlees dan bewerkt is.quote:Op vrijdag 30 juli 2004 19:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, en dat is kwalijk, maar als je een keer met gewaterd vlees werkt zie je hat verschil wel.
Tja, men deed het onderzoek in Engeland en men kwam bij allemaal Nederlandse bedrijven uit.quote:Op vrijdag 30 juli 2004 20:29 schreef Thorical het volgende:
Kan iemand me uitleggen waarom dat alleen in Ned. zou plaats vinden?
de Nederlandse handelaar gewoon meldt dat hij water bij z'n kip doet: "Hoe meer water, hoe goedkoper". Je kan het krijgen zoals je wil! En ergens anders gebeurd dat niet?
Gewoon een stukje levensmiddelen technologie. De uitdrukking "dutching" van eten is ook geen positive trouwens.quote:Op vrijdag 30 juli 2004 20:41 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Tja, men deed het onderzoek in Engeland en men kwam bij allemaal Nederlandse bedrijven uit.
Misschien heeft het iets met de wetten te maken ofzo ? (misschien mag je dat helemaal niet zo produceren in andere landen ???)
C1000 Enschede: 4,99 euro / kg.quote:Op vrijdag 30 juli 2004 14:16 schreef Joost-mag-het-weten het volgende:
[..]
Een kipfilet kost iets van een 10 € / kg ofzo , dacht ik ?
Nee dat kun je waarschijnlijk niet. Maar dat zegt nog niet dat daarmee goed te praten is. Wanneer de kip van een zuivere kwaliteit is zal het ook meer voedingswaarde bevatten. Veel mensen gaan nog steeds uit van het feit dat ze een stuk vlees per dag moeten eten om gezoen te blijven (overigens een achterhaalde gedachte). Zij zouden met een half kipfileetje van goede kwaliteit beter af zijn dan met de hele kipfilet die ze nu voorgeschoteld krijgen.quote:Op zondag 1 augustus 2004 01:01 schreef Malc het volgende:
[..]
C1000 Enschede: 4,99 euro / kg.
Kun je daar een eerlijk stukje kipfilet (zonder dierenleed, water, antibiotica, etc.) voor produceren?
Prijs in de winkel is niet gelijk aan kostprijs. Veel supermarkten (zeker in Duitsland) leggen geld toe op het vlees om klanten te trekken. Een Supermarkt aan de grens waar net over de grens een Duitse stad met grote supermarkten ligt zal wat moeten doen om klanten te trekken. Iedereen die in de buurt van de grens woont kan je vertellen dat je massief geld kan besparen door in D je boodschappen te doen. Ik woon in Duitsland en was recentelijk een tijdje in Groningen en deed boodschappen bij een super de Boer in een dorp aldaar, AUW wat is dat godsgruwelijk DUUUURquote:Op zondag 1 augustus 2004 01:01 schreef Malc het volgende:
[..]
C1000 Enschede: 4,99 euro / kg.
Kun je daar een eerlijk stukje kipfilet (zonder dierenleed, water, antibiotica, etc.) voor produceren?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |